Diskusije : Banja Luka

 Komentar
Russia Today o masakru u Drakulicu, Motikama
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
07. februar 2022. u 20.20
https://tinyurl.com/5733j2vd

Engleski

Na srpskom
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D0%B0%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%86

Glas:
БАЊАЛУКА - У Шарговцу је обиљежено 80 година од страдања 52 ученика Основне школе „Ђура Јакшић” које су звјерски убиле усташе током Другог свјетског рата.

Служењем парастоса и историјским часом ученици Основне школе „Ђура Јакшић” подсјетили су на страдање ђака у усташком покољу 1942. године.

Градоначелник Драшко Станивуковић је рекао да је питање да ли се након 80 година народ довољно сјећа свих страхота које је преживио.

- Данас се сјећамо 52 убијена ученика. Кључна је култура сјећања, јер заједничка култура сјећања једног народа ствара идентитет - истакао је Станивуковић.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да је стравичан злочин у којем су усташе током Другог свјетског рата звјерски убиле 52 ученика бањалучке Основне школе „Ђура Јакшић” у Шарговцу и да будућа покољења то не смију да забораве. Додала је да је битно да се истина о том злочину преноси кроз генерације и сталне едукације.

- На симболичан начин обиљежавамо страдање ученика, који никоме ништа нису скривили. Школа на аутентичан начин са својим ученицима проводи културу сјећања, кроз одређене програме и на данашњи дан и током наставне године. Наши ученици су будућност РС и не смију никада да забораве злочине и страдања- нагласила је Тривићева.

Директор Основне школе „Ђура Јакшић” Дарко Томић истакао је да се током цијеле године и наставнпг процеса и у осталим школама прича о овом страшном догађају.

- Ми довољно говоримо о овом злочину и мислим да не постоји ниједан ученик ове школе да не зна за овај злочин. За ових 10 година сматрам да смо много тога урадили - рекао је Томић.

Усташе су 7. фебруара 1942. године у покољу у бањалучким насељима Мотике, Шарговац, Дракулић и у руднику Раковац на најмонструознији начин убиле више од 2.300 Срба, међу којима је било 551 дијете.

Twitter
anonima
(Stranac)
08. februar 2022. u 07.12
Smeta mi sto današnji srpski političari govore o tome zločinu kao da se o njemu nije prije govorilo. Taj zločin je ostao urezan u kolektivnom pamćenju svih stanovnika banjalučke opstine. Sjećam se da mi je tata pričao kako je za vrijeme rata ustaški stožernik Viktor Gutic stanovao u kući preko puta naše. Taj Gutic je isplanirao pomenuti zločin. Moj tata kaže kako je njegova majka govorila mojoj baki kako nije dobro to što radi njen Viktor. Na kraju su njegova majka i sestra poginule u skrovištu u koje ih je Viktor sklonio od bombardovanja. Valjda je avionska bomba uletila kroz mali podrumski prozor direktno u sklonište. Karma?! Isti taj Gutic je pogubljen u Banjaluci 1947.

Dakle, nisu se samo Srbi sjećali zločina nad Srbima. Kad se narodi sjećaju jedino zločina nad svojim pripadnicima, takvo sjećanje ne može ništa dobro da izrodi.

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
08. februar 2022. u 14.29
@
Subjektivnost je teško izbjeci. Akcija izaziva reakciju. Na ovom prostoru „kokos i jaje” se smjenjuju stotinama godina, i niko više ne zna šta je starije.
Linija između „pamtimo i radimo na tome da se ne ponovi” i „ne zaboravljamo, niti prastamo, vraticemo duplo” je vrlo tanka.

Moji u 2 svj ratu nisu zivjeli i BL, i svako svjedocenje onih koji se sjecaju je vrijedno.

„...mjesec dana od sarajevske rezolucije, banjalučki muslimanski uglednici istupili su sa rezolucijom uperenom isključivo protiv ustaške politike diskriminacije, terora i zločina prema nepoćudnim elementima, ostavljajući u drugom planu pitanje ravnopravnosti i prava muslimana u komunalnim okvirima. Banjalučka rezolucija od 12. novembra 1941, koju su katolički kritičari nazvali pamfletom i podvalom čiji je cilj amnestirati muslimane od bilo kakve odgovornosti za nerede i zločine koji su se desili, bila je sadržajno najbogatija i najdalekosežnija po iznesenim tvrdnjama i optužbama i nije ostavljala nikakve sumnje da je teretila ne tek skupinu neobuzdanih ustaša, nego cijeli sistem ustaške države, sa izuzetkom, dakako, samog poglavnika koji je posredstvom muslimanskih članova Vlade trebao biti ”upoznat„ šta se događa u nesretnim kotarevima ”Hrvatske krajine„.

U Bosanskoj krajini su se desili neki od najstravičnijih zločina u okupiranoj Jugoslaviji, pa su autori rezolucije smatrali neophodnim odrediti se prema tim događajima i objasniti ulogu muslimanskog elementa u njima. Oslikana je, izrazito otvoreno, sva okrutnost ustaškog režima, usmjerenog na bespomoćni pravoslavni živalj i njegove prvake.

”Ubijanje svećenika i drugih prvaka bez suda i presude, strijeljanje i mrcvarenje u gomilama često posve nevinih ljudi i žena pa i djece, gonjenje u masama od kuće i iz postelje čitavih porodica s rokom od jedan do dva časa za spremanje te njihovo deportiranje u nepoznate krajeve, prisvajanje i pljačkanje njihove imovine, rušenje bogomolja, često njihovim vlastitim rukama, siljenja na prelazak u rimokatoličku vjeru, sve su to činjenice koje su zaprepastile svakog čestitog čovjeka i koje su na nas muslimane ovih krajeva djelovale najneugodnije.„”
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
08. februar 2022. u 16.33
Pripremio: Mišo VIDOVIĆ za Impuls

U rezoluciji između ostalog stoji: „Ubijanje svećenika i drugih prvaka bez suda i presude, strijeljanje i mrcvarenje u gomilama često nevinih ljudi, žena pa i djece, gonjenje u masama od kuća i iz postelje čitavih obitelji s rokom od 1 do 2 časa za spremanje, te njihovo deportiranje u nepoznate krajeve, prisvajanje i pljačkanje njihove imovine, rušenje bogomolja, često njihovim vlastitim rukama, siljenje na prelazak na katoličku vjeru, sve su to činjenice koje su zaprepastile svakog istinitog čovjeka i koje su i na nas Muslimane ovih krajeva najneugodnije djelovale. Mi nismo nikada očekivali, a kamoli željeli, ovakve metode rada i upravljanja u našim krajevima. U našoj burnoj prošlosti mi se nismo nikada, niti pod najtežim prilikama, služili ovakvim sredstvima. I to ne samo radi toga što nam brani islam, nego i zato što smo vazda vjerovali i što vjerujemo, da ovakve metode rada dovode do rušenja javnog mira i reda u svakoj državi i ugrožavaju njezin opstanak. Mi smatramo da se ovakva nasilja ne bi smjela vršiti ni nad najgorim neprijateljima, jer ovo što se kod nas radilo, sumnjamo da bi mogli naći primjera u povijesti bilo kojeg naroda.”

Rezoluciju su potpisali gradonačelnik Banje Luke, advokati, činovnici, muftije, imami, trgovci, veleposjednici, činovnici, ljekari, profesori, penzioneri, zanatlije. Banjalučki publicista i novinar, nekadašnji predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka, Bedrudin Gušić, koji sada živi u Sjedinjenim Američkim Državama, objavio je na svom blogu imena potpisnika:

HAKIJA BEŠLAGIć, gradonačelnik,

Inž. SULJAGA SALIHAGIĆ,

HASANBEG DŽINIĆ, predsjednik,

HUSEIN REDŽIĆ, privredni činovnik,

HAMDIJA AFGAN, predsjednik

Dr ASIMBEG DŽINIĆ, advokat

HALIDBEG DŽINIĆ, veleposjednik, pred. uzd.

AVDIJA HASIĆ, penzioner

Dr SEID BULJINA, pravni referent opštine

KERIM ĆEJVAN, posjednik i pred. zanatske udruge

ILIJAS OMERBEGOVIĆ, geometar i predsjednik sport. kluba

IBRAHIM MAGLAJLIĆ, trgovac

MUHAREM IBRAHIMBEGOVIĆ, trgovac

NEDŽIB BIBERIĆ, trgovac i sahadžija

ALI KAMILBEG DŽINIĆ, veleposjednik

Hadžihafiz MUSTAFA ef. NURKIĆ, muftija u miru i muderis

Hafiz IDRIZ SKOPLJAK, muderis

LATIF DEMIROVIĆ,trgovac

AGO ABAZAGIĆ, umirovljenik

DERVIŠ DŽANIĆ, trgovac

SEJDAGA ĆEJVAN, posjednik

ĆAZIM MUFTIĆ, posjednik

ŠAĆIR DEDIĆ, učitelj u penziji

ZAIM IBRAHIMBEGOVIĆ, trgovac

RAMIZBEG BEGANOVIĆ, veleposjednik

ALIBEG GRADAŠČEVIĆ, veleposjednik

BEKIR GALIJAŠEVIĆ, insp. računovodstva

ALIJA GERMOVIĆ, knjižar

Prim. dr ASIM KULENOVIĆ, liječnik Državne bolnice

Inž. IBRAHIM SULJIĆ, šef tehničkog odjeljenja Hig. zavoda

NAIM ĆEJVAN, profesor i predsjednik Vakufa

Dr IHSAN ZUKANOVIĆ, liječnik Državne bolnice

ALIJA TABAKOVIĆ, činovnik sudbenog stola

KEMAL HADŽIOMERSPAHIĆ, profesor

SAFET DOROČIĆ, učitelj

SULEJMAN HADŽIDEDIĆ, činovnik I hrvatske štedionice

Hafiz IZET MUFTIĆ, glavni imam Ferhadije džamije

AHMET AHIĆ, šerijatski sudija

HUSEIN KAPETANOVIĆ, učitelj

HAMZAGA HUSEDŽINOVIĆ, posjednik i industrijalac

DERVIŠBEG KAPETANOVIĆ, posjednik

HAMDIJA ef. SOFTIĆ, džematski imam

IBRAHIM KARASELIMOVIĆ, trgovac

MUSTAFA ZUHRIĆ, šerijatski sudija

ALIJA ef. KAPIDŽIĆ, vojni imam

MEHMED IBRAHIMBEGOVIĆ, posjednik

Inž. DŽEVAD GLUHBEGOVIĆ, činovnik vjerskog zavoda

SALIH ĐOĐIĆ, povjerenik privredne komore

ŠAĆIR H. KOVAČEVIĆ posjednik

Inž. OMER KAJTAZ, šumarski činovnik

Hadži HAMID MUFTIĆ, imam i vjeroučitelj

Inž. MUHAREM KATANA, šumarski činovnik

OSMAN KULENOVIĆ, ravnatelj OUZOR-a

MEHMED JAHIĆ, trgovac

Inž. agr. RIZO HADŽIOMERSPAHIĆ, poljoprivredni činovnik

HALID BULJINA, profesor

Inž. BEDRUDIN GUŠIĆ, činovnik

MUJO GUNIĆ, obućar

ABDULAH SMAJIĆ, činovnik OUZOR-a

ASIM KRAJIŠNIK, činovnik

HUSEIN DŽANIĆ, privredni činovnik

OSMAN AHMIĆ, šerijatski sudija

Hafiz MEHMED ef. ZAHIROVIĆ, vjeroučitelj (nakon Drugog svjetskog rata bio dugogodišnji muftija banjalučki)

FEHIMAGA LITRIĆ, posjednik

MUHAREM HAMULA, član vakuf. povjerenstva

Hadži DERVIŠ NUMANOVIĆ, mesar

Hafiz ŠAĆIR KOVAČEVIĆ, posjednik

MUJO MEDIĆ, tajnik „Bratstva”

EDHEM BARUČIJA, tajnik „Islahijeta”

SALIH VEHABOVIĆ, trgovac

Hadži ĆAMIL GUŠIĆ, vlasnik kupatila

Hafiz BEKIR ef. DEMIROVIĆ, imam

MUSTAFA GUŠIĆ, predsjednik „Islahijeta”

MUHAMED TABAKOVIĆ, bivši gradonačelnik

Među onima koji se svojim potpisom na rezoluciji usprotiviše teroru i progonu nad svojim komšijama bili su i članovi porodice Gušić. Bedrudin Gušić s ponosom ističe da su trojica njegovih rođaka potpisnici.

– Poruka je zaista bila istorijska, komšijska, prijateljska i ona na neki način s tim povodom odslikava biće Muslimana tadašnjih, a evo ja mogu reći, možda je neskromno, možda i današnjih – kazao je Gušić, te podsjetio da su potpisnici zbog svog hrabrog čina doživjeli represalije od strane tadašnje ustaške vlasti NDH: „Neki su završili u Jasenovcu, neki su doživjeli smaknuća i nasilje. Vjerovatno su bili svjesni rizika koji preuzimaju potpisivanjem takve rezolucije, ali su oni po meni spasili svoj obraz i obraz svoga naroda i Banjalučana općenito.”

Jedan od potpisnika rezolucije bio je i Alija efendija Kapidžić, vojni imam, jedan od inicijatora potpisivanja rezolucije. Alija Kapidžić je otac pjesnikinje i književnice Nasihe Kapidžić-Hadžić. Kći Alije Kapidžića i sestra Nasihe Kapidžić-Hadžić, Sabiha Beba Kapidžić koja živi u Banjoj Luci, penzionisana nastavnica likovne kulture i slikarka, svojevremeno je istakla da su potpisnici rezolucije bili učeni ljudi visokih moralnih kvaliteta: „Ono što su oni učinili danas izgleda nestvarno. A, zapravo, to je čovjek! Njima su bili važni sugrađani kao dio njihovog grada, njihove zemlje i kulture i nisu mogli civilizacijski da prihvate da se strašne stvari oko njih događaju. Otac je do smrti bio ponosan na taj svoj potpis. Iznad svega, velika je hrabrost krasila te ljude. Odlučili da učeno, ali direktno, kažu svoje ”ne!„ i to tada jednom Paveliću.”
anonima
(Stranac)
09. februar 2022. u 13.06
Potpisnik te rezolucije je i moj dido po majci, Mustafa Bukic, trgovac. Nije mi jasno radi čega je njegovo ime izostavljeno jer se jako lako može procitati kao predzadnji potpis na zadnjoj strani deklaracije. Pogotovo jer se nalazi između potpisa Muje Medica i Edhema Barucije koji su prilično necitki a ipak su na Gusicevoj listi. Međutim, nije mi to previse važno jer mi je bitno da sam se sam mogao uvjeriti da je moj did, kojeg nisam mogao upamtiti, bio ljudina.

@nonima
Impuls_
17. februar 2022. u 17.35
Ovo je odlicna tema da se postavi nekoliko pitanja vezano za kokos i jaje...
1. Koliko nepresudjenih Srebrenica su pocinili Muslimani sami nad Srbima u 2. sv. ratu? Nedavno sam negdje procitao o najmanje 3 takva slučaja sa po preko 12 hiljada civila.
2. Ako je 9 hiljada muskaraca (djelimicno naoruzanih) u bijegu genocid, koliko je genocida u istoriji bilo do sada?
3. Koliko genocida su pocinili Turci i Muslimani za onih 500 godina njihove vladavine? Shvatam da Srebrenica nije bila jedina, Muslimani racunaju sve od povlacenja Turaka u Tursku...
4. Da li je 80.000 Muslimana u Srebrenici islo u pohode na hranu u srednjoj Bosni i nije ubijalo tamosnje stanovnike, ili su se zaista desavali zločini od 3000+ Srba, pa je Srebrenica bila osveta za Kravice i ostalo?
5. Ako je sadasnja RS genocidna tvorevina, da li je i sadasnja Njemacka genocidna tvorevina?
6. Možemo li se sloziti da nametnute religije nisu iskreno prihvacene i da se radi o tome da se pomoću nje preuzme topuz u ruke?
anonima
(Stranac)
19. februar 2022. u 13.30
1.Hajde nas prosvijetli pa nam kaži koji su to slučajevi gdje su Bosnjaci ubili preko 12 hiljada Srba civila u 2. svjetskom ratu?

2. Tih 9 hiljada muskaraca su bili zarobljeni i nenaoruzani kad su ih ubijali. A ubijali su ih zato što su bili Bosnjaci sa namjerom da pobiju sve Bosnjake do koji su uspjeli da se docepaju. Kad se radi o zločinu kome je jedini cilj pobiti sve pripadnike jedne skupine, onda se radi o genocidu.

3. Nijedan genocid nisu izvrsili Turci nad Srbima, još manje Bosnjaci u tom periodu. Da je postojama genocidna namjera tokom pet vijekova, danas bi se o Srbima znalo manje nego o onim svjetlecim hajvanima sto zibe na 8000 metara u okeanima.

4. Tih 3000 mrtvih Srba iz srebrenickog kraja su samo jedan skup pokupljenih imena osoba ubijenih po ratistima sirom BiH i Hrvatske. Isti spin kao i onih 10 hiljada Srba ubijenih u Sarajevu za koje još cekamo da se dobije spisak.

5. Njemacka je prošla kroz proces denacifikacije. U RS je proces renacifikacije i donacifikacije već 30 godina u toku.

6. Sve su religije nametnute po toj logici. Zašto bi prelazak na pravoslavlje bio normalniji od prelaska na islam. Ako je islam silom nametnut, onda bi se u vijek i po od odlaska Turaka sa Balkana neko odlucio da se otarasi silom nametnute religije.

Dakle, supljak 6/6.

@nonima
Impuls_
19. februar 2022. u 17.14
6. Istina je, s tim sto sam ja ateista, posteno.
2. Strijeljano je samo nekoiko autobusa, izvrsioci su bili nesrbi iz specijalnog diverzantskog korpusa. Narucioci Klinton i Alija Izetbegovic.
1. Ovo nije: https://www.zapadnisrbi.com/istorijska-citanka/sve-srpske-golgote/172-genocid-u-hercegovini (tražim, kad nađempostavim)

E'o ga, treca „sreća”: https://jadovno.com/cela-bih-puna-je-srpskih-srebrenica/comment-page-1/?lng=lat#.YhFrjD7MKUk
Impuls_
19. februar 2022. u 17.22
Dakle, pod 2 nisi odgovorio koliko je genocida bilo u bitkama u kojima je neprijatelj u povlacenjima bio ubijen sa ledja?

4. Imaš na youtube svjedocenje jedne muslimanke iz srednje Bosne koja kaže da su ispred isli Naser Oric a za vojskom gladni civili. Upadali su najviše za vrijeme svetkovina, kad se znalo da na stolu ima hrane.

3. Turci kud su prolazili ostajala je pustos. I region Banjaluke naseljen je tek u 19. vijeku, po dolasku Austrougara. Tolika je bila pustara da su se doseljavali Srbi iz svih dijelova BiH, a najviše iz neiscrpne Hercegovine.

5. Nacifikacije nije bilo, ali jeste bilo etnickog ciscenja, i to sve prema mapama iz Lisabona. Imaš Zlatka Hadzidedica, rođenog Banjalucanina (ili nekog ko je tamo živio) i ko najrealnije sagledava stvar. I ne libi se izgovoriti Republika Srpska.

Impuls_
19. februar 2022. u 17.25
Zašto su se iselili Srbi sa Kosova, ako nisu dirani civili? Jer su se bojali odmazde zbog prodora Austrougara.
Impuls_
19. februar 2022. u 17.35
Sem toga, i samo muslimani opisuju slijevanje svog stanovnistva u Bosnu iz svih krajeva Srbije. Jedan dio je isao direknto u Tursku, a veliki dio za Bosnu. Sto onda znači da ili nisu imali nikakve veze sa Bosnom, ili su Bosnjaci vladali kompletnon teritorijom ex-Yu.

Osim toga, „gradjanska” politicka opcija duboko religioznih bosanskih muslimana i sred sekularne Evrope. Ko tê pusi?
Impuls_
19. februar 2022. u 17.41
Komunisti su prikrili sve zločine, tako da je SR Bosna i Hercegovina nastala na genocidu i holokaustu (jedan genocid ne čini holokaust).
Tek je vama potrebna denacifikacija.
To je nešto slično kao u Hrvatskoj koja ne može da se rijesi nacistickih simbola, a i Ukrajinci su isti, jer su i stvoreni u 1. svjetskom ratu.

Nisam nikad vidio nijednog modernog „četnika” koji pozdravlja nacistickim pozdravom. Kao monarhisti, četnici su bili izolovani ostatak u Evropi koji se nije zanimao za burzoaske nacionalizme.

I ako me slučajno pitas, bolja je i monarhija, nego demokratija, a još bolje sekularna. (religija je za žene)
Impuls_
19. februar 2022. u 17.51
1. Ovo nije: https://www.zapadnisrbi.com/istorijska-citanka/sve-srpske-golgote/172-genocid-u-hercegovini (tražim, kad nađempostavim)
E'o ga, treca „sreća”: https://jadovno.com/cela-bih-puna-je-srpskih-srebrenica/comment-page-1/?lng=lat#.YhFrjD7MKUk
2. Strijeljano je samo nekoiko autobusa, izvrsioci su bili nesrbi iz specijalnog diverzantskog odreda. Narucioci Klinton i Alija Izetbegovic.
Dakle, pod 2 nisi odgovorio koliko je genocida bilo u bitkama u kojima je neprijatelj u povlacenjima bio ubijen sa ledja?
3. Turci kud su prolazili ostajala je pustos. I region Banjaluke naseljen je tek u 19. vijeku, po dolasku Austrougara. Tolika je bila pustara da su se doseljavali Srbi iz svih dijelova BiH, a najviše iz neiscrpne Hercegovine.
Zašto su se iselili Srbi sa Kosova, ako nisu dirani civili? Jer su se bojali odmazde zbog prodora Austrougara.
4. Imaš na youtube svjedocenje jedne muslimanke iz srednje Bosne koja kaže da su ispred isli Naser Oric a za vojskom gladni civili. Upadali su najviše za vrijeme svetkovina, kad se znalo da na stolu ima hrane.
5. Nacifikacije nije bilo, ali jeste bilo etnickog ciscenja, i to sve prema mapama iz Lisabona. Imaš Zlatka Hadzidedica, rođenog Banjalucanina (ili nekog ko je tamo živio) i ko najrealnije sagledava stvar. I ne libi se izgovoriti Republika Srpska.
6. Istina je, s tim da sam ja ateista, posteno. I da, upravo zbog toga vam ni Evropa ne daje iskrenu podrsku.

Sem toga i sami muslimani opisuju slijevanje svog stanovnistva u Bosnu iz svih krajeva Srbije. Jedan dio je isao direktno u Tursku, a veliki dio za Bosnu. Sto onda znači da ili nisu imali nikakve veze sa Bosnom, ili su Bosnjaci vladali kompletnon teritorijom ex-Yu. Doduse postoje neka istorijska svjedocanstva u kojima se pod „Turcima” ustvari podrazumijevaju bosanski Muslimani, to je onaj period kad su gubili bitku za bitkom u Srbiji prije osamostaljenja.
Osim toga, „gradjanska” politicka opcija duboko religioznih bosanskih muslimana usred sekularne Evrope. Ko tê pusi?
Komunisti su prikrili sve zločine, tako da je SR Bosna i Hercegovina nastala na genocidu i holokaustu (jedan genocid ne čini holokaust). Tek je vama potrebna denacifikacija, i zbog toga Srbi nisu htjeli da ostanu s vama, JER, vidimo šta se danas radi sa Rusima u Ukrajini, šta bi tek bilo sa Srbima u BiH...! To je nešto slično kao u Hrvatskoj koja ne može da se rijesi nacistickih simbola, a i Ukrajinci su isti, jer su i stvoreni u 1. svjetskom ratu, od strane Nijemaca. Šta mislis zašto ih prizeljkuje NATO?
Nisam nikad vidio nijednog modernog „četnika” koji pozdravlja nacistickim pozdravom. Kao monarhisti, četnici su bili izolovani ostatak u Evropi koji se nije zanimao za burzoaske nacionalizme.
I ako me slučajno pitas, bolja je i monarhija, nego demokratija, a još bolje sekularna. (religija je za žene)
Impuls_
19. februar 2022. u 18.15
Još jedna zackoljica za kraj: federacija BiH stvorena je vasingtonskim sporazumom u martu 1994. Stvorena bez Srba, sto znaci izvan okvira Republike BiH. Samim tim je „Republika BiH” dokazala svoju nenadleznost i u federaciji u RS. Sve sto je stvoreno u danasnjoj BiH stvoreno je izvan institucija predratne BiH, običnim dogovorom nekolicine ljudi i stranaca. Drugim rijecima, predratna Republika BiH samodokinuta je u Vasingtonu u martu 1994.
anonima
(Stranac)
20. februar 2022. u 13.39
Izvini me drug Impuls, ali nisam u stanju da te pratim. Mnogo ti, brate, misli vrludaju. Pomiješao si barem deseta sajtova i tabloida, pobrkao si Hrvate i Bošnjake, Albance i Bošnjake, Ukrajince, Austrougare i Bošnjake, lupaš o sekularnosti, monarhiji, religiji, … ukratko nema svrhe da lje da nastavljamo jer sam ja sve to što pričaš vise puta čuo.
Onako usput, u Srebrenici su ubijane žrtve starosti 11 do 82 godine. Na mjestima egzekucije je ubijano po hiljadu i vise osoba. Kad pričaš o nekoliko autobusa, zamisli samo jedno mjesto egzekucije i 20 prepunih autobusa. Ili, zamisli kolonu od 180 prepunih autobusa. Ili još jednostavnije, idi u Potocare i pogledaj ono ogromno mezarje puno ljudi koji su ubijeni samo zato što su Bosnjaci. Pa ako i dalje budeš imao želje da seres to što seres, pljuni brate u zrak i gledaj da ti se vrati u lice.

@nonima
Impuls_
20. februar 2022. u 14.39
„Ustaša” je zajednicka imenica i za muslimanske i za katolicke naciste. Bihac, Sanski Most, Garavica, sve teritorije na kojima skoro nije ni bilo katolika.

Nigdje nisam citao da su u Srebrenici ubijani maloljetnici. Čak i na wikipediji tvrde da su odvajani samo vojno sposobni muskarci.

Uglavnom, hvala na ignoranciji kojom si nas pocastio na ovom forumu. Veoma domaćinski!
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Mantra Bracelets?
.