Diskusije : Kulinarstvo

 Komentar
Stanglice za svaku priliku
liliy-hipp31. mart 2011. u 09.50
Dragi moji kulinari,ja polako planiram i sklapam meny za Uskrs.Između ostalog,po prvi put ću praviti i ove stanglice,koje sam probala na jednom slavlju,i tek juče dobila recept,pa rekoh,da ga podelim sa vama,možda se i nekom od vas dopadne nešto ovako.Stanglice su jednostavne za napraviti,materijal nije skup,ne uzimaju puno vremena,a rezultat fantastican.Odakle recept potice ne znam,ali svaka cast onome ko ga je sklopio,bas po mom ukusu.Stanglice ove vrste su odlične kako za razna slavlja,tako i za svaki dan,kada zazelite nešto parexellance od slatkisa.Naravno,posto ima malo vise margarina i secera,ogranicite uzimanje stanglica:)))))

2 lista oblande
280 gr secera+ jedan vanilin secer
250 gr margarina
4 dl mleka
100 gr kvalitetne cokolade 70%-80%
100 gr kokosovog brasna
400 gr Jaffa keksa
500 gr mlevenog Pet.Beurre
sok od narandze za umakanje Jaffe

Stavite mleko u veću serpicu,pustite da provri,sada mu dodajte secer,cokoladu,margarin,kokos.Pusti,da se malo ladne!Stavite jedan list oblande na radnu povrsinu,preko nje dodajte polovinu fila,sve lepo poravnjajte.Svaki Jaffa keks utopite u sok od narandze,pa redjajte keks preko fila.Preko Jaffe dodajte drugu polovinu fila,i sve to poklopite drugim listom oblande.Onako fino pritisnite,da oblanda prione za fil.Stavite na hladjenje,poželjno preko noćida odstoji na hladnom,pa sutra dan secite stanglice,velicina po vasoj zelji.

Molim,vas ako imate još neke vrste stanglica koje volite,ostavite recept,zelela bih,da za praznik napravim nekoliko vrsti stanglica,mislila sam Londonske stangle,Orah stanglice i ove sa Jaffom,ali mi fali još nekoliko vrsti.

Lili

liliy-hipp
(Sve ono sto sam htela od zivot)
31. mart 2011. u 10.09
naravno i mleveni keks ide u fil sa margarinom i cokoladom,pardoniram
opereta2010
(zena)
31. mart 2011. u 16.17
Samo da kažem da nikad ne bih isprobala ovakav recept pa makar mi se ne znam koliko dopao ukus kolaca.
Ova kombinacija industrijskih slatkisa kao sto su oblanda, jafa keks i petit keks (skoro 1kg.), premazani „domaćim” secerom, margarinom i ne znam cime još , nikad ne mogu privuci moju paznju.
Komunikativna
(Sto mozes danas ne ostavljaj z)
31. mart 2011. u 16.53
Možda bi bilo bolje da isprobaš sama da praviš bez jafe uz dodatak pečene kore i sušene narandze? Nikad ni ja ne pravim ovakve stvari ali ovakvi recepti prave uštedu u vremenu.

Lily, kakve te stanglice sve zanimaju? Koji ukus forsiraš? Moram da procunjam po knjigama da vidim šta imam pa da ti dam neki predlog, ali sumnjam da ću takvoj kuvarici moći nešto novo da napisem ;0))
Pogledaj ovo... Po tvom receptu

http://teslio.com/user/photo/showPhoto/Komunikativna/833/7

Pravila sam i onaj dzem sa grejfurtom. Nije mi bas, zbog gorcine, ali sledeći put ću samo sa narandzama i maalo grejfruita. Pravila sam i punjene pecurke, samo foto još nisam okacila. Mnogo su mi se dopale! Muž se iznenadio i odmah me zeza da ih slikam :0))) Smuvala sam i onaj karfiol. Dodala sam soju u granulama u neki besamel na vodi, beli luk, sve to zapekla... Ma, super je ispalo.
Komunikativna
(Sto mozes danas ne ostavljaj z)
31. mart 2011. u 17.00
Zaboravih da dodam... Ona kineska supa nije od ajkulinih peraja. Prevod je pikantno- kisela supa. Ne zameri sto ti kvarim temu
baxuz
(φεμμινα™)
31. mart 2011. u 18.18
e ima neke stanglice koje se meni svidjaju do bola ali ne znam kako se zovu...i nikako da natrcim na recept ili sliku...veoma popularne kod nas i često ih vidjam na slavama i slavljima...a sramota me da tad tražim recept...

donji deo je od oraha a gornji neki zuti fil... lice na ovo ali nisam sigurna da li su te...veoma su socne...nikako suve...
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8d/Zute_stanglice_sa_orasima.jpg

ako neko može da mi procita misli i nasluti o cemu pricam, nek da recept...

hvala :)
acrosyl
(...)
31. mart 2011. u 18.42
Ovo stanglice sto „baxuz” voli, a i ja takodjer se zovu „Zute stangllice” a neko ih zove i „marcipan kocke”, originalno je recept iz Beca, moja mama ga pravi po receptu iz nekog starog austrougarskog kuvara, s
ako ih budemo pravili za Uskrs, i da ih lepo uslikamo i objavimo ovde na kuvaru..Meni su to nekako kolaci koji se prave za novogodisnje slavlje, a za Uskrs obično pravimo neke laganije varijante, vocne, naravno poneki suvi kolacic koje svi u kuci obozavamo.Pošto ja živim u Britaniji bas danas sam pronasla recept „cherry and chocolate pudding” povodom kraljevskog vencanja koje ja uzgred jedva cekam..Samo ne znam da li smem da prepisujem recepte, odnosno ako napisem recept i casopis odakle sam ga napisala da li je to ok?
sorayaa
(Nije važno koliko jak udarac)
01. april 2011. u 06.25
naravno da je ok...podeli recept snama...
niko od nas ove recepte nije sam izmislio ;)svi smo mi pokupili recept od nekog,al uvek se doda odakle,mame,bake,ujne,prijateljice...itd...
ne znam jel si primetila na naslovnoj,ja jesam kod pomoravke i dzekson...pomoravka napise ovo je recept od...iz...ili sa tv...ili...iz kuvara...
dzekson je par puta napisala iz blic žena...itd itd...
poz
liliy-hipp
(Sve ono sto sam htela od zivot)
01. april 2011. u 06.39
Opereta,ja obozavam Jaffa keks,a što se margarina tiče,ja napisah da se stanglice trose pazjivo:)))ukusi su razliciti,pa o tome ne treba raspravljati,inače stanglice su odlične.

Komi,javicu se sutra,danas sam jako zauzeta.Možda ako imaš neke stanglice sa ukusom narandze,limuna,smokve,suve siljve,i tako to.
liliy-hipp
(Sve ono sto sam htela od zivot)
01. april 2011. u 06.43
Baxi,vidim već na oko,da su odlične,ako dobijes recept,molim te prosledi.

Hvala puno.
opereta2010
(zena)
01. april 2011. u 09.30
Lili, volim i ja Jafa keks, ali ne u domaćim kolacima.

Da ne ispadne da samo zakeram, evo ti ideja za dobre stanglice.

http://www.coolinarika.com/recept/madarica/
acrosyl
(...)
01. april 2011. u 10.09
Evo recept za onaj puding u obliku linka, jer mislim da je to mnogo bolje nego da ja prevodim! Inače na ovoj stranici mozete naći izvrsne recepte, provereno ukusni i sto bi mi rekli ispadnu „bas kao sa slike”!
http://www.waitrose.com/content/waitrose/en/home/recipes/recipe_directory/h/hestons_cherry_and_chocolate_pu... ing.html
kangaroos
(<3)
01. april 2011. u 12.26
Lili-kumo, dok baxuz ne iskopa recept evo jedan iz pozutjele sveske, stare skoro 30-ak godina. Kako kaže acrosyl i moja ga mama pravila za vece praznike i izuzetno je fin kolac. Mi u Slavoniji smo ga zvali Mjeseci jer se rezao kalupima u obliku polu-mjeseca ali ti svakako možeš rezati stanglice, bas kao na slici sto je baxuz ostavila.

Kolac-Zovi me kako hoćeš :))

BISKVIT

izmiksati 4 bjelanjka u cvrst sneg.
Zatim u drugoj posudi izmiksati 150 grama margarina sa 150 gr secera u finu pjenastu smjesu. Dodati 150 gr fino mljevenih orasa ( na sitniju sajbnu), 100 gr brasna i pola kasikice praska za pecivo. Na kraju dodati sneg od bjelanjaka i sve lagano izmjesati kuvacom.
Peci na 180 C oko 12-15-ak minuta u tepsiji velicine 20x30 cm. Može ovaj biskvit da ostane mrvicu ne pecen jer će se još vracati u rernu pa da ne bude previse suv.
Kad izvadis biskvit odmah smanji T rerne na 130-150 C i ostavi ju poluotvorenu da malo opadne T (ti već znaš kako ti rerna pece i koju ćeš T odabrati).

ZUTI PREMAZ
Dok se kolac pece odmah izmiksati 4 zumanjka sa 150 gr secera, toliko da se secer potpuno rastopi ali ne da dobijes previse pjenastu smjesu (to se desava kad koristis jak mikser). Ovu smjesu preliti-premazati lagano po povrsini biskvita. Premaz će biti tanak pa gledaj da ga kod sipanja po biskvitu sto bolje rasporedis, tako da kad malo prodrmas tepsiju on će se sam ravnomjerno razliti po povrsini, iako možeš premazati i kasikom.
Premaz se susi na laganoj vatri oko 20-ak minuta na 130-150 C.
Ne mogu potpuno precizno da dam vrijeme i T jer ja to procjenim po izgledu ovog zutog premaza (iako se i meni nekad desi da se malo presusi). Važno je da se susi polako na nizoj T, da zuti premaz ne popuca i da se ne presusi. Ne smije ostati ni tecan. Za prvi put je najbolje cesce provjeravati tako da prstom lagano dotaknes premaz i kad vidis da je ravnomjerno suv i da u sredini ne curi možeš da vadis kolac iz rerne. Znaci susi se tek toliko da se uhvati lagana korica koja ipak mora biti malo elasticna inače će pucati prilikom rezanja stanglica. Ja znam da ćeš ti to potrefiti kako treba.Ako je još uvijek tecan nakon 20-ak minuta treba još da se susi.
Ohladiti kolac i hladan premazati smjesom od orasa.

PREMAZ OD ORASA
50-70 ml kipuceg mlijeka preliti preko 150-200 gr mljevenih orasa i 150 gr secera (mlijeko dodavati postepeno tako da dobijes polu-gustu masu koju ćeš moći fino premazati po zutoj kori) . Izmjesati kuvacom i dodati 50 gr putra pa sve zajedno dobro izmjesati. Namazti preko zutog premaza i još po vrhu posipati mljevenim orasima. Ostaviti kolac nekoliko sati da zuti premaz malo povuce vlagu iz orasa i onda rezati po zelji.
evo i slicica

http://teslio.com/user/photo/showPhoto/kangaroos/32/2

ako još nešto hoćeš sa ovih tačni samo 'iskaj'
ljubim
paukovaca
(obaram s nogu)
01. april 2011. u 12.32
baxuz,

možda mislis na stanglice koje se zovu „Pita Katica” ili „Katica pita”?

mrzi me sada da tražim u kompu, negde sam sacuvala recept, ali ima u kuvaru na SC tako nešto čini mi se. ili na coolinarici u krajnjem slučaju.

baxuz
(φεμμινα™)
01. april 2011. u 16.14
kengurka, sad kad gledam onu sliku sto si ostavila, izgledom bi to moglo da bude to, izgledaju savrseno...ali nije jer se kod tebe taj zuti fil susi i pretpostavljam da je hrskav, a ove stanglice sto ja tražim nisu hrskave već onako socne, presocne... :)

paukovaca, nema u kuvaru već sam gledala...
baxuz
(φεμμινα™)
01. april 2011. u 16.46
može mala pomoć?

šta je creme fraiche (zamjena: punomasno kiselo vrhnje)?

prevedeno na srpski, bilo bi šta?

nadjoh neke mak stangle (http://www.coolinarika.com/recept/mak-stangle/) i mislim se sutra da pravim...volim mak...
acrosyl
(...)
01. april 2011. u 19.04
baxuz,
Punomasno kiselo vrhnje je punomasna kisela pavlaka ili najbolje receno ona imlekova „crvena kravica”..:)Creme fraiche ovde u Uk se razlikuje malo od kravice jer je manje kiselo ali iste gustine..
baxuz
(φεμμινα™)
01. april 2011. u 19.34
acrosyl, hvala ti sto si mi slikovito objasnila... :)
Lada123
01. april 2011. u 21.44
U poslednje vreme, u svim sveskama koje se prodaju za sitne kolace te stanglice se zovu „kraljicine stanglice”, vrlo stari recept... Ukucajte u google taj naziv i naći ćete...
Mene interesuje, ako je neko zapisao stanglice „Svekrvice”, ali ne ovaj koji se pojavljuje na googlu, sa kokosom, nego recept sa orasima... Bio je na Coolinarici i ja sam mislila da ću ga uvek tu naći, međutim, osoba koja ga je postavila, posle obrisala. Znaci, ne treba stavljati recepte u „omiljene”, jer posle ko zna zbog kog razloga neko može da ga skine sa interneta. Zašto to rade?
kangaroos
(<3)
01. april 2011. u 23.54
http://www.coolinarika.com/recept/709630/

ovako izgledaju te stanglice za koje sam ostavila recept (na slici koju sam stavila ne vide se bas dobro ti mjeseci i djeluju suvo, iako nisu).

Na ovoj slici kolac se zove Zute stangle i bas se dobro vidi kako je taj zuti sloj ostao nedovoljno osusen. To se obično desava jer kuvarice iskljuce rernu i ostave kolac da se susi. Neke rerne duže zadržavaju toplinu i to je onda ok ali ako se brzo hlade zuti sloj ostaje ne osusen. Najtezi je taj 2. sloj dobiti kako treba, da ne puca a da je ipak dovoljno osusen.
Može se pogledati još 3 dodatne slike od ucesnica koje su pravile kolac i na jednoj slici se bas fino vidi da je kolac jako socan.

Evo još jednog sličnog recepta gdje je zuti sloj ispao fantasticno i jako se lijepo vidi

http://www.coolinarika.com/recept/orah-stangle/

u ovaj recept se dodaje cokolada ali meni vizuelno ljepse izgledaju zute stangle ili kako ih ja zovem mjeseci. Stvar ukusa ali bogatstvo orasa je izrazenije u prvom receptu, bez cokolade.

Sto duže ovaj kolac stoji to je bolji a može da stoji 5-6 dana u frizideru dobro zatvoren a odlično se 'ponasa' i nakon zamrzavanja, nema razlike ni u okusu a ni u teksturi.

imam još nekakvih stanglica pa ću veceras napisati recepte, sad obaveze cekaju...
cao girls

p.s.
Acrosyl, možeš li nam napisati recet sto tvoja mama koristi, vjerujem da je sličan ovome. Meni je receno da recept kruzi preko 50 godina i da pripada najboljoj kopiji originala. Možda tvoja mama ima bas taj original. cao
liliy-hipp
(Sve ono sto sam htela od zivot)
02. april 2011. u 03.39
Joj divne ste drage moje,sve sam ispregledala,teško je odabrati,hvala vam puno.Pošto ja uvek malo ranije pocnem sa planiranjem za razne praznike,mislila sam da pravim jedno 7-8 vrsti stanglica,jer vecina se pravi 1-3 dana pre praznika,to mi odlično odgovara,tako da posle imam vremena za toplu hranu i mesenje hleba. Kumo tvoje stangle su extra prima,imaju prioritet:)))mislila sam i Kokos stangle,Stangle od narandze,Bele limun stangle(koje mi je prosledila Varjaca-od Tanje).Može li recept za te fine Stanglice sa makom???

Pozdravce
baxuz
(φεμμινα™)
02. april 2011. u 06.25
kengurka pa one zute stanglice su iste kao tvoje, s tim sto tvoje lepse izgledaju... biće na kraju da je to taj recept i da ću ja da se zainatim pa napravim da vidim jel to to... :)

lili ako si mislila na mak stangle koje ja hoću da probam, onda su to ove...
http://www.coolinarika.com/recept/mak-stangle/

liliy-hipp
(Sve ono sto sam htela od zivot)
02. april 2011. u 08.06
Baxi,ako probaš Mak stangle,javi kako su ti se dopale(malo dodju „teske” puno materijala ide u njih-mislim,da je creme fraische bezpotreban-možda nešto drugo„lakse” kao zamena).Inače ove Zute stangle su bas prave,njih ću obavezno napraviti za praznik.
jedna_izmedju
02. april 2011. u 08.51
Ja sam probala da napravim bijelu limun bajaderu po onom receptu i super je uspjela. Držim je u zamrzivacu i naljepsa je kad se tako sluzi, direktno iz zamrzivaca.

Ja ti predlazem i zarbo snite. Ako nemas recept, ja imam jedan odličan, provjeren hiljadu puta.
liliy-hipp
(Sve ono sto sam htela od zivot)
02. april 2011. u 09.43
Jedna,nisam nikada pravila Zarbo,pa ako ti nije teško napisi recept.Ja sam taj recept za Limun stangle takođe probala prvi put i jako mi se dopada.Ovo za friz-box je dobra ideja.
paukovaca
(obaram s nogu)
02. april 2011. u 10.31
baxuz,

imam bas taj recept sto tražis!
zaista se zove „Katica pita”, sinoć sam proverila među mojim stampanim receptima.

napisacu ti ovde malo kasnije ceo recept (posto sad idem da rucam), jako je dobar kolac i mislim da ću bas to praviti za uskrs ako ser ne odlucim za Madjaricu :)
paukovaca
(obaram s nogu)
02. april 2011. u 11.05
baxuz,

evo recepta:

KATICA PITA - oblande

BISKVIT SA ORASIMA:
- 4 belanca
- 150g šećera
- 150g oraha (mlevenih)
- 2 kašike brašna

Belanca izlupati u sneg, dodati šećer pa opet dobro lupati.
Kašikom dodavati orahe pomešane sa brašnom i polako mešati varjačom dok se sve ne pomeša.
Lim otprilike veličine srednje oblatne (može oko 37 x 24 cm gornji rub) obložiti papirom za pečenje, pa izliti unutra smesu za biskvit i peći nekih 20-tak minuta na 180°C.
Pečeno izvaditi iz pećnice i ohladiti.

BISKVIT SA KOKOSOM:
- 4 belanca
- 150g šećera
- 150g kokosa
- 2 kašike brašna

Ovaj biskvit pravi se na isti način (da se sad ne ponavlja) kao i biskvit sa orasima, samo što umesto oraha ide kokos.

ŽUTI FIL:
- 8 žumanaca
- 240g šećera u prahu, ili 250g žutog šećera
- 250g putera

Žumance penasto umutiti, dodati šećer i još mutiti dok ne posvetle.
Prebaciti ih na paru i lupati na pari dok ne postanu gusti i ne počnu se odvajati od posude (možda nekih 30-40 minuta).
Tada ih skloniti sa pare i ohladiti uz povremeno mešanje.
Mlak fil dodati u penasto izrađeni puter, i izmiksirati.

GLAZURA OD ČOKOLADE:
- 150 g čokolade za kuvanje, najbolje crne sa većim % kakaoa
- 3 kašike ulja (najbolje od semenki grožđa zbog neutralne arome)
- 1 kašika putera (može i malkice više)

Na pari otopiti čokoladu sa uljem i dodati puter.
Kad se sve otopi dobro promešati kašikom da se svi sastojci spoje.

Još su potrebna i 2 lista srednje velikih oblandi.

Oblande malo odseći ako treba - da budu veličine biskvita.
Kolač se može slagati u lim u kojem se peku biskviti, zato što ima visinu.

SLAGANJE KOLAČA:
1. Na dno ide oblanda sa većim rupicama prema gore.
2. Fil podijelite u 3 jednaka dela, pa donju oblandu premažite prvim delom fila.
3. Na fil staviti biskvit od oraha, pa premazati drugim delom žutog fila.
4. Na njega ide biskvit od kokosa,
5. pa njega opet premazati trećim delom fila.
6. Gore staviti drugu oblandu sa rupicama prema gore.
7. Glazurom od čokolade preliti gornju oblandu da popuni rupice.

Kolač staviti u hladnjak na nekoliko sati da se poveže.
Može se ostaviti i preko noći u hladnjaku da biskviti i oblande malo 'popuste'.

Prijatno!
----------------------------------------------------------------
Takođe se može praviti i varijacija ovog kolaca tako što se potpuno izbaci biskvit sa kokosom, i srazmerno tome smanji kolicina zutog fila,

pa se slaze: oblanda, fil, biskvit od oraha, fil, oblanda, preliv od cokolade.
kangaroos
(<3)
02. april 2011. u 12.25
Becar snite

4 oblatne

1. Fil
200 gr mljevenih orasa pomjesati sa 200 gr secera u prahu i preliti sa 100 ml kipuceg mlijeka. Po zelji dodati 1-2 kasike ruma.

2. Fil
4 zumanjka pjenasto izmiksati sa 150 gr secera u prahu. Dodati sok od 1 limuna i 150 gr omeksalog putra pa sve još dobro izmiksati da se sjedini.
- ovaj fil treba praviti od jaja za koja se zna koliko su stara ili ako imaš provjerenog uzgajivaca (ja ih kupujem pravo ispod koke i nikad nismo imali problem zbog konzumiranja svjezih jaja). Ne praviti ovaj fil sa jajima iz supermarketa.

3. Fil
200 gr susenih smokava i 100 gr suvog grozdja samljeti pa pomijesati sa 200 gr secera u prahu.

Filovati ove filove na 3 oblatne, staviti na oblatnu tezi predmet da se fino povezu i onda gornju oblatnu preliti glazurom od cokolade.
Ja na oblatnu stavim veliku tepsiju i nalijem vode toliko da bude dovoljna tezina da ravnomjerno pritisne povrsinu ali ipak da oblatne ne skliznu pod teretom.

Kokos oblatne

samo 2 oblatne

prokuhati 200 ml mlijeka, 2 rebra cokolade (oko 50 gr), 150 gr putra i 350-400 gr secera. Dodati 300 gr mljevenog keksa i 100 gr kokosa (sitnijeg). Fil odmah namazati na oblatnu i poklopiti drugom po vrhu. Pritisniti tezim predmetom i ostaviti da se sve poveze. Preliti glazurom po zelji.
Možeš da presjeces oblatne tako da dobijes 4 (ako hoćeš da dobijes na visini stanglica) i onda rasporedis fil na 3 dijela koje premazes preko oblatni.

baxuz
(φεμμινα™)
02. april 2011. u 12.29
paukovaca, ako izbacim kokos, koji pri tom ne volim, moglo bi da prođe... :))
probacu ih...hvala...

a posto sam se nagledala jutros na poslu raznih recepata, onda mi pripala muka i nisam znala koji ću (a ni jedan proveren) te se lepo odlucih da pravim kraljicu tortu (poznatiju i kao spanski/japanski vetar)... evo kore mi se suse u rerni... tako da ovaj vikend ona ima cast da nam ulepsava dan...

lili, nešto slično ovim kockama sto sam ostavila link, ja sam ranije pravila jer obozavam mak... nisu to kolaci bas za slavlje... vise onako da napravis nešto da se neobavezno calabrcka...
kangaroos
(<3)
02. april 2011. u 13.12
evo još jedan koji je sličan onim mak stanglicama ali je biskvit od orasa.

BRIONI

-biskvit
5 zumanjka miksati sa 200 gr secera, dodati 8 kasika jake crne kafe, 100gr mljevenih orasa, 100 gr brasna, 1/2 praska za pecivo i cvrsto izmiksanih 5 bjelanjaka.
Peci u tepsiji 20x30 cm oko15-ak minuta, na 200*C.

-fil
2 kasike gustina i 1 kasiku brasna razmutiti u malo hladnog mlijeka pa ukuhati u 300 ml kipuceg mlijeka + 1/2 kasike vanila esencije. Skuhati fil uz stalno mjesanje pa ga pazljivo ohladiti (uz često mijesanje da se ne uhvati korica i da ne bude grudvica). Ovaj fil je zaista fin ali ako ostanu grudvice pokvarit će izgled narezanom kolacu. U ohladjen fil dodati 200 gr putra koji je prethodno izmiksan sa 150 gr secera i 2 dobro propasirana kuvana zumanjka. Umjesto propasiranih zumanjaka može se upotrebiti 1 svjez zumanjak (opet, ako znaš da je jaje zdravo). Bilo koju verziju da odaberes dobit ćeš izuzetno fin krem koji treba namazati po vrhu biskvita.

-cok. glazura
je masna glazura koja će se lagano rezati, bez pucanja jer se preliva direktno na fil.
3 ravne supene kasike mlijeka, 2 ravne supene kasike secera i 70 gr kvalitetne cokolade otopiti na pari ili na laganoj vatri uz neprestalno mijesanje. Kad je cokolada potpuno otopljena, bez ostataka grudvica, skloniti sa pare (ili vatre) i umjesati 50 gr putra. Snažno izmjesati glazuru i ostaviti je 1-2 minuta da odstoji pa preliti preko fila. Ostaviti prvo na sobnoj temperturi da se stegne glazura pa onda u fridz ili hladnu prostoriju.

Ako se odlucis slučajno da pravis ovo je izuzetan kolac koji se naprosto topi u ustima.

Da bi dobila potpuno ravnu povrsinu biskvita (a onda i svugdje jednako namazan fil) okreni pecen biskvit da se hladi tako da ona strana koja je bila gore u tepsiji da bude okrenuta dole (ja ga samo okrenem iz tepsije na papir za pecenje i ostavim da se ohladi). Ovo je jedino važno zbog fine prezentacije gdje su i biskvit i fil kao pod vaser-vagu :))
liliy-hipp
(Sve ono sto sam htela od zivot)
02. april 2011. u 13.14
joj sto su dobre ove Becar snite,a i oblanda je dobra.Ako se odlucim za Becarac,javicu vam kako mi je uspeo.Baxi,imaš li nešto sa smokvama?
Ranije kada ja nešto pitam oko kolaca/torti,neki su me ismejavali,pa kažem ljudi nisam ja poslasticar,ja sam kuvar,to su sasvim dva razlicita sveta,nemaju nikakvu vezu jedno sa drugim,ja mesim isto kao i svi drugi ovde,ucim se stalno i obogacujem svoje znanje.Ljudi mesaju te pojmove kuvar i poslasticar,pa misle da kuvar mora znati i poslasticarstvo.To apsolutno nije tačno,ima kuvara koji su paralelno isli i na odsek konditor-to je nešto sasvim drugo.Ovo vam pišem,da se ne pitate zašto ne znam recepte za razne stanlice:)))
liliy-hipp
(Sve ono sto sam htela od zivot)
02. april 2011. u 13.19
Ovaj BRIONI ti j za 10!Mislim,da ću njega prvenstveno,odličan je,bas po mom ukuasu.

Hvala puno na ovom PAREXELLANCE receptu!!!
acrosyl
(...)
02. april 2011. u 13.50
Kangaroos danas sam pricala sa mamom, zauzeta je za vikend ali rece da će mi poslati na mail recept, pa čim posalje ja ću ga ostaviti upravo ovde. Vidim da ste Vi iz Slavonije, mene sad zanima da li imate neki recept stari i provereni za makovnjacu? Ja sam isto iz Hrvatske i moja prabaka po maminoj lozi je bila Nemica i mi u kuci što se tiče kolaca dosta radimo svabske i becke kolace, i kad smo se odselili u Srbiju, onda je mama pocela da pravi mix u kuvanju i malo prilagodjenost podneblju, pa onda opet u selidbu i nova istrazivanja ukusa...i recepata:)
baxuz
(φεμμινα™)
02. april 2011. u 13.51
lili nemam ništa, ja ne volim smokve u kolacima :(

ali zato se i meni dopadaju ovi kengurkini brioni... ustvari ja sve sto ima kilo oraha i kilo cokolade obozavam... to je bre za mene pravi slatkis - prvorazredni... sve sto je sa vocem to mi dodje drugorazredno... :)

jedna_izmedju
02. april 2011. u 14.27
Zarbo snite

200 g putera
1 jaje
Ovo dvoje umutiti dobro.

1 dl toplog mlijeka
1 kvasac
1 kasika secera
Staviti ovu smjesu da nadodje.
Za to vrijeme pripremiti fil.

Fil:
250 g oraha (mljevenih ili sjeckanih)
200 g secera
Ovo spojiti i pomijesati. Podijeliti na 3 dijela.

Kad kvasac nadodje, pomijesati sa umucenim jajetom i puterom i polako dodavati brasno. Brasna treba oko 400 grama, ali nije uvijek isto. Zavisi valjda i od velicine jajeta. Uglavnom, tijesto treba da bude dovoljno glatko da se lijepo razvija. Podijeliti tijesto na 4 dijela.

Tepsiju 25cm*35cm namazati puterom. Razviti prvu koru, staviti u tepsiju, namazati dzemom od kajsija (ja volim i drenjine), posuti trećinu fila, razviti drugu koru, dzem, trecina fila, razviti treću koru, dzem, trecina fila. Cetvrtu koru razviti, nategnuti preko svega i malo utrpati po krajevima, izbockati je viljuskom. Staviti u zagrijanu rernu na 180°C da se pece dok ne porumeni. Zavisi od rerne, nekad je dosta 20 min. Ako nije peceno, ostaviti još.

Glazura
50 g putera
100 g secera
4 kasike kakao praha
2 kasike vode
Na tihoj vatri istopiti dok se ne sjedini.

Preliti vruc kolac glazurom, sjeci kad se sasvim ohladi.

Staviti da se otopi
paukovaca
(obaram s nogu)
02. april 2011. u 14.41
baxuz,

postavicu ti i sliku tog kolaca sutra, izgleda fenomenalno.

ne znam samo ko mi je dao minus za recept, ocigledno veze nema sa zivotom i kulinarstvom, jer je recept odličan, kao i kolac.
acrosyl
(...)
02. april 2011. u 15.22
Sad sam proverila moj recept za „Zarbo kocke” gotovo je isti kao ovaj predhodni, malo se razlikuje glazura cokoladna, i ja potvrdjujem da je ovo NAJBOLJI recept za ovak kolac!!
paukovaca
(obaram s nogu)
02. april 2011. u 15.23
acrosyl,

možeš li postaviti recept za te 'Zute stanglice',

za koje je baxuz postavila link sa slikom:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8d/Zute_stanglice_sa_orasima.jpg
kangaroos
(<3)
02. april 2011. u 15.28
baxuze, i meni se dopada ova tvoja torta koju sad pravis, rado bi sad smlatila tako nešto samo da ne postim

acrosyl, ne znam da li si vidjela ovaj recept koji je postavila nasa ucesnica Lidija za Presburske strudle

http://www3.serbiancafe.com/lat/kuvar/recipe/7/6436/presburske-kifle-i-strudle/preview

ove strudlice su me odusevile. Manje su od onih klasicnih makovnjaca sa dizanim tjestom i puno prhkije.

evo i moje verzije ovih Lidijinih strudlica

http://teslio.com/user/photo/showPhoto/kangaroos/32/25

Klasicnu makovnjacu pravim sad već po iskustvu ali imam recept koji sam zapisala prije 20-ak godina i dugo sam se striktno pridržavala. Mjerila sam svaki gram :))

-Za dizano tijesto - za 2 struce ( orasi i mak)

U 200 ml toplog mlijeka + 1 kasika secera dodati 50 gr kvasca da se aktivira.
U vecoj posudi za mjesenje pomjesati 800 gr brasna, 1 puna mala kasika soli, 100 gr secera i ribanu koricu limuna (po zelji). U 250 ml toplog mlijeka razmutiti 2 zumanjka + 1 cijelo jaje i dodati 150-200 gr otopljenog putra. Pomjesati brasno sa aktiviranim kvascem i mlijekom sa putrom i jajima pa umjesiti dizano tijesto. Odmah prerezati tijesto na 2 jednaka dijela. Ostaviti pokriveno na toplom da naraste, premijesiti oba tijesta pa opet ostaviti da naraste. Zatim ga razvaljati na pobrasnjenoj povrsini i premazati filom i uviti u rolat.
Ja sve sastojke ubacim u pekac za hleb i dobijem perfektno dizano tijesto.

-za fil od maka
250 gr mljevenog maka pomjesati sa 150 gr secera i preliti sa 100 ml kipuceg mlijeka pa dobro izmjesati. Po zelji dodati malo cimeta i suvog grozdja (ja ne stavljam ali pravim i treću strucu sa suvim grozdjem i cimetom).

-za fil od orasa - sve isto kao i za fil sa makom
250 gr orasa, 150 gr secera, 100 ml kipuceg mlijeka, po zelji neka kap ruma i suvog grozdja.

-za fil od suvog grozdja i cimeta (u ovom slučaju zamijesiti još jednu strucu dizanog tijesta)
200 gr secera pomijesati sa 1 vrecicom cimeta i preliti kipucim mlijekom, tek toliko mlijeka da se dobije polu-gusta smjesa koja će fino moći razmazati po tijestu (mlijeko dodavati postepeno po 20 ml).
Razmazati po razvijenom tijestu i posipati sa 150-200 gr suvog grozdja koje je bilo natopljeno u mlijeku ili vodi sa malo ruma (može i bez ruma). Ocijediti i malo posusiti suvo grozdje papirnom salvetom.

jedna_izmedju
02. april 2011. u 15.33
Acrosyl, možeš li postaviti kako ti pravis glazuru? Svaka domaćica ima svoj omiljeni način, možda nekima vise odgovara tvoj. Znam da ima i verzija da se istopi cokolada sa uljem, ali ne znam tacne mjere.
Dobila sam i ja minuse.

Becar snite sam jela davno kod tetke i bile su fenomenalne. Bas su izgledale kako je napisano u receptu.

jedna_izmedju
02. april 2011. u 15.43
Acrosyl, još jedno pitanje. Koja je tvoja mjera za brasno? Imaš li tačno ili priblizno?
paukovaca
(obaram s nogu)
02. april 2011. u 17.16
Evo nekih zanimljivih recepata:

http://žena.blic.rs/Kuhinja/4840/6_svezih_ideja_Ukusne_neodoljive_kocke

tu su:
ŽITO KOCKE *
MARCIPAN KOCKE *
MAK KOCKE
KOCKE OD KESTENA ***
ORANDŽ KOCKE *
BRAUNIS KOCKE

moj favorit odavde su Kocke od kestena
--------------------------------------------------------
Prilično dobar kremast kolac: RUZINE KOCKE

http://recepti.fr/recept.php?id=190
orasi,cokolada,kafa,margarin (umesto margarina ja bih stavila puter)
---------------------------------------------------------
SAH SNITE:
http://žena.blic.rs/recepti/Deserti/7563/Sah_snitevi

nije mi bas najjasnije kako se pravi da bi se dobile sah sare, ali izgleda lepo
---------------------------------------------------------

jedna_izmedju
02. april 2011. u 17.27
Ignorisite posljednju recenicu u mom receptu, kcerka mi se probudila dok sam kucala, pa sam zavrsavala kucanje sa njom u krilu.
paukovaca
(obaram s nogu)
02. april 2011. u 17.47
Još neki recepti:

COKOLADNO-POMORANCNE KOCKE:

http://www.kulinarika.net/recepti/12560/sladice/cokoladno-pomarancne-kocke/
---------------------------------
MARCIPAN KOCKE:
http://www.kulinarika.net/recepti/12731/sladice/marcipanove-kocke-ii/
----------------------
Komunikativna
(Sto mozes danas ne ostavljaj z)
02. april 2011. u 17.48


Zenice moje, jeste mi vredne. Sve puca od lepog druzenja, razmenjivanja receptica. Rado bih sada i jednu kaficu popila ovako, uz citanje vasih receptica, ali već je kasno u noć.Da ne dužim i bacim se na recepte koje je Lily zadala ovDJe. Ako bude stamparskih greški, sorry i ako je nešto na nemackom... googl radi sve puca.

Pre nego zaboravim, kako se VICU te zute stanglice, snite ili šta su već? Sramota od ovoliko austrijskog komsiluka da se ne nadje i original recept. Danas sam pricala sa komsinicom i kad je izvadila kuvar... Da ne pišem dalje, moram ga skenirati a vi gledajte šta će te za prevod :pPPp :o)))

Da kažem i da vas nisam sve citala... Spominje se Zerbo. Imam jedan recept iz casopisa Hrana&Vino i sledeći recepti su iz ovog casopisa samo druga izdanja, razume se :o))

Zerbo kolac

400g marmelade od kajsije
140g cokolade za kuvanje
300g putera
400g mlevenih oraha
600g brasna
300g secera
2 jaja
malo sode bikarbone
15g svezeg kvasca
malo soli
100g secera
100ml mleka
50ml ruma

Mutimo kasiku brasna, kasiku secera, zagrejano mleko i kvasac. Ostavimo da naraste
Mikserom mutimo brasno, puter, zumanca, so, sodu bikarbonu, narasli kvasac i secer pomesan sa rumom. Testo nastavimo da mesimo rukom i ostavimo da odstoji 60 min.
Pripremamo fil. Mesamo marmeladu od kajsija, mlevene orahe i 300g secera.
Razvlacimo testo u duguljastu formu i secemo na 3 dela. Razvlacimo kore i prvu stavimo u puterom namazanu i papirom oblozenu tepsiju. Premazemo filom, pa nanesemo drugu koru. Filujemo preostalim filom i stavimo treću koru. Viljuskom izbockamo testo na nekoliko mesta i ostavimo da odstoji 45min na toplom mestu. Pecemo 30 min na 200 C.
Kolac prelijemo rastopljenom cokoladom i secemo na pravougaonu parcad.

Rolat od oblandi sa Jafa keksom

Ovo je nešto slično Lilykinom sa početka posta

24 parceta Jafa keksa
18 kasika mlev oraha
1 oblanda
1 narandza
pola margarina
16 kasika secera (stroga dijeta posle Uskrsa :o)))
5 kasika griza
350 ml vode 4 kesice vanilinog secera

Kuvamo vodu i secer. Dodamo margarin, griz i mesamo dok krem ne dobije potrebnu gustinu. Sklanjamo sa sporeta, dodamo vanilin, mlevene orahe i ostavimo da se ohladi.
Filujemo oblandu koju smo prethodno stavili u vlaznu krpu da omekne. Svaki jafa keks potapamo u sok od narandze i naizmenicno crnu i zutu stranu redjamo na filovanu oblandu. Nanesemo preostali fil i uvijamo u rolat. Ostavimo day se ohladi. Secemo na kosu parcad debljine 1 cm.

Slika me je ubedila da ću ga praviti :o)))

Oblande sa makom io orasima

1 oblanda
200g mlev maka
2dl meda
150g mlev oraha
1 limun

Rastopimo med, sklonimo sa sporeta, dodamo mlev orahe, mak i sok od limuna. Filom premazujemo oblandu, koju smo pre toga uvili u vlaznu krpu. Uvijamo rolat, hladimo i secemo.

Bombice sa susamom

250g lokuma (ne znam šta je to i cekam da mi neko iskusniji kaže)
200g susama
200g izdrobljenih oraga
200g mlev oraha
malo ulja

Mikserom mutimo lokum, izdrobljene orahe i prethodno na ulju proprzen susam. Kada se smesa sjedini, nastavimo da mesimo rukom.
apravimo loptice velicine oraha i valjamo u mlev orahe

Grozdje kolac

250g lokuma
250g keksa
100g cokolade za kuvanje
100g mlev oraha
100g secera u prahu
3-5 kasika mlake vode

Cokoladu istopimo na pari a keks izmrvimo oklagijom. Rukom mesimo keks, mlev orahe, secer u prahu i lokum a po potrebi dodamo vodu. Formiramo duguljaste forme i pet takvih redjamo jednu do druge. Premazemo ih cokoladnim prelivom. Na njega redjamo 4 duguljaste forme pa i njih premazemo cokoladom. pa 3 duguljaste fome pa cokolada pa 2 pa cokolada i na kraju jedna duguljasta gorma i ceo kolac premazemo cokoladom.

Po ovom opisu, da nije slike, ja nebih znala šta da radim i kako kolac izgleda :o))) Izgleda kao piramida zbog delova od 5-1 a sece se na snite pa ispadnu trouglovi. Presek je kao grozd i fino izgleda. Pitanja? :o)))

Portokolada kocke

Za testo:
125ml gaziranog soka od narandze, orandze ili pomorandze :p
1 narandza
200g secera
4 jaja
125ml ulja
200g brasna

Za fil:
300ml soka od narandze, orandze ili pomorandze
2 kasike secera
2 kesice zelatina
100ml pavlake
150g secera u prahu 2 kesice krem-fix
2 kesice vanilinog secera
500ml slatke pavlake

Mikserom mutimo jaja i 200g secera. Dodamo ulje, brasno i prethodno pomesani gazirani sok i iscedjeni sok od narandze. Mesamo dok se masa ne sjedini. testo prespemo u hartiju oblozenu tepsiju. Pecemo 20 min na 200C.
U serpu na sporetu stavimo 250ml gaziranog soka od narandze i vanilin secer. U sud ssa preostalim narandzinim sokom dodamo zelatin pa prespemo u serpu. Promesamo i ostavimo da se ohladi. U dublji sud stavimo pavlaku, secer u prahu i 2 kasike secera. Mesamo kasikom dok se sastojci ne sjedine. Mikserom mutimo slatku pavlaku i krem-fix. Kada slag dobije gustinu, dodamo smesu od pavlake i secera. Na kockice secemo zelatin smesu pa dodamo u sud sa filom. Filujemo patispanj i secemo na kocke. Svako parce ukrasimo delom zelatin smese.

Rolat od kikirikija

Za rolat:
250g mlev oraha
200g cokolade za kuvanje
250g keksa
200ml vode
250g secera
Za fil:
250g pecenog mlevenog kikirikija
250g putera
250g secera u prahu

Kuvamo serbet od vode i secera. kada uzavri sklonimo sa sporeta.
Keks izdrobimo i stavimo u veci dubok sud. Dpodamo mlev orahe, serbet, cokoladu izlomljenu na kocke i mesamo dok se ne rastopi.
Mikserom mutimo puter i secer u prahu. Dodamo mlev kikiriki i mesamo dok se ne sjedini.
#Na radnom delu na parce najlonske folije nanesemo smesu za rolat. Spljeskamo smesu rukom i prekrijemo drugim parcetom folije. Oklagijom rormiramo pravougaonu koru za rolat. Odstranimo gornje parce folije i na smesu za rolat nanesemo fil. Pomoću folije uvijemo rolat i ostavimo u frizider da se hladi.

paukovaca
(obaram s nogu)
02. april 2011. u 18.39
JAFA OBLANDA:

http://žena.blic.rs/recepti/Deserti/7525/Jaffa_oblanda
------------------------------------------------------------
acrosyl
(...)
02. april 2011. u 18.40
Uh koliko pitanja i odgovora..Prvo kangroos hvala veliko za recepte, mi u kuci uvek,ali uvek imamo nekih suvih kolacica u sto bih ja rekla limenoj kutiji, ili makovnjace i orahnjace..Sad nam je dosadio nas recept pa bi probali nešto novo. To su svabske navike za slatkim doruckom, geni su cudo:)

Dalje za „zerbo kocke” mi stavimo 400g brasna i 50g secera a ostalo sve bukvalno isto. E sad za glazuru moja mama na pari istopi cokoladu pa tu doda malo putera/margarina, 1 kasiku vode i to mora samo da se istopi i nikako da provri, da nebi pucala ta glazura, i hladan kolac prekrije sa glazurom koja je u normalnom tankom sloju( jer vidim da neki trpaju glazure na veliko) Ja sam potpuni amter ,zato vam stalno dosadjujem sa pricom o mami jer je ona kuvala a ja studirala i hvatala poneku, i već godinu dana živim sa deckom, i tako malo po malo navukla sam se na ovaj sajt jer dobijam ideje šta da kuvam, iznenadim ovo naše drustvo- kojima je konzerva tune i glupavi cake samo sa ulupanim slagom,biskvitom i dve jagode na vrhu-vrhunac jela. Vidim vecina živi na zapadu pa se sigurno razumemo, ljudi ne kuvaju..cast izuzetcima. Ovde sam i zato što ste prijatna ekipa, zato što nisam naisla na vredjanje, omalovazavanje, pametovanje itd..
Eto sad se spremam za Uskrs, narucila sam da nam gosti sa Balkana donesu rogac. Ne znam da li sam još nekom nešto ostala duzna odgovoriti, javicu se ponovo!
Komunikativna
(Sto mozes danas ne ostavljaj z)
02. april 2011. u 18.45

Nepeceni krem rolat

2 jaja
100g mlev oraha
100g mlev lesnika
200g secera u prahu
1 limun
Za krem:
100g secera u prahu
100g putera

Polupamo jaja i odvojimo zumanca od belanca. Mikserom mutimo belanca i 200g secera u prahu. Dodamo mlev orahe i lesnike. Mesamo dok se masa ne sjedini i dodamo rendanu koru limuna. Smesu stavimo na najlonsku foliju i pomoću oklagije formiramo smesu.
Mikserom mutimo 2 zumanca, puter i secer u prahu. Krem nanesemo na smesu za rolat i uz pomoć folije uvijemo rolat. Kada se ohladi secemo.

Rum kolac (ovde fali još mleka)

250g keksa
150g lesnika
100g suvog grozdja
125g putera
50g cokolade za kuvanje
1 kasika cimeta
2 kasike ruma (obazrivo sa ovim :o))
1 jaje
125ml mleka

U veci dubok sud lomimo keks i prelijemo toplim mlekom. Dodamo suvo grozdje, usitnjenej lesnike i jaje. U serpi na sporetu sipamo mleko, stavimo puter. Ne prekidajuci mesanje dodamo rum i cimet. Sjedinimo mase.
Nozem ravnamo smesu u obliku pravougaonika. Kada se stegne, kolac secemo na pravougaonike.
Fisek punimo cokoladom za kuvanje kojom ukrasimo rum kolac. Na svako parce stavimo po jedan lesnik

Na zahtev postavljam dalje:

Rolat od keksa /kafa, cokolada, žele bombone, ne pece se/
Solunske stangle /kisele jabuke, oblande, narandza, badem, limun/
Kocke od keksa i oraha /rum, coko glazura/
Medena pita /puno margarina, rum, med/
Visnje sa keksom
Stanglice sa 3 nadeva /pece se/
Karamel snite
Bele stanglice od oraha
Stanglice od oraha
Londonske stanglice
Domino stanglice
Stanglice od oraha i cokolade
Puter stangle
Orahova pita
Bebine stanglice /pece se, puter, orasi, 2 fila/
Bele stanglice /mast, pece se u 3 kore/
Madjarica stanglice
Stanglice od badema /oblanda, cokolada, pece se/
Grilijas kocke
Kocke od kokosa
Ledene kocke
Cokoladni kvadrati
Cokoladne snite Kocke od cokolade
Kafa kocke
Limun kocke
Rozen kocke /kore za rozen tortu/
Amerikan kocke /pece se cokolada, badem,/

A, tek oblande i rolati od istih... Ako ima interesa. Koji ukusi?

Evo jednog austrijskog:

Puzici od smokvi

Fil:
100g suvih smokvi
1 jaje
50g secera
1 vanilin secer
1 pakovanje prirodne arome ruma
1 kasicica kakao praha
1/2 kasicica cimta
50g mlev badema
Kora:
250g brasna
prasak za pecivo
100g secera
1 jaje
125g butera
sem toga:
malo vode 1/2 kasicica cimta

Fil:

Smokve sitno naseckati i sa ostalim sastojcima za fil sjediniti.
Kora:
Sjediniti brasno i prasak za pecivo u ciniju za mesanje. Ostale sastojke dodati i mutiti mikserom na najmanjoj pa na vecoj brzini dok se ne napravi testo. Testo rastanjiti na dimenziju 40x20 na pobrasnjavoj radnoj povrsini i premazati smesom od smokvi. Ostaviti jedno 1/2 cm od ivice. Preseci pravougaonik na dva polovinu kako bi dobili 20x20 dimenziju. Obadva kvadrata urolati i okolo premazati vodom. Pomesati secer i cimet i rolnice uvaljati malo u njih. Ostaviti ih poklopljene jednom krpom da prenoce na hladnom mestu.
Sledeći dan rolne seci na 1/2 cm debljine i polozene peci u plehu u koji ste prethodno stavili papir za pecenje u zagrejanoj rerni na 200C oko 10 min.
paukovaca
(obaram s nogu)
02. april 2011. u 19.09
komunikativna,

ostala sam ti duzna moj dobar recept za plazma tortu.
poslacu ti sutra na Teslio pp, ili ovde na forumu na onoj tvojoj temi...
paukovaca
(obaram s nogu)
02. april 2011. u 19.12
acrosyl,

molim te postavi onaj becki recept za zute stanglice poput ovih sa slike:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8d/Zute_stanglice_sa_orasima.jpg
acrosyl
(...)
02. april 2011. u 19.44
Pozdrav Paukovaca,
Samo sam Vama ostala duzna odgovor, napisah gore negde na početku da je carobni austrougarski kuvar kod mame i poslace mi recept na mail ovih dana, nešto je zauzeta za vikend, pa ću ga okaciti upravo ovde, i kangroos je tražila takodjer. Meni su ti kolacici najdrazi po tom receptu, možda je to moja uobrazilja ili navika..kad postavim recept videcete same, Vi ste sve iskusne u kuhinji..Mislim da je on dosta prost jer je kuvar star dosta godina i u to vreme nije se moglo izmišljati sa nekim extra sastojcima. Sad pravimo ovakve kao sto su ovde na slici, slično je i moja tetka kad dolazi u goste ona kaže napravi te marcipan kocke i ništa drugo. Mada za ove mesece isto ima recept gde je ovaj zuti sloj zavrsni sloj na vrhu, ostavicu te recepte.
Sad mi je vrlo zanimljivo jer se pominje i mak, a od njega se prave bozanstveni kolacici..i rum takodjer daje dobru aromu..
samo_broj
02. april 2011. u 22.32
Za jedne od najljepsih stanglica imate link za recept ispod slike.

http://www.coolinarika.com/slika/armin-abesinac-iz-bliza-/
Komunikativna
(Sto mozes danas ne ostavljaj z)
03. april 2011. u 05.26
Vazi paukovaca. Samo kada imaš vremena, prosledi mi recept. Bolje na teslio jer stare teme ne pratim. Jedno pitanje za tebe jer si profesorka informatike. Imam ispod esc tipku za stepen ali ne znam šta da stisnem da bih ga koristila :o)))) Probala sam i strg+alt i alt gr, ma ništa neće. Hajd' pomagaj ako znaš.

Sada sam i ja zaintrigirana koje su te kocke sa marcipanom. Znaci, traže se Marzipanwürfel. Kada smo kod kocki, evo jednog lepog receptica za kocke sa suvim sljivama LILY za tebe možda isto

Kocke sa suvim sljivama

Testo:

200g suvih sljiva
50 ml ruma
100g butera ili margarina (sobna temperatura)
80 g secera
1 vanilin
2 jaja
150 g brasna
1 ravna kasicica praska za pecivo
100 g izmrvljenih badema

Glazura:

15 g butera
80 g secera u prahu
3-4 kasike ruma ;o))

Suve sljive sitno iseckati i ostaviti da prenoce u rumu.

Testo:

Buter penasto umutiti. Postepeno dodavati secer i vanilin secer dok se ne stvori kompaktna masa. Svako jaje na najacoj brzini jedno 1/2 min mutiti. Brasno pomesati sa praskom za pecivo i na najmanjoj brzini mesati. Dodati suve sljive i bademe. Peci u plehu 40x30 cm ili folijom razdvojiti veliki pleh kako bi stalo samo na jednoj polovini. Peci u zagrejanoj rerni na 180 C

liliy-hipp
(Sve ono sto sam htela od zivot)
03. april 2011. u 10.37
jooojjj zenske divne ste,pa ovo je čitavo malo BLAGO recepata,ja sam skroz razbucana u glavi od ovoliko puno divnih recepata,tek sada nemam pojma šta da izaberem,a tek ovaj Abisinac:))))ma nemam reci.
Ja nadjoh sinoć i ovaj recept za stangice sa lesnikom.

150 gr secera
1 dl vode


150 gr prepecenog mlevenog lesnika
150 gr mlevenog keksa
50 gr kako praha
100 gr cokolade 70%(može sa ukusom narandze)
150 gr putera/margarina šta volite
3 kasike euro krema

Glazura: 100 gr cokolade,1 kasika mleka,30 gr putera.Otopite cokoladu,dodajte mleko i puter u vrelu cokoladu i prelijte preko kore

Uspinujte secer sa vodom.Dodajte seceru lesnik,keks i kakao.Kada se malo ladne,dodajte smesi dobro umucen puter,cokoladu otopljenu na pari i euro krem.Sve lepo sjedinite,pa od smese formirajte deblju koru,onako debljine 2-3 cm.Fino sve poravnjajte,prelijte cokoladnom glazurom,i secite na stanglice velicina po vasoj zelji.

Pozdrav
paukovaca
(obaram s nogu)
03. april 2011. u 14.23
komunikativna,

ja ne koristim još tu tipku za taj znak '°',
ali kada podesim tastaturu na DE-na nemacku (ALT+SHIFT za promenu tastature, ili pomoću misa - dole desno na Taskbar-u), onda kliknem na dirku SHIFT + tipku na tastaturi za taj znak.

to malo zavisi i od tastature koju imaš.

ajd pa javi da li ti to pomaze.

moras korititi SHIFT tipku na tastaturi, ako ti je taj znak ° na toj tipki koju hoćeš d aupotrebis gore. slično kao i za koriscenje velikih slova (ako ne koristis Caps Lock - kada ti sva slova koja želiš da kucas budu velika).

nadam se da znaš šta je shift tipka-nalazi se ispod Enter dirke i ima kao oznaku strelicu na gore.

Komunikativna
(Sto mozes danas ne ostavljaj z)
03. april 2011. u 15.42
° Uspela sam! Hvala ti paukovaca PUNO! :o)))
paukovaca
(obaram s nogu)
03. april 2011. u 16.00
Ja imam dobar recept za

LONDONSKE STANGLICE:

3 jajeta
300 g zutog secera
250 g putera
300 g brasna
gust pekmez od kajsija
150 g mlevenih oraha
1 saka seckanih oraha (za posipanje gore)

Kora:
3 zumanca+ 100g secera dobro umutiti sa puterom.
dodati brasno.
koru razvuci oklagijom i postaviti u nenamazan pleh.
može i d ase testo lopaticom nanese na dno tepsije i izravna.

zatim testo premazati pekmezom.

Fil:
3 belanceta umutiti sa 200g secera i dodati mlevene orahe.
ovaj fil naneti preko pekmeza u pleh.

Saku seckanih oraha posuti preko fila, i blago utapkati.

Peci ovako pripremljeno na 200 C, 15-20min, i paziti da ne pregori.

Ohladjen kolac seci na stanglice ili na kvadrate.
Još bolje ga je seci kad prenoci.

p.s. tepsija u kojoj se ova kolicina sastojaka pece je srednje velicine (oko 30x25cm).

Prijatno :)
paukovaca
(obaram s nogu)
03. april 2011. u 16.10
još jedan recept za ukusne stanglice, ko voli kikiriki:

SNIKERS KOCKE (sa oblandama)

Kore:
2 lista oblandi

Fil:
250 g proprzenog samlevenog kikirikija dobro ociscenog od ljuske i kozice
400 g mlevenog keksa (po zelji - pti beurre, pek, plazma...)
250 g putera (eventualno pola puter pola margarin)
300g zutog secera
4 kasike mleka
4 cela jajeta

Priprema:

1. umutiti jaja sa 100 g secera i na pari ukuvati
2. pomesati mleveni keks i kikiriki
3. u serpi otopiti puter + 200g secera + mleko i u to ubaciti keks i kikiriki
4. sve pomesati i filovati: oblanda, fil, pa oblanda.

dobije se jedan lep sloj debljeg fila između 2 sloja kore od oblandi.

najbolje je ostaviti kolac da dobr oprenoci u frizideru, a onda ga ostrim nozem seci na uske i duže stanglice (7 x 2 cm).

paukovaca
(obaram s nogu)
03. april 2011. u 16.16
još jedan recept za vrlo ukusne oblande, takođe su i jeftine.

imaju fini cokoladno-pavlakasto-kiselkasti ukus.

nemaju poseban naziv, ja ih zovem:

OBLANDE SA PAVLAKOM (sa jogurtnom pavlakom)

Kore:
1 pakovanje oblandi

Fil:
250 g putera
3 stangle crne cokolade (iz pakovanja od 200 g)
2 case kisele jogurtne pavlake (najbolje da bude cvrsca, ima raznih proizvodjaca i varijanti) , to je otprilike 2x180g, ili 2x200g-u zavisnosti od proizvodjaca
2,5 case zutog secera (casa je mera od casice od jogurta ili pavlake)

Priprema:
1. secer i pavlaku kuvati u serpici 3-5 min na tihoj vatri
2. dodati unutra iseckane na kockice puter i cokoladu
3. filovati dok je toplo.
4. blago pritisnuti sa necim da se kore i fil spoje, i do hladjenja ostaviti u frizideru.

seci oblike po zelji.
paukovaca
(obaram s nogu)
03. april 2011. u 16.23
SOLUNSKE STANGLICE

ovo je takođe i posni kolac, ali je vrlo ukusan

Sastojci:
500 g zutog secera
4 pomorandze
1 limun
1 kg kiselih jabuka
250 g obarenih i samlevenih badema
2 lista oblandi

Priprema:
1. u secer ucediti sok od pomorandzi i limuna i ukuvati tu smesu do pola
2. zatim unutra dodati narendane (oljustene) jabuke i to dokuvati dok se smesa ne zgusne
3. dodati unutra opranu struganu koru pomorandze i bademe, i još malo dokuvati do zeljene gustine.

4. ostaviti da se mas amalo prohladi i zatim ravnomerno rastanjiti po donjoj kori oblande sa većim rupicama na gore.
5. pokriti drugim listom oblande i blago pritisnuti.

6. ostaviti da oblanda prenoci i sutradan je seci na stanglice ostrim nozem namocenim u toplu vodu.

Prijatno :)
paukovaca
(obaram s nogu)
03. april 2011. u 16.49
liliy,

tražila si nešto sa smokvama.

evo nešto zanimljivo:

STANGLICE/KOLAC SA SMOKVAMA, ORASIMA I GROZDJICAMA

Testo:
150g smokvi
150g oraha
150g grozdjica (ja bih ovde stavila umesto grozdjica brusnice jer su kiselkaste)
3-4 kasike ostrog brasna
9 belanaca
9 kasika kristal secera

Krem:
1 vanil secer
5 zumanaca
5 kasika secera u prahu
150g putera

Preliv:
100g bele cokolade
2-3 kasike ulja semenki grozdja
30g putera
+ malo narendane crne cokolade (rendati je ohladjenu, najbolje zamrznutu)

Priprema:

1. orahe, smokve i grozdjice naseckati i pomesati sa brasnom.
2. umutiti cvrst sneg od belanaca: najpre mutiti belanca sa malo kapi limuna bez secera pa pred kraj dodavati kasiku po kasiku secera dok se muti.
3. dodati voce u sneg od belanaca
4. lagano izmesati spatulom.
5. staviti smesu u namascen veci pleh ili pleh u koji je postavljen pek papir

6. peci na 180 C oko 25min.
7. ohladjenu i pecenu koricu podeliti na 3 jednako siroka dela po duzini

8. zumanca i secer umutiti dok ne posvetle
9. ukuvati ih na pari dok se krem ne zgusne
10. ohladjen krem dodati u penasto umucen puter.

11. prvu i drugu koricu premazati kremom
12. sloziti kore jednu na drugu i prekriti trecom.

13. premazati gornji sloj rastopljenom belom cokoladom.
14. dok se beli preliv nije ohladio i ocvrsnuo napraviti uzduzne sare od rendane crne cokolade

Kolac je najbolje ostaviti da se dobro ohladi na sto nizoj temperaturi, može i u zamrzivacu, a onda seci ostrim nozem.

p.s. kolac se može praviti i sa vise kora (tada će biti deblji), ali se onda mere moraju uduplati).
paukovaca
(obaram s nogu)
03. april 2011. u 17.48
STANGLE SA SUVIM SMOKVAMA (by Polimka)

http://www3.serbiancafe.com/lat/kuvar/recipe/7/7433/stangle-sa-suvim-smokvama

1 list velike oblande

Prvi sloj:
350 g šećera
1 dcl vode
1/3 margarina
400 g mlevenih smokava
150-200 g mlevenog keksa

Drugi sloj:
250 g šećera
1 dcl vode
2/3 margarina
300 g mlevenih oraha

Za glazuru:
150 g čokolade
6 kašika ulja
-----------------------------------------------
(LENJA) PITA SA SUVIM SMOKVAMA (by Polimka)

http://www3.serbiancafe.com/lat/kuvar/recipe/7/7437/pita-sa-suvim-smokvama

Potrebno za kore:
200 g masti
3 kašike šećera
3 kašike kisele pavlake
1 jaje
300 g brašna
1 kašikica praška za pecivo

Fil:
400 g mlevenih smokava
200 g šećera
1 dcl vode
100 g čokolade
sok od jedne narandže
200 g mlevenih oraha
marmelada od kajsija
šećer u prahu
---------------------------------------------------
SNAHA KOLAC (by Pomoravka)

http://teslio.com/blog/post/Pomoravka/551

12 jaja
550 gr secera
150 gr kokosa
350 gr mlevenih oraha
2 stangle ribane cokolade
10 kasika brasna
1 kesica prasak za pecivo
350 gr putera
sok od pola limuna
malo toplog mleka

---------------------------------------------
VEKNA OD MAKA SA VISNJAMA (bu Lelarose)
nije klasican kolac u obliku stanglica, ali je interesantno

http://www3.serbiancafe.com/lat/kuvar/recipe/7/7792/vekna-od-maka-sa-visnjama

1/2 šolje brašna
1/2 šolje mlevenog maka
1/2 šolje šećera
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice soli
narendana kora od jednog limuna
1 kašičica esencije od vanile
1/2 šolje putera
4 jaja
1 šolja višanja iz kompota (tegle)
1/2 šolje soka od višanja iz kompota

Za preliv:
1/2 šolje čokolade
2 kašike ulja
------------------------------------------------------------
OBLANDE SA SMOKVAMA, ORASIMA, GROZDJICAMA (by Berina)

http://www3.serbiancafe.com/lat/kuvar/recipe/7/3535/oblande
-------------------------------------------------------------
TORTA SA SUVIM SMOKVAMA (by KopiR)

http://www3.serbiancafe.com/lat/kuvar/recipe/7/2157/torta-sa-suvim-smokvama
------------------------------------------------------------
TORTA SA SMOKVAMA (by Aleksandar Elenkov, Sofija)

http://www3.serbiancafe.com/lat/kuvar/recipe/7/6171/torta-sa-smokvama
----------------------------------------------------------------
paukovaca
(obaram s nogu)
03. april 2011. u 18.08
veoma interesantno:
COKOLADNI TROUGLOVI (by MARUSKA)

(keks, cokolada, orasi, puter, jaja)

http://teslio.com/blog/post/maruska2/cokoladni-trouglovi-1179
---------------------------------------------------------------
BRONHI KOCKE (by Kangaroos)
veoma dekorativne

http://teslio.com/blog/post/kangaroos/bronhi-kocke-976

Za biskvitne kore
2 x
4 bjelanjka
na vrh noza soli
100 gr secera
3 (supene) kasike brasna
1 supena kasika gustina ( corn flour)
1 mala kasika limunovog soka

Za tamnu biskvitnu koru
1x
svi sastojci kao za bijele kore plus 1 puna supena kasika prosijanog kakao praha

Cokoladna-masna glazura za bijele kore
5 supenih kasika mlijeka
3 kasike secera
150 gr cokolade za kuhanje
70 gr butera

FIL
preporucujem skuhati fil prije pecenja kora da bi se skratilo sveukupno vrijeme pripreme

Sastojci
1 l mlijeka ( 800 ml kuhati a 200 ml koristiti za miksanje brasna i gustina)
200 gr bronhi bombona
6 supenih kasika brasna
6 supenih kasika gustina
200 gr butera
200 ml tecne slatke pavlake
+ 50 gr cokolade ( koju ćete kasnije dodati samo u 1/3 kuhanog fila)
NE STAVLJATI SECER U FIL.

Redosljed slaganja :
bijela kora prelivena cokoladom - bijeli fil;
tamna kora - tamni fil;
bijela kora prelivena cokoladom - bijeli fil.
Kolac ostaviti da se ohladi pa preliti cokoladnom glazurom. Preporucujem istu onu masnu cokoladnu glazuru koja se koristi za prelijevanje bijelih kora. U tom slučaju glazuru pripremiti od polovine navedenih sastojaka za masnu cokoladnu glazuru. .
---------------------------------------------------------
Komunikativna
(Sto mozes danas ne ostavljaj z)
04. april 2011. u 08.01
Pa, ja bih tek posle ovog bila na mukama koju da pravim :0)))
Iskreno, nikada nisam pravila ove sitne kolacice jer sam mislila da oduzima previse vremena. Sada ću na Veliki Cetvrtak da spremim 3-4 vrste kolacica ali uz obavezno oduzimanje secera ili ću kupiti steviju u prahu. Možda onaj divni rolat sa malinama, obavezno jedno peceno jagnje iz kalupa, sa Minjinog bloga neka Vaskrsnja peciva a i Pomoravkinu pogacu.
paukovaca
(obaram s nogu)
04. april 2011. u 10.43
Komunikativna,

jeste, stvarno je teško odluciti se :)

mada ja bih najradije pravila ovu predivnu tortu od Kangaroos 'Ludlab', ali mi je skupa:
http://teslio.com/blog/post/kangaroos/ludlab-torta-340

a što se secera tiče, i ja uvek smanjujem mere na sto manju kolicinu i pravim sa zuti secerom. uopste ne volim slatke ni kolace ni torte, već tek tek da budu slatki.

acrosyl
(...)
04. april 2011. u 15.26
Evo ga obecani recept za „ZUTE STANGLICE” iz starog austrougarskog kuvara:
Kora:
4 bjelanjka
150g putera neslanog/može i margarin
150g mljevenih oraha
100g brasna
140g secera
10g praska za pecivo/ ovo smo mi dodali ne piše u receptu
Ovo se pece u manjoj tepsiji, na nekih 170/180 stepeni.
Dok se to pece na pari mutiti fil:
3 jaja
50g secera
50-1oog cokolade za kuvanje(koliko je volite toliko stavite)
100g mljevenih oraha
50g putera neslanog/margarin
zlica ruma
malo mlijeka
Prvo se mute jaja i secer da se masa duplira,pa se dodaje cokolada,margarin, orasi,mlijeko,rum na kraju.
Ona kora još nije do kraja pecena, mi je premazemo sa ovim filom i vratimo u pecnicu da se ispece do kraja.
Mutmo 4 zumanjka koja su nam ostala od kore sa 150g secera u prahu i kad je ovo peceno premazemo po vrhu i vratimo u pecnicu da se ovaj tanjusni zuti sloj sasusina vrhu,dole može da ostane malo tecan.
Sjeci vrlo ostrim nozem, prijatno!
P.S. mama je pisala recept a ona po automatizmu piše ijekavicu, snaci ćete se valjda, ne sumnjam ja u Vas!
kangaroos
(<3)
05. april 2011. u 10.01
Acro, vrlo je interesantan ovaj tvoj recept. Rekla bih da je bas to original kojeg su vremenom mijenjali i prilagodjavali ukusima. Bila sam uvjerena da u tvom receptu neće biti cokolada al sam se zzz...
Po sastojcima mislim da nema velike razlike u okusu osim vizuelnog efekta. Vredi isprobati jednom prilikom.
liliy-hipp
(Sve ono sto sam htela od zivot)
05. april 2011. u 13.36
Acrosyl,hvala na receptu!Super,je i tvoj i Kumin:)))mala razlika
acrosyl
(...)
05. april 2011. u 18.25
Malopre ispisah „Tihi Don” i puce mi veza, što se vrlo retko, takoreci nikad ne desava, i sad sve ispočetka.
Drage moje zadovoljstvo mi je da ostavljam i delim receptice sa Vama. Planiram i da se nakacim na Tesilo, mada nisam bas najbolje u toku šta je razlika između tih i ovih diskusija, i ima li prednosti, ali naucicu u hodu,onako usput.. ostavicu Vam još jedan meni omiljeni kolac iz ONOG kuvara, koji pravim za Uskrsnje praznike. U tom kuvaru se ne pominje prasak za pecivo nigde, samo germa(kvasac) i soda bikarbona, ali mi smo ga dodali još odavno, znam da nije zdravo, znam i da margarin treba baciti u kantu za smece,ali meni lično je ovaj kolac sa margarinom lepsi nego sa puterom. Puter mi uvek ostavi onaj specificni ukus, ma koji god da je u pitanju a isprobali smo dosta( Moja mama ceo moj zivot kuva kolace, dovoljno je reći da mi nikada nismo kupili kolace ni za jedno slavlje ni ovako u zivotu, a onu gotovu hranu da ne govorim, meni je muka od same pomisli da moram to jesti)
Dakle kolac se zove:
KOCKE OD MAKA
100g margarina/neslanog putera
200g secera
1vanil secer
3kom jaja
10g cimeta(1 kesica manja)
sok od pola limuna
naribana korica polovine limuna
200g mlevenog maka
200g brasna
prasak za pecivo(10g)
1/8l mleka
Prvo se muti margarin sa zumancima, dodaje secer, vanila, cimet, sok od limuna, mleko,mak a na kraju naizmenicno umesati spatulom brasno koje smo pomesali sa praskom za pecivo i sneg od belanaca.
Staviti u pleh srednje velicine, peci, ovde nema navedena T jer se nekada peklo u sporetima na drva:) Mi pecemo na 170/180 stepeni nekih pola sata, provera sa cackalicom.
Po receptu kad se kora ohladi preseci koncem na pola i premazati dzem od kajsija u tankom sloju, mi ovo ne radimo, već idemo na zavrsni deo iz recepta a to je beli sloj na vrhu.
Priprema se od soka jednog limuna i secer u prahu, ovde nema mera morate sami da procenite da dobijete beli tanki sloj na vrhu kao sto je onaj rozi na rozen torti, ili kako englezi kažu „icing on the cake”. Ta masa mora biti tecna masa da može da se razvuce po kolacu, mi je stavljamo dok je kolac mrvicu mlackast, i uopste nije fuj, već onako kiselkasta.. Napomena za one koji vole socne kolace, ovaj se suvlji ali jednostavan, ukusan, brz..divan:)
Toliko od mene za sada..

kangaroos
(<3)
05. april 2011. u 23.44
jao Acro, kud spomenu Tihi Don, obozavam...
imala sam nekad komplet od 4 knjige, al odneo ih onaj vihor...
Moramo smisliti neke stanglice i nazvati ih Tihi Don.
Hajde zenice stvarno, možemo mi to
asocijacija je zaledjena rijeka, led, Rusija, kozaci, ljubav, rat...

na ledenu rijeku asocira me pepermint koji daje takav okus (nešto kao krasove ledene kocke-bombonjere), taj bijeli dio možda da dodje na vrh kolaca ???

hajde pomozite savjetima i idejama a ja ću experimentisati dok ga ne usavrsimo
kriska
12. april 2011. u 09.03
Za mene nema lepseg nego kad na stolu vidim raznobojne stanglice, kockice, korpice i ostale sitne kolace.

Juče sam spremala kolac sa quark sirom, pa sam ga isekla na stanglice.
I disale su i mirisale, dok ih jutros uz kaficu nismo dokrajcili.

Evo recepta:
Umutiti 4 zumanaca i jedno celo jaje sa 3 kasike jogurta i 5 kasika secera. Dodati 6 punih kasika brasna, jednu kesicu praska za pecivo, i malo cimeta u prahu, pa smesu varjacom sjediniti.
Sipati u puterom podmazan pleh sa visokim stranicama (ja sam pekla u tepsiji velicine 28x34) i staviti u rernu zagrejanu na 180 stepeni.
Posle 15` izvaditi iz rerne i preko vruce polupecene kore sipati fil.

Fil:
4 belanca penasto umutiti sa 100 g secrera i 2 kesice vanilin secera.
Dodati 500 g quark sira i 4 kasike griza, pa varjacom fino izmesati.

Vratiti u vrucu rernu, temperaturu podici na 200 stepeni i peci 25`. Ispecen vruc kolac posuti kesicom vanilin secera i ostaviti da se ohladi, na sobnoj temperaturi.
Ohladjen kolac iseci na stangle ili kocke, po zelji ga mozete dekorisati posutim mlevenim orasima ili cokoladnim mrvicama.

P.S. nemojte da vas buni ako vam se gornji deo testa tj. fil od sira učini nepecen. Sasvim je dovoljno da se pece 25 minuta na 200 stepeni.
Kako se kolac hladi, tako gornji sloj od sira postaje sve cvrsci, kad se potpuno ohladi biće dovoljno cvrst da se može lepo seci na stanglice i može se jesti bez pribora.
Najsladje prstima :)
liliy-hipp
(Sve ono sto sam htela od zivot)
14. april 2011. u 09.44
Kriska ja postim,ali mislim da napravim ove stanglice za probu u subotu,imacu goste iz Holandije,recept je bas po mom ukusu,odmah ja to vidim:))jako volim ovakve stvari,ne uzima puno vremena,jednostavne namirnice,ukusno i lepo.

Drage moje dame hvala svima na ostavljenim receptima za stanglice,teško mi je bilo izabrati:)))odlucila sam se za 7 vrsti stanglica,i Rolat od malina (Zocha).Sve stanglice i rolat ću napraviti u petak/subotu.Tako imam dosta vremena za toplu hranu i farbanje jaja.

Pozdravce!
kriska
14. april 2011. u 09.47
Probaj Lilika, videces kako je ukusno. Sigurna sam da će se tvojim gostima dopasti.

Pozdrav!
acrosyl
(...)
15. april 2011. u 12.23
Kriska dopada mi se ovaj recept, stanglice sa sirom, samo sto moj Popaj:) ne voli kolace sa sirom, a ja ih obozavam..A i nikad ne pravim samo za sebe jer ko će onda istrcati sve te kalorije, uh?
liliy-hipp
(Sve ono sto sam htela od zivot)
17. april 2011. u 06.53
Kriska stangice su ti odlične,toplo preporucujem!
 Komentar Zapamti ovu temu!
 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…