Diskusije : Automoto

 Komentar
Cena goriva
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
12. avgust 2015. u 15.45
Sve vesti bruje o padu cene goriva na svetskom trzistu, a danas tocim gorivo za 20% skuplje nego sto sam tocio augusta 6.
Demokratski nema šta.
Hobo
(Pacifing by force)
13. avgust 2015. u 18.24
Ko je tebi kriv kad tocis skupo lokalno ...mora da tocis svetski jeftino.

Ako hoćeš da pojeftini i kod tebe moras da bacis ciglu kroz prozor ministra energetike ...;)
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
14. avgust 2015. u 14.47
U demokratskoj, naj, naj... ni do njegovog imena nema sanse doći, a o bacanju cigli, jedino u video igrici.

20% poskipljenje preko noći pa ovoga nema ni u Srbiji.
Synyster
(ddd)
15. avgust 2015. u 00.49
Ti si bese u Chicagu? Ja sam u blizini i cene su bas skocile prethodnih dana. Pre 2 dana sam sipao za $2.65 dok je jutros bilo $3.30. Kako pricaju, moglo bi se opet popeti na $4.00 do kraja sledeće sedmice.

Ovo javise na vestima veceras.

As the cost of crude oil was falling to its lowest point in six years this week, the price of gasoline at pumps throughout the Great Lakes region was soaring, leaving many motorists bewildered and more than a few fuming.
Production problems at a BP refinery in Indiana south of Chicago, coupled with strong demand for gasoline brought about in part by — what else? — cheap fuel prices, have sent the retail price of gasoline around here skyrocketing.
The pain at the pump continued Wednesday across areas of Wisconsin, Illinois, Indiana, Michigan and Ohio.
„We've already had reports of single stations jumping their price by as much as $1 a gallon overnight,” said Michael Green, a spokesman for national travel organization AAA.
Look for the prices to keep rising.
Late morning Wednesday, the wholesale price of gasoline in the region was higher than what it was selling for at retail, said Patrick DeHaan, senior petroleum analyst at GasBuddy.com.
„For spot (wholesale) prices to be above retail prices, that doesn't ever happen,” DeHaan said. „Stations will likely be raising prices quickly.”
The wholesale price of gasoline has risen 90 cents a gallon since Monday, he said.
The gasoline price spike has been brought about by production problems at BP's Whiting, Ind., refinery.
The refinery is running at minimum rates as crews search for the source of leaks that forced the shutdown of its biggest crude processing unit Saturday, a person familiar with operations told Bloomberg News. The 1,400-acre refinery on the southwestern shore of Lake Michigan covers parts of Whiting, East Chicago and Hammond, Ind.
The refinery's main crude oil processing unit could be down for at least a month.
Starac_Foco
(--)
16. avgust 2015. u 11.18
Razlog 1: Benzin koji kupis danas je nastao od sirove nafte koja nije kupljena juče nego prije nekoliko mjeseci kad je cijena sirove nafte bila veca nego sad. Sadasnje niske cijene sirove nafte bi se mogle (ali ne moraju) odraziti na trzisne cijene goriva na pumpi tek za koji mjesec.

Razlog 2: cijena na pumpi sastoji se u 4 komponente. a) Nabavna cijena sirove nafte, b) Cijena prerade u rafineriji, c) Cijena transporta i distribucije, d) Raznorazni porezi. Primjetio bih da cijene pod b), c) i d) ne zavise od cijene a). Prerada, transport i distribucija kostaju isto po litru ili galonu bez razlike da li je sirova nafta dzaba ili kosta $150 po barelu. A i porezi u velikom broju slučajeva i zavisno od jurisdikcije ne idu kao procenat na rafinerijsku cijenu goriva nego idu po prodatom litru ili galonu, i kao takvi su uvijek isti čak i kad bi rafinerijska cijena goriva bila nula.

Razlog 3: Drugovi i drugarice, nismo vise u komunizmu... U kapitalizmu (za koji smo manje vise svi glasali, makar mi stariji koji tako izglasasmo propast SFRJ :)) sve se prodaje po cijeni koju je musterija voljna da plati, a ne po cijeni koja bi bila fer. I kad bi cijena sirove nafte bila nula, to na slobodnom trzistu uopste ne znači da bi propocionalno tome pala cijena i na pumpi. Cijenu, tamo gdje država nije regulator, određuje samo ponuda i potraznja.
Starac_Foco
(--)
16. avgust 2015. u 12.38
Tj, moguće da sad upravo preradjuju onu naftu koja kad joj je cijena u maju skocila sa $50 na $60, vidi link:

http://content.barchart.com/genericapi/cache/ea06ed0961552ab02d40f68a72df69b7.png

U formuli za odredjivanje cijene sirove nafte i goriva su naravno i razni drugi politicki faktori ciju je kompleksnost skoro nemoguće pojmiti, a jedan od njih je da je cijena nafte od $50 ili čak manje kao sad, po barelu debelo nerealna, tj previse niska, i kao takva je u ovom slučaju oruzje u borbi vladajuce svjetske mafije sa Rusijom ili sličnim neposlusnicima kao Venecuela. Ja sam nekad radio na naftinim poljima u Libiji i jasan mi je proces pumpanja sa velikih dubina, dizanja nivoa „na silu”, primarne filtracije i spearacije vode i gasa od nafte, transporta na velike daljine, itd. To je sve slozeno i skupo i sadasnja cijena nafte je možda realna tamo gdje sama tece iz zemlje, ali takvih izvora skoro da vise nema. Cijena od $40 ne može pokriti troskove na vise od 10% izvora, a da ne govorim u preradi naftnih skriljaca gdje je vjerovatno i $100 po barelu malo da pokrije troskove. Hej, $40 po barelu je samo $0.25 po litru. Pa da vodu vade sa par km dubine za te pare bi takođe bilo nemoguće...

Therefore, uzivaj dok traje, a neće dugo. Kukati kako je gorivo koje kosta manje od $0.75 po litru skupo, je u najmanju ruku prokleto. Pa voda ti je, ako je kupujes na flasu da je pijes, skoro skuplja od toga... Ima država gdje je cijena goriva tačno 3 puta veca od USA (link nize). Šta bi oni tek trebali da kažu?

http://www.globalpetrolprices.com/gasoline_prices/World-top10/
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
16. avgust 2015. u 12.51
Starce, oni dizu cene čim se nešto desi na trxistu, al zato kad padne barel, onda se koristi formula da je ta nafta nabavljena po skupljoj tarigi, itd...
U tim skupljim zemljama, recimo Norveska, daleko su vece prosecne plate, gradski je super, itd...
Starac_Foco
(--)
16. avgust 2015. u 13.36
Na onoj listi su samo Norveska i Holandija sa većim standardom od USA, a ostali kao Italija, Portugalija, Izrael, itd, imaju nizi standard nego USA, makar po zvanicnoj statistici. No ono je svakako lista zemalja gdje je gorivo 3 puta skuplje nego u USA. Lista zemalja gdje je gorivo 2 puta skuplje nego u USA je bar 100 imena dugacka, pri cemu je u velikoj vecini zivotni standard losiji do drastgicno losiji nego u USA.

Starac_Foco
(--)
16. avgust 2015. u 14.46
Starce, oni dizu cene čim se nešto desi na trxistu, al zato kad padne barel, onda se koristi formula da je ta nafta nabavljena po skupljoj tarigi, itd...

To bas nije tačno. Gorivo je i sad skoro dolar po galonu jeftinije nego prije godinu dana.

Ono sto vecini nije ocigledno je da sirova nafta ucestvuje u cijeni goriva sa max 50% (sto je priblizno slučaj u USA), a u državama gdje je gorivo jako skupo to je možda manje i od 30%. Dakle, u USA, kad nafta pojeftini za 50%, cijena goriva će pasti možda za 25% sto je i bio slučaj.
jugos011
(The Best or nothing...)
18. avgust 2015. u 08.05
ovde je benzin kostao od 1.20-1.50$ negde 2000-2003 godine kad je barel nafte bio skuplji nego danas,,a danas je od 2.20$ pa do 280$,,znaci skoro duplo skulplje,,jer to znači da je ta „prerada”poskupela duplo??cisto sumnjam,ja ipak mislim da naftana mafija uzima duplo veci profit i neće da ga se odrekne,,,isto tako mineralno motorno ulje npr Castrol je bilo oko 6$ za 5 quarta a sad je oko 16$,,,
inače govorim o severoistoku Amerike..
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
18. avgust 2015. u 08.07
Prati cene barela na marketu, i primetices čim barel nafte ode severno cene na pumpi idu gore. % nije isti skok, nisam pratio, al po nekom automatizmu cene idu gore. U suprotnom pravcu isti rezim ne funkcionise tako. Ako barel nafte sklizne juzno, cene na pumpama ne idu juzno, već nakon nekog perioda se tek spuste na dole.
Sto vidim, i što se primeti, cena nafte na marketu nema veze sa realnoscu. Pre godinu i plus kad je barel bio 120 dolara na pumpi si tocio galon za 4.20$. Sad kad je barel vise od 50% pao dole, cena po galonu bi trebala biti 2$, najviše.

jugos011
(The Best or nothing...)
18. avgust 2015. u 08.19
..a tek za Srbiji gorivo i dalje kosta oko 150 dinara litar isto kad je nafta bila 100$ barel.!!!!i uvek se nadje izgovor za masu te skocio dolar,ovo,ono,a ustvari lopovi kradu na taxama,,još gore za TNG koji je skoro duplo skuplji nego u regionu isto zbog lopovskog rezima...
Starce verujem da je vadjenje nafte tezak i skup posao,ali ipak mislim da ovde neko mnogo vise profitira nego ranije,,,Nije dzabe Exxon-Mobil najprofitabilnija firma zvanicno godinama...
ipak u odnosu na druge zemlje pa čak i Kenjadu mi imamo jeftinije gorivo ,,mada bi realno trebalo da bude još jeftinije..
Synyster
(ddd)
18. avgust 2015. u 14.02
Za koju sedmicu je Labor Day, a za njega gorivo uvek poskupi jer ljudi voze daleko vise. Tako da je rast cena goriva ocekivan u ovo doba godine.
Starac_Foco
(--)
18. avgust 2015. u 22.30
Da probam još jednom, premda ocigledno kome nije jasno, taj i neće da mu bude jasno.

Racunica iz januara ove godine Ontario:

$0.37 per litre: average crude oil price
+ $0.02 per litre: Transportation to the refinery (estimate, varies)
+ $0.045 per litre: Difference between NYMEX wholesale price of gasoline and the price of crude oil
+ $0.045 per litre: The amount Canadian refiners typically add above the NYMEX wholesale gasoline rate (estimate, varies)
+ $0.10 per litre: Federal tax on gasoline
+ $0.147 per litre: Provincial tax on gasoline in Ontario
+ $0.08 per litre: The gas station’s retail margin
x 13%: The Harmonized Sales Tax rate
= $0.91

Therefore, da je tada preko noćicrude oil pojeftinio za 50%, cijena goriva bi pala za 20%. Možda ne odmah, ali u doglednom momentu bi.
A da je tada cijena crude oil porasla za 50%, cijena goriva bi skocila za 20%.
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
19. avgust 2015. u 01.23
Normalna, regularna matematika je ok, a to je ta koju ti iznosis. Međutim, zakoni vol strita nemaju veze sa matematikom.
Te cifre koje si iskopao su za mazanje ociju, barem meni. Jedini artikal u USA koji nema prikazanu taksu u stavci, već je ukljucena jeste upravo gorivo, svi ostali artikli su tu sa cenom plus taksa.
Zaye80 sam se, postanska markica takođe:)))).

Juče mi tip na pumpi komentarise da je gorivo otislo gore Bog rafinerije u Indijani. Znaci neko sranje, i odmah ide severno.
Kao i sa rentals auta, cena zavisi od potraznje, znaci nema fiksnu cenu?!

Starac_Foco
(--)
19. avgust 2015. u 03.39
Pa može biti da sam ja već previse star i ne vidim dobro, ali kad gledam kroz ove moje naocare, meni grafikon cijena sirove nafte i goriva, posmatrano kroz period od 10 godina i dalje izgledaju jako slični...

Nafta:

http://content.barchart.com/genericapi/cache/d965fd519d9502f87f4a1abcdfffc38c.png

Gorivo:

http://charts.gasbuddy.com/ch.gaschart?Country=Canada&Crude=f&Period=120&Areas=Michigan,,&Unit=US%20$/G

Ne poklapaju se bas dan za dan, ali generalno trend makar mjesecni je jako sličan.

A ni to što je porez uracunat u cijenu nije bas dobar materijal za teorije zavjere, tako je i u Ontario, za gorivo, cigarete i alkohol, ali to uoste ne znači da ne možeš saznati koliki je porez ako te bas interesuje:

http://www.michigangasprices.com/tax_info.aspx
windy-chicago
(windy-chicago)
23. septembar 2018. u 10.53
!!!!!!!!!
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Necklaces?
.