Diskusije : Automoto

 Komentar
Vrste goriva
pozitivac
(hemicar)
11. novembar 2015. u 22.32
Da li svi AUDI koriste premium gorivo i od čega to zavisi koju
vrstu goriva koristi motori.
Hvala.
xzy
(ing)
12. novembar 2015. u 10.43
NE, neki koriste dizel ali se ti više ne prodaju :)
Salu na stranu, nemma poima ali mislim da svi turbo motori koriste premium kao preporuceno gorivo. Audi barem ovdjeu SA koristi uglavnom turbo motore. Koliko zna zavisi od kompresije u motoru, sto veca kompresija, veci oktanski broj da nebi dolazilo do samodetonacije
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
12. novembar 2015. u 13.56
Mb preporucuje premium a nije turbo.
Možeš ti da sipas i regularni, neverujem da će ista biti motoru.
Ne ides na trkanje, pa samim tim nize oktansko gorivo ti neće ublaziti prosek staze, tj tvog puta do posla.
xzy
(ing)
12. novembar 2015. u 16.23
Možeš ti da sipas i regularni, neverujem da će ista biti motoru.
Ne ides na trkanje,
-------------------------------
nisma siguran u ovo. Mijesamo babe i zabe koliko vidim. Ako kaže da mora premium onda sipaj premium jer može da bude nešto motoru ukoliko motor ne moze da se sma podesi na tu vrstu goriva. Neki mogu ali onda ti to i kažu u uputstvu (BMW naprimjer)
Starac_Foco
(--)
13. novembar 2015. u 22.50
Ne koristi svaki audi premium gorivo, a za bilo koji model možeš za jedno 10 sekundi da izguglas šta preporucuje potrosac. Ti možeš korisiti i gorivo vece oktanske vrijednosti od preporucene, ali u najvecem broju slučajeva od toga nema neke naročite koristi.

Tipicna je zabluda da gorivo vece oktanske vrijednosti je „jače”. To je uglavnom isti benzin kao i obični, samo sto je zbog nekih aditiva vise otporan na kompresiju, a to je bitno kod motora sa većim stepenom kompresije da ne dodje do samopaljenja tj. ekspozije smese prije nego svjecica ukrese.

POtreba za benzinom koji je vise otporan na kompresiju javlja se kod ili motora visi stepen kompresije ili kad se sličan efekat većeg pritiska u cilindru postize prisilnim punjenjem cilindara turbinom.

Cesto se dogadja da starijim motorima „godi” premium gorivo, ali to je zato što su neispravni - vremenom dodje do nagomilavanja cadji u kompresionom prostoru, stepen kompresije im se zbog toga poveca, prakticno se „samofriziraju”, te prisak u cilindru raste preko dozvoljenog i pocinje da dolazi do ekspozija i samopaljenja kad se koristi preporuceni benzin. Situacija se znatno poboljsa kad mu se sipa gorivo sa većim oktanskim brojem.
ring
(lozac)
14. novembar 2015. u 04.54
prica mi cova da za vrijeme sankcija u Srbiji je kupovao svercovano gorivo. Vozio je tada toyotu i kaže, ja je ugasim, a ona još radi.
:)
Sipas litar rakije na 20 litara goriva i pici, ali onda je jeftiniji premium. posto litar rakije 10 evro.
Starac_Foco
(--)
14. novembar 2015. u 12.43
A sto rakiju? Pretpostavljam da je to zbog alkohola koji povecava oktanski broj, ali zar nije jeftinije sipati obični spiritus za mnogo manje para po litru, I uz to bude 96% alcohol, an ne kao u prosjecnoj brlji da ima 60% vode...
ring
(lozac)
14. novembar 2015. u 16.30
Vitz.
Kome je skup 100 oktanski nek sipa E10.
Mada ni njemu ne znam cijenu.
jugos011
(The Best or nothing...)
17. novembar 2015. u 20.47
Cinjenica je da auto „bolje ide”tj vuce sa premijum benzinom...
neki Nemacki motori traže da se sipa premijum,a neki „obični ”kao VW 2.0 NA kaže može regular ali za maximum engine performance premium..
I oseca se razlika u voznji i brzini kad se sipa regular ili premium,posebno Shell V Power..i dobije se vise MPG,,e sad pitanje koliko se isplati jer je npr ovde u Njujorku razlika u ceni regulara i premiuma od 50-80c po galonu negde..Regular je trenutno oko 2.05$ a premium na istoj pumpi 2.70$..
Druga prednost je sto motor ostaje „cistiji”,možda bas zbog tih extra aditiva kod premiuma..
a sad kod nas kad sam bio sipao sam super 98 oktana ,mada ima na Gazprompvim pumpama i od 100 oktana!!
ring
(lozac)
18. novembar 2015. u 14.43
VW TSI/FSI svi su na visokooktanskom gorivu.

jugos011
(The Best or nothing...)
18. novembar 2015. u 18.02
ne znam za te nove motore ,ovo je običan 2.0 motor Golf MK4 iz 2003godine..
Starac_Foco
(--)
20. novembar 2015. u 00.23
Ja sam eksperimentisao sa tim sipajuci u VW 1.8T obični i benzin sa vise oktana (umjesto običnog onaj srednji) i nisam osjetio nikakvu razliku. Ocigledno je to od slučaja do slučaja i zavisno od stanja motora, vrste upravljanja motorom a donekle i nacina voznje.

Detonantno izgaranje se cesce dogadja kod naglog pritiskanja gasa i to se kod novijih masina ublazava knock senzorom koji je u principu mikrofon koji javlja kompjuteru da se dogadjaju ekspozije u cilindrima i onda kompjuter pomjeri paljenje i smanji kolicinu benzina da bi detonacije nestale, što se manifestuje kao smanjenje snage. Ovo se sve manje dogadja kad je oktanski broj veci, pa zato ne mora da se vozi penzionerski da ne bi bilo detonacija.

Inače postoji i konfuzija sa oktanskih brojevima Evropa - Amerika, to nisu iste jedinice mjere pa je americko gorivo priblizno isto kao evropsko kad mu je oktanski broj manji za 4-5. Npr americki 93 je priblizno isti kao evropski 98.
jugos011
(The Best or nothing...)
20. novembar 2015. u 09.59
to „srednje ”gorivo od 91 i ne moze da se primeti neka razlika...ali kad sipas „običan”od 87 ili premium od 93(posebno V power Shell) onda sigurno ćeš primetiti da bolje ide,, a ti 1.8 turbo motori preporucuje se premium gorivo...
mxm
20. novembar 2015. u 16.28
Na mom Saab-u se nije primecivala razlika. 2.3T motor, regularni benzin 87 preporucen od strane proizvodjaca.

Mehanicari u dilershipu su mi rekli da nema razlike u performansi, osim u glavi vozaca koji to može da umisli -- jer je vise platio skuplje gorivo. Ja sam naravno (kao i svaki Srbin) probao, i zaista je bilo tako - nema razlike.

Objasnjenje je prosto i za majstore i za laike: kompjuter podesava smesu da auto ima iste performanse bez obzira na kvalitet goriva. Dokle god je gorivo standardno, tj kompjuter može da pronadje parametre u svojoj tabeli, podesice auto da ide „isto”. Samo ako je gorivo frizirano ili razvodnjeno, onda može da dodje do razlike.
Starac_Foco
(--)
20. novembar 2015. u 18.39
Ja sam vozio 2015 VW bubu sa 1.8T i tamo gdje se sipa gorivo je pisalo je min 87 oktana. Onaj koji sam nasuo, broj iznad, bijase 10% skuplji, ali ne bijase nekog efekta.

Zanimljivo je da za nove (2016) golfove sa istim 1.8T motorom piše da ako se želi ispumpati svih 170HP onda treba sipati preminum u protivnom i regular je dobar. Pošto se 170HP dogadja pri 6000 rpm, sto je jedno 2000rpm vise od onoga sto starcu foci kao ja treba, za mene je i regular dobar.

Evo trenutno imam Chevy cruze 1.4T moj i potpuno isti takav rental. Spremam se da u jedan naspem najbolji premium a u drugi 87 pa da provozam oba jedan iza drugog na istom putu da vidim koja je razlika. Prošle sedmice sam u moj dosuo premium na pola rezervara običnog, ali niti ide bolje niti manje trosi, čak šta vise onaj mjerac potrosnje pokazuje vise nego ranije, ali to je vjerovatno zbog hladnijeg vremena koje je nastupilo.

Te neke preporuke koje ne dolaze od proizvodjaca su nešto sto nema bas jasnu tehnicku osnovu. Neki sipaju skuplje gorivo i tvrde da im to pomaze ne samo da motor bolje radi nego da manje trosi, pa su na kraju na istom. moguće, samo je pitanje koliko su oni puta promjenili sa 87 na 95 ili obratno pa da su 100% sigurni da je tako. Neki mijenaju ulje duplo cesce nego sto preporucuje proizvodjac i još sipaju bolje ulje od preporucenog (ili makar skuplje). To rade ili po sopstvenoj procjeni ili po preporuci onih koji im mijenjaju ulje. E sad možda i to tako treba, premda i da nije tako, nerealno je ocekivati da ti onaj kod koga mijenjas ulje kaže da pocnes dolaziti malo rijedje...
jugos011
(The Best or nothing...)
20. novembar 2015. u 23.43
ja u mercedesa sipam samo premium,ali sam par puta sipao „običan”87 i razlika u potrosnji na putu je bila oko 2-3 mpg,,,znaci sa V power prelazio sam oko 29mpg a sa običnim oko 26-27,,isti put,brzina,opterecenje...
e sad isto zavisi i od kvaliteta goriva,stanja motora,,itd,,,
Uglavnom kad ne bi bilo nikakve razlike onda niko nebi ni kupovao premium koji je od 40c-70c skuplji od regulara,,,neverujem da su svi bas toliko glupi ili da neznaju šta će s parama pa bacaju na benzin.
Starac_Foco
(--)
21. novembar 2015. u 11.00
Kao sto sam već pominjao, to ima vise faktora. U nekim slučajevima zaista potpuno ispravan motor radi bolje sa premium gorivom, u nekim je to što je motor neispravan (smanjio se kompresini prostor), u nekim vozaci vole visoke obrtaje kad premium pomaze, a u nekim to je subjektivno ili čak neka vrsta qrcenja... U vezi ovog zadnjeg, ja sam davno imao jednog komsiju koji je dok pije u kafani ostavljao upaljen auto napolju da mu motor radi cijelo vrijeme, satima. Kad su ga pitali sto on to radi, odgovor je bio: kad trosim ja nek trosi i on... :)
steks
21. novembar 2015. u 11.00
mxm
Na mom Saab-u se nije primecivala razlika. 2.3T motor
---------------------------------------------------------------------
Користим прилику да те позовем на српски сааб форум.
http://saabclubserbia.rs/forum/index.php
jugos011
(The Best or nothing...)
22. novembar 2015. u 16.57
Slabo je Saab u modi kod naših ljudi,,,Posebno kod nas je malo starijih sabova i volvoa jer su sve masine preko 2.0 litra,,ima u Zemunu na uglu Geteove gde skrece 15 ca jedan lik sto samo sabove skuplja..,Ja sam veliki ljubitelj starih Volvoa RWD 240 i 740,,Imao sam ih desetine ovde u AmericiSaab nikad nisam voleo prvenstveno zbog dizajna,ali vozio sam par puta od prijatelja saab 95 sa turbo 3.0 motorom i ide odlično,ali stalno mu se nešto kvari,a odrzvanje i delovi skuplji nego za Mercedesa..
a što se tiče vrste benzina od pre par nedelja u Golfa sipam samo regular,evo danas sam plcao 2.07$ galon..do sad sam sipao premium povremeno i palio mi se CPS cam position sensor,,sad već par nedelja ne pali se,,da li zbog ulja ili goriva ili sam sensor umire,ne znam šta je ali to je sve osetljivo kod VW motora..
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.