Diskusije : Berza

 Komentar
Procenat u cuu. v?
orisni
(diskutant)
20. decembar 2013. u 03.48
Koliki deo svojih para ste investirali u CUU.V? Orisni je pogledao kroz indeksne fondove koje ima i sracunao je da je investirao u CUU.V tačno 0,0000% svih svojih para.

Danas je CUU.V objavio neke uspesne rezultate „Copper Fox reports successful diamond drill result... (Thu, Dec 19)” i cena je na 37,5c. Minimum u poslednje 52 nedelje je bio 31c, tako da je ovo skok od 6,5c, sto je skoro 21% od minimuma. Indeksni fondovi nekih godina ne skoce 21% ni za celu godinu, mada će ove godine možda da skoce i vise.

Da li je sad pravo vreme da se procenat investiran u CUU.V 1) povecava ili 2) smanjuje ili 3) ostavi istim?
3BMT
20. decembar 2013. u 07.35
Orisni ne može se na CUU gledati kao na fondove ili blue chips.
Ovo je one shot investiranje i ceka se dan kad će neko kupiti a onda se tek mogu svesti racuni.
Naravno može se i spekulisati ali to je kod juniora vrlo nezahvalan posao pa ne bih preporucio.

Ja danas kupujem još jer sam zadovoljan rezultatima od juče a sem toga kompanija ima novca na racunu + vrlo obecavajuce posjede u Arizoni. Cijena je daleko ispod realne i jako mi se svidja.

Danas idem i da kupim malo zlata i srebra, svidja mi se cijena takođe.
aquariusnorth
(sisac golubova)
20. decembar 2013. u 10.50
orisni je otvorio spajz i pogledao u svoje fondove, red sunke, 2 reda slanine I 3 para kobasica...tanki fondovi , orisni sad razmišlja, sve odzvanja u glavi, u podrumu gde živi nikoga, tisina...orisni mora da to prekine I odlucuje da postira tu prazninu na web-u...orisni je zadovoljan kad se uloguje sa drugog kompa I vidi da je orisni dobio komentar, prvo svoj,pa onda I psihijatrev...sad orisni može da ide da spava...neko ga voli makar u virtuelnom svijetu...orisni baca zadnji pogled u spajzu I tesi onaj red kobasica...neka,neka, jednog dana dobicete vece drustvo, čim zaradim na marketu ...zatvara sjetno vrata, ne znajuci da da dobije mora I da ulozi. no to je neka druga prica, neki drugi orisni, u nekom drugom novom zelandu
Taurus
20. decembar 2013. u 11.14
Jasno, nije on otvorio ovu temu zato što ga interesuje CUU. Ovde je o tome već sve receno dosta puta, ali osim partnera koji ga je osvojio na sentimantalnost nema puno zainteresovanih za pricu o fondovima.
orisni
(diskutant)
20. decembar 2013. u 13.29
Da se ponovi: Koliki deo svojih para ste investirali u CUU.V? Je li to 3% portfolija, 5%, 10%, 20%, 50%, 90%, 120% (na margini)? Jednostavno je pitanje.
orisni
(diskutant)
20. decembar 2013. u 13.33
Ako kupujete i CUU.V i zlato, kako odlucujete koliko para da stavite u šta: je li pola:pola, fifti:fifti, $10000:$10000?

I kako se menjaju cene CUU.V i zlata, da li rebalansirate? Da li gledate da vratite procente na one koje ste vi odredili na početku ili pustate da market odredi koji će biti procenti vasih investicija? Ako pustate market, je li to zato što verujete u MOM faktor ili zato što nemate vremena za rebalansiranje?
orisni
(diskutant)
20. decembar 2013. u 13.35
> orisni je otvorio spajz i pogledao u svoje fondove, red sunke, 2 reda slanine I 3 para kobasica...

LOL! Orisni se nije ovako jako smejao na neki komentar na forumima već godinama. :) Orisni voli da jede. Orisni voli sve sto vole mladi. Orisni ide sad nešto da pojede. Hajd' uzdravlje.
orisni
(diskutant)
21. decembar 2013. u 22.44
Je li to zaista toliko teško sracunati koliko deo para imate u CUU.V?
aquariusnorth
(sisac golubova)
22. decembar 2013. u 00.23
niko te nije ucio da se punih usta ne govori? još manje pita ? nisam znao ako otvoris temu svi moraju da skacu I odgovore na tvoja pitanja. bar kod nas na faksu smo mogli da biramo predavace I predmete. imam veliki utisak,datebe kao predavaca niko ne ceni I ne slusa...ccc...moraces da promenis ustanovu...
orisni
(diskutant)
22. decembar 2013. u 09.52
> ako otvoris temu svi moraju da skacu I odgovore na tvoja pitanja

Ako se već javljate na temu, mozete barem da odgovorite na pitanje. Nije teško da sracunate koliki procenat para imate u CUU.V. Ako vas CUU.V ne zanima, ne morate ni da se javite na temu.

Nije poenta ni CUU.V sam po sebi. Generalnije pitanje je kako su vam rasporedjene pare, tj. koliko procenata investirate u šta. Ali ako ne mozete da sracunate za CUU.V, onda možda ne vredi pitati za ostalo.
Taurus
22. decembar 2013. u 17.19
Mogu ja da odgovorim na sva pitanja, nije to problem, nego ovakava pitanja niko nije zainteresovan da diskutuje sa tobom.

Kao prvo ti ne držiš CUU akcije.
Kao drugo ti ne investiras na berzu uopste.
Kao treće ti si veliki protivnik investiranja u pojedinacne akcije.
Kao četvrto, jako si dosadan i nefer diskutant, izvrces ili preracunavas nebitne informacije samo da bi dokazao kao mi gresimo.
Jednom kad te ubedimo, ti pokrenes istu temu iz početka, tako da niko nema ni volje ni snage da sa tobom diskutuje o bilo cemu.

aquariusnorth
(sisac golubova)
23. decembar 2013. u 18.04
Taurus...ti si moj idol...tako si lijepo srocio u nekoliko tocaka ,da se ovaj sarlatan ne moze oprati ni sa varikinom...pice je na moj racun ako si u gta area
Kipe
(inzinjer)
23. decembar 2013. u 21.57
Orisni, kuco stara, svi te napadaju, ma nedaj se ...

Nego reci nam, kao je na NZ?

orisni
(diskutant)
24. decembar 2013. u 04.09
@Kipe
Orisni se ne da. Prerija ne napada. Orisni se nije dao ni kad su svi napadali. Što se kaže „sam protiv svih”. Mada, šta to znaci „sam protiv svih”? Da li to ukljucuje i sam protiv sebe? Je li i on sam među svima? Ili je to zapravo „sam protiv svih drugih”?

> Nego reci nam, kao je na NZ?
„Uzgajam pume”. Orisnog cudi da neko piše „tocka” ili ijekavski a da ne zna za Novi Zeland.

Pošto je Orisni odgovorio na sva vasa pitanja (kao i uvek!), da li može odgovor na njegovo pitanje.

Koliko procenata imate u CUU.V? Pitanje ne može biti prostije, a „odgovori” su neka filoSofija tipa šta znaci „sam protiv svih” ako „svi” ukljucuju i njega samog.

@Kipe
Koliko ti imaš procenata para u CUU.V?
Taurus
24. decembar 2013. u 11.03
>Orisnog cudi da neko piše „tocka” ili ijekavski a da ne zna za Novi Zeland<
-------------------

Pa Novi Zeland se kaže isto i na ijekavskom i na ekavskom, WTF ?!
Kipe
(inzinjer)
24. decembar 2013. u 13.18
Orisni ja stao u tvoju obranu a ti meni tako.

Orisni, u vezi NZ sam te pitao,
posto jedan fiend planira da odseli na NZ.

orisni
(diskutant)
24. decembar 2013. u 19.08
@Kipe
„Oprosti mi Kipe, oprosti sve te ruzne rici...”

> jedan fiend planira da odseli na NZ.
Je li ovo „f[r]iend” neki „Freudian slip”? :) Gde on ide na NZ? Odakle ide? Jesi li i ti u Kanadi, kao i vecina forumasa?

Orisni zna ljude koji su sasvim srećni na NZ i čak zna neke koji su hteli tamo da se vrate iz Amerike. Ali Orisni zna i one koji su gledali da pobegnu odande sto su pre mogli, prvo neko „OE” iskustvo a posle i da ostanu na duže izvan NZ.

Zavisi od coveka, može biti i srećan svuda i nesrecan svuda...
aquariusnorth
(sisac golubova)
24. decembar 2013. u 20.36
osvrt na komentar da orisni nikad ne odgovara na pitanje a SAM TVRDI DA UVIJEK (UVEK) odgovara;
citat orisnog

jedan fiend planira da odseli na NZ.
Je li ovo „f[r]iend” neki „Freudian slip”? :) Gde on ide na NZ? Odakle ide? Jesi li i ti u Kanadi, kao i vecina forumasa?

Orisni zna ljude koji su sasvim srećni na NZ i čak zna neke koji su hteli tamo da se vrate iz Amerike. Ali Orisni zna i one koji su gledali da pobegnu odande sto su pre mogli, prvo neko „OE” iskustvo a posle i da ostanu na duže izvan NZ.

Zavisi od coveka, može biti i srećan svuda i nesrecan svuda...

Zaista ???? to je orisnog odgovor ???

zaista ne bi nikad vjerovao (Verovao) da ovo nisam sam procitao...
taj covek (covek) pati od kompulsiv opsesiv disorder -a...
tvrdi jedno I u slijedecem (sledećem) pasusu sam sebi pljuje u usta...
nadam se da imaju dobrog psihijatra na NZ I da on uvidi da mu je potreban nakon što (šta) prostudira ovo napisano I usporedi sa svojim citatom...
e da nije tragicno bilo bi komicno...orisni nadam se da za tvoje dobro da ćeš uvidjeti (uvideti) da ti je potrebna profesionalna pomoć a ne tamo nekih klokana...
Taurus
24. decembar 2013. u 22.18
Kakav bre Novi Zeland šta vam je. On je Novi Zeland video samo na karti kao i ja.
OK, može sad uz pomoć Google Street view da vidi još po nešto. Pa zar se ne secate da je još pre dva meseca rekao da samo ceka da se Prerija odluci gde će investirati i on ode za NZ ?!
Šta se desilo? Zaboravio da ode? Kao da je NZ na 5 minuta od njega pa će da skokne čim se Prerija odluci. Zamisli, njegovo putovanje u NZ zavisi od nekog clana sa foruma ?!

Zato je tako i odgovorio, svega po malo, i dobrog i lošeg, kao sto bi Petar Bozovic rekao: More bit' al' ne mora :)
orisni
(diskutant)
25. decembar 2013. u 05.46
@aquariusnorth
„Mir Božji, Hristos se rodi”. Orisni ti želi mir sad za blagdane. Orisni je procitao: „Hočevar će danas, na Božića, služiti misu u Smederevu”.

Jesi li i ti iz Smedereva? Odakle si rodom i gde sada živis? Orisni nije na NZ ovih meseci. Orisni se ne javlja na forum sa NZ nego samo iz SAD. Orisni je rodom „iz Srbije brale”. A kad smo već kod brace...

„brate ne prevodi [ijekavski na ekavski]
drago mi je kad hajduk pobjedi
drago mi je ljeti vjetar osjetit
pa i bit ovdje [na forumu] da mi možete prijetit”

Jesi li sto investirao u HJDK-R-A (HNK HAJDUK Š.D.D.) dionice? (U CUU.V izgleda jesi investirao jer se javis kad se to pomene i nekako usput uvek komentarises o Orisnom, mada nije jasno šta ti je Orisni skrivio da toliko komentarises njegovo pisanje?!) Nego da se vratimo na temu i prevedemo.

KOJI POSTOTAK IMaš U CUU.V? Iruda ti, nisan ja prvi krenija pricat da treba investirat solde u tu CUU.V dionicu. Ja san to cita ovdi na forumu. More biti da nisan dobro razumija, no poglidaj povijesne postove od Karabaje i SME. SME ti je isto iz Smedereva.

Za kraj, kad smo već kod brace i mira, i kad za SME ostavljaju pesme ovde, evo „Slusaj 'Vamo”: http://www.youtube.com/watch?v=L7eSTKF4phw
aquariusnorth
(sisac golubova)
26. decembar 2013. u 20.36
eeee...brate,nisam ti ja dalmatinac, ja sam jugoslaven, rođen u jugoslaviji, pišem I srpski I hrvatski, doduse nemam ciriličnu tastaturu...ovdje pišu oni sto su investirali, takvi kao ti „teoreticari ” koji nikad nisu centa riskirali, eee,takvi nek se jave kad im zumance izraste...tu nešto ispitujes ? koliko placas lekcije ? ako ništa ne placas , otpiski brate u skokovima...takih ko ti ...na hiljade...zalostan si bratko...zalostan I kako vidim usamljen...mora biti da boli kad čak I preko neta si ljudima antipatican...ccc...sa + strane ?...ti si postavio record u antipaticnosti...I to na nevidjeno...teško je biti sam,nevoljen...teško...
aquariusnorth
(sisac golubova)
26. decembar 2013. u 20.48
citat;
Iruda ti, nisan ja prvi krenija pricat da treba investirat solde u tu CUU.V dionicu. Ja san to cita ovdi na forumu. More biti da nisan dobro razumija, no poglidaj povijesne postove od Karabaje i SME. SME ti je isto iz Smedereva.

oni su interesantni za citanje,oni imaju zivotno iskustvo, ti ? ti nemas ...trle babe lan, da im prođe dan...zamoljen si mnogo puta od strane aktivnih investora da se suzdržiš od komentara, jer takvi kao ti, ...su kao muve, dosadne, I nekorisne...zujis brate , ajde obecaj da ćeš u novoj godini da razmislis, da se promenis, da popravis dvojke I ponasanje...a deda mraz će na kraju godine doneti poklon...ajde sad ,casu mleka I keksic, I buji pajki
orisni
(diskutant)
27. decembar 2013. u 01.04
@aquariusnorth
Orisnom nije jasno zašto agresivno komentarises njegovo pisanije. Je li zato što si se „zakucao” u CUU.V akciju za koju (ti) je Orisni oduvek pricao da je rizicna?

Orisni ne zna šta drugo pišes po SC forumu osim sto komentarises šta on piše. Zato je Orisni sad malo guglao „site:serbiancafe.com aquariusnorth” da vidi tvoj „opus”. Uzgred, Orisni je oguglao na tvoje uvrede/pretnje. Ali kad smo već kod „oguglati”, Orisnog zanima da li su Srbi ili Jugosl*a*veni kroz reč „oguglati” predvideli pojavu Gugla i reci „guglati” pre vise stotina godina? Mislis li ti da u tome ima neke teorije zavere? Šta o tome kaže „Coast to Coast” radio? Gugl je u prvih 10 tvojih postova na forumu dao 3-4 koji su o „Coast to Coast”. Još je dao i neke pozive za veceru, ali da ne ulazimo sad u to.

Nego da vidimo ovde šta si pisao za finansije:
http://www.serbiancafe.com/lat/diskusije/mesg/153/15716417/puca-grcka-sledeći-mesec-i-stokovi-će-krasirati .html?8

___________________________________________________________________
aquariusnorth
(sisac golubova)
21. septembar 2011. u 17.18

Savjet za realistu:...izvuci sve pare iz stock marketa i kupi sto vise možeš „survival kits”
___________________________________________________________________

Da vidimo kako je isao „stock market” od kad si ti rekao da treba sve pare staviti u „survival kits”. Nećemo da gledamo same indekse u koje se ne može direktno investirati, nego ćemo da gledamo fondove u koje Prerija investira za RESP. Od 23-eg septembra 2011-e do 25-og decembra 2013-e njegovi fondovi su otisli ovako:

- MUTF_CA:BNS381 +17,89% (Canadian Index Fund, sad je valjda $23,40 a bio je $19,85; moguće i da je bilo dividendi)
- MUTF_CA:BNS382 +65,25% (U.S. Index Fund)
(Interesantno je da MUTF_CA:BNS351 CanAm Index Fund ide slično kao i MUTF_CA:BNS382, ali Prerija ne investira u taj CanAm.)
- MUTF_CA:BNS387 +50,50% (International Index Fund)

Znaci, da je imao po trećinu para u svakom fondu i da nije ništa rebalansirao, imao bi zaradu od oko +44,5%.

Znaš li koliko je skocila cena „survival kits” za isto vreme?

CUU.V je 23-eg septembra 2011-e bio na $1,34. Sad je na $0,38. Da ne racunamo sad koliko je to tačno u procentima, jasno je da je negativan pad. No, izgleda da je CUU.V isplatio dividendu: 16-og avgusta 2013-e dali su 2,8c pri ceni od 63c, sto je 4,44%. Orisni se ne seca da je to bilo pomenuto na forumu! Možda je tada Orisni bio na NZ pa nije pratio forum.

Tih 4,44% je vise nego sto GIC placa godisnje. Da li to znači da je bolje investirati u CUU.V nego imati GIC, čak i ako CUU.V cena padne 3,5 puta? WTF?!

Da se vratimo na originalno pitanje: koliko deo svojih para imate u CUU.V?
3BMT
27. decembar 2013. u 09.51
Kad bih ti rekao ne bi vjerovao.
A zašto ti je to uopte važno?

Vidis kad sam prije 3 godine predstavio CUU ovom forumu cijena je bila negdje oko 0.18c. Godinu dana kasnije cijena je dostigla 2.74$ sto je par hiljada posto. Dakle da si me poslusao i kupio CUU za sve pare koje imaš pa prodao na 2.74 sad bi bio na konju.
A sa tim tvojim teorijama ti nećeš dobiti toliki postotak do kraja zivota kad se sve sabere.
I sto je najljepse CUU prica još nije gotova, tek će da se desi.

I rest my case.

I ja kupujem još a ti možeš na NZ, ovce nervozno cekaju da dodjes.
Taurus
27. decembar 2013. u 10.02
A zašto ti je to uopte važno?
--------------------
Evo ja ću ti odgovoriti :)
Hoće da zayebava ljude pa trazi bilo šta da uporedi sa tim fondovima.
Evo naveo najbolje dve godine ovih fondova od Prerija i sad se tu kuc*i.

Taj international fund za koji on kaže da je imao nekih 50% return za dve godine, isti taj fond se nije pomakao sa mesta od kako je uspostavljen krajem 1999. godine. Za 13 godina ne odprilike ista vrednost units.

Evo link da se svi uvere. Treba kliknuti na PDF fine - Fund Profile:

http://www.scotiabank.com/ca/en/0,,800,00.html
aquariusnorth
(sisac golubova)
27. decembar 2013. u 11.51
orisni...jesi li ti normalan ?...svako ko se upljuje pitajuci JEDNO TE ISTO PITANJE kao ti na ovom tredu I NE DOBIJE odgovor 3 puta bi se pokrio usima od sramote I otisao galopirajuci. TI !!! ti nemas sramote ( svi na socijalnoj pomoći nemaju sramotu biti paraziti,pa ni ti )...
Ti još uvijek sav ubalavljen dokazujes da je crno sivo, da je belo sivo, I da si ti professor kome svi trebaju odgovarati...NITI si TI PROFESOR ,NITI te itko slusa...šta ćeš sad ??? evo ja se kladim sa tobom da ćeš da otvoris novo pitanje...I to novo pitanje će da bidne...hmmmm...koliko ste ulozili u cuu ??? I koje fondove treba kupiti, ...a TVOJ komentar će biti; ja eto nisam ništa ulozio, no ću da kenjim malo...a vi ćete da slusate...Evo sad ja stavljam na to hiljadu dolara, a na tebi je da ulozis, je li ti znaš kako izgleda 1000 $ ??? je li banka daje kredite od 1000 $ takvima ko ti koji su na socijalnoj pomoći...???
orisni
(diskutant)
30. decembar 2013. u 05.25
@3BMT
> Kad bih ti rekao ne bi vjerovao.
Ma reci slobodno. Nije bitno hoće li Orisni v(j)erovati. Bilo je ovde drugih koji su ti v(j)erovali. Je li imaš 3% portfolija, 5%, 10%, 20%, 50%, 90%, 120% (na margini) u CUU.V?

> cijena je bila negdje oko 0.18c
Je li to 18centi ili 0,18centi, tj. $0,18 ili $0,0018? Sali se, Orisni. Ne moras na ovo odgovarati. Nego vidi odgovori ovo za postotak.

@aquariusnorth
Zvucis nervozno i ratoborno. A sad su blagdani za mir. Sveti Otac Franjo je pozvao i nevjernike i vjernike svih religija da se udruže u molbi za mir. Tako je barem Orisni citao. Jesi li poslusao pesmu koju ti je Orisni poslao?

Pitanje miroljubivo i novo/staro za tebe: koliko ti imaš ulozeno u CUU.V? Nije teško izracunati. Ako ukupno imaš X para, a u CUU.V imaš C para, onda ti se postotak u CUU.V racuna po ovoj formuli: 100*C/X.
Taurus
30. decembar 2013. u 11.28
Još malo pa će tema zastariti a niko da odgovori na pitanje.
Moj trading account se menja svakih pola sata ali ajde da ti kažem nešto. Ja imam vise racuna, a na mom RSP racunu imam 100% u cuu
aquariusnorth
(sisac golubova)
31. decembar 2013. u 03.16
ok, vidim da kroz beton se ne može. ja imam 50% u cuu...eto...sada TI meni odgovori u kojem stoku ti imaš najvisi procenat I zašto si se na to odlucio?
orisni
(diskutant)
31. decembar 2013. u 07.02
@aquariusnorth
> ja imam 50% u cuu.

Iskreno mi je zao (meni kao osobi koja ovo piše, ne nicku Orisni!) da čujem da imaš toliko.

Pošto sada imaš 50% u CUU.V, kad je cena 38c, pretpostavljam da si imao znatno vise. Npr. 26.12.2011. je CUU.V bio $1,15, tj. oko tri puta vise nego sada. Ako za te dve godine tvojih trenutnih ne-CUU.V 50% nije islo ni gore ni dole, i ako nisi u međuvremenu ništa kupovao ni prodavao, onda si pre dve godine imao oko 75% u CUU.V i 25% u ne-CUU.V. To znači da pad CUU.V od -67% (sa $1,15 na 38c) je pad od -50% za ceo tvoj portfolio. Ako je to neka uteha, barem nije ceo portfolio pao koliko je i CUU.V pao.

> sada TI meni odgovori u kojem stoku ti imaš najvisi procenat I zašto si se na to odlucio?

Pošto si ti, nadam se, iskreno odgovorio da imaš 50% u CUU.v, evo odgovoricu i ja tebi iskreno. Najveci procenat u akcijama imam u Apple (AAPL), oko 2,5%. Kako sam se odlucio bas na taj procenat? Tako što ne znam ništa vise o buducnosti nego sto market zna o par hiljada kompanija sa kojima se trguje na berzi. Zato sam odlucio da kupim sto vise kompanija mogu i da podelim svoje pare u odnosu po kome market kaže da te kompanije vrede. Trenutno AAPL vredi oko 500 milijardi dolara (toliki im je „market cap”) a ceo market oko 20000 milijardi (sto bi se na srpskom reklo 20 biliona, na americkom engleskom „20 trillion”, a ne znam tačno na kanadskom engleskom/francuskom). Tako AAPL dodje na 500/20000=2,5%. Imam ulozeno i u XOM oko 2%, GOOG i MSFT 1,5%, GE i JNJ 1,3%, CVX i WFC 1,2% itd. u još par stotina kompanija.

Sad ti možeš pitati šta ako je AAPL precenjen pa padne vise nego ove druge kompanije. To je sasvim moguće, ali posto nemam kristalnu kuglu da gledam u buducnost, onda podelim pare prema „market cap” bas kako market sam po sebi 'kaže' da treba podeliti.

Sad ti možeš pitati i zašto ne podeliti na neki drugi način, npr. ako se kupi 100 kompanija, zašto ne staviti u svaku po 1%. To zaista smanjuje rizik da bas najviše padne ona najveca kompanija u koju je stavljeno najviše para, ali ta ravnomerna podela para na mnogo akcija zahteva vece troskove trgovine. Problem je sto bi se taj odnos 1% vrlo brzo pomeretio, jer čim se cene promene jednog dana, odmah bi moralo da se prodaje ono sto je skocilo i da se kupuje ono sto je palo da bi se rebalansiralo nazad tako da se ima ista kolicina para u svakoj akciji.

Dobra strana ulaganja u odnosu koji je „market cap” (trenutno 2,5% AAPL, 2% XOM, 1,5% GOOG & MSFT, 1,3% GE & JNJ, 1,2% CVX & WFC...) je taj što ne mora ništa da se trguje kako se cena menja, jer se taj odnos sam rebalansira da prati promene. Npr. ako AAPL cena padne tri puta (kao sto je cena CUU.V bila pala), a ostali se ne promene, onda će AAPL da postane 0,85%, ali upravo će isti toliki udeo biti i vrednost akcija koje su ulozene u AAPL.

Mada je naizgled lako imati bolji rezultat na berzi nego kad se podele pare na sto vise kompanija u njihovom „market cap” odnosu, masa istrazivanja pokazuje da su manje sanse da se bude bolji nego sto su sanse da se bude gori. Zbog toga Orisni slusa šta mu market kaže (kroz cene koje se uspostave tokom trgovine), povinuje se tome sto market kaže (jer tamo trguju milioni pametnih ljudi, za razliku od jednog Orisnog koji je jako glup u odnosu na sve njih zajedno) i podeli svoje pare u odnosu koji market kaže (prema „market cap” sto vise kompanija u koje se može investirati).

Nadam se da ovo objašnjenje nešto pomaze.
Taurus
31. decembar 2013. u 08.32
Nemam previse vremena da komentarisem sve ove gluposti ali evo jedna bar.

>Zbog toga Orisni slusa šta mu market kaže (kroz cene koje se uspostave tokom trgovine), povinuje se tome sto market kaže (jer tamo trguju milioni pametnih ljudi, za razliku od jednog Orisnog koji je jako glup <

Orisni je samo glup toliko sto veruje u ovo, a ja lično mislim da je on naivan pa naseda na price koje mu serviraju ovi sto su mu zamutili pamet.

Jeste milioni ljudi kupuju razne akcije ali ne kupuju i ne investiraju na ovakav način kao on, pa onda cela ova njegova prica neam smisla.

Market nama svima svakog dana kaže i dobre i loše stvari, tako da slusajuci sve to, ostaces na nuli.

Nazalost, u danasnje vreme je bolje raditi upravo suprotno od onoga sto svi rade tj. kupujes ono sto niko neće a prodajes ono sto svi hoće.
Taurus
31. decembar 2013. u 14.53
aquariusnorth, da ti kažem.
Orisni ne investira na berzi nego stedi u fondovima u kojima ima svasta i dobrih i loših kompanija. Zbog malog procenta dobrih kompanija one ne mogu da pokriju gubitke loših kompanija. Usput od tvojih para menadzeri sebi isplate svoje troskove kao i nešto para za vlasnike fondova, dilere, sekretarice itd..

Vidis, on ima pogresan pristup investiranju. On se je skoncentrisao na to kako da ne izgubi pare, i samim tim je eliminisao sansu i da zaradi.
Fondovi upravo to nude, prosipajuci razne utopisticke propagande kako niko ne može da pobedi market, pa onda long term strategija koja opravdava trnutno loše rezultate ali navodno kad ti dodjes u penziju tad će sve da skoci i ti ćeš imati puno para.

Drugim rečima, ta taktika je isto kao kad bi otisao na letovanje na neku lapu plazu ali zbog rizika da se utopis, ti radje ostanes na obali i posmatras druge kako uzivaju.

Kao sto bi hrvati rekli:
Ca si dosa na more kad ne znaš da plivas !
aquariusnorth
(sisac golubova)
01. januar 2014. u 11.09
nakon ovog orisnovog komentara, duboko mi ga je zao ...ti zbilja verujes u to što pricas. u tom slučaju laz je istina ako verujes u nju. u tvom slučaju onda I nisi glup I tvrdoglav, samo si zbunjen ,jedan od onih koji sve rade po PS -u ne shvacajuci da zivot I knjiga su 2 razlicita pojma. pa ništa eto, ostavicu te na miru da u samoci živis taj zivot. ja eto sto su drugi diskutanti rekli, svestan da jedino kreativnim razmišljanjem I nerobovanjem „main stream market manipulatiors” imam neke sanse da zaradim vise od gic-a (ili po pesimistickim razmišljanjima izgubim, no to je rizik I am willing to take ).
Taurus
01. januar 2014. u 18.12
Dok se on pripremi na novi napad ja ću da dodam još i to da moja supruga ima dva RSP account-a i na oba ima sve u cuu 100%
orisni
(diskutant)
02. januar 2014. u 11.04
@aquariusnorth
> ostavicu te na miru da u samoci živis taj zivot.
Ok, we can agree to disagree. Niko ne zna šta nosi buducnost. Orisni će nastaviti da investira dosadno, kroz pasivne (indeksne) fondove, kako savetuje npr. Nobelovac Profesor Judzin (Dzin) Fama. Ti možeš nastaviti da investiras kreativno kako savetuju SC diskutanti kao npr. Karabaya, staviti 75% svih svojih para u CUU.V te kad isti padne -67% imati gubitak od -50% na celom portfoliju, u godinama kad indeks berze skoci +30%.

> imam neke sanse da zaradim vise od gic-a
Pošto investiras sa vise rizika nego GIC, nije onda GIC ili apsolutno 0% ono sto treba pobediti, nego su to fondovi kao ovi u koje Prerija sad stavlja pare, naročito sto preuzimas još vise rizika nego ti fondovi.

Sve najbolje.
3BMT
03. januar 2014. u 10.40
Evo kupih maloprije još 5.500 komada CUU cisto da se nadje.
Imao nešto sitno na racunu pa ajde rekoh da ih inflacija ne jede.
Jel' to dobro orisni, šta ti mislis?

U ponedeljak sam kupio dvije tube silver leafs od po 25 komada i dva 1/4 oz gold leafs koja ću nositi kao poklon na jednu svadbu.
Šta ti mislis da li je i to dobro ili da ih vratim?

Taurus
03. januar 2014. u 21.39
Eh, pa ne možeš tako da ga pitas :)
Treba da kažeš šta si pogresio, gde i koliko si izgubio pa će on onda da ti strucno objasni da si za isti preduzeti rizik i ocekivanu dobit prosao losije nego sa index fondovima.
To sto cuu pada to ne valja, a kad index pada onda je to dobro za akumulatore. Ti o ovom slučaju nisi akumulator, ti si ... ne znam, nastavi sam ili cekaj da ti on odgovori čim se vrati iz PM !
Ne, iz NZ :)
Realista
(programer)
06. januar 2014. u 13.39
Ko zna, možda se CUU i oporavi. Nada umire poslednja.
3BMT
09. januar 2014. u 08.53
Preliminarni rezultati Van Dyke lezista.

Evo objavljeni su rezultati preliminarne analize istorijskih busotina koje smo naslijedili a koje bi trebalo potvrditi novim busenjima. Prema vijestima za potvrdu bi trebalo napraviti još 7 busotina ili u parama oko 7 miliona, a onda odrediti nove busotine da bi se potpuno definisalo leziste.
Iz ovih podataka reklo bi se da je u pitanju kontinuirana mineralizacija na vecoj dubini koja pocinje na oko 350 m a zavrsava na 650 m. Ako ostane ovako starter pit će biti prilično duboko sto bas i nije najpovoljnije. Olaksavajuca okolnost je sto je Van Dyke leziste na ravnom terenu i neće biti problema sa odlaganjem iskopane zemlje.
Dobra strana je procenat mineralizacije koja se kreće oko 0.5% sto smartam vrlo dobrim, a najpovoljnija stvar je sto je u pitanju oksid pa se može ocekivati veliki procenat ekstrakcije. Metalurska analiza će to i potvrditi.

Dakle sumirano ovako na brzinu:
- loše
1. dubina mineralizacije
2. potencijalni problem s vodom

- dobro
1. kontinuirana mineralizacija
2. oksid
3. infrastruktura
4. % Cu
5. tragovi zlata i srebra koji nisu uzimani u obzir u prijasnjim analizama
6. cash u banci vise nego dovoljan za dalja istrazivanja i definiciju mineralizacije.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Mantra Bracelets?
.