Diskusije : Kulinarstvo

 Komentar
Čatni od manga kupovni
elektra4-21. april 2013. u 07.36
Sa cime se jede catni od slatkog manga i kako?
kopiR
(zivot ide dalje...)
21. april 2013. u 11.01
Lično volim uz pilece grilano meso. Možeš da ga konzumiras kao prilog i uz meso koje ti volis.

Pozdrav!
elektra4-
21. april 2013. u 16.05
nije loše i ja jela sa pecenim piletom i krompir salatom ali skupo a moji ne prihvacaju, šta sad sa čitavom teglom-najradje bi je ubacila u neki kolač ili nešto djuvedja,ima li ko ideju.
frauGabriela
22. april 2013. u 06.41
Najbolje je uz samosas ali davati recepte za indijska jela teško da ima smisla.Pitanje je koliko bi neko voleo ta jela,drugo teško je nabaviti potrebne zacine a treće je vreme koje je potrebno za kuvanje.P a ipak evo kako se može pripremiti pirinac i jesti uz malo catnija.

A.1/2 glavice crnog luka
ulje
1 ljuta papricica
1 vrhom puna kasicica fino naribanog svezeg djumbira
cimet u komadu( do 2cm)
2 karanfilica
3 zelena kardamoma a ako njega nema onda 1 kasicica korijandera u zrnu
so,crni biber
B.1 solja pirinca dugog zrna a najbolji je basmati
11/2 solja vode
Dinstati naseckan crni luk,djumbir i beli luk.Kada crni luk omeksa i pocne da zuti dodati cele zacine(cimet,karanfilic i korijander).Sve prziti na tihoj vatri dok luk ne dobije zlatnu boju.Dodati vodu i pojacati vatru.Kada voda pocne da vri sipati pirinac.Biber.Kada voda opet pocne da vri smanjiti vatru na minimum,poklopiti serpu.Pirinac je gotov kada sva voda uvri.
vibi
22. april 2013. u 20.23
sa rotti
vibi
22. april 2013. u 20.35
roti
{izgleda kao velika palacinka (između tijesta je mljevena leblebija)}
frauGabriela
23. april 2013. u 03.52
Ako se desi da nema hleba ja napravim chapati.Inače roti,paratha.chapati,naan su nazivi za razne vrste hlebova koji se prave u Indiji.Redje se prave sa kvascem poput naana.A ima ih mnogo vrsta.Za većinu Indijaca hleb(na severu) ili pirinac(na jugu)sa socivom i povrcem je glavna hrana.Ipak preko 70% njih su vegetarijanci.
Chapati
225gr fino samlevenog crnog brasna ali kad nema takvog može i bilo koje drugo
1 kasicica soli
mlaka voda
puter ili ulje
Brasno i so staviti u posudu za mesenje,dodavati vodu i mesiti testo dok ne postane glatko kao kad se prave rezanci ali ovo testo treba da bude mekse.Testo pokriti i ostaviti bar pola sata.Potom ga podeliti na deset delova.Svaki deo umesiti ponovo i formirati loptu.Svaku loptu spljostiti dlanovima i na pobrasnjenoj dasci ih oklagijom razvuci u „palacinku” od oko 12-13cm precnika.
Ako imate tiganj sa debelim dnom to je najbolje.Ugrejati tiganj -srednja temperatura.Staviti chapati u tiganj i na umerenoj vatri peci oko pola minuta tj dok se donji deo chapate ne osusi i pocnu da se formiraju vazdusni „jastucici”.Okrenuti chapati i peci i drugu staranu.Dok se pece ta strana ja sipam 1 kasicicu ulja po obodu capatija tako da se delom sliva u tiganj.Umesto ulja može da se sipa rastopljen puter ili gee.Ali nije potrebno ni to uraditi već ispeci sve chapati „na suvo”.U tom slučaju svaki ispeceni chapati premazati puterom i slagati ih jedan na drugi.
Najbolje ih je odmah jesti ali ako koji ostane cuvati ih u dobro poklopljenoj posudi.

elektra4-
23. april 2013. u 06.55
zašto su vegetrejanci? zato šta moraju tj nemaju ili? Pretpostavljam da rade fizicke poslove a organizam se urusava i oboleva bez namirnica koje imaju energetsku vrednost poput mesa pa i ribe. Šta može zdrav muskarac od samo povrca i hleba...pa i žena npr jako siromasna hrana je ta vegeterijanska.
Frau gbrijelA zavidno je vase znanje indijske kuhinje,interesuje me odakle ste je tako dobro upoznali?
frauGabriela
23. april 2013. u 07.20
Živela sam nekoliko godina u Delhiju.
Što se tiče vegetarijanstva kod Indijaca dva su osnovna razloga.Religija je prvi,hinduizam.Bramini,koji su najvisa kasta se toga najviše i drže.Na samom jugu ima hrišćana koji nisu vegetarijanci,onda ima dosta i muslimana pa ni oni nisu vegetarijanci.A drugi razlog je siromastvo.Dok sam bila u Indiji 300 miliona ljudi je živelo ispod praga siromastva.
Rade oni teske poslove uz takvu ishranu.Glavni izvor belancevina su grahorice i to najcesce socivo a ima ga nekoliko vrsta pa onda lebleblija,pasulj,sir,mleko,jogurt.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
24. april 2013. u 10.18
ja bih ga mazn'o iz one teglice s' kašičicom.
sada
(zanimamanje)
13. maj 2013. u 17.36
Frau Gabrijela, chatni se može jesti ili se konzumira kao namaz u sendvichima npr chatni i sir (edam i slično). Prije su se takvi sendvichi često prodavali sad ih uopste ne vidim jer chatni je skup (vjerovatno i kalorican) i jednostavno izgleda izlazi iz mode.
Ne jede se kao prilog (spinat ili pire) nego se eventualno stavlja na tanjir po kasicicu samo za ukus kao senf uz virsle...

E sad, kad se napravi u domaćoj radinosti (u sezoni je mango vrlo jeftin) traje kao i dobar ajvar
elektra4-
19. maj 2013. u 03.59
e sad kad je kome seztona i rto je pitanje.
Jeste da je skup ali bljutav a englezi su poznati sa tim da u sve ubace i sir, orahe i nemaju nikakva jela.
 Komentar Zapamti ovu temu!
 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…