Diskusije : Automoto

 Komentar
Realne potrebe
O3PEHKO
(Ritter Sport-Freund)
25. januar 2017. u 06.25
Sjedim tako sinoć u redu na autoputu kada sam se vracao s posla i pocnem da razmišljam. Tri trake automobila u stop&go. Od kuce do posla imam 18 km, od čega je pola u gradu a pola na autoputu. Elem, posto je i ujutro i uvece guzva, taj dio sto je na autoputu ima prosjecnu brzinu od možda 45-50 kmh. Ovo u gradu je ja mislim oko200 kmh.
Prosjecna potrosnja mog 520xdA otkako sam ga dobio (sada ima 47000 km) je preko 9 litara po kompjuteru, u stvarnosti vjerovatno iznad 10. I tako kontam, šta je svrha svega toga - veliki, brz auto koji je zaglavio u redu na autoputu. I onda skontam da je onaj nas taksista ovde na forumu ustvari bio u pravu. Prius ili ta tehnika je idealna za takav saobracaj. Ne samo zbog ekonomije (a i zbog ekonomije) već i zbog tisine - sjediti „na leru” u dizel autu je tortura, i zvucna i vibracije.
E sada me interesuje, da li je onaj nas kolega koji „goni” Priusa po NY još uvijek tu i da li i dalje radi na istom principu, jer moglo bi se reći da je covjek ustvari bio pionir po tom pitanju.
Primjera radi - najpopularnija taksi firma u Luxemburgu vise nije ona sa MB E-klasom kao glavnim autom, već Webtaxi, koja u floti ima ISKLJUCIVO Priuse, obične i one Plus ili V. Najveca taksi firma u Budvi, Terrae Taxi, koja isto iskljucivo ima samo Priuse. U Stokholmu isto masa Priusa (i Tesli doduse). Znaci mora da ima nešto.
muerte
(Bas sam Zgodan)
25. januar 2017. u 08.53
hebes potrosnju,sedeti u Toyoti ili u BMW nije Isto
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
25. januar 2017. u 20.04
Dok sjedis u BMW-u imaš osjecaj kako ti lagano pije krv. ;)

Za Mercedes se može reci ili imaš ili nemas sreće. Razuman procenat vlasnika može bez sevisa.
Za BMW ... tipican vlasnik je odusevljen autom I nije imao problema osim... I ovdje slijedi spisak koji rijetko kosta manje od nekoliko hiljada prije desete godine vlasnistva. ;)

Starac_Foco
(--)
26. januar 2017. u 00.42
Bilo je za ocekivati da tako skup auto ima start-stop automat, da ne moras slusati drndanje u mjestu ili trositi gorivo dok cekas. Sto neka skoro duplo jefitnija vozila makar ovde u Americi imaju.

A ni potrosnja ti nije nešto previse niska, premda jedno 10% ide na AWD, ali ne bi bilo mnogo gore ni da je 2.0L benzin turbo ni po pitanju potrosnje ni performansi. A pogotovo tisine.

Ako bas hoćeš da ne cujes motor, elektricni auto. Premda i sa plug in hybrid koji ima mnogo manju autonomiju na bateriju (ne mora biti Prius ima i drugih), mogao bi otici na posao i nazad a da ti se možda motor i ne upali. Ako je buka u BMWu tvoj najozbiljniji problem...

O3PEHKO
(Ritter Sport-Freund)
30. januar 2017. u 04.20
Imam Start&Stop ali on ne radi stalno. Osim toga, u stop&go, ne zna se ako je veca tortura vibracija i buka ili stalno paljenje i gasenje dizel motora - nisu bas toliko fini na niskim obrtajima.

Imao sam do sada 3 BMW-a i ne mogu se pohvaliti da sam imao sreće ni sa jednim. Ovaj, u neku ruku, uz samo jedan veci kvar za dvije godine je i ponajbolji.

Mercedesa sam isto imao dva i nisam imao nekih većih problema, osim klime koja je riknula u C-klasi dok je još bio na garanciji.

Jutros sam put od 18 km vozio sat i 20 minuta. Prosjek u zadnjih 5 dana mi je spao na ispod 31,7kmh a potrosnja, prema kompjuteru je 9l okruglo. Moja poenta je bila samo - šta je svrha brzog, velikog i skupog auta u našim svakodnevnim situacijama. Pretpostavljam da vecina vas koji vozi na posao se nadje u istoj situaciji kao i ja.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
30. januar 2017. u 06.24
Ozrenko,

Ja sam pristalica manjih auta. Voziti se na posao ili u prodavnicu sam u „kamionu” od 2 tone metala nije prakticno.
Šta je svrha BMW-a ili bilo kog skupljeg/većeg auta?

Bezbjednost
Manji auti su nekada bili nebezbjedni (fico, peglica, Yugo..kosa na glavi se dize pri pomisli). Danas su u kras testu i sa ABS dostigli vece i luksuznije. Ali za druge karakteristike važne za bezjednost kaskaju ili treba mnogo doplatiti (samopodesivi tempomat?, pracenje bijele linije, automatsko kocenje, upozorenje da je auto u slijepom uglu, povezani telefon,).
Zamor
Luksuzni auti su tisi, imaju udobnija sjedista, bolje ogibljenje. Pa nakon sat voznje nisi prebijen.
Prestiz
Auto svi na poslu vide, kucu rijetko ko. Tako da imamo kadilake u naselju napravljenom od prikolica.

Odmjerimo sve faktore i izaberemo. Neko Daciju Logan a neko napucanog BMW 5 (jer papak sef nije htio da kupi BMW 6, auto koje po statsu treba da vozi, pa sluzbenici ne žele da kupe boli od sefa, ali mogu uzeti isti broj sa opremom - ne vidi se). :)
Starac_Foco
(--)
30. januar 2017. u 19.22
„šta je svrha brzog, velikog i skupog auta u našim svakodnevnim situacijama”

Ja bih rekao da je ovo vise filozofsko nego neko prakticno ili tehnicko pitanje. Šta je svrha? Ko zna. Šta je svrha zivota uopste? Možda nas (ljudski) i ima nekog smisla, ali šta je npr svrha zivota milijardi zivotinja koje mi pojedemo svake godine... Pa i zeca u sumi koji svaki dan iscekuje šta će ga pojesti. Ko zna.

Pošto jasnog odgovora na takva pitanja nema, jedna od svrha našeg ljudskog postojanja je i isticanje neke vrste statusnog simbola (možda čak i nesvjesno). Svrha je i ono, ima se može se, i ovo ne kažem sa ironijom i osudom - bar 95% onih koji imaju i mogu rade isto, na stranu izuzeci kao vlasnik Ikea-e za kojeg je pisalo da se vozi u 15 godina starom volvu ako je istina.

Svrha je ista kao i posjedovanje kuce od 500mkv kad je zivot za 4 clana sasvim moguć i u onoj od 100mkv, kao sto je svrha posjedovanja mobilnog telefona od 1000 eura kad i onaj od 200 eura radi prakticno isti posao i traje podjednako dugo. Ili svrha jakne od 1000 eura kad i ona od 100 nije uopste losa.

Tako da dizapazon „svrha” uveliko varira od materijalnih mogućnosti i subjektivnih percepcija. Ja nisam nikad imao skup auto a objekivno sam mogao da finansijski podnesem trosak da se vozim u novom BMW-u da mi je to bio (subjektivni) prioritet. Ali nasao sam svrhu u trosenju para na nešto drugo sto isto tako nije bas neophodno, a vozim se u bilo cemu. Dok moj jedan drug koji nije bogatiji od mene nasao je svrhu da vozi nov Q7 u gorim uslovima nego ti - on sa njim ne može postici prosjek ni 25km/h.

Tako da to svak objašnjava na svoj način, i percepija tezi da se sve vise udalji od zdravog razuma sto vise para imaš...

Npr, znam jednog koji ima 6-7 vozila, za familiju od 4, doduse vozila se nalaze u 3 razlicite države. Od toga 3 su mercedesa i a drugi nisu iz kategorije jeftinih. On npr smatra da se zbog potrosnje vise isplati kupovati dizel vozila pa takva uglavnom i kupuje, iako u Kanadi to objektivno i nema neke velike prednosti pri cijeni goriva koja je oko 75 euro centi L i imajuci u vidu da vozilo sa dizel motorom obično kosta prilično vise nego benzinska verzija sa istom opremom. A i često (pogotovo zimi) i dizel gorivo je skuplje i do 10% od benzina. Pogotovo u njegovoj situaciji, dizel motor ili ne, nema mnogo veze sa nekom racionalizacijom troskova, kad ga ta ergela svakako kosta jedno 30k eura (~ 40k CAD) na godinu, kad se sabere kupovina, održavanje, osiguranja i registracije. Kakve vise veze za njega ima da li će neko od tih vozila da trosi 2-3L vise ili manje na 100km...
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
31. januar 2017. u 13.13
Nekima je auto sredstvo za brzo prebacivanje od tacke A do tacke C, prema njihovim iskazima. Meni nije.
Nekima je prioritet kod izbora auta prostor, potrosnja, udobnost, itd...
Meni je na prvom mestu dizajn, taj osecaj zadovoljstva da je „skrojen” po mom ukusu.
Ima nas raznih, a i godine cine svoje pa se vremenom sve okrene za „360”.

jugos011
(The Best or nothing...)
01. februar 2017. u 20.22
Hybrid jeste zakon za gradsku voznj,,ovde u NYC nije samo Prius taxi nego ima još brdo modela i vecina su hibridi(najviše Camri sto je nova Crown vic za taxi,a ima i escape itd) mada je ovaj debil DeBlazio doneo zakon da će samo Nissan mini moći za taxi sto je mnogo glupo ako uspe,,
ja sam promenio stotine auta,a mercedes volim najviše zbog osecaja u voznji a i dosta je kvaliteniji i manje se kvari u odnosu na bmw..
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
02. februar 2017. u 18.10
Foco,
To je kao kad covjek naruci dupli hamburger I Diet kolu. ;)
Da umiri savjest.
xzy
(ing)
03. februar 2017. u 09.55
mercedes volim najviše zbog osecaja u voznji a i dosta je kvaliteniji i manje se kvari u odnosu na bmw..
------------------------------------------------
ovo je veoma subjektivno
NPR, ja volim BMW zbog osjecaja u voznji, a i mislim da se manje kvari nego mercedes (seria 3 vs C class)

naravno moje subjektivno mišljenje
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.