Diskusije : Tenis

 Komentar
Нови систем бодовања.. #1
Precanin
(Нека буде борба �)
29. april 2021. u 10.36
АТП ће изгледа за прво мјесто на крају 2021 узети само резулате из ове године...ваљда је због ове непостојеће пандемије било да се узимају задње двије године... Да ли ће то Новака натјерати да игра више или ће му ити довољнно касапљење на РГ, видјећемо...?
frangipani
(>Catch the rainboW<)
30. april 2021. u 00.49
A od čega pomrese onoliki ljudi u Indiji?
zori
(Чича)
30. april 2021. u 03.37


Каста

„Касте” преусмерава овде. Уколико сте тражили насеље у Француској, погледајте Касте (Атлантски Пиринеји).

Каста је унутар себе затворена друштвена скупина заснована на породичном наслеђу и строгој хијерархији моћи и утицаја. Кастинска организација друштва још увек делом егзистира на индијском потконтиненту.

Подела индијског друштва на касте или варне, чије етимолошко значење се односи на боју коже, потиче од индоевропског народа, старих Аријеваца. Иако се кастински систем у Индији мењао у историјско - политичким превратима, древни систем веровања да су сви људи рођени неједнаки, јачи је и од савременог закона и индијског устава, који забрањује кастинску дискриминацију и укида недодирљивост. Међутим, хиндуизам, који је религија око 80 одсто индијског становништва, и даље утиче на свакодневни живот, а већина људи се и даље управља крутом хијерархијом и друштвеним кодексима, који су наслеђени из давних браманских времена.

На врху кастинског поретка у Индији налазили су се брамани, сталеж свештеника и учитеља, који је имао највећи углед. Они су били задужени за тумачење верских текстова и вођење обреда, а високо образовање им је омогућавало бављење законодавним и правосудним пословима и подучавањем. Ратници и племство, чине другу касту, кшатрије. Они представљају световну моћ, а њихов задатак је да владају и штите земљу од непријатеља. Трећу касту чини слободно аријевско производно становништво, насељеници који су остали чисте расе, вајшије. То су обично трговци, земљорадници и одгајивачи стоке, који су снабдевали остале касте основним животним намирницама. Четврту касту су чинили неаријевци, шудре. Она се састојала од поробљеног, тамнопутог дравидског популације и социјално одбачених аријеваца, који су се помешали са потлаченим староседеоцима. Пошто су били без поседа обављали су најтеже физичке послове као, надничари, слуге и поданици 3 горње касте. Парије, „недодирљиви”, били су потпуно избачени из кастинског поретка и сматрани су недостојним живота у заједници због послова које су обављали. И данас су парије осуђене на најтеже и такозване „нечисте” послове, који се преносе са генерације на генерацију, а предрасуде одређују њихове животе, нарочито у руралним подручјима где живи скоро три четвртине индијског становништва.

Precanin
(Нека буде борба �)
30. april 2021. u 11.28
Раскорачим се и извадим удицу (деминутив од миља) па ко се први увати...
Број умрлих у Индији на милион становника је 10 пута мањи него у УСА, УК или Бразилу. Чак и укупни број умрлих у овој земљи небројеног гуњавера је мањи него у Мексику, Америци или Бразилу. Да је глупост заразна у Аустралији би морали да уведу озбиљне мјере!
frangipani
(>Catch the rainboW<)
01. maj 2021. u 23.33
Prč, evo da se zasladiš, nedelja je...
💩💩💩
saam
(staklar)
09. maj 2021. u 09.45
Узме Прчо мало хране
Тек да грицне нешто
Једуцка је на тенане
Помало, а често
Некад дода мало соли, бибера и масти
Једи Прчо престале су све остале страсти :)
stef
(zgubidan)
11. maj 2021. u 09.30
Toliko ih je malo umrlih u indiji da ih spaljuju u gomilama što pokupe sa ulice. Pa u srbiji ne broje umrle I bolesne osim ako umru u bolnici. A u indiji po onim blatištima..
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Mantra Bracelets?
.