Diskusije : Književnost

 Komentar
БОБ И РЕФОРМ ТОРТА
Tanjuska-c
(na)
28. januar 2020. u 13.53
БОБ И РЕФОРМ ТОРТА
УВОД- СЕЛИДБА
Одлуку да се селимо из прве зграде донели смо убрзо након неколико анонимних писама.
Када ћете ућуткати ваше дете. Плаче стално. Шта му радите? Пријавићемо вас социјалној служби.
Прво писмо смо нашли испод врата. Прво неверица, па онда бес, па страх.
Каква је ово земља где дете не сме да плаче? Какви су то људи чија деца не плачу?
А онда се сетих да у целом крају можеш децу на прсте набројати. Селимо се првог маја.
Возили смо се од зграде до зграде. Отишли даље од Мисисаге. Стигли у предграђе Торонта. Одабрали смо солитер са игралиштем преко пута.
Деце свугде. Преселили смо се брзо , оно мало намештаја стало у један већи комби. Помогли нам опет пријатељи. По непогрешивом осећају препознавали смо наше људе. По ходу, мимики, изгледу. Син весео. Игра се са децом. Разуме их. Плаче и даље, понекад, али нема писма испод врата.
Одемо у велики градски парк. Поред наше зграде десетина других солитера. У парку, на паркингу наше бабе и деде са унуцима.
Мај је. Нема више снега. Све процветало.
Муж и даље ради у компјутерској фирми. Вратили смо дугове. Пишу нам наши писма. Пишемо и ми њима. Прећуткујемо лоше ствари, и ми и они. Не зовемо ни ми њих ни они нас, прескупо је.
По цео дан гледам цртане филмове. Када муж дође шетамо низ улицу, до великог парка па преко огромног паркинга назад до зграде.
ПРИНОВА
Следећег маја на Свет долази наш други син. Сада смо комплетна породица. Нашој срећи нема краја. Моји славе, ћале пева и наручује неколико пута песму Мој Милане кад у војску пођеш. Снимамо се и ми камером па се размењујемо. Плачемо и ми и они.
Ускоро долази свекрва. На паркингу се придружује осталим бабама и дедана са унуцима. Размењују утиске о овој великој , хладној земљи.
Треба се мрднути, морам да искористим свекрвин долазак. Ивана добија посао у донат шопу баш у нашем крају. Кофи тајм. Ивана је из Куле, млађа је од мене а већ има две девојчице , млађа је исто годиште као мој старији син. Газда је Слободан из Београда. Архитекта. За муштерије Боб.
Партнерка му је Вјеша, Јеврејка, Пољакиња. Због ње је оставио жену и две одрасле ћерке.
Ивана се мучи, не зна шта ће са децом. Оставља их код баба Маре. Није нека зарада, али мора се почети од нечега. Сви питају за канадско искуство на резимеима а нико га нема. Први посао је увек најтежи у Канади. После неколико недеља Ивана добија други , бољи посао.
КАКО ЈЕ СВЕ ПОЧЕЛО
Ја одлучим да је заменим. Слободан је надмен, газда, старији. Прав, црне косе са понеком седом.
Добијам посао у ноћној смени. Прихватам. Кроз тренинг пролазим за дан. Кафе шоп је велики али у ноћној смени нема пуно муштерија, углавном се пеку кроасани, мафини, колачи и пите. Крофне се доносе сваки дан. Свеже. Има их разних, морам да научим имена.
Прву ноћ крећем раздрагано на посао. Не знам шта ме чека. Дочекује ме наша жена. Живи у мом крају, мојих је година. Није баш дружељубљива. Даје ми корисне савете, показује на сталне муштерије. Она је правница. Чини ми се да јој се свиђа овај посао. Некако је важна, све зна и све реферише Слободану. Он је зове моја десна рука.
Ноћу најчешће долазе ментални болесници, проститутке, макрои, лопови свих врста, пијандуре, камионџије, обесни тинејџери и понеки јадник из треће смене. Метро станица је близу. Опет она велика кнедла у грлу. Од свих наведених категорија једино сам пијандуре сретала ноћу у мом граду. Луди Ћуро и Кеки нису никоме сметали а и ишли су рано на спавање. Ајде шта је ту је. Покушавам да запамтим шта се све ради у ноћној смени. Пишем. Памтим.
Почињем прву ноћни смену. Док се шминкам дискретно у огледалу видим страх. Слободан ми предаје касу са парама и каже ако неко траћи паре не дај ни за живу главу. У каси $200 долара. Вреди ли једна глава толико мучи ме док он напушта локал. Почињу да долазе сталне ноћне муштерије.
Долази Индијац, мршав , бос у летњим папучама. Напољу снег, зима. Он пије само кафу. Екстра ларџ. Седа за сто поред прозора.
Придружује му се Имате ли пепси. По дану долази са мамом а ноћу сам. Пије само песпси колу. Ако нема пепсија, постаје јако љут. У донат шопу има јавни телефон. Убацује новчић и жали се мами.
Бескућник спава у донат шоповима, некада је био електричар, имао своју радњу , поправљао кућне апарате. Онда је све изгубио и остао на улици. Ситан је, коса му је проређена али има уметнички коњски реп. Он наручи најефтинји сок у највећој папирној чаши и полако цевчи целу ноћ. Улива ми поверење. Увек му донесем екстра ларџ кафу и једну крофну. Захвално ме погледа. Нуди паре. Одбијам. Крофна је ионако стара, од јуче а сок је онај прашак што се меша у огромним пластичним контејнерима.
Пола баба , пола деда. Ни мушко ни женско, мршава , са наочарима. Пуши ко смук у делу за пушаче. Њена девојка лезбејка, сушта супротност. Дебела, мирна. Пола баба, пола деда има нарав кобре. Свађа се и са девојком и са осталим гостима. Индијац је не подноси. Бескућник је игнорише. Девојка лезбејка као да се плажи њене љиутње. Угађа јој, части је кафама.
Макро, обријане главе. Бео. Подгојен, мрког погледа. Не знам од којих је али наш није. Ћутљив. Нервозан, увек тупка прстима по столу. Друштво му праве девојке, жене. Једна је најчешће ту. Све пуца на њој, није млада, ни лепа. Увек је у кожном комплету, мини сукња и кожни мантил. Ни женско, ни мушко. Одаје је јабучица и глас. Када наручује, гледа ме чудно. Када јој пружим кусур додирне ме нежно по прстима. Сав се најежим од гађења. Једе увек крофну са бостох кремом и пије ларџ кафу. Често наручи и грчку питу са сиром.
Tanjuska-c
(na)
28. januar 2020. u 13.54
ЗНАШ ЛИ ДА НАПРАВИШ РЕФОРМ ТОРТУ
Боб је увек у радњи. Сваку ноћ ме дочека са касом, избројимо паре и каже шта све треба да се уради.
Вјеша је увек у малој канцеларији, она сабира, одузима, наручује и сатавља расореде смена.
Плавушза, висока, дотерана, нокти беспрекорно налакирани. Не комуницира са особљем. Боб је обожава, Слободан гунђа и трпи. Вјеша не кува, не прави колаче. Вјеша тера Боба да избаци месо из исхране. Вјеша не једе слатко, има савршену линију и незгодан карактер Пољакиње. Слободан је разведен, архитектуру спомиње само понекад са сетом. Пита ме знам ли да правим колаче.
Правим.
Знаш ли да направиш реформ торту?
Знам.
Сањам је. Обожавам реформ торту. Свака ти част. Сада бих могао целу да поједем.
Замашћујем калупе за мафине и слушам Слободанову јадиковку.
Вјеша ми не да да једем месо. Једем ове пите са сиром од јуче. Кроасане. Сендвиче са туњевином. Мука ми је. Вјешааааааааааа. Дај ми месааааааа. Хоћу месаааааа.
Боб сваки дан броји конзерве сокова у фрижидеру. Увек фали једна. Нећу да пијем оне сокове од прашка у контејнерима. Гаде ми се. Увек је љут због те једне конзерве. Понавља шта се сме а шта не сме јести и пити. Не једу ми се старе крофне, стари кроасан може да се угреје у микроталасној.
Туњевину не подносим. Старе пите Боб једе. И тера мене да их продајем муштеријама као свеже. Гади ми се лагање. Лажем и ја Боба да неће нико да једе старе пите.
Навикла сам на сталне пацијенте али сваки пут ноћ донесе нове.
Био је петак, напољу вејавица. Хладно, мокро. Ушло пар младића. Чудни су , нису пијани а нису ни нормални. Замајавају ме, те хоће ово, те оно. Наручују, враћају. Направим тост сендвич , онај главни врати. Прегорео, дере се. Видим пар муштерија гледа кроз прозоре, нико не гледа у њих. Ни у мене. Чудно, пролети ми мисао као снежни налет . Одједном сви излазе, без иједне наруџбине.
Прилази ми бескућник.
Украли су ти снедвиче из фрижидера. Не верујем. Излазим на другу страну пулта. Гледам фрижидер, пола празан.
Што ми ниси рекао?
Нисам смео. То су наркомани. Ко зна шта би урадили.
И остали понављају исту причу. Боје их се, у стању су свашта да ураде.
Никада у животу нисам видела наркомана . У нашем граду био је један . Сале дрога. Отишао у Индију и тамо се дрогирао. Када се врато прешао на алкохол али су га и даље звали Сале дрога.
Боб ми је одбио све сендвиче од плате. И онај снедвич тост, који сам са страхом појела, мислећи шта би се десило да је неко заиста видео крађу.
Једном су обесни тинејџери запалили канту са ђубретом у тоалету. Бескуник се снашао пре мене, зграбио боцу за гашење пожара и спречио катастрофу. Слободан ми није одбио нову канту од плате.
КУДА ДАЉЕ РОЂАЧЕ
Седим у кухињи у глуво доба ноћи. Пиљим у монитор камере и питам се шта ја радим у овој кухињи. У овом донат шопу. У овом граду и овој земљи. Родитељима у писму не смем ни да се пожалим. Успавам децу пре него што кренем на посао : После крађе и пожара не иде ми се у донат шоп. Дођем кући ујутро, деца се пробудила а мени се спава. Уморна цео дан.
„Па наспи још једну, за вечите кривце, за балансере, за уморне ливце, за пролетере, наспи још једну за трећу смену”
Балашевића вртим у глави док покушавам у осам ујутро да заспим.
Тамнопути студен није био стална муштерија али је понекад долазио у донат шоп да учи. Можда да спрема испите. Било ми га је жао. И њему сам доносила кафу и понеку стару крофну. Кад га видим са књигом у руци, сетим се својих студенстких дана. Како су били безбрижни и лаки као снегови Урала. На искривљеном еглеском кажем му да му желим да што пре заврши школу и да дође по кафу кад год пожели. Смеје се а његови бели зуби бљеште као јануарски снег.
Оне ноћи када је пијанац кренуо ножем на њега , снег се почео топити и све је наговештавало да је зими крај. Ту је био крај и његовим ноћним учењима. Одбранио се од нападача, полиција је слегала раменима да они ту немају шта да ислеђују. Нападач је побегао, нико га не познаје. Ја нисам ни видела шта се десило, чула сам само вику и галаму. Када сам изашла из кухиње све је већ било готово. Студент је имао посекотину на руци и бес у очима. Камера те ноћи није снимила ништа јер у њој није ни било траке.
Убрзо су се бабе лезбејке посвађале па су престале да долазе.
Индијац је прескакао редовне инекције и третмане па је постао још луђи. Плашио ме оним његовим великим ужареним очима на мршавом телу. Свађао се са људима. Доазио у пиџами и бос.
Све чешће фали Имате ли пепси . Муштерије више воле кока колу. Мама више не пушта сина ноћу. Имате ли пепси се једном толико наљутио да је разлупао сав намештај у стану.
Ни женско ни мушко долази ноћу без макроа. Осамосталила се . Иако је пролеће и даље носи кожни комплет.
Вјеша и Боб се све чешће свађају. Слободан се усукао, висе му панталоне. И даље тамани старе пите, снедвиче и кроасане. У дневној смени једе рестлове од супа. Кука за реформ тортом. Урличе за месом, завија као вук када Вјеша није у донат шопу.
Мени ноћи постају све дуже. Све више имам времена за размишљање. На транзистору слушам само једну станицу. Италијанску. Измишљам текстове. Мислим о деци која спавају. Један је беба.
Мама му ради у ноћној смени. Плаче ли, буди ли се. Опет кнедла у грлу. Обришем пар суза па замашћујем опет плехове за мафине. Вадим ону лепљиву смесу из огромних пластичних канти . Шта ови људи једу? Ко прави ову лепљиву смесу. Канте су залеђене, сатима се отапају. Печем кроасане и перем судове које је Вјеша побацала у судоперу.
Пролеће ми теже пада у донат шопу од зиме. Морам нешто смислити. По згради наши људи добијају послове у вези компјутера. Једне ноћи доносим одлуку да упишем курс нетворкинга.
Радићу колико треба да испуним услове за новчану накнаду од државе.
Tanjuska-c
(na)
28. januar 2020. u 13.55
РУСКИЊА НУКЛЕАРНА ФИЗИЧАРКА

Тражим да ме Слободан пребаци у дневну смену. Размислиће. Треба да ми нађе замену.
Долази Рускиња да је обучим за рад у донат шопу. Смотана је, личи на штребера. Завршила нуклеарну физику у Русији. Не уме да испече мафине, чоколадни колачи јој изгоре. Помеша кафу са кофеином са оном без. Симпатична ми је. Објашњавам јој све у детаље, показујем сталне муштерије. Саветујем да бескућника пази и да му се обрати за помоћ ако устреба. Добар је човек кажем јој а видим исти онај страх у очима који сам оставила у огледалу док сам се шминкала за прву ноћну смену. Жао ми је. Саветујем је да што пре тражи од Слободана да је пребаци у дневну смену.
Прелазак у дневну смену решио ме ноћног страха али често се дешавало да ме ујутро чека ред до врата.
Рускиња изгубљена, не уме да се снађе. Боб би је отпустио али нема ниједног кандидата.
Ја се данима пребацујем на нормалан темпо живота. Рускињи једне ноћи, човек са црном маском на лицу и ножем у руци тражио паре из касе. Узео јој оних $ 200. Боб је био бесан. Урлао је на њу и одузео јој $200 од плате. Рускиња плакала али није дала отказ.
ГИВ МИ Д МАНИ МЕН !
Пристајем да радим викендом, шта ћу. Једне ноћи зове Слободан. Рускиња се разболела , требам му за ноћну смену. Не могу син ми има температуру, лажем га убедљиво. Не идем тамо па макар ми дао и отказ.
Те ноћи, дошао је маскирани нападач.
Дај паре.
Не дам.
Дај паре.
Ма не дам пизда ти материна. Да ти пизда материна сељачка. Мрш док нисам звао полицију
Наљутио се Слободан на њега, прорадио онај српски инат. Уперио нападач пиштољ уместо ножа Слободану у чело.
Не дам паре па макар ме убио. Џукело једна.
Нападач се збунио . Можда је неко ушао у донат шоп . Збрисао је а Слободан је викао и псовао за њим још неколико минута
Те исте ноћи сањала сам фонтану у кулском парку. Ја и сестра у хаљинама на цветиће, трчимо около и прскамо се. Хаљине су нам исте беле са жутим цветићима. Вриштимо и цичимо. Липе су процветале, цео град мирише. Фаик је млад , у зеленом киоску продаје сладолед и смеши се док гледа у нас. Мама штрика миље на дрвеној клупи. Друга деца прскају нас и ми прскамо њих. Трчимо по парку, пењемо се на клупе. Мама се наљутила , виче да се смиримо. Одједном у сред фонтане пада белиголуб. Праћака се, крила су му мокра. Пар црвених мрља на белом перју. Покушава да полети. Као камиказа велики сиви соко се обрушава са плавог неба право на рањеног голуба. Нестају у висини зелених крошања.
Будим се сва знојава. Долазим на посао у дневну смену и Слободан ми прича о нападачу. Псује. Ја ћутим.
Долазе три црнкиње. Једна тражи ерл греј ти. Охоле су. Лепо дотеране и обучене. Пружам јој чај. Она отпије гутљај. Презриво спушта чашу на пулт.
Ово није прави ерл греј ти. Хоћу тај прави, овај врати.
Ја не знам ни какав је то чај ни од чега се прави. Ни ко је тај ЕРЛ. Причам Слободану како је вратила чај и шта је рекла а он бесан виче
Банану ћу да јој дам. Она зна шта је ерл греј ти. До јуче се верала по гранама.
Смешан ми је Слободан, скоро да се и не љутим на његово газдовање. Жао ми је што му Вјеша не да месо и што не зна да прави реформ торту. Што гура своју ћерку , шаље је у Париз на студије а Слободан ћути о својој деци. Не прича о њима. Никада. Оно што чујем о њему , чујем од наших људи. Иако је Торонто велики град Срба има толико да сви знају једни друге. Ништа се не може сакрити, па ни Слободан не може да сакрије приче о њему.
ОВАКО СЕ ЗАВРШИЛО - ЕПИЛОГ
Лето је дошло и заборавила сам и ноћну смену. Деца са мужем дођу код мене. Поједу неку пихтијасту посластицу . Џело. Попију сок. Беба плаче, неће кући без мене. Тешко ми је . Волела бих да сам са њима, да идем у парк. Свекрва се вратила. Децу остављам код једне наше жене.
Не можемо муж и ја да се временски ускладимо. Плаћам жену, наша је, чува их пар сати али не остаје ми ни пола пара. Деца се распустила. Размишљам о напуштању посла у донат шопу.
Велике новчанице нисмо примали али новчаницу од $ 50 морали смо да проверавамо одока. Пресавијамо је, слушамо како шушти, гледамо печат. Једног дана Боб открива лажњак.
Новчаница од $50 долара је фалсификована. Одбићу ти од плате а ти је узми па пробај да је увалиш некоме.
Замало да му кажем, ували је ти.
Добро. Кажем само то и узима новчаницу. Када сам дошла кући поцепали смо је. Одлука је пала. Имам довољно дана да добијем новчану накнаду од државе. Да ли ће ми Слободан написати да сам радни вишак? Ако дам отказ, ништа од моје школе.
Слободану саопштавам одлуку о компјутерима. Гледам га у очи. Боб се намршти, скупља уста једном шаком а другом глади косу. Размишља. Слободан проговара.
Добро. Али мораш ми наћи нову радницу.
Нашла сам је после недељу дана. У згради, наша је.
Поздрављам се са Слободаном, Вјеша неће да изађе из мале канцеларије.
Поздрављам се са бескућником. Њему жао што идем.
Ни жена ни мужакарац шмрца.
Индијац врти главом,, лево, десно.
Пепси се церека.
Бабе лезбејке су поново ту. Она мршава добила рак па је дебела тетоши непрестано. Поздрављам се и са њима. Дебела рида.
Рускиња физичарка, на ивици плача. Још је у ноћној смени.
Одлазим кући, петсто корака и већ сам у својој згради. Пењем се лифтом на 16 ти спрат.
Отварају се врата а ја у ходнику скачем од радости.
Као у сну , око фонтане.
Ја и сестра.
Мама хекла на клупи.
Фаик се смешка а бели голуб лети плавим небом.

MC_
(Bihilist)
28. januar 2020. u 16.55
odlicna prica, tuzna.
niger
29. januar 2020. u 09.44
napsao bih dosta toga o ovome, ali..blokiran sam i kažem samo - dzez/bluz prica.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.