Forums : Republika Srpska

 Comment
RS nakon osamostaljenja autor Matthew Parish
TROFAZNI-3
(Penzioner)
2010-07-31 11:41 AM

Jul 2010.

Republika Srpska nakon osamostaljenja
Autor: Matthew Parish

Često se zaboravlja da je građanski rat u Bosni i Hercegovini od 1992-95 godine okončan planom podjele, kojim je ova zemlja razdvojena na muslimansko-hrvatsku Federaciju i Republiku Srpsku s institucijama centralne vlasti koje su u početku bile toliko slabe da su bile gotovo nevidljive.

No, do razvoja tih institucija došlo je kroz intervencije međunarodne zajednice u razdoblju od narednih trinaest godina i duže, tokom kojih su neposlušne strane bile prisiljene da sarađuju, dok je podijeljenost zemlje prikrivana. U posljednje tri godine, oslabilo je zanimanje međunarodne zajednice za ovu zemlju, stvorene institucije su se pokazale neodrživim u nedostatku vanjskog pritiska, dok se sadašnji vođa bosanskih Srba dao na rastavljanje centralne države. On sada manevriše s ciljem sprovođenja de facto, a potom i de jure nezavisnosti srpskih teritorija...

NASTAVAK ovde:
http://6yka.com/republika-srpska-nakon-osamostaljenja
Copyright © Matthew Parish 2009. Sva prava zadržana.

Autor je bivši glavni pravni savetnik Međunarodnog supervizora za Brčko, grada u severnoj Bosni koji je zbog strateškog značaja tokom sukoba u ovoj zemlji stavljen pod posleratnu superviziju od strane američke vlade. Redovno piše članke i komentare u vezi sa dešavanjima na Balkanu. Njegovu knjigu o međunarodnoj intervenciji u posleratnoj Bosni, Slobodan grad na Balkanu: Preuređenje podeljenog društva u Bosni, objavljena je u izdanju IBTauris. Za više detalja, pogledajte www.matthewparish.com. Zahvalnost za komentare i kritike na rane verzije ovog članka dugujem Ričardu Daltonu, Suzan Džonson, Adamu Muru i Robertsu Ovenu. Autor preuzima potpunu odgovornost za sve greške i propuste.

-------------------------------------------------------------------
* U Jugoistočnoj Evropi će uskoro nastati nova država - „Republika Srpska” – kao osma po redu država koja poniče iz krvavih jugoslovenskih ratova 1990-ih.

* Tako su se Srbi postepeno, ali neumoljivo, pomjerili ka završnom činu odvajanja od svojih nevoljenih sunarodnjaka.

* Ovo je moj argument da je nezavisnost Republike Srpske neizbježna.

* Milorad Dodik dijeli dosta zajedničkih osobina sa Vladimirom Putinom. Odlučan, oštrouman, nezainteresovan za demokratiju, koristeći nacionalni ponos svog naroda kao izvor političke moći, i odlučan da unaprijedi status svoje nacije nakon decenije slabosti, on je snažan protivnik slabim i neučinkovitim predstavnicima međunarodne zajednice koji su preostali u Bosni i Hercegovini.

Neuprljan ratnom prošlošću Republike Srpske, te ohrabren snažnom međunarodnom kritikom nezgrapne taktike korištene od strane međunarodnih upravitelja u BiH, Dodik je neranjiv za tradicionalne metode visokih predstavnika. On je u više navrata posramio visokog predstavnika frustrirajući svaki njegov napor, zahvaljujući svojoj kontroli nad velikom većinom srpskih zvaničnika u cijeloj zemlji, uključujući i državnog premijera.

Malo je toga što visoki predstavnik u Bosni sada može učiniti da ga obuzda. On nema novac koji bi eventualno mogao uskratiti (Republika Srpska sada dobija investicije iz istočne Evrope i Rusije), niti ima vojne snage koje bi mogao poslati da djeluju (međunarodne mirovne snage prisutne su u zanemarivom broju).

Smrt nametnutoj ankaznoj i nezeljenoj...

Slobodna nezavisna RS država Srbadije s zapadne strane srpske reke Drine.

AMIN AMIN AMIN

Dace bog i srpska sloga.
hamdo
(student)
2010-10-07 07:41 PM
Trofazni ili čini mi se monofazni.Samo da te malo korigujem.Nije u Bosni bio gradjanski rat.Znaš ti to kao i ja samo se pravis nevjest.OK.
Samo da ti nešto kažem o samo stalnosti rs.
Prvo da bi se osamostalili, ne dozvoljava im Dejton, koga se oni uporno drže.Ako ga odbace, mogu nešto tek da pricaju, ali putem automatizma im prestaje nivo entiteta i dolaze pod vlast jedne države.
Drugo, da bi postali država, treba neko da ih prizna kao državu, kao prvo Amerika pa ostali.Ono sto će ih priznati (možda)Obala tikve ili neki africki oslobodilacki pokret, nema od toga ništa.Za novu državu trebaju pare i potencijal, treba privreda i ekonomska podrska, treba dobar i jak lobi i promoter.Treba vidjeti u kakvom je okruzenju i geostrateski polozaj.Od svega toga nema fajde.Srbija sve čini da tamo bude loše, ne bi li se kako revansirala za Kosovo.Dodik je popljackao Srpsku u korist Srbije.I na kraju će biti, kako Amerika odluci, a vi svi mozete prdit koliko hocete i uzdati se u Rusiju, koja vam nikad nije pomogla.Pa Amerikanci su vas bombardovali koliko su htjeli, a braca Rusi posmatrali.Pa vam uveli sankcije, pa uzeli Crnu Goru, pa Kosovo a Rusi ništa.Čini mi se da je na redu i Sandzak i Vojvodina a Rusi sute.I sad da bi vi zabusili sve to, propagirate za Srpsku.Nama od toga ništa, nego, kako Ameri kažu tako će da bude i vama i nama.
TPACEP
(Tpacep)
2010-11-27 11:44 AM
U BiH je bio vjerski rat između Srba raznih vjera. Vidiš da svi govorimo srбski kojeg nazivaju hrvatski zbog nekolicine ruskih riječi i gomile novoizmišljenih, i bosanski zbog nekoliko arapskih i turskih riječi.
Vrach
2011-01-15 10:41 PM
Suvisno se možda upustati u bilo kakve konverzacije i tumacenja, politika je djavo, vrag ili sejtan, i na balkanskom prostoru je to uvek i bila i to će uvek i biti.

Kako se menjalo stanje stvari na svetskoj sahovskoj tabli, tako su se menjale i granice na Balkanu, i ne treba se zavaravati da prekrajanja vise neće biti. Istorija se uvek ponavlja.

Ne vlada Dodik Srpskom, niti Tadic Srbijom, kao ni Josipovic Hrvatskom, oni su samo marionete i pioni na svetskoj sahovskoj tabli.

Posle duzeg perioda prosao sam kroz Balkanske predele, i uvideo da je stanje gore nego sto je bilo pre 15 godina, narod na ivici egzistencije još duboko ogoreo u razlikama i nacionalnim budalestinama, a politicarima je dobro dok je manjak love jer onda oni mogu lakse da truju masu raznim ideoloskim glupostima i da je vode raznim smerovima.

Globalnim vladarima trenutno nije u cilju da sve Srbe stave u jedan kosh, da formiraju Zetru (zelenu transferzalu) niti da Hrvatske zastave što se vijore po Hercegovini oznacavaju granice proširene Hrvatske, ali kad im to bude u cilju to će i učiniti.

Nemojte zameriti, do sledećeg vidjenja..

PS: Zna se ko stoji iza svega!
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.