Diskusije : Kulinarstvo

 Komentar
Pekmez od sljiva
Komunikativna10. avgust 2013. u 11.19

Videh danas u prodavnici sljive i prilično povoljne pa kupih odmah 10 kg sa zeljom da napravim pekmez. Već godinama unazad patim za pekmezom jer mi uvek malo posalju a nešto nisam bila u prilici ni da ga sama napravim. Vidim, Dzeki, kao prava vrednica, već postavila recept ali u komentarima piše da ima i jednostavnija varijanta, bez stajanja za sporetom i non-stop mesanja. Znate li kako se pravi pekmez u rerni? Ja vise volim od neoljuscenih sljiva i cepkanih a ne mlevenih, za napomenu samo :o))

Ah, da... Imam trenutno samo 3 kg secera u kuci. Hoće li biti to dovoljno ili da kupim još??
posavka
10. avgust 2013. u 14.53
kriska
Pekmez od sljiva i vinogradskih breskvi bez secera je fantastican. Ja ga godinama spremam i svi ga obozavamo.
Još ako u gotov vruc pekmez umesate i cokoladu (200-300 gr cokolade na 5 kg gotovog pekmeza) to je prava poslastica.

Ja takav pekmez spremam od neoljustenih zrelih sljiva (one slatke, crne velike - Stenlejke), samo ih operem i prepolovim i stavim u rernu da se na tihoj temperaturi krckaju nekoliko sati, dok se potnuno ne rasture i pretvore u gust pekmez.
Obavezno povremeno izvadim serpu iz rerne i dobro varjacom promesam, pa vratim da se pece.
U gotov vreo pekmez stavim cokoladu, izmesam, sipam u tegle i poredjam ih u toplu rernu da se na povrsinu uhvati korica, a zatim tegle zatvarim i vruce ih ususkam u cebe da se pekmez tako postepeno hladi.
Ako ovako uradite nema sanse da se pokvari, mesecima može stajati.
Nikakve konzervanse ne stavljam. Tegle sa pekmezom držim na terasi.
Na isti način spremam i pekmez od vinogradskih bresvica bez secera, samo sto u ovaj pekmez umesam belu cokoladu.

Super ukusno, probajte. Ostavila sam ovde davno te recepte, ali sad mi je ostao kuci u drugom kompu, pa ako je nekom pri ruci može ih prepisati ovde.

==============================================
resistance
(xxxxoooxxo)13. septembar 2010. u 02.57
uradi pasterizaciju u kucnim uslovima. Isprobano, radi. Znaci nakon stavljanja u teglice, zatvori ih dobro i stavi u rernu i ukljuci na 90 C i ostavi pola sata, iskljuci rernu nakon toga i ostavi dok se ne ohladi.+0 / -0 0 !
=======================================
Pekmez sa cokoladom
kriska - 03. септембар 2004. у 16.09 (регистровани члан)
PEKMEZ OD SLJIVA SA COKOLADOM
5-6 kg sljiva oprati, povaditi koscice, staviti u veću serpu i kuvati u rerni na 250 stepeni nekoliko sati (povremeno vaditi serpu iz rerne i varjacom dobro promesati sljive) dok masa ne postane toliko gusta da kada zabodete varjacu u pekmez stoji uspravno i ne pada.
U gotov pekmez ubacite 150-200 gr mlecne cokolade i mesati varjacom sve dok se cokolada potpuno ne rastopi i sjedini sa pekmezom.
Vruce sipati u čiste i suve tegle, staviti u rernu zagrejanu na 60-70 stepeni dok se na povrsini ne uhvati korica.Izvaditi tegle iz rerne, zatvoriti poklopcima, odmah uviti ih u cebe i ostaviti da tako penoci i potpuno se ohladi.
Sutradan tegle sa pekmezom odviti iz cebeta i poredjati na hladno mesto.
Na isti način se priprema i pekmez od vinogradarskih bresaka(to su one male, neugledne i dlakave,ali izuzetno ukusne i slatke)s tom razlikom što se na kraju doda bela cokolada.
Kao sto vidite u ove pekmeze se ne stavlja secer, a cokolada im daje poseban ukus.

DIKSICA (STUDENT) - 06. септембар 2004. у 06.49 (регистровани члан)
Kriska i ja pravim taj džem moja ga deca vole,samo što ga ja sameljem
na mašini za paradajz tako da ljuske otpadnu.I ja stavljam 200gr čokoladu za kuvanje.

Komunikativna
(($))
10. avgust 2013. u 17.28
Super si posavka :*

Znaci može i bez secera ali mi nije jasno kako se onda ne pokvari, provri? Zar ga secer ne konzervise prirodno? Valjda mi se neće pokvariti...
tweety_m
(?)
12. avgust 2013. u 14.16
Komunikativna poenta je u konzerviranju,da se ne pokvari ne u seceru.Ja sam napravila u nedelju pekmez od breskve bez truna secera.Tegle sterilises u rerni na 100 C 45 min otrpilike u njih sipas vreo pekmez (pazi da se ne opeces),poklopis teglu,okrenes je naopacke,vreo dzem dodje do poklopca i sterilise se,ostavis tako dok se ne ohlade i to je to.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
12. avgust 2013. u 15.49
ja chiste tegle polijem vodom i stavim ih 1 minut u microwave na 100% snagu. kontam da onda ako i ima neshto zhivo na njoj, mora da umre, poshto su me u shkoli uchili da nema zhivota bez vode. a fizika kazhe da che majkrovejv „zamrdati” svaki molekul vode. plus shto je zgodno jer se onda i tegla ugreje, pa mozhe da se sipa to neshto shto si napravio/la vruche. i nishta onda zacepim i okrenem naglavachke. za sad od kad sam to tako pocheo da praktikujem nije mi se nishta pokvarilo.
ne koristim nikakve hemije za konzerviranje.
Komunikativna
(($))
15. avgust 2013. u 07.39

Uh, ne da je ukusan! Sljive su bile onako po malo nakisele pa sam na ukupnu kolicinu sljiva dodala 1 kg secera. Malo je sladje ispalo nego sto ja volim ali je takooo dobar. Od sada pravim svake godine, obavezno.

Što se same procedure kuvanja tiče, ja sam jednu turu pravila u rerni, na najjače i ispade mi skuplja pita od tepsije jer je bilo skroz retko. Sutradan lepo ubacim drugu turu u veliki lonac i na umerenoj vatri sam krckala nešto duže od sata i sve je super prošlo.

Tweety, da razmenimo koju teglu pekmeza? :o))
Ja taj postupak dezinfikovanja tegli uvek primenjujem a naucila sam upravo ovde na forumu, od kriske.
DZEKSON
(*******************)
15. avgust 2013. u 12.34
Komunikativna, javila sam se povodom ovog tvog zadnjeg posta. Nisam htela da mnogo protivrecim ženama koje su zaggovornici kuvanja pekmeza u rerni, ali ja sam samo jednom kuvala od bresaka i nikad vise jer satima nije hteo da se zgusne, koliko to struje potrosi rerna! A na sporetu stavim dve dublje serpe i u obadve kuvam oko sat i nešto, ne mora odmah ni da se mesa, tek od polovine, a u početku samo povremeno. Pogledaj ovaj zadnji recept sto sam postavila, videla sam na Gastronomiji, to je za kajsije i breskve, kuva se na ringli, a ne mora da se mesa, odličan je. Puno te pozdravljam!
tweety_m
(?)
15. avgust 2013. u 14.31
Može,moze ja sam za :)
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
15. avgust 2013. u 16.00
pa dobro, sadržaj vode u breskvama je višestruko veći nego u šljivama. i mislim da je šećera dosta manje. ( tako da je logično da mu treba duže vremena u rerni)(inače ja ne bi pravio breskve u rerni - ne zbog struje, nego „ne ide mi”. e sad da me pita neko zašto - ne znam da objasnim zašto.
Komunikativna
(($))
15. avgust 2013. u 17.02
Tweety, samo kaži kad i gde. Dolazim dole za paprike. Prošle godine sam pravila kuvani ajvar i bila sam i vise nego zadovoljna. Znam, sad će Dzeki da me izgrdi jer to nije to, izvorno ;0))

Dzeki, kao sto gore već napisah- skuplja pita od tepsije. Možda bi drugacija racunica bila da ga pravis na smederevcu pa odvalis panjce da ti drzi vatru. Iskreno, mene je opis malo uplasio jer non stop mesanje, preko sat vremena dok ono u rernu samo ubacis i promesas na 10-20 min. Sljive nemaju toliko tecnosti kao kajsije npr ali opet puste dosta soka. Nebitno, svako se neko negde nadje. Možda ja nisam navikla da nešto dobijem bez puno truda. Ko bi ga znao.

Ukoliko ima zainteresovanih za liker od zove, neka se javi za recept. Ja ga sutra pravim ;0)
DZEKSON
(*******************)
16. avgust 2013. u 07.29
Komunikativna, kakav ti je to kuvani ajvar, ja i ne znam za njega, napisi mi kako ga spremas, pliz, pozzzz
tweety_m
(?)
16. avgust 2013. u 16.28
Kad smo kod ajvara najbolji ajvar po meni je „cepkani” ajvar bez ikakvih patlidzana i dodataka,mada može da prođe i onaj sa mljevenim paprikama ali isto bez patlidzana i kojecega.Sada koliko se ja sjecam da na jugu Srbije ne dodaju patlidzan ili sam nešto pobrkala,ovi Bosanci dodaju patlidzan pa mi nije nešto.
Komunikativna
(($))
16. avgust 2013. u 17.08
Nije meni lako. Pretumbala sam sve svoje kuvare na srpskom, sve listice, papirice i kupusare jer sam sigurna da sam recept dobila od „nekog” iz Srbije. Ništa! Krenem ja da se nerviram „pa gde sam sada zagubila recept?”. Pretražim ti ja tako beleske na telefonu jer „sve bitno” i tu upisujem, opet ništa. Ok. Ubacim na kulinarstvu u pretrazivac „ajvar” i dobih odgovor sa sve zahvalnicom. Recept je od kriske http://www.serbiancafe.com/lat/diskusije/new/redirect.php?url=http://www1.serbiancafe.com/lat/kuvar/recipe/... -od-barenih-paprika
a ja sam se nespretno izrazila sa „kuvanim ajvarom”. Paprike se prokuvavaju dok se ajvar przi.

Tweety, ne znam kako ti bosanci prave ajvar ali ja sam samo jednom pravila onaj pravi ajvar i stvarno se ne isplati ni vremena a ni truda. Od 3-4 dzakceta paprika dobijes 2,5 tegle ajvara. Samo ono pecenje i ljuscenje ti oduzme toliko vremena a gde je još pranje pre toga pa posle przenje itd. Ajvar je pretezak. Da imam par ari pod paprikom i da ne znam vise šta ću sa njom pa da iz dosade i pocnem ponovo sa ajvarom. Ovaj recept od kriske je super. Poveca ti kolicinu, jeste ajvar i bas je ukusan.
tweety_m
(?)
17. avgust 2013. u 05.24
E onda ti ne valjaju paprike ili previse upržiš,30 kg paprika onaj dzak dobijem između 8 i 9 tegli kako kad.Znaš kako ja sam dosta dugo zivjela na jugu Srbije tako da drugi ajvar do njihovog ne priznajem :),nedavno mi je bila drugarica i donijela jednu teglu od prošle godine, to cuvam kao oci u glavi.
 Komentar Zapamti ovu temu!
 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…