Diskusije : Berza

 Komentar
RESP edukativni fond u Kanadi
Prerija
02. decembar 2013. u 18.54
Postavio sam pitanje ou vezi pravljenja mog RESP edukativnog portfolija na finacialwebring u subotu. Dobio sam 5-6 komentara. izdvajam neke. Možda se vise komentara pojavi tokom ove nedelje.
Moj predlozeni portfolijo bi bio ovakav i index fondovi kupljeni u filijali.

60% Scotia Canadian Bond Index Fund (0.84% MER)
20% Scotia US Index Fund (1.09% MER)
20% Scotia International Index Fund (1.21% MER)

Neki komentari:
„60% in a bond index fund that charges .85% MER is pretty risky IMHO. if inflation is 2%,your MER is .85% you need almost 3% return just to break even on your money. I wouldn't be confident of seeing those return in the next few years on bonds.

”If that's the case, buy the equity index funds. I'm dubious about the bond index fund, however. It's not cheap. The good thing is that it has 30% in Canadian corporates„

”All the same, you might wish to simply deploy a GIC ladder, say five years before the beginning of university.„

uglavnom svi su za index equity fondove ali imaju rezervisanost prema bond index fondu sa MER od 0.84%.
orisni
(diskutant)
02. decembar 2013. u 20.25
Ako je to najbolji/najjeftiniji „bond fund” kod Scotia, onda su ti jedine opcije da menjas banku ili da uzmes GIC ili pojedinacne obveznice. Koliko trenutno placaju GIC na par godina, recimo 5 ili 10? Da li možeš da kupis pojedinacne obveznice na RESP racunu kod te banke? Obično se na GIC zaradi manje nego na obveznicama na duzi rok. Kod tih „bond fund” postoji i rizik da padne cena (NAV). Zato sam i bio pisao pre da krenes od „bond fund”, ali da tokom vremena prebacujes u GIC i „money market” (a sad dodajem i da možeš da uzmes pojedinacne obveznice, jer ako uzimas državne, onda ti je isti rizik „default”-a kao i kod kupovine fonda).
orisni
(diskutant)
02. decembar 2013. u 20.47
Iz znatizelje sam pogledao sad post koji si ostavio tamo. Prvo, vidim da tebi kao i mnogima od nas malo fale „(the) articles” u engleskom. :) Drugo, vidim da ima značajnih razlika između Kanade i Amerike, npr. „Since certificates maturing more than five years in the future are not covered by the Canada Deposit Insurance Corporation (CIDC)”. Nisam znao da je to kod vas ograniceno na pet godina. Zbog toga je bolje pitati tamo gde ljudi zaista znaju pravo stanje u Kanadi! Treće, mislim da smo od početka bili pisali da stavis nešto u akcije u Kanadi. Vidim da onaj Adrian predlaze po trećinu u Kanadu:Amerika:Ostatak, sto mi izgleda okej. Što se tiče procenta koliko da ide u obveznice, on ti je rekao 50-55%, sto je opet okej i slično kao 60%. Možda on i piše za oboje dece a ne za svako posebno. Ja čak ni ne znam da li je RESP samo za određeno dete ili nije (mada znam da si ti pominjao da jeste, ali možda ima nekih pravila koja kažu kako da se prebaci sa jednog deteta na drugo). No, ono sto je najvaznije je da kad jednom postavis te procente da ih se pridržavas; manje je bitno da li ćeš krenuti sa 50, 55, ili 60 u obveznicama koliko je bitno da ne pravis nagle promene recimo sa 50 na 0 pa na 100 pa na 50. Znam da si ti to već prihvatio (i valjda će ti biti jasnije zašto tako raditi nakon što procitas neku od knjiga koje stizu danas), ali eto pišem zbog onih drugih koji čitaju. Ko zna li da ovo ovde iko cita osim nas pet i po koliko pišemo. :)
Prerija
02. decembar 2013. u 21.56
„Treće, mislim da smo od početka bili pisali da stavis nešto u akcije u Kanadi. Vidim da onaj Adrian predlaze po trećinu u Kanadu:Amerika:Ostatak, sto mi izgleda okej”
------------------------------------------------------------------
Pa može. nemam ja ništa protiv. Ja sam stavio Americke-Ostatak zbog onog sto smo pricali market cap Kanade je samo 4%.

„Što se tiče procenta koliko da ide u obveznice, on ti je rekao 50-55%, sto je opet okej i slično kao 60%.”
-------------------------------------------------------
Okey. možemo da kažemo 55%. u fixed income.
„(i valjda će ti biti jasnije zašto tako raditi nakon što procitas neku od knjiga koje stizu danas),”
Nsta nije stiglo danas :) Izgleda da je posta kod vas preoterecena zbog Crnog Petka :)

Pitanje:
Taj Kanadski Bond Index ima return 4.35% na zadnjih 10 godina. Ako je moj horizont tu negde oko 10 godina da li mogu da kažem da bi to bilo prihvatljivo za taj 55% deo portfolija?

„ Obično se na GIC zaradi manje nego na obveznicama na duzi rok”
--------------------------------------------------------------
evo ovde ima ponuda za GIC kod moje banke:
http://www.scotiabank.com/ca/en/0,,1115,00.html
Ima specijalna ponuda za Non redeemable na 5 godina od 2.51%
Da li je to 2.51% godisnje ?
Ostale GIC ponude ne razumem šta znace koja je razlika između njih.
Prerija
02. decembar 2013. u 22.06
@orisni
u vezi komentara sto je diskutant ostavio na tom forumu pa parafraziram:

„MER je skup 0.84%, Inflacija 2% pa ne verujem da da bi Bond index zaradio preko 3% u sledećih nekoliko godina da bih bio breakeven”

Zar nije poenta stavljanja u BONDs da bi odrzao vrednost novca za neki određen period? Ja i ne ocekuje da stavljajuci u Bonds imam neki veliki prinos. Onaj deo u eqitij-u će biti zaduzen za to.
orisni
(diskutant)
03. decembar 2013. u 02.03
@Prerija

> Taj Kanadski Bond Index ima return 4.35% na zadnjih 10 godina. Ako je moj horizont tu negde oko 10 godina da li mogu da kažem da bi to bilo prihvatljivo za taj 55% deo portfolija?

Rekli smo da nema potrebe da se gleda u nedavne istorijske rezultate jer ti to ne govori mnogo o skorijoj buducnosti. :) Gledam sad na http://www.scotiabank.com/funds/profiles/FP5307_74_ENG.pdf Tu piše da je prosek u 10 godina 4,43%, ali možeš videti da je nekih godina preko toga (2011-e čak 8,73%) a nekih godina ispod (npr. ove godine je za sada negativan -1,22%). Cudi me malo da nijedne godine od poslednjih 10 nije zavrsio negativan, ali opet da kažem, ne znam detalje za Kanadu i da li su kod vas stope skocile, pa da fond padne.

Za sledećih 10 godina cifra može biti i preko 4% i ispod 4%, to ne možeš predvideti. Pitanje za tebe je da li je bolje investirati tvoj „fixed income” (50-60% para, sa planom povecanja tog procenta) kroz ovaj fond (iako je MER od 0,84%) ili na druge nacine. Jedan način bi bio da uzmes GIC. Vidim sad ovaj link koji si naveo. Zaista, na 5 godina GIC placa 2,51% godisnje (ne svih 5 godina zajedno nego svake godine). Čitam sad onaj „fine print” tamo sa tri zvezdice, i ako sam dobro razumeo, kamatu placaju godisnje i nema automatskog reinvestiranja nego bi dobio kamatu na racun. Drugi način bi bio da uzmes pojedinacne obveznice. Pitaj u banci da li možeš da kupis pojedinacne obveznice na ovom racunu. Sto rekose na FW: „Yould have to speak with Scotia Bank to see what products they might have”, tj. „Can I buy individual bonds, not the bond fund but individual bonds?”. Ne znam gde mogu da se vide trenutne stope za obveznice u Kanadi, ali gugl kaže ovo: http://www.bankofcanada.ca/rates/interest-rates/canadian-bonds/ Ako su to zaista stope, onda je na 5 godina 1,5-2% (zavisno da li se gleda 3-5 years or 5-10 years), sto je manje od 2,51%. Uz to, možda ni ne možeš da kupis pojedinacne obveznice na tom racunu. (Kod vas u Kanadi postoje i odlične obveznice ciji je prinos vezan uz inflaciju, ali ne znam napamet kako se zovu i za ovo poredjenje ni ne moramo sad da gledamo njih.)

Znaci, tvoj praktican izbor je verovatno ili GIC (trenutno placa 2,51% na 5 godina) ili obveznicki indeks fond (MER 0,84% i ne vidim koliki mu je trenutni „yield”, ni na tom PDF gore ni na Guglu kad tražim MUTF_CA:BNS386).

Kod GIC je racun jasan: ako stavis, recimo, $10.000 sada onda ćeš za četiri godine dobiti svake $251 (koji ćeš posle morati da sam reinvestiras, npr. kad kupujes fondove za nove pare koje stavljas na racun ili kad rebalansiras) i pete godine ćeš dobiti $10.251. Rizik na GIC je da stope mogu da skoce. Znaci ti stavis ovo na 5 godina i možda za godinu-dve stope skoce na 5% godisnje, ali ti si „zarobljen” na 2,51%. No, sume koje ćeš dobiti su garantovane. Takođe, imaš malo vise posla oko reinvestiranja nego u fondu.

Kod fonda je neizvesnost nešto veca: trenutna cena (NAV) je oko $11,19 (Gugl mi daje cenu od 29-og novembra, ne danasnju). Znaci, za $10.000 bi dobio oko 893,65 investicionih jedinica tog fonda. Rizik je sto ta cena onda može i da ide navise ali može i da ide nanize. (Znaci, na obveznickom fondu možeš i da izgubis deo kapitala!) Suma koju ćeš dobiti nije garantovana, ali je obično *ocekivana* da bude veca nego na GIC. Da bi to zaista bio slučaj ovde, onda bi ovaj fond morao da zaradi na obveznicama nekih 3,5% godisnje u sledećih pet godina da bi nakon placanja MER od 0,84% tebi ostalo preko 2,51%. Pošto ne znam koliko trenutno placaju obveznice u Kanadi, teško je da se oceni da li bi ovo zaista zaradilo vise ili ne. Ono sto je lako da se oceni je da bi imao manje posla oko reinvestiranja ako ides kroz fond nego kroz GIC. Fond obično automatski reinvestira dividende koje isplacuje.

Ako ne možeš da se odlucis između GIC i fonda, stavi eto deo para i na jedno i na drugo da bi video kako ide. Možeš čak i da stavis GIC na rok kraci od pet godina ako nećeš da cekas toliko (mada ćeš dobiti manju godisnju kamatu). Ja sam svojevremeno kupovao neke pojedinacne obveznice, ne zato što sam mislio da ću zaradim vise nego na obveznickom fondu, nego zato što me je zanimalo da vidim kako to radi. Naravno imao sam pare i na GIC (što se u Americi zove „CD” iliti „Certificate of deposit” i u Srbiji valjda „orocena stednja”).

Ako bi uzimao samo jedno, ja bih lično stavio pare u taj fond sad dok ima još 9 ili 13 godina do početka skole, pa bih posle prebacivao vremenom u GIC (ili na „money market” kad dodje do te godine u kojoj treba da placas troskove), kako sam i pre pisao da treba uzeti GIC kad dodje blize trosenju para. No, na tebi je da odlucis da li mislis da je bolje/lakse/rizicnije ići kroz fond ili GIC.

> Ostale GIC ponude ne razumem šta znace koja je razlika između njih.

Koliko vidim, nijedna ponuda ne izgleda bolja. Prvo, ima GIC koje su vezane za indeks akcija i NEMOJ uzimati te GIC. Naizgled one nude veću sigurnost uz mogućnost vece zarade, ali nema potrebe da placas banci za tu sigurnost. Ako hoćeš da investiras u akcije, onda investiras kroz akcijske indeksne fondove, a ako hoćeš sigurnost, onda stavis pare u GIC. Ti sam možeš da odredis kako da miskujes to dvoje, a ne da banka to radi. Drugo, ima ovih nekih Flex/Accelerated/Laddered/Redeemable GIC, ali svi oni placaju manje nego ovaj Non-reedemable GIC od 2,51% na 5 godina (ili 2% na 2,5 godine).

> „MER je skup 0.84%, Inflacija 2% pa ne verujem da da bi Bond index zaradio preko 3% u sledećih nekoliko godina da bih bio breakeven”

To je bio bezveze komentar. Ko zna kolika će inflacija biti u sledećih par godina. Obveznice obično cuvaju vrednost u realnom iznosu, ali ako ih uzmes na duzi rok, neizvesnost raste. Na pojedinacnim obveznicama ne možeš da izgubis nominalan iznos, ali možeš da izgubis realan iznos ako skoci inflacija. Na fondu možeš da izgubis i nominalan iznos, jer NAV moza da padne (kad stope porastu). To da obveznicama pada vrednost je nekad zbunjujuce za početnike, ali tako je: kad stope rastu, onda pada vrednost (prethodno kupljenim) obveznicama koje imaju nizu stopu; sa druge strane, ako stope padnu, onda raste vrednost (prethodno kupljenim) obveznicama koje imaju visu stopu.

Ono sto je tebi bitno je da li da stavljas pare u taj fond od 0,84% ili u nešto drugo (GIC ili pojedinacne obveznie u Scotia banci, ili da menjas banku). Taj fond možda jeste skup, ali ako je to najbolje što se nudi, onda je to to. U svakom slučaju izgleda bolje da ides u te indeksne fondove nego da ostanes u onom „Scotia Partners Balanced Income & Growth Portfolio” fondu u kome si bio: http://www.scotiabank.com/funds/profiles/FP73190_74_ENG.pdf Jesi li primetio da taj ima MER od 2,25%?! A pritom sve sto radi je da raspodeli tvoje pare na 40% obveznice, 30% kanadske akcije i 30% ostale akcije. To možeš i sam da uradis znatno jeftinije. Plus taj odnos 60:40 equity:fixed je bio okej kad si kretao pre par godina, ali je sad verovatno bolje preci na nešto konzervativnije kao 45:55 (ili 40:60 ili 50:50, kako god hoćeš).

Ta njegova predvidjanja hoće li inflacija biti ovoliko ili onoliko ti ne pomazu da doneses odluku: fond ili GIC (ili već šta treće: pojedinacne obveznie u ovoj banci ili menjanje banke). Na stranu onda sto u istom postu taj neko kreće da prica da treba da uzmes (samo) „corporate” obveznice umesto državnih obveznica. To čak nije ni poredjenje „apples-to-apples” jer nisu rizici isti. Ovaj indeksni fond već ima 29,8% „corporate bonds”. Jedan zakljucak iz ovoga je da ne verujes svemu sto procitas na forumima. Ne veruj ni meni! :) Sam odluci šta mislis da je najbolje za tebe.

> Ja i ne ocekuje da stavljajuci u Bonds imam neki veliki prinos. Onaj deo u eqitij-u će biti zaduzen za to.

Ja na tom RESP ne bih ocekivao nikakav veliki prinos, nego najpre da ocuvas vrednost (a onda možda nešto uvecas) u odnosu na troskove skolovanja za sledećih 9-13 i 13-17 godina.

Na kraju krajeva, tebi nije bi bitna prosecna inflacija nego skolarina i ostali troskovi koje ćeš placati sa ovog RESP racuna. Ako danas imaš para kojima bi mogao da platis, recimo, jednu godinu skolovanja, šta ti daje najvece sanse da ocuvas (ili uvecas) vrednost tih para tako da kroz 9 godina možeš i dalje da platis jednu godinu skolovanja (plus ćeš stavljati još para, pa ćeš imati za još vise godina). Možda će skolarina da skoci vise od prosecne inflacije, možda će da skoci manje. Tebi je bitna skolarina ne inflacija.

U Americi čak ima 529 racuna (kao taj vas RESP) gde možeš da uplatis skolarinu: znaci, ako ti sad stavis para koliko je jedna godina skolarine danas, onda ti oni garantuju da ćeš od toga platiti jednu godinu kad ti bude trebalo (kroz recimo 9 godina). Time ne moras da brines o iznosu novca nego znaš da imaš pretplacenu skolarinu. Jedini je problem sto su ti racuni vezani samo za izvesne skole, pa gubis fleksibilnost ako ne znaš gde će deca da idu.

Takođe, kad već pominjemo cuvanje vrednosti, postoje kako pomenuh gore, kod vas u Kanadi obveznice koje su denominirane u odnosu na inflaciju (čak su kod vas krenule pre nego ovde u Americi). To je nešto sto bi mogao da pogledas za buducnost.

Za kraj da sumiram tri stvari koje smo pomenuli za tebe:

1. Pitaj u banci da li možeš da kupis pojedinacne obveznice

2. Vidi gde mogu da se nadju trenutne stope za kanadske obveznice

3. Vidi kako se zovu te obveznice gde je stopa u odnosu na inflaciju

And, for the very end, if no one else is commenting on this here, why are we writing in Serbian? :) Why should we not write in English, either here or on FW, so that more people can comment on this and correct some flaws, if any, in our reasoning? Međutim, možda je bolje zbog diversifikacije da imaš pricu i na srpskom i na engleskom. :)
orisni
(diskutant)
03. decembar 2013. u 02.14
Ovo nije direktno vezano za „fixed income”, ali dok sam tražio detalje za taj tvoj fond od 0,84% MER, nasao sam sve fondove koje Scotia nudi: http://www.scotiabank.com/ca/en/0,,2754,00.html Naravno, odmah sam tražio „index” u toj listi. :) Nema potrebe ni da čitam ove druge! (Osim eto sto sam video da taj koji trenutno imaš naplacuje 2,25% MER, ako sam nasao pravi fond, jer imaju nekoliko „balanced”.) Kad sam već gledao indeksne fondove, primetio sam da imaju (barem) dva za Ameriku: http://www.scotiabank.com/funds/profiles/FP2399_74_ENG.pdf (MER 1,09%) i http://www.scotiabank.com/funds/profiles/FP6877_74_ENG.pdf (MER 1,14%). Ne znam koja bi trebalo da bude razlika između ova dva, ali izgleda da oba direktno poseduju americke deonice. Ti si pre bio pominjao neki drugaciji fond koji prati indeks tako što trguje „futures”. Ovaj drugi fond pominje to, ali kad gledam „top 10 holdings” vidim da ima akcije. Ne znam da li ono sto si pominjao nije bilo kod Scotia nego kod neke druge banke, ili možda ja gledam nešto pogresno.
orisni
(diskutant)
03. decembar 2013. u 02.16
Ah, sad sam kliknuo na ovaj „Scotia International Index Fund” http://www.scotiabank.com/funds/profiles/FP5308_74_ENG.pdf Izgleda da taj prati indeks nekih stranih akcija kroz trgovinu kontraktima tako da su mu „top 10 holdings” sve deonice.

p.s. Kao sto rekoh vise puta, ovaj forum je stvarno zastareo, eto čak ni ne postoji način da se edituje post koji je upravo napisan.
orisni
(diskutant)
03. decembar 2013. u 02.21
Hajde kad sam se već raspisao :), pogledao sam i ovaj poslednji indeks fond koji nude: „Scotia Nasdaq Index Fund” http://www.scotiabank.com/funds/profiles/FP7465_74_ENG.pdf Ne znam zašto im nije ništa izlistano za „holdings”. Ali vidim da prati uzak indeks „NASDAQ 100”. Nema potrebe da ulazis u tako nešto. Možda je to bilo 'popularno' u vreme dot.com buma (mada su verovatno zakasnili ako su otvorili decembra 2000-e). Ne vidim zašto bi neko ulazio u indeks koji ima veci rizik za istu ocekivanu dobit. Najbolje je za početnike investirati u sirokodiversifikovane indeksne fondove. (Ako već razumete vise o cemu se radi i želite da preuzmete vise rizika, onda vidite za „small” i „value” tilt.)
Prerija
03. decembar 2013. u 13.12
@orisni hvala na objašnjenjima.

Ja sam gledao po ostalim bankama i manje vise ako se kupuje u filijali MER se vrti oko 0.7-1.0%

Jedino ako otvorim online racun onda može da se kupe Index fondovi sa jeftinijem MER-om (0,35%). Takav je sistem ovde kod nas u Kanadi, tako da ovo je najbolje ako hoću preko filijale.

Za RESP (edukativni racun) ja hoću da investiram preko filijale tako da sam spreman da platim malo skuplji MER. Dražava mi ionako daje 20% godisnje u startu tako to kompenzuje to što gubim oko 0.4-0.5% na MER-u ako uzimam preko filijale. Ovo mi je važno jer ako se nešto desi meni supruga može lakse (iz njene perspektive) u banci da nastavi sa uplatama nego preko online.

Posle kada zavrsim sa RESP-em, kada budem reorganizovao moj licni RRSP (penzioni) onda ću da uzmem u obzir i ove online index fondove sa malim MER-om jer imam već otvoren online brokerski racun za RRSP i već sam proverio na online ORDER formularu da mogu da ih kupim. Ima tu i nekih Vanguardo-vih ETF u Kanadi. Ali o tome ću da razmišljam posle nove godine. Sad mi je bitno da reorganizujem RESP u sledećih 2 nedelje pre novogodisnjih praznika.

Poslao sam email sa pitanje u vezi individualni obveznica. Dobicemo brzo odgovor.

Ja nekako vise naginjem Index Bonds fondu nego GIC. Ne znam, automatsko reinvistiranje mi je značajna stvar.
„Kad sam već gledao indeksne fondove, primetio sam da imaju (barem) dva za Ameriku: http://www.scotiabank.com/funds/profiles/FP2399_74_ENG.pdf (MER 1,09%)i http://www.scotiabank.com/funds/profiles/FP6877_74_ENG.pdf (MER 1,14%)”
--------------------------------------------------------------
Da to je taj prvi za koji je index fond koji prati S&P index. Na taj sam mislio za onaj deo u Americkim equities.
Onaj drugi je neki hibrid Americkih i Kanadskih equities.
Da ,onaj NASDAQ Index fond nisam ni mislio da uzimam u obzir.

„Ti si pre bio pominjao neki drugaciji fond koji prati indeks tako što trguje ”futures .. http://www.scotiabank.com/funds/profiles/FP5308_74_ENG.pdf .„
-------------------------------------------------
Da to je taj International, koji si ti posle nasao. Taj sam mislio za onaj deo u ”Ostatak sveta„ index fund da uzmem.

Evo sad da remiziram posle 3 nedelje citanja i istrazivanja od ponude kanadskih index fondova.
55% Scotia Canadian Index Bond (0.84% MER)
15% Scotia Canadian Equities Index Fond (0.99%)
15% Scotia US Equities Index Fond (1.09%)
15% Scotia International Index Fond (1.21%)
Šta dobijam:
1) Kod svih ovih Index fondova MER je jeftiniji 60-80% od onog sto trenutno imam.
2) Mogu da rebalansiram moj portfolijo jednom godisnje, sto u trenutno ne mogu sa mojim jednim fondom.
3) S obzirom na da je u pitanju Edukativni fond i kraci horizont novi porfolijo asset allocation (55%/45%) je primerniji nego trenutni koji imam 40%/60%

@orisni.
Da li sam nešto propustio?
Ja sam mislio da zakazem sastanak u banci sledeće nedelje i da reorganizujem RESP racun.

.
Prerija
03. decembar 2013. u 14.00
u vezi individualnih obveznica, dobio sam odgovor.

Ne mogu da se kupe u filijali. Samo preko online brokerskog racuna.
Tako da ostajem pri onom da raspodelim između Canadian Index Bonds i Index Equities.
orisni
(diskutant)
03. decembar 2013. u 21.45
@Prerija
Sve sto si napisao meni izgleda razumno! Čak je razumno i to da želiš da ostanes u filijali iako placas nešto više, jer investiranje nije samo matematika nego i psihologija. Krenuti od 45:55, gde je tih 45 podeljeno na tri jednaka dela meni izgleda sasvim okej. I na Financialwebring forumu su ti potvrdili da to ima smisla. Samo napravi plan kako ćeš da menjas te procente, npr. možeš svake godine da smanjis po tri na „equity” (po jedan na svakom od tri dela) i da povecas po tri na „fixed income” i vremenom da prebacujes „bond fund” u GIC kad dodje do 5 godina pre trosenja para (znaci, za 5 godina od sada prebacis na 5-ogodisnji GIC jer ćeš prve pare trositi kroz 9 godina). Onda napisi taj plan na neki papir tako da se pridržavas bez obzira da li berza skocila ili pala.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.