Diskusije : Kulinarstvo

 Komentar
Kako pravite testo za hleb u stand mikseru?
visnja7711. decembar 2012. u 16.42
Kupila sam neki Breville stand mikser i pokusala da napravim testo za kiflice u njemu ali mi se on posle 30 minuta mesenja na slaboj brzini jako zagrejao... Da li i vi imate te probleme sa vasim mikserima? Ja sam ovaj kupila preko Airmiles bodova, za Kitchen aid nisam imala dovoljno bodova, pa me sad interesuje da li se i Kitchen Aid tako zagreje? Hvala!
slavica_t
12. decembar 2012. u 00.57
pa greju se od motora koji okrece mesalicu a zavisi na koji broj si stavila, recimo ako si stavila za testo, onda masina prvih 30 minuta mesa i mesi, a sledećih sat vremena greje testo sa grejacem da bi naraslo.
Znaci, ako pravis kiflice , ili neku vrstu lisnatog testa, čim vidis da ti je zamesilo veoma dobro, posle nekih 20-25 min, zaustavis masinu i izvadis testo da se ne greje dalje već ga tretiras kao sto bi pri normalnom mesenju (sat da naraste, razmesavanje itd).

Ja sam do sada promenila 3 el. pecnice (uglavnom zbog lagera u sredini posude) i uvek sam ih koristila da mi samo mese sve vrste testa od pite pa do slavskog kolaca jer nema sanse da ga ja umesim kao masina i plus me oslobodi za druge stvari :P

recimo, ako za sutra ujutro planiras kifle za decu , zamesis kao i normalno uvece prvih 20-30 min, izvadis u posudu duplo veću od kolicine testa, zavijes dobro u plasticnu foliju, stavis u frizider i ujutro imaš divno naraslo testo koje razvijes, zavijes kifle, sacekas 20-30 min da naraste i gotovo cas posla :)

ja sam nekoliko puta pravila i dzem u istoj masini i jedino sto bih sledeći put skratila jedno 15 minuta, jer je bilo malo prekuvano.

visnja77
12. decembar 2012. u 04.07
Slavice, hvala ti na odgovoru, ali ja nisam pitala za masinu za pecenje hleba nego za mikser, koji je izgleda los, čim se zagreje posle 30 minuta rada sa testom, i to na najslabijoj brzini.
Imam ja i masinu za pecenje, koju sam kupila isto da bi mi umesila testo, Cousinart, ali je i ona loše mesila pa sam je izbacila. Sad bih htela da imam dobar mikser, ali me brine što se zagreva...
Poz!
julijulijana0507
(Obrati vise paznje na svoj kar)
12. decembar 2012. u 06.25
Hallo Visnja,

postoji samo jedana multifunkcionalna masina koja ne samo da mesi sve vrste testa nego zamenjuje skoro sve kucne masine (za seckanje, mlevenje, mucenje, emulgiranje, merenje. Ona kuva i kuva na pari.
Jednostavno se koristi. Ima industrijski motor i ne moze da se pregreje ma koliko dugo da je u pogonu.
Pogledajte na sledećoj stranici: www.thermomix.de ili www.thermomix.com pa mi se javite ako budete imali još nekih pitanja.

Pozdrav
[email protected]
shargarepa
12. decembar 2012. u 11.54
Ja sam stvarno laik za tijesta pa možda nisam u pravu, ali mislim da je 30 min mijesenja mikserom nepotrebno. Ja svakodnevno pravim hljeb kitchen aid mikserom i tijesto se umjesi za max 5 minuta. Ti mikseri su veoma jaki i mislim da ti ne treba duže. Jedino sto mi pada na pamet je da je možda omjer sastojaka u receptu pogresan, da možda treba da se koriguje.
Meni se nekad desi da stavim previse vode ili brasna u hljeb i onda mi treba mnogo duže da korigujem tijesto da bi se dobro umjesilo.
Iskreno još mi mikser nije radio 30 minuta pa ne znam da li bi se zagrijao, ali pretpostavljam da bi.
Ne znam, probaj da se igras malo sa receptom.

U svakom slučaju uzivaj u mikseru... meni lično je to najbolja investicija u kuci.
visnja77
12. decembar 2012. u 12.57
Hvala vam puno! Ja sam na nekom Video na internetu videla da se mesi 30 minuta, međutim, pregledala sam i druga videa, pa vidim da se mesi i od 5 do 8 minuta. Pokusacu sad manje da mesim, ali sumnjam onda da će se dobro umesiti... Kažu, za hleb testo treba dugo da se mesi, dok ne pocnu mehurovi...
Pokusacu kao Slavica, da umesim uvece da bih imala ujutro. Dobra ideja! Poz. svima!
Plavi
12. decembar 2012. u 14.25
Visnja,

Mikser se definitivno pregreva zbog tako dugog rada. Pogledajte uputstvo. Tamo ćete naći koliko dugo sme da bude ukljucen „u jednom cugu”.
Zar_Ptica
(Master of teaching)
12. decembar 2012. u 15.46
Umesi prvo malo sama kasikom (minut) i ostavi da se umesi još 5-6 minuta u masini, pola sata je po meni previse zato se i zagreje.
Dovoljno je to,samo neka ti posle dovoljno dugo odstoji testo na toplom.
baxuz
(φεμμινα™)
12. decembar 2012. u 16.35
Ono sto bi tvoja ruka mesila 30 minuta, mikseru je dovoljno 5-10. Svaki obični kucni mikser bi se posle pola sata neprestanog rada zagrejao pa ni tvoj nije izuzetak.
Oli1
12. decembar 2012. u 19.08
Previse dugo je mesiti 20 minuta i testo je verovatno bilo pretvrdo. To se meni može desiti kad mesim testo za rezance...mada i za to sam se snasla kako da napravim jako tvrdo.
Hleb mesim svaki dan sa Kitchen Aid mikserom je zaista lako. Zamesim testo malo mekse i mesim možda 5 minuta a pri kraju dodam još koliko je brasna potrebno. Tako ostavim da raste. Kad testo nadodje (i desi se da ja prođem pored miksera) ukljucim opet mikser da okrene 3-4 puta, pa opet naraste. Nemam određeno vreme koliko da narasta. Posle izvadim okrenem par puta rukom napravim lopte pa formiram vekne ostavim da naraste. Volim da premazem samo belancetom zasecem na nekolko mesta i stavim u hladnu rernu i ukljucim na 190C. Pecem dok ne porumeni lepo, zaista ne znam koliko dugo. Pravim razne kombinacije, dodajem ovsene ljuspice, proso (brasno i zrno), razano brasno, kukururuzno, heljdino, psenicne klice, lan...ne sve odjednom kako mi dodje, danas sam napravilahleb od kukuruznog brasna i zrna prosa. Kako lepo krcka. Naravo za sve odo je osnova belo brasno.
Toliko sam se navikla na mikser da ne mogu da zamislim kako sam to radila pre, a definitivno ne bi pravila hleb svako dan da moram sve rukom.
slavica_t
13. decembar 2012. u 03.07
uuups :) ocigledno nisam lepo procitala OP :)

što se tiče mesenja, nikad nisam radila testo sa mikserom, ali 20-25 min u el. pecnici ne smeta jer je okretanje lopatice veoma sporo i testo dobije lepu elasticnost i glatkost,a normalno, ako mikser radi brze onda i brze zamesi. Važno je da je sve lepo pomesano,i da se gluten lepo razvije a finalni proizvod odnosno hleb ili kiflice vam kaže kako ste dobro umutili testo.

ja volim kad je bez zurbe :)
visnja77
14. decembar 2012. u 17.28
Hvala na savetima! Evo, napravila sam mekse testo i mutila 12 minuta, ostavila da se podigne i pravila piroske. Testo mi je ispalo nekako strasno lepljivo, jedva sam ih izlepila. Koristila sam kanadsko brasno „Five rouses”. Da li je i vama tako ili je možda bolje da koristim Robin Hud?
Pomoravka
(vesela i srecna zena)
14. decembar 2012. u 18.40
Višnja, moje lično iskustvo sa mešenjem testa da uopšte nije potrebno mesiti testo dugo,ako mesiš rukom ne više od desetak minuta,specijalno za hlebove, kiflice,piroške, najvažnije je da staviš srazmerno tečnost sa brašnom i kad si umesila testo u mikseru, izvadi testo na blago pobrašnjenoj radnoj površini i premesi ga i ostavi na toplom mestu da ponovo naraste, premesiti ga ponovo, oblikovati u šta želiš i ostaviti da testo,tako oblikovano još jednom naraste i peći ga.
Ako vidiš da ti je testo lepljivo i teško za oblikovanje, dodaj još malo brašna i ponovo ga umesi.Većina testa kad se umese treba da budu glatka i elastična,znači kad ga valjaš oklagijom, samo pobrašni radnu površinu i okreći testo na suprotnu stranu sa dodatkom brašna i lako ćeš ga razvaljati i oblikovati u šta god želiš.
Za mene lično je bolje Five Roses, mada ja brašno kupujem iz mlina.
Topli pozdrav
visnja77
14. decembar 2012. u 20.58
Hvala, Pomoravka! Probacu bas tako!
LeaDiKaprio
(shumska)
19. decembar 2012. u 04.31
Ja imam Kitchen Aid i testo mesim u njemu sa kukom za testo.
Kao sto su ti već rekli, ne teba ti 30 minuta za mesenje testa. Testo ti je umeseno ako je glatko, znaci dodala si sve šta treba i masa je ujednacena. To je maksimum 15 minuta, mada je i to predugo.

Druga stvar: kojom brzinom mesis. Sto brse mesis brze će se zagrejati mikser. Generalno, najvece brzine na samostojecem mikseru služe za belanca, malo sporije je za koru za tortu i filove a najsporije je za testo. Znaci ako imaš recimo 6 brzina za teško nesmes ići na brze od 2.

Nego znaš šta, ako je mikser novi sigurno imaš uputstvo. Šta kaže uputstvo?
visnja77
19. decembar 2012. u 16.53
Oni su za Breville stavili kao recept za hleb samo za neki Outback Dumper koji se pravi sa praskom za pecivo i stavili su da se muti samo 1 minut! Kao drugi hleb su stavili Fokacu sa kvascem, ali se muti samo 1 minut takođe i testo za Calzone, isto se mjuti 1 minut! Dakle, lukavi su i obezbedili se od svakh zalbi za pregrevanje aparata! Nas youtube se migu videti svakavi eksperimenti sa Brevillom!
Ja sad koristim oprezno i mutim samo najviše 10 minuta, sporo.
Pokusala sam da napravim Francuski baget po uputstvu sa interneta, ali mi je testo vise ispalo kao za pogacu a ne za hleb. Možda sam suvise mekano testo napravila. Znam da su mi ranije govorili da za hleb testo treba da se mesi skoro ceo sat! Treba pitati u pekarama, koliko oni mese...
Pitica
(prevodilac)
20. decembar 2012. u 08.37
U potpunosti se slažem sa svim što je rekla Oli1. Testo za hleb itd. u mašini se mesi najviše 5-6 minuta. Ručno mešenje i mešenje u mašini nije isto, za hleb ti ručno treba 20 minuta, a mašinu ja obično stavim prvi minut na jedinicu, posle na dvojku (moja mašina ima 6 brzina). Testo mi narasta dva puta, treći put oblikovano, isto ga stavljam u hladnu rernu i pečem na 200 stepeni. Isto i sa lepinjicama itd. i sve uvek ispadne super.
 Komentar Zapamti ovu temu!
 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…