Diskusije : Berza

 Komentar
Skocila berza - šta raditi?
orisni
(diskutant)
30. decembar 2019. u 05.09
Prošle godine je ovde bila tema „Pala berza - šta raditi?”. Evo da se odgovori i na ovo drugo pitanje „Skocila berza - šta raditi?”...

Odgovor je: Ništa, tj. nastavite da investirate po istom dugorocnom planu koji ste napravili i pre rasta.

Lično nisam ni znao da je berza ovoliko skocila posto ne pratim vesti sa berze (osim sto pratim politicke vesti, a Tramp kaže da me sad žena vise voli posto je skocila berza :). Samo jednom godisnje pogledam kako moje investicije stoje i eventualno nešto rebalansiram.

Neko bi možda rekao da sad treba kupiti akcije jer može biti još većeg rasta, ali zašto kupovati ako onda padne posto je bolje cekati da padne. Neko bi možda rekao da sad treba prodavati jer je cena skocila i skuplje je nego pre, ali opet ne zna se hoće li skociti još vise.

Ono sto će vama Orisni reci (u poverenju!) je da se ne zalecete ni u kupovinu ni u prodaju. Samo nastavite da investirate po svom planu koji ste zacrtali unapred. Ovi skokovi dodju i prodju. Mi koji smo preziveli skokove 2009-2017 i 2002-2007 i još pre toga znamo najbolje kako to izgleda. Dodje pa prođe! Biće pada pre ili kasnije, većeg ili manjeg.

Ako ste investirali na duzi rok sa dobro osmiljenim planom, rast ne treba da vas pogadja uopste, kao ni pad. Samo rebalansirajte prema svom planu. Međutim, ako ste nešto spekulisali na berzi da uzmete „velike pare u malom roku”, onda ste bili pogresili u početku, pa sad se vadite kako znate i umete.

Sve najbolje šta god odlucili!
totalizator
(trgovac)
13. januar 2020. u 18.09
Orisni.
Razmišljam da konverujem individualne bank accounts koje sam otvarao po rođenju svakog unucheta (trenutno 4)u brokerage accounts.Namjera je da se novac koristi za nekih 8 godina kada najstarije unuche krene na fakultet,najmladje je tek napunilo 2 godine.
Tvoj savjet/mišljenje u vezi investmenta u mutual funds,risk tolerance,etc.
Trenutno je na tim individualnim accounts total $15 k
orisni
(diskutant)
16. januar 2020. u 03.14
@totalizator, ne znam odakle se javljas: Amerika, Kanada, Engleska, neka druga zemlja proleterska?

Ako si u Americi pogledaj 529 programe za decije skolovanje. Zavisno od države u kojoj živis, mogao bi da dobijes neki povracaj poreza i da imaš dobre mogućnosti za investiranje. Ako tvoja država nema dobar 529 program, vidi da uzmes u nekoj drugoj.

Ako nisi u Americi, zaista ne znam ništa...
totalizator
(trgovac)
16. januar 2020. u 19.02
U USA sam.
Da li sacekati par mjeseci ili ne.Mislio sam da li preferiras neki mutual fund?
stef
(zgubidan)
31. januar 2020. u 10.50
any vanguard fund:

Total US,
US S&P 500
US small cap
Global fund

Gledaj MER - kolko ti oni naplacuju. Zavisi od raznih faktora ali ako ti neko trazi preko 1% , to je otimacina. Obično je to 0.5% 0.3% ili čak i manje.

Ovo ti je 90% saveta. Sve preko ovoga treba dosta citati i analizirati.
Naravno, sve ovo radi na horizont od najmanje 5 godina, optimalno 10 i vise.
orisni
(diskutant)
31. mart 2020. u 04.27
@totalizator, ne javljam se ovde često pa nisam video tvoj post. Jesi li šta menjao tad u januaru? Da li si uzeo neki „mutual funds”?

Jesi li video šta tvoja država nudi za 529? Obično imaju razne planove pa možeš jednostavno da odaberes na osnovu godina deteta. Možeš da dobije i povracaj poreza. Sve zavisi od države do države. Imaš jedan dobar pregled na https://www.bogleheads.org/wiki/529_plan
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Unicorn Gifts?
.