Diskusije : Kulinarstvo

 Komentar
Kuglof sa slatkom pavlakom
Majda25. oktobar 2014. u 14.13
Kuglofe nešto ne volim, suvi su mi i uglavnom ih izbegavam. Naisla sam na jedan drugaciji recept, razlika je u umucenoj slatkoj pavlaci, koja zamenjuje masnocu i mleko. Rezultat je stvarno dobar, kuglof je mekan, svez i socan.

Originalni recept je dala Rose Levy Berambaum, evo linka:
http://www.realbakingwithrose.com/2010/01/whipped_cream_cake.html
video:
http://www.marthastewart.com/997164/e asy-whipped-cream-cake-recipe#997164

Mere u originalnom receptu sam prilagodila za 4 jajeta, jer mi je to taman mera za moju modlu za kuglof.

Prvo rernu ukljuciti na 350F stepeni (175C) i modlu za kuglof (ne silikonsku) podmazati i posuti brasnom.
Mikserom dobro umutiti 5dl slatke pavlake (sa 35% mlecne masnoce) u cvrst slag. U drugoj posudi viljuskom umutiti 4 jajeta sa kasicicom vanila ekstrakta (može umesto ekstrakta da se koristi vanilin secer), pa to dodati u umucenu slatku pavlaku i dalje mutiti mikserom da se sve dobro sjedini. Onda dodati 300g secera i dalje mutiti još oko 2 minuta, da se secer rastopi.
Posebno pomesati 300g brasna, 2 i po kasicice praska za pecivo (ili jednu kesicu) i pola kasicice soli, pa to dodati u onu masu i sve zajedno pazljivo umutiti varjacom (ne mikserom, da ne bi spasnulo).

Sipati u modlu i peci oko 40-45 minuta, zavisi kakva vam je rerna. Kada je kuglof pecen, izvaditi modlu iz rerne i tek nakon 5 minuta izruciti na tacnu i ostaviti da se ohladi. Kolac nije uopste ukusan dok je topao, zaista treba da se ohladi.

U komentarima citalaca sam negde procitala da ova vrsta testa sa slatkom pavlakom nije zgodna za pecenje u plehu, jer sredina može da ostane nepecena, već da je modla za kuglof idealna, jer omogućava i pecenje u sredini.
elektra4-
25. oktobar 2014. u 17.09
kuglof ne mora da bude suv ukoliko u jega dodas suvo grožđe,usecereno voce i sl
Majda
25. oktobar 2014. u 23.46
To je tačno elektra i to su veoma ukusne varijante. Ovde sam pokusavala da napravim običan kuglof bez ikakvih dodataka, a koji me neće gusiti dok ga jedem :) Ovaj za sada zadovoljava.
kriska
(*)
28. oktobar 2014. u 12.31
Hvala Majda,
probacemo, deluje mi fino
jedna_izmedju
25. januar 2015. u 00.36
Imala sam 250ml slatke pavlake, pa sam napravila od pola mjere. Nemem kalup za kuglof, pa sam napravila mafine. Pola mjere je baš za tepsiju od 12 mafina. Moja princeza se probudila gladna prije nego što su se ohladili i odmah je smakla 3. Ja sam pojela mrvice za njom, super je ukus. Ne smeta ništa što su malo topli. Smazala je još par komada i kad su se ohladili. Sigurno ću ih opet praviti. Hvala na receptu.
 Komentar Zapamti ovu temu!
 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…