Diskusije : Kulinarstvo

 Komentar
Ideje za gladne tinejdzere
Lina17. jun 2013. u 13.21
Molim za ideje,zapala sam u „kulinarsku depresiju I to bas sad kad su mi sinovi porasli ,postali tinejdzeri I stalno su gladni.Svaka 2 sata im treba nešto.
Šta da im pravim ili zamrznem pa da imaju da uzmu kad ogladne?
Ne morate mi pisati recepte samo imena I ideje.
Hvala puno

Liketa007
(photo)
18. jun 2013. u 06.30
I ja sam mama dva tinejdžera koji su stalno gladni pa stalno imam spremljeno nešto od klope da bi mogli da jedu kad ogladne. Evo šta ja često spremam:
1. Sendviči u velikoj kifli sa zelenom salatom, sirom,nekom šunkom, piletinom ili suhomesnatim proizvodom i zavijeno u prozirnu foliju (to im deluje primamljivo, odnosno kao kupovni sendviči)
2. Razne pite, sečene na manje komade, sa pečurkama, mesom, sirom, slatke sa jabukama ili višnjama.
3. Za doručak puding koji sam spremila prethodno veče (da ne moram ujutru da spremam). U puding stavim kolutiće banane, kockice crne čokolade, suvo grožđe, nekad cimet, malo meda, kombinujem, nekada i žitarice ubacim, korn fleks
4. Sutlijaš sa cimetom i suvim grožđem (takođe pripremim uveče za ujutru)
5.Kroasani sa šunkom ili sirom
6. Mafini sa voćem ili čokoladom
7. Mini projice sa sirom
8. Nezaobilazna gibanica
9. voće
Ovo je uglavnom sve što ne mora da se pojede odmah i što mogu da napravim uveče kako bi oni sutra imali da jedu dok sam na poslu, u suprotnom zovu me na posao da pitaju šta ima da se jede.
Ne znam da li si mislila na ručak ili na ovakve stvari koje mogu da jedu u toku dana, ali meni je lično veći problem šta da im spremim da imaju mimo ručka da jedu.
Ako se setim još nečeg javiću, a i neko će dati još neku ideju.
Nadam se da sam bar malo pomogla.
LeaDiKaprio
(shumska)
18. jun 2013. u 11.43
Ja sam iskakala iz koze od ovog problema, stalno sam u kuhinji o opet ima gladnih!
Najviše mi ide na zivce pitanje „šta ima da se jede”. Ne znam kako je kod tebe ali kod nas je veoma aktuelna ona „od lenjosti nema gore bolesti”. Drugim rečima nije toliko sto su gladni nego sto ih mrzi da razmišljaju i traže po frizideru.

E, ne budem lenja, sednem i napravim spisak...

Pravilo zdrave ishrane je, po obroku:
1/2 tanjira zelenisa
1/4 tanjira proteina
1/4 tanjira ugljenih hidrata

Zelenis:
bla bla bla
stoji tu i tu

Protein:
bla bla bla
stoji tu i tu

Ugljeni hidrati:
bla bla bla
stoji tu i tu

I cica Mica i gotova prica. :)
MajstorZika
18. jun 2013. u 11.59
Smem da se opkladim da ako u frizideru ostavite „1/2 tanjira ...; 1/4 tanjira ..; ... i sa strane ceddulju sa 10.00eur i porukom kupi šta hoćeš pa se najedi, tanjiri bi proklijali u frizideru :-)

Ajde, moderatore, gasi svetlo! Fajront je odavno objavljen (ni 5 postenih postova dnevno)!

Ili dopusti ”graktanje i gakanje da perje prsti„?! :-)

Prijatan dan svim Damama a i ostalim individuama zenskog opredeljenja (valjda se to danas tako naziva?). Za muske - šta pretekne

Bata”
Sunceva_Staza
18. jun 2013. u 12.32
Ja često pravim deci kolace, recimo mramorni kolac ili kolac od cokolade. Takođe vole slane stapice (domaće naravno). Palacinke pravim u velikim kolicinama, a deca mogu posle da ih podgreju i napune cime hoće. Cesto ih iskoristim i za kanelone, koje moji andjeli jedu i hladne...
Deci je najlakse da stave nešto u rernu, ako treba sama da se pobrinu za jelo, tako da ja često napravim picu ili neke makarone koje stavim u zamrzivac, pa deca mogu sama da zagreju kad ja ne stignem ili nisam kod kuce.
Volim i da spremim neku supu ili corbu, koja takođe može da se zamrzne za kasnije, ali to uglavnom jedemo mi roditelji :-)
Ako tvoji vole hladne salate kao rusku salatu ili krompir salatu, mogu jednostavno da ih uzmu iz frizidera, ili da im spremis sendvic punjen takvom salatom. Ima recepata za salate sa jogurtom ili tek sa malo maslinovog ulja i limunovog soka, tako da budu zdravije od onih sa majonezom.
Lina
(registrovani clan)
18. jun 2013. u 12.38
Hvala na savetima,moracu nešto od toga da pridodam na listu.Sinoć napravim filete od ribe I krompirice,lepo su jeli,da bi posle POLA SATA opet otvarali frizider u nadi da će nešto novo da iskoci :)

Liketa007
(photo)
19. jun 2013. u 03.37
E ovo je kao da mi neko prepričava šta se događa kod mene u kuhinji, tako je isto kod mene, nejedu se za medalju i posle sat vremena traže nešto da jedu. Zato ja mimo ručka koji se uvek sastoji od kuvanog jela (povrća i mesa)i salate, i mimo doručka i večere imam dodatnu klopu koja im je nadohvat ruke u svakom trenutku.
maja3s
(diskutant)
19. jun 2013. u 06.13
moji ne jedu hljeb skoro nikako...samo za dorcak ništa uz rucak i veceru ...tjesto samo ako je u pitanju pita palacinci i kifle...

juče rucak pojeli već do 4 sata pa sam opet morala spremat

sto je najgore ja se debljam a oni i dalje mrsavi :(((

trebala bi i ja nešto od ovih gore prijedloga usvojiti...
kolace pravim skoro svaki vikend
europa
19. jun 2013. u 16.50
Moji nisu tinejdzeri al´ ipak jedu često ko' grlice:) moj muž me prekorijeva sto to dozvolim,kaže neka se najedu dobro pa nek cekaju npr.rucak/veceru. Ja pokusavam da to izvedem al ne vrijedi,pola sata poslije jela ovaj stariji(12 godina)otvara frizider po nekoliko puta,pitam šta trazi kaže:samo da vidim šta ima:)) mladji (9 god.)jede jako malo hljeba, za ruckom obavezno prica na siroko tako da ga tu negdje i prođe glad...malo poslije kuka gladan...ko bi im ugodio:))
evo šta ja često spremam mojima:pite,ustipci,lokumici,kiflice,topli sendvici sasirom,male pice...Pozz
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
21. jun 2013. u 05.12
Za starije od 10-11 je kod mene parola snadji se, sve je tu, pa nek prave, ne motam im sendvice, ne nutkam, nadju i spreme sebi sami. :)
Uvijek ima svjezeg hljeba ili kifli.
U frizideru znaju gdje su: salama, sirevi, povrce za salatu itd. Sendvice znaju napraviti, otvoriti tunu, isprziti jaje, itd...
Od rucka često nešto ostane i znaju da je u frizideru.
Volimo svi sendvic sa pohanom piletinom od dan prije, raznorazne frittate (jaja, brasno, povrce, sir, pa zapeceno), kinesku rizu itd. Toga uvijek napravim dan prije malo vise, pa imaju sutradan svi za rucak ili da nose u skolu. Sve to može i da se smrzne peceno.
Od kolaca samo pravim nešto sto je lako za napraviti, a bericatno, mafine, banana hljeb, cupavce, kolac s mrkvom itd. Nemam vremena za kolacice sa 5 kremi i preliva, niti je tako nešto zgodno za ponijeti, a i za smrznuti. Mafini, banana bread i sl. sve se to daje lako smrznuti i kad se odmrzne i podgrije ima ukus kao da je taj minut ispeceno. Mafini su stvarno spas, u svim ukusima i kombinacijama, lako se umute, za 10-ak minuta. Ja ih obično napravim uz rucak (oko 4pm) i onda svi imaju još da se zaslade pred spavanje, ako su gladni, ako ne, imaju šta ujutro nositi na posao ili u skolu.
Spajz je inače pun krekera, 2 min noodles, muesli bars i sl. za hitne slučajeve, tj. kad sve iz frizidera pojedu. :)
opereta2010
(zena)
21. jun 2013. u 08.04
Šta djeca traže između obroka, slano ili slatko?
Ako vole slatko napravi strudle, krofne, kroasane, pa neka imaju za dva dana. U međuvremenu neki obični keks premazan Nutelom.

Ako traže slano, dobro je da uvijek imaš u frizideru neki sir ili presovanu sunku, pa uz prepecen hljeb-tost, paradajz ili masline, mogu premostiti glad. Projarice i jogurt, takođe.
Ako vole namaze, napravi im domaću pastetu, humus, ajvar...to mogu i sami da namazu na hljeb ili tost. Snicle od fasiranog mesa su takođe prakticne.
Oli1
21. jun 2013. u 17.14
Kod mene isto, stalno sam u kuhinji I šta ima da se jede...uf.
Deca su još mala 10 I 6 a ja već izluđujem I razmišljam šta ću da radim kada još porastu.
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
25. jun 2013. u 09.30
Moj muž i cerka nisu tinejdzeri, ali se stalno nešto muvaju po kuhinji, otvaraju frizider, malo malo, pa bi nešto da prezalogaje.
U kuci uvek imam musli sa suvim vocem i orasastim plodovima, spagete, makarone, torteline, konzervirane tunjevine i sardine, jaja, sir, sunku, slaninu, jogurt, mleko, kecap, ajvar, razne dzemove... i naravno hleb.
Od ovih namirnica svako dete od 9 pa navise godina može da iskombinuje i samo spremi sebi da jede.
Cesto spremim veliku kolicinu ruske salate, to može da stoji 2-3 dana u frizideru (kod mojih nema sanse da ruska salata opstane 2 dana, ni u serpi od 5 kg), pa se sami služe.
Ja mnogo volim da spremam hranu, ali da bas budem rob kuhinje i da ne izlazim iz nje, to kod mene neće da se desi.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
16. jul 2013. u 12.05
pa tinejdžer je prilično rastegljiv pojam - thirteen je tu i tamo prilično dete, nineteen zavisno kako je nekog život pomazio po glavi-vavi i leđima nejakim mož' da bidne već i odrasla osoba..
NO ja kad sam / kad imam posla sa tim uzrastom, prisetim se sebe iz sedmog osnovne (13), i onda jeli se setim da prilično ne bi umreo od gladi tada čak i kad ne bi klopao ništa par dana, shodno tome, od klinaca tog uzrasta prilično očekujem, i potpirujem njihovu samostalnost. pa makar to bila i samostalnost u nekim malim odlukama - tipa šta ćete deco da klopate - jer mislim da je to dobra škola za život - da budeš samostalan u donošenju odluka i preuzimanju lične odgovornosti u vezi sa tim odlukama. pošto sa klopom je barem bezazleno - ako si prži jajce, i stavi prejaku vatru, eventualno će da zagori, i konsekvenca nije nešto specijalno opaka - il' će da ga košta malo vremena (dok napravi drugo), il' će malo da mu bude neprijatno od gladi - do sledeće klope. a dobitak je nemali - zaključak da kada nešto pogrešno/loše radiš, na kraju ćeš na neki način da platiš :)
+ što mislim da stvarno treba decu naložiti da si spreme sami klopu - em zato što i oni to vole - samo je pitanje diplomatije - da ih zainteresuješ za nešto - mislim bolje da nauči da pravi klopu, nego da prođe na sledeći nivo u nemam pojma... kaunter strajku :) - i onda u kasnijem životu neće da klopa treš klopu koja mu se nudi na svakom koraku, nego će lepo da si napravi kvalitetnu klopu, i kasnije će da dobije rakove, srco-mozgovne udare, arterioskleroze i t.d...
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
16. jul 2013. u 12.26
*ovo „kasnije” sam mislio kasnije u smislu neće sa 50god. da ga spiči srčka i ostale popularne zezalice, nego dajbože ne pre +90
Vlada77
20. jul 2013. u 08.23
Mame, divim se Vama ... ali, ne pokazujte vasoj deci ljubav hranom

ne treba njima hrana, vasoj deci je dosadno. daj te im 3/4 obroka dneveno i terajte ih da piju vodu (kad im se prigladni posualjite ih da prosetaju malo.

Ja sam provodio svaki raspust kod Dede na selu... u tim godinama. Ustajali som u 5 ujutru, pojeli malo hleba sa sirom i isli da radimo ... kosili travu, hranili stoku, brali sljive ...

ne razmazujte decu i ne tretiraj the kao male prinzeze/princheve.

naucite decu da budu neazisna. nema ništa 'mama, daj, gladan sam'. a mama umorna trci okolo da im udovolji.

Ja sam dosao u Kandu sa 24 godine, sam i sam sam kuvao.

Ja zaista mislim, i ovo Vam govorim iz najbolje namere, ne razmazujte decu.

Ovo pitanje koja je Gospodja postavila je vise 'Kako da im ugodim vise, kako da budem bolja mama, kako da me vole nego o balavudiji koja je gladna is dosade.

sada
(zanimamanje)
23. oktobar 2013. u 20.33
Moram da se nadovezem iako me niko ništa ne pita - jednom sam citala za jednog Indijca (iz jako bogate porodice plus imao je nekoliko starijih sestara, sluge da ne govorimo - ništa nije znao da kuha niti je kad vidio da neko nešto kuha) koji je otprilike s isto toliko godina 22/3 dosao u Englesku i morao je sam da se snalazi: riza mu je bila na šta je navikao i najpristupacnija i još je jedino znao da u tu istu posudu stavi jaje u ljusci i skuha sve zajedno (a sunke i 'plasticni' sirevi se u prosjecnim engl kucama ne kupuju tek tako i pogotovo ne svaki dan a pogotovo ne kasnih 50ih i 60ih kad se radnja odvija)
 Komentar Zapamti ovu temu!
 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…