Forums : Zdravlje

 Comment
Zubna proteza
Hobbit
2013-01-09 08:46 AM
Moja mama nedelju dana ima novu totalnu gornju zubnu protezu (vestacku vilicu). Izgleda dobro ali se ona zali da je zulja, pogotovu kada jede. Ici će na još na probe i podesavanja, ali meni nije jasno sledeće: dali insistirati da ti zubar podesava protezu sve dok ne prestane da te zulja ili se malo strpeti i videti dokle se tkivo na koje se naslanja vilica može prilagoditi novoj situaciji?
Dali koristiti paste za fiksiranje u početku ili ne?
Dali koristiti jastucice (ono koje stoje između proteze i desni) ili ne?
Zubar joj je rakao da prvo opere protezu pa tek onda da je stavi u rastvor preko noći na uputstvu za Tablete Corega piše obrnuto, prvo u rastvor(može tako čitavu noć)pa tek onda pranje proteze ujutru.
Malo je smotana i ne znam dali on nije ništa objasnio ili ona nije bas sve ukapirala.
Šta je najpametnije raditi pri nosenju proteze, koje proizvode kupiti i kako koristiti? Zubar je u Srbiji gde se ona uskoro vraca a ona je trenutno kod mene u poseti u Nemackoj.
OPIS-50
(OPISIVAC)
2013-01-09 12:42 PM
MORA PRoćIJEDAN DIO PRILAGODJAVANJA DOK PROTEZA NE NADJE LEZISTE TEK ONDA POCINJE PRIVIKAVANJE KOJE NIJE LAKO ZA LJUDE KOJI NE VOLE STRANO TIJELO USTIMA.
Victoria_Mtl
2013-01-09 01:49 PM
Nije tačno, sve zavisi od materijala i koliko je kompetetan stomatolog neki samo uzmu pare a nisu ustanju da naprave posao i onda te ubeđuju kako će ovo ili ono.Znam ljude koji se nikad nisu navikli čak i posle 2 godine,čak i posle smirglanja i smanjivanja proteze. Nekad ima veze i sa lekovima koje ta osoba trosi jer stvara mucinu.
zvezda
2013-01-09 03:37 PM
Znam iz iskustva da je potrebno par dana dok se navikne na protezu!U mom slučaju se radi o fiksiranoj,znaci ne skida se nikako.Vrlo je važno da proteza dobro „sjedne”,znaci bez zuljanja i bockanja.Ako proteza klima i spada treba na vrijeme da se obratite svom zubaru,sve zavisi od kvaliteta i materijala,ja sam radila prije 15 godina tada su mi pravili od tkz.francuskog porculana jest da je bio najskuplji ali ja sam prezadovoljna do dana danasnjeg.Moja svekrva je radila prošle godine i nije uopste zadovoljana,proteza spada dok npr.jede i sl..zato mislim da je o.k.ako se koristi onaj gel za ucvrscivanje.Pozz
BabaTunde
2013-01-09 10:33 PM
ne treba ništa da kupujes, majka mora da se privikne na protezu i po nekada je potrebno i mesec dva da prođe da bi proteza „legla”. nisi napisala da li su joj radili tzv. imedijatnu protezu ili ... da li su joj vadili zube i tako preko rana stavili protezu ili je ova nova proteza ustvari zamena za prijasnju protezu. da li proteza ima metalni ram ili je napravljena od akrilata (crveni materijal). zubar može malo da podesi protezu ALI period prilagodjavanja MORA da prođe. da li ste dobili uputstva kako se održava proteza? tablete i rastvori NEMAJU nikakve veze sa protezom ... oni samo daju prijatniji osecaj kad se proteza stavlja usta ... majka mora da pere protezu i da se prema zubima u protezi odnosi kao da su joj prirodni zubi. za početak može da „kotrlja” običnu bombonu u ustima dok se ne navikne novonastalu situaciju. takođe dobro je da svremena na vreme skida protezu ALI ne na duzi vremenski period. normalno dobro bi bilo da jede meksu hranu i da polako prelazi na „normalnu” hranu. ako imaš još nekih konkretnih pitanja tu sam,
Hobbit
2013-01-10 02:39 AM
Hvala na odgovorima. Proteza je od akrilata i nema zicanih delova. Mama je postepeno izgubila zube, tako da je pre nekih mesec dana izvadila poslednji iz te gornje vilice. Ovo je prva proteza koju nosi. Ona skida protezu uvece pre spavanja, pere je i stalja u rastvor vode i corega tableta. Ujutru je opet opere, ispere i stavi. Nije do sada stavljala fiksir paste. Vidim da ima napretka, skoro pa prirodno prica. Uspeva da jede mekanu hranu.
Dakle, ako sam shvatila ne treba da stavlja u ovom početnom periodu nikakve fiksir paste ili jastucice između desni i proteze. Koliko obično traje taj period prilagodjavanja?
Dali treba insistirati da zubar brusi odmah neki deo proteze koji malo zulja ili i ovde cekati da prođe to prilagodjavanje, pa ako nelagodnost ne prestane, da se podesavanje radi tek tada?
acamilosevic
2013-01-10 03:30 AM
Proteza se neće sama prilagoditi. Ako zulja mora da se ode kod zubara, nema tu šta da se insistira svaki stomatolog je svestan toga. Jako se retko desi da totalna proteza skroz bude po meri od starta. Nema potrebe da se koriste bilo kakve paste. Što se tiče jela , u prvo vreme mali zalogaji cvrste hrane nikakve kerefeke sa kasicama.
BabaTunde
2013-01-10 10:16 AM
Ujutru je opet opere, ispere i stavi. Nije do sada stavljala fiksir paste. Vidim da ima napretka, skoro pa prirodno prica. Uspeva da jede mekanu hranu. *ne treba ništa da stavlja. govor može da se poboljsa tako što će da cita bilo šta na glas.
Dakle, ako sam shvatila ne treba da stavlja u ovom početnom periodu nikakve fiksir paste ili jastucice između desni i proteze. * da, tačno tako.
Koliko obično traje taj period prilagodjavanja? * individulano je ali nekoliko nedelja MORA da prođe.
Dali treba insistirati da zubar brusi odmah neki deo proteze koji malo zulja ili i ovde cekati da prođe to prilagodjavanje, pa ako nelagodnost ne prestane, da se podesavanje radi tek tada? *treba da se saceka da dodje do prilagodjavanja. NIKAKO ne sme da se dozvoli da se naprave rane ispod proteze jer u tom slučaju pacijent neće moći da ih nosi ... na osnovu onoga sto si napisala sve ide kako treba ... samo malo strpljenja i sve će biti kako treba.
Hobbit
2013-01-10 10:23 AM
Hvala na odgovorima. Onako matoroj bih joj usi izvukla, kod zubara je isla samo kada je bas jako boli. I za ovu protezu sam je jedva ubedila, mladolika žena u odlicnoj formi za svoje godine, bez zuba...
Generalno, te fiksir paste i jastucici, kada i ko to treba da koristi?
misalu
(driver)
2013-01-11 07:03 AM
Biće potrebno vreme da se navikne na protezu,ali sigurno mora mekoliko puta ići kod proteticara na prepravke.Sto manje je skida- brze će se na nju navici.osecaj gadjenja/ako ima/može u početku da neutralise bobmonama,ili zvakom/ali bez secera/.
2015-05-02 09:03 AM
Postovani molila bi da mi odgovorite na moje pitanje koje glasi: prije tri godine sam napravila gornju parcijalnu protezu koju nisam mogla podnosit u ustima nikako ,šta god da bi radila jela pila proteza se pomjerala, a naprijed spadala,doktorica kaže da je do mene ,jer nisam htjela na svoje trojke da stavim kukice a na zadnje zube sam stavila nadam se da me razumijete da to nije bilo nimalo estetski.Sada sam napravila drugu protezu opet bez kukica ali puno cvrscu ubiti nikud se ne pomjera ali ne mogu normalno stavi i skinut,pustim krv na desnim dok je skinem odnosno stavim.korekciju nisam radila jer su praznici a protezu sam dobila prije dva dana,Sa velikim postovanjem tražim vas savjet šta da radim ,jer ako mi urade korekciju da se normalno stavlja i skida ,opet će da se puno pomjera kao i ona predhodna...dali mi je jedini rjesenje staviti kukice na trojke da bi mogle normalno da drzeprednje zube ,odnosno,jedinice i dvojke i dali uopste da je stavljam dok ne prođe vikend zbog desni? Sa velikim postovanjem ocekujem vas odgovor.
 Comment Remember this topic!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.