Diskusije : Elektronika

 Komentar
Koliko panela, koliko novca
marisav
(Besposlicar)
28. januar 2013. u 10.15
Pre neki dan prisustvovao sam u suncanoj Australiji veoma zucnoj dikusiji u jednom drutvancetu o tome koliko bi trebalo solarnih panela,,ako sam se dobro izrazio da podmiri potrebe jednog manjeg domaćintva. Tu se podrazumevalo osvetljenje dve spavaonice, dnevne sobe, kupatila, toaileta i manjeg hodnika, plu dva svetla napolju, tj dve lampe, plus frizider, ves masina. Izuzimamo peglu, pecnicu, i eventualno prikljucive alate kao velike potrosace. Da, zaboravio sam naravno TV i povremeno rad videa, i što se tiče bojlera on je recimo gasni, pa mi nije jasno koliko struje vuce,,verovatno puno ako struja greje,..s obzirom da meni elektrotehnika nije struka ja sam se cudio kad sam otisao u neke prodajne objekte i video koliko u kilovata,,5, 10 itd napisali na pojedinim tablama, plocama,,kako već zvati te panele,,nemam pojma. Ali, kao laiku mi se cinilo da bi covek lako naredao na krov dovoljno tih ploca tabli da podmiri potrebnu potronju,,,jer stalni su jedino frizider, i poprilično stalan rad Tv,,sve otalo ukljuci i iskljuci,,znam da ves masina povuce vise,,ali u krajnjoj meri može se ves nositi u obliznju vesernicu,,,dakle, šta milite koliko kostaju i koliko ih treba tih tabli za svetla, tv i frizider,,,ostalo u dodaci...koje faktore treba i koliko uzeti u obzir?
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
07. februar 2013. u 23.15
Nisam ni ja strucan u toj oblasti, al' gledajuci cenu tih panela, kolicina potrebna, dolazis do jedne velike investicije a isplativost na duže staze je... ostaris dok se isplati.:)))
Ko ima love na bacanje, to je ok, al' onda takvima nije problem ni održavanje tih panela ako dodje do kvara, pada kapaciteta, itd...
Da je to dostupno buraniji, tih panela bi bilo po krovovima ko sat. antena.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Earrings?
.