Diskusije : Banja Luka

 Komentar
Most u Toplicama
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
15. oktobar 2020. u 00.51
Ili u Seheru.
Celicna konstrukcija premostila Vrbas. Malo me zbunjuje sto nije koristen ravni „I beam”, nego je na sredini nešto uzi nego na krajevima. Prvi put vidim ovo, i sa mojim limitiranim znanjem iz statike mi se čini da je bolje ravno. Ako ko zna objašnjenje bilo bi mi interesantno.

https://tinyurl.com/yygaa4o7
anonima
(Stranac)
15. oktobar 2020. u 15.29
Kad stavljaju asfalt ukradu koji centimetar, kad stavljaju most ukradu koji centimetar ... nema malih profita.
Nego Pero, prva si osoba iz kategorije Banjalucani koju čujem da koristi taj nakaradni naziv Toplice ... valjda se kaže Srpske Toplice. E ...ale te Toplice!

@nonima
BL
(Dr.)
15. oktobar 2020. u 18.03
Kako prevesti imenicu toplice na bosanski jezik.
Zar to nije imenica na hrvatskom toplice imenica koja nam oznacava termalne vode ili lijecilista.Imam osjecaj da ovo sto Pjer naziva Toplice da je ostalo iz NDH.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
16. oktobar 2020. u 14.54
Gdje si me čuo da koristim? ;)

Citirao sam naslov clanka. :P
vacuum
17. oktobar 2020. u 03.33
Uh Pjer kakav minus... morao si se izdati kad tad :-D
anonima
(Stranac)
17. oktobar 2020. u 04.32
Moj Pero, nisi skontao foru. Ja to kao političari, kad nemam odgovor na pitanje okrenem na nacionalno.

A sto volim igrati šaha sa vama. Ništa bolje za ubijanje vremena dok traje policijski sat.

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
17. oktobar 2020. u 11.38
Vacuum,
Jel' anonimni dobio plus sto me ispravio na Srpske Toplice? ;)

U principu sam protiv mijenjanja imena ulica, gradova, planina. Osim u rijetkim slučajevima, recimo kad je Staljingradu vraceno staro ime.
Mjesta cija sam imena usvojio u mladosti, zovem istim imenom. Možeš mi slobodno udariti minus i za Mejdan, Sehitluke, vjerovatno plus za Gospodsku ulicu, Ploce, Drvar (koji je jedno vrijeme bio Titov Drvar).

BL,
Ne znam odgovor zašto je ime promijenjeno u Toplice. Kad imamo banju Kulasi, Banju Vrucicu... Zaintrigira me gdje se granice Novoselija i Seher i pogledah mapu na Google. I vidi vraga, Srpske Toplice odmah ispod Gornjeg Sehera. :)

Ono bitno je da će još jedan most premostiti Vrbas. A mostova nikad nije previse.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
17. oktobar 2020. u 12.17
Seher je persijska riječ, prihvacena u turskom, znaci grad.

Prelaz sa Seher Sarajeva, Seher Banje Luke u grad Sarajevo i Banju Luku ima smisla. Jezik se mijenja tokom vremena. Gornji Seher nije postao Gornji grad, jer je prvo ime preciznije. A i ljudi koji su tu zivjeli su navikli na njega i prenosili ga na mladje generacije dugo nakon što su Turci napustili Bosnu. I tako sam i ja usvojio Gornji Seher.

Dzamija Ferhat pase Sokolovica je dobila u svakodnevnom govoru krace ime Ferhadija. Titula pasa je slična srpskoj tituli vitez. Promijeniti joj ime u „bogomolja viteza Sokolovica” da se „rijesimo mrskih nam turcizama” nebi funkcionisalo. Mada nije iskljuceno da ovaj kum Srpskih Toplica, kad ne imadne za naredne izbore da ponudi rezultate, ne pokrene i tu inicijativu.

anonima
(Stranac)
17. oktobar 2020. u 12.55
https://banjaluka.net/wp-content/uploads/2020/10/DJI_0718.jpg

Ovo najviše lici na modernu verziju lucnog mosta sa gornjom horizontalnom gredom s tim da nije rešetkasta konstrukcija u pitanju ... primjetices da se most oslanja na taj blagi luk a da duž čitavog mosta imaš vertikalne ukrućivace konstrukcije. Dakle, da je greda I profila I da su joj krajevi uklješteni, bilo bi logično da je iste visine na cijeloj dužini. Sto opet ne mijenja činjenicu da je most u Seheru a to opet ne mijenja činjenicu da je bilo krajnje vrijeme da se izgradi. A druga stvar sto će taj istočni tranzit da usere motku i upropasti život stanovnicima duž Vrbasa. Jedino rješenje je bilo da se pravi zapadna obilaznica grada i da se teretni saobracaj definitivno udalji od gradskih naselja.

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
17. oktobar 2020. u 17.49
Hvala za sliku. Vidim da se odupire od obalu, sa ceone strane. Po tome bi se moglo reći da je lucna konstrukcija. Ali donja strana grede ima jako mali ugao da bi bio luk. 10 tona tereta na centru mosta, sa tim uglom od manje od 10° će se pretvoriti u 500 tona pritiska na obalu u horizontalnom pravcu. Da bi luk funkcionisao treba da bude fiksiran na obe strane u horizontalnom pravcu. Kako će se termicko sirenje kompenzirati nije mi jasno. Ako je jedna strana fiksirana za obalu a druga ima nosac samo sa donje strane, onda je sredina nepotrebno oslabljena tanjenjem grede.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
17. oktobar 2020. u 17.51
Procitah ponovo ovo vacuum-ovo „morao si se izdati, kad tad” pa me zaintrigira. Koja sam vrsta izdajnika i šta sam izdao? :)
vacuum
19. oktobar 2020. u 01.39
„izdao” si se da si ipak chetnik... „E ...ale te Toplice!”
:D :D :D
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
19. oktobar 2020. u 21.46
А ја помислих издао сам се да сам нешто друго. Нити сам то друго нити четник.
anonima
(Stranac)
20. oktobar 2020. u 01.41
E moj Pero, težak ti izbor ... jal četnik jal hanonimni kolaborator.

@nonima
vacuum
20. oktobar 2020. u 18.28
Jebga anonima, opet izbor koji su tvoji u Sarajevu namjestili... il' si Bosanac (pravoslavne vjerosipovjesti) il' si chetnik, treće nema.

Ako kažeš da si Srbin i vide te sa Srpskom zastavom, ti si brale chetnik.
anonima
(Stranac)
21. oktobar 2020. u 08.58
Ili si Bosanac ili nisi. Nema druge moj zrakoprazni. Nego, da li ti bar malo dolazi do mozga da je bezveze govoriti o mojima u Sarajevu kad ja nemam neke posebne veze sa tim gradom? Meni je sve moje ostalo u Banjaluci : srce, duša, uspomene, majčin i očev grob, sestre, ... samo mi budućnost ostala van nje jer u njoj nema budućnosti za ovakve kao sto sam ja.

@nonima
vacuum
21. oktobar 2020. u 18.05
Kako je bez veze kad se držiš njihove politike.
Sve si uvazio (hajde da budem korektan, ne bas sve ALI), pijes njihovu propagandu o jedinoj i iskljucivoj Srpskoj krivici, o Srpskoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu, ogrnuo se zuto-plavom zastavom koju su oni stvorili 1992 itd, itd...
anonima
(Stranac)
22. oktobar 2020. u 03.01
Jeste bas. Kad bolje prokontas trebao bih vjerovati da su muslimani razvalili Jugoslaviju, započeli rat u BiH protiv goloruke srpske nejaci izvršili nekih dvadeset i pet hiljada samoubistava u prva tri mjeseca rata da bi ljagu na Srbe svalili ...

@nonima
vacuum
22. oktobar 2020. u 04.49
- Ciji je predsjednik rekao da će žrtvovati mir??
- Ko je zapucao u Sarajevu na SVATOVE 1. marta 1992??
- Ko je naparavio PRVI masovni zločin na teritoriji BiH, 26. marta 1992??
vacuum
22. oktobar 2020. u 04.59
Uostalom kao sto rekoh, tu pricu si popio, a ovamo lafo „šta ja imam s ”njima„... mislim!?!?”
anonima
(Stranac)
22. oktobar 2020. u 07.20
Ovo je tragikomično da se gađamo istim pitanjima trideset godina. Kao u filmu Ničija zemlja kad se pitaju ko je prvi počeo. Elem, čiji je predsjednik rekao da ako ne znamo raditi znamo da se bijemo? Može li se rat u BiH gledati mimo svakog konteksta tek od ubistva srpskog svata u Sarajevu? Da li si siguran da nije bilo sličnih ubistva u BiH prije toga? Ja sam u BL gledao Bošnjake izbjegle iz Sipova u decembru 1991. Kako možeš zanemariti dogadjaje na Kosovu, pa rat u Sloveniji i rat u Hrvatskoj, masakr u Bijeljini, ... Uvijek se sve svede na price o povodima a gleda se sakriti uzrok rata i njegova prava priroda. Tako nekakav napad seoske straže postane opravdanje za vise od četiri hiljade ubijenih civila u okolini Prijedora. Nekakve fiktivne zelene beretke oko Višegrada opravdaju ubistva desetaka hiljada civila u Istočnoj Bosni, paljenje stotinu staraca, žena i djece u kućama, klanja na mostu u Višegradu, Zvornik sa nula Bosnjaka na kraju rata, ... Valjda i to ubistvo srpskog svata treba opravdati četiri godine mrcvarenja Sarajeva i vise od deset hiljada žrtava. Isto tako se preskoči epizoda sa klanjima po Bratuncu i Srebrenici pa se onda dodje do krvoločnog Orica koji je ta klanja privremeno spriječio. Samo kažeš Alija i opravdaš srpska ubijanja, silovanja, iživljavanja nad zatvorenim u logorima, ... ukratko genocid. E, pravo ne znam da li da vas žalim sto ste tako nisko pali ili da vas mrzim zato što se očito nećete ubrzo izdići iz te moralne septičke jame gdje vam je očito ugodno i toplo. Sve u svemu, ja vas nikada neću shvatiti i mislim da je to moja sreća ... dok god to čovjek ne shvata znaci i da ne prihvata taj mentalitet.

@nonima
anonima
(Stranac)
22. oktobar 2020. u 10.35
Vezano za Alijinu izjavu sa kraja januara 1992 možda bi bilo pošteno napomenuti da su Srbi u oktobru 1991 osnovali svoju skupštinu, u novembru 1991 održali referendum i devetog januara proglasili srpsku republiku BiH. Dakle, da li je rat izazvan jednom izjavom Alije ili svim ovim radnjama koje su imale za cilj razvaljivanje BiH ? Ko je normalan mogao misliti da to sve neće dovesti do rata u momentu dok je on buktao u Hrvatskoj iz istih razloga.

@nonima
vacuum
22. oktobar 2020. u 14.22
Nije u pitanju jedna izjava, u pitanju su naravno djela koja su krenula vezivanjem zastava pa...

A 30 godina, ništa je to...
i vracamo se na početak... jesi li ti ista „novo” skontao/procitao/vidjeo u ovih 30 godina, je li se svijet promijenio, ima li ikakvih novih momenata?!? Mnoge stvari su izasle na vidjelo u mejuvremenu, ali nije ih nužno objavio CNN.
anonima
(Stranac)
22. oktobar 2020. u 14.34
Svašta se desilo za tih 30 godina.Djeca odrasla, jedna se udala, ja ostario, prešao sa klijent servera na web server pa na jee, udebljao se pa omrsavio pa tako desetak puta, sahranio oca, išao i vraćao se nadajući se da se jednom neću morati vratiti, mislio da će biti bolje pa shvatio da neće i da može biti samo gore, ... protracio godine pišući ovdje iskreno i od srca, nadao se istom a da bi zauzvrat dobio samo bljuvotine i mržnju, odlazio, vraćao se i nalazio veće budale od onih sto su me otjerali ...
Ukratko, vrijeme ide a mi stojimo a onda ti to dodje kao da idemo u rikverc. Svi nekako idu naprijed, samo mi zaglavljeni ni tamo ni ovamo. I još kad pomisliš da je bolje tako jer kad bi šta i mrdnulo veliko bi se sranje opet desilo.

@nonima

PS: Koliko puta treba reći da ne gledam CNN, u Francuskoj sam čovječe! Jel’ ti Fox bar toliko zna objasniti?!
vacuum
22. oktobar 2020. u 14.46
Stojimo da i stajacemo dok se ne shvati da SAMO SAMI dogovorom možemo nešto, BEZ stranih faktora.

Inače u to vrijeme koje spomenusmo je Hrvatska (ciju ste zastavu vezivali s vasom) pjevala „Danke Deutschland”... KAžE LI TO Nešto?!?!

A juče Silajdzic govori, samo NATO nas može spasiti... znaci 30+ godina ni iz dupeta u glavu?!?!

P.S. CNN je naravno personifikacija... BBC, DW... sve to istu tikvu duva iliti „kako oni kažu tako je bilo, 100%”?!
anonima
(Stranac)
22. oktobar 2020. u 16.13
Onako iz radoznalosti, šta bi mi ovakvi kakvi smo mogli dogovoriti ?

@nonima
vacuum
22. oktobar 2020. u 16.24
Nismo mi ni priblizno toliko losi koliko nas drugi „igraju” i koliko nas mjesaju u svoje interese.

A šta bi se dogovorili, sve sto treba, problema imamo kamaru, krenuti od jednog pa polako.
Ipak smo mi oni cija je ovo zemlja, a ovi razni mesetari i sluzbenici su tu dok primaju platu, kad ih prebace na drugo mjesto oni nas zaborave, tj boli ih ona stvar šta će i kako biti, valjda je to jasno.
anonima
(Stranac)
25. oktobar 2020. u 08.30
Jesmo starac, loši smo da je teško biti lošiji. Za bilo kakvu promjenu trebamo krenuti od promjene nas samih. Nisu stranci pritiskali obarač, nisu stranci izvlačili noževe, nisu stranci ni danas ni glasači ni vladari. Sve je do nas, stranci su tu samo kao izgovor za našu nesposobnost, pohlepu, mržnju, neobrazovanost, zatupljenost ...

@nonima
vacuum
25. oktobar 2020. u 17.43
Ne slazem se s tom tezom uopste.

Samo da nas hoće ostaviti na miru, vidjeo bi kako bi zivot procvjetao, ubjedjen sam u to.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
26. oktobar 2020. u 21.26
Imao sam jednu komsinicu „Persu” u BL. Ta bi zavadila dva oka u glavi.

Dvije druge komsinice „Mira” i „Stana” lijepo druzile, pile kafu, dijelile recepte i kolace, „Stana” malo nasoli jednoj protiv druge i napravi razdor.

Nevjerovatno koliko je uspjesna bila. Ovlas komentari tipa „Mira je pravila juče kolace, jesi li ti probala? Ti njoj uvijek odneses.”
stave bubu u glavu i najboljim prijatelima.
A „Mira” imala goste, sve kolace smazali, nije ništa ostalo.
Ali „Stana” se naredni put zapita da li da odnese „Miri”.
E tu „Persa” zasoli sad „Miri” da ju je Stana preskocila.

Mogle su Stana i Mira procitaju Persu. Ali često nisu.
anonima
(Stranac)
27. oktobar 2020. u 14.08
Mira rospija, pas joj mater.

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
27. oktobar 2020. u 19.35
Ma majka joj nije bila takva, izrodila se. ;)
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
27. oktobar 2020. u 19.39
Ja mislim da je uglavnom do nas, hoćemo li zivjeti u miru i saradjivati, ili će nas ovi sto nas plase „njima” uspjeti gurnuti opet u tarapanu.
anonima
(Stranac)
28. oktobar 2020. u 02.29
Ja mislim da je do nas, hoćemo li zivjeti u miru i saradjivati, ili će nas ovi „naši” sto nas plase „njima” uspjeti gurnuti opet u tarapanu.

@nonima
vacuum
30. oktobar 2020. u 15.37
anonima
(Stranac)
30. oktobar 2020. u 15.56
Nadam se da ti je jasna razlika između humorističkog i dokumentarnog programa.

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
30. oktobar 2020. u 18.57
Mi mislili da je humoristicki, kad ispade dokumentarni. ;)

Ova dvojica su amateri za komsinicu „Persu”. ;)

vacuum
31. oktobar 2020. u 03.28
Nije čak ni dokumentarni, nego realizam zesci.
anonima
(Stranac)
31. oktobar 2020. u 04.14
Mi bismo svo voljeli da je istina kako su krivci za naša stradanja i pretumbani život stranci, jer se na taj način oslobađamo sve odgovornosti. Na žalost, kad počnem opet odmotavati film, u mom dokumentarcu nema ove dvojice u bijelom. U mome dokumentarcu ima ona gorčina prvog dana nakon prvih izbora kad sam shvatio da moja opcija gubi tlo pod nogama. U tom dokumentarcu ima onaj strah i ljutnja nakon velikog skupa u parku Mladen Stojanović gdje su se okupile hiljade ljudi koje mi očito nisu željeli ništa dobrog. U mome filmu ima i moj presudni rođendan 29 juni 1991, kad sam se vratio i sitne sate sa svadbe Marinka i Darije i dobio tatin telefonski poziv gdje me je obavijestio da sam mobiliziran. U mom dokumentarcu Jovan sa Manjace dolazi sa nekim čupom po mene i traži da ih vodim u Hrvatsku da branimo braću Srbe. Potom mi vozač Ivan iz Prnjavora plaće kad me je uhvatio nasamo u kabini kamiona i kaže da ga je strah za ženu i djecu jer je u njegovom kraju SDS podijelio oružje ... pita me šta bi mislio o njemu kad bi on pobjegao kući. U mome dokumentarcu se posvađam prilikom odsustva sa kolegicom na poslu jer je nešto srala a ja je pitao gdje joj je muž, zašto nije u uniformi. Pa mi poslije kolega inženjer kaže da su me neki sa montažne trake htjeli tući ... Poslije u tom mome filmu imaš tovar nekih tipova sa crvenim beretkama koji se šepure a da nemaš blage veze ni ko su ni šta su došli tražiti. Pa dalje u istom filmu imaš moga rođaka, rezervnog policajca, koji napola lud dolazi iz Prijedorske regije, povraća od muke, pali uniformu na basti i prijavljuje se za napuštanje grada ... Poslije u film dolazi izvjesni Ante Proljev, izuzetno negativan lik, koji mi otvara oci nakon čega završavam u Francuskoj i u nekom sasvim novom filmu.

Dakle, svi smo stariji ljudi koji su ta sranja na svojoj kozi osjetili. Malo iskrenosti prema nama samima nas neće ubiti. Svaljivati sve naše greške i zablude na neke fiktivne „Perse” nije pošteno prije svega prema nama samima.

@nonima

@nonima
vacuum
31. oktobar 2020. u 04.48
Daleko od toga da mi nismo ucestvoali, jesmo i te kako, međutim mi smo bili samo oridje u rukama ili glavama drugih.

Ne mogu shvatiti da vas dvojica, u vasim godinama ne vidite kako se upravlja svijetom/masam/državama...

P.S. Kako to da ti u prici bas fali neki Omer ili Nermin sa „jesi glasao za ono naše ;-), ima da se rijesimo ovih vlaha jednom za svagda'”.
anonima
(Stranac)
31. oktobar 2020. u 05.29
Bio je moj kolega Fudo, elektoinzenjer koji je došao da mi instalira svjetlosnu reklamu za videoteku i koji mi se povjerio da će glasati za SDA, da se zna ko je glavni u Bosni ... poslije sam čuo da su ga iznabijali u Laktasima kraj fabrike gdje je bio podstanar ... ali nećemo u detalje.

@nonima
anonima
(Stranac)
31. oktobar 2020. u 05.47
PS: a da ne pričam o jako bliskoj osobi od koje sam htio kupiti pištolj koji bih ostavio ženi da ima dok ja nisam kod kuće ... rekao mi je doslovce da ga idem kupiti od mojih Srba.

@nonima
vacuum
31. oktobar 2020. u 06.11
Pa ima kako nema „svojih” samo naravno u pricama se svoji rijetko kad pominju, čak i ako se drugi ubacuju u 3, 4 primjera/situacije. Uvijek je nekako lako svije izostaviti i naglasiti drugu stranu.
anonima
(Stranac)
31. oktobar 2020. u 07.10
Sve zavisi od toga ko si, gdje si i šta si preživio. Moja priča je Diznijev crtani film u poredjenju sa drugima. Međutim, ono sto hoću da kažem, u tom filmu smo mi bili glavni i sporedni likovi. Ako su drugi koristili našu glupost, oholost, zatucanosti i mržnju, to je opet samo do nas. Ne može te niko nagovoriti da se baciš sa desetog sprata, da ubiješ komsiju, da premlaćujes, silujes, kradeš i otimaš, ... Ne možeš tražiti opravdanje za sve sto si radio tako što ćeš reći da te je neko na to nagovorio. Svi smo imali nekakav izbor da iz toga ako ništa pobjegnemo. Neki su to pobjegli, neki su se pokušali suprotstaviti pa stradali, neki su iz straha šutili a velika većina je duhom i tijelom utonula u govna u kojima smo se valjali. Da je poslije rata došlo do neke katarze, da su ljudi iskreno uvidjeli zlo koje su činili, možda bi i bilo neke šanse za nas. Na žalost, ovo sto imamo danas je samo produženo stanje rata bez pucanja. I zato ti opet kažem, loši smo kao ljudi, kurcu ne vrijedimo.

@nonima
vacuum
31. oktobar 2020. u 15.46
Naravno da ne prepisujem „sve naše greške” strancima, mi, stanovnici te bivše YU smo ti koji su pucali, borili se, to je neupitno.

Kada kažeš „Ne može te niko nagovoriti da se baciš sa desetog sprata, da ubiješ komsiju, da premlaćujes, silujes, kradeš i otimaš”… naravno da ne može. Mene niko na to nije nagovorio niti sam ubio komsiju (hvala bogu), niti premlacivao, niti silovao, niti krao niti otimao, ali pazi sad NIJE NI VEćINU ovoga naroda (govorim o sve 3, 4, 5 strana iz bivše Yu). Znam sigurno da niko iz moje sire familije to nije radio, znam isto tako moje komsije, prijatelje, isto tako I one bivše komsije u Sarajevu. Sjedio sam s njima kasnije, pricao s njih par (ne o ratu), vidim da nisu okrvavili ruke, to su sasvim obične familije.

Znaci poenta je VELIKA VECINA, mogu slobodno reci 90-95% ljudi NIJE ubila komsiju, premalcivala komsije, silovala, krala. Onaj koji je to radio radio je „za sebe”.

Sto je još vaznije ti isti koji su to radili, ubijali komsije, silovali, palili ljudima kuce, su RADILI U SVOJE IME i to ide njima na „cast”, tacnije na savjest.

Ako muslimanski odred upadne u selo i ubije 10 civila I popali kuce da li su to oni radili u tvoje ime, ime tvoga oca, tvoje familije? Vjerujem da nisu. Isto tako I sa naše strane. Onaj ko je ubio civila, silovao, pljackao to sigurno nije radio u moje ime ili ime Srpskog naroda. To su njegovi demoni, to je samo njegov poriv. To su zli ljudi.

Znaci ništa MI nismo losiji ljudi od Danaca, Francuza, Meksikanaca… jer VELIKA VECINA NIJE HTJELA RAT, u rat se ide kad ti dodje poziv i ti MORAS. Običan covjek samo cekao kad će to zavrsiti da ide svojoj familiji, da ide raditi zemlju, da ide setati gradom, sjediti u kaficu i zezati se. Mali broj je sjedio u rovu zato što mu je to bilo fino. Ko se mogao izvuci izvukao se ali nisu mogli svi.

Ova zadnja recenica ti ne valja uopste, dalekkoooo od istine.

P.S. Prost primjer - na svijetu ima koliko kažu 1% milijardera jel’ tako… da li to znači da smo nas 7,543,456,830 ljudi glupo pa ne možemo zaraditi tu milijardu dok su ovi „super pametni”. Da li su ovi toliko pamitniji pa su to zaradili (na fin I posten način, bez bilo kakve „manipulacije”)?
anonima
(Stranac)
31. oktobar 2020. u 16.15
U svijetu ima svega 2153 milijardera ... sto je daleko manje od tog procenta ali sto opet ne mijenja ništa u odnosu sto si rekao. U BiH ima nekih 50 procenata koji glasaju a od njih oko 90 procenata glasa za nacionalisticke opcije. Dakle, glasaju uporno za opcije koje su ih otjerale u rovove, zbog kojih nisu mogli obrađivati zemlju, izlaziti u kafiće, pričati sa običnim ljudima pripadnicima druga dva naroda nego su morali da na njih pucaju, da gledaju kako ih se protjeruje, ubija, premlaćuje, siluje ... Četvrt vijeka nakon rata nema obilježja na Kazanima, nema obilježja ubijenoj djeci Prijedora, ... Ali zato imamo spomenike na svakom koraku ubicama iz prošlog rata, ubicama iz drugog svjetskog rata. Da nama nije dobro ovo sto jeste danas i sto je bilo jučer, jednim potezom olovke na izborima bi se ta govna poslala prvo u zatvor a onda i u zaborav, Ali ne, nama trebaju škole koje nose ime ideologa zločina, trebaju nam ulice koje nose imena zločinaca, trebaju nam hodže i popovi da aminuju nakaradne politike, trebaju nam ćorave vodje, korumpirane, nesposobne za sve osim za lopovluke, dizanje tenzija i onemogućavanje normalnog života. Zato, opet ti ponavljam, neću da se krijemo iza te lažne ideje kako je većina dobra a manjina kao nevaljala i pravi sranja. Većina je dovela tu manjinu u situaciju da može raditi šta hoće i većina svaki put kad treba stane iza ideja koje će nas koštati glave.

@nonima
vacuum
31. oktobar 2020. u 16.40
Isto kao u Makedoniji kad se glasalo o NATO... pa ispade ne, ali nema veze, Makedonija ulazi u NATO... DA, bez problema.
Znaci to „glasanje”, je&#s glasanje.

anonima
(Stranac)
31. oktobar 2020. u 17.44
Pa šta je po tebi rješenje ako nije glasanje osvještenog naroda? Po meni se u NATO ne ulazi da bi se ratovalo nego bas da se ne bi ratovalo. Ko smo mi, ovako razjedinjeni da možemo pisati uz vjetar? Ko može da nam garantuje da se opet nećemo poklati ako nema kero...ca koji će kao alfa muzijak naše sarove da otjera u kućicu ?

@nonima
vacuum
31. oktobar 2020. u 17.57
Pa rekoh na početku, otjerati ove bjelosvjetske mesetare, naravno ne OTJERATI, nego im se fino zahvaliti na dosadasnjem radu i reci, „hvala od sada mi preuzimamo” (svoju sudbinu).

Onda naravno sjesti bez da ti iko iznad glave daje „savjete” šta je za tebe dobro i kako.

Ovako nam dosao neki John ili Martha na cetverogodisnji mandat i određuje šta je za nas bolje, kako je ko gdje bio i šta je uradio, šta trebaš (možeš) uvesti ODAKLE a šta ne... a dok nije dosao tu nije ni čuo za tu zemlju a kamo li je znao mapi pokazati.
anonima
(Stranac)
01. novembar 2020. u 06.30
Znaš li onaj vic sto kaže : „Sjeli Milorad, Bakir i Dragan da se dogovore.”

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
01. novembar 2020. u 12.09
Dobar vic. :)

Da se nešto kao sto je raspad YU desi, uvijek postoji vise faktora. Kriviti jedan od njih, a ostale ignorisati, ne ide. Sve je bilo do nas, stranci sa tim nemaju ništa, ili za sve su krivi stranci ne stoji.

Čitam vas obojicu i čini mi se da imate slične poglede. Razlika je na šta stavljate poentu.
Da bi bilo bolje moramo to sami rijesiti.
Stranci, naročito ako se placaju iz budzeta, ne trebaju.

Ono sto je meni interesantno je da i Bakir i Dodik mogu u entitetima, gdje imaju vlast, uraditi vise. Ali da se BDP podigne, nezaposlenost smanji, treba trud i znanje. Mnogo je lakse pred izbore zakuvati istu pricu: RS hoće da se odcijepi i unisti nam domovinu BiH. A sa druge strane SDA oduzima RS nadleznosti i pravi državu gdje će muslimani biti vecina, a Srbi i Hrvati obespravljeni.

vacuum
01. novembar 2020. u 16.54
Naravno da ne Pjer, nije jedna iskljuciva krivica ILI nas ILI stranaca, sve je mix.
Dosta dražava se raspalo kad to neko sa strane zazeli i nameraci se sto bi rekli. Uzmi Libiju da li se raspala/raspada zato što su to stranci htjeli (Francuzi i Amerkianci) ili zato što je narod Libije tako htio.
Istina je da je dosta Libijaca izaslo na ulice i da su htjeli „da smijene diktatora”, međutim bilo je dosta istih tih Libijaca koji nisu htjeli da se „njihov voljeni vodja” smjeni, šta s njima?... a cinjenica je da je Sarkozi s Obamom (dobitnikom Nobelove nagrade za mir) digao avione i poceo bombardovanje zemlje.

Kako bilo, nama neće biti bolje dok nam drugi o sudbini odlucuje valjda je to jasno.

anonima
(Stranac)
02. novembar 2020. u 07.46
Prije dan Dodik izjavi kako je Bosna i Hercegovina pogrešna zemlja„ koju treba ”pustiti da se raziđe„ jer je dokazano da Srbi, Hrvati i Bošnjaci nemaju ništa zajedničko, ”Bošnjaci do jučer nisu ni postojali„ i nema šanse da se napravi dogovor o ”suprotstavljenim istorijama„. Ako hoće da se dogovara, mora se priznati da je dobro krenuo. Znaci, moglo bi se dogovarati o razdruživanju. Koliko je realno da nadje među Bošnjacima nekoga ko bi o tome htio razgovarati? Nacionalisticke pozicije su toliko suprotstavljene da nemaju zajedničke dodirne točke osim onoga sto sam već pomenuo - neprestanog podizanja tenzije, negacije onog drugog, ... Znam da će vam se podići kosa na glavi, ali ja vjerujem da je jedini izlaz u gradjanskoj multietničkoj državi, u kojoj bi se stvorili mehanizmi zaštite nacionalnih interesa. Sadašnje ”rješenje„ glasanja, zaštite nacionalnog interesa, su nefunkcionalni i kontraproduktivni. Ako hoćemo da se riješimo stranaca u Ustavnom sudu onda treba prvo de se sudstvo oslobodi uticaja izvrsne vlasti i korumpiranih sudija. Na žalost, tri strane sudije su jedini u tom sudu koji sude prema struci a ne kako im nacionalni gazda kaže. Visoki predstavnik ne sluzi ničemu, obzirom da ne koristi ovlaštenja koja ima i pored evidentnih kršenja Dejatonskog sporazuma. I, to bi bilo to vezano za strani uticaj u BiH. Sve ostalo smo mi i samo mi. Mi smo i motor i kočnica. Mi smo i bolesnik i doktor. Mi smo i režiser, i glumac i publika.

@nonima”
vacuum
02. novembar 2020. u 17.35
S obzirom da smo zivjelu u gradjanskoj multietnickoj državi, može opet ALI... ne vidim zašto bi Srbi bili podjeljeni u vise država.

Mi imamo maticu Srbiju, mi smo isti narod koji živi s obe strane rijeke Drine.

Mi želIMO da živimo zajedno u jednoj državi sa našim/ISTIM narodom Srpskim.

Znaci 3 opcije na stolu
- da pravimo tu neku gradjansku i multietnicku državu BiH
- da se razidjemo pa vi živite kako hocete, mozete praviti gradjansku i multietnicku državu sa Hrvatima Hercegovine
- da stavimo Bosnu u zejednicku gradjansku i multietnicku državu Srbiju?
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
02. novembar 2020. u 20.50
https://twitter.com/i/status/1321270052658827264

Kako stranac rjesava problem između Srba i Albanaca.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
02. novembar 2020. u 22.49
Evo i sa prevodom. Od 1:30
https://youtu.be/YnMW38IX4MY
anonima
(Stranac)
03. novembar 2020. u 02.24
Bošnjaci, Hrvati, Albanci ... žive u vise država. Nakon rata Bošnjaci žive u pedesetak država sirom svijeta, i u Srbiji, i u Hrvatskoj, i u Crnoj Gori ... Razumijem da Srbi žele da žive u istoj državi, ali ne vidim po čemu imaju veće pravo na to od svih ostalih naroda. Ne vidim ni na koji način je pravo na samoopredjeljenje moguće opravdati na teritoriji koja je postala njihova ekskluzivna etnička tek nakon etničkog čišćenja druga dva naroda.

Lično mi je bitno jedino da živim u državi koja mi pruža ista prava i obaveze kao i svim drugim građanima. Bitno mi je da živim u državi koja mi pruža socijalnu sigurnost, mogućnost da radom obezbjedim svoju egzistenciju. Bitno mi je da živim u državi gdje mogu slobodno odlučiti da vjerujem ili ne vjerujem. Ja želim da živim u državi gdje su ljudski zakoni iznad „bozijih” i gdje se religija ne upliće u funkcioniranje države, škole, ... nego ostaje striktno u privatnoj sferi vjerujući dijela naroda. Želim živjeti u državi u kojoj su moje ljudske i profesionalne kvalitete važnije od imena kojeg nosim.

Šta veliš, može li se i dalje dogovarati čak i u ovom našem mikrouzorku?

@nonima
anonima
(Stranac)
03. novembar 2020. u 02.48
Pero, trebao si taj link poslati Dodiku. On poziva Srbe da glasaju za tog morona.

Zaboravili smo opciju da se radi i dogovara vezano za ulazak u EU kako bi svi Srbi, Hrvati, Bošnjaci i Albanci živjeli u istoj državnoj zajednici. Samo, problem je to, jer se mora raditi na poštovanju ljudskih prava, zakona, boriti protiv korupcije ...

@nonima
vacuum
03. novembar 2020. u 04.49
Mislim da dogovor nema alternativu.

EU velis, šta ću u EU kad tamu neću imati nikakva prava glasa. Drzali bi nas samo kao „brojku” kad im zaterbamo za neku važnu odluku.

Hrvataska nije htjela biti „pod Beogradom” iako su Hrvati bili I NJIHOV GLAS SE BROJAO i u presjednistvu, vladi generalstabu, skuptinskim odborima... Sada su pod Briselom (mos' misliti samostalnosti).
Nikada njihov glas neće biti isti kao glas Njemacke, Francuske, Italije... tu su samo da dizu ruku kako gazda iz Pariza, Berlina, Rima... odluci
Mogu li oni ista donijeti bez da pitaju Brisel? J$#@s to.

Uostalom oni su navikli da imaju gazde isto kao i vi (ko je najjača sila trenutno i kako kaže nije problem [otuda i to vase idemo u NATO iako vas taj NATO/Amerika sutra može poslati da ubijate Avganistance, Irance, Libijce koji vama ništa nazao ne uradise]).
Mi Srbi smo uvijek bili vise slobodarski, hoćemo svoje i bez da nam drugi određuje, zato i prolazimo ovako kako prolazimo u ovome svijetu.
anonima
(Stranac)
03. novembar 2020. u 07.15
A nacionalisti u Francuskoj se opet žale kako EU odlučuje u ime Francuske, kako se Francuze ništa ne pita ... Pa sad ti budi pametan.

Nego, stvarno ne vidim šta Bošnjaci mogu dogovoriti sa Srbima koji su slobodoljubivi i hoće da imaju svoju državu u kojoj samo oni odlučuju. Ili da se odluče živjeti sa njima i da nemaju prava glasa, ili da odluče da se odreknu teritorija sa kojih su prognani i na taj način legalizuju rezultate zločina. Kad malo bolje pročitaš šta si napisao vidjeces vjerovatno najvažniji razlog koji je doveo do raspada Jugoslavije. Srpska želja za apsolutnom vlašću u multietničkoj i federalnoj Jugoslaviji. Vidiš, meni nije smetalo sto živim u Jugoslaviji, nije mi smetao Ante Marković kao premijer iste, nije mi smetao glavni grad u Srbiji, ... Ne bih da ulazimo u iste price, ali me jako vrijedja kad srpski nacionalisti počnu da optužuju ubjedenje Jugoslavene za rušenje Jugoslavije. Jugoslaviju su srušili nacionalisti. Tacka.

Sve ovo ti pričam kako bih te naveo da shvatiš da ne ostavljaš ni najmanje mjesta bilo kakvom dogovoru koji bi mogao zadovoljiti sve strane a opet tvrdiš kako nema alternative dogovoru. Ima, kako da nema. Alternativa dogovoru je svađa a posljedica svadje je tuča a uzrok svemu tome su nepomirljivi nacionalistički projekti.

@nonima
vacuum
03. novembar 2020. u 08.10
Mjenjas teze, pogresno tumacis šta sam rekao, ne znam da li namjerno ili ne ali samo dvije stvari

...„svoju državu u kojoj samo oni odlučuju”
NE, me želimo državu gdje će GRADJANI TE DržavE odlucivati.
Znaci pod „mi odlucujemo” ja podrazumjevam sve gradjane te Srbije ne samo na Srbe.
Naravno to automatski iskljucuje odlucivanje stranaca, ljudi van države (Brisel) da nam određuje bilo šta.

---

„Srpska želja za apsolutnom vlašću u multietničkoj i federalnoj Jugoslaviji.”

Ovo ti se ne poklapa, ne znam da li namjerno izvlacis iz konteksta ili moguće da si „popio propagandu” (opet se vracamo na to) kao sto rekoh i sam znaš u Jugoslaviji su vlast imali SVI, tacnije svi su bili zastupljeni na svim pozicijama.
Meni ne smeta sad da za predsjednika parlamenta, ministra bilo šta stave Madjara, Bosnjaka ako covjek radi u dobrobit države Srbije kao sto je red ako živi u toj Srbiji.
Meni Ana Brnabic ne smeta na poziciji premijerke zato što je Hrvatica porijeklom uopste.
anonima
(Stranac)
03. novembar 2020. u 09.45
Pa onda je super, ostaje nam samo da izaberemo koji će da rade u interesu sva tri naroda ili općenito gradjana države (ma koje joj geografske granice bile)... uz malu opasku da je meni važnija socijalna i etička komponenta od etničke i da sam po tome vjerovatno manjina gdje god bio.

@nonima

PS: jedini problem je što se današnje „elite” vode isključivo ličkim interesima koje su narodu uspjeli podvaliti kao narodne ili nacionalne interese.
vacuum
03. novembar 2020. u 13.10
I eto dodjismo do osnove za jedne dobre pregovore (bez ovih stranaca, vjerujem da bi pokvarili temelj, re - ne ide to „elitama” na vodu).

Može, može kako neće moći.
vacuum
03. novembar 2020. u 13.28
Ovo Može, može kako neće moći, se odnosi na PREGOVORE, uvijek opcije postoje.
anonima
(Stranac)
03. novembar 2020. u 14.40
E, sad još samo da se kandidujemo, dobijemo na izborima pa da se dogovaramo.

@nonima
vacuum
08. novembar 2020. u 17.47
I tako (sa jednog Sarajevskog medija). https://ibb.co/82xjd1H

Znaci „nadamo se”

:-( :-( :-(
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
08. novembar 2020. u 18.03
Potpisan je ugovor i za most u Docu.
Procitah prije koji dan i pitam se gdje je ono Dolac. Žena me podsjeti na kliniku za mislim kozne bolesti koja je nekad bila u Docu. Tuda sam prosao bar jedno 500 puta pjesice kad smo preselili preko Vrbasa, a ja nastavio u Mirko Visnjic.
Grad se raširio, nije cudo što se manja gradska jezgra zaboravljaju.

Gledam mapu, i čini se da se zaokruzuju glavne obilaznice. Taj most će dobro doći da rastereti gradski most, koji je usko grlo.
anonima
(Stranac)
09. novembar 2020. u 14.55
Klinika za kožne bolesti je bila u centru, moja tetka je tu do penzije radila. U Dolcu sam išao kod zubara kao student. Još me jeza hvata kad se sjetim kako mi je živac čupao nazivi i kako sam slomio naslon od fotelje kad me je ubo sa onim svrdlom. Inače, idejnih rješenje za taj most je uradjeno čini mi se prije godinu dana
https://www.nezavisne.com/novosti/banjaluka/Ovako-će-izgledati-novi-most-na-Docu/566668

@nonima
Zorrko
09. novembar 2020. u 20.57
------------
anonima
(Stranac)
09. novembar 2020. u 14.55
U Dolcu sam išao kod zubara kao student. Još me jeza hvata kad se sjetim kako mi je živac čupao nazivi i kako sam slomio naslon od fotelje kad me je ubo sa onim svrdlom.
-------------------

taj zubar je bio pravoslavni bosnjak, iz republike sumske...nekulturan... garant je tako...
pa je on to namjerno tako radio... a cerke mu trcale za kravama i ovcama...
ma goni ga u neku stvar, trebalo ga je još tad protjerati preko Drine...

eeeeeh da je to bio posteni superobrazovani i progresivni etnicki svjestan Bosnjak, koji je cit'o sabrana djela Alije Izetbegovica (cistog etnickog Bosnjaka iz okolice Beograda), on to ne bi tako radio, nego fino i kulturno...
sa svilenim gajtanom... kako i dolikuje...

dabome !
anonima
(Stranac)
10. novembar 2020. u 03.42
Evo ga još jedan novi slučaj. Oživljuje nam forum sa novim članovima ravnog encefalograma. Starac, ko je tebi prodrmao kavez? Nego, mome najboljem pariškom jaranu Zoranu je Zorko kršteno ime. Nije valjda da me i katolici počinju uzimati na zub?

@nonima
anonima
(Stranac)
10. novembar 2020. u 08.33
Zar te čudi što se Bošnjaci raduju pobjedi Bajdena? Onda te vjerovatno čudi i Dodikov poziv Srbima da glasaju za Trumpa. Normalno je da se ljudi nadaju, ali je vjerovatno da se uzalud nadaju. Velike zemlje imaju stalne interese i promjenjive prijatelje.

@nonima
vacuum
10. novembar 2020. u 18.34
Ne cudi me uopste, nego sam razocaran traznjom za „aktivnijom ulogom u BiH”... znaci ne misli se „hajmo” nego „dabogda nam dosao i pokazao/odredio”.
anonima
(Stranac)
11. novembar 2020. u 09.27
Sa jedne strane imaš Bajdena koji zna gdje se nalaze Maglaj i Ugljevik. Sa druge strane imaš Trumpa koga boli kita i za pola američkih država koje nisu glasale za njega i kome Balkan sluzi tek u predizbornoj kampanji da priča kako je doveo urođenike da se izljube u njegovom kabinetu i prekinu četiri vijeka međusobnih klanja. Čak da Bajden ne uradi ništa za zapadni Balkan, ne mogu da ne iskažem zadovoljstvo sto će narandjasti klovn napustiti Bijelu Kuću. Taj čovjek je sramota i za predsjednika neke banana države a da ne pričamo o vodećoj svjetskoj sili. Znam da američko društvo ostaje podijeljeno, ali malo kulturnog ponašanja na čelu države neće škoditi. Nadam se da će povuci vodu nakon što Trump ode.

@nonima
vacuum
11. novembar 2020. u 13.52
Mene boli uvo za obojicu ali NE BIH VOLIO da mi i jedan od njih dodje ovdje pa pocne rovariti i govoriti šta i kako trebamo. Mislim da su s Bajdenom sanse za to vece.

Ovaj iz Sarajeva se već javio da bi volio „da pomogne”... ono Bajdena sikira šta se desava u Maglaju u PM?!
Pentium4
(master)
11. novembar 2020. u 20.54
////////
anonima
(Stranac)
11. novembar 2020. u 09.27

Sa jedne strane imaš Bajdena koji zna gdje se nalaze Maglaj i Ugljevik
//////////

taj Bajden ne zna da li je bio kandidat za senatora ili predsjednika. covjek je predmet sprdnje u bilo kojim intelektualnim krugovima. (osim u main stream medijima, gdje nas nas veleumni anonima crpi svoja epohalna intelektualna saznanja)

Taj covjek kao predsjednik najvece svjetske sile je uvreda zdravog razuma, svakom slobodnomislecem covjeku.

Ali ne i nasem nasem samoproglasenom intelektualcu anonimi:

njemu najvaznije gdje se nalaze Maglaj i Ugljevik!

to je bitno za buducnost svijeta!

PS:
možeš ti anonima iz tamnog vilajeta, ali tamni vilajet ne može iz tebe... jednom seljo-beljo, uvijek seljo-beljo...
anonima
(Stranac)
12. novembar 2020. u 04.04
Pentium, jesi li mi ti slobodnomisleći Q-anonac ili si ponosni bijeli dječak ili si KKKenjator? U cijelom svijetu je ljudima svanulo kad su vidjeli da narandzasti moron broji zadnje dane u Bijeloj kući ... osim u Bakincima.

@nonima
Pentium4
(master)
12. novembar 2020. u 12.32
anonima opet gledao vijesti pa umislio da je silno pametan.

Šta nije ni cudno:
format main stream medija je upravo prilagodjen stanovnistvu sa IQ 70-90, tako da mogu ko papagaji ponavljati sve šta im se kaže, a da se pritom ne zbunjuju previse.
anonima
(Stranac)
12. novembar 2020. u 13.04
A format Fox Newsa, suputnika, informera i kurira je prilagođen onima sto su deficitarnog IQ-a

Dovoljno je pogledati ko glasa za Trumpa, odeš na Fox i pogledaš karte ... gdje god su redneksi cova rastura. Jel’ dodjes u gradsku sredinu, gdje su ljudi malo pismeniji Trumpu pusana. Neki dan gledam dokumentarac o izborima u USA na Francuskoj TV i između ostalog govore u struji QAnon, o idejama koje zastupaju i to ilustruju sa intervjuom jednog bračnog para ... tip nezaposlen, žena kasirka. Poslije toga u nekoj zabiti pokazuju porodicu koja se hrani na karticu za pomoć, liječi se na račun državne pomoći, a zaradjuju nekih bijednih hiljadu dolara za satnicom od 7 dolara (samo žena radi, tip nema vremena jer cuga, puši i hvata zjale) ... žive u mobilhomu od 6 hiljada dolara. I naravno glasaju za Trumpa koji će im ukinuti tu zdravstvenu pomoć i smanjiti pomoć na karticu za hranu. Bijeli, glupi, neškolovani i religijski zatucani - Trumpovi birači. Da ne pričamo o ponosnim momcima kojima bi svaki sud odrezao 10 godina samo za facijalni delikt, da ne pričamo o idejama i akcijama. Njima Trump kaže da ostanu pripravni dok antifa pokret proglašava teroristima.

Zato on zove mejnstrim medijima cijeli svijet kojem se povraća na pomisao na njega a kao pametni ga podržavaju. Jeste al’ kad bi se gađali ciglama.

@nonima
Pentium4
(master)
12. novembar 2020. u 17.43
anonima opet otiso po svoje mišljenje na TV, pa će sad sve nama to da objasni, 'svojim' rijecima...

alo nesretnice, da ti otkrijem tajnu:
sve smo to već vidjeli i čuli, naime, korumpirani mediji ponavljaju beskonacno jedne te iste idiotarije godinama. Pausalne ocjene, etiketiranje, generalizacije bez konkretnih cinjenica, sve prilagodjeno onima kojima je teško razmišljati svojom glavom. Gebels je bio amater za ove.

Ali nismo svi sa IQ 70-90 pa da onda sa odusevljenjem to prepricavamo i poucavamo sve oko sebe o 'istinama' koje korumpirani mediji objavljuju (u stilu: eto rekli na TV, to je sigurno tako !)

Neki od nas imaju mozak, ne trebaju nam politcki komesarcici da nam daju mišljenje. Neki od danas znaju i sami izvuci podatke, logicki razmišljati, posmatrati stvari iz razlicitih uglova. Ali to je već visa matematika za tebe, jel' tako? Lakse je prepricavati ono sto su ti pokazali na TV-u, pa eto, i ti sad umas svoje 'mišljenje'. Sad si i ti obrazovan i progresivan ! Antifa koji slijepo slijedi neo-Gebelse.

PS:
zaboravio si nam objasniti da se i Melanija sigurno razvodi od Trumpa.
To je tip informacija koje su na nivou tvojih kognitivnih sposobnosti.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
12. novembar 2020. u 20.58
Most ljudi, most je tema. ;)
Pentium4
(master)
12. novembar 2020. u 21.13
ma kog briga za most? nas samozvani anonimni antifa se pobrinuo za temu:

/////////////////////
anonima
(Stranac)
11. novembar 2020. u 09.27

Sa jedne strane imaš Bajdena koji zna gdje se nalaze Maglaj i Ugljevik. Sa druge strane imaš Trumpa koga boli kita i za pola američkih država koje nisu glasale za njega i kome Balkan sluzi tek u predizbornoj kampanji da priča kako je doveo urođenike da se izljube u njegovom kabinetu i prekinu četiri vijeka međusobnih klanja. Čak da Bajden ne uradi ništa za zapadni Balkan, ne mogu da ne iskažem zadovoljstvo sto će narandjasti klovn napustiti Bijelu Kuću. Taj čovjek je sramota i za predsjednika neke banana države a da ne pričamo o vodećoj svjetskoj sili. Znam da američko društvo ostaje podijeljeno, ali malo kulturnog ponašanja na čelu države neće škoditi. Nadam se da će povuci vodu nakon što Trump ode.

@nonima
//////////////////
anonima
(Stranac)
13. novembar 2020. u 07.42
Jao gdje me nadje sa tom višom matematikom. Kad bi ti jado samo znao šta je za mene viša matematika a šta je za tebe. Ako ima ijedna ljudska aktivnost gdje mi nisi ni do gležnja, to je upravo matematika. A i to sutanje sa IQ 70 - 90 ... starac, pričaš sa osobom koja ima iznad 140. Ali, da ne bi zastranili na drugu temu, riječ je o mejnstrim medijima i svjetskoj zavjeri protiv Trumpa. Fakat su ti zavjerenici moćni kad vladaju svim iole važnijim medijima u Evropi i Americi. Neću da pričam o Aziji i Africi jer nemam pojma o njihovim medijima ... osim sto ponekad pročitam Sputnjik i Aljaziru tek da se razonodim.
Eto, došli smo do toga da vodeći ideolozi ekstremne desnice klasifikuju kao „pravilnomislece” i „mejnstrim” medije sve one medije koji drže do profesionalnog izvještavanja, umjerenosti, kulturnog ophodjenja ... A valjda je slobodno mišljenje govoriti da je jedna rasa superiorna u odnosu na drugu, slobodno mišljenje je lagati, varati, vrijeđati, ...

O Melanini ne želim pričati, nju je Trump „grub by the pussy” i ženska koja ima cijenu mora i da plati odredjenu cijenu da bude gdje jeste. Vjerujem da joj je super sa matorcem koji ima mozak osmogodišnjaka. Ali, svako svoj krste neka nosi ... ili polumjesec i zvijezdu po volji.

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
13. novembar 2020. u 10.57
Zgodna konobarica pita gradjevinca: Kakvu kafu hocete?
-Jaku kao ja i slatku kao ti
Stigla kafa, i pita ona: „Kakva je kafa?”
Srkne on malo:„Dobra je, samo si sebe malo precjenila”

140 ;)
anonima
(Stranac)
13. novembar 2020. u 11.10
Pjer, u ovome vicu ja sebe podcjenjujem. Čuj do gležnja ... ni do nokta na palcu.

@nonima
Pentium4
(master)
13. novembar 2020. u 13.00
genijalac anonima koji svoje mišljenje formira na temelju propagandnih dokuementaraca na TV-u, čiji je format prilagodjen za ljude sa IQ 70-90...

pa je odusevljen Bajdenom (koji ima sličan IQ) koji je polu-dementan, a sin mu upleten u kriminalne istocnoevropske afere sa djecjom pornografijom, pranjem novca i ko zna cime... pa to tatko pokriva...

bas prava licnost za lidera vrlog novog svijeta...

jok, nije riječ o korumpiranoj lutki na koncu...nee, nikako: tako rekli 'nezavisni' medijski profesionalci !
a koji, gle cuda, svi sviraju u iste trube...

pa kako bas ni jedan 'nezavisni' medijski profesionalc da nema drukcije mišljenje ?
a ha, da, ima za i to objašnjnje: svi koji drugacije misle su teoriticari zavjere, i kao takvi moraju biti cenzurirani...

(sto je već vidjena metodologia u svakom totalitarizmu, samo su se etikete promjenile - nekad su to bili neprijatelji radnicke klase, ili neprijtelji germanske nadrase, isli šta već - ubaci sam prema potrebi...
Pentium4
(master)
13. novembar 2020. u 13.08
pjer, a što se tiče anonimnog IQ od 140:

da ga pitas koliki mu je Q, on bi tvrdio da mu je 40+

to su takvi likovi...
anonima
(Stranac)
13. novembar 2020. u 14.12
Tacnije 145 na dva testa i 140 na jednom. Međutim, to je samo mjerenje i brojka. Nema samo jedan tip inteligencije i moj tip je možda prilagodjen tipu pitanja ... Matematika je jedan od darova koje mi je život dao, na njoj sam zasnovao čitav profesionalni put. Srećom po mene, u Francuskoj je matematika baza na kojoj se vrši selekcija prilikom konkursa za školu, za posao, za prijem u državnu službu, ... Znaci nije nikakvo hvalisanje reći da si dobar iz matematike ako si od osnovne škole do fakulteta bio ili najbolji ili među najboljima. Ja sam dakle Bog i batina iz matematike za jednog jadnog Pentiuma koji priča o stvarima koje mu bas ne idu u prilog. Eto, i da me unizi kao roba „mejnstrim” medija u dvije rečenice iznese tovar laži čiji izvor je upravo bajni najlazljiviji američki predsjednik svih vremena.

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
13. novembar 2020. u 16.35
Pitali Hawking-a koliki mu je IQ, on odgovori: Nemam pojma. Ljudi koji se hvale svojim IQ su gubitnici. :P

Sa ozbiljne strane: Dobar rezultat. Čak i ako je test bio baziran na necomu gdje si jak. Cestitam. Preko 130 je manje od 2% populacije.

Posalji link.

Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
13. novembar 2020. u 16.40
Koliki mi je Q?
Rakla mi žena da mi je najveci u selu. ;)
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
13. novembar 2020. u 17.09
Nije me mrzilo i probah jedan. 135.
vacuum
13. novembar 2020. u 17.13
Pjer, nije onaj sa oglasa na CNN-u?!?
:D
Pentium4
(master)
13. novembar 2020. u 17.37
kao i obično anonima svasta naprica a ništa ne rece.

a što se tiče IQ, on umislijo da se to gleda po vel'čini glave.

no razlog zašto on ima veliku kockastu glavurdu je puno prozaicniji:
to nije zbog inteligencije, nego da lakse nosi rogove.

da je npr. gledo dokumentarce iz svijeta zivotinja (recimo o zivotu bivola) umjesto pateticnih propagandnih filmica o nekim redneksima koji žive u mobilnoj kuci i glasaju za Trampa, mogo je to i sam do sada saznati. Ovi dokumentarci iz svijeta su ipak većim dijelom zasnovani na faktima.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
13. novembar 2020. u 21.23
Test je sa google, best IQ test free. ;)
20 pitanja
Pentium4
(master)
13. novembar 2020. u 21.34
s obzirom da anonima 'matematicar' ne želi komentirati nikakve cinjenice, već samo ponavlja propagandne floskule, ajmo malo proanalizirati njegove stavove:

//////////////////////
anonima
(Stranac)
12. novembar 2020. u 13.04

Dovoljno je pogledati ko glasa za Trumpa, odeš na Fox i pogledaš karte ... gdje god su redneksi cova rastura. Jel’ dodjes u gradsku sredinu, gdje su ljudi malo pismeniji Trumpu pusana.
/////////////////

znaci velikom 'matematicaru' je dovoljno pogledati mape pa da zakljuci da samo redneksi glasaju za Trampa. Da je velikom 'matematicaru' stalo do istine, onda bi prvo proanalizirao brojke:

1. ko su 'redneksi' i koji je njihov udio u populaciji amerike?
2. koja je definicija 'gradskih sredina' i definicija 'pismenosti'?
po kojim kriterijima?

ništa od toga nas 'matematicar' ne razmatra, on samo apriori ponavlja etiketiranja mejnstrim medija koja slusamo već 5-6 godine.

da ne spominjemo da ovo sto anonima ponavlja je ociti primjer govora mrznje (redneksi, nepismeni, primitivci !!!), sto bi u demokratskom drustvu trebalo biti kaznjivo.

/////////////////
Bijeli, glupi, neškolovani i religijski zatucani - Trumpovi birači.
/////////////////////

ponovo, rasizam i govor mrznje koji slusamo već 5-6 godina...

za jednog 'matematicara', prvi korak bi bio postaviti par pitanja:

1. koliki je postotak bijelaca u ukupnoj populaciji amerike, a zatim koliko glupih, neskolovanih i religijski zatucanih?
2. Koja je definicija 'gluposti', 'neskolovanosti' i ' religijske zatucanosti', i po cijim standardima?
3. a šta je sa 'glupim', 'neskolovanim' i 'religijski zatucanim' pripadnicima drugih rasa? oni valjda ne glasaju za Trampa? pa kako, ako su glupi, neskolovani i religijski zatucani' ?

Ili druge rase (osim bijelaca) ne mogu biti 'glupi', 'neskolovani' i 'religijski zatucani'?

Tramp je dobio preko 70 miliona glasova, i to valjda sve od glupih, neskolovanih i religijski zatucanih bijelaca?

Iako, ovo sto su glupi, neskolovani i religijski zatucani (prema tumacenju mejnstrim medija) ocito nije bitno (jer se isti takvi pripadnici ostalih rasa ne spominju u istom kontekstu), nego izgleda da je jedini problem da su bijelci? valjda bijelci ne bi smjeli glasati?

ovo je cisti rasizam... i nacisti bi pozavidjeli na ovakvoj propagandi... a nas anonimni 'antifa' to sa odusuvljenjem ponavlja...

/////////
Da ne pričamo o ponosnim momcima kojima bi svaki sud odrezao 10 godina samo za facijalni delikt,
/////////

nas 'antifa' bi slao u gulag za facijalne delikte, a sve prema svom umjetnickom dojmu, bez dokaza i suda?
to je naći-fasizam par-excellence,...pretpostavljam da je dobrovoljni polit-komesarcic već navukao kozni crni kaput, i zapasao pendrek i glok za pojas, pa određuje pravdu svima koji ne misle onako kako mejnstrim mediji kažu ?

//////////
O Melanini ne želim pričati,
/////////////

...rece nas 'matematicar', pa onda nastavi u seksistickom tonu:

///////////////
nju je Trump „grub by the pussy” i ženska koja ima cijenu mora i da plati odredjenu cijenu da bude gdje jeste. Vjerujem da joj je super sa matorcem koji ima mozak osmogodišnjaka. Ali, svako svoj krste neka nosi ... ili polumjesec i zvijezdu po volji.
//////////////

dakle opet cisti sexizam, vrijedjanje drugih ljudi i govor mrznje !

Anonima,
ako već volis pricati o prvim damama, zašto ne navedes primjer francuskog veleumnog slobodarskog lidera, koji je kao kao maloljetnik ozenio svoju mamu (odnosno uciteljicu)?
U normalnim drustvima takve 'udavace' zavrsavaju u zatvoru, a ne kao prve dame...
A takvi lideri slobodnog svijeta u normalnim drustvima zavrsavaju u institicijama za osobe sa posebnim potrebama, a ne kao o lideri tih istih demokratskih drustava.

Ali, to je za medije koje nas 'matematicar' gleda, sasvim normalno!

Pentium4
(master)
13. novembar 2020. u 21.49
kao sto je izgleda normalno da se sin novog 'demokratski' izabranog precednika najvece svjetske sile bavi djecjom prostitucijom ?

a tatko vice-precednik to pokriva?

me nema veze, bitno da se skine 'narandzastog morona'.

Pa onda, neka duga mracna zima pocne, bas kako je 'demokratski' izabrani precednik najvece svjetske sile i obecao u svojoj predizbornoj kampanji !

Uzivajmo!

anonima
(Stranac)
14. novembar 2020. u 04.45
Pjer, da me Pentium ne gura uporno u mentalno zaostale ja taj IQ ne bih ni spomenuo. Nisam nikad radio te testove na internetu pa ti ne mogu dati link. Uostalom, oni ničemu ne vrijede osim sto ti ponekad na kraju traže koji euro da ti posalju rezultate i na taj način ti vrijedjaju inteligenciju koju si upravo testirao. Prvi test sam radio u vojsci sa 18 godina zato što je porucnikova žena bila psiholog a on kao nastojao da inovira nešto (bili smo najbolja jedinica pete armijske oblasti pa se cova osjecao obavezan da nešto izmisli). Drugi test sam uradio u Zagrebu kad sam se isao upisati na fakultet psihologije, jer mi je to kao bila neka fiks ideja dok nisam odustao i upisao masinstvo gdje mi je bila vecina drugara. Za taj test znam da je Wechsler metoda i da sam imao rezultat 140. Zadnji test sam radio u Francuskoj prilikom upisa na master informatike u skoli koja je pored razgovora praktikovala i „psiho-tehnicki” test koji je u stvari klasican test inteligencije.
Rekao bih samo da visok nivo inteligencije može odmoci koliko i pomoći. Ja sam isao u skolu sa djecom starijom od mene i do godinu i po. Cesto mi je bilo dosadno na casovima matematike i fizike, dok me nastavnici nisu poceli pripremati za takmicenja i fakticki mi davali poseban program. Pogotovo u osnovnoj skoli sam bio „intelektualac” i često usamljen jer intelektualni razvoj ne prati i emocionalni. Postao sam izuzetno lijen u Gimnaziji i mislio sam da mi je i za ostale predmete dovoljno samo slusati na casu pa sam zavrsavao da dvojkama i trojkama iz geografije i istorije te nijedan razred nisam zavrsio odličnim uspjehom. Napustio sam takmicenja iz matematike u četvrtom razredu. Na fakultetu je tek bila katastrofa prve dvije godine. Asistent matematike me je ostavljao da držim casove umjesto njega a na kraju sam ponavljao prvu godinu zbog matematike i marksizma. Shvatio sam da jedino rad garantuje uspjeh tek na trecoj godini. I otprilike to bi bilo to. Inteligencija je dvosjekli mac. Ako primjetite da imate djecu izuzetno visoke inteligencije, ne radujte se unaprijed.

@nonima

PS: Pentium, prvi put da me neko tereti za antibjelacki rasizam. Ono, sve mislis da si dozivio neki vrhunac kao antisrbin, islamista, terorista, glavosjek, ... al' na ESCEJU fakat nema plafona za glupost.
anonima
(Stranac)
14. novembar 2020. u 10.11
Pjer, evo sam uradio jedan test na test-guide.com (30 pitanja od kojih svako vrijedi 10 poena) i dobio „razocaravajuci” rezultat od 210 poena sto po njima odgovara IQ 111 do 120 (high average range). Test je na engleskom jeziku pa sam recimo rekao da je anagram od CARRACTTIN kontinent a ne okean (na engleskom je Antarctica kontinent a Antarctic je okean). Nisam dobro shvatio znacenje rijeci callous kao suprotne rijeci od concerned. Dalje, nisam shvatio da je isto znacenje rijeci gallant i valiant. Nisam shvatio ni to da su znacenja rijeci accept i except nevezana a ne razlicita. Ukratko, moj nivo engleskog je izgleda nizi negos to sam mislio. I posto starim i umaram se brzo od razmišljanja uprazno, na zadnjih minimalno pet pitanja sam odgovorio „ofrlje” i uglavnom nisam imao sreće.

Ako uradis isti test, vidjeces da je dobar broj pitanja vezan za „racun iz glave”, ima dosta brojnih redova gdje trebaš naći pravilo niza i konacno imaš pitanja koja se obracaju tvojoj vizualnoj i prostornoj logici. Dakle, interes tih testova je relativan jer ovisi o vladanju jezikom, može se trenirati tako što bi covjek rjesavao vise puta slična pitanja i dosao u bolju kondiciju. Konacno, nisam primjetio da postoji vremensko ogranicenje za odgovor sto je prilično upitno.

@nonima
Pentium4
(master)
14. novembar 2020. u 12.31
//////////////
anonima
(Stranac)
14. novembar 2020. u 04.45

PS: Pentium, prvi put da me neko tereti za antibjelacki rasizam. Ono, sve mislis da si dozivio neki vrhunac kao antisrbin, islamista, terorista, glavosjek, ... al' na ESCEJU fakat nema plafona za glupost.
/////////////

anonima i ne shvaca šta prica, jer on samo ponavlja ono šta mejnstrim mediji trube već 5-6 godina:

/////////////////
Bijeli, glupi, neškolovani i religijski zatucani - Trumpovi birači.
/////////////////////

sad samo zamisli da je neki medij u ovu istu recenicu umjesto rijeci 'bijeli', stavio npr. riječ 'crni'?
Istog casa bi bio zatvoren zbog sirenja rasizma i govora mrznje.
Pentium4
(master)
14. novembar 2020. u 12.38
//////////////
anonima
(Stranac)
14. novembar 2020. u 04.45

Postao sam izuzetno lijen u Gimnaziji i mislio sam da mi je i za ostale predmete dovoljno samo slusati na casu pa sam zavrsavao da dvojkama i trojkama iz geografije i istorije te nijedan razred nisam zavrsio odličnim uspjehom.
////////////////

ovo vjerujem.
Uostalom to se i vidi po postovima koje anonima postavlja na ovom forumu.
Povremeno ga neko (npr. Radojica) pouci ponesto, ali sve to za dzabe.

anonima uci istoriju iz kontroliranih medija, tako je lakse.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
14. novembar 2020. u 20.05
Ovaj koji sam uradio takođe je imao mislim 3 pitanja gdje je trebalo permutirati slova engleske rijeci i pogoditi šta znaci. Vrijeme nije ograniceno, ali mislim da se racuna u rezultat.
Pentium4
(master)
14. novembar 2020. u 22.11
samo za informaciju:

ja sam te online IQ testove otkrijo još 1998.

rezultati su pokazivali negdje između 120 i 170, ovisno o testu.

Drago mi je da ste i vi saznali za te testove godine 2020.

toliko o tim testovima...
anonima
(Stranac)
15. novembar 2020. u 03.02
Pentium, nisam otkrio online testove 2020-te nego ih nisam upražnjavao do jučer ... kako već rekoh, da me nisi uporno svrstavao u debile ne bih to pitanje ni pokrenuo.

@nonima
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
15. novembar 2020. u 17.38
Pentium,

Evo pa probaj ovaj koji sam ja uradio. Pa javi rezultat.
https://www.free-iqtest.net/
Treba samo datum rođenja i nema nakon test da traže nešto.

p.s. Ovo je prvi test koji sam ja uradio do kraja. Samo 20 pitanja. Probao sam nekoliko puta navlakuse gdje na kraju traže nešto i nisam nikad dobio rezultat. Dakle online IQ testove sam otkrio prošle sedmice. ;)
Pentium4
(master)
15. novembar 2020. u 19.33
//////////////
anonima
(Stranac)
15. novembar 2020. u 03.02

Pentium, nisam otkrio online testove 2020-te nego ih nisam upražnjavao do jučer ... kako već rekoh, da me nisi uporno svrstavao u debile ne bih to pitanje ni pokrenuo.
/////////////

ja nisam rekao da si ti debil, nego da je format main stream medija prilagodjen stanovnistvu sa IQ 70-90. To nisu debili negi ljudi ispod prosjecne inteligencije.

e sad, s obzirom da vjerujes takvim medijima, onda su odredjene implikacije moguće... ali to nisam ja izrekao.
Posebno to što si odusevljen pobjedom Bajdena, koji je apsolutno podržavan od kontroliranih medija, a koji povremeno nije bio siguran da li se kandidirao za senatora ili precednika, a uz to je ocito korumpiran, je automatsko paljenje crvenih lampica.

živio ti meni ljudino!
Pentium4
(master)
15. novembar 2020. u 19.41
pjer,

ne da mi se vise probavati te testove. Ima ih razlicitih, i kako da znaš koji je pouzdan?

Uz to, ako radis test na jeziku koji ti nije materinji, to te automatski usporava i umanjuje rezultat.

Uostalom, nije ni toliko bitno.
Pogledaj samo ko je dobio americke izbore. Njegov IQ je oko 90-100 (moja slobodna procjena), i to je sasvim dovoljno, ako imaš dobar vjetar u ledja.
A i šta će mu veci IQ? samo bi sam sebi postavljao dodatna otezavajuca pitanja?
anonima
(Stranac)
16. novembar 2020. u 03.06
Ako je meni upućeno da probam taj test, ne mogu Pjer, nemam volje pedalati na kućnom biciklu. I ovaj prvi sam završio na guzove klikajuci bez veze na zadnjih nekoliko pitanja.
Pentium, ne radujem se ja Bajdenovoj pobjedi nego Trumpovom porazu. Mislim da bi većina ljudi kojima glasali za njega glasali za bilo kojeg protivnika Trumpa. Znam ja dobro da populizam, nacionalizam, rasizam ... ukratko ekstremno desničarenje, uzimaju maha u svijetu i zato mi svaki njihov poraz čini zadovoljstvo i donosi nadu u bolju budućnost prije svega za moju djecu, jer ja sam svoju particiju haman pa odsvirao.

@nonima
anonima
(Stranac)
16. novembar 2020. u 03.08
Pardon, nisam vidio da se obraćaš Pentiumu.

@nonima
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Necklaces?
.