Diskusije : Filosofija

 Komentar
Prosvetljenje
Adonis
18. septembar 2014. u 12.03
Interesantna je ta ideja o prosvetljenju, misao koja baca novu svetlost na sve ono sto je prozivljeno i shvaceno i daje smisao svemu postojecem.
Buda se probudio...nastavljajuci da sanja.
Može li zaista jedna misao, jedna reč,jedan simbol (ili skup reci ili simbola)...imati takav uticaj na coveka?
Ako može, vracamo se na sam početak,na magicne reci, onda kada su ljudi verovali u carobne formule.

Wakan
(Doors)
18. septembar 2014. u 21.00
„Interesantna je ta ideja o prosvetljenju, (misao) UVID koja baca novu svetlost na sve ono sto je prozivljeno i shvaceno i daje smisao svemu postojecem.”

Prosvetljenje je uvid u sve „prozivljeno, shvaceno i daje smisao”. Jer sve prozivljeno i shvaceno je ono sto nazivamo ja, ego, sebe. Upoznati sve prozivljrno i shvaceno znaci „upoznati sebe” a to upoznavanje sebe je prosvetljenje. Covek koji poznaje sebe je prosvetljen i ne ide vise kroz zivot vodjen zabludama. Zivot mu nije vise nesvesna reakcija na imuls već svesno kanalisanje energije u akciju.

Adonis
19. septembar 2014. u 07.00
Prosvetljenje samo po sebi, predstavlja neku vrstu otudjenja. Kao kod sizofrenije gde se licnost duplicira na onu koja prividno nastavlja da živi „normalnim” zivotom, i onu drugu, koja vidi i dozivljava stvari i dogadjaje oko sebe drugacije od prve licnosti.
Može li prosvetljena osoba, prosvetljena u smislu zen budizma gde posle odredjenog dogadjaja ili misli dolazi do budjenja, nastaviti da živi „normalno” sa drugim ljudima?
U kojoj meri je neko ko je shvatio da je na primer sve oko njega iluzija, sposoban da živi postujuci norme te iluzije...jer ako je transformacija duboka i iskrena, on tu iluziju više ne prihvata.
Onog trenutka kad ti više ne prihvatas iluziju, ni ona tebe ne prihvata.
Adonis
19. septembar 2014. u 11.53
...možda je to razlog Budinom zagonetnom osmehu, sve si shvatio ali ne smes ništa da kažeš.
dadayaya
(mind over matter)
19. septembar 2014. u 14.04
relativno je šta je „normalno”...

Nekom je manje-vise „normalno” nešto sto je drugom skroz „nenormalno”, i obrnuto (podrazumevajuci da se posmatrano ne kosi sa nekim (lokalnim) legalnim i/ili bitnim etickim principima).

Odn, diskutabilno je cije „norme” se uzimaju u obzir kod odredjivanja gde je nešto na skali normalno vs nenormalno. Plus, ova planeta i ljudska vrsta (čak i ako se posmatra globalno-'standardizovano'), sa svojom (zvanicnom) istorijom i biologijom, nisu 'cela priča'...
Adonis
19. septembar 2014. u 14.34
Pa normalno bi po nekoj mojoj definiciji bilo to da ostajes u interakciji sa spoljasnjim svetom.
Dakle možeš se svega odreci, ali ako setas okolo i cekas da ti neko napuni tvoju ciniju pirincem, još uvek si vezan za civilizaciju i zavisis od nje.
Možeš da odes u prirodu i da živis kao medved na kisi snegu vetru suncu,na planini ili u nekoj rupi, pod drvetom ili u kolibi...svejedno opet si svojim culima i potrebama vezan za svet koji te okruzuje i zavisis od njega.
Ta zavisnost ne znaci ništa drugo do priznanje da uprkos prosvetljenju nisi samom sebi dovoljan.
Dovla1
19. septembar 2014. u 14.50
Sve muke koje prate prosvetljenje,ne znace da se istog trebamo odreci
ili da ga osporavamo.Ako pogledate ova upadljivi napis jasno će biti
od čega covek danas boluje i koliko je jadan

http://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?yyyy=2014&mm=09&nav_id=901768

Mene je sramota njihove sramote ,jadno se osecam zbog njih.
Wakan
(Doors)
19. septembar 2014. u 15.34
„Prosvetljenje samo po sebi, predstavlja neku vrstu otudjenja. Kao kod sizofrenije gde se licnost duplicira na onu koja prividno nastavlja da živi ”normalnim„ zivotom, i onu drugu, koja vidi i dozivljava stvari i dogadjaje oko sebe drugacije od prve licnosti.”

Upravo tako. To je unutrasnja podela; distanciranje od „sebe” „ja” ili ti ego i sposobnost da ga gledamo sa strane realno i ravnodusno. distanciranje od „sebe” „ja” nam omogućava jasan pogled na „sebe” „ja” i stiti nas od poistovecivanja sa njim; emotivno i osecajno smo odvojeni od njega.

„Može li prosvetljena osoba, prosvetljena u smislu zen budizma gde posle odredjenog dogadjaja ili misli dolazi do budjenja, nastaviti da živi ”normalno„ sa drugim ljudima?”

Buda, Sokratis, Isus itd. su živeli sa „normalnima”. Analogno zivotu sa „normalnima” je zivot sa „sobom”. Živis sa „sobom” ali si distanciran od njega. Živis sa „normalnim” ljudima ali ih gledaš sa distance ne poistovecujuci se sa njima. Prosvetljena osoba koja ne može da živi sa „normalnima” nije prosvetljena. Neko ko misli da je bolji od drugih sigurno nije prosvetljen jer se kroz tu misao oseca prisustvo ega „ja” ili ti „sebe”. Razlika između prosvetljenih i normalnih je u kvalitetu misli, stavova i ideja i hrabrosti da se krecu nezavisno i slobodno kroz zivot u odnosu na normalne.

„U kojoj meri je neko ko je shvatio da je na primer sve oko njega iluzija, sposoban da živi postujuci norme te iluzije”

Nije bas sve iluzija. Glad, zedj, hladnoca, bol nisu iluzija. prosvetljen jednostavno zna šta treba postovati a šta ne. Ako se pogledaju zivoti prosvetljenih iz naše istorije videce se da, sa kojeg god kontinente oni dolazi, je način njihovog zivota bio skoro identican.

Adonis
19. septembar 2014. u 16.05
To o cemu ti pricas možda može biti prosvecenje, ali ni u kom slučaju prosvetljenje (budisticko).
Prosvetljeni su probudjeni.
Wakan
(Doors)
19. septembar 2014. u 16.42
„To o cemu ti pricas možda može biti prosvecenje, ali ni u kom slučaju prosvetljenje (budisticko)”

a šta je „budisticko prosvetljenje”?
Dovla1
19. septembar 2014. u 16.59
O našim culima,osecanju gladi,zedji,o tome kako naše telo zavisi od spoljasnjeg sveta,pa o tome prosvetljen covek ne raspravlja,to je nešto što se podrazumeva.I najveci mudrac,ako ne pije i ne ejede neko vreme,umreće naravno.
To što se neko izoluje,ode u planinu ili u manastir,sto izbegava ljude,ne znači da je na putu prosvetljenja.Svako naglaseno bezanje od bilo čega,jasno ukazuje da je taj daleko od prosvetljenja.
Uobrazilja je najjača osobina kod ljudi,pa će pre biti da je Adonis uobrazio kako je već prosvetljen.Izgleda da je dobro sto Wakan nije proucio zpadnu filozofiju,zato i nije njom zatrovan kao Adonis.
I ako pomenuti se hvali da se budizmom bavio godinama,iz pisanja se vidi bas poguban uticaj zapadne filozofije na njega.
To stalno bezanje od nečega,bolesna zelja da se uvek i od svakoga bude nezavisan,insistiranje na podvojenosti sveta,koja nije osobina prosvetljenih,sve je to negativan uticaj materijalisticke zapadne filozofije.Ja sam već pisao o tome da ta filozofija ne može coveku doneti prosvetljenost,njeni mehanizmi prosto to ne mogu.Budizam je suprotan toj filozofiji.
Nemilosradno logicko zagljucivanje,razum i racionalnost,ko se drzi toga taj je daleko od probudjenog.
To stalno potenciranje,da je ovaj svet samo iluzija,naglasavanje razdvojenosti sveta pojava i sveta transcendentalnog,to nije osobina probudjenog.Na tome samo insistiraju zapadni kvazifilozofi.
Mudrac ta dva sveta ujedinjuje,on tu razliku vidi kao bogatstvo i smatra ih jednim,istovetnim.
Jedno(ja) je mnostvo u svom univerzalnom obliku,a mnostvo je jedno u svom transcendentalnom obliku.
Wakan
(Doors)
19. septembar 2014. u 17.12
nemas ti pojma Dovlaa o cemu pišem. Zato je svako tvoje tumacenje mojih tekstova blago receno glupo.
Dovla1
19. septembar 2014. u 17.27
Sam sebe demantujes,jasno je da sebe smatras da si bolji od mene.A gore si napisao da nije prosvetljen onaj ko sebe smatra boljim od drugih.
Znaš lako je nabubati nešto iz knjiga,kao sto ti radis,ali sasvim je drugo i mnogo teze to primeniti.To sto ti ne možeš i da primenis procitano,ukazuje da to tudje znanje nije za tebe,da nisi na nivou onoga ko je to napisao.To se jasno vidi na delu kod tebe,pogledaj dole na drugim temama,pratis me kao pomahnitao,vredjas,a da ti nisam uzvratio nijednom.No to što ti nisam uzvratio,ti shvatas kao moju slabost,pa ti to daje hrabrosti da to ponovis vise puta.Pa ti vidi po tome koliko si blizu od prosvetljenja.Lako je pisati kako treba ovo,treba ono,a primena ništa.
Wakan
(Doors)
19. septembar 2014. u 17.46
„Sam sebe demantujes,jasno je da sebe smatras da si bolji od mene”

Vidis zbog ovakvih stvari pokazujes svoju plitkost. Gde sam ikada rekao da sam bolji od tebe ili bilo koga drugog?

Konstantno nešto izmišljas da bi kasnije na tim izmišljotinama gradio tekst. To pokazuje tvoj karakter. TO sto ti vidis kao vredjanje je istina o tebi i tvojoj sujeti. To sto ti je teško da prihvatis istinu je tvoj problem.

Ti si Dovlaa promasen slučaj za Filosofiju. To je cinjenica. Kada neko, nakon 10g. provedenih na filosofiji i procitanih svih „vaznijih filozofskih dela” kaže da su prostor i vreme „iluzija ega” šta dalje pricati sa tom osobom? Šta? Tebi Filosofija sluzi da ulepsas sliku o sebi. Ona ti dodje kao neki zlatni meadaljon ukras. Tebi je bitno da kažeš da je Bernard rasel bio u zatvor i kada je rođen. To je tvoj domet. Smesan si
Wakan
(Doors)
19. septembar 2014. u 18.04
„Sam sebe demantujes,jasno je da sebe smatras da si bolji od mene”

Ti Dovlaa nisi uopste svestan šta pišes. Tekstovi su ti posledica unutrasnjih impulsa. Pogledaj dobro ovu recenicu i probaj da vidis pozadinu. Šta je motivacija ove recenice? Kako je nastala? Šta je inspirisalo? Videces da je osecaj inferiornosti koji imaš u odnosu na mene pozadina te recenice, njen motiv. Zašto bi se ja uopste sa tobom upoređivao? Ko si ti da bi mi nešto znacilo da sam bolji od tebe? tvoja sujeta je ta koja cvili i koja pati i oseca se inferiorno i da ne bi to priznao sebi projektujes na mene. To je poznato u psihoanalizi (pitaj hakera, on kao psiholog sigurno to zna) bolni osecaj, odbrana, prenos, projekcija, sve to se kod tebe vidi. Ne zaboravi da sam na osnovu tvog pisanja provalio da imaš starijeg brata, odnosno da si ti najmladji i to kad te nisam znao najbolje, dok sam pisao kao mister no.
Dovla1
19. septembar 2014. u 18.36
Pa šta znaci ova tvoja recenica

„nemas ti pojma Dovlaa o cemu pišem. Zato je svako tvoje tumacenje mojih tekstova blago receno glupo.”

Ona jasno ukazuje da sebe smatras boljim i pametnijim.
Ja to bar ne krijem,smatram da vise znam od tebe,i kvalitativno i kvantitativno vise.
Iz kog si ti razloga poceo da proucavas budizam i indijsku misao?
Ja mislim da znam razlog.Joga,budizam i indijske meditacije i discipline u Evropi,pa i u Americi,uglavnom deluju kao terapija lecenja narkomana.Tako je i u Srbiji.
Pošto vidim da obozavas sve narkomane,Morisona i Hakslija koji su bili narkosi,Morison je i umro od droge u 27 god.A Haksli nabedjeni pisac i kvazifilozof,ne samo da je bio narkoman već je sirio popularnost narkotika.
Za tebe sam skoro siguran da si dosao do budizma preko terapije odvikavanja,a velike su sanse da je možda i Adonis tako stupio u kontakt sa jogom i budizmom.
Znaš normalno je za Srbina i Evropljanina da prvo dodje u kontakt i da proucava hrišćanstvo a ne budizam.
Wakan
(Doors)
19. septembar 2014. u 18.59
„”nemas ti pojma Dovlaa o cemu pišem. Zato je svako tvoje tumacenje mojih tekstova blago receno glupo.„

Ona jasno ukazuje da sebe smatras boljim i pametnijim.”

Ne Dovlaa, ne. Ona jasno pokazuje da ne vidis šta opisujem, jednostavno ne vidis to. To tvoja sujeta tako tumaci tu recenicu. Koliko puta sam ti dokazao da nemas spojma o cemu pišem.

„Ja to bar ne krijem,smatram da vise znam od tebe,i kvalitativno i kvantitativno vise.”

ovom recenicom potvrdjujes predhodni tekst; potvrdjujes da se upoređuješ sa mnom i da se zbog toga osecas inferiorno.

„Iz kog si ti razloga poceo da proucavas budizam i indijsku misao?”

Iz istog razloga zbog kojeg sam izucavao i Isusovo ucenje i Filosofiju anticke grcke i zapadnu filosofiju a to je: ljudska misao, njen nastanak i razvoj. Zašto ljudi, u istim situacijama se uvek ponasaju na isti način? Zašto ljudi misle to što misle? da li su takve akcije i misli spontane ili su uslovljene? itd. da li si ti nekada postavio sebi neka od ovih pitanja?

Ostatak teksta je samo da se covek nasmeje. Lupanje bez ikakve osnove.
balansero011
(.)
19. septembar 2014. u 19.25
Zašto ljudi, u istim situacijama se uvek ponasaju na isti način? Zašto ljudi misle to što misle? da li su takve akcije i misli spontane ili su uslovljene?
--------------------------------------------------------------------

Zato shto iskazuju karakter iste(svoje) vrste. Te akcije i misli su uslovljene.
SnezanaStojanov
19. septembar 2014. u 19.47
Pali/Gasi

Mozete li shvatiti da svetlost se ne moze sakriti u mraku.

Čak šta vise svetlost pomaze mraku da osvaja sve vise sopstvene dubine.

Nprm. Komp je ugasen, nema svetlosti u sebi, živi mrak. Vi, kao prosveceni,
dodjete I dodirom (ili voice komandom)vadite sve vidljive stvari (po vasoj zelji naravno)
iz tog mraka, ali ako dobro I pazljivo pogledate videcete da ipak na ekranu
I dalje postoje mracni elementi, čak to bila I tackica na kraj recenice.
Adonis
19. septembar 2014. u 19.50
Sudeci po svedocenjima, do prosvetljenja dolazi na vise nacina...jedan od njih je kada se razum potpuno napusti stavljajuci ga pred enigmu koju nije u stanju da resi...na primer, aplaudirati jednom rukom.
Kod drugih je do prosvetljenja doslo sasvim neocekivano, dok su obavljali svakodnevne poslove npr. cistili u vrtu opalo lisce ...i slično.
Dakle radi se o jednoj vrsti misticnog dogadjaja koji se niti može nauciti, niti shvatiti, u kome odbacujuci svu logiku i zaustavljajuci misli (neka vrsta prenatalnog stanja) covek dostize novo radjanje i postaje probudjen.
Recimo da si osoba koja sanja kako sanja...i kad se u snu probudis iz prvog sna shvativsi da si sanjao (ali sanjas još uvek)to to se može smatrati prosvecenjem...ali tek kad se probudis i iz tog sna, možeš se smatrati prosvetljenim.
Eto, ukratko..
Dovla1
19. septembar 2014. u 20.02
Kritike su vredele,Adonis se popravio,poceo da piše dublje.
SnezanaStojanov
19. septembar 2014. u 20.19
Pogledajte zvezde u nocno nebo (bez mesecno) I zamislite kakav bi
bio njihov sjaj da noc nije tako mracna I hladna. A tek koliko sloja
dubine ima taj crni noćnislajer???

Neverovatno koliko argumentative energije se trosi samo na crno/belo,
a kamoli boje duge.
dadayaya
(mind over matter)
19. septembar 2014. u 20.41
ostati u interakciji sa spoljnim svetom bi se pre moglo nazvati 'funkcionalnost' (sposobnost funkcionisanja, tj nekog 'odrzivog' rasudjivanja potrebnog za 'opstanak' u tom drustvu).
Jer mnogi 'nenormalni' su i te kako u interakciji sa spoljnim svetom, i pritom i funkcionalni... i mnoge od njih uglavnom nije previse briga sto ih drugi smatraju 'nenormalnima'
Wakan
(Doors)
19. septembar 2014. u 20.57
Hvala balansero na odgovoru, koji mi je inače odavno poznat, jer pitanja koja sam postavio su me mucila kao tinejdzera, kada se i pojavilo interesovanje za filosofiju i Psihologiju, kasnije Psihoanalizu.

Adonis, u prethodnom postu sam napisao šta je prosvetljenje sa čim se ti nisi slozio. Pitao sam te zatim: a šta je „budisticko prosvetljenje”? sa zeljom da čujem od tebe odgovor o stanju „budistickog prosvetljenja” i šta je to „budisticko prosvetljenje” a ti mi u odgovoru pišes kako se do njega dolazi. Ja te nisam pitao kako se do njega dolazi, već: a šta je „budisticko prosvetljenje”? pod pretpostavkom da si do njega već dosao. Šta te to čini „budisticki prosvetljenim” u odnosu na druge?
Adonis
19. septembar 2014. u 21.45
Pa lepo ti objasnih da je prosvetljenje budjenje. Kad shvatis da je ceo tvoj zivot fiktivan kao san koji si sanjao i u koji si verovao dok je trajao. Ali ne radi se o filozofskom shvatanju, o argumentovanim teorijama, već o fizoloskoj reakciji,identicnoj kao kad se probudis.
Šta se to tačno probudi u tebi, ne bih umeo da ti objasnim...možda svest a možda i ne.
Wakan
(Doors)
19. septembar 2014. u 22.07
Ti Adonis, ocigledno ne znaš šta je „budjenje” i „prosvetljenje” ne umes da opises stanje budnosti i prosvetljenja ali zato znaš da nije ono sto sam napisao. Zar ne mislis da je to nelogicno?

mournblade
(life)
19. septembar 2014. u 22.45
Wakan:

„To je poznato u psihoanalizi (pitaj hakera, on kao psiholog sigurno to zna) bolni osecaj, odbrana, prenos, projekcija, sve to se kod tebe vidi.”

*

Tako je :) niko kao Dovla! (and thank God for that :))

*

„Ti Adonis, ocigledno ne znaš šta je ”budjenje„ i ”prosvetljenje„ ne umes da opises stanje budnosti i prosvetljenja ali zato znaš da nije ono sto sam napisao. Zar ne mislis da je to nelogicno?”

*

Nelogiocno je zato što to niste opisali na isti način?
Ili jedan od vas ili oba niste to dozivili?

Opisati „budjenje” i „prosvetljenje” rečima?
Ko to može? Kako znaš da je neko probudjen ili prosvetljen?

Da je to lako opisati rečima onda bi svi jednostavno to procitali i dozivili to isto kao taj sto je to napisao. Ali znamo da to nije tako.

Po meni to se može samo naslutiti is napisanog od onih koji su probudjeni ili prosvetljeni. I to pod uslovom da smo na istom putu ili smo već prosvetljeni ili probudjeni pa znamo o cemu i šta ta osoba piše.

Dovla1
20. septembar 2014. u 02.08
Ovo sto je Adonis napisao zadnje o prosvetljenju a sto sam pohvalio,to je misticizam.Ja sam o tome već pre njega pisao ovde.Raduje me da je nešto od mene naucio pa je poceo i da prepisuje od mene.Naravno,on u svom egoizmu neće priznati da je to od mene prepisao.Takođe uvidja on razliku prosvetljenja od prosvecenosti,sto je takođe ovde ranije od mene procitao.Pomenuo je i odbacivanje razuma,sto ja takođe ovde ranije od njega stalno ponavljam.Odbaciti razum ne znaci biti nerazuman,odbaciti racionalnost ne znaci biti iracionalan,a razum i racio su dobri tek za svakodnevni običan zivot,ne i za uzvisene misli.
Pominjao sam da filozofija ne može doći do velikih visina,ne može dovesti do prosvetljenja.Misticizam može jer on ima boga,jer tu postoji vera i religija.U budizmu nema vere,on je filozofija,zato budizam i ako je nešto iznad zapadne filozofije,ne može dovesti do prosvetljenja.Isus je dobro rekao da ko ima vere može sve postici.
Sa time ima i veze dobro poznati slučaj ovde koji sam pominjao o izlecenju molitvom ruke mog poznanika,a sto su ovde ismejala vecina diskutanata.To je samo lep primer da ste vi ipak daleko od prosvetljenja i nekog ozbiljnijeg znanja.
Verovatno je ovde reč o sugestiji,to što neki od mene prepisuju,ali dobro je to.
Samo ta prosvetljenost ne dolazi naglo i niotkuda,ona nije slučajnost.Ona je nagrada ipak,to je proces,neće doći samo zato što u vrtu skupljamo lisce,neće doći kao Njutnu kad mu je jabuka pala na glavu.
To je milost za koju ima potencijal svako ,ali ta milost je nagrada samo malobrojnima.Ne može se prosvetljenost nauciti a ni preneti,bar ne bukvalno,ali može se pospesiti od drugih.
Adonis je takođe pomenuo logiku,njeno zaustavljanje,a o cemu ja trubim ovde već dugo vremena.
dadayaya
(mind over matter)
20. septembar 2014. u 02.42
možda će nekom biti cudno, ali ja reč 'prosvetljenje' vezujem dosta za - gordost (po Hrišćanstvu najveci greh)... možda je stvar aspekta, jer se oslanja na ego, vise nego reč 'gnosis' (koja je bliza konceptu 'budjenja', uz neku specijalni uvid/insight, gde ego kao ego i nije tako bitan nego proces proširenja/uzdizanja (sve)Svesti)...

Jer, uz andjele lako je 'prosvetliti' se. I zato je vaznije imati njih kao drustvo i oslonac, nego bilo kakav ego, makar 'najprosvetljenije-prosveceniji' bio...

I uobrazavati da si ti sam neki 'svetionik' koji treba da svetli u nekom mraku, je u krajnju ruku opet samo - uobrazenost, i ništa vise...
Daleko vazniji koncept od 'prosvetljenja' je koncept - SPASENJA (od zla i 'mraka', tj svetu patnje i disharmonije)... ali i za to nam trebaju andjeli. Jer spasenje podrazumeva stizanje u svet 'svetlosti' (savrseno harmonican, beskrajnih (andjeoskih) mogućnosti), a to je informaciono-metafizicki mnogo značajniji cilj nego (ponosno) uterivanje (kao ego-'svetionik' u svetu tame) svetlosti nekome koji iz nekog razloga ne 'svetli' toliko kao 'prosvetljeni' uterivac (a koji se iz nekog razloga sam i dalje nalazi u ovom istom svetu tame)...
Dovla1
20. septembar 2014. u 03.37
dadayaya
(mind over matter)

Tačno je da se reč prosvetljenje ne koristi u hrišćanstvu ali to ništa ne smeta,jer ima hrišćanstvo druge izraze koji znace isto sto i prosvetljenje,recimo „milost bozija” i sl.Dakle prosvetljenje nije gordost.Ne znam za druge,ja za sebe ne kažem da sam prosvetljen,a još manje da sam neki svetionik oko koga treba da se okrece ceo svet.Ima dosta mudrijih ljudi od mene.Ako hoću sebe da pohvalim,onda tek mogu reći da sam na tragu,da nešto naslucujem,da se možda nazire svetlost na kraju tunela,ali ne tražim očajnicki neki kraj tunela,neko spasenje.
To sto kažeš da nam trebaju andjeli za spasenje,to isto sam i ja pisao gore samo drugim rečima.Ti tvoji andjeli su samo druga reč za veru,za boga,bez vere ništa veliko se ne postize.
toplap
(Neumorni)
20. septembar 2014. u 04.11
„Sanjao sam da sam leptir koji sece u svim pravcima sa mislima i zeljama koja ima svaki leptir. Pratio sam njen let i nisam bio siguran o vlastitu covecku prirodu. Odjednom sam se probudio i video sam da lezim u krevetu. Laknulo mi je- bio sam to JA. Međutim nisam znao da li sam bio covek dok sam sanjao leptir ili sam leptir koji sanja da sam covek?” - Lao-Ce u knjizi: „Tao fizike”

Nije ovo nekakvo prosvetljenje, ali umnogo podsedca na shvatanje Zapada za Indisku filosofiju-religiju gde se ukupno slave 2.300.000. raznih bozanstva. Nema vrhovnog boga.

Buda se prosvetlio jer je shvatio smisao zivota i ustrojstvo Univerzuma.

Ne postoje cuda.
Cuda izmišljaju ljudi koji nisu shvatili pojave zbog nedostatka pravilnih informacija.

Sve je fizika uz pomoć hemije i dobro vlkadanje matematike.
Wakan
(Doors)
20. septembar 2014. u 09.25
„Pominjao sam da filozofija ne može doći do velikih visina,ne može dovesti do prosvetljenja.U budizmu nema vere,on je filozofija,zato budizam i ako je nešto iznad zapadne filozofije,ne može dovesti do prosvetljenja.”

Iskreno Dovlaa, mene te je sve vise zao, jer umesto da se priblizavas prosvetljenju ti se odaljavas sve vise. kod tebe je proces obrnut; umesto da napredujes ti nazadujes. Meni je neshvatljivo da može neko biti toliko iskljuciv i ogranicenog razmišljanja.

Ti optuzujes nekog za prepisivanje?! Od tebe, covece nema šta da se prepise, shvati to. I ako neko prepisuje to si ti, jer ti ne umes da razmišljas, već usvajas tudja mišljenja i predstavljas ih kasnije kao svoja. Najobičnija si nepreradjena sirovina, cepanica. Takvog sam te zatekao, takav si i danas. Razlika između tada i danas je u tome, sto si tada znao da si blentav za razliku od danas gde si ubeđen da znaš i da drugi prepisuju od tebe. Čak i na politiku pokusavas da se predstavis kao neki intelektualac.
Adonis
20. septembar 2014. u 10.37
Dovlaa...jako malo fali da te smatram duhovnim invalidom...za sada te samo još glupost drzi na povrsini.
Problem je u tome sto je tvoj debilizam iz dana u dan sve veci i veci pa te vise ni prazna glava neće uspeti da spasi od davljenja...ali jednom kad potones, sve će ti biti oprosteno.
Neće vise biti ni jedne kritike na tvoj racun.
Obecavam
:)
Adonis
20. septembar 2014. u 10.48
Wakane...doziveo sam 3 razlicita prosvetljenja (svako je bilo drugacije od predhodnog).
Kod poslednjeg sam se nasao pred ovom dilemom o kojoj pišem. Odbaciti sve pa se duhovno osloboditi a telesno zavrsiti u ludnici.
:)
Jako teska odluka kad je još ceo zivot pred tobom, i kad tvoja odluka može da donese veliku patnju onima koji te vole.
Zato ovo treće prosvetljenje to i nije, jer nisam prekoracio taj prag...ali sam bio pred otvorenim vratima.
Dovla1
20. septembar 2014. u 10.53
Adonis,hahaha,bacas se na oca koji te lebom hrani.Neka,neka,nisam ni ocekivao da priznas jer si sujetan.Da nešto vredis sam bi nešto svoje pisao a ne prepisivao od mene.Ali bolje i da prepisujes nego samo da lupetas prazne reci.Čak se pokusavas i shaliti,sa mnom i sa drugima,i to si od mene naucio jer seti se kakav si bio ovde ranijih godina.
Tada si uvek bio nadrndan,bljuvao si vatru i cemer,ni govora tad nije bilo o nekoj shali kod tebe.
Nadji šta sam pisao ne tako davno,o razlici između prosvecenosti i prosvetljenja,nemoj ja da cinim copy-paste.To si od mene nesvesno naucio.
Takođe i to što pišes o prosvetljenju.Rugao si se meni sto ja negiram razum i logiku,a sad pevas drugu pesmu o tome.
Od tebe nešto možda bude ,bar prepisujes,a od Wakana može i dalje biti samo kamen,kamen narkoman.
Tako su se ovde qurcili hakermaher i toplap neumorni,dok nije dosao neutralni sudija u liku jedne žene iz Amerike,koja je ocitala lekciju njima dvojici i rekla im da od njih nikad ništa pametno nije procitala već samo od mene. A oni su dobili besnilo kad im je to rekla,pdivljali su i ženu oterali odavde.To neko ko ima mozga a cita šta pišemo,isto može reći da i od tebe i Wakana ništa nije vidjeno smišljeno mudro napisano.Ima ljudi koji ne pišu ovde ali procitaju šta svi mi pišemo.
Istina nekad boli,ali je treba prihvatiti pa i kad boli.
toplap
(Neumorni)
20. septembar 2014. u 11.32
Ajd, molim te, sa tvojih „paste:copy” navedi to što se odnosi na mene, pogotovu da smo je sa hakermaherom oterali?...

Ne izmišljaj - budi konkretan.
Adonis
20. septembar 2014. u 11.55
Dovlaa, :)
Nisam nikad ništa prepisao od tebe niti imam nameru jer su tvoji textovi prosecno jadni i banalni.
Ja pišem najvecom merom samo ono sto sam proziveo za razliku od tebe koji pišes ono sto si negde procitao i uglavnom pogresno shvatio.
Sve sto sam napisao o logici stoji do poslednjeg slova i nije uopste u kontradikciji sa ovom ovde, samo si ti suvise blentav da to shvatis.
Eto a sad bih te zamolio da ovaj text takođe Copy - Paste u tvoju arhivu i procitaj ga svaki put pre nego sto odlucis da mi nešto napises, da se ne ponavljam bespotrebno.
Unapred zahvalan...
Bedni crv i sluga boziji
Amen
Dovla1
20. septembar 2014. u 12.23
Ne želim sa toboma a ni sa Wakanom nešto da se raspravljam do besvesti jer znam da tu nikakvi argumenti ne pomazu.Uvek ću radije da prekinem svadju.Ja unapred znam šta mogu da ocekujem od takvih i nema tu za mene iznenadjenja.
Wakan
(Doors)
20. septembar 2014. u 14.10
EMa najbolji si Dovlaa, bolji od svih. Bolji si od mene, od Adonisa, Morisona, Hakslija, svih, drugih, „da sam bog, sve bih ljude sprzio I u prah pretvorio” . Ti si Dovlaa taj koji je umislio da je bolji od drugih I to uporno potenciras ne primecujuci pritom koliko te to čini smesnim.

I ja sam Adonis, pre 20g. bio pred istom dilemom I umesto u ludnicu odlucio sam da odem na ostrvo u jedno ribarsko selo, koje je tada imalo 200 stanovnika ( danas nas ima 500). Kada dodje do iskrene transformacije tada ne postoje dileme, jer covek jasno vidi zablude, iluzije u kojima je živeo I tačno zna šta treba da radi. Dok god postoje dileme nije doslo do iskrene transformacije. Ne znam koje si godiste I gde živis ali jedna od tezih stvari za coveka je duhovno, psiholosko odvajanje od vecine, drustva u kojem živi. Živeti sa „normalnima” ali psiholoski odvojen od njih, njihovih shvatanja, ideja, misli, stavova itd. je izuzetno teško I zahteva veliku hrabrost, odlucnost I iskrenost prema sebi. Jer vecina je ljubomorna, zavidna I projektuju na tebe sve ono sto bi I oni želeli ali zbog straha od kazne I posledica ne smeju. Prvo ti se dive I postuju da bi kasnije se to pretvotilo u antagonizam, mrznju, zavist, jer nisu oni koji to imaju već ti. I onda dolazi do osvete vecine kroz laganje, izmišljanje, opajdavanje, vredjanje, bas kao sto to radi Dovlaa, projektujuci na taj način svoju mizeriju I zavist itd. Ali kada dodje do iskrene transformacije tada covek sve to jasno vidi; čitav taj uslovljeni mehanizam koji upravlja „normalnom” većinom I zato I'm ne uzima za zlo njihovo ponasanje; svestan je da su I'm misli dela posledica zablude.
Adonis
20. septembar 2014. u 14.16
Truckaj, truckaj...evo sve razmišljam kako da te iznenadim, to mi je postala opsesija.
Pretenciozno valjas gluposti i uzimas sebe za velicinu od koje se ima šta prepisati.
Biće da je sve ovo sto smo ti rekli iz zavisti.
A da tebe ne zovu možda Dovlaa zlatousti?
:)
Dovla1
20. septembar 2014. u 14.30
Ja se ne poredim sa raznim Hakslijima,Morisonima i ostalim narkomanima.
Sto vise pišes o sebi sve se vise otkrivas da si daleko od te
transformacije i preobrazaja. Ako neko stavi na glavu Napoleonovu kapu,ne znači da je Napoleon.
Čak ne znaš ni da shvatis tako prostu stvar kad sam pisao da vreme i prostor ne postoje.To ne znati je isto
sto i ne znati tablicu mnozenja u matematici.
Tvoje bezanje na neko ostrvo,to samo pokazuje koliko si plitak.
Covek ne može pobeci od sebe,nisam protiv toga da neko živi u miru,i ja volim tisinu,nisam protiv da neko živi na selu ili u manastiru,ali to samo po sebi neće rešiti problem.Problem je u tebi i samo ga ti možeš rešiti a ne okolina,spoljni svet,ne drugi ljudi.
Ja živim u gradu koji ima možda tri miliona a kad sam ja u Bg dosao 1988 on možda tad nije imao ni dva miliona.Mnogo toga mi smeta u Bg ali puno toga mi se i svidja.I ne bih svoje problem resavao selidbom.
Drugo je kad covek nema za zivot,za osnovne stvari,hranu itd.
Sve to što meni nabacujes ,te gadosti,to zapravo ti cinis.Kolicinu uvreda i prostakluka na kvadratnom milimetru,niko toliko ne može naciniti kao ti.Čak je i moderator koji svasta trpi,morao da brise tvoje postove pre neki dan.Koliko ti je trebalo vremena samo da prestanes slati onaj link sa bebom što se kliberi.
Ti i ovaj nesrecnik Adonis,čak ste hteli i da poludite,da se ubijete.To samo govori i potvrdjuje ovo sto o vama pišem.
I meni je u zivotu koliko puta bilo teško,ali nikad nisam hteo da se ubijem,da poludim,da bezim od celog sveta.Na ostrvu da živim,manastiru,i sl osamljena mesta,to bih mogao otici ali ne iz razloga koji vi imate.
Ja retko kad pominjem da neko od mene nešto prepisuje,ovo je možda prvi put u ovoj godini.
Adonis
20. septembar 2014. u 14.50
Ti si stvarno fenomen :)
Nisam nigde napisao da sam hteo da se ubijem i poludim. Kratkog si duha i potpuno nesposoban da se postavis neutralno na tudje mesto. Zbog toga najvecim delom ništa ni ne kapiraš od svega sto procitas jer ostajes ogranicen pristrasan i u nemogućnosti da prihvatis bilo šta sto nisi ti.
Wakan
(Doors)
20. septembar 2014. u 17.37
Dovlaa, crni Dovlaa zašto se blamiras na ovako brutalan način? Šta ti znace sve ove laži i izmišljotine? Zar ne primecujes da je pozadina tvog zadnjeg teksta povredjena sujeta koja od besa i bola nije u stanju da vidi i rasudjuje ispravno?

Adonis, u zadnja par teksta si ostavio utisak da vidis to o cemu pišes. Primer sa sizofrenijom je lep slikovit opis, zdrave, unutrasnje podele u kojoj postoji jedno „normalno” ja i jedno budno, prosveceno ja, koje pazljivo posmatra i vodi racuna o „normalno” ja, drugim ljudima i zivotu sa njima u drustvu, zajednici. Ne mogu da vidim dilemu koju spominjes; u cemu se ona sastoji? Šta je to što ti stvara dilemu?
Adonis
20. septembar 2014. u 18.46
Ta podvojenost je trenutna, jer sam se nasao pred izborom, zbog kojeg još uvek sebi postavljam razna pitanja. Da sam prekoracio taj prag, ne bi bilo ni povratka ni podvojenosti.
Licilo je na malu smrt posle koje vise nema nazad, kao sto jednom kad se probudis vise nema povratka u isti san.
Mogao sam sebi reci, ovaj svet je iluzija želim da se probudim, ali ne bi bilo nikakve garancije da se ne bih probudio u nekoj drugoj iluziji...na stranu sva patnja onih koji me vole i koje bih napustio.
Eto, to je jedna od dilema o kojima razmišljam.
Nema tog osecanja kao u budizmu da saosecas sa ljudskom vrstom kojoj treba pomoći, pa ćeš nastaviti da budes tu zbog ovog ili onog razloga...pred tim otvorenim vratima prestaje bilo kakva emocionalna ili mentalna veza sa bilo čim.
Wakan
(Doors)
20. septembar 2014. u 21.02
„Eto, to je jedna od dilema o kojima razmišljam.”

Pa, verujem da je ti vidis jasno u svojoj glavi ali ja, na osnovu tvog opisa, još uvek na mogu da stvorim jasnu sliku o tome. jer izraze koje koristis ( „otvorena vrata” „ Da sam prekoracio taj prag” „jer sam se nasao pred izborom” „Licilo je na malu smrt” „mogao sam sebi reci” itd.) meni ništa jasno ne govore. jedino sto mogu da primetim je da postoji otpor prema toj temi. Zeleo bi da popricas sa nekim o tome ali se u isto vreme i bojis da ne naidjes na nerazumevanje i možda bolna osecanja iz proslosti koje to nerazumevanje nosi sa sobom.

„Ta podvojenost je trenutna, jer sam se nasao pred izborom, zbog kojeg još uvek sebi postavljam razna pitanja.”

Zašto nam ne opises iskustvo podvojenosti, u kojem si se nasao pred izborom i pitanja koja sebi još uvek postavljas zbog tog iskustva?
SnezanaStojanovPoruka negativno ocenjena. Pokaži

SnezanaStojanov
20. septembar 2014. u 23.01
Da vas nešto pitam:

Da li želite noc sa zvezdama I mesec ili
noc bez svetlosti?

Dovla:
Rekao si vreme I proctor 'ne postoji':
Kao prvo nisi se izjasnio da li 'ne postoji' lično za tebe?
Drugo, taj izraz si čuo negde I pitao si se kako je to moguće?
To pitanje te I dalje pecka jer želiš odgovor:
Da, moguće je I te kako moguće.

Hvala.
toplap
(Neumorni)
21. septembar 2014. u 04.50
Ko se to ovde probudio iz sna ne znajuci da li je covek ili leptir jer za njega je neshvatljivo da postoji vreme i prostor - leptiru nije važno nit vreme nit prostor: - ne postoje te četiri dimenzije.
dadayaya
(mind over matter)
21. septembar 2014. u 05.24
vreme i prostor su programski-funkcionalno dimenzije koje figurisu U ovom 'Matrixu'.
Van Matrixa, oni ne postoje (jer nisu apsolutni, nego relativni),
i prosto su deo 'source code'-a, kao sto je bilo šta drugo iz ovog kvantnog ('fizickog') matrix-iluzija-holo-sveta samo 'code' koji (transcendentno-apsolutni) Um koristi, manifestujuci se (informacijski) u - Svest preko ovog odredjenog Matrixa, ma šta da je razlog za tu njegovu manifestaciju...
toplap
(Neumorni)
21. septembar 2014. u 05.33
Takvo je ubeđenje coveka sa naše planete...
Nemamo nikakvo tudje-vanzemaljsko vidjenje kako bismo usporedili naše shvatanje...

Vecina nas veruje u Boga, ali od svakoga zatrazis da Ga naslika dobija se na mailijarde razlicitih prestava u izgledu Boga.

Apsolutno ništa ne postoji posto ništa nije DEFINITIVNO.
Dovla1
21. septembar 2014. u 06.55
„Vecina nas veruje u Boga, ali od svakoga zatrazis da Ga naslika dobija se na mailijarde razlicitih prestava u izgledu Boga. ”

Do pre stotinak godina,ljudi jedva da su znali ko im je vladar,kralj,car ili neko treci,ali ga nikad nisu videli i nisu znali kako izgleda.Pre dvesta godina vecina podanika u svetu ne samo sto nisu znali kako im izgleda vladar već nisu znali ni ko je,ni dal postoji.
Ova tvoja recenica je pogresna psihologija,jer ljudi ne samo da pogresno misle o onome sto nikad nisu videli,već sto je cudnije pogresno vide i ono sto su videli,sto su iskusili.I kad ne vide pogresno,vide razlicito nešto sto bi trebali isto opisati.
Vise sam puta naveo primer saobracajnog udesa,kada se desi,i kad dodje policija da uzme iskaze ucesnika udesa,ako je njih 5-6 ucestvovalo u udesu,skoro uvek će svako od njih razlicito opisati udes,i ako su iskreni i ne žele da lažu.
SnezanaStojanovPoruka negativno ocenjena. Pokaži

SnezanaStojanov
21. septembar 2014. u 07.26
Hm, Da li da vam ucvrstim ili razbijem san o vremenu I prostoru?

U materijalnom svetu,u kojem svi mi apsolutno 'živimo', kao prvo sve
je odavno definisano, zakoni postoje.
Vreme I prostor u nasem svetu POSTOJE.

Leptir koji postoji nema vremena da razmišlja o vremenu I prostoru jer
je previse zauzet svojom definisanom I pravilnom igrom (radnjom) zivota.
Kad bi leptira stvarno pitali (I on mogao odgovoriti) da li vreme I proctor
postoji I bi verovatno reko, „Previse sam zauzet da razmišljam o tome,
ali znam da iskoristim realno stanje u zivotu.”

Što se tiče informatike, da postoji I može se naći I dobiti preko materije
koje je covek stvorio za sebe, I svako ima pravo da koristi tu informatiku
za svoju svrhu.

Taplop (inv/tangent):Ništa (Nistvania) postoji I može se otici tamo,
želiš da ti kažem kako bez ikakvih definicija?

Hvala.

toplap
(Neumorni)
21. septembar 2014. u 07.46
Sneze,
bilo bi zanimljico (prema tvom shvatanju) to postirati i, pretpostavljam, bila bi to zanimljiva diskusija...
toplap
(Neumorni)
21. septembar 2014. u 08.05
Dovlaa,
to o nesreci i ocevidaca sa eventualnim defektom navodim još na početku moje prve knjige - koji TI, nazalost,nisi ni bar delic „Sudnji daN”.

Ti me ili iz inata ne shvatas ili negatorski stav iznosis iz urođene navike ili zbog narcisoidnosti.

Neću da se petljam oko toga.

Tvoja stvar - tvoj zivot.

Uzalud je preduzimati bilo šta putem postova.
Možda u svakodnevnom zivotu nisi takav?
SnezanaStojanov
21. septembar 2014. u 08.25
hahaahahahahah

Sad sam se setila nečega:

U ranija doba kada sam pazarila po pijaci, čulo se kako prodavci
ubrzano vicu, „biraj,biraj,biraj” da bi privukli paznju na svoju robu
I naravno naprave profit.
Meni su uvek bili smesni, I refleksno sam uvek dodavala,„da, biraj dok
ne stane.”
Nakon par koraka, stala sam I reflektirala I resila da odem korak
napred,„Biraj Snezana dok ti ne stanes!”

malo sale u jutarnje dane, Dobro Jutro I lep dan vam želim.

Hvala.
Adonis
21. septembar 2014. u 09.30
Vreme i prostor...postoje li ili ne?
Logicnim razmišljanjem dolazi se do zakljucka da ne postoje u smislu u kojem postoje materija i energija.
Prostor je praznina, pa se možemo pitati postoji li praznina...da, u istoj meri u kojoj postoji ništa.
Ništa kao i praznina imaju svoje relativno postojanje samo u odnosu na nešto sto postoji i u odnosu na šta se referisu. Prostor je dakle distanca između dva tela, ili udaljenost od jednog referentnog tela.
Isto tako i vreme, ne predstavlja ništa drugo do brzinu jedne entropije, procesa promene.Vreme relativno postoji samo kao pokazatelj promene.
Kad se telo brzo kreće, proces njegove promene se usporava pa zato kažemo da za njega vreme sporije tece. Napraviti vremeplov nije ništa drugo do promeniti tok entropije celog kosmosa, u protivnom, ako je promena entropije samo parcijalna, dobija se druga dimenzija, ili paralelni svet.
SnezanaStojanovPoruka negativno ocenjena. Pokaži

SnezanaStojanov
21. septembar 2014. u 10.26
***Alo covece, ti se endemicno nalazis u vreme I proctor***

Prostor I vreme u infinitivnim direkcijama daje surealno mišljenje
koje um kompenzira sa universalnim konstantnim promenama.

U sustini...
SnezanaStojanovPoruka negativno ocenjena. Pokaži

SnezanaStojanov
21. septembar 2014. u 10.28
molim pomoć, ovo malo 'i' neće da me slusa pa se uvek pojavljuje kao
veliko „I”, molim vas kako da podesim tastaturu da se to ne desava

Hvala.
Adonis
21. septembar 2014. u 11.29
Ne, ja se nalazim u praznini, i ne u vremenu već samo u procesu jedne entropije.
SnezanaStojanovPoruka negativno ocenjena. Pokaži

SnezanaStojanov
21. septembar 2014. u 12.04
Zašto onda ne entropiras sa ovih diskusiaja kad tako dobro napredujes?

Kasnim, imam sastanak, razmislite šta sam napisala...
Adonis
21. septembar 2014. u 12.10
Nema tu šta da se razmisli, lupetas po obicaju...ali izgleda da toga jedino ti nisi svesna.
Wakan
(Doors)
21. septembar 2014. u 12.56
„ Van Matrixa, oni ne postoje”

Lupaš, kao I vecina ostalih gluposti misleci pritom da je to filosofoja, neka mudrost, istina. Jedino sto znamo I šta možemo sa sigurnoscu reci je da su vreme I prostor iluzija naših čula. Na osnovu njih postoje I vreme I prostor, bez čula za nas ne bi postojali ni vreme ni prostor I to je sve sto možemo sa sigurnoscu reci. Da li „van matrixa” oni postoje ili ne mi to ne znamo; ne znamo iz prostog razloga sto mi ne živimo izvan njega već u njemu I sve sto je izvan njega za nas će uvek ostati tajna, biće nepoznato. Tako da sve price „van matrixa” je tupljenje kurca.

Svi vikoji ga tupite ovde o nepostojanju prostora I vremena živite u njima. Kad idete na posao gledate na sat da ne zakasnite jer će vam gazda izvuci usi a ovde glumite filosofe I negirate ih. Smasni ste. Uopste ne razmišljate o onome sto pišete, već procitate neku knjigu, usvojite tu ideju, misao, I onda kao proroci idete sajtovima I vicete: „vreme I prostor ne postoje!!!!! VREME INPROSTOR NE POSTOJE!!!!

Pitao sam te dadayaya par puta u cemu ti ta ”tvoja„ filosofija pomaze u tvojim svakodnevnik susretima sa sobom, drugim ljudima I situacijama I nikada mi nisi odgovorio. To samo pokazuje da ona, za tebe, ima vrednst samo za pametovanje na sajtovima dok, van sajtova, u prakticnom zivotu je se I ti odrices. Ne živis po onome sto pišes jer I sam znaš da ne vredi ništa to što pišes; da je dobra samo za palamudjenje na sajtovima.”
Dovla1
21. septembar 2014. u 13.23
Wakan,ne znam šta ti trazis na ovom forumu,valjda i ovo vidis kao terapiju za tebe.Tako o vremenu i prostoru može da piše samo teski laik,teski neznalica,koje imaš na svakom cosku.Ti ne da nisi prosvetljen,nisi ni prosvecen,čak.
Zdrav razum,racionalizam,to svi poseduju manje-vise,i ti o prostoru i vremenu mislis zdravim razumom.A sa njim se ne ide daleko.
Čuo si da je moda pominjati ego,egoizam,pa ga stalno pominjes.
Pa upravo samo tvoj ego je odgovoran da vidi vreme i prostor kako ti vidis.Vreme i prostor jesu mentalna slika,tvoj ego stvara vreme i prostor.Debatovali smo o tome šta istinski postoji.Ne samo da vreme i prostor istinski ne postoje već i nasa tela.Sad ćeš reći da sam lud.
Nasa tela su u vremenu i prostoru,i sve sto je u vremenu i prostoru ne postoji istinski.To sto smo mi deo tog matriksa,ne znači da ne možemo znati o vremenu i prostoru.Nasa tela jesu deo tog matriksa ali ono sto opastaje i posle smrti našeg tela,ono nije u matriksu i vecnoje,ono jedino i postoji,a to je naše sopstvo ili cista svest.
Da si nešto naucio iz indijske mudrosti,znao bi,to je tablica mnozenja.
Čak ni um nije ono vecno,ono sto zaista postoji već je forma ega.
Ni intelekt nije nešto sto je vecno,sto zaista postoji.
Ako treba da nacrtam da bi neki shvatili,navescu SAN kao primer.
Dok smo u snu,ne postoji tada ni telo,ni um,ni ego,ali mi postojimo.
Nisu samo prostor i vreme projekcija našeg egoisticnog uma,već i sve ono što se nalazi u vremenu i prostoru.
Naše telo je dakle ceo svet.
Ti mi licis Wakane na zgoljavca od 40 kg,neuhranjenog,koji se nasao u teretani pa obilazi oko tega teskog 200 KG i pokusava da ga podigne.
Ili još bolje ako se setimo nekog primera polemike uzivo.Cesto se mogu sresti takvi ljudi niske svesti i znanja koji hoće debatovati o nečemu što ne znaju.I takvi kao Wakan će sagovornika zatrpati uvredama uz obavezno visok ton,galamu.Wakan vata na galamu,ima jaku volju bez znanja,ima upornost bez bistrine.
Filozofija ako je prava,ona je sama po sebi nagrada,ne treba joj prici radi neke koristi,ona će sama doneti korist onome ko je usvoji na dobar način.Ona je sama sebi svrha.

Wakan
(Doors)
21. septembar 2014. u 13.39
„ Ne samo da vreme i prostor istinski ne postoje već i nasa tela.Sad ćeš reći da sam lud.”

Ne Dovlaa, ne. Ti si samo glup

Vreme I prostor su ilizije čula, kao sto sam napisao, a ne ega. Čula nisu ego. Ego je nešto sasvim drugo, sto ti ne možeš da shvatis, a sto sam ti milion puta objašnjavao.
dadayaya
(mind over matter)
21. septembar 2014. u 14.12
Ok, tačno, možda postoje neke 'dimenzije' i van Matrixa, ali ne OVO vreme i ovaj prostor.
Van Matrixa (MEST-a, čije su Space (kao 3-D) i Time komponente koje mu određuju 'dimenzije'), prostor/space ne mora biti uopste 3-D (nego neko N ≠ 3), a vreme pak ne mora biti linearno (i 1-dim), i tačno da nema mnogo sad vajde od nagadjanja šta je i kako van matrixa.
dadayaya
(mind over matter)
21. septembar 2014. u 14.30
a ne znam šta si me ti wakan pitao i gde/kad ali evo da ti odgovorim sad (da te usrecim, posto si izgleda bio razocaran nekim mojim 'neodgovaranjem):
Naravno da mi mnogo toga 'misticnog' (koje se ogledalo recimo u nekim postovima ovde) pomaze u svakodnevnom zivotu, recimo slično kao 'naocare' koje junak Carpenter-ovog filma They Live stavlja da bi bolje video 'istinu' i prepoznao laz/privid, i recimo mehanizme kako deluju (kod obmane).
Wakan
(Doors)
21. septembar 2014. u 14.36
Upravo tako dadayaya. O tome pišem, jer tvrditi da vreme I prostor ne postoje bez ovog dodatnog objašnjenja, je teska glupost. Mi ne znamo šta se desava van matrixa I to je cinjenica sa kojom se moramo pomiriti. Mogli bismo da znamo šta se desava van matrixa samo pod uslovom da možemo ovde napustiti nasa čula I projektovati se van matrixa it'd. Ali to su sve fantazije koje su dobre da se covek vozi ali nemaju neku prakticnu primenu za nas svakodnevni zivot. Fantazije o tome šta postoji van matrixa nas ni malo ne priblizavaju nama samima; ni malo nam ne pomazu na nasem putu samospoznaje.
Dovla1
21. septembar 2014. u 14.38
Tebi se sve zasniva na čula.Dobro sam ti rekao,šta ćeš ovde,idi heklaj,igraj shah sa penzionerima,idi na Zenski kutak.Nije za tebe filozofija.
dadayaya
(mind over matter)
21. septembar 2014. u 14.41
ali je već do 'mirenja' onda se moramo pomiriti i sa cinjenicom da su ovo vreme i ovaj prostor RELATIVNI (u odnosu na Um) a ne apsolutni (kao Um). Jer UM jeste esencijalno VAN matrixa (u koji je samo 'uronjen')...
Wakan
(Doors)
21. septembar 2014. u 14.50
Dadayaya, kada sam ti postavio to pitanje tvrdio si kao I danas da vreme, prostor' materija itd. ne postoje. To je apsurdno bez onog zadnjeg teksta u kome si prihvatio da mi ne znamo šta se desava izvan matrixa. U ovom matrixu I vteme I prostor I materija (ili ti „zgusnuta energija” kako materiju definise kvantna fizika, a što se kroz meditaciju jasno može videti) postoje I neozbiljno je sumnjati u njihovo postojanje.
dadayaya
(mind over matter)
21. septembar 2014. u 15.00
ja bas uvek pravim jasnu razliku između APSOLUTNOG uma/duse i RELATIVNOG (MEST matter-energy-space-time) matrixa, i trudim se da ih nikad ne trpam u isti koš/nivo.
Mogao si i sam zakljuciti to... (a ne reč/glagol 'postoji' pogresno vaditi iz nekog konteksta).

Jer razgranicenje Apsolutno vs Relativno (kao sto postoji jasno razgranicenje između stanja opozita 0 i 1) je po meni osnovno sto treba prihvatiti.
Wakan
(Doors)
21. septembar 2014. u 15.01
Tačno dadayaya I par puta sam ti rekao da se slazem sa tim. Ali vreme I prostor su za coveka I apsolutni jer se po njima upravlja I živi. Mi ne znamo na koji način druga ziva bica dozivljavaju predstavu vremena I prostora I da li je dozivljavaju na isti nacij kao ljudi ali cinjenica da su za nas zivot I nasu percepciju ono apsolutni. Apsolutni su ali postoji svest o njihovoj relativnosti.
dadayaya
(mind over matter)
21. septembar 2014. u 15.15
nisu uopste apsolutni za nasu 'percepciju'. Možda si hteo reci „uslovljavaju nasu percepciju” (bez da trpamo reč 'apsolutno'), u slučaju da mislis na procesiranje informacija koja čula primaju.

A ako se 'percepcija' odnosi na SVEST (koja kao manifestovani UM jeste apsolutna), imamo naravno da informacija uz koju UM manifestuje (uz svakojako 'procesiranje' te informacije) je relativna u odnosu na UM.

Dakle, vreme i prostor jednostavno su previse relativni da bi im (epititet) 'apsolutni' uopste pravio drustvo...
Dovla1
21. septembar 2014. u 15.15
dadayaya
dadayaya
(mind over matter)
21. septembar 2014. u 14.41

ali je već do 'mirenja' onda se moramo pomiriti i sa cinjenicom da su ovo vreme i ovaj prostor RELATIVNI (u odnosu na Um) a ne apsolutni (kao Um). Jer UM jeste esencijalno VAN matrixa (u koji je samo 'uronjen')...

Vreme i prostor,ovo vreme kako ti pišes,nisu realtivni prema umu već realni jer kao sto sam već i napisao,um nije nešto apsolutno,i on je varka kao i vreme/prostor.Um nije apsolutan i nije van tog stalno pominjanog matrixa.Um ,kao i telo,kao i ego,su deo tog matriksa.

dadayaya
(mind over matter)
21. septembar 2014. u 15.21
dovla, ti možda onda koristis termin 'dusa' (koja bi trebalo da je apsolutna , kao nešto metafizicko-transcendentno), umesto termina 'Um' (koji za tebe predstavlja nešto drugo, i zapravo fizicko a ne metafizicko).
Dovla1
21. septembar 2014. u 15.27
Možemo mi da imamo razlicite termine koji isto znace ali UM je nešto sto nema zamenu,nije dusa isto sto i um,nije um isto i duh itd.
Jasno je da je um produkt našeg tela tj ega i kao takav nije apsolutan.
Već sam napisao,ono sto je apsolutno to je sopstvo ili cista svest.
dadayaya
(mind over matter)
21. septembar 2014. u 15.32
pa jel za tebe duša zaista 'produkt/kreacija tela' (!?)
Dovla1
21. septembar 2014. u 15.42
Ko je pominjao dusu? Dusa i um nisu isto.
dadayaya
(mind over matter)
21. septembar 2014. u 15.47
inače 'sopstvo' je opet sinonim (doduse malo deskriptivniji) isto za to što podrazumevam(o) pod 'duša' (tj 'um')... mada taj termin je recimo donekle indvidualno-obojen tom 'manifestacijom' koja se desava (prilikom 'uranjanja' u ovaj MEST).
: )
dadayaya
(mind over matter)
21. septembar 2014. u 15.49
a jesu isto. Duša i Um su jedno te isto. Apsolutno.
Dovla1
21. septembar 2014. u 16.12
Dusa i sopstvo mogu biti jedno isto,ali um nikako nije sa njima isti.
Bas sime razocarao da na um tako pogresno gledaš.
I ti se predstavljas da poznajes indijsku misao a ona ,ta misao,um ne vidi tako.
dadayaya
(mind over matter)
21. septembar 2014. u 16.38
pa ne znam na šta tačno mislis, ali poznavao-ne-poznavao 'indijsku misao', ne mora da znači da se bez rezerve i slazem sa tim necim 'poznatim'...

Ja tezim pojednostavljenju, i ne verujem da bi se bilo koji istocnjacki (pravi) mistik previse bunio ako ga zamolim(o) da barem okvirno, Um i Dusu posmatramo (uslovno) kao jedno te isto, jer ma šta ti pricao, Um nije fizicki nego isto - metafizicki...
Dakle oba pojma su apsolutni a ne relativni, i makar s tog aspekta možemo da ih podvedemo pod (esencijalno) isto, jer razlike ta dva pojma (na nivou individualne ljudske osobe) nisu toliko bitne ni značajne...
Dovla1
21. septembar 2014. u 16.59
Ja nisam punogledao,ali kako znam i u budizmu bar na srpskom jeziku,koriste reč um kao i ti.Ne znam koliko je danas Budino ucenje sacuvano originalno i kakvi su prevodi,jer ipak je to sve bilo pre 2500 godina.Ti kažeš da um ipak nije fizicki,pa i ego nije fizicki.

Wakan
(Doors)
21. septembar 2014. u 17.17
http://www.youtube.com/watch?v=p5Nv5VQQpzg uhhhhhhhhh... uhhhhhhhh...stvarno ste dobri komicari. Na zalost za neku dublju filosofsku diskusiju niste, jer se svaka diskusija pretvori u presipanje iz supljeg u prazno. Jedan u klin drugi u plocu. Nesposobni ste da saslusate i vidite mišljenje drugog, jer vam je bitno da „pobedite” da pkazete „znanje” i koliko ste „pametni”. Iz svakog vaseg posta izbija egoizam i zelja za njegovim projektovanjem u virtualni svet. Nesposobni ste da na miru saslusate nečije mišljenje i probate da ga vidite jer sve gledate kroz okvir „znanje” koje imate o nekoj temi. To vas čini pristrasnim, dogmaticnim, i samim tim spremnim za svadjanje (kako to Dovla kaže za sebe) ubedjivanje itd.
Wakan
(Doors)
21. septembar 2014. u 17.24
Nego drugovi tatatatirci da mi zapevamo onu nasu i malo se opustimo... Ajmo... http://www.youtube.com/watch?v=cnN6jE9NQ9g
Dovla1
21. septembar 2014. u 17.29
Postujem Sokrata i hrišćanstvo,kod njih je dusa to što traje,ipak,ja mislim malo drugacije.
Korigovacu se,i ako pojmove olako pišemo,ipak o dusi ću reci sto i o umu,oboje nisu ono sto traje,nisu apsolutni.
Dusa se obično smatra kao nešto individualno,nasa dusa.Nema ništa individualno a da je apsolutno.
Može se samo reći da su isto bog,sopstvo i cista svest.
Da,dusu i ummožemo nazvati istim,ali nisu apsolutni već su samo cvor između našeg tela i ciste svesti tj sopstva.
Dovla1
21. septembar 2014. u 17.32
Hahaha,evo ga Galamdzija opet sa bebi linkom,a tek smo se ponadali da si izlecen od toga.
Sad ja shvatam zašto si ti na ostrvu,pa tamo su te nadlezni stavili u azil,bolje reci karantin jer si opastan po okolinu.
dadayaya
(mind over matter)
21. septembar 2014. u 17.47
može i neki 'čvor' da bude apsolutan (čvor), ako mu je priroda esencijalna (i apsolutna).
To sto je 'čvor' ne znači da će izgubiti svoju prirodu i postati (preći u) relativno (tj u programsko i ne-esencijalno).
: )
Dovla1
21. septembar 2014. u 18.00
http://en.wikipedia.org/wiki/Ramana_Maharshi
Ramana Maharshi. Šta znaš o ovom sa linka?
Wakan
(Doors)
21. septembar 2014. u 18.06
„Sad ja shvatam zašto si ti na ostrvu,pa tamo su te nadlezni stavili u azil,bolje reci karantin jer si opastan po okolinu.”

Nije Dovlaa... nije... opet sve pogresno shvatas. Na ostrvo sam jer je zivot sa Dovlama izuzetno tezak i naporan. Za razliku od tebe, koji si se skotrljao u beograd ja sam rođen i odraso u grad ali me je upravo nalet balvana iz raznih vuko...ina oterao na ostrvo. To nije bezanje kao sto si ti to opet pogresno shvatio već sklanjanje. Covek bezi od opasnosti, problema, ali se sklanja od budala. Tebi je lepo u Beograd jer je pun sličnih tebi. Meni je u grad postalo zagusljivo, bas zbog smrada koji ste doneli sa sobom. Zato je na selima danas mnogo cistiji vazduh i mirnija atmosfera. Seljacine koje misle da su uspele u zivotu jer su opanke zamenili simikama, dosli do nekih diploma i zauzeli neku funkciju u drustvu. takvih je danas pun beograd, a i malo veci gradovi, i zato se ti i slični tebi lepo i prijatno osecate u njima. Osecate se među svojima. Licemeri, plagijatori, ljudi bez casti i ponosa, olos spreman na sve samo da „uspe” u zivotu i pobegne od postenog i napornog zivota na selu, je psiholoski karakter ljudi koji su se skotrljali po gradove. Zbog vas sam na ostrvo, jer sa vama je zivot nemoguć. Nevaspitani ste i neobrazovani i kao sto sam već rekao, jedino vas pare i uspeh zanimaju. A onda da bi pokazali da nisu u gradove iz materijalnih razloga, pocnu da palamude o tome kako nisu materijalisti i kako nije sve u materijalizmu i kako je važna i ljubav, duhovnost. itd. mrzi me vise da pišem o tome. Nadam se da ti je sada jasno zašto sam na ostrvo
Dovla1
21. septembar 2014. u 18.18
Opet si zapenio.Kako neko prosvetljen može da bude tako ogorcen ne samo na mene već i na milione drugih?
Hehe, bas si mene uzeo za primer nekog uspesnog.Smrzavam se na ulici,nemam auto,nemam ženu,živim u 24m2,ne znam šta me ceka kad ostarim,ako se razbolim tad onda mogu samo prosjak biti.
Kažeš sklonio si se,paprosvetljeni se ne sklanja.U stvari ti hoćeš bezaniju da ublazis terminom „ sklanjanje”. To nije sklanjanje već bezanje od sebe.Od sebe nigde ne možeš pobeci,kao od smrti što ne možeš.Po tebi se vidi da nisi pobegao.
Nešto si besan na mene u poslednje vreme,mora da si imao neka ocekivanja od mene pa ti se izmaklo.
Ja sam dosao u Bg,nisam pobegao,morao sam doći zbog sirotinje.Moja dva starija brata su već bili dosli u Bg,jedan je dosao već sa 16 god.
I oni su dosli zbog sirotinje,iz takve smo sirotinjske porodice.
Nisu nam roditelji bili clanovi partije,ni gastarbajteri,ni zemljoposednici.Zimi sam nekad znao ići u skolu bez zimske jakne,samo u dzemperu.Itd.
I ne stidim se.
Mnogotoga u Bg nije lepo,ali ono što ne mogu da promenim,ja ne očajavam za to.Voleo bih da je Bg kao Bec ili Pariz,ali neću se ubiti sto nije.
Ko hoće da bude posten on će biti i na selu,u gradu,bilo gde.
Kao i ko hoće da bude pobozan,ne mora ići u manastir,svuda se može biti pobozan.
Wakan
(Doors)
21. septembar 2014. u 19.02
„Opet si zapenio.Kako neko prosvetljen može da bude tako ogorcen ne samo na mene već i na milione drugih?”

Vidis Dovlaa da je svaka diskusija sa tobom i tebi sličnima presipanje iz supljeg u prazno; nemoguća je diskusija jer ste nesposobno da saslusate i razumete ono sto vam se kaže. Gde si ti video da sam zapenio? Odgovorio sam ti zašto sam na ostrvo. To su cinjenice i pozadina teksta je prazna, bez ikakvih emocija i osecanja. Osecanja i emocija koje vidis u tekstu su tvoje projekcije. Projektujes sebe u moj tekst. Ja nisam otisao u inostranstvo trbuhom za kruhom već iz razloga koje sam naveo u predhodni tekst i to su cinjenice. Nisam otisao iz materijalnih razloga već zbog nemogućnosti zivota sa raznim Dovlama. To je cinjenica. Ja sam ovde jer to želim, da hoću mogao sam odavno da se vratim ali kao sto kaže jedan moj prijatelj:„Kad god dobijem zelju da se vratim ja procitam vesti na internet i izgubim svaku volju za povratak”

„Hehe, bas si mene uzeo za primer nekog uspesnog.”

Ja tebe nisam uzeo kao primer uspesnog, opet lupaš gluposti. Cinjenica je da si dosao u Beograd sa tim ciljem.

„Kažeš sklonio si se,paprosvetljeni se ne sklanja.U stvari ti hoćeš bezaniju da ublazis terminom ” sklanjanje„. To nije sklanjanje već bezanje od sebe.” Glup si Dovlaa i kako dalje čitam tekst sve vise to potvrdjujes. Ti si covece nesposoban za bilo kakvu diskusiju. Lepo sam ti napisao razliku između bezanja i sklanjanja a ti nastavljas da lupaš

„Nešto si besan na mene u poslednje vreme,mora da si imao neka ocekivanja od mene pa ti se izmaklo”

opet neke projekcije

„Ja sam dosao u Bg,nisam pobegao,morao sam doći zbog sirotinje.”

ovde samo potvrdjujes ono sto sam malo iznad napisao u tekstu.

Dovlaa ti si možda dobar momak za neobavezno caskanje i druzenje, kao i sto imam dosta prijatelja sa kojima nemam neke filosofske diskusije ali koji su izuzetni momci. problem je sto možda za nijansu vidim neke stvari bolje od tebe i ta nijansa postaje pregrada u našim filosofskim diskusijama. Za tebe su dusa i sopstvo isto, vreme i prostor iluzija ega dok je za mene to neverovatno neznanje iz kojeg se vidi da ti još uvek neznas šta je sopstvo. dusa, ego itd. Znaci svaka diskusija sa tobom ili bilo kim drugim nema nikakvog licnog pecata. To sto vi sve smatrate lično samo pokazuje koliko vam je veliki ego. Kada pišem tekst ja se držim cinjenica, skoncentrisan sam na sliku u glavi , koncept i možda zato tekstovi izgledaju hladno ili noseni emocijama i osecanjima, cinjenica je da sam ovde savrseno miran dok pišem tekst. Jer kao sto sam rekao vise puta, ja ovde ne razgovasram sa vama, već sa svojim mislima nastalih na osnovu procitanog teksta, bas kao sto radim i dok čitam neku knjigu. Meni se desava da za 2-3 sata procitam svega 5-6 lista, jer je često zatvaram , inspiritivna mesta i pustim misli, vozim se na njoj. ja ovde sa vama nemam ništa lično i nadam se da će te to jednom i shvatiti.
SnezanaStojanovPoruka negativno ocenjena. Pokaži

SnezanaStojanov
21. septembar 2014. u 19.13
Ajd da vam olaksam malo teret:

Vreme I proctor u materijalnom svetu su apsolutni konstantni dogodjaji.
Kombinacija I re-Kombinacija +VP (vreme+prostor) rezultira u ekspansiju
svih materijalnih I ne-materijalnih elemenata (anti-materija ne posotoji).
Prema tome naj efikasniji način rešiti se glavobolje je verovati da VP
ne postoji.

Što se tiče Um vs. Dusa:
Um I Dusa nisu ni fizicki ni metafizicki ekvivalentni. Slazem se da um
I dusa imaju svoj kraj I početak, ali razlika je evidentna u funkciji.
Simbiotican process? možda, ali kada, gde, s'kim?

Hm, ne znam da ne znam

Hvala.
dadayaya
(mind over matter)
21. septembar 2014. u 21.16
ni um ni dusa nisu fizicki, pa ne mogu ni biti 'fizicki ekvivalenti'.
To i najgore satanske duse znaju.
SnezanaStojanovPoruka negativno ocenjena. Pokaži

SnezanaStojanov
21. septembar 2014. u 21.38
Eto sad znam I ja, pa šta, ko mene sisa inače sam budala sto probam
da razumem takve.
dadayaya
(mind over matter)
22. septembar 2014. u 02.08
ustvari možda i ne znaju, jer ti nisi znao/la (ali bi svakako trebalo i one da znaju, htele-ne-htele)...
Adonis
24. septembar 2014. u 09.07
Dakle vreme i prostor...kao sto rekoh logicki ne postoje, ali to je samo zato što te fenomene još uvek ne razumemo i njima ne gospodarimo.
Po nekim naučnim teorijama, vreme i prostor predstavljaju lice i nalicje jedne iste stvari u istoj meri u kojoj je to slučaj sa materijom i energijom. Najbolji pokazatelj njihovog postojanja je gravitacija koja je merljiva i koja nije ništa drugo do zakrivljenje tog istog vremena i prostora u prisustvu mase. Ta zakrivljenost vremena i prostora cine da planete rotiraju oko sunca, sto je jako lepo objašnjeno u teoriji relativiteta.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Mantra Bracelets?
.