Diskusije : Automoto

 Komentar
Scion marka tojote zavrsava proivodnju 2017
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
05. februar 2016. u 14.05
Posrnula prodaja. Jel moguće da su i oni uradili pogresan potez ako mogu tako reci.
Starac_Foco
(--)
05. februar 2016. u 23.11
Propali su i slični pokusaji izmišljanja nepostojecih marki kao Saturn, Mercur i Eagle.

Koliko znam Scion vozila su ili neka preimenovana Tojota sa drugog trzista ili oni manji su bili preimenovani Daihatsu. Ne znam sto te manje nisu zvali ono sto jesu, Daihatsu, koji je marka starija od Tojote. moguće da je problem bio sto im Tojota nije bila 100% vlasnik ali su ipak bili vlasnici vise od pola. No upravo je Tojota kupila preostale dionice Daihatsu, možda će se eventulano pojaviti pod tim imenom nekad ponovo, premda malo vjerovatno u eri ovako jefitnog goriva kad se vise prodaje nešto sto je teško 3 tone, da će mala cudna vozila biti bas nešto trazena.

Međutim izgleda da se ništa tu bitno nije ni promjenilo, jer 3 sadasnja modela Scion će i dalje nastaviti da postoje pod imenom Tojota „nesta” kao 2017 modeli.
xzy
(ing)
07. februar 2016. u 12.40
a pokusaj je valjda bio da se odvoji „jeftiniji” dio Tojote isto kao što se uspjesno odvojio skuplji. Lexus. Međutim pokusaj je propao. Prvo auta su bila uglavnom ruzna. Drugo, nije mi jasno zašto je Yaris recimo ostao Toyota a ne Scion. Linija razdvajanja nije bila bas jasna kao sto je u slučaju Lexus-Toyota
Lično mislim d a inije neka steta za kupca sto su propali.
I još nešto, ove linije auta sto dolaze is Azije u zadnjih par godina su sve gore i gore. Dizajn zadnjeg svjetla je an 50% auta isti. Pa da je barem lijep ali jok, em ruzan em isti
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
07. februar 2016. u 14.33
Kao i u vecini kuca pogonske jedinice se dele, kao i ostale komponente, usteda velika, jedina razlika je u sminki, unutrasnja, vanjska.
U vreme kad je galon bio 4$, plasiranje manjih auta, slabije snage je imalo smisla, vise psihickog nego stvarnog jer su ljudi bili uplaseni da će corba otici na 6$ i vise.
Posle oluje, sve se stisalo, potraznja za malim auticima u USA je naglo skliznula.
I Scion te odvali po dzepu 20 hiljada (prosek) za mali autic sa finish obradom tu i tamo.
Tojota nije uspela sa scionom na ovom trzistu.
Synyster
(ddd)
08. februar 2016. u 16.36
Scion je pukao iz cistih razloga sto ga je Toyota ignorisala. Dok su imali svoj imidz i posebnost prodavali su se odlično. Tek prethodnih godina kada je Toyota pocela da ga zapostavlja i da prodaje re-badged aute sa Evropskog trzista su krenuli da padaju.
Synyster
(ddd)
08. februar 2016. u 16.42
@Starac_Foco,
Ne znam koliko poznajes istoriju Americke auto industrije, ali Mercury i Saturn su imali i te kako veliku svrhu.
GM je dugo godina bio najveci proizvodjac na svetu bas zbog srednjih divizija (Pontiac-Oldsmobile-Buick). Nekada je imidz bio sve, nije kao danas gde Chevrolet sa punom opremom može bez problema da udje u cenovni rat sa Cadillacom. Ford dugo vremena nije imao te srednje divizije i gubio je veliki broj kupaca koji su prerasli Ford, a još nisu bili spremni da predju na Lincoln. Bas iz tog razloga je nastao Mercury, posle i Edsel. Takva strategija nije mogla da funkcionise posle 1990tih godina, ali pre toga je funkcionisala odlično.
Slično je i sa Saturnom. Dugo godina Saturn je bio Americki „import” jer su vecina njegovih kupaca bili oni koji su u proslosti vozili samo strane aute i nebi kupili Americki auto da nije bilo Saturna.
Saturn je zatekla ista sudbina kao i Scion - u početku se odlično prodavao, posle je zapostavljen i onda su pokusali rešiti problem tako što su prodavali re-badged Evropske aute (u slučaju Saturna to je bio re-badged Opel).
Chrysler je napravio Eagle iz istog razloga kao sto je Saturn nastao, prodavali su uglavnom re-badged Mitsubishije.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
09. februar 2016. u 20.07
Scion je bio marka namijenjena mladjim kupcima kojima je Corolla bila dosadna, minivan-ovi preveliki. Nekoliko modela univerzalne namjene, relativno neobični za USA.
Jeste bio jeftiniji, ali ne jeftin. Odvojena dilerska mreza je ono sto je bilo neekonomicno i gasi se. Marka ostaje. Za sada. :)

Starac_Foco
(--)
13. februar 2016. u 19.24
Ma nisam ja bas neki poznavalac istorije automobila već sam star dovoljno da pamtim mnogo :). A nisam ni pominjao marku Mercury već marku Mercur. Premda oboje su izmišljene fordove marke (a ne neki proizvodjac koji je Ford kupio) stim sto je Mercury postojao jedno 60 godina, dok je Mercur postojao možda nekih 6 godina kao pokusaj da se neki evropski fordovi Sierra i Scorpio prodaju u USA kao neki premium class, a nastao je otrilike kad i Saturn. https://en.wikipedia.org/wiki/Merkur_Scorpio
Starac_Foco
(--)
13. februar 2016. u 19.45
A kao sto sam već pominjao, nejasno je cemu te izmišljene marke u USA služe. Da su umjesto izmisnjanja Saturna poceli prodavati Opele kakvi jesu i pod Opel imenom, velike su sanse da to ne bi bilo ništa gore, a možda bi bilo bolje. Isto i za Scion, da su umjesto izmišljanja te marke prodavali Daihatsu, opet as is, i reklamirali ga kao najstariju japansku marku, sto i jeste, možda bi i prezivio.

A uspjeh je relativna stvar. Ako se mjeri brojem prodatih corolla onda je postojanje bilo kojeg Scion modela zaista besmisleno. Ali ako gledaš na drugi način, prodaja Scion-a kao marke ili je bila bolja ili otprilike ista kao marki Fiat, Volvo, Mini, Smart, Mistsubishi. A i mnoge druge marke nisu se bas mnogo bolje prodavale.
Synyster
(ddd)
14. februar 2016. u 00.41
Moja greška, mislio sam da pricas o Mercury.
Mislim i da je za Merkur bila svrha, jer ako sam dobro upoznat Sierra je u Americi kostala vise nego BMW 3-Series iz istog perioda. U to vreme je još uvek oznaka na autu bila bitna, sto potvrdjuje podatak da su Japanci morali osnovati svoje premijum brendove, dok danas recimo Hyundai Genesis i Equus se bez problema prodaju pod Hyundai oznakom (mada je Genesis nedavno postao odvojen brend).
Rani Saturni nisu bili povezani sa Opelom; mislim da su poceli uvoziti Opele tek pred kraj „karijere”. Ja kad gledam prodaju nekog novog brenda onda gledam koliko ti modeli kradu prodaju od ostalih divizija. U slučaju Sciona, ovi danasnji kupci će verovatno i tako i tako kupiti Toyotu jer je Scion i bio samo re-badged Toyota (i neka Mazda).
Sa druge strane, kada je reč o Saturnu, istrazivanja su pokazala da nema Saturna (pricam o modelima iz 1980tih i ranih 1990tih) da bi ti isti kupci koji su kupovali Saturn kupili neki import da Saturn ne postoji. Tako da prodati 200,000 Saturna tokom 1980tih godina i prodati 200,000 Saturna tokom 2000tih godina (kada je već postao re-badged Opel i re-badged Chevrolet) nije bila ista stvar, jer je jedan krao prodaju od importa, a drugi od ostatka GM-a.
Starac_Foco
(--)
14. februar 2016. u 10.19
Ko zna, možda je u momentu donosenja takvih odluka da se osnuje još jedna posebna marka u istom vlasnistvu (GM) pored gomile postojecih i imala neku perspektivu sa stanovista ondasnjeg trzista, ali osnovati Saturn i kupiti Saab, pa onda zatvoriti oba i uz to još pride zatvoriti i Pontiac i Oldsmobile, sa danasnjeg stanovista ne izgleda bas kao nešto sto je moralo da se dogodi tim redom.

Opel se nekad davno prodavao u USA i to je trajalo skoro 20 godina, ali brand nije prezivio. Osim sto su uvijek postojali neki Opeli koji su se ovde prodavali pod drugim imenom, kao sto i sad postoje, npr Buick Regal je Opel Insignia, a možda je i obratno. A najtacnije je da niti je Buick Buick ni Opel Opel, sve su to samo naljepnice, a stvarni brand je GM a naljepnice se lijepe po potrebi.

Intresantno je takođe da su na ovdasnjem trzistu ponekad prodavali prepakovane Opel modele sa drugom naljepnicom cija je proizvodnja već odavno prestala u Evropi. Npr, stari Kadett sa zadnjim pogonom se prodavao i ovde u sličnoj verziji kao u Evropi 60-tih. Onda su u Evropi sredinom 70-tih presli na sasvim novi koncept i pojavio se Kadett sa prednjim pogonom, dok su ovde još 10 godina nastavili da proizvode varijaciju prethodnog modela sa zadnjim pogonom, kojeg su uz to napravili da izgleda sto ruznije, skalamerije zvane Pontiac Acadian i Chevrolet Chevette. Opet ko zna sto je to tako trebalo, tj sto nisu prodavali nešto sto je bilo na sasiji novog Kadetta, premda Acadian i Chevette su bila veoma jeftina vozila pa je možda to bio razlog - da i siromah nekako dobaci do nova auta...

Synyster
(ddd)
14. februar 2016. u 11.01
Mislim da nije bas realno porediti situacije kada su Saturn i Saab kupljeni/osnovani i kada su ugaseni, jer pricamo o 20-30 godina razlike između tog perioda. Mada mislim da je GM kupio Saab samo zato što su izgubili rat sa Fordom da kupe Volvo.
Citao sam bas nedavno o istoriji Opela u Americi. Oni se jesu prodavali u Americi jedno vreme, ali su uglavnom dolazili kad bi stigla teskavremena. Kada je stigla recesija 1958 godine GM je odobrio novi projekat kompaktnih automobila, ali kako je trebalo proći3-4 godine da oni budu razvijeni GM-u je trebao quick fix. Tako da je uvozio Opele i prodavao ih preko Buickovih salona, a Vauxhalle preko Pontiacovih salona. Mislim da posle ranih 1960tih godina jedini Opeli koji su ostali u Americi su bili Kadett i GT. Do ranih 1970tih su i oni nestali. Posle jesu opet prodavali Kadett uglavnom tokom 1980tih kada je opet bila kaftna kriza.
jugos011
(The Best or nothing...)
15. februar 2016. u 18.59
pa prodavao se ovde u USA Kadet „Suza” sa prednjim pogonom i 1.6 motorom samo pod imenom Pontiac Le Mans,do 1993 godine,,imao sam jednog ranije..slično kao što se u Evropi prodavao kao Daewoo..
Starac_Foco
(--)
15. februar 2016. u 20.23
Imao sam i ja jednog, godinu prije nego je postao LeMans prodavao se pod imenom Daewoo Optima, a kao Suturn mu je bio dealer. Kao sto rece bilo ga je i u Evropi kao Daewoo Nexia. Poenta je sto je to već bio zastario model u odnosu na Kadett iz Evrope u to vrijeme, sto je neobično - sto bi GM prodavao na svom najboljem (bar tada) i naprobirljivijem trzistu svoj već zastario model? Pretpostavljam da je jedini razlog sto je ciljna grupa bio mucenik obični...
Synyster
(ddd)
16. februar 2016. u 00.25
Mislim da je marka tad bila poprilično jaka u poredjenju sa dolarom, tako da uvoziti iste aute koji su se prodavali u Evropi nije imalo smisla jer bi onda morali da poprilično podignu cenu. Posebno zato što se u Americi auti prodaju na kilo, a Kadett/LeMans je i dalje bio subkompakt i to još Pontiac, znaci nije smeo da kosta vise nego recimo sledeći najskuplji Pontiac (u to vreme je to bio Sunfire čini mi se) bez obzira koliko dobar bio.
Mada mi nije jasno zašto je GM uopste gubio vreme sa njim u Americi jer je gorivo bilo nevidjeno jeftino tokom 1980tih godina
jugos011
(The Best or nothing...)
19. februar 2016. u 11.23
aj sto su Scion ukinuli,to je ionako bio „visak”...
al zašto ukinuse Pontiac??a taman je izbacio nove modele...slično i Saturn taman kad je izbacio lepo dizajnirane Astre i Aure odmah ga ugasise..
Synyster
(ddd)
19. februar 2016. u 12.28
Nije bilo poente zadržavati Pontiac i Saturn jer su oni bili ništa vise nego malo bolje opremljen Chevrolet. I Buick je trebao biti ugasen, ali je preziveo samo zbog Kineskog trzista jer je, iz nekog razloga, tamo jako popularan.
Starac_Foco
(--)
21. februar 2016. u 11.15
Veliki su uvijek stvarali utisak da kao ima obilje konkurencije izmišljajuci nepostojece marke ili kupujuci postojece koje su poslije nekoliko decenija postale potpuno iste kao i one koji nisu nikad postojale kao nezavisni proizvodjaci, dakle postojali su samo kao naljepnice.

U zadnjih jedno 100 godina propalo je bar 95% marki koje se se pojavljivale, neke i dugo postojale, i onda nestale.

Npr ova: https://en.wikipedia.org/wiki/Borgward, prva marka u Evropi sa automatskim mjenjacem. Propali su kad i BMW umalo nije propao. Odlucila je izgleda politika ko će da prezivi a ko ne. Čak su se prodavali i u USA.
Synyster
(ddd)
21. februar 2016. u 11.28
Borgward se vraca sledeće godine.
Starac_Foco
(--)
21. februar 2016. u 14.04
Nešto što ne postoji 50 godina se ne može vise vratiti. Vraca se naljepnica, koju će kinezi kao vlasnici iste da lijepe na ovo vozilo: http://www.saabplanet.com/first-suv-based-on-the-platform-derived-from-saab-9-3/ .
ring
(lozac)
28. februar 2016. u 22.03
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.