Diskusije : Čikago

 Komentar
Jao nama-Da li je potop blizu?
KuJtA
(Zvezda prva Bog drugi)
12. jul 2011. u 18.10
Foto: AFP

„NE MOGU obećati da ćemo idućeg mjeseca moći isplatiti mirovine, socijalnu pomoć, pomoć za ratne veterane...”, kazao je Barack Obama u intervjuu za CBS News. Američki predsjednik kazao je da američka vlada svaki mjesec na razne adrese šalje 70 milijuna čekova.

No, ne može garantirati da će u državnoj blagajni 3. kolovoza biti dovoljno novca da svi ti čekovi budu poslani. Podsjećamo, Obama s republikancima do 2. kolovoza mora postići dogovor oko povećanje gornje granice američkog duga. Ukoliko se SAD ne bude mogla dodatno zadužiti, neće moći normalno ispunjavati sve svoje obveze, što znači da će morati birati između plaćanja iduće rate vanjskog duga Kini ili socijalne pomoći i mirovina.

Pregovori oko povećanja gornje granice zaduženja traju već danima, ali dogovor se i dalje ne nazire. Republikanci ne žele dati zeleno svijetlo za nova zaduženja sve dok Obamina administracija ne predstavi plan znatnog rezanja državne potrošnje, ali bez uvođenja novih poreza koji bi priskrbili dodatna sredstva državnom proračunu. Obama je do sada tvrdio kako to nije moguće, ali republikanci, koji kontroliraju Kongres, tvrde da neće odustati od svojih zahtjeva.

RAVNICA
(КОНДУКТ�)
12. jul 2011. u 21.17
важно је да има пара да се промовише „демократија ”свуда по свету и да се дају паре за разне провокаторе и обојене револуције
mauler
12. jul 2011. u 22.14
Ravnica, te pare ne dolaze iz budzeta, bar ne te za provokatore sirom svijeta. Te pare dolaze ilegalnom prodajom droge i svercom oruzija, tako da se ništa ne mora pisati po knjigama...lako dosle, lako i otisle, bez traga.
KuJtA
(Zvezda prva Bog drugi)
13. jul 2011. u 18.35
Krajnji rok za podizanje granice zaduživanja polako se približava, dok američki političari nikako da približe stavove. Demokrate i republikanci ni su ni blizu postizanja dogovora, kojim bi se sprečilo da SAD, prvi put u svojoj istoriji, ne ispune obaveze prema svojim kreditorima.

Kongresni lideri sastali su se u Beloj kući sa predsednikom Obamom četvrti put u poslednja četiri dana. Međutim, svi polako počinju da prihvataju činjenicu da je gotovo nemoguće očekivati da se republikanci slože sa podizanjem poreza, a demokrate pristanu na smanjenje finansiranja socijalnih programa. Stoga - i ozbiljno razmatranje predloga lidera senatske manjine republikanca Miča Mekonela. Prema njegovom takozvanom rezervnom planu, predsedniku bi bilo omogućeno da bez odobrenja Kongresa podigne granicu zaduživanja.

„Cenimo predlog gospodina Mekonela u smislu da je to prihvatanje činjenice da nema alternative kada je reč o poštovanju naših obaveza. Ne možemo da se igramo sa potpunim poverenjem sveta u kredit SAD”, navodi portparol Bele kuće, Džejms Karni.

Međutim, ima i konzervativaca koji odbacuju teoriju da bi nepoštovanje finansijskih obaveza bilo katastrofalno po SAD. Potencijalni republikanski predsednički kandidat Mišel Bakman optužila je predsednika Obamu da koristi finansijski kredibilitet zemlje da bi povećao granicu duga i predložila da se usvcoji zakon prema kojem bi u slučaju da ne bude postignut dogovor bila isplaćena samo primanja pripadnicima oružanih snaga.

KuJtA
(Zvezda prva Bog drugi)
14. jul 2011. u 14.08
Euro u najvećoj krizi od postanka. Japan prijavio rekordni dug. SAD-u prijeti nelikvidnost. Evropska unija planira krizni samit , piše njemačka štampa. Osvrće se i na studiju o seksualnom zlostavljanju djece u Njemačkoj...






...List Bild pesimistično primjećuje: „Grci, Irci, Španci, Belgijanci, Italijani, skoro pola Evrope grca u dugovima. Američki predsjednik upozorava da bi SAD, ako ne bude dogovora demokrata i republikanaca, od 2. avgusta mogla postati nelikvidna. To znači nema isplate plata, penzija, socijalne pomoći. Japan stenje pod teretom dugova, koji su veliki poput vrijednosti dvogodišnje proizvodnje japanske privrede. EU nije u stanju da pod kontrolu dovede krizu u Grčkoj. Rejting agencije su irske vrijednosne papire od jučer označile potpuno bezvrijednim. Grčka je spuštena na još nižu poziciju na ljestvici. Ako ulagači odbiju dati nove kredite Italiji, paket za spasavanje od 750 milijardi eura neće biti dovoljan da podmiri potrebe za kreditima. Euro bi se mogao raspasti a nastupajuća privredna kriza mogla bi i Njemačku dovesti u opasnost”, piše list Bild.

važilo pravilo: zajednička valuta a o svim ostalim pitanjima svako svoju politiku. Kriza sa eurom međutim pokazuje da je to iluzija. Ukoliko svaka država ostane upućena sama na sebe, nekima od njih prijeti bankrot. Ukoliko do bankrota dođe, skepsa ulagača prenosi se i na druge zemlje. Sumnja u likvidnost zemalja na periferiji, odnosno jugu Evropske unije povlači sa sobom skepsu u cijelu eurozonu. Ukoliko Evropa trajno odustane od mehanizama finansijskog poravnanja unutar zemalja evrozone kao i zajedničke odgovornosti za dugove, ona time ne osigurava stabilnost već radi na stvaranju nove krize„, prognozira Frankfurter Rundschau.

List Tagesspiegel dodaje: ”Zli špekulanti ili neobuzdane i proizvoljne rejting agencije nisu krivi za eskalaciju krize. Krivi su političari sa svojim taktiziranjem. Time oni ne dovode samo euro u opasnost, već cijeli projekat ujedinjenja Evrope. To ne vodi stvaranju povjerenja kod ulagača, već samo porastu kamata na kredite prezaduženih zemalja„, konstatuje Tagesspiegel iz Berlina.

Porazna studija o zlostavljanju djece

Njemačka štampa osvrće se na rezultate studije Njemačkog instituta za omladinu koja govori o seksualnoj zloupotrebi djece. Die Welt piše: ”Smijemo li djecu poslati u ljetnji kamp ili na planinarenje sa crkvenom organizacijom? Koliko je opasna svlačionica na bazenu za djecu koja treniraju plivanje? Očito je da su djeca svugdje ugrožena. U 82 posto domova, u svakoj drugoj školi bilo je posljednjih godina niz slučajeva koji su ukazivali na seksualnu zloupotrebu. Čak i roditeljima, koji ne žele da učestvuju u masovnoj histeriji i strahu, su brojke koje je objavio Njemački institut za omladinu uznemirujuće. Nepovjerenje je veliko. Mora i biti, kada znamo kakvi su uslovi doveli do seksualnih nasrtaja na djecu. Radilo se o crkvi, školi ili sportskom klubu, mjesto zločina je uvijek zatvorena grupa sa strogo izgrađenom hijerarhijom„, zaključuje Die Welt.

Sueddeutsche Zeitung dodaje: ”Seksualna zloupotreba djece ostala je u njemačkom društvu dugo tabu-tema, jer takvu realnost niko nije mogao da zamisli. Žrtve, koje niko nije htio da sasluša, na svojoj koži su osjetile kakvu moć ima takva vrsta tabuiziranja. Stoga je ogroman uspjeh što se o tome počelo otvoreno govoriti. To rasterećuje nekadašnje žrtve, koje prvi put doživljavaju da neko povjeruje u ono što im se desilo. Time se ujedno smanjuje rizik od seksualnih nasrtaja na današnju djecu. Cijela diskusija jasno pokazuje da se sistem vrijednosti pomjerio. Prije su institucije kao što su škole, bogoslovije ili dječiji domovi bile važnije od dobrobiti djece. Taj princip je sada prestao da važi. Kartel šutnje je prekinut. To je istovremeno i upozorenje počiniocima„, naglašava Sueddeutsche Zeitung iz Minhena.

Stuttgarter Nachrichten primjećuje: ”U borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece potreban je dobro istreniran nastavnički kadar. Potrebni su i senzibilni i budni roditelji. Kontraproduktivna su pretjerivanja i dizanje alarma bez osnovane sumnje, kojim se samo širi histerija. Nije svaka sumnjiva opaska seksualni nasrtaj, niti je svako dodirivanje djeteta krivično djelo. Zar želimo da živimo u svijetu u kojem muškarci smiju da pričaju sa djevojčicama samo kada iza leđa drže prekrštene ruke. Lijepo bi bilo kada bi histerija prestala i kada bi očevi i stričevi dobili osjećaj da su nešto više od potencijalnih silovatelja„, zaključuje Stuttgarter
KuJtA
(Zvezda prva Bog drugi)
26. jul 2011. u 01.19
Vijesti
U SAD-u i dalje nema kompromisa oko duga
26.07.2011

Demokrati i republikanci u američkom Kongresu u ponedjeljak su nastavili nadmetanje s vrlo različitim planovima za podizanje zakonskog limita zaduženosti zemlje i izbjegavanje pada kreditnog rejtinga i nesposobnosti SAD-a za otplatu kredita, koji mogu nastupiti već idućega tjedna, izvijestio je online The New York Times.

Malo manje od tjedna dana prije 2. avgusta, krajnjeg roka za podizanje sadašnjeg limita duga od 14,3 hiljada milijardi dolara, čelnici dviju stranaka prebacuju krivnju i nastavljaju braniti zasebne prijedloge smanjenja proračunskog deficita, ne pokazujući spremnost za kompromis.

 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.