Diskusije : Kulinarstvo

 Komentar
tonus hleb-recept?
blab28. maj 2013. u 03.38
ako neko zna recept za tonus hleb ili nešto slično. roditelji ga kupuju u srbiji pod tim imenom, a ja ga nalazim zapakovano u najlon , seceno u cetvorougaone kriske. nije suv,ima komade celih zrna i tamne je boje. nadam se da sam uspela da malo pojasnim. .hvala...
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
28. maj 2013. u 10.45
to što je tamne boje je od vodenih bojica, polikolora za zidove, ili tako neke boje. (dakle, opustimo se -NIJE od prirodne boje tamnog brashna). ne znam konkretno koji je 'lebac. ako možeš škljocni sliku.
ja pravim hleb sa celim zrnima - prilično isto kao i regularni lebac. -znači startuješ kvasac, pljusneš brašno u tu vodu i umesiš. i onda posle ubacim zrnca. ili ako sam ih već prethodno pripremio - onda ubacim zrnca odma u vodu, i u startu umesim. i onda premesim 2 do više x, ovisno koliku količinu pravim. -a ta zrnca cela (raž, cela pšenica, suncokret i t.d.) prethodno skuvam u kuvalici za pirinač (pšenicu ili raž, češće raž). i kad se ona isključi pljusnem oguljen neslan suncokret u onu posudicu i ostavim poklopljeno.(znači ne kuvam suncokret). ponekad ne skuvam ni žitaricu, nego je ostavim dan-dva u vodi da nabubri/skoro startuje da klija.
evo ovde gnjavim testo (ovde konkretno ima i laneno seme - njega prvo potopiš u vodu, napraviće se slina - to lepo sve ispereš.
http://www.istockphoto.com/stock-video-23671872-bread-making.php?st=351d011

evo vidi kako se fino secka i ne mrvi se: http://www.istockphoto.com/stock-video-24466483-bread-cutting.php?st=351d011
(i nije mekan kao oni kupovni stiropori - nego je baš mnogo dobar - ono naklopaš se k'o čovek).

evo ovde je baš prvi koji sam napravio bio: http://i.istockimg.com/file_thumbview_approve/23564725/2/stock-photo-23564725-homemade-bread.jpg
frauGabriela
28. maj 2013. u 13.52
I meni se dopada „tonus”.Koliko se secam pravi se od proklijalog zrnevlja.Ako je tako onda se u slučaju tog hleba proklijalo zrnevlje najpre susi a zatim melje i tada se tek pravi taj hleb.Na internetu ima dosta recepata za-ezekiel bread koji je sličan.Istina ako je pravi preskace se dodatno susenje proklijalog zrnevlja.
Sasa dobra ti je ideja za hleb.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
28. maj 2013. u 14.37
-aha, ako je ovo što frau gabrijela kaže - to ne znam (mislim nisam probao).
*da bre super su moji hlebčići :)
velika-mala
(...)
29. maj 2013. u 09.27
Sasa, ne znam da li mi se vise svidja hleb ili ruke.
Daj malo vise detalja, ja pravim često hlebove, ali mi nikad nisu lepi ko ovi tvoji.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
29. maj 2013. u 12.30
Pa ovo gore što sam napisao. mislim da nisam ništa izuzeo. -staviš pola svežeg kvasca u 0.3 l tople vode, i razmutiš sa 1 kašičicom šećera i 3 kašičice soli (ona jako krupna morska, ako je sitna, onda malo manje). u kuvalici za pirinač/rižu skuvam šoljicu (oko 200g) raži. naravno, prethodno je dooooobro operem-ne znam zašto, ali raž je baš dosta prašnjavija od pšenice n.pr.) kad kuvalica kaže „klik” ubacim odozgo šoljicu svežeg oljuštenog zrna suncokreta i samo promešam i ostaivm poklopljeno. -čisto da malo taj suncokret srkne vodu.(pošto ne može mnogo, jer je jeli semenka sama po sebi masna, i ne srkne puno vode). onda, ovisno o tome šta sam kad počeo da radim - ako se setim prvo da skuvam raž - pljusnem u činijicu u kojoj pravim testa (metalna (jaka)) tu raž i suncokret i onaj kvasac odozgo, i dodam još 3dl vode. (konkretno koristim čašu za malo pivo od 0.3 :) - znači 2 te čaše). i onda u to spičim 1 kg brašna. i onda štapićem koji sam si napravio od lešnika za mešenje, to zavrtim. kad se setim, pre mešenja izlupam u avanu zrnevlje kima n.pr. - pa i njega odma' stavim u testo. i onda izgnjavim to testo u toj posudici, poklopim i sačekam da poraste. kad poraste, bacim ga na dasku za mešenje, i izgnjavim ga dobrano presečem na pola, i 1/2 stavim u kesu i stavim u frižider, a od polovine napravim 4 mala lebčića. ako mi se ne da (pošto nemam decu i ostale dahije po kući - „ova moja” -sa njom mogu kako 'oću (i ona sa mnom))-samo vratim u posudicu, pa kad mi se 'oće - onda napravim.
rernu zagrejem na 250, i kad ona kaže klik - ubacim tepsiju, i posle 8 minuta okrenem (imam neki mali šporet ovde gde živim) tepsiju, i smanjim na 180-200 i pečem još 12ak min. - znači sve skupa 20-22-5 minuta. (jer su mali hlebovi - kao kifle one mesečaste, maaalo veći).
i onda izvadim tepsiju, pokrijem ih odozgo pek-papirom, pa krpom, pa džakčetom od kafe i kad se setim plastičnom daskom za seckanje :) :) - i tako sačekam da se ohlade (polako dakle) na T koja mi odgovara da ih smažem. i onda dok se tako prohlade na temperaturu koja je o.k. - taman se malo upare, pa ona korica ne bude tvrda.
u kevinoj rerni (malo fancyja) sam stavio bio na pod u metalnu šoljicu vodu - onda je u rerni upareno, pa korica bude u startu mekša, ali dalje sve isto. i onda se pravim važan kako pravim cool 'leba. *nekad stavim pšenicu a ne raž. nekad stavim lanene semenke, nekad stavim sezam/susam i to je to. - meni lično se baš sviđaju moji hlebčići, od kad sam počeo da ih pravim, nisam kupio ni jedan hleb još.
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
29. maj 2013. u 14.03
Svaka čast Saša!
Bez komentara!!!
blab
(ucitelj)
29. maj 2013. u 17.15
sasha puno hvala za recept! sutra će biti u rerni:).
mislim da sam uspela danas da napravim hleb koji sam tražila( posto tonus nisam jela, samo mi ga moji nahvalili tako da ne znam bas kako treba da izgleda), nije toliko vlazan kao ove sto mogu da kupim ovde ali je suuuper. otac kaže da bolji hleb nije jeo!
dakle jecam ostavila preko noćiu vodi da nabubri. onda ga samlela, samo malo ,bolje reci izmrvila u seckalici. u masinu za hleb stavila iseckani jecam, malo soli ,malo vode kvasac i brasno od neljustene psenice sa nekim zrnima( kupila već pomesano brasnou kojem je jecam ,laneno seme, semenke tikvice..). sve sam radila odokativno. ako nekog zanima mogu sutra da napisem tacne mere kad izmerim koliko je čega ostalo u kesicama:))
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
29. maj 2013. u 18.34
evo ovo su veknice od danas neposredno pošto sam ih izvadio iz rerne:

http://i.istockimg.com/file_thumbview_approve/24774956/2/stock-photo-24774956-title-unavailable.jpg

e sad, ono što krasi ove moje hlebiće je da su dok su vrući takvi da bi pojeo celu tepsiju. a kad se ohlade, onda su tvrdi (ali nisu suvi)kao oni kupovni „sutradan”. a posle 5 dana su i dalje prilično kao onaj kupovni sutradan. kontam da je to zato što su kupovni bukvalno kao pur pena, a ovo moje je prilično teško (ali nije što bi moja keva rekla „zbubecano/zbubano”).
Zar_Ptica
(Master of teaching)
06. jun 2013. u 04.54
Da,ovde ima taj hleb po Zdravim hranama , da se kupi, probala sam , nije los, mada po meni je najbolji kada se napravi domaći :)
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
06. jun 2013. u 16.10
ja sam danas tek skontao da je to hlebić koji u poslednje vreme ima relativno intenzivnu reklamu na nekoj od tv stanica koje tu i tamo gledam. možda budem rek'o „onoj mojoj” kad je vidim da kupi jedan, da izvršim vivisekciju, pa ako mi se svidi ću da napravim, pa ću da prijavim.
 Komentar Zapamti ovu temu!
 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…