Diskusije : Navijači

 Komentar
Podsecanje na velike utakmice..
TC-64
24. novembar 2021. u 05.06
1970/71, Zvezda je stigla do polufinala Kupa Sampiona. A da nije bilo onoga u Atini, ko zna šta bi bilo u finalu sa Ajaksom i ostaje vecita enigma šta se tamo zapravo desilo...

Podsecanje na jednu od četiri Zvezdine pobede visokim rezultatom na domaćem terenu te sezone u Evropi
Zvezda-Karl Cajs Jena 4-0

https://www.youtube.com/watch?v=EJNxAV5BAn0
ZAGI-DS
(instalater)
25. novembar 2021. u 06.25
Pred sezonu 83/84 Sportske Novosti su izašle sa posebnim izdanjem nazvanim „Velika četvorka u Evropi”. Bila je to jedna od rijetkih sezona kada su svi klubovi iz tzv. „Velike četvorke” istovremeno nastupali u eurokupovima. Tu su bili pisteri sva četiri kluba, izjave trenera, najvećih zvijezda, nekih legendarnih priča iz prošlosti kao što je bila i:

NAJTEŽA DŽAJINA BITKA

Otkako se natječe u evropskim nogometnim kupovima, a Crvena Zvezda je na toj sceni već punih 26 godina, ovaj naš klub imao je mnogo velikuh utakmica od kojih se mnoge pamte i po svojoj dramatičnosti. Dragan Džajić jedan od legendarnih kapetana crvenobijelih koji je i sam odigrao mnogo mečeva za sjećanje pomogao nam je da izdvojimo utakmicu koju ljudi iz Crvene Zvezde najdulje pamte. Varate se ako mislite da je to onaj znameniti finale Kupa UEFA s Birussiom iz Mönchengladbacha u kojem naš klub posrnuo nadomak velikog trofeja. Nije to ni onaj zaista dramatični okršaj sa Bayernom u Beogradu kad je za 60 minuta igre jedna nadahnuta momčad Crvene Zvezde nadoknadila prednost Bavaraca od 2:0 i sabila Rommeniggea, Breitnera i Hoenessa u mišju rupu povevši 3:0 a onda neobjašnjivo stala i dozvolila minhenskoj momčadi da se razmaše i da sa dva gola izbjegne eliminaciju...
Ni poraz od Panathinaikosa u Ateni od 3:0 poslije pobjede nad tim protivnikom od 4:1 u Beogradu nije taj susret koji se najjače usjekao u sjećanje, nego je to utakmica koja je te 1971.godine prethodila meču sa Atenjanima. Evo što o te dvije utakmice sa Carl Zeissom iz Jene (DDR) sada, poslije 12 godina, kazuje Dragan Džajić:
- Cijela naša momčad nalazila se u sjajnoj formi. Klimaks moje generacije. Neposredno prije prve utakmice smo bili s Miljanićem na turneji po Južnoj Americi gdje smo se uigrali da je to bila milina. Nikad ni prije ni poslije nisam bio tako zapet, tako raspoložen za igranje, toliko pun snage i toliko jak na lopti. I ne samo ja nego svi. Na golu Dujković, na bekovima Djorić i Karapanžić, u srednjem redu Pavlović, Dojčinovski i Klenkovski, a u napadu Antonijević (Janković), Karasi, Filipović, Aćimović i Džajić.
- Doputovali smo u Jenu obavijenu maglom i iznenadili se kad smo obišli teren ustanovili da je pod smrznutim snijegom. Vojska ga je čistila i čistila do pred utakmicu, ali teren nije mogla smekšati. Činilo se da igramo po kamenu...
- u petoj minuti utammice domaćin je vodio 2:0. Tribine nevelike ali nabijene kao šipak, tresle su se od odobravanja navijača. Nijemci su igrali kao navijeni, dobru su momčad imali, mislim s 5 ili 6 reprezentativaca. Naša je obrana bila na mukama, pod strašnim presingom. Svi su na stadionu mislili da nam predstoji katastrofa. Svi osim nas. Poslije petnaestak minuta igre povezali smo redove, pribrali se i otpočeli svoju igru od noge do noge. Strašni bat Teutonaca postupno je utihnuo, a mi smo vezli i plelu mrežu oko njih.
- John Carpenter, nikad neću zaboraviti to ime tog engleskog suca, dosudio je slobodan udarac u našu korist. Negdje na 25 možda i 30 metara od gola Nijemaca. Opalio sam strahovitu bombu, vratar se bacio, ali nije moga zadržati nego je samo odbio loptu i Janković koji se tu našao dobro se snašao ubacivši je u mrežu - 2:2. Preokret je bio potpun i mi bismo zacijelo slavili pobjedu i u Jeni da sudac nije tada stupio na scenu...
- Ja sam smanjio na 1:2 negdje sredinom prvog poluvremena. Iako je teren bio težak skoro svaki mi je dribling uspijevao i ja sam osjećao da moji čuvari gube samopouzdanje, da se boje izravnih duela. U jednom trenutku zanjihao sam jednoga i zaobišao ga sa druge strane, nanizao drugog i tada krajičkom oka zamijetio da je njihov golman izašao tri-četiri metra ispred linije očekujući centaršut. U hipu sam potkopao loptu. Bio je to strašan lob i vrlo lijep gol, a drugi je uslijedio nedugo nakon toga.
- Jedna protunavala domaćina čiji smo gol dotad uspiješno opsijedali zaustavljena je uspješnim startom nekog naše obrane i nitko ni od njihovih ni od naših igrača nije očekivao da će se oglasiti sučeva zviždaljka. Međutim ona se oglasila i taj je engleski džentlmen neumoljivo pokazivao na bijelu točku. Kao kapetan momčadi dotrčao sam do njega i zatražio objašnjenje. Vjerujte mi, 12 godina je od tada prošlo, i nemam razloga da sada lažem. Nisam bio bezobrazan, nisam povisivao ton, samo sam tražio objašnjenje. U zao čas. Gospodin Caroenter me isključio iz igre i opet pokaza na bijeli točku. Udarac - i promašaj. Ipak desetorica mojih drugova nisu izdržali neravnopravnu borbu, a osokoljeni domaćini iskoristili su jednu šansu i zabilježili pobjedu...
- Ne pamtim da je ikad poslije pred jednu utakmicu u Beogradu stvorena zapaljivija atmosfera nego pred revanš sa Carl Zeissom. Znate i ne čudim se, jer svi naši izvjestitelji s te utakmice danima su punili rubrike objašnjavajući neshvatljivu netoleranciju suca Johna Carpentera i način na koji su nas Nijemci nezasluženo pobjedili. Najavljivan je revanš s kamatama. Beograd je sav bio u nekom osvetničkom zanosu. Ne znam što bih dao da sam tada mogao igrati, ali ja sam u međuvremenu bio kažnjen sa četiri utakmice neigranja i jedino što sam mogao je bilo da poželim Stevanu Ostojiću da me dobro zamijeni. Na našem se stadionu tada prvi puta pkupilo 100.000. gledatelja. Zrak je treptao od nemilosrdnosti. Trebalo je pregaziti protivnika. I bio je pregažen sa 4:0!
- Bile su to dvije najnezaboravnije utakmice u mojoj karijeri. Poslije njih, u polufinalu je Crvena Zvezda, naravno, opet bez mene imala za protivnika atenski Panathinaikos. Grci su u Beogradu nadigrani sa uvjerljivim porazom. Moji su drugovi otpočeli sa slavljem i činilo se da ih ništa ne može zaustaviti do finala u kojem bi ih čekao slavni Ajax. Ali avaj, u Ateni je moja generacija doživjela najtragičniji poraz, koji nas je izbacio iz finala. Iako to može zvučati neskromno, vjerujem da naša momčad ne bi doživjela eliminaciju od Panathinaikosa da sam igrao u momčadi, odnosno da nisam platio preskupu cijenu za isključivanje u prvom susretu sa Carl Zeissom. Štoviše, mislim da bismo u kompletnom sastavu u finalu (u kojem Ajax savladao Pao sa 2:0) bili dostojan protivnik pa čak i savladali Nizozemce. Jer ponavljam, bili smo tada i sjajna cijelina i u sjajnoj formi. Jednu od najboljih Zvezdinih generacija zaustavio je u njenom pobjedonosnom pohodu sudac John Carpenter u Jeni...
Lijep pozdrav!

TC-64
25. novembar 2021. u 10.06
Hvala Zagi i bravo za ovu objavu.

Evo ti ekskluziva ko je udario sudiju u Jeni. To je i sam Dzajic saznao tek pre nekoliko godina.Ovo je iz Vecernih Novosti iz 2017.

COLE JANKOVIĆ UDARIO SUDIJU U JENI
NAJTEŽI trenutak u fudbalskom životu je, mnogo puta ste rekli, isključenje u Jeni?
- Taj crveni karton me još progoni. Sudiju nisam udario, niti sam ga pljunuo, a dobio sam četiri utakmice neigranja. Baš kada sam bio u životnoj formi, a Zvezda bi već tada postala prvak Evrope. Međutim, tek pre dva meseca moj veliki prijatelj Cole Janković mi je rekao: Znaš li DŽajo ko je udario sudiju u Jeni? Slegnuo sam ramenima a on kaže: ja! Nisam mogao da verujem, ne znam zašto je Cole čekao skoro 50 godina da prizna da je on udario sudiju, iako je znao koliko me to izjeda.

Evo celog intervjua koji je jako zanimljiv.

DŽajić: Miljanić je sprečio da odem u Real

Legendarni fudbaler prvi put do tančina opisuje zašto nije zaigrao u dresu najtrofejnijeg španskog tima: Tek deset godina kasnije Miljan je rekao da se plašio da dva Jugoslovena budu zajedno u klubu

DŽajić: Miljanić je sprečio da odem u Real
Jovan Sekulić

04. 06. 2017. u 09:42

Legendarni fudbaler prvi put do tančina opisuje zašto nije zaigrao u dresu najtrofejnijeg španskog tima: Tek deset godina kasnije Miljan je rekao da se plašio da dva Jugoslovena budu zajedno u klubu

DRAGAN DŽajić je nekako postao i ostao usputna radost našeg života - napisao je neprevaziđeni Miro Radojčić. Ali, mi nismo želeli da u ovom intervjuu govorimo o njegovoj bogatoj karijeri, već o nekim tajnama „zakopanim” duboko u njegovoj duši. I pre svega, želja je bila da se konačno sazna zašto legenda Crvene zvezde, srpskog i jugoslovenskog fudbala nije obukao dres Real Madrida.

- To je malo duža priča, pa ću morati da krenem od turnira u Badahozu, na špansko-portugalskoj granici, na kome su učestvovali Real, Sporting iz Lisabona, Granada i Crvena zvezda. Putovali smo od Pule do Sevilje autobusom čitavu noć, u Badahoz nismo stigli ni na otvaranje ni na utakmicu koju su odigrali Real i Granada. I pored tih poteškoća savladali smo Sporting sa 6:1. Odigrao sam briljantno iako se nisam upisao u listu strelaca, ali sam asistirao, a Filipović je postigao čak četiri gola glavom. Priznajem, ovacije posle utakmice su me učinile srećnim, osećao sam se nebeski.

Čelnici Reala nisu gubili vreme?

- Odmah posle utakmice stupili su u kontakt sa Zvezdom a onda je usledilo finale. Pobedili smo Real Madrid sa 2:1, postigao sam mnogo lep gol. Onda su me pozvali da igram na „omenahe”, kako Španci zovu revijalnu utakmicu, na oproštaju velikog Franciska Genta, možda najboljeg levog krila svih vremena.

Ta utakmica je igrana kasnije?

- Pismo je u Zvezdu stiglo posle tri-četiri meseca, a u međuvremenu su me jako bolela leđa. Trebalo je da igramo sa Arsenalom i ja sam čekao doktora Ercegovca da mi da injekciju. Zagubio se u nekoj gužvi i stigao je na minut pre utakmice, primio sam injekciju, pobedili smo sa 1:0, a ja nisam mogao da se pomerim iz svlačionice. A trebalo je da odmah putujem u Madrid. Moje „ne” nije važilo jer me je Miljanić nagovorio, maltene, naterao da odemo na madridsku feštu!

I zaigrali ste na oproštaju Genta?
NAVALA IZ SNOVA
IGRALI ste i za tim sveta i za tim Evrope?
- Bilo je dosta takvih utakmica ali ja pamtim oproštaje Lava Jašina i Uve Zelera. Uh, u kakvoj navali sam tada igrao. Best, Rivera, Euzebio, Bobi Čartlon, DŽajić. Šta mislite, da li nam je trebalo uigravanje.
- Upravo me je Gento sačekao po dolasku u Madrid, poklonio mi sat „roleks”, a dobio sam i nešto novca. Gento je započeo meč, a onda, u petom minutu je izašao iz igre, a ja sam ga zamenio. On je skinuo dres sa brojem 11, dao ga meni, podigao mi ruku uvis. Neverovatan osećaj, a ja sam jedva istrčao na teren posle dugotrajne masaže. I pružio sam dobru partiju. Sve što se tada događalo je govorilo da je samo pitanje dana kada ću potpisati za Real Madrid...

Odmah ste se vratili u Beograd?

- Miljan Miljanić je ostao a ja sam morao da se vratim. Nedugo zatim otišao sam u JNA, a Miljan je trebalo da se dogovara sa Realom. Potom su došli ljudi iz Atletiko Madrida i hteli da odmah potpišem za njih, bez obzira na to što će morati da me čekaju i što sam u međuvremenu slomio nogu. Preneo sam to Miljanu, koji je bio jasan: ne potpisuj ništa za Atletiko jer sam se ja sve dogovorio sa Realom. Čak mi je i izdiktirao kako će izgledati napad: Amansio, Velaskez, Santiljana, Roberto Martinez i ja.

I vi ste ga poslušali?

- Naravno. Real je ipak Real, a tu je i Miljan koji me zna od malih nogu, računao sam da će mi uz njega sve biti lakše. I zahvalio sam se I zahvalio sam se Atletiku.

Očekivali ste poziv, ali njega nije bilo?
- Nisam znao o čemu se radi. Nastavio sam da igram kao da se ništa nije dogodilo...

Zar nije trebalo da pozovete Miljanića i pitate o čemu je reč?

- Verovatno, ali ja nikada nisam okrenuo Miljanićev broj, niti sam ga bilo šta pitao. Tek desetak godina kasnije, kada smo obojica gostovali na jednom španskom radiju, Miljan je u jednom trenutku, u etar rekao: ogrešio sam se o Dragana! I pokušao da to objasni time što se plašio da dva Jugoslovena, dakle on i ja, budu zajedno u jednom klubu.

Niste reagovali niti rekli nijednu ružnu reč na račun svog učitelja, koji vas je praktično sprečio da obučete dres „kraljevskog kluba”?

- Nikada mu ništa nisam zamerio niti pokušao da tražim neka druga, jasnija objašnjenja. Jednostavno, za mene je Miljan najbolji trener s kojim sam radio, poštovao sam ga i cenio. A ovo što pričam, posle toliko godina, jedina je istina.

I stavili ste tačku na slučaj „Real Madrid”?

- A šta je trebalo da radim? Sa 22 sam mogao da biram klub u Evropi, ali tada nije moglo da se ode pre 27 godina. Faketi me je posle Evropskog prvenstva 1968. u Italiji zvao u Inter... Možda to danas zvuči patetično i neprirodno, ali za mene je u to vreme Zvezda bila sve.


Uživao sam u crveno-belom dresu, da budem iskren i u slavi, lepo sam i zarađivao...

Za mnoge je bilo čudno da ste završili u Bastiji?

- Krojf i ja smo bili pozvani da gostujemo u timu Pari Sen Žermena na jednom turniru u Parizu i tada se Bastija prvi put pojavila. Ilija Pantelić koji je nekoliko godina stajao na golu Bastije me je zamolio bar da pričam sa Polom Natalijem, predsednikom i jednim od najbogatijih ljudi na Korzici. Ja ga poslušam i oni me pitaju koji su moji uslovi. Kažem Panti, koji je i prevodio, otkud znam, šta da kažem? A on će: ma lupi neku cenu! Ja to i uradim, a Natali na salveti napiše: O.K. Dragan, za tri godine. Rastanemo se, oni posle četiri dana dođu u Beograd. I ja odlučim da potpišem i moram da kažem da se nikada nisam pokajao jer su to bile najlepše godine. I da ne živim u Beogradu, živeo bih samo u Bastiji!

Umesto tri, na Korzici ste proveli dve godine?

- Francuzi su insistirali da ostanem i treću godinu ali su iz Zvezde tražili da se vratim, da predvodim tim u Kupu evropskih šampiona. Naravno da je svaki poziv sa „Marakane” imao posebnu težinu i nisam mogao da ga odbijem. Osećao sam se sjajno, bio sam zdrav i spreman, sačekali su me neki novi klinci: Pižon, Dule Savić, Filipović, Sušić, Bleki Bogićević... Međutim, osećao sam da je vreme da završim karijeru, rečeno - učinjeno. Nisam hteo ni da odem u Ameriku, jednostavno, odlučio sam da kažem - kraj. Tako je i bilo.

Ali, ostali ste u Zvezdi?

- Kada sam prestao da igram, nisam tražio ništa, ama baš ništa. Međutim, ljudi koji su vodili Zvezdu insistirali su da budem trener a ja sebe nisam video u tom poslu. Samo snagom svoje volje odbio sam ih, a pregovarači, na čelu sa predsednikom Mitom Kukićem, baš su navaljivali. Na kraju smo se dogovorili da postanem tehnički direktor, a taj posao sam ja osmislio, što se pokazalo kao dobitna kombinacija i za Crvenu zvezdu i za mene.

Jednom zvezdaš, uvek zvezdaš, i danas ste gotovo svakodnevno na „Marakani”?

- A gde bih drugo, to je moj dom. Nemam nikakvu funkciju, niti me to interesuje, ako me neko pita za savet ja kažem šta mislim. Ne mešam se, pratim sve sa strane. I navijam. Uvek i iz sve snage.

https://www.novosti.rs/vesti/sport.294.html:668675-Dzajic-Miljanic-je-sprečio-da-odem-u-Real

Inače sto Se tiče Karl Cajsa, neverovatan mi je podatak da je njihov golman Grapentin branio 20 godina za njih! Branio je protiv Zvezde i 1970 i 1979 i branio u finalu Kupa pobednika kupova 1981 kada su izgubili od Dinama iz Tbilisija. Covek je branio finale sa 38 godina! Stvarno su to bila vremena kada se fudbal voleo zbog same igre . A danas vise je bitno koja kola igrac vozi i kakva mu je devojka, gde se slikala i šta je skinula i pokazala na instagramu, nego kako on igra!
ZAGI-DS
(instalater)
25. novembar 2021. u 16.08
Evo baš provjerih!
(Michael Strempel 16, Peter Ducke 21, 86; Slobodan Jankovic 42, Dragan Dzajic 58]

...ili je Džajić pogriješio ili novinar zabrljao. E sad, možda sam i ja picajzla 🙃, ali ne mogu ne primjetiti da Nijemci nisu već nakon 5 minuta igre vodili 2:0, već im je za to trebalo 20 minuta.
Drugo, Janković je smanjio rezultat a Džajić ga izjednačio. Znači nije bilo obratno kako Dragan priča u intervjuu.
Iako je od te utakmice do intervjua prošlo „tek” 12 godina, Draganu se to naravno može oprostiti s obzirom na to da je odigrao puno velikih utakmica pa je samim time moguće da je i pomiješao neke stvari.
Ono što sam primjetio je to da ga je Ostojić vrhunski zamijenio. Jedan gol Švabama a čak tri Grcima. Ne znam dali bi i Džajić bio tako efikasan i dali bi njegov eventualni nastup u polufinalu promjenio tok nogometne istorije. Uzvratna utakmica sa Pao-m će ostati vječna enigma iako su se kasnije pojavile razno-razne priče o prodaji. Meni je teško vjerovati u to.
Nisam nikada gledao i doživio Džajića kao igrača da bi mogao „suditi” njegovu karijeru. No, ono što znam, a to je često i moj stari govorio za njega, da je zasigurno najbolji ex-yu igrač, a ako ništa drugo barem je bio „gospodin u kopačkama”.

Lijep pozdrav!
TC-64
25. novembar 2021. u 16.30
Vrlo je moguće da je neki vid trovanja ili drogiranja bio u pitanju, jer jedino Karasi koji je imao temperaturu i bio najbolji u timu, jedini nije bio na rucku sa ostalima. I da su igrači bili kao u bunilu i da su shvatili da neće igrati fnale tek kada su usli u avion za Beograd. Naravno mnogi odbijaju mogućnost da je utakmica prodata. Ali nešto se desilo. Pricalo se o dogovoru vojne hunte koja je vldala Grckom tada i Tita i Bog sveti zna šta je istina.

Evo price Karasija o toj utakmici.
https://www.srbijadanas.com/sport/fudbal/skandal-o-kojem-će-se-još-dugo-pricati-fudbaleri-zvezde-drogirani-u-atini-nis u-mogli-da-trce-video-2019-12-06

A što se tiče te permutacije kada su golovi u Jeni padali to nije nsita cudno,slusao sam i citao ludje greške sa drugih utakmica.

TC-64
25. novembar 2021. u 16.47
Duel Dzajica i Kamaca 1975 na utakmici Zvezda-Real 2-0, četvrtfinale KPK

https://www.youtube.com/watch?v=dK2aUr7U1bc
srbo001
(FUDBALER)
25. novembar 2021. u 18.57
Po Fifi, utakmica Partizan vs Inter u Bgd na stadionu JNA je proglasena utakmica stoljeca.
U vasa utakmica sa Pantanaikos nije bila namestaljka, jer ste primili prvi gol na početku utakmice . Gledao sam na crno-belom televizoru i čini mi se da ste jeftino primili taj gol.
TC-64
26. novembar 2021. u 09.30
Šta je navodno objavila FIFA ne znam niti sam to igde video. Tema su Zvezdine velike utakmice. I ostavi link gde si to procitao i niko od vas da se oglasi i kaže nešto o onoj blamazi i sramoti koju ste celoj Srbiji priredili juče.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.