Diskusije : Kulinarstvo

 Komentar
Salo za salcice u sev. Americi
Majda04. avgust 2014. u 23.02
Još jednom ista dilema, ali ovaj put sa srećnim zavrsetkom :)

Da ponovimo razlike za sve naše ljude po severnoj Americi - salo za salenjake je masnoca koja se nalazi u unutrasnjosti svinje, oko bubrega i ostalih organa. Zove se LEAF FAT. Topljenjem (taj proces sa na engleskom zove „rendering”) se dobija leaf lard, koju stare domaćice i u ovim krajevima od davnina koriste za pravljenje kolaca. Doduse, drugacije nego mi, oni tu masnocu istope, pa tako dobijenu mast stavljaju u one svoje pite. Mi salo oslobodimo od opne, pa sameljemo i time premazuje testo za salenjake.

Masnoca koja se koristi za slaninu i cvarke se zove PORK BELLY i nalazi se odmah ispod koze svinje. Za slaninu se samo osusi (pojednostavljeno objašnjeno), a za cvarke se isecka na kocke, istopi na sporetu. Kada se procedi, to je ona nasa klasicna mast (LARD), a cvarci koji preostanu se ispresuju.

Da se pohvalim, ja pronadjoh salo u Torontu. Salenjaci su veceras ispeceni i nema im nikakve mane. Kupila sam tu leaf fat u „Healthy Butcher” radnji (Avenue Road i Eglinton West). Mozete da ga kupite bilo gde u pravoj mesari, ali ne po samoposlugama gde oni samo znaju da umotaju u foliju delove mesa, a ništa sto je van njihovom uobicajenog pakovanja ne znaju. Dakle, morate da pronadjete radnju u koju meso dolazi celo, pa ga pravi mesari sami seku.

Ovde u Healthy Butcheru sam kupila vakumirano pakovanje od kilogram i po (cena je bila $6.60 po kilogramu). Jedina zamerka mi je sto su salo isekli na komade, umesto da je ostalo ucelo, pa je bilo malo teze skidati opnu. Sledeći put ću ih kontaktirati mejlom i traziti da ga ostave u komadu.

Eto, hvala Bati i Stevi na objašnjenu i ostalima puno sreće u pravljenju ovih naših divnih kolacica.
mornar7
(mornar)
05. avgust 2014. u 11.48
Salnjaci su od svinjskog sala a od goveceta i ovce je valjda loj (to sam naucio u Bosni kad sam u pogresnoj mesnici tražio salo, cudno me pogledali i bez odgovora).
pravio sam Britanske tradicionalne pudinge, prave se od loja (suet) koji se ne topi nego narenda (prava gnjavaza, bolje zamrznut pa rendat). Nema puno razlike sa puterom.
Majda
05. avgust 2014. u 12.26
Osim u mirisu i ukusu :)
Pomoravka
(vesela i srecna zena)
05. avgust 2014. u 13.58
Svaka čast, ti si baš bila uporna...imam mesaru u mom selu, baš ću ih pitati da li je imaju. Hvala na objašbnjenju i uživaj u salčićima.
Majda
05. avgust 2014. u 16.06
Ma znaš me kakva sam kada se zainatim da neki problem resim :) Salo mogu i ja da ti uzmem, meni nije problem da dodjem do te mesare.
Veliki pozdrav
appassionata
05. avgust 2014. u 20.04
Hvala, Majda. Salo još nisam tražila:)
MajstorZika
09. avgust 2014. u 09.01
Majda,

Nema na cemu! I drugi put.
Hvala tebi sto si na ovom forumu pokazala da iskreno cenis znanje i iskustvo drugih.

Prijatan dan Ti želim

PS. Dobar, gusto ukuvan pekmez od sljiva (za filovanje) i dobar rizlig za mesenje testa su „male tajne velikih kuvara” kada su salcici na jelovniku!
MAKPO
(косингас)
20. avgust 2014. u 19.41
Salcici, sunce ti zareno, sav sam zaslinavio!

Pozdrav
 Komentar Zapamti ovu temu!
 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…