Diskusije : Melburn

 Komentar
Ponosna deca komunista
lokvanj
04. januar 2015. u 18.36

Titu nasledili deca I unuci njegovih komunjara

OŽIVELI TITOV DUH Vučić, Dačić i Nikolić se utrkuju u citiraju maršala
LANA GEDOŠEVIĆ/DANIJELA NIŠAVIĆ | 04. 01. 2015. - 21:04h | Foto: Grafički studio Blica | Komentara: 19 .
Igra na emocije, žal za prošlim vremenima ili pokušaj poistovećivanja mogli bi da budu razlozi zbog kojih se domaći političari u poslednje vreme sve više prisećaju lika i dela doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita.

Uputstvo za upotrebu Tita

•Pozvati se na maršala kad narodu treba saopštiti teške odluke
•Tito je metafora, simbol sigurnosti kod sirotinje i totalitarizma kod elite
•Nasuprot liberalizmu, koji je lišen utopije, u titoizmu je bilo nade i vere u bolje sutra

Nije mu odoleo premijer Aleksandar Vučić, koji je Broza za samo mesec dana citirao tri puta. Njegov način upravljanja državom hvalio je i predsednik Tomislav Nikolić, a imun nije ostao ni lider SPS i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Tito se pominje kada se priča o planovima, spoljnopolitičkim aktivnostima, reformama... Njegovo ime se pominje u Rimu, ali i u Mionici, a cilj je jedan: da se naglasi slabost opozicije i ukaže na jaku vlast.

- Josip Broz Tito je naš najbolji brend svuda u svetu. Moja partija je naslednik Titove partije i normalno je da ga citiram - kaže Dačić za „Blic”.

Iz njegovog ugla pominjanje Tita izgleda logično, međutim, Dačić nije mogao da odgovori da li je isto tako logično kada ga citira premijer Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić. Šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije Zoran Babić kaže da pominjanje Tita i te kako ima smisla, i to zbog vremena koje simbolizuje, ali i zbog reakcija koje njegovo ime evocira kod sagovornika.

- Imali smo slučaj Indonezije, gde je bukvalno sećanje na to Brozovo vreme i Pokret nesvrstanih izazvalo veoma pozitivne reakcije, a Srbija na konto toga značajne investicije - priča Babić. Kako kaže, Tito i prijateljstva koje je tadašnja Jugoslavija počela da razvija pre više od pola veka „dobra je ulaznica za jedno veliko tržište nesvrstanih koje sada doživljava veliku ekspanziju”.

Prof. dr Žarko Trebješanin objašnjava da, kada prođe neko vreme, a u slučaju Tita radi se o više od 25 godina, u pamćenju ostaju vedrije i lepše stvari, a prošlost se pomalo i idealizuje.

- Otpori prema Brozu su oslabili, njegova biografija je oprana i sve su pozitivniji stavovi o njemu. On je uživao ugled, pa je i to možda razlog za nekakva poređenja. On je možda nedostižan uzor kao političar koji je uvažavan i voljen, i to svima negde dođe kao ideal - priča Trebješanin.

Pokušaj da se kod naroda probude pozitivne emocije

Politički analitičar Dragoljub Anđelković kaže da se politika i političari svesno oslanjaju na simbole prošlosti radi dobijanja podrške javnosti.

- Kad Vučić pominje Tita, on pre svega ima u vidu njegovu spoljnu politiku, koja je bila veoma uspešna, za jednu malu zemlju i u tom smislu pravi paralele, za unutrašnju javnost. Uostalom, to sada rade i Slovenija i Hrvatska jer je to za bivši treći svet često dobitna kombinacija - priča on.

Želim da kažem da nam godina u koju ulazimo neće biti laka. Ona će zahtevati ozbiljna odricanja. Ja se zato obraćam svim radnim ljudima, a posebno rukovodiocima na svim nivoima, da svako na svome mestu uradi ono što mu je dužnost. Neka to, zaista, u punoj meri bude godina velike aktivnosti i štednje, godina najveće discipline odgovornosti.
(Titov govor, 31. 12. 1979, svaka sličnost sa 2015. je nenamerna)

Ipak, kako kaže, Vučić je u svojim istupima uvek kritičan prema samoupravljanju i socijalističkom nasleđu i više ističe spoljnopolitičke efekte Titove vladavine, dok se Dačić poziva na ono što spada u „domen socijalne demagogije i navodno dobar život”.

- Iz perspektive kursa koje nameće vlada i reformskog kursa, pominjanje Tita nije komparativno sa socijalističkim samoupravljanjem jer je u suprotnosti sa onim što sada rade - priča Anđelković.

Poređenje političara s Titom dođe kao poređenje boksera sa Muhamedom Alijem ili Majkom Tajsonom, kaže dr Neven Cvetićanin sa Instituta društvenih nauka. On je, priča Cvetićanin, čovek koji je dobio rat i koji se u tadašnje vreme suprotstavio jednom od najmoćnijih ljudi na svetu, Staljinu.

Ko se i kada poziva na Tita

Tomislav Nikolić Srbija ne sme da se opredeljuje i voleo bih da vodi politiku kakvu je nekada vodio Josip Broz Tito (9. jun 2014, na RTS)
Aleksandar Vučić Usvojenog plana reformi moramo se držati kao pijan plota, što bi pokojni Broz rekao (21. decembar 2014, predizborni skup u Mionici)
Imali smo više spoljnopolitičkih aktivnosti nego Josip Broz u najboljih pet godina velike Jugoslavije (14. decembar 2014, IX kongres SPS)
Srbija je danas uvažavana i poštovana više nego Titova Jugoslavija (10. decembar 2014, Rim)
Ivica Dačić Moram da citiram nama socijalistima omiljenog druga Tita, koji je rekao da „sa ovakvom opozicijom, vlast nema razloga za brigu”(14. decembar 2014, IX kongres SPS)
Nije Titova diplomatija bila uspešna zbog sastanaka koje je imao, nego zbog načina kojim je vezivao ljude za sebe (13. decembar 2014, intervju „Danasu”)





 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Earrings?
.