Diskusije : Banja Luka

 Komentar
The Day After
anonima
(Stranac)
15. avgust 2022. u 04.39
Skoro pa mjesec dana odmora u Banjaluci je prošlo. Da kao Pjer sumiram utiske nema smisla jer sam u centar otišao tri puta do mjenjačnice, ali hajde malo o perifernim stvarima. Prvi izlazak i naletim na nekog krelca mojih godina sa Z majicom. Par dana poslije vidim nekakav drndavi golf dvojku sa Z slovom od ljepljive trake. To bi bilo to od susreta sa hardcore RS. Na našoj plažici na Vrbasu često se odmaraju dvije komsinice iz obližnjih zgrada, penzionerke. Jedna je RVI sa amputiranom potkoljenicom. Često razmjenjujemo iskustva o životu. U obilasku groblja šokiran sam stanjem parcele Partizanskog groblja gdje su sahranjeni ženin did i baka. Izgleda da još nisu oprostili partizanima za poraz. U restoranu Vrbas shvatam šta znaci velika porcija nečega. Ukus nije los, ali šta je previše, previše je. Konačno, povratak u Francusku preko Austrije i Njemačke vise nego katastrofalan. Prosječna brzina do Francuske oko 45 km na sat (1100 km taljiganja po autoputevima u radovima, pretrpanim desetinama hiljada automobila, kilometarskim redovima na granicama, naplatnim rampama, …). Dolazak preko Italije, iako duži za stotinjak kilometara i znatno skuplji bio je kao rekreativna šetnica u odnosu na košmarni povratak.

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
25. avgust 2022. u 22.47
Jutros pjesice do groblja. Partizansko je pokoseno. Izgleda pristojno, mada daleko od reprezentativnog izgleda. Prosetah između ploca, imena se teško čitaju.

Zapalih svijece svojima na gradskom dijelu. Čitam prezimena prolazeci između grobova i kao da neko proziva ucenike iz skole i fakulteta. Mnogo poznatih prezimena. I nekoliko osoba koje sam znao. Na putu nazad supruga mi govori gdje su kuce nekih profesora i njenih drugova iz skole. Vise od obične setnje u mjestu gdje živim.

Cijene u restoranima su značajno vece nego prošle godine. Preporucujem platu za dvoje u Pastirskoj kolibi u Boriku. Cevape u Mak-u u zanatskom.

Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
26. avgust 2022. u 14.40
Breskve i paradajz su vrijedni pominjanja. Ovako krupnih i slatkih breskvi nema u Kanadi.

Djuro je na Kastelu objašnjavao kako Bregovic regrutuje pjevace na osnovu „ mjeseeece”. 520 i neka predstava i prvi put mu je Bregovic bio u gledalistu. Dvojici uspjesnih u svom polju se ukrstili putevi u BL.

Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
31. avgust 2022. u 05.35
Minus: Naci parking kod KBC ujutro je blizu dobitka na lutriji.
Privremeno rjesenje bi moglo biti pretvoriti zelene povrsine u dodatna parking mjesta stavljanjem suplje betonske kaldrme. Ili napraviti veliki parking za zaposlene negdje u blizini i uvesti minibus da vozi.

Minus: Pregled zakazan za 9. Doctor radi od 9 i pojavljuje se nešto poslije 10. A osoblje nije znalo ni hoće li doći. Loše zdravstvo je jedan od elemenata zbog kog se mnogi neće vratiti. Ne trebam govoriti šta bi zapadni penzioneri sa 3-5K penzijom znacili za ekonomiju grada. Ako bi se dogovorilo sa zdravstvom Kanade pokrivanje recimo 50 procenata troskova zastite kanadjana Koji se vrate, to bi diglo BL zdravstvo. I bilo Dobro za sve.

Plus: Na Sehitlucima mobilni WC. Izgleda cist I redovno održavan. Kome zatreba, biće zahvalan. Radni Dan prije podne, bar stotinu setaca.

Minus: spomeniku se ne može prici. Padaju komadi mermera. Vrijeme čini svoje.

Plus: voznja dajakom se lako organizuje. 40 KM za dvije osobe je malo puno, dajak neudoban, Ali pogled sa rijeke, razgovor sa Djerom „dajaklijom” cine voznju vrijednom vremena i novca. Jedna od srvari koju ne treba propustiti.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
31. avgust 2022. u 05.56
Plus: koncert Bijelog dugmeta I Djurina predstava. „ko ne slusa pjesmu, slusace oluju”
anonima
(Stranac)
31. avgust 2022. u 12.21
Slažem se sa konstatacijom da se mnogi neće vratiti zbog situacije u zdravstvu.
A spomenik na Sehitlucima ne ubija vrijeme nego nebriga grada za takvim umjetničkim djelom. Kako već rekoh, ne mogu oprostiti partizanima za poraz ni nakon skoro osamdeset godina. Čekaju da dodje trenutak kad će se reci kako nema druge nego ga treba rušiti … i onda napraviti na istom mjestu spomenik bradatim „antifašistima”.

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
01. septembar 2022. u 04.36
Mislim da nisi u pravu za buducnost spomenika. Vrijeme će pokazati.
Za pucanje ploca jeste dobrim dijelom kriva nebriga da se zatvore procjepi u koje udje voda i kad se smrzne ploce puknu.

Minus: Svjetlece reklame. Previse ih je u centru. Ona na Teranova nije podesena za noćninivo svjetla. I slika sa bijelom pozadinom me svaki put trzne. Osvijetli čitavu ulicu.

Plus: klasicna muzika u Gospodskoj. Nivo zvuka idealan. Ne ometa razgovor.

Plus: rostilj u Aljosa i ? u N. Varosi i Pod lipom preko puta SUP-a.
anonima
(Stranac)
01. septembar 2022. u 07.59
Moj Pjer, svašta će vrijeme pokazati samo sto nas neće biti da vidimo. I jedno je sigurno, ono sto mi danas radimo ili ne radimo je to famozno „vrijeme”. A naša djela danas su takva da ne treba ništa dobro očekivati od „vremena”.

@nonima
anonima
(Stranac)
01. septembar 2022. u 08.09
Minus: fali mi jabuka koja je pravila hlad ispred kuće.
Minus: fali mi porodica koja je prezauzeta poslom do te mjere da ne stiže ni na kafu da dodje.
Minus: mrzim sto moram razmišljati o kvaliteti vode dok se kupam u Vrbasu.
Minus: mrak mi padne na oci kad vidim smeće koje noćniposjetioci naše plaze ostave iza sebe.
Plus: uvijek mi je isto zadovoljstvo vidjeti komšije iz ulice i satima pričati sa njima o svemu i svačemu.
Plus: ipak nije glupa sestrina ideja da se postavi bazen na dvadeset metara od Vrbasa.
Plus: četiri sedmice van vreve su bolje od svih Azurnih obala.

Eto, da i ja rezimiram odmor sa plusevima i minusima.

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
05. septembar 2022. u 13.56
Evo i ja dan poslije:
Minus: supruga je izracunala da smo od stana punice do kuce u Kanadi putovali ukupno 26 sati. Voznje autom oko 7 sati (2 BL-ZG +5 aerodrom-kuca), letenja efektivno 1.5+9 sati. Ali se nakupi: „vrati rentakar”, „dodji ranije na aerodrom”, oko 1h presjedanje na drugi avion, cekanja prtljaga, transport od aerodroma do auta, granice nisu bile loše - 15 min ovdje, 15 tamo...

Nekad se zapitam vrijedi li.
Panciceva_omorika
(Ubica Zmajeva)
07. septembar 2022. u 02.55
Dodjem jednom u sto godina i vidi da su ostala ova dvojica pri cemu se dijalog odvija po sistemu „ja tebi vojvodo ti meni serdare”.

Obilaze groblja ... ma ja, primice se vrijeme :-))))

Njoj su amputirali nogu tebi moZZZZak pa ... to je to

Kod nas i pcele „Z”uje ZZZZZZZZZZZZZ

Tenirajte slovo ZZZZZZZ ... trebace vam ... prognoze „stranih” (EU tj. onih koji Znaju :-))))) izvora su 5 do 10 za...enih Zima
anonima
(Stranac)
07. septembar 2022. u 07.07
Stas’ Cemerko, prva ljubav zaborava nema. Tako ti i Pero i ja cijenimo naša neslaganja al’ se rijetko vrijedjamo.
A ti vidim u formi, ni na kraj pameti ti da posjećuješ groblja. Ili ti niko nije umro ili i prema njima imaš isto poštovanje kao prema nama ?!
Nego, ta sto su joj amputirali nogu imala je vise muda nego ti. Hajde da kažem da ih je imala i vise nego ja, jer ono moje je tako malo da se haman pa ne konta. Samo sto danas nema ništa od toga. I to ne kažem ja nego ona. Nego, kad pričamo uopste ne pričamo o onom šta je bilo nego o onome sto je danas. I tu se skoro pa utrkujemo da kažemo ko je razočaraniji u život, ona bez noge ili ja bez mozga.

@nonima
POLARIS
(доктор)
07. septembar 2022. u 14.46
Требате ви да се полако навикавате на те минусе, брзо ћете ви форевер назад у БЛ кад крене њесра.
anonima
(Stranac)
07. septembar 2022. u 15.58
O Dr. Djajic nam predviđa povratak u BL. Zaboravih minus za „Večeri krajiske pjesme”.

I fakat, sad bi igranka trebala biti u zapadnoj Evropi a BiH će biti kao neka oaza mira. Zaplijeni murija šezdeset kila kokaina ali izgleda da mnogo veće količine dolaze do potrošača.

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
07. septembar 2022. u 22.22
E moj „vojvodo” istina je primice se vrijeme. Neće biti anonime, Pjera, Omorike ni Polarisa. Ali Banje Luke će biti. Rimske, turske, srpske ili cije li već. Na istom mjestu gdje se Vrbas cist ili radioaktivan provuce kroz Tijesno i krene prema Posavini.

Sto bolan minus za krajiske pjesme? Ojkali samo i nije bilo centralnobosanskog testiranja grudnjaka?
https://youtu.be/4lqrc_uOF54
Ko vidi ima ljepote i u jednom i u drugom. ;)

Minus: BL zdravstvo gdje douceni mesari, pekari i veterinarski tehnicari rade kao medicinske sestre. Nisu samo nečiji rodjaci, uvaljeni na budzetske pozicije nego stvarno nedostaje sestara. Obrazovane i vrijedne sestre otisle vani. Nije ni cudo sto su ove koje su ostale nadr.ane, valja im raditi i za ove doskolovane koje ne znaju naći venu ako nije kao zila na konjskoj nozi.

anonima
(Stranac)
08. septembar 2022. u 04.09
Zašto minus?! Zato sto Banjaluka jeste u Krajini i to Bosanskoj i zato što te ojkace nikad nisu bile dio gradskog ambijenta. Zato sto ih pjevaju raznorazni Djajici u politicko-promotivne svrhe. Zato sto ih urlaju a ne pjevaju. Zato sto ih kvare violinama i harmonikama. Ojkace su isključivo vokalne viseglasne izvedbe, i kad su dobro izvedene nemam ništa protiv njih jer su dio našeg narodnog melosa bas kao i sevdalinke. Kad se ojkace koriste da se u njima uzdiže osoba koja uništava zdravstvo (sto i tebe pogađaj kako vidim), kad se koriste da se slavi osoba koja uništava sve sto može uništiti sa jedinim ciljem koji je lično bogaćenje i održavanje na vlasti … e pa u tome slučaju bar da udarim minus k’o kuća ako već ne mogu ništa drugo.

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
09. septembar 2022. u 04.07
Nadjoh.
„Veče krajiške pjesme u Banjaluci privuklo je sinoć veliki broj gledalaca, a posebno zanimljiva tačka bila je ona u kojoj su zapjevali funkcioneri SNSD obučeni u dijelove narodne nošnje.

Svojevrsnu izođačku grupu činili su Srđan Mazalica, Borivoj Obradović, Srđan Amidžić, Dragoslav Topić…ali je, kao i uvijek, dominirao Vlado Đajić, predsjednik Gradskog odbora SNSD i direktor UKC Republike Srpske.”
Minus.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
09. septembar 2022. u 05.45
Interesantno:
Djajic gradi parking garazu koja bi trebala rijesiti minus parkinga na KBC.
Stanivukovic opet kritikuje da pacijenti KBC-a nemaju osnovne stvari, lijekove, jastuke.. a pare se trose na skupu garazu.

Ne koristim KBC često da bi mogao da odvazem. Znajuci kako SNDS funkcionise, parking u garazi će se placati. Jednako kao i sto su uveli da se mora platiti parking ispred moje zgrade. 150KM godisnje za stanare.
anonima
(Stranac)
09. septembar 2022. u 07.08
Pravi parking na klizištu. Konta, kad se sklizne do centra moći će ga naplaćivati skuplje. Pa hebote, da li si vidio one fotke gdje dva bagera podupiru zid da ne padne. Halo, jel’ iko svjestan da je BL na trusnom području?! Bitno je samo uzeti svoj procenat pa nek se gradi bilo šta, bilo gdje i prije svega bilo kako.

@nonima
anonima
(Stranac)
03. novembar 2022. u 05.28
Test

@nonima
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Keychain ?
.