Diskusije : Elektronika

 Komentar
Prenaponska zaštita
Nakamura
(Junior member)
27. april 2012. u 04.00
ima ih raznih i uglavnom sumnjivih na našem tržištu. Mene interesuje i zaštita od groma i strujnog udara za elektronske uredjaje u domaćinstvu (PC, TV i sl.). Ako neko ima informacije o dobrim i pouzdanim proizvodima, bilo bi mi od koristi, a verujem i drugima.
nacht_und_nebel
(ilegalac)
29. april 2012. u 06.26
Prilično jednostavno: Na glavni priključak (ispred brojila) postave se odvodnici prenapona 0,6/1 kV, a svaki uređaj posebno štitiš jednostavnim filterom sastavljenim od varistora i zavojnice (Kao LC Low-pass filter, gde se umesto kondenzatora stave varistori 250V)
nacht_und_nebel
(ilegalac)
29. april 2012. u 06.44
Ako ti treba baš ozbiljna zaštita; http://www.niri.rs/eehome.html

Komercijalna varijanta, jesu najskuplji, ali i najpouzdaniji:
http://www.legrand.rs/rs/scripts/rs/publigen/content/templates/previewMultiPhoto.asp?P=488&L=RS

A možes i u sopstvenoj režiji, kao što sam ti napisao.
Nakamura
(Junior member)
29. april 2012. u 11.31
e hvala Ilegalac na javljanju.
Pa, hoću u jednom objektu da postavim server, a tamo su mi nadzemni vodovi (bandere). U zgradama nisam nigde imao problema. Čak sam skoro doziveo da je grom raspalio pored same fasade, na metar od mene se protego onaj bljesak sve do zemlje (ja bio na terasi). I ništa mi nije crklo od uredjaja.
Tamo kod strujomera imam fidovu sklopku i 3 glavna automatska osiguraca, pa mislim da bi odgovarali oni modularni elementi sa linka, a ako ne tamo, onda možda na tabli sa osiguracima. Ona je sa običnim starim osiguracima, ali ću je zameniti automatskim. Uzemljenje je dobro, mada ću ga ipak prekontrolisati s'obzirom da sam ga pravio pre jedno 25 godina.
Rece mi jedan prijatelj da je za zastitu od prenapona najbolje izvesti inverzno polarizovanim zener diodama i ujedno je i najjeftinije, mada mi cena nije problem. Ja se nisam do sada mnogo interesovao za te zastite, a skoro sam poceo da i o tome čitam po netu i naiso sam na par slučajeva da su ljudi imali one zastite sa produznim kablom i da su im crkavali racunari. Zato sam i postavio temu.
Nakamura
(Junior member)
29. april 2012. u 11.35
Na glavni priključak (ispred brojila)
----
za ispred moram u distribuciju, da mi oni to urade. Pošto je sada njihov i strujomer, moracu da ih pitam za mogućnosti :)
nacht_und_nebel
(ilegalac)
30. april 2012. u 04.10
Ako već imaš nadzemni vod, najbolje je da se odvodnici stave tamo gde vod fizički ulazi u objekat (ako je ikako moguće), pa mislim da si u pravu - ipak se konsultuj sa distribucijom.

Zaštita zenericama je jeftina i moguća, ali je daleko od najbolje. Da ne gnjavim o razlozima (sporije reaguju, imaju manju operetivost, duže vreme oporavka, itd. u odnosu na varistore).

Inače, te kineske nazovi zaštite u produžnim kablovima imaju jako loše elemente, tako da crkavaju posle prvog udara.

U svakom slučaju, obavezno kombinuj odvodnike na ulazu u objekt sa varistorskom zaštitom za svaki uređaj pojedinačno.
Nakamura
(Junior member)
01. maj 2012. u 03.48
na ovom sajtu legrand.rs sto si postavio, imaju modularni odvodnik i piše da se stavlja u razvodni orman. Pretpostavljam da misle na razvodnu tablu, a ona je posle strujomera. I ako bih to stavio, pretpostavljam da ide pre fidove sklopke. Nije mi jasno i to što piše dvopolni i kako bi to trebalo postaviti s'obzirom da imam 3 faze. I šta im znaci dvopolni ?
Inače, vod do strujomera po zakonu ne sme da se dira i mora da bude iz jednog komada, inače postoji pretpostavka da je doslo do kradje struje i onda slede kazne. A ako je najbolje da odvodnik bude na ulazu u objekat, to je meni na konzoli na krovu i nije mi nezgodno, ali jedino da ih pitam šta je moguće tu uraditi i kakva rešenja oni imaju. Bandera mi je betonska i na 5-6 metara u mom dvoristu, možda bi i na njoj mogli da ga postave.
Nakamura
(Junior member)
01. maj 2012. u 03.56
p.s.
nisam ti napisao da u metalnom ormaricu imam 3-fazni strujomer i 3 glavna osiguraca sa fido sklopkom, dok su mi je razvodna tabla unutar objekta, odmah tu sa druge strane zida.
Ovi Legrand mi deluju da su ozbiljna firma. Uzeo bih onaj produzni blok i odvodnike, a i za modem ako je poželjno.
nacht_und_nebel
(ilegalac)
02. maj 2012. u 07.36
„Dvopolni” znači da i vod faze i nule prolaze kroz filter, pa tako eliminišu lutajuće struje. I da, postavljaju se pre FID sklopke, za svaku fazu po jedan.
Pošto je kod tebe uvod u objekt izveden preko konzole, onda to umnogome olakšava stvar. Odvodnike možeš da staviš samostalno, jer je lako vizuelno ustanoviti o čemu je reč, i da nema govora o krađi - isto kao kad postavljaš npr. Vekmar osigurače.
Važno je samo da do konzole dovedeš dobro uzemljenje (bar 100mm2 Cu ili 160mm2 Al) na koje ćeš zakačiti spoljne odvodnike.

Ako ti treba još nešto, javi se na mail, pa da rešimo stvar.
Nakamura
(Junior member)
02. maj 2012. u 10.28
ne sećam se tačno, ali mislim da mi konzola nije uzemljena. Sa bandere vodi samonoseći kabl i ulazi u cev konzole i tako do strujomera i koliko mi je poznato, to ne sme da se prekida, pa ću ja ipak da ih pitam. To je sve vlasnistvo edb kao i strujomer, a posle strujomera je moje i to mogu da menjam. A za uzemljenje imam gromobransku traku i izveo sam ga sa tri metalna koca u trougao. Pitaću ih i u vezi toga i u vezi odvodnika. Tebi hvala na informacijama. Meni je samo bio problem vrsta zaštite, da nebih stavljao nešto kao oni što se žale po netu da su stavili zaštitu pa im crkli uredjaji.
steks
09. maj 2012. u 12.05
Nakamura
To je sve vlasnistvo edb kao i strujomer
---------------------------------------------------------------------

POGREŠNO!!! Strujomer je tvoj, osim ako nisu zamenili sa onim novim koji se daljinski isključuje. Ako jesu zamenili (što sumnjam da jesu), onda si ti, potpisivanjem ugovora, prihvatio da je strujomer njihovo vlasništvo kao i sva instalacija do strujomera.

Ja sam svojevremeno odbio da potpišem taj ugovor jer im moj potpis predaje vlasništvo nad delom moje imovine, tj. i kablovima u zidu koji vode do strujomera. Teoretski, a možda i u praksi, to znači da bi mogli da dođu i da mi izrovare fasadu na kući koju više nikad ne bih mogao da dovedem u pređašnje stanje.
Nakamura
(Junior member)
09. maj 2012. u 17.03
onda si ti, potpisivanjem ugovora, prihvatio da je strujomer njihovo vlasništvo kao i sva instalacija do strujomera.
-----
pa jesam, poklonio sam im 4 strujomera. Pretpostavljam da će oni sve to menjati i prebacivati na daljinsko očitavanje i upravljanje i u tom slučaju bih sve sam morao da plaćam, a kad je njihovo vlasništvo oni plaćaju. Ne znači mi ništa da budem vlasnik strujomera jer će se oni izmišljavati sa cenama baždarenja i normativima. Ovako ne razmišljam više o tome.
oes123
(zubar)
10. maj 2012. u 19.33
Nema šta bre da brines: Grom u koprive nije nikada udario, pa zato posadi koprive na krov i okolo kuce.
shogun
04. decembar 2012. u 13.47
NAKAMURA dje si ti
jednu pesmu za zastitu...
osiguranje ili mu šta je vece???

http://www.youtube.com/watch?v=OQ3HGiblg5U

shonepa
17. jun 2013. u 15.44
Pozdrav ljudi,
pre neki dan je doslo do prekida nule na stubu(banderi) pa je celom komsiluku pregorelo mnogo uredjaja. Kako ja shvatam doslo je do prenapona. Pretražio sam nekoliko foruma, bilo je prica na ovu temu, ali nisam ništa prakticno nasao.
Znaci hteo bih sam da uradim prenaponsku zastitu svoje kuce. Video sam da postoje prenaponski osigurači (sa varistorom) koji idu na šinu u osiguračkoj kutiji. Zanima me kako se oni tačno povezuju? Potreban mi je sema ili da mi neko objasni slikovito :)
Nisam bas početnik u ovoj sferi, znam da baratam sa strujom koliko toliko. ALi nikada mi ovo nije palo na pamet. Da li se oni vezuju pre glavnih osiguraca ili posle?
Struja je trofazna, vod je nadzemni, pa imam pristup maltene svemu. Tri glavna osiguraca su topljiva, imam i fidovu sklopku, a ostali osiguraci su automatski...
Voleo bi da mi kazete koju vrstu prenaposnkog osiguraca(ako se uopste tako i zove) da kupim.
Hvala svima unapred
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.