Diskusije : Beograd

 Komentar
Silovanja i nasilje
partita
(lumpenproleter)
02. januar 2013. u 13.40
Još jedna, u nizu svakodnevnih nemilih vesti o nasilju svih vrsta sirom srbije - konkretno, o pretucenoj pa potom silovanoj devojci u centru beograda.

hoće li ikad naše uspavano pucanstvo da izadje na masovne proteste i trazi da se stane na put gnusnim zločinima, kao sto je to učinjeno u indiji?
JVPoruka negativno ocenjena. Pokaži

JV
(...)
02. januar 2013. u 18.26
Nije na mestu porediti ovaj dogadjaj sa gang-rape-om u Indiji, koji je deo njihovih obicaja i tradicija,
partita
(lumpenproleter)
03. januar 2013. u 01.15
otkada su grupna silovanja deo indijskih obicaja i tradicije?? bolje se malo obrazuj umesto što se povodis za predrasudama.

TijanPoruka negativno ocenjena. Pokaži

Tijan
(Pa to sam ja!)
04. januar 2013. u 01.20
partita
(lumpenproleter)

02. januar 2013. u 13.40

Silovanja i nasilje
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Šta vas konkretno zanima ?
JVPoruka negativno ocenjena. Pokaži

JV
(...)
04. januar 2013. u 21.28
Ajde bre nemoj da se pravis mnogo pametna nego se informisi o stvarima koje ne znaš. Daleko si još od toga da možeš da mi delis lekcije.

Deo indijske kulture je i to da je žena vlasnistvo. Istina je da se to menja, ali , na zalost, ne dovoljno brzo.

Znam ja da si ti htela da povuces paralelu, ali si se zayhebala, jer zjednaciti silovanje u garazi sa onim kroz šta indijke prolaze vekovima, je cista budalastina
JVPoruka negativno ocenjena. Pokaži

JV
(...)
04. januar 2013. u 21.34
Ima jedna knjiga o žrtvi takvog silovanja. Devojka ili devojcica, kojoj se to desilo, pripada nizoj kasti. Njen brat se obratio svojoj vrsnjakinji iz vise kaste jer se jadan zaljubio a to se kaznjava. Roditelji, da bi izbegli da se nešto loše njemu desi, kao muskarcu, su izveli svoju cerku na seoski trg i tu je ostavili za ostatak sela da je siluje. Ako te interesuje zavrsetak ove istinite price, procitaj knjigu, obrazuje se malo.
JVPoruka negativno ocenjena. Pokaži

JV
(...)
04. januar 2013. u 22.17
Za početak:

„ The Scheduled Caste in India, also known as the ”dalit„ or the ”untouchables„, make up only 16.2% of the entire population of India (2001 India Census).
Three years ago, on July 8, 2004, three women of a Dalit (Scheduled Caste) family were allegedly gang raped by thirty men belonging to upper castes at Bhamtola in Seoni district in revenge for a Dalit boy’s elopement with a girl from an upper caste family. A complaint to the police alleged that about 30 Yadav men raped the Dalit boy’s mother and two aunts, having first paraded them through the village.
These are not isolated incidents.
Madhya Pradesh has perhaps the highest number of gang rapes in the India. Shockingly, in the last 1,300 days — from Dec 7, 2003 to June 30, 2007 – 1,217 gang rapes were reported in the state as per the Madhya Pradesh State Assembly records.”
baresh
(zanatlija)
05. januar 2013. u 10.04
„Nije na mestu porediti ovaj dogadjaj sa gang-rape-om u Indiji, koji je deo njihovih obicaja i tradicija, ”

Naravno da nije za poredjenje,kao sto nije ni za utehu(opravdanje).

Sam cin je za osudu,bez obzira da li je u pitanju pojedeinac ili gang.
U nasem slučaju nije nazovi 'tradicija',već pojava koja se u izvesnoj meri tolerise i precutkuje - uglavnom zbog predrasuda.
Neko bi rekao; 'šta je tražila sama u to doba noći to je i dobila'.

Opste poznata cinjenica u nasem slučaju je da se veliki broj napastovanja nikada ne prijavi.Jedan od razloga je da se ne obznani'bruka'koja može da ima daleko vece 'posledice' za žrtvu umesto pocinioca.
JV
(...)
07. januar 2013. u 16.37
Dobro, to jeste, ali to je već pogled iz ugla žrtve. U Indiji se gang-rape nesmetano odvija već vekovima. I dok bi naše vlasti sigurno sprečile tako nešto, tamo bas i nisu azurni.
baresh
(zanatlija)
08. januar 2013. u 09.56

„Dobro, to jeste, ali to je već pogled iz ugla žrtve.”

U tome jeste sustina i poenta. Umesto pogled iz ugla vecine,samo žrtve
- nazalost.

U Indiji bar nešto preduzimaju,sto ocigledno podržava vecina naroda i pravosudje,dok je u nasem slučaju u pitanju ravnodusnost, ili u najmanju ruku precutno odobravanje.

Ne samo po pitanju silovanja,već kriminala uopste na svim nivoima.
JV
(...)
08. januar 2013. u 16.57
Mislim da je slika o Indiji nepotpuna, a i ono što se zna , se stavlja u evropski kontekst, potpuno zanemarujuci ogromne kulturoloske razlike.
Eto, juče je ovde na vestima bilo kako se nedaleko od mesta silovanja o kome je tema, desilo još jedno i kada je otac prijavio nestanak svoje cerke, policija mu je rekla da je ona verovatno tisla s nekim momkom i odbila da preuzme bilo šta, da bi se ispostavilo da su je resreli mladici koji su je silovali. Znaci šta, i pored cele halabuke, OPET gang-rape i OPET policija pasivna.

baresh
(zanatlija)
08. januar 2013. u 20.24
„Znaci šta, i pored cele halabuke, OPET gang-rape i OPET policija pasivna.”

Uvazena JV,

Dakle iz gore(iznad)recenog proizilazi:manimo se vesti o silovanju u Srbiji,jer to je ništa prema onom što se dogadja u Indiji?

Ni reci osude o temi koja se odnosi na Srbiju?Zašto nebi pokrenula temu o toj vrsti tradicije u Indiji, da se vise prosvetimo?

Ako ni zbog čega, a ono 'naše' tradicije da za druge narode imamo
razumevanje,a o nama 'neka brinu drugi'.

Bar tako shvatam i tumacim ono sto želiš reci.

P.S., ako sam pogresno razumeo,onda pojasni - hvala.


JVPoruka negativno ocenjena. Pokaži

JV
(...)
08. januar 2013. u 21.31
Želim da objasnim ZASTO se ova dva silovanja iz teme, ne mogu porediti.
JV
(...)
08. januar 2013. u 21.37
Ako ni zbog čega, a ono 'naše' tradicije da za druge narode imamo
razumevanje,a o nama 'neka brinu drugi'.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Pa vidis, kada bi malo vise brinuli jedni o drugima, kada bi reagovali ako vidimo da neko nekoga maltretira na ulici, ovakve stvari se ne bi desavale. Pošto to ne radimo, atmosfera u kojoj je covek coveku vuk ide u prilog svim vrstama siledzija.

Valjda parking koji se naplacuje, treba da ima obezbedjenje. On je nečiji pa taj neko treba da snosi odgovornost sto nije zastitio korisnika.
baresh
(zanatlija)
08. januar 2013. u 22.23
„Valjda parking koji se naplacuje, treba da ima obezbedjenje. On je nečiji pa taj neko treba da snosi odgovornost sto nije zastitio korisnika.”

„Moz` da bidne a ne mora”.Šta ako je pocinilac iz obezbedjenja? U nasem pravosudju postoje mnoge opcije - izvan zakona po onoj;'sve ovce na broju - svi vuci siti'. Bar tako praksa potvrdjuje.

Doduse kod nas nema gang - silovanja,ali imaju 'redaljke' koje nisu bas retke,a za divno cudo nikad javni protesti.U Indiji makar i jedan, gde se osim žrtve znaju i pocinioci.

Nadam se da će biti osuđeni zasluženo,bez obzira na 'tradiciju'.

p.s. hvala na odgovorima.

JV
(...)
09. januar 2013. u 07.41
I ti mesas babe i zabe. Kod nas silovanje žena nikada nije bilo deo kulture.
Da bi se vodio ovaj razgovor ,mora da se zna šta mu je tema.
baresh
(zanatlija)
09. januar 2013. u 10.03
„Silovanja i nasilje”
baresh
(zanatlija)
09. januar 2013. u 11.26
p.s. ... i odnosi se na Srbiju
JV
(...)
10. januar 2013. u 15.39
Ok baresh, mi se kao ljudi međusobno i razlikuju bas po rezonovanju i nacinu na koji razumemo stvari, tako da je ocigledno da razlike koje vidim ja i koje smatram fundamentalnim, ne vidis i ti ili postavljacica.

baresh
(zanatlija)
10. januar 2013. u 21.37
JV
(...) primljeno k` znanju...

svako dobro.
JV
(...)
05. februar 2013. u 16.37
Ja potpuno razumem da ima mnogo vas koji nikada nisu čuli za ovo o cemu ja govorim, te s toga „don't kill the messenger” već se malo bacite na citanje...:)

In the Name of Honour od Mukhtar Mai
„Mukhtar Mai came to prominence in June 2002, when journalists in Pakistan first learned of her gang rape, punishment for an 'honour crime' allegedly committed by her brother, an offence for which there was never any proof. AFTER THE HORRIFIC RAPE, CUSTOM DICTATED THAT SHE WOULD KILL HERSELF. But Mai defied custom. In an unprecedented act of courage, she took her rapists to court. Mukhtar Mai pitted herself against the system with extraordinary courage and strength of purpose. Timely and topical, In the Name of Honour is the inspirational true story of a woman who fought and triumphed against exceptional odds. 'It is because of the support of the world that I feel brave' Mukhtar Mai”
Corner_Crew
(Cotton)
13. februar 2013. u 05.20
Cenim da ovde svakom drugom koji se gnusa na Bg zbog tog silovanja nije smetalo da letos seta po opatiji ili svrsava na dubrovnik i ako je mexikanka masakrirana usred bela dana. Posebno sam siguran za postavljaca teme
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Earrings?
.