Diskusije : Kulinarstvo

 Komentar
Joj, sto mi se jedu cvarci a nema
Vlada7724. septembar 2013. u 20.08
'Bem ti Kanadu kada nema cvaraka. Vi Torontijanci nemo da se javljate, znam kod vas ima sve. Kod nas siromaha u Alberti nema ništa. 'Bem ti ove njihove donatse, mafene i sve ta slatka njesra sto zderu... hoću, masnu pitu sa sirom i cvarke, sve slano, mljac.

a, dimljena slanina, nema ni to. Odoh ja nazad u Srbiju. bes sve ovo, kad ne mogu da se nejedem posteno onog sto mi srce želi. Kupih danas neke kobasice, izgledale lepo, e i to su uspeli da zasecere, bilo mi je muka, nikakav ukus... ko normalan trpa secer u kobasice, ej bre? uzas, nije ni cudo sto su im straznjice toliko velike ...

Ja sam u Srbiji tamanio cvarke is slaninu i bio mrsav tj. zgodan ...
Majda
24. septembar 2013. u 21.49
Nemoj da zezas Vlado, ima kod Italijana slanine koliko hoćeš. Jeste da se zove pancetta, ali to je to isto, samo pronadji nekog dedicu koji to pravi na tradicionalni način.
A za cvarke se slazem, samo nismo ni mi u Torontu u boljoj poziciji. Ima ih, ali ništa ne valjaju. Oni veliki su sama masnoca, uzas, a sitni nisu za jelo. Tako da ti ne prestaje ništa drugo, nego veliku serpu i varjacu u ruke, pa topi cvarke :)
Vlada77
24. septembar 2013. u 22.11
Majda nasmeja me sa tim 'varjacu u ruke pa pravi'. Podrazumeva se da se malo glupiram ovde tek eto da nas sve probudim. Ali, cvaraka vi u Torontu imate nekih, mi nemamo nikavih.

A nije ta panceta ona nasa slanina, znaš i sama.

Ništa vise, jedino rešenje je da kupim mali ranch ovde, odgajim neku lepu krmacu, pecem cvarke i dimim slaninu. Nisam siguran da li je legalno. Možda mi se i neka fina ZeMska prikljuci. Ako biznis uspe, saljem najboje cvarke i slaninu po celoj Kanadi :-) ... ocekujem lepu domaću tursiju i ajvar nazad u razmenu ...

E sad, mi i pihtije pale na pamet, poludeo sam skroz.
Vlada77
24. septembar 2013. u 22.22
A tek one naše svargle (da li ja to spelovah kako treba?). Dzaba ti je Kanade bez Srpskih kasapnica ...
Majda
25. septembar 2013. u 08.23
E za svarglu od mene ne ocekuj saosecanje, nikada je nisam volela.
Moji rodjaci napravili pusnicu u dvoristu, pa prave svoje kobasice, pecenice i slanine. Tope cvarke, ja redovno od njih dobijam mast (svi nešto gadljivi, ali slatko pocopaju kad pravim nešto sa njom). Napravili su i razanj, pa se redovno obrcu prasici i jaganjci. Ma, svega se dosetili!
Vlada77
25. septembar 2013. u 13.59
Ej Majdo blago li se tebi. Znaš šta citao sam nešto na internetu kako je svinjska mast ustvari jako zdrava, bilo je i na TVu ovde emisija prvo. Davno je bilo, ali su govorili da je jako zdrava za trudnice i žene koje imaju problema sa 'zenskim bolestima'. Koliko se secam navodno svinjska mast ima neke enzime koji u stvari uticu jako povoljno na ljude.

Ja na zalost ovde ne mogu da kupim pravu svinjsku mast. To sto oni prodaju kao 'lard' je toliko rafinirano da nema nikakav ukus. Znaš i sama to Kanadjani korist da prave neke kolace, niko ne kuva na tome.

Moj deda je gajio svinje na selu, i svake godine smo isli i doneli mast i cvarke. To je bilo davno. Sto rece Djordje Balasevic, 'al se nekad dobro jelo'.
majka
(kuharica)
25. septembar 2013. u 17.16
Eh, Vlado, nije mi te zao! A znaš li zašto?
Pa, nije dobro u našim godinama jesti masno i slasno! Nakupi se svaka bolest, bolje je ne jesti ništa, nego nešto „tasko” kao sto je svinjsko...
Ma salim se. Dodji u Quebec, svako ima pusnicu pa susi meso, a u pravoj pravcatoj mesnici ima - cvaraka. Onih naših, malih, hrskavih, pola meso, pola masnoca, pa kad ono mljac, ostane ukus cijeli dan. Ide li ti voda na usta?
Onda, u ovom nasem Quebecu, a i to je Canada, ima u prodavnici da se kupi slanina. Pa onda, isjeces na kockice, serpu na sport i polako otopi - elem imaces masti a i cvaraka. Samo, nemoj pretjerati, onda će ovdje kuharice sa SC da pišu, a tako je bio dobar kuhar, a sad ga nema... Cuvaj se Vlado.
E, sad, ostali zijafeti (znaš, ja sam iz Bosne, pa ostali turcizmi) koje si nabrajao, tu ti ne mogu pomoći, ne znam gdje ih ima, a ja ih i ne jedem, ne znam gdje bih mogla kopati kad bih to jela!!! Uvijek nešto mislim, ono što se prije jelo, nije za sada, jer onda se radilo, a sad se sjedi, onda je covjek trosio snagu, a sad trosi masine...
Tebi Vlado, svako dobro, želi majka
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
25. septembar 2013. u 17.30
ne verujte svemu shto procitate po imperijalnim medijima.
-ipak je chovek mnogo vishe jedna svinja, nego jedan brokoli jeli...

a ti vlado brate, ako ti se klopa neshto-napravish brate sam.
escada
(¡)
26. septembar 2013. u 13.28
Ako ima portugalskih radnji u tvom gradu, ima i čvaraka. Vrlo su ukusni, mesnati, krupno sečeni i za razliku od naših, uvaljani u alevu papriku (meni se dopali).
maja3s
(diskutant)
28. septembar 2013. u 05.33
napravi sam sebi...ja sam neki dan topila malo tek tako da ne stojim čitav dan u kuhinji a da nas mine zelja...istopila sam jednu manju zdjelicu za par puta da jedemo...a imam i masi ...od nej ću praviti sapun čim nađemvremena i recept...nisam nikad ali hoću da probam

znam ženu rece mi da pete maze svinjskom masti i super jojuzgledaju...neke su pravile i kreme nešto sa vodom...to već nebi probavala ;-)
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
01. oktobar 2013. u 13.30
Vlado, rode, ja sam takođe u oskudici sa čvarcima. Kupila sam pre neki dan neke turske, ma ni približno čvarcima. Sve sam bacila!,
a pihtije ti je prosto da spremiš, tamo kod tebe u belome svetu.
Otidji u neku mesarnicu i traži od mesara svinjske otpatke. Kaži mu da ti treba za dzukca i ima da dobiješ sve za prvoklasne pihtije.
evo kako izgledaju moje, u belome svetu spremane

http://www.serbiancafe.com/lat/kuvar/recipe/2/9415/pihtije/preview#.UksHCVJ_6So
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
01. oktobar 2013. u 18.01
ja brez obzira mom keru ne bi krao klopu, pa makar i za piHtije. (eeej-zhao mi keeeeri...) :)
zimba
02. oktobar 2013. u 00.37
Samo za Vladu

http://www.youtube.com/watch?v=us4VhfLVF8M

a vi drugi brisite usta sto vam curi niz bradu
Vlada77
05. oktobar 2013. u 06.08
Pozdrav Majci (nasmejala si me, hvala ti) i svima Vama.

Kako da napravim sam kada ovde nema onih naših kasapnica da kupim to svinjsko parce od kojih se prave cvarci.

Nostalgija udarila, moram uskoro u Srbiju ili Toronto (tamo ima sve) :-). Pozdrav svima.

cata
05. oktobar 2013. u 14.54
VLADA 77
Vuka
(ribar)
10. oktobar 2013. u 01.30
E moj Vlado,ako si u Kalgariju samo se malo okreni i sve ćeš to naći.
Komunikativna
(($))
10. oktobar 2013. u 03.24

Ajooj, teme :o))

Ma, ne jedu se Vladi cvarci već ga uhvatila nostalgija ;o)

Dzabe nam sve samonapravljeno kada to nije taj ukus, miris a najviše osecaj sigurnosti, secanja na drage ljude. Kada pocne cvarak da se topi u ustima, a mi se setimo nekih lepih trenutaka i to je to što nas čini srećnima. Mene npr. torta Greta Garbo uvek podseti na moju sestru koja mi je napravila upravo tu tortu kada sam posle dugo godina dosla ponovo kuci. Cvarci me podsete uvek na mog psa, koga sam odhranila, provela nezaboravne decije momente sa njim a koga vise nema. Secam se tog hrskavog zvuka u njenoj njusci dok je halapljivo prozdirala cvarak za cvarkom :o))

Ljudi, pravite sami cvarke i nova secanja za nasu decu i prijatelje!

:o))
cata
10. oktobar 2013. u 22.45
Vlado od 77.
Javi mi se u vezi cvaraka na E-mail sdresu: mazalo@shaw.
Pozdrav Cata.
cata
11. oktobar 2013. u 20.12

VLADA 77.
Ponovo adresa: [email protected]
Nadam se da ovog put neće progutati neka slova.
Pozdrav CATA.
 Komentar Zapamti ovu temu!
 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…