Diskusije : Kulinarstvo

 Komentar
Slavski kolac
Komunikativna06. februar 2013. u 10.03


Umoljavaju se domaćice sa iskustvom da mi otkriju u cemu gresim! Uvek kada pecem slavski kolac, on mi napukne odozgore. Mislim da mi je samo jednom uspelo da nije ali nemam pojma šta sam drugacije uradila.

Sada sam pravila od kile brasna, lepo se dva puta testo nadiglo, premesila, oblikovala, ukrasila i pustila da se još malo pridigne. Ubacila ga u rernu koju sam zagrejala na 250° C i smanjila na 200° C. Pekla sam dok nisam dobila osecaj da je pecen iznutra. Gore je dobio finu bojicu i bio je lepo pecen ali gde su figurice, sa jedne strane se uzdigao i napukao.

Help :o)
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
06. februar 2013. u 10.19
Hleb hoće da odozgo da popuca kad je uzana serpa/tepsija, u kojoj se pece, jer testo nema dovoljno mesta da se širi.
Komunikativna
(($))
06. februar 2013. u 10.49

Kriska, serpa ide pod uglom na gore i još sam okolo stavila papir za pecenje kako nebi presla preko serpe. Šta znam. Ne čini mi se nešto uzanom i nije mi logicno da uzmem lonac od 4 L za slavski kolac, ako hoću da mu je precnik manji. Da smanjim kolicinu brasna?
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
06. februar 2013. u 11.19
Joj ne znam Komunikativna, nisam bas neki ekspert za testa, ispadne ukusno, ali i meni hleb i projara često odozgo popucaju.
Nadam se da će se javiti neko strucniji.
DZEKSON
(*******************)
06. februar 2013. u 11.28
Od svekrve sam ucila da mesim slavski kolac i ponekad mi samo napukne,jedva primetno.A moja svekrva kaže da hoće da pukne ako testo nije dovoljno nadoslo.E sad,ne znam zašto rernu prvo zagrejes na 25o ,ja uvek i grejem i pecem na 200,možda ga „iznenadis” prejakom temperaturom. A jedna moja prijateljoca pece kolac tako što ga stavi u rernu i onda je ukljuci i kaže da joj nikad ne pukne.Takođe,ja nikad kolac ne pecem u loncu,u redu je ako hoćeš da bude visok,ali ako hoćeš da bude manjeg precnika onda ga peci u običnoj serpi,barem ja tako radim.A ostalo nisam primetila da nešto gresis,nekad pecenje zavisi i od rerne.
Zar_Ptica
(Master of teaching)
06. februar 2013. u 15.05
Meni je isto malo napukao, ali neka je, ne smeta mi! :) Takođe ne znam zašto, ja sam pekla na 200. Ja ga pravim tipa kao i pogacu i kad pravim običnu seljacku pogacu ne pukne,a valjda kad je tako nešto pa što se vise trudis, a ono sve gore :) Otkud znam! Ali to malo puknuto mi nije smetalo.
Komunikativna
(($))
06. februar 2013. u 16.24

Zenice, hvala vam puno! Mislim da ga temperatura presece i nezna jadno gde će :0))

Cekajte, pustite isto kolac da vam naraste u kuhinji ili ga odmah sa daske stavljate u rernu pa vam u rerni još nadolazi?

Dzeki, koristim i ja običnu serpu koja ne ide pod pravim uglom na gore već malo ukoso i još extra stavim pergamentni papir okolo kako nebi iskipeo.

Pticice, ne smeta ni meni toliko jer je od srca napravljeno, sa puno truda. Vise me razocara to što ne uspe kako treba, dovede moj trud i umesnost u pitanje. Ma, bas ono sto kažeš, kada se trudis ono sve nešto naopako :0)
DZEKSON
(*******************)
06. februar 2013. u 16.35
Ja ga zamesim i ostavim da naraste.Onda ga premesim i stavim u serpu.Kad naraste u serpi,poredjam ukrase i stavim u rernu zagrejanu na 200 step. i na toj temperaturi ga pecem 40-45 min.A pravim kolac od oko 600 gr brasna,pa još malo dodam u toku mesenja.Evo,za prošlog Sv.Nikolu mi je izgledao ovako,nisam neki umetnik,ali sam ga mesila sa ljubavlju:
http://teslio.com/user/photo/showPhoto/DZEKSON/1069/13
I meni je malo puko sa desne strane,vidis,al nije bilo strasno.
Komunikativna
(($))
06. februar 2013. u 17.20
Hvala Dzeki na upustvu! Tvoj je prelepo ukrasen! Moram da experimentisem malo.

Sve se cerekam o vicu mog muza, pa hajde da ga podelim i sa vama :0))

Kaže on meni da je svestenik sve kolace prerezivao drzeci ih u rukama a moj je morao da nasloni o zid, koliko je bio tvrd :0))) Dobro, korica jeste bila malo tvrdja :0))

Pozz zenice!
Pomoravka
(vesela i srecna zena)
06. februar 2013. u 17.21
Hajde da i ja napišem svoje mišljenje...ako pogledate moje pogače, hlebove nije mi se još ni jednom desilo da mi je pukao.Mislim da je sve do temperature rerne, ja moje sve pečem na 350F sa ventilatorm, to je vaše oko 185 do 190*C i pečem oko dvadesetak minuta pa onda smanjim na 170 do 175*C i rernu nikada ne otvaram, pogledam kroz staklo...ako je potrebno stavim pek papir preko kolača da mi ne izgori ( stavim papir tek kad sam zadovoljna sa bojom kolača. Inače kad umesim testo, odstoji mi jedan sat na toplom, premesim testo, oblikujem kolač, stavim ukrase i pokrijem sa najlonom da mi kolač dođe skoro do ivice šerpe u kojoj pečem i tako narasli kolač stavljam u prethodno zagrejanu rernu i pečem ga otprilike 45 do 50 minuta...e sad ja tako radim sa svojom rernom, a sve rerne nisu iste.Takođe pečem na drugu žicu odozdole, kod nas u rerni ima 3 žice i 4 je za gornji grejač,kad hoćete nešto da zapečete.Nadam se da sam bar malo pomogla.
Evo kako izgleda moj slavski kolač
http://www1.serbiancafe.com/lat/kuvar/recipe/9/8553/slavski-kolac#.URLXRmcbGqw
MAKPO
(косингас)
06. februar 2013. u 17.50
Ne razumem se, al' ja cisto mislim da je do temperature.

Vidim, kasnim, već ste ustanovili to ;o)

Pozdrav
slavica_t
06. februar 2013. u 22.01
hleb puca iz vise razloga ali većinom je kombinacija procesa koji se odvijaju tokom narastanja hleba.

kvasac oslobadja ugljen dioksid u testu koji dize testo i koji prilikom naglog zagrevanja još vise dize testo i koji za uzvrat trazi rupu da izadje, što se desava kod vecine hlebova i kolaca, obično na stranama

razlog pucanja na vrhu je isusivanje povrsine odnosno kore hleba prilikom narastanja.

najjednostavniji način da se izbegne pucanje i da se dobije ravnomerno narastanje je upotrebom malo vise neke vrste masti/ulja koje pomaze da gluten u testu/hlebu postane daleko elasticniji i da se testo zapece onako još malo razvuceno pod temperaturom umesto da pukne.

primeri nepucanja zbog upotrebe masti/ulja/margarina/putera kod hlebova, kolaca i pogaca može se videti na skoro svim slikama bogatih sl. kolaca i pogaca koje postoje na netu.

u praksi, peces na temperaturi koja znaš da lepo pece u tvojim uslovima ali testo mora da je spremno da primi tu temperaturu bez pucanja :P

Komunikativna
(($))
07. februar 2013. u 05.15

Slavice, hvala ti na trudu i opsirnom postu. Moja baba, npr. nikada ne stavlja ulje, puter ili bilo koje drugo masno pomagalo u hleb ili kolac i nikada, ali bas nikada joj kolac ili običan hleb nije napukao. Nemam ništa protiv tvoje ideje jer imam par bocica ulja za miropomazanje pa neće skoditi da se stavi u Slavski kolac a mogu staviti i obično ulje. Ne znam dali Crkva ima nekog pravila oko podmesivanja kolaca. Uzgred, ja uvek pravim posnu verziju kolaca jer se tako uvek u nasoj kuci pravilo. Ove godine ću malo vise experimentisati i vise će se mesiti hleb u kuci, pa kada dodje dan i momenat, da domaćica bude spremna kao zapeta puska a ne da sa strahom gledam kroz prozorce rerne i otvaram je cas-po da vidim šta se zakuvalo :o))

Drugo, mislim da je i do temperature. Izgleda da ja previse zagrejem rernu pa iznenadim testo i negde mora izaci.

Pomoravka, moja rerna nema ventilator već grejace gore i dole. Već sam napisala da pecem na 200° C sa time da je zagrejem na 250° C. Probacu i po ovom tvom receptu.

Hvala svima na javljanju! :o))
slavica_t
07. februar 2013. u 06.39
pa znaš šta, obično i ja ne stavljam ništa sem kvasca, vode, soli i brasna ali vidala sam i mnoge druge kombinacije, čak i sa jajima, i mislim da je slavski kolac vise tradicija nego neko pravilo isklesano u kamenu.Ako hoćeš da nastavis tradiciju, sto i treba , onda nemoj da uzmes u obzir ono sto sam napisala :)

probaj da povecas vlaznost vazduha u rerni tako što ćeš da stavis metalnu posudu sa vodom na dno rerne al probaj pre slave da bi ti ispalo perfektno kad treba :)
mama-2
(ako ne pocnes neces ni zavrsit)
07. februar 2013. u 11.12
Tvrdo ti zameseno testo i zato ti je napukla pogaca.

Inače ovo sto je Slavica napisala u predhodnom javljanju je tačno.Gore je neko napisao da joj prilikom pecenja pukne proja.Treba dodati malo vise ulja i tecnosti, da smesa bude malo redja i neće da puca.
CTEBA
(penzioner)
07. februar 2013. u 12.32
Колико крајева толико и обичаја.
У Војводини (осим ако је слава посна) Славски Колач се прави са јајима, путером, шећером, ванил шећером, мало соли, а уместо воде се сипа млеко.
Нешто у стилу немачког „милк брот”, ваљда је дошло од аустријанаца.
Колач буде мекан, мало сладак (не превише), и јде се после јела (за славу), а оно што остане се обично једе за доручак, следећих дана.
Што се тиче колача не постоји никакво правило, као ни за чесницу.
Једноставно како у ком крају.
maja3s
(diskutant)
08. februar 2013. u 03.56
ctebo, jeste tačno da ste vi u vojvodini prihvatili dosta toga od austougara...pa čak i način zivota...

jedne godine su mi spremali jelo koji Sigurno nisam probala do sad...kad ono leso meso sa krompirom i sosom od mirodjije sto je u danskoj jedno od jela koje sam jela 100 puta ;-)))

ali ipak da obratimo praznju na naše obicaje...nije tačno da ne postoje pravila i da je 100 sela 100 obicaja...zna se tačno kako se cesnica mjesi...a i slavski kolac...ako ste neupuceni pitajte svog duhovnika...a mozete i procitati na stranicama SPC
tamo piše da se Cesnica ne pravi od kvasca/germe

da se slavski kolac pravi od bjelog brasna...da se slavski kolac sluzi odma poslje zita...a zito i vino se uzimaju prvi poslje lomljena slavskog kolaca...
pitajte nije na odmet

samo da napomenem...evo i ovdje u danskoj postoje varijacije na obicaje...ali sustina je ista...nije to samo kod nas...pa i u hrani jer jedni su blizi njemcima a drugi svedima...a ovi u sredini su samo svoji :))

tako je i sa njemcima...a i sa francuzima...i ostalim narodima
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
08. februar 2013. u 05.17
Moja majka je Banaćanka, otac mi je iz Istočne Srbije. Obe su mi familije Pravoslavci, ali se spremanje hrane i slavski običaji mnogo razlikuju.
Česnica se u Banatu oduvek spremala slatka, dok je u Srbiji slana.
Vojvođanska kuhinja je slična Nemačkoj i Madjarskoj hrani.
Kod njih su uobičajene te kombinacije slatkog, ljutog i slanog, moja baba Banaćanka je u sva kuvana jela stavljala i malo šećera, čak i u pasulj.
Onda razni kolači i slatke pite sa sirom, što moj otac nije mogao da zamisli. U njegovom kraju sir je isključivo slana hrana.
Moja mama često uz kuvano meso i povrće iz supe spremi sos od višanja, a uz pečenje posluži pečene jabuke i suve šljive.
Meni prijaju te kombinacije, a moj tata sav taj prilog od voća ostavi za kraj, kao desert :)
Komunikativna
(($))
08. februar 2013. u 09.27
„Česnica se u Banatu oduvek spremala slatka, dok je u Srbiji slana.”

Kriska, ti nam smesti Banat kao zasebnu državu, puu, puu, daleko bilo :o))

kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
08. februar 2013. u 09.36
Ma daleko bilo Komunikativna, nego samo kažem kako se slavski obicaji razlikuju od kraja do kraja, naše nam lepe Srbije.
Zar_Ptica
(Master of teaching)
08. februar 2013. u 09.45
U Vojvodini jeste slatka cesnica, a u Srbiji „slana” tj kao pogaca, to je meni vise neutralno :) okolo Pozarevca je nešto kao proja.
U jednom delu Vojvodine (banatskom...ne znam tačno selo), se pravi od jabuka, maka i oraha .
CTEBA
(penzioner)
08. februar 2013. u 13.03
Баш сам мало погледао како се прави славски колач, и мање више једино што треба је пшњнично брашно, кажу данас се употребљава бело, али не пише да мора да буде, освећена водица, крст и поскурњак (Ис Хс Ни Ка), мада нигде не стоји шта још треба да се стави колико и слично.
На овој страници је написано мање вишше све у вези са славом.
Негде сам видео рецепт за слана, негде за сладак, колач, са јајима, без њих итд, али сви имају пшенично брашно, водицу и поскурњак.

http://www.crkva.se/krsna_slava.htm
maja3s
(diskutant)
09. februar 2013. u 12.41
nije sporno da se tamo i vamo prave razliciti Slavski kolaci i razlicite Cesnice...

to vam dodje ovako...tamo nekom vasem dalekom predaku se svidjelo kako svabe prave slatki hljeb pa jednom za Slavu napravila takav...dosli prijatelji probali i njima se to svidjelo...pa dosli mladi narestaji koji nisu znali kako će i pitali komsinicu a ona im objanila kako ona pravi slatki i oni prihvatili...obicaj se raširio po Vojvodini

Slavski kolac i Cesnica su vjerski obredni hljebovi pa se tako i zna kako se prave...reko već da postoji na stranicama Srpske Pravoslavne Crkve o tome...
 Komentar Zapamti ovu temu!
 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…