Ceten alva

Datum objavljivanja: 24. dec. 2010. | Kategorija: Deserti | Kuhinja: Grčka


Moja upokojena ujna, Ekaterini (posetilac)

Uvećaj
Posno

Težina pripreme

moderate

Srednje teško

Ukupno vreme

30 minuta

Ocena

Hvala :)

Ocenite recept

Uvod

Mnogi traže recept za ceten alvu i dobijaju onaj sa brašnom ili grizom, a ne originalni. Evo da vam jedna baka, koja živi u Australiji, da recept za ceten alvu, iz mojih zabeleški, koje sam organizovala nedavno. Počela sam da zaboravljam, pa sada prenosim na papir, ono što sam nekad pamtila i donela u glavi u ovu daleku zemlju. PS. Još uvek smo najbolje kuvarice na svetu. Molim vas da pre no što počnete da pravite alvu, pročitate recept do kraja. Ne mogu vam reći koliko porcija, jedan član porodice kaže jedna.


Sastojci

280 gšećera
100 mlvode
340 gtahini (mesa od mlevenog susama)
PS. Po želji možete dodati vanilin, čokoladu, pečene bademe, kikiriki, lešnike, a obzirom da mi ne možemo bez oraha i orahe, suvo grožđe... oko 50 g.

Priprema

1

Prokuvati vodu i šećer, dok ne dostignu temperaturu od 125°C. Tako vruć sirup sipati u tahini dobro mešajući dok se mase ne izjednače i počnu da budu pahuljaste. Obložiti posudu masnom hartijom te u nju dobro ispresovati masu i kad je solidno čvrsta izručiti je, upakovati u masnu hartiju, pa u plastičnu kesu i staviti da odstoji u frižideru dan do dva.

2

Oni koji hoće da dodaju vanilin, dodati odmah sa šećerom i vodom, a ako dodajete koštunjavo voće, dodajte ga pre no što dodate tahini, takođe i čokoladu, suvo grožđe... Tahini ponekad opusti ulje, koje izroni na površinu u tegli ili konzervi, nemojte ga baciti, već ga dobro mutite dok se ne izjednači, pre što ga izmešate sa sirupom.

3

Za one koji nemaju termometar, stavite u tanjirić za crnu kafu što hladniju vodu, te kad sirup počne da se gusne (kao gust med), kapnite ga na tanjirić sa vodom, i ako se ne razlije i na dodir bude dosta tvrd, gotov je za upotrebu. Nastavite sa kuvanjem, dok ne dobijete određenu masu.

4

Prijatno!


Članovi kojima se dopada recept

  • Smaragdna
  • lilijan53
  • Zar_Ptica
  • lila74
  • goranzajic
  • minami
  • mirac
  • ZOKA10
  • paukovaca

Komentari

tsitsikas - 8. okt. 2010.
Postoje dve vrste alve-halva, jedna je ova koju ste vi naveli i druga je halvas farsalon, koja je to što ste pomenuli sa grizom. Pošto se u grckoj tahini, mleveni susam, prodaje bez icega, pa se onda kada jedete mesa sa medom i maze na hleb, takođe se prodaje i tahini koji je već pomesan sa medom, na koji tahini vi mislite? Jer bas bih probala recept pa se bojim da me pogresim.

unchatenfrance - 8. okt. 2010.
Mislim da se ovde odnosi na običan nezasladnjen tahini, što se u severnoj Americi zove „puter od susama.” Već ide dosta secera u recept, nije potreban tahini sa medom!

Rzav - 8. okt. 2010.
Hvala za recept, imam namjeru da isti pravim, ali ne znam gdje da nađemtahini, odnosno pod kojim nazivom. Pozdrav iz Melburna.

ANADALS - 8. okt. 2010.
za RZAV, Tahini se prodaje u radnjama koji drže srednji istocni narod. Verujem da ih ima kao sto ih ima kod nas u Canadi. Potrazi u YELLOW PAGES pod MIDDLE EASTERN FOODS. nacices sigurno .

unchatenfrance - 8. okt. 2010.
U Kanadi se tahini isto prodajee pod nazivom „sesame seed butter” u prodavnicama zdrave ishrane („health food stores”) i u radnjama kao Bulk Barn gde mozete naveliko/na merenje da kupite razne proizvode i sastojke za kuvanje. Čak i ponekad ga bude u No Frills-u. Sigurno mozete da ga nađetena sličnim mestima u Australiji.

- 8. okt. 2010.
Mala pomoć svima:

ako ne mozete da nađetegotov tahini onda kupite susam, ispecite ga, ohladite i meljite nekoliko puta ili u blenderusve dok ne dobijete tecnu smesu-kasu i sa njom probajte da po receptu napravite alvu. Probao sam i uspeo.

zlatibor - 9. okt. 2010.
Ej , RZAV odakle si Boga ti, jer ja sam proveo zivot na i pored Rzava.

gliso - 3. nov. 2011.
HVALA NAJLPESE ZA RECEPT. Godinama ga trazim ali oni koji znaju nece da otkrivaju "tajnu". Nisam probao, ali ne sumnjam da je ovo pravi recep. Probacu sto pre budem mogao. VELIKI POZDRAV!!!!!!!

Ljiljanaaa - 6. jun. 2012.
Savrseno! U 3 dana 2 puta sam pravila i odlicna je. Jedino sto nije onako cvrsta kao kupovna, malo je meksa al je odlicna. Hvala na receptu! Pozdrav

emira - 19. feb. 2013.
Ovo je recept za tahan halvu, a četen halva je nešto drugo!

Smaragdna - 15. nov. 2016.
Poštovana, recept je istančano objašnjen na čemu se zahvaljujem. Međutim, isti je za Tahan halvu...
Ćeten halva ima dužu, komplikovaniju i specifičnu izradu a radi je više osoba... obično na sijelima (u BiH) kada masu spojenu u obliku prstena međusobno razvlači više osoba koje se okupe oko stola i u rukama pažljivo vuku masu koja ne smije da pukne a gotova Ćeten halva ima strukturu najtananijih niti.




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…