Diskusije : Automoto

 Komentar
Gps
STENA
23. novembar 2015. u 04.33
Koliko se uzdate u GPS i koju marku GPS kupiti?

Da li znate nešto o marki Garmin nuvi 2589 lmt?

Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
23. novembar 2015. u 11.30
Uzdam se, zašto ne bi? Ima izuzetaka, recimo centar Cikaga, kad si među oblakoderima onda igps pocne sa koluta ocima. Garmin nuvi 205w, upravo procitah jer je tu u autu non stop, i star je dobrih 5-6 godina.
Inače ta marka mi je prvi gps i svidja mi se kako je odradjen interfejs. Pre toga sam imao posuđen magelan, i garmin.
Starac_Foco
(--)
23. novembar 2015. u 20.05
Ja bih rekao da „uzdanje vise zavisi od tacnosti mapa nego marke GPSa.”
ring
(lozac)
24. novembar 2015. u 03.48
pogotovo o starosti mapa.
Za primjer bi naveo moj samsung, android i google maps.
Ako upisem samo ulicu bez broja poneki put me odvede u skroz drugi dio grada. Sva sreća pa poznajem dobro grad, osim tako nekih sitnica za koje mi je ponekad potrebna navigacija, tako da me nije nikad uspjela sprcati.
Synyster
(ddd)
24. novembar 2015. u 16.07
Šta je tu cudno? Ako ukucas ulicu bez broja, GPS će te odvesti na početak ulici - sto često može da bude potpuno drugi deo grada.
ring
(lozac)
24. novembar 2015. u 17.23
Ovaj grad nije nastao prije 150 godina, mada je poprilično planski odradjen iako mu je hiljadarka, pa da je sve na kvadrat ko u amerike.
Ovdje ima ulica dugackih i po 10 metara.
Starac_Foco
(--)
24. novembar 2015. u 19.03
Uglavnom će te u 95% slučajeva u makar u državama koje su dobro pokrivene (ja nisam imao bas ista iskustva vozeci u Albaniji i u Kanadi npr...) GPS odvesti kud si posao bez neke vece greške. Ali da li će te voditi optimalnim putem, ko zna. Možda nikad nećeš ni saznati ako se radi o adresi na nepoznatom terenu.

Meni su se dogadjali svi uobicajeni problemi: GPS se kasno „sjeti” da trebam skrenuti ali to je obično samo među visokim zgradama, nema ulice na mapi, ima ulice ali nema broja, GPS me vodi u krug (dok nisam skontao da po treci put prolazim pored iste zgrade...), kaže mi da skrenem lijevo ali ako to uradim mogu samo u jezero da skocim, pokazuje da vozim putem koji ne postoji, pokazuje da je sledeća raskrsnica u mjestu koje ne postoji, pokazuje da se sa auto puta izlazi tamo gdje izlaza nema (pravi izlaz je prije ili poslije tog mjesta), kaže da izadjem lijevo a tu u stvari treba skrenuti desno, neki putevi u nekim državama i na nekim GPS mapama nisu uopste ucrtani, itd.

Korisna stvar je sto je sad prakticno svaki telefon i GPS, a ako imaš i dalje onaj klasicni, onda koristeci oba znaces da nešto nije u redu ako ti jedan kaže da skrenes desno a drugi lijevo...

Osim visokih zgrada gdje je problem mali broj vidljivih satelita, sve ostalo je problem netačnih mapa. Ali mape svake godine postaju sve tacnije. Google, Microsoft i slične azurirane mape za telefone su svakako dzaba, a za klasican GPS ranije uglavnom nisu bile,sto je bio dio problema jer da kupis novu mapu nekad je kostalo kao pola GPS uredjaja. Garmin je uvijek precutno odobravao hakovanje njihovih najnovijih mapa (koje su često bile iste kao i one od prošle godine), a mislim da sad svi daju dzaba azurirane mape, premda nisam siguran.
STENA
24. novembar 2015. u 21.00
Moji rodjaci stanuju u jednom novom kvartu, kažu četiri godine kako nije obelezen taj kvart u mapu. Kad su god zvali hitnu, taksi ili bilo ko da im je dolazio u posetu, svi su redom lutali. Nisu znali u cemu je stos dok jednom nisu saznali da im ulica uopste nije obelezena. Tek su onda zvali ne znam koga pa su ih obelezili i sada se i oni ukazuju na GPSu.
Starac_Foco
(--)
25. novembar 2015. u 08.14
To što se sad „ukazuju” govori da je mapa na tom GPSu na kojem je probano azurirana da to pokazuje, inače na uredjajima sa starijim mapama i dalje ih neće biti.

Dogadja se to. Ulica u kojoj ja živim je stara oko 15 godina a moja kuca 13. No vecina čak novih GPSova i dalje ima pogresnu mapu i pokazuje da je moja kuca (tj broj) jedno 50m dalje niz ulicu nego sto jeste. Ali niko neće zalutati zbog toga, kad stane gdje mu GPS kaže vidjece da to nije taj broj kuce.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
28. novembar 2015. u 17.12
Ja sam danas gledao na Google, stavili čestu u Bosni kojom Lađa Niva teško danas da je mogla proći. Snijega 15 cm. Da je neko ne daj bože krenuo po njihovoj mapi, bilo bi guranja. A i kad nema snijega lokalci tuđa voze samo traktor. Oprezno.
ring
(lozac)
29. novembar 2015. u 20.00
često sam dozivio da googlemaps pocne na autoputu govorit da skrenem lijevo.
Starac_Foco
(--)
30. novembar 2015. u 16.05
Vremena se brzo mijenjaju, ali samo prije godinu dana vecina Android telefona da bi radili kao GPS je zahtjevala da bude na mobilnoj mrezi i da imaš opciju prenosa podataka tamo kuda vozis. Čujem da se to sad promjenilo i da je moguće instalisati mape za većinu država offline, u kom slučaju ne moras da imaš mobilni signal. Ja koristim Windows Phone (Nokia) na kojem su HERE mape odavno bile na raspolaganju da se mogu instalisati, ali njihov kvalitet je donekle upitan u poredjenju sa npr Garmin mapama za S. Ameriku. Premda vidim da je Nokia propadajuci osim telefona koje je prodala MS, prodala i mape Audiju, BMWu i Mercedesu - http://www.theverge.com/2015/8/3/9088727/nokia-sells-here-maps

 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Keychain ?
.