Diskusije : Kulinarstvo

 Komentar
Problem s rernom
majka30. januar 2013. u 12.18
Imam problem s novim sporetom. Samsugov, ravna ploca, dva nacina pecenja u rerni, sve je to OK. Međutim, kad stavim hljeb on „prihvati” odmah temepraturu i ne raste dalje. Tako se isto desilo i sa Swirlhljebom kojeg sam upravo napravila. Divno je nakvasao, kad sam ga stavila na 200 stepeni C, tu je „stao” i ni makac dalje. Zašto? Gdje grijesim.
Hvala vam na pomoći da prevazidjem problem. Svako dobro, majka.
kopiR
(zivot ide dalje...)
30. januar 2013. u 13.47
Majka, probaj da dizana testa peces u nezagrejanoj rerni.

Pozdrav!
CTEBA
(penzioner)
30. januar 2013. u 14.21
Мало теже ће га испећи у незагрејаној рерни :-)

Да ако се тесто стави у хладну рерну, па док се рерна загреје оно нарасте.
Ко жели да сварно доста нарасте може да га стави у рерну температура да буде нај мања што може и да се остави да кисне па онда појачати температуру.
Рерну не ваља отваратида тесто не падне.
kopiR
(zivot ide dalje...)
30. januar 2013. u 15.10
Stevo, kada nemam puno vremena da cekam narastanje testa, pecem u hladnoj rerni. Pecivo ili hleb narastu super. Ako koristi rernu s ventilatorom onda je još bolje.
majka
(kuharica)
30. januar 2013. u 15.39
KopiR, ima ova rerna i taj ventilator, ali ja nemam nikakavo iskustvo s tim, tako da sam par puta pekla onako kako sam to radila cijeli zivot. Jako me ljuti kad hljeb nije narastao tokom pecenja, danas sam opet bila razocarana. A smijesno, ženi gotovo „sto godina” (salim se) a ne umije hljeb ispeci!
Moj stari sporet (nije bilo ni malcice moderan) je pekao „kao na suncu”. Sad mi ne preostaje ništa nego da tragam za odgovorom šta se to desi pa neće da naraste, nego se „zaustavi” tamo gdje je stalo dok nije uslo u rernu.
Sutra probam s hladnom rernom. KopiR, spustila sam onu metalnu mrezu na pretposljednju zakacku (kako li se ovo kaže).Je li i ovo bitno? Rerna pece odlično, ali ništa ne raste sto je u njoj. Na šta treba obratiti paznu kad se pece s ventilatorom? Pucite me, molim vas, inače odoh u babe a ne saznadoh. Hvala vam.
slavica_t
30. januar 2013. u 21.11
ajd da iznesem svoja iskustva:P

ja rerne sa ventilatorom ne volim ni malo, iako ih ima koje su dobre i koje mogu da odrade dobar posao.

Neke rerne sa ventilatorom imaju samo jedan grejni elemenat koji je u obliku kruga i nalazi se odmah ispred ventilatora - te nisu za ništa :)
tim rernama ne može da se iskljuci ventilator jer je on taj koji prenosi svu temperaturu kroz rernu i one obično imaju sporu i normalnu brzinu okretanja ventilatora.
Ove rerne zbog ovakvog dizajna peku najjače onde gde ventilator izduvava vreo vazduh (pozadi) dok najmanje greje napred pored vrata i kod takvih rerni kolaci i hlebovi ispadaju kao nakrivljene kape tj ona strana od napred pocne malo da raste i uvek je visocija od one pozadi koju vreo vazduh zapece odjednom.

neke rerne imaju taj grejac ispred ventilatora plus standardni četvrtasti grejac gore i dole - te rerne mogu lepo da peku ali opet zezaju ponekad ako nemaju selekciju za iskljucivanje ili za smanjivanje ventilatora. U ovim rernama najbolje je iskljuciti ventilator i peci sa standardnom selekcijom - gornji i donji grejac.

Kada sam se udala i kad smo opremili nasu prvu kuhinju, imala sam tu nesrecu da imam ovu prvu rernu, jela sam se kao hleb svaki put kad sam nešto pekla jer ništa nije ispadalo kao sto treba, a tek sam to ukapirala kad sam otisla kod mame i pekla u staroj rerni bez ventilatora.

to je moje iskustvo sa rernama i svakom bih preporucila da provere da li nove rerne imaju sve grejace i sve slekcije ukljucujuci potpuno iskljucivanje ventilatora pre kupovine i ugradjivanja.

zvezda
31. januar 2013. u 02.23
A da za početak pogledas malo u prirucniku,tamo obično stoji tabela kako i koliko dugo se pece.Pozz
snow
(Zivi kao da ti je svaki dan po)
31. januar 2013. u 03.31
Dok se nisam udala, kod mame sam pekla u običnoj rerni sa gornjim i donjim grejacem i sve je bilo dobro. Kako sam se udala kupili smo novi sporet Gorenje i imam multifunkcijsku rernu a između ostalog imam i kruzni grejac sa ventilatorom. Koristim samo tu funkciju na rerni i sve mi se odlično ispece. Za 8 godina koliko koristim novu rernu nikada nisam ukljucila gornji i donji grejac. Po meni nema bolje stvari od rerne sa ventilatorom. Rerna mi ravnomerno pece, znaci i napred i nazad. Hleb pecem svaki drugi dan unazad 3 godine i uvek mi lepo naraste, čak mi i pukne prilikom pecenja koliko naraste. Uvek ga pecem u vrucoj rerni na 180-190 stepeni. Pleh stavim na sredinu rerne i obavezno je dole serpica sa vodom zbog vlage. Pre pecenja testo dizem u rerni zagrejanoj na 50 stepeni a posle ukljucim rernu da mi se greje a hleb mi se još malo dize u tepsiji pored redijatora.
Čula sam i za to što kaže kopiR da se dizana testa mogu peci i u hladnoj rerni pa narastu dok se rerna greje ali iskreno nisam nikada probala.
Ovako mi uvek uspe svako dizano testo i jednostavno od toga neodustajem.
Liketa007
(photo)
31. januar 2013. u 06.40
Ja mislim da je samo stvar do toga da uđete u štos sa novom rernom i ništa drugo, mislim da nije ni do rerne ni do Vas, nego je do toga da se niste dobro ''upoznali''. ja imam super rernu sa ventilatorom i zadovoljna sam kako peče, a moja svekrva kaže da ne može sa njom da se snađe i da joj najbolje peče njen smederevac. A ja mislim da ne bih mogla da se snađem sa tim smederevcem u kome temperatura ne može da se podesi i koji nema staklo na vratima pa ne mogu ni da vidim šta se zbiva unutra. Pritom, iz tog smederevca je izašlo mnogo fenomenalnih pita, pogača i jela. Eto, sve je u tome da se naviknete i da mu nađete ''caku'' po mom mišljenju
kopiR
(zivot ide dalje...)
31. januar 2013. u 09.20
Majka, imam kruzni grejac sa ventilatorom i samo tako rernu koristim. Super mi se sve ispece i nikakvih problema nemam. Isto tako kao sto sam ti rekla kada zurim stavim pogacu - hleb u hladnu rernu, ukljucim ventilator na simbol za njega i to gde mu je podebljano donja i gornja rerna crnim ( simbol kao vetrenjace). Posle toga stavis temperaturu za 20°C manju nego sto si pekla ranije u običnim errnama.
Lepo je i upustvo da pogledas kao sto je gore već receno. Probaj s manjim komadom pa mces videti.

Pozdrav!
majka
(kuharica)
31. januar 2013. u 09.25
Hvala vam puno na prenesenim iskustvima. Procitala sam iskustva i drugih na forumima, ali još uvijek se pitam - zašto proces rasta tijesta stane kad se ubaci u rernu? Dobro, danas opet pecem hljeb i javljam je li uspio.
Za Zvjezdu, naravno da sam procitala uputstvo, i nije problem da li pece ili ne pece (pece) ali zašto proces rasta dizanog tijesta stane kad se ubaci u rernu?
Nema veze, odoh potkuhati hljeb pa primjeniti vase savjete, pa vidjeti gdje bijase greška.
Još jednom, hvala vam. Vasa majka.
Oli1
04. februar 2013. u 07.06
Ja imam Samsingov sporet sa ravnom plocom

http://www.sears.ca/product/samsung-30-freestanding-true-convection-electric-range-stainless-steel/622-0004... 46-NE597R0ABSR

Što se tiče rerne jako sam zadovljna i ja kao i kriska stavljam testo u hladnu rernu. Napravim hleb, ostavim ga malo da krene, premazem belancetom (tako najviše volim)i pustim da krene da narasta...možda 1/4 velicine onda stavim u hladnu rernu na 190C program sa ventilatorom. Super uspe svaki put. Rerna se još sama i cisti svaka mu cast ko je izmislio jer za nas koji koristimo rernu puno to je spas.
E sad keramicka ploca, za nas koji sporete ne držimo za ukras ama sutra bi je razlupala samoda imam neko drugo rešenje. Uzela bi rado na gas ali posto smo u apartmanu ne dolazi u obzir. Ovo cudo sa plocom treba cistiti iza svake upotrebe i to bas ribati. Namuci me samo tako a ne mogu da ga ulkjucim ponovo kad vidim da se nešto vidi na njemu i zamišljam kako se to ponovo pece na upaljenoj ringli.

Za tvoj problem mislim da ostavis testo previse naraste i posle nema vise kud. Isto tako mislim da je resetka nisko, ja držim na sredini.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
04. februar 2013. u 10.46
chekaj, ako se pravi na jakoj vatri pa malo bloch-bloch unaokolo - pa ta shtrokica che da gori i na regularnom shporetu ako se ne ochisti.
kopiR
(zivot ide dalje...)
04. februar 2013. u 12.50
Oli1, Kriska se na ovaj topic nije javila, a ja stavljam ponekada u hladnu rernu i uvek pecem s ventilatorom. Prezadovoljna sam.

Pozdrav!
Oli1
05. februar 2013. u 06.38
Izvini Kopir mislila sam a tebe.

Sasha, ne znam koji sporet ti koristis, ja imam iskustvo sa sporetom na gas (vlaznim sundjerom izbrisem emajliranu ili metalnu povrsinu), sa sporetom sa plotnom, opet isti način ciscenja, onda sporeti koji imaju samo grejac kao plotnu, sto nisam videla nigde dok nisam dosla u Kanadu (izbrises okolo vrlo lagano, morkim sundjerom)...ali staklo keramicka ploca, dok kuvam i dok prska okolo sve se to fino zapece, mada se trudim da brisem i dok kuvam. Onda moram cekati da se sporet ohladi da bi ocistila i treba fino ribati jer je zapeceno.
Da ne govorim da ma koliko pazila sa posudjem ivek se napravi neka ogrebitina na ploci. Nis duboke smao estetski...ali eto. Ako imaš takav sporet i ako ga ti koristis onda znaš o cemu pricam.
majka
(kuharica)
05. februar 2013. u 08.33
Hvala KopiR na pomoći. Uvijek spremna za pomoći... Pravi drug.
Za Oli. I moj sporet je Samsungov s ravnom plocom. Još ne ispekoh hljeb na ventilator, lijepo imam strah da će opet biti los. Pitu od krompira sam pekla na standardan način, odlično je ispala. Jedno drustvo navratilo poslije setnje na minus 30, pa smo se lijepo pocastili krompirusom koju ja zalijevam MLIJEKOM. Ako neko ima interes za takvu pitu, rado ću napisati postupak.
Mislim Oli da si u pravu. Možda je moj hljeb prekvasavao vani, pa vise nije htio u rerni.
Isprobacu prvom prilikom svaku varijantu.
Što se tiče ravne ploce, taj problem sam rijesila za tili cas! Imam jednog prijatelja koji radi kod Calinet-a (Quebec) i on mi je donio jednu ruznu zelenu tecnost, naravno, ne znam joj ime, koja je vrhunska. Kad je ploca hladna, samo poprskam i pobrisem krpom. Fenomenalno! Čim ga vidim, a vidjecu ga 23. februara, pitacu ga kako se zove i kacim ovdje da bih ti pomogla da se rijesis more.
Hvala vam cure i svako dobro, majka
kopiR
(zivot ide dalje...)
05. februar 2013. u 12.31
Majka, ako ti nije teško napisi taj tvoj recept za krompirusu sa mlekom zaliveno.

Veliki pozdrav!
majka
(kuharica)
05. februar 2013. u 14.19
Naravno, draga KopiR, za Tebe mi ništa nije teško, jer sam toliko dobrog „pokupila” od Tebe.

Krompirusa s mlijekom.

Veeeelika domaća jufka. Može i kupovna, ali ne znam da li je rezultat isti, jer ja uvijek razvlacim jufke. Punoooo krompira, rendanog, crnog luka, bibera i soli. Nafilovati jufku samo u jednu liniju, s lijeve i desne strane. Urolati, staviti u veliku tepsiju i presjeci po sredini. Ispeci. Prije samog kraja pecenja, prokuhati, recimo 200 mililitara mlijeka s malo putera i soli i zaliti pecenu krompirusu. Vratiti i rernu da se mlijeko lijepo upije u masu pite.

To je to.
Ostale pite ne zalijevam nicim, osim krompiruse.

Svako dobro, majka.
kopiR
(zivot ide dalje...)
05. februar 2013. u 15.15
Majka hvala ti puno.

Veliki pozdrav!
Oli1
05. februar 2013. u 19.42
Probaj da peces sa ventilatorom, ja stavim u hladnu rernu pa na 190, nrmoj da brines sto će da ide do 175, tako treba. Evo ja upravo pecem hleb, kao uostalom i svako vece. To mi je terapija. Jedini problem je dovuci dovoljno brasna u kucu.

Molim te javi za tu tecnost, da se resim bede...mislim ribanja.
Hvala za recept.
majka
(kuharica)
06. februar 2013. u 09.06
Hoću, čim se on vrati s puta, a to je 23.marta.
Juče sam pekla tijesto za cupavce, ali opet konvencionalno, strah me bilo da ne naraste. Temperatura je bila 175 stepeni C, ispalo je odlično, lijepo narasllo, lijepo se ispeklo. Dakle, rerna je odlicna, samo treba ovladati njome.
Javljam čim mi kaže kako se zove ta tecnost, juče sam cistila njome plocu i mislila na Tebe. Zaista je odllicna. Svako dobro, majka.
slavica_t
06. februar 2013. u 22.31
Uzela bi rado na gas ali posto smo u apartmanu ne dolazi u obzir. Ovo cudo sa plocom treba cistiti iza svake upotrebe i to bas ribati.

--------------------------

to je tačno za ploce da se prljaju i zapeku ali imaš da kupis onaj scraper za njih i sve se skine, kao da obrijas zapeceno.
ne znam kakko se scraper kaže na srpskom ali je ostro kao zilet i samo prakticno obrijas zagorelo i posle predjes sa mokrom krpom da pokupis :)

meni su keramicke ploce mnogo brze i jače se zagrevaju od ringli ili spirala i zato ih volim

a što se tiče grebanja, ne znam, moj se ne grebe i treba proveriti da li može da se upotrebljava spcaper na tom staklu/keramici koju imaš.
mornar7
(mornar)
12. februar 2013. u 09.35
nije NIKAKO isto početi peci u hladnoj i zagrijanoj, zavisi koji efekat i koji hleb.
Oli ti je odgovorila, najverovatnije nije poblem u rerni nego u kvascu i postupku dizanja. Probaj staviti malo ranije (skratit vreme dizanja). Mozdda je i puno soli i alkalnih sastojaka? Ako i dodatno malo padne onda može biti i temperatura ili još sto razloga koje znam ali ipak mislim da je ovaj prvi (kvasac nema vise snage, star ili dugo kvasilo).
mimozaaa
(posmatrac)
23. februar 2013. u 03.23
Ja svaku pitu poprskam mlijekom bilo da je od mesa, krompira, tikve i sl. Pitu s krompirom može i malo vise jer krompir upije mlijeko dok ove druge treba malo poprskati. Mlojeko ne solim niti stavljam masnocu jer je pita sama masna a i pleh je podmazan tako da je suvisno stavljati masnocu. Isto tako pita je slana kao i fil u njoj te mlijeko ne solim a kolicina mlijeka je mala tek toliko da se poprska odozgo i pokrije stolnjakom da se fino potpari.
majka
(kuharica)
24. februar 2013. u 18.19
Evo, bijase taj 23. februar i ja pitah za tecnost koja izvanredno cisti staklene povrsine spareta. Na zalost, radi se o tecnosti koja je iskljucivo industrijska, dakle, ne može se nabaviti u maloprodaji (nosi naziv industri500) a s njom rade u Qualinet-u (Quebec). Ako imaš nekoga ko je zaposlenik u firmi koja industrijski cisti, možeš pitati sto koriste za ciscenje povrsina spareta. Zao mi je zaista što ne bih od koristi. Svako dobro, majka.
Oli1
25. februar 2013. u 16.22
Ih bre, dugo sam čekala ovaj dan, pogledam u sporet...brrrrr valja ribati i setim se da je već 25. Šta ću sad? Baš sam se nadala, moraću u potragu dalje.
Hvala u svakom slučaju a savet za čišćenje sa nozicem, ne znam nisam probala ali mi ne izgleda da će nešto da skrati vreme čišćenja.
 Komentar Zapamti ovu temu!
 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…