Diskusije : Kulinarstvo

 Komentar
Trikovi za gibanicu
Majda23. april 2013. u 13.34
Prošli vikend je obelezila još jedna neuspela gibanica guzvara. Pojelo se sve, naravno, ali nije bila onako rastresita i vazdusasta kako bi trebala. U cemu je stos? Masniji sir, suvlji sir, visa temperatura, vlazniji fil, deblje kore, šta? Mi ovde u Kanadi nemamo veliki izbor kora, one koje se nabavljaju u našim i grckim prodavnicama i to je to. Kore su deblje, u pakovanju od 800g ih ima mislim 12 listova.
Pomoravka mi je skrenula paznju na prevrnutu gibanicu koja se pece u tepsiji koja se ne podmazuje i nakon pecenja se tepsija prevrne dok se giba ne ohladi. To je jedan način, mora da postoji i neki drugi da se dobije vazdusasta, ne previse masna gibanica koja neće pasti kada se ohladi i pretvori u spljeskanu masu.
kopiR
(zivot ide dalje...)
23. april 2013. u 14.35
Majda, probaj ovako:

http://www1.serbiancafe.com/lat/kuvar/recipe/2/8782/guzvara-sa-kajmakom#.UXbT9cpGmp0
Ako nemas kajmak može i sir, ali obavezno kiselu vodu, prasak za pecivo i okreni je kada je izvadis tj. kada je pecena.

Pozdrav!
Majda
23. april 2013. u 15.01
KopiR, hvala na receptu, samo slika pokazuje da je gibanica tanka i nije vazdusasta kako ja pokusavam da je napravim. Da li možda slika nije dobra?
MajstorZika
23. april 2013. u 17.35
„Slazi” guzvaru u duboku posudu (serpu ili šta već imaš). Peci je prvih 1/2 sata pokrivenu a onda je otkrij i dovrsi pecenje. Fil treba da je malo gusci. Ja obično pravim od 1/2 kg. kora; 6 jaja; 1/2kg sira (masniji, zreliji sirevi) i mleko ili kiselo mleko.
I, stalno mi stavljaju primedbu „ista je kao prošli put”!
Napisi gde hoćeš da Ti posaljem fotografije ispecenih i isecenih guzvara.
MajstorZika
23. april 2013. u 17.42
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=484437811589670&set=pb.100000703677801.-2207520000.1366753138.&type=3&theater

Pogledaj, možda Ti se dopadne? ;-)
Prijatno vece Ti želim a i dobru gibanicu!
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
23. april 2013. u 18.19
Majstor Žiko, ja ne mogu da otvorim ovu stranicu. Piše:
„Овај садржај тренутно није доступан”, a bas bih volela da vidim sliku i način pripreme tvoje gibanice.
mama-2
(ako ne pocnes neces ni zavrsit)
23. april 2013. u 22.01
Ni ja nisam znala da bnapravim gibanicu,dok mi svekrva nije dosla u gostima.
Kore su pune brasna i traže dosta tecnosti, tako mi ona rece.
Umutim par jaja, dodam ulje, jogurt, kiselu vodu.Kako kad i šta imam ubacim od navedenih sastojaka.Redjam dve kore, onda dobro natopim kore ,zatim izmrvleni sir ( njega ne mesam,posebno izmrvim) i tako redom.
Ovo sto sledi ,vrlo je važno tako mi ona rece:))
Isecem pitu na kocke i zalijem je još malo onom tecnoscu, ukljucim sporet na 400f i kad se zagreje rerna ubacim.Prvih 10 min pecem na tu temperaturu, a onda smanjim na 380 F još 20-tak, iskljucim i ostavim još par minta da se „tisa”.
Gibanisa bude debela i lepa.
Kao sto rekoh na početku, caka je u kolicini tecnosti, zato što su brasnjive kore i secenju pre pecenja.
Majda
23. april 2013. u 22.38
Mama-2, koliko je onda redak/gust taj fil od sira u koji umaces kore? Recimo u odnosu na testo za palacinke? I zar se ispece za samo pola sata?
Majda
23. april 2013. u 22.43
Majstor Ziko, ne mogu ni ja da vidim sliku, probam molim te da je stavis na imageshack.us
Na koliko stepeni treba da je pecem?
Fil malo gusci, daj to molim malo bolje objasni.

Secam se da je moja majka uvek pravila gibu u dubljoj serpi. Međutim, ni ona poslednjih petnaestak godina ne uspeva da je napravi tako da ne padne, a koristi isti recept. Ja sve nešto mislim da je to do tetka Borkinog sira koga već godinama nemamo, to je bio pravi sir, a ne razvodnjeni.
Simba
(...)
24. april 2013. u 02.54
Gibanicu uvjek zalijem sa smjesom umucenih jaja,kajmaka i kiselom vodom. Izrezem na kocke u tepsiji,pokrijem i ostavim da odstoji pola sata prije nego sto stavim peci. Probaj pa ćeš vidjeti koliko naraste i kako bude socna.
MajstorZika
24. april 2013. u 07.16
Udovoljeno molbi:
http://imageshack.us/photo/my-images/534/gibanocaguzvara1.jpg/

Prijatan dan Vam želim,
mama-2
(ako ne pocnes neces ni zavrsit)
24. april 2013. u 07.22
Majda, pecem negde oko 40 min.Nadji u kuvaru recept za pitu od gotovih kora ki je ostavio Bane( ja ne umem da se snadjem u ovom kuvaru i ne mogu da ga nađem i koristi njegove mere za fil.Banetov recept je za pitu-puzici od gotovih kora.Inače, fil je redji nego za palacinke,nemam tacne mere nego onako od oka.
Vidim da i Simba ima sličn postupak kao moja svekrva.
Simba
(...)
24. april 2013. u 08.56
Ovo sa kiselom vodom,jajima i kajmakom je skoro jedini pravi postupak prave srpske gibanice iz srca Sumadije! samo tako pravim i nikako drugacije. Preporucujem i necete se pokajati,pozdrav.
MajstorZika
24. april 2013. u 09.17
Simba,

Možda se to sa kiselom vodom odnosi na mlade Sumadijske domaćice koje Bake svoje nisu ni gledale a ni slusale kada su pokusavale da ih nauce da kuvaju :-)
Kisela voda se u prodaji na teritoriji bivše nam Yu pojavila 60tih godina prošlog veka! A, gibanica a'la „četnicka”, „guzvara”, ... podosta ranije.
Ako je ideja da se gibanica „napumpa” onda je jednostavnije dodati bikarbonu sodu!? Po meni (dozvoljavam da nisam u pravu) je važno da gibanoca GUZVARA bude supljikava i da po vadjenju iz posude u kojoj se pekla zadrzi visinu koju je imala. Znaci, da ne „plopne”! E, to se postize nacinom slaganja, kvalitetom i kolicinom sira i jaja i pecenjem. Ne kiselom vodom!
Simba
(...)
24. april 2013. u 09.27
Meni ni u dzep ni iz dzepa,kažem samo onako kako rade u carapanskom kraju u kojem su izvori prirodne vode na tim prostorima Krusevca,Veluca,Stopanje vjekovima i vjekovima tako da ne moras da pobijas ono što ne znaš i nemas pojma. Ja radim tako kako me majka naucila a iz toga je kraja i tamo tako rade stotinama godina,upravo tu gibanicu sa kiselom vodom,ne vidim u cemu si naso problem?. Svako radi kako mu odgovara!
Simba
(...)
24. april 2013. u 09.29
Izvori prirodne kisele vode,to sam htjela da napisem.
MajstorZika
24. april 2013. u 09.43
Simba,

Bez ikakve zelje da Vam u bilo cemu protivurecim, upucujem Vam moje izvinjenje sto sam se drznu da bilo šta prokomentarisem vezano za Vas post.

S duznim postovanjem uz dubok naklon i zeljom da Vam dan bude prijatan

kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
24. april 2013. u 09.53
Majstor Ziko, fina ti je ova gibanica, ali posuda u kojoj si je slozio je malecka. Ja bih 3 takve cele iz cuga smazala :)

Spremala sam gibanice na razne nacine, ali u serpi nisam nikada. Spremicu i tako.
Probala sam jednom neki recept za gibanicu gde se u umucena jaja sa jogurtom ili kiselom vodom doda kasika brasna i malo suvog kvasca.
Izmuti se da nema grudvica, pa se svaka kora umace u tu mesavinu, a odozgo se narenda ili izmrvi sir.
Pokrije se korom, pa se prelije ostatkom mesavine jaja, brasna i kvasca i ostavi se da na sobnoj temperaturi odstoji 10-15 min., a zatim se peče u zagrejanoj rerni, na nekih 200 stepeni odprilike.
Takva pita bas fino naraste, ukusna je i bude lepa na oko, ali ipak smatram da je bespotrebno da se dodaje brasno i kvasac, pa makar bila i tanka.
Moje iskustvo u pravljenju gibanica govori da je najukusnija kad se kore premazuju istopljenim puterom.
Evo ova Pomoravkina gibanica je savrsenog ukusa, ja je najcesce tako spremam.

http://www1.serbiancafe.com/lat/kuvar/recipe/2/8370/grcka-gibanica-patsavouropita#.UXfaBj6zlvI

Simba
(...)
24. april 2013. u 10.01
Zika,nema to potrebe jer su to samo diskusije i nisam imala namjeru da budem drska.
Ovo je samo predlog za gibanicu i još guzvaru a ja je tako spremam i nema mane a da volim da naucim i probam na drugi način,naravno. Pozdrav!
MajstorZika
24. april 2013. u 10.08
Kriska,

Posuda ima zapreminu od 3,5 litra. Slika može da prevari. Doduse, apetiti su uvek razliciti :-)

Prijatan dan Ti želim
Zar_Ptica
(Master of teaching)
24. april 2013. u 11.10
Uvek je pravim otprilike i uvek mi bude šupljikasta, ne znam kako ni zašto tj. šta je to što uradim natera da bude bas takva.
Meni fil bude gust, samo jaja, mrvljeni sir, ulje ponekad stavim minimalno praska za pecivo ali nekad i ne stavim. Mislim da je fora u gužvanju kora i da su sastojci suvlji u tom smislu da se ne natopi previse sa vodom (ok prskati vodom,ali ne puno).
Zapisacu kad budem pravila :D
Uglavnom mi je ovo mera

*pola kile kora

*pola kile sira

*2-3 jajeta

Ulja i vode otprilike,ali ne previse. Možda soljica ulja, i soljica vode na tu kolicinu recimo.
Kore dobro nagužvam.
Uvek uspe.
Zar_Ptica
(Master of teaching)
24. april 2013. u 11.12
Možda je fora u mrvljenom siru, jer ne uzmem sitni (svapski) već u kriškama pa ga grublje „natrem” ili izgnječim viljuškom.
MajstorZika
24. april 2013. u 13.08
Pticice,
Fora nema to je sigurno. Ali, ajde prvo da razjasnimo o kakvoj gibanici razgovaramo? O GUZVARI kako je u postu navedeno ili o „četnickoj gibanici” (ona sto mora bradu da ti omasti, mast curi iz nje), gobaniici koja se slaze (red-dva kora pa malo fila pa tako do vrha) ili piti sa sirom.
Kada to razjasnimo onda napisi kako Ti to pravis pa ću pokusati da odgonetnem zašto ti GUZVARA ne naraste i bude supljikava.

Prijatno vece Ti želim
elektra4-
24. april 2013. u 14.03
Nerealni ste. Stravljate sliku male okrugle posude i normalno da je na pola kile sira tu obilata gibanic DOK na sliku gibanice iz pleha po dimenzijama ogromnog tj orginal od rerne eee tu vam je sad gibanica plosnata...pa ne može od pola kile sire da se bude mađionicar...svasta.
Simba
(...)
24. april 2013. u 14.05
Majda,napravi tj.probaj ovako kako sam ja napisala i znam da ćeš biti odusevljenja.
Umuti lagano (zasebno) 3 jaja (ja stavim i 4 nekada),dodaj 2dl. pavlake i do 2-2,5 dl.kisele vode. Izmjesaj to a zatim filovanu gibanicu izrezi na kocke velicine koju želiš i zalij sa ovim. Ostavi pola sata -40 min. da stoji i zatim stavi da se pece u zagrijanu i vrucu rernu. Nećeš se pokajati. Nestavljaj nikad prasak za pecivo ili sodu bikarbonu kada pravis sa gotovim korama.
Gibanica mora da naraste i da se dobro uhvati korica i kada je gotova mora da ostane tako visoka i iznutra socna,poz!

p.s.Koristi tek svjezu otvorenu kiselu vodu.
elektra4-
24. april 2013. u 14.07
Tako ću i ja da probam. Kažu da kod gibanice nema viska jaja-možeš da stavis kolko oćeš..
Simba
(...)
24. april 2013. u 15.03
Elektra,da bi prava gibanica bila kako treba tu sto vise materijala to je bolje. Naravno da svako kako njemu odgovara ali ako hoćeš bas da ti ispadne tu se materijal ne stedi.Sir? možeš staviti fetu (pa da izmrvis)možeš staviti Keso sir(ne znam na nasem jel to svapski?) možeš staviti masni,polumasni suhi sir ali uz sve to idu naravno jaja kao osnova,krem fres ili kajmak u sami fil,može malo ulja,so i to je to. Gotove kore koje slazes dok ne potrosis sav materijal ili pravis kao guzvaru.
Tepsija može iz rerne ali ona dublja ali na tu velicinu tepsije ako želim tu gibanicu ja kupim duplo kore a sa jednim paketom to je malo.Ako pravis u četvrtastoj manjoj tepsiji onda je jedan paket kore od 500 grama dovoljan. Imaju i one okrugle kore(ja njih kupujem) tako da te rubove koji vire van tepsije prevrnem unutar i nastavim da filujem i slazem i tako sve redom. To je to i ako napravis sa tim preljevom od jaja,pavlake i kisele vode eto vidjeti ćeš kako će biti,njam njam:)

p.s.kad se krene korica praviti i kad je gibanica narasla,pokrij sa alu folijom do kraja dok ne bude gotovo
kopiR
(zivot ide dalje...)
24. april 2013. u 17.21
Majda, gibanica nije tanka već onakva kakvu trazis. Slika kao slika. Nekada se vidi super, a nekada sacuvaj me boze.
Majda
24. april 2013. u 22.37
Sjajni ste sa svojim predlozima, hvala svima. Ja imam još pitanja, jer ne mogu da koristim sastojke koji su dostupni vama u Evropi i Srbiji. Da samo vidite ove ovde kore, tuga jedna…

Kore koje ovde imamo su debele, kopiR kako bi to radilo sa tvojim receptom, jer vidim da si navela tanke kore?

Kajmak se jako teško se nalazi, onaj pravi kajmak, ovde prave neke zamene od krem sira, putera i ko zna čega, ništa ne valja.

Mislim da je najpriblizniji opis onome sto ja pokusavam da napravim dao MajstorZika. Da, mislila sam na guzvaru, gde se kore guzvaju i bez reda stavljaju u serpu. Kao sto rekoh, moja majka ju je nekada sjajno pravila, ali već godinama i ona ima isti problem. Recimo, ona isto zaliva slozenu guzvaru, sve to u rerni lepo naraste i onda padne čim se malo ohladi.

A meni su kore opet suvise natopljene ili suvise suve, nikako da pogodim sredinu (ko zna i od čega su ove kore).

Bane je insistirao na masnoci, po njegovom receptu gibanica treba da se pravi sa puno masnoce, koja se kasnije ocedi. To mi ima smisla, masnoca će uzrokovati listanje i pecenje unutrasnjosti.

Veliki narodni kuvar navodi da u fil od sira treba dodati i malo svezeg kvasca, ja iskreno ne znam nikoga ko to radi, evo sad sam procitala da je kriska tako jednom probala.

Probacu i Pomoravkinu verziju, hvala kriska na linku.

Simba, kažeš da jaja umutim zasebno, da li si mislila na zumanca i belanca odvojeno? I koliko ide sira, tj. u šta umacem kore? Ovo sto si napisala ja mislim da je samo preliv, ako sam dobro razumela. U stvari, navela si i za taj ‘fil’ od sira, ali koliko to treba da bude retko/gusto?

Pticice, da li necim prelijes slozenu gibanicu?

Koliko sam zapamtila iz vasih saveta, sledeće bi moglo da bude recept za uspeh:
- fil od sira treba da bude malo gusci nego za palacinke
- slozena gibanica treba da se malo zalije sa mesavinom jaja, kisele vode i ulja i da tako odstoji 15-tak minuta
- sir treba da bude masniji
- pece se na 400F/200C stepeni (majstor Ziko, na koliko stepeni pecete?)
- pece se u dubljoj serpi
Simba
(...)
25. april 2013. u 01.51
Majda,zasebno za preliv umtis jaja(i belanca i zumanjca zajedno,nema razdvajanja) i ostalo šta sam napisala.I ja živim u inostranstvu i kore kupujem kod turcina i iskljucivo debele kore za gibanicu a tanke kupujem samo za baklavu.
U fil ti ide sir najmanje pola kile(napisala sma gore koji) jaja,i krem fres ili pavlaka (stavis onako malo odprilike )malo ulja,so i filuj.
Gustina fila ti bude ovisno od sira jel suhi,masni itd. fetu najviše koristim ali i Keso sir(svapski).
Ako ćeš probati po mome uradi kako sam i napisala,pozdrav!

p.s.gibanicu pravim godinama i godinama na ovaj način iz sumadijskog kraja,nećeš se pokajati.
Simba
(...)
25. april 2013. u 02.03
I zaboravila sam ti napisati da za fil možeš da pomjesas suvi sir već izmrvit(izdrobljen) sa Kesom (to je onaj mekani sir ili svapski kako vecina zove)sa ostalim sastojcima koji idu. Poenta u gibanici su jaja,kajmak (ja stavim i po cetvero) i malo ulja u fil ali taj zaljev koji sam ti napisala dava upravo to da gibanica naraste,ostane takva i nebude suha. To je tako jednostavno,probaj.
MajstorZika
25. april 2013. u 03.36
Maida,

Pošto je definitivno utvrdjeno da te je u ostavljenom postu zanimalo kako se pravi „Gibanica Guzvara”, procedura za njeno pravljenje je kako sledi:
- Imaš u prvom mom postu recpet za fil. Ne stavljaj kiselu vodu (ona ide u spricer), ne stavljaj bikarbonu sodu, prasak za pecivo.
- - Ako sir nije dovoljno slan dodaj soli u fil.
- Raspakuj kore i satvi sa strane
- Stavi ispred sebe serpu ili posudu u kojoj ćeš peci „Guzvaru”. Valjalo bi da serpa/posuda ima poklopac ali, ako ga nema, prirpemi Alu. foliju kojom ćeš posudu pokriti kada je budes stavljala da se pece
- Naulji dno posude i unutrasnje stranice posude (običnim uljem za kuhinjsku upotrebu - nikako onim za automobile). Nikako ne mazi spoljnu stranu posude (dimi i smrdi tokom pecenja)
- Oblozi nauljenu unutrasnjost posude korama koje ćeš koristiti s tim sto ćeš to tako uraditi da ti kore prelaze ivicu posude i vise (to što visi, nastoj da bude dovoljno da se kasnije pokrije ono sto je u posudi nabacano/slozeno)
- Ukljuci rernu od sporeta na 220C (ako je sporet na drva - raspali vatru onako dobro, ..)
- Stavi posudu sa filom između kora i posude u koju ćeš da slazes „Guzvaru”
- uzimaj koru po koru, umaci je u fil ali tako da priblizno cela bude oblozena filom i izmrvljenim sirom i stavljaj u posudu. Slobodno neka prvi red bude bogatiji sa filom.
- Kada utrosis sve kore i sav fil, krajeve kora koji vise preko posude prebaci preko „slozene” „Guzvare” ali ih ne pritiskaj kako bi „Guzvara” mogla tokom pecenja da naraste a da ne pocepa kore.
- Premazi ili samo malo poprskaj povrsinu uljem (za kuhinjsku upotrebu - ... :-) )
- Poklopi ili pokrij (Alu folijom), ubaci u rernu, smanji temperaturu na 180C i peci 30minuta.
- Skini poklopac posle 30minuta i nastavi pecenje dok gornja povrsini ne dobije izazovnu zutu boju ili dok ne osetis da je kuhinjom poceo da se prostire miomirisi pecene gibanice.

NAPOMENA: Iz dva - tri pokusaja ćeš doći do svoje recepture i procedure pripreme. Ovo samo neka Ti posluzi kao „vodilja”.
Prijatan dan Ti želim,
MajstorZika
25. april 2013. u 03.41
Maido,

Kada si ispekla „Guzvaru” peko posude u kojoj je stavi ili kuhinjsku dasku za secenje (pogledaj fotografije na cemu Guzvara lezi) ili nešto na šta ćeš da je „istreses”. Pozovi supruga i objasni mu da je sada na njega red da uziva u pripremi i to tako što ćeš mu dati rukavice i NAREDITI da okrene posudu sa daskom naopako i istrese Guzvaru na posudu. Nadam se da neće biti premasna i da se neće isprskati (meni se to prvi put dogodilo)!

Prijatan dan Ti želim,
Simba
(...)
25. april 2013. u 03.50
... Ne stavljaj kiselu vodu (ona ide u spricer),...

Tolike ironije i umišljenosti na ovom forumu od nikog ne procita kao kod tebe.
Ja sam ženi samo napisala kako se pravi u tom kraju po starom receptu a to ne znači da ona ili bilo ko mora.
Vidim ti ironiju u pisanju koliko nameces svoju „četnicku” gibanicu za koju NIKAD naziv čula i u srcu Srbije u selu odakle i dolazi ovaj moj način spremanja. Neće se otrovati sa kiselom vodom koje ide u „spricer” a nauciti i znati vise nacina kako se kuha i sprema hrana,ne vidim u tome ništa loše. THE END!
elektra4-
25. april 2013. u 04.11
Suvi kvasac nikako-jednom probala i smrdelo je po tome .
A gde je nestalo ono !Prijatan dan ti želim„ hehe prvo red ironije pa red kulture...ali eto dobismo i recept,nego kad se prevrne giba a ono se rasapada sve”
MajstorZika
25. april 2013. u 04.41
elektra,

Ako se raspadne znači da nije pecena sto dozvolices, ne mora da znači da nije skuvana!?
A, što se kulture tiče, ...e, prošla su kulturna vremena. Nema vise ni dubokog naklona, ni rukoljuba, ... Sve sam kvasac i kisela voda!

Prijatan dan Ti želim,
opereta2010
(zena)
25. april 2013. u 05.46
Majstor Zika, gibanica ti je dobra, ali je vatra malo uFatila kore sa strane. Da bi to izbjegao, uzmi stari frotir peskir, odsijeci jedan komad, potopi u vodu, dobro ocijedi, njime umotaj posudu u kojoj peces i svezi mokrom kanapom.
Ovaj trik vazi i za pecenje debelih kora za tortu (koje se kasnije rezu na 2-3 dijela), naricito ako se peku u tankom limenom kalupu za torte.
elektra4-
25. april 2013. u 07.10
Zar to sve ne izgori? Oklen sad ovi stosevi?
„”ko se raspadne znači da nije pecena sto dozvolices, ne mora da znači da nije skuvana!? „”
genijalno receno :) superiska. Može kisela voda samo kvasac nikako to ne . Gibanicu radim upravo danas, ali ponavljam lako vam je dobit debelu i bogatu gibanicu kad uzmete pleh od 12 cm precnika
opereta2010
(zena)
25. april 2013. u 07.20
Neće da izgori!!!
elektra4-
25. april 2013. u 08.12
i meni se odma na prvu učinilo tj spoznala sam da je gibanica od majstora zike donekle izgorela .):-)
MajstorZika
25. april 2013. u 08.21
Elektra,
Posuda u kojoj je (gibanica) GUZVARA pecena ima dimenzije 24 x 12 i visina 11cm. Recept je za 1/2 kilograma kora.
E, sad, možda može da se napravi od toliko kora i veca gibanica GUZVARA ali, ja to ne znam.

Vezano za fotografije i utisak da je izgorela - nije bila izgorela. Da je bila po obodu braon boje - jeste. Uostalom, pogledajte kakva je bila na preseku pa će te možda promeniti mišljenje.
Ono sto je sigurno, ako GUZVARA nije dobro ispecena (da dobije po celom obodu jacu braonkastu boju, kada je izvadite is posude ima da „plopne” ko sufle.

Prijatan dan uz veliki osmeh Vam želim i, smesite se - ne kosta ništa a ni bore se ne stvaraju :-)
elektra4-
25. april 2013. u 09.08
otkud ti znaš da se ja ne smeskam? :))
ne voloem ni kada preosuši se jer bolje da je socna a može i sa secerom mmmm nije ni to loše
CTEBA
(penzioner)
25. april 2013. u 10.19
Ево и „правог” рецепта за питу или гибаницу.

СРПСКА КРАЉЕВСКА АКАДЕМИЈА
СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК
књига десета

СРПСКА ЈЕЛА И ПИЋА
књига I

Пита или гибаница:
Коре за питу или гибаницу развијају се овако. Тесто се замеси исто као у за погачу, само што се овде чешће замешује са сурутком и то мора да буде тврђе. Када се добро измеша и изгрува („испретиска”), онда се узима по једно парче од тог теста, па се меће на лопар, који се пре тога поспе истим брашном, и колеником се растањује („развија”, „суче”). Жене тада седну на земљу, па на опружене ноге метну лопар. Кад развијају, труде се да им кора буде што тања, због чега донде ваљају по њој, колеником, докле год се то може чинити. Овако истањену кору, која свагда има округао облик, пресавију на четворо (унакрст), па је онда пеку на угрејаном сачу (који не сме да буде покривен пепелом). Сач за то време стоји непрестално на ватри. Прво се испече четвртина коре, па после једна и друга половина.
Испечене коре мећу се једна на другу, и после се од њих прави пите (гибаница), и то овако. У тигању се разгреје маст или кајмак, па се помеша после са јајима и са сиром. То се добро „пробута” и посоли, па се онда метне неколико шожица од тога на дно тепсије и озго дође кора. Затим се опет посипа кора одозго и поврх ње меће друга, и тако се ради док се тепсија не напуни. Поврх горње коре се метне све оно што је претекло, те да неби прегорела. Сад се тепсија меће на жар и покрива сачом, исто као кад се пече погача. Ако сир, који се истроши у маст или кајмак, не буде довољно слан, додаје му се још соли.
Посне пите се праве ретко. Уместо са сиром или јајима оне се праве са пиринџем и празилуком, а масто масти или кајмака меће се зејтин.
У осталом се прави исто као мрсна пите.
hummingbird
25. april 2013. u 13.07
Majda,ne znam gde živis u Kanadi a da ne možeš naći tanke kore za pitu?U svakoj prodavnici prehrane imaš „Phyllo pastry” to su ti tanke kore za pite i gibanice,plus u svakoj libanskoj ili turskoj radnji imaš kore koje oni prave i to u 3 razlicite debljine i veoma povoljnim cenama $2.45 za 500 gr).Inače što se guzvare tiče,pravim je na isti način kao Majtor Zika,samo sto dodam i kajmaka(sour cream),onako odoka,i pecem je u rostfraj serpi sa poklopcem,evo bas je izmerih,precnik 26 cm visina 11 i još mi se nije desilo da ostane nepecena,ili da bude prepecena ili da posle pecenja spadne.Ako nemam svezeg mekog sira koji često sama pravim,kupim Baker's cheese, koristim rikotu ili čak i cottage s tim sto tada dodam jaje vise jer je cottage već kremast, i u rokotu i cottage obavezno zbog boljeg ukusa urendam 150-200 gr fete.Poklopljeno pecem 30-40 minuta,na 350F,posle ga otklopim dopecem još malo ,izvrnem na rupicast pleh za pizzu da može da dise i odozdo i voilaaaa .
Zar_Ptica
(Master of teaching)
25. april 2013. u 18.47
Moja je guzvara i guzvam uvek kore.
I naraste i bude supljikasta.

Ne,ne prelivam u sustini,nekad malo ako imam premazem pavlakom,ili pred kraj pecenja poprskam mlekom i to je to.
I malo ulja odozgo pospem.
Majda
26. april 2013. u 08.15
Hummingbird, svaka ti cast ako uspevas gibanicu da napravis sa tim industrijski pravljenim phyllo pastry korama. Ja ne, prvo sto im je ukus uzasan, kao plastika, a drugo sto mi se raspadaju jer su mnogo tanke. Mogu da ih koristim jedino za baklavu, jer ona nije vlazna i sav taj secer ubije ukus kora.
Libanske i Turske radnje nemam nigde u blizini (oko mene su samo jevrejske i filipinske prodavnice), pa ne znam ni gde bih te kore kupila, ali rado bih ih probala. Ako možeš da mi das adrese tih radnji u Torontu, bila bih ti zahvalna.
visnja77
26. april 2013. u 14.31
Majda, ja sam u Higland farmi kupovala kore „7 days”, one su bas deblje, odlicna guzvara mi je ispala. Takođe jednom sam u Fresku kupila neke Fillo pastry (nešto je pisalo na slovo K, možda Krinos?) u braonkastoj kutiji, kore su takođe bile deblje, ali ih je bilo nekako manje pa treba 2. Uostalom, ako nadjes te deblje, uvek kupi vise jer ih nema uvek.
Poz!
Majda
26. april 2013. u 14.42
Super, potrazicu ih u Highland-u, hvala na predlogu!
visnja77
26. april 2013. u 15.51
Molim, nema na cemu!:)) Pazi samo, na korama piše da su deblje, jer ista firma (7 day) ima i tanju verziju. Poz!
hummingbird
26. april 2013. u 21.46
Majda,napisala sam za phylo kore jer si rekla da mi u Kanadi nemamo mnogo izbora.E ovako,ja kore uglavnom sama razvijam,ako nemam izbora zbog nedovoljno vremena kupim kod libanca a ove,kako ti rece,plasticne,nikada i ne kupujem jer im nikada nisam volela ukus,a libanci imaju i te fine tanke za baklavu.Ne znam gde u Torontu možeš da ih kupis,jer ne živim tamo,ali sam u nekoliko navrata bila u TO i kupila sam jako fine kore u našim radnjama ali gde ne znam jer sam sa prijateljicom isla.Nadam se da ćeš uspeti da nadjes kore koje volis.
rajber
29. april 2013. u 02.50
Gibra mora da bude podeblja dobro pecena i masna, kad je zagrizes da curi mas' iz nje.
To je prava gibanica ili četnicka, kako je još zovu.
elektra4-
29. april 2013. u 04.51
To si već reko.
Simba
(...)
29. april 2013. u 07.26
taj naziv „četnicka” ni u srcu Sumadije nisam čula.
naziv je...da mi zgadi!
 Komentar Zapamti ovu temu!
 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…