Diskusije : Banja Luka

 Komentar
Patriotizam
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
22. maj 2022. u 11.29
Додик: Патриотизам – кључна ријеч за опстанак српског народа
Pjer: Djeca - kljucna za opstanak srpskog naroda.

Ne rjec, nego djela. ;)
anonima
(Stranac)
22. maj 2022. u 13.14
Patriotizam definitivno nije ključna riječ za opstanak bilo kojeg naroda. Djeca to nisu takodjer jer su brojni narodi koji i sa velikim demografskim priraštajem žive u totalnoj bijedi i napuštaju domovinu. Ključ za opstanak naroda je stabilna ekonomska i politička situacija, razvijeni školski sistem i sistem socijalne i zdravstvene zaštite. Dakle, ta busanja u maljava balkanska patriotska prsa i računanje na majke radjaljke, to ostavite za devetnaesti vijek. Danas opstaju narodi koji imaju sve ono sto mi nemamo. A mi smo u rangu Alžiraca, Marokanaca, Tunižana, Pakistanaca, Afganistanaca … korumpirana pljačkaška elita i neuk narod.

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
22. maj 2022. u 14.02
„ ..to ostavite..”

Persiras me? Ili se obracas i meni i Dodiku? :P
Ako nije nijedno, promijeni u jedninu. Ja govorim samo sto ja mislim. Nisam glasnogovornik svog naroda.

Partiotizam u formi njegovanja jezika i tradicija naroda je važan za ljude van maticne zemlje ili regije. Kad se jezik zaboravi, biti recimo Italijan je vise deklerativno. Ali ostaje. Koga god ovdje upitam zna da mu su mu baba i deda Italijani. I smatra se kanadjaninom italijanskog porijekla. Ili mjesavinom vise naroda, ali SVI znaju bar do generacije babe i djeda. E sad koliko % su Kanadjani koliko % Italijani je individualno.

Za opstanak naroda u maticnoj zemlji patriotizam je nisko na ljestvici.
Zato prokomentarisah.

Francuska ima to što je po tebi vaznije, a po meni važno
(ekonomiju, skolstvo). Ali Alzirci, Sudanci.. imaju vise djece. Ako mislis da Francuska asimilira te narode i da će biti za 100 godina svi Francuzi, onda djeca nisu bitna.
anonima
(Stranac)
22. maj 2022. u 16.48
Pjer, želim ti samo reći da je patriotizam utjeha za osobe koje ništa u životu nisu postigli pa se tješe uspjesima svojih sunarodnika. Patriotizam sluzi da imaš nekome nešto ponuditi u zamjenu za ono sto mu stvarno treba. A djeca sigurno nisu bogatstvo neke države ako od najranije mladosti sanjaju kako od nje pobjeći. A ako ćemo o nacionalnom osjećanju naše djece rođene ili odrasle u inostranstvu, to je već malo duža tema. Moja djeca su u Francuskoj prvo naučila nas jezik pa tek onda francuski. Dakle, do roditelja je. A sa druge strane, od mene nisu puno čule o Bosni ali su je posjećivale svake godine. Moja mladja kćerka me je iznenadila kad je za prvi master rad izabrala temu uloge SAD u ratu u Jugoslaviji a za magistarski rad je izabrala da proučava upravo djecu naših iseljenika koja su rođena u SAD. Tako je u intervjuima sa njima pala na jednog Amerikanca Bosnjaka i jednog Amerikanca Srbina koji su se izrazili kao izrazito povezani sa kulturom i nacionalnom pripadnošću roditelja i pri tome u dvadeset četiri godine života nikad nisu bili u domovini roditelja. Sad, kako je moguće biti emocionalno vezan za neku zemlju a da nemaš nikakve želje da je posjetiš (važno je reći da imaju mogućnost za to) to je valjda do instant patriotizma koji su im roditelji ugradili u svijest. Isto tako u Francuskoj imaš mnogo djece useljenika koja izdižu u nebo domovinu roditelja a da je pošteno i ne poznaju. Koliko ih to sprijecava da se integrisu u društvo kojem de fakto pripadaju, ne bih ti znao reci ali je činjenica da se njihov nakaradni identitet onda sudara sa nakaradnim identitetom Francuza nacionalista koji žive za Francusku bijelaca i katolika, dakle za Francusku koja kao takva više ne postoji. To je jednako glupo kao kad bih ja očekivao da moja starija kćerka koja je u braku sa Venecuelancem za koji mjesec ili godinu rodi malog Bosanca. Svijet se mijenja i taj patriotizam i „naša” djeca postaju sve vise prošlost. Za državu je dobro ono sto je dobro za ljude koji u njoj žive kao sto su dobri ljudi za državu oni koji joj doprinose, bez obzira na njihovo porijeklo, boju i religiju.

@nonima

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
22. maj 2022. u 16.59
„deklerativno” hoće to kad ne čitaš šta si napisao prije nego sto kliknes. :)
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
24. maj 2022. u 05.34
Da, nasa djeca u inostranstvu su druga, ne manje važna tema.
Dotice ovu o opstanku naroda.

Biće da se oko vaznosti patriotizma u ulozi opstanka naroda slazemo. :)

„A djeca sigurno nisu bogatstvo neke države ako od najranije mladosti sanjaju kako od nje pobjeći. ”

Preplices narod i državu. Djeca, čak i ako sanjaju da žive u boljoj državi su pripadnici naroda. Ako ih u „boljoj” državi ima dovoljno da se ne asimiliraju, cine i tu državu državom svog naroda. Recimo Kanada je u dobroj mjeri država francuskog naroda.

Bez djece koja su dosla ovdje to nebi bilo moguće. Dakle djeca su broj 1 za opstanak naroda. :P
anonima
(Stranac)
24. maj 2022. u 08.57
Moja djeca su Francuskinje Bosanke, njihova djeca će biti Francuzi Venecuelanci Amerikanci Bosanci, djeca njihove djece će se sjećati da su imali neke pretke iz Bosne, Venezuele, Indijane, … dakle, zalud vam trud svirači jer smo mi naše odsvirali kurcu.

@nonima
anonima
(Stranac)
24. maj 2022. u 09.01
PS: jedino „Francuzi” iz Kvebeka imaju gori akcent od Francuza sa Balkana. A čuvaju francuski jezik kao sto Hrvati čuvaju hrvatski … ubise boga u njemu.

@nonima
RadojicaB
(Bosanac)
28. jun 2022. u 16.07
Како ли су размишљала два обична становника Босне нпр Радојица и Вукашин одмах послије отоманске окупације? Да ли да задрже своја босанска имена, културу, традицију, једноставно речено свој босански идентитет или да покушају да поштеде себе и своје породице тортуре и репресије отоманског калифата и потуче се? Потурчавање је значило и кориштење економских и правних бенифиција које је отомански калифат нудио потурицама наравно уз малу цијену губитка босанског идентитета.

Ко се овде као народ сачувао? Да ли твдоглави Босанци Радојица и Вукашин који задржаше свој босански идентитет те плаћаше харач и данак у крви или пак они који се потучише, ратоваше за интерс султана те живјеше у свили и кадифи?

Радојица ;-)
anonima
(Stranac)
29. jun 2022. u 14.30
Zadrzase bosanski identitet do kraja devetnaestog stoljeca i onda postadose Srbi i Hrvati.

@nonima
RadojicaB
(Bosanac)
30. jun 2022. u 16.40
ХАХАХА које махалске логике. Они становници Босне који задржаше своја имена као нпр Радојица и Вукашин као и традицију изворног становништва Босне тј Крсну славу се одродише и посташе Срби а они који се потурчише, узеше турска и арапска имена те арапску традицију рамазана и бајрама задржаше свој идентитет и осташе Бошњаци ХАХАХА. Ово да је измишљено било би смијешно али пошто је ова логика извучена из стварног живота босанских конвертита е онда је дибидус магична ХАХАХАХА.

Магија босанских конветита је ненадмашна.

Радојица ;-)
anonima
(Stranac)
01. jul 2022. u 01.46
Istu mahalsku logiku je imao i Garasanin. Možda njemu da je objasniš.

@nonima
RadojicaB
(Bosanac)
01. jul 2022. u 14.42
Ако си гледао „Тивра се дајџа” (Повратак Џедаја) онда знаш да један дајџа другог дајџу поздравља са „Нек магија буде стобом” (May the Force be with you) хахаха.

Али без обзира на импозантну количину магије у твојој глави успио сам да је разбијем без обзира што се упињеш из петних жила да покажеш да то није тако.

„No kao najglavniji i osnovni zakon državni mora se predstaviti i utvrditi u tome, da knjaževsko dostojinstvo mora biti nasledstveno. Bez ovoga načela, koje sačinjava jedinstvo u najvišem državnom dostojinstvu ne može se stalan i postojani državni sojuz medu Srbijom i ostalim susjedima Srbima ni pomisliti.

Ako Bošnjaci ne bi ovo primili, to bi otuda kao sigurno sledovalo raskomadanje Srba na provincijalna mala knjaževstva pod osobitim vladajućim familijama koje bi se nepremjeno tuđem i stranom uplivu predale; jer bi one među sobom sarevnovale i jedna drugoj zavidile.”

Ово ти је дио из Начертанија у коме Гарашанин говори о Босни а питање који разбија магију гласи а не тражи одговор: „Ко су остали сусједни Срби по Гарашанину?”

А како видимо Гарашанин је био у праву што се тиче предавања туђем и страном упливу. Некад под страним упливом Турака, затим Аустроугара, па Нијемаца а данас под страним упливом НАТО нациста.

Да скратим јер осјећам да губиш концентрацију.

Радојица ;-)

anonima
(Stranac)
01. jul 2022. u 16.51
Sila ili snaga a ne magija. Pa kad kreneš i filmove prevrtati, kako nećeš i Nacertanije. To je malo duži tekst, u njemu Ilija govori o Bošnjacima tri vjeroispovjesti. Govori i o tome kako Bošnjake pravoslavne vjeroispovjesti pridobiti, ,,, ono, on je bar znao o čemu piše. Dok si ti samo rezultat onoga čemu je on ciljao.

@nonima
RadojicaB
(Bosanac)
01. jul 2022. u 17.50
Ниси схватио умјетничку слободу. Није ни дајџа џедај него је uncle. Али џедај има форце-силу а дајџа има магију. Конташ?

Али ниси ти глуп, далеко од тога. Ти схваташ да Гарашанин Бошњаке све три кофесије сматра сусједним Србима али не желиш то и да прихватиш. Није мишљење Гарашанина само по себи и доказ да су Бошњаци све три кофесије етнички Срби али је пресмијешно да муслимански интелектуалци наводе Гарашанина као доказ да сусједни Срби тј Срби из Босне нису Срби. Са истом таквом махалском логиком муслимански интелектуалци наводе „Матицу српску”.

Ја имам доказ да су Бошњаци етнички Срби баш као и Херцеговци. Имам и доказ да народ који се од 1993 године самопрозвао Бошњаци у ствари нису изворни етнос Босне. Хајде молм те приупитај ме какае ја то доказе имам!

Радојица ;-)
anonima
(Stranac)
02. jul 2022. u 09.02
„ osim toga mogla bi se kao treći stepen štampati kratka i obšta narodna istorija Bosne u kojoj ne bi se smela izostaviti slava i imena nekih muhamedanskoj veri prešavši Bošnjaka. Po sebi se pretpostavlja da bi ova istorija morala biti spisana u duhu slavenske narodnosti i sa svim u duhu narodnog jedinstva Srba i Bošnjaka.”
I tako, od narodnog jedinstva dodjosmo do negacije samog postojanja Bosnjaka kao naroda tri vjeroispovijesti.

Ali opet, iz današnjeg ugla izgleda interesantno mišljenje Garasanina spram odnosa sa Rusijom. Volio bih čuti šta današnji rusofili o tome misle. Onda, onaj ko ne vidi u tom dokumentu da je glavna briga Garasanina da osigura širenje Srbije, nasljedno vladanje srbijanskih knjazeva nad teritorijima koje bi se Srbiji pridružile, … takvome ni Bog pomoći ne može. Drugim riječima, Garasanin je ondašnji Vulin sa srpskim svijetom … uz malu razliku sto je neuporedivo rijecitiji, inteligentniji i obrazovaniji od frljavog klempe sa Manjace.

@nonima
anonima
(Stranac)
02. jul 2022. u 09.10
„ Na istočnog veroispovedanija Bošnjake veći upliv imati neće biti za Srbiju težak zadatak Više predostrožnosti i vnimanija na protiv toga iziskuje to, da se katolički Bošnjaci zadobijedu. ”
Još malo o Bošnjacima pa onda malo cinizma o Crnogorcima:
„ Neka Srbija i u Crnoj Gori primier Rusije sleduje i neka dade vladiki pravilnu svakogodišnju podporu u novcu. - Srbija će na ovaj način za malu cjenu imati prijateljstvo zemlje, koja najmanje 10.000 brdnih vojnika postaviti može.”

Hajde sto su Crnogorce za malu cijenu dobili, vas su izgleda na rasprodaji uzeli.

@nonima
RadojicaB
(Bosanac)
03. jul 2022. u 11.42
Извини али морам да се спустим на ниво основне школе али тако је то кад имаш посла са људима чијим разумом не управља логика него магија.

Етничка одредница за народ Хрватске је Хрват. Геогеафска одредница за неког из Хрватске речено једном ријечју је такође Хрват. Дакле и Срби и Бошњаци из Хрватске по својој географској одредници су Хрвати. (Постоји израз Хрваћани који употријебио Бранко Радичевић у својој пјесми Коло коло наоколо којим се изразио да би објаснио географску одредницу станивника Хрватске али тај израз се никад није одомаћио).

У Србији када је Гарашанин писао Начертаније је била слична ситуације дакле појам Србин је био и етничка и географска одредница јер Аустроугари још нису измислили израз Србијанац којим су хтјели ословити патријарха СПЦ и географки а и службено га ограничити само на Србију. Послије се тај измишљени израз одомаћио (као нпр и измишљени израз стећак, босанчица, богумили) и постао је географска одредница становника Србије. Да је Гарашанин писао Нечетреније данас онда би се изразио овако:„Po sebi se pretpostavlja da bi ova istorija morala biti spisana u duhu slavenske narodnosti i sa svim u duhu narodnog jedinstva Srbijanaca i Bošnjaka.” А да Гарашанин све Бошњаке сматра Србима из Босне и то схвата сваки човјек просјечне интелигенције (па чак ако му у глави влада магија) види се из више мјеста у тексту из Начертаније као рецимо овај: „Ako Bošnjaci ne bi ovo primili, to bi otuda kao sigurno sledovalo raskomadanje Srba na provincijalna mala knjaževstva pod osobitim vladajućim familijama koje bi se nepremjeno tuđem i stranom uplivu predale; jer bi one među sobom sarevnovale i jedna drugoj zavidile.”

Сам си рекао да је Гарашанин интелигентан и имаш право. Да је Гарашанин Бошњаке сматрао посебним етносом (различитим од Срба) онда би ова његова реченица била тотално нелогична али она је веома логична чак и за људе са магијом у глави као што си ти.

Радојица ;-)
anonima
(Stranac)
03. jul 2022. u 17.26
Da su Bošnjaci imali teritorijalne pretenzije prema Srbiji i da su imali nekoga svoga Garasanina, i oni bi smatrali Bošnjacima sve Srbe iz Srbije. Ovo, na žalost nije na nivou osnovne škole pa nisam siguran da ćeš me shvatiti.

@nonima
RadojicaB
(Bosanac)
03. jul 2022. u 18.31
Ја ипак мислим да што се тиче историје да си баш на нивоу основне школе и да ниси добио наставнике јер још имаш учитељицу. Босанки бан Стјепан, исти онај који у својој повељи Дубривчанима наводи да пише на Српсцие, је мазнуо Хум од Немањића а тај Хум ће за 120-так година добити име Херцеговина. И можеш мислити, ти исти Хумљани постадоше Херцеговци а за неуке лаике и етнички Бошњаци а све њихове повење постадоше бити писане босанчицом и прије преласка Хума у руке бана Стјепана.

И сам Краљ Твртко је био у талу са кнезом Лазаром па су прво побиједили велможу Алтомановића и подијелили његове земље од старе Рашке па све до мора. И можеш мислити за неуке ти становници Рашке (данашњи Санџак постадоше Бошњаци.

Радојица ;-)

anonima
(Stranac)
04. jul 2022. u 10.08
Jasta, sve su to Srbi, čak i kad ti dekoder treba da skontas šta ti govori neki „Srbin” iz juznu Srbiju ... ili sve su Hrvati kad ti ni dekoder ne pomaze u konverzaciji sa Dudekom iz okoline Krapine. Samo kad su Bosnjaci u pitanju etnicka i geografska odrednica nisu isto, docim si „homogene” srpske i hrvatske nacije mogu dopustiti taj luksuz. Nema veze sto za hrvatsku državu nismo čuli desetak vijekova, nema veze sto srpska država nikad nije daleko preko Drine presla ... ta dva naroda su nastala i postala i opstala u bosanskoj državi. Logika by Radojica. Al' šta ću ja kao predskolski istoricar amater tebi o tome pricati. Ti si tu neprikosnoveni autoritet ... objašnjavas ljudima ko su i šta su, kako se osjecaju, čemu pripadaju, sve znaš bolje od njih samih.Ali ostaje cinjenica da su vam pretke posrbili prije vijek i po, kupujuci vas na vasarima i pijacama k'o metiljave ovce za sitne pare.

@nonima
RadojicaB
(Bosanac)
04. jul 2022. u 13.43
Зипа лома што се ускофрчио хахаха.

За босанске муслимане укључујући и тебе у Босни и Херцеговини су постојали само Бошњаци. Муслимани Босне су наравно Бошњаци јер су конвертирањем на ислам у ствари сачували свој етнички идентитет јер је ислам у ствари јако сличан богумилизму (за којег никад нико није ни чио ни видио до средине 19-тог вијека када је и измишљен хахаха). Срби из Босне су у ствари православни Бошњаци а Хтвати католички такође Бошњаци. Али магија не стаје се ту него се иде и мало даље. Херцеговци конвертити на ислам су такође Бошњаци, Србијанци конвертити на ислам (укључујући и Изетбеговиће) су Бошњаци, Црногорци конвертити на ислам су Бошњаци, Косовари (Словени) ковертити на ислам су такође Бошњаци. Зар ово није магично хахахаха.

И ко сад да зна ко има право у овој нашој збрци?

Е овдје се појављују наши Радојица и Вукашин који славе своју Крсну славу и који пишу ћирилицом. Такве људе налазимо у изворној Босни, Херцеговини, Србији, Црној Гори, Далмацију ... да не идем даље ... и сви они људи са ових наведених подручја који су задржали своје етничке осабине тј своје изворна народна имена, своју традицију Крсне славе и писмо ћирилицу нам кажу да су увјек били и остали Срби.

А то што српска држава по теби никад није прешла Дрину ја ти желим да ти босанске повеље разбију ту магију у глави јер тамо сваки краљ Босне у својој интитулацији на првом мјесту наводи да је КРАЉ СРБЉЕМ.

Радојица ;-)
anonima
(Stranac)
04. jul 2022. u 16.30
Evo da te bar neko posluša:

„ – Mi smo Srbi, nismo Bosanci, naš jezik je srpski jezik, pismo ćirilica, mi smo hrišćani, pravoslavci, imamo krsnu slavu – istakao je Dodik”

@nonima

PS: Ne odgovaraj tako ti krsne slave, sam na sebe se ljutim sto gubim vrijeme sa tobom mlatiti praznu slamu.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
04. jul 2022. u 23.39
Mislim da je od tih rijeci bitnije to što vlas' „daje” narodu 100 KM.
Ne da je previse uzela kroz poreze, pa vraca dio. Nego se u ime naroda zaduzuje da mu da pare.

Ili to što je odgovor vlasti na povecane cijene benzina povecanje sume koju ONI dobijaju po danu za troskove benzina.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.