Diskusije : Berza

 Komentar
Oil ide ka 60$ po barelu (zarada i do 30%)
Realista
(programer)
10. oktobar 2016. u 14.05
Onaj ko želi da zaradi 30% zarade do nove godine treba da kupi sledeće kompanije:
ECA
PBR
WLL
OAS

Taurus
14. oktobar 2016. u 10.25
Dolazi vikend, da neko nije video Orisnog negde, mislim na nekom drugom forumu, onom engleskom na kojem niko ne gubi pare :)

Interesantno od kako njega nema, ne javljaju se ni Ontario, Olio, Kraljevic Marko ... šta je ono još bilo?
Taurus
15. oktobar 2016. u 11.09
Ha, ha ...

Malime, ovi moji mladici pronasli tebe !!! Znam tvoje pravo ime i prezime, gde živis u Kanadi i odakle si iz dosao ...

Naravno bez tvoje dozvole neću ništa javno objaviti, ti si nas posteni diskutant. Oni imaju zadatak da pronadju Orisnog, on treba da dokaze šta je uradio sa onih milion dolara cuu akcija i još neke „sitnice”
Kipe
(inzinjer)
15. oktobar 2016. u 22.27
Sme, lako će momi za gospodina Orija aka Orisni, nego gde je onaj Baja?
Nahvalio Baja CUU, i monge uvalio u g... . Nego jesi li i u g...?
Taurus
18. oktobar 2016. u 10.03
On je tu, napravio novi nalog i diskutuje da drugim temama.

Ja nisam u govnima ali trenutno jesam u minusu sa cuu.

Ja ne krivim Baju za pad cene nego manipulatore koji su oborili cene za sve metale pocev od zlata pa do srebra i bakra.

Mnoge su kompanije imale pare da kupe taj rudnik, ali su sad svi oprezni. Napravili su profitabilniju proizvodnju na postojecim rudnicima i cekaju.

Takva je i moja situacija, organizovao sam zivot da ne zavisim od tih para i cekam.
orisni
(diskutant)
02. novembar 2016. u 22.32
> Nahvalio Baja CUU, i monge uvalio u g...

Crni Baja nije kriv sto su ljudi lakomi i poslusali njegov savet OSIM ako on nije prodavao CUU.V akcije dok je pricao da ih treba kupovati.

Kad je on bio pricao da CUU.V treba kupovati, Orisni je upozoravao da postoji veliki rizik ulaganja u pojedinacne akcije. Taj se rizik ostvario, pa je CUU.V pao vise od deset puta. Ali mogao je i da skoci deset puta. Opet bi to bio znak da su takve akcije rizicne. Jedino sto bi onda Crni Baja (i njegov ortak SME) trubio ovde na sva zvona kako je pametan (a ne kako je ispao srećan). Sad u tisini prica kako je ispao nesrecan (a zapravo nema pojma o investiranju). Ali ista je to prica. I da je CUU.V skocio deset puta, ja bih opet isto ponavljao kako je to dokaz koliko su takve akcije rizicne. Pošto sve akcije zajedno skoce koliko i indeks/prosek, onda kad god ima nekih boljih od indeksa, ima i nekih losijih. Teško je pogoditi koje će biti bolje a koje losije. Jednostavnije je uloziti u ceo indeks.

A evo da vidimo kako idu prognoze za neke pojedinacne akcije...
orisni
(diskutant)
02. novembar 2016. u 22.33
Od kad je Realista predlozio ove četiri akcije, sve su pale! Promena cene od 10. oktobra do 2. novembra:

ECA 11,09 pao na 9,30
PBR 10,87 pao na 10,73
WLL 9,41 pao na 8,09
OAS 11,78 pao na 9,96
stef
(zgubidan)
03. novembar 2016. u 08.39
nemoj tako orisni. Valjda znaš da racunamo na 30 godina.
te trenutne oscilacije ne brojimo?
Taurus
03. novembar 2016. u 08.45
Na duzi rok su mu manje sanse da nešto kaže
malimx6
(KOCOBO)
03. novembar 2016. u 19.12
Taurus, sad sam tek vidio ovu tvoju poruku. kakvi tvoji mladici? o cemu ti pricas? pronasli mene??
Prerija
03. novembar 2016. u 19.32
Problem je sa individualnim akcijama je sto neke neće od tih navedenih kompanija neće ni docekati 30 godina već će bankrotirati daleko daleko ranije. recimo sa ove liste WLL, to je Whiting Petroleum, i njihov najveci oil play je u Bakken i Three Forks u Severnoj Dakoti. Problem je sto je to tight shale i eksplatacija tight shale je profitabilna tek možda od $65 po barelu. U međuvremenu kompanija bushi preostale sweet spots koje ima i onda sledi Chapter 11, 7 ili koji već i pojela maca akcije :)

Nafta će i dalje biti tamo i cena možda skoci na tih magicnih $65 i daleko vishe za 5-10 godina ali biće to neka druga kompanija koja će da eksplatishe preostale resurse.
stef
(zgubidan)
03. novembar 2016. u 19.35
Moguće, ali moramo da imamo iste kriterijume.
Ako čekamo indeks 30 godina I ne računamo što nasdak index nema profit već petnaestak, tako moramo I za ove pojedinačne akcije.
Prerija
03. novembar 2016. u 21.05
Neverujem da za Indeksase cekanje problem. Uglavnom ulagachi u individualne akcije su se pokazali kao nestrplivi i čim akcija krene da pada oni paniche i prodaju.
malimx6
(KOCOBO)
03. novembar 2016. u 21.39
pa hoće da sacuvaju kapital. u principu, ti si u pravu, ulaganje u pojedinacne akcije je nesigurno, ali to ne znači da ne vrijedi pokusati.
ovde se već godinama vodi polemika o indeksima/fondovima vs. pojedinacne akcije.

ja hoću da znam zašto neki misle (ili su mislili) da će sad nafta da nastavi da ide gore? još od $52 pitam isto pitanje i još nisam dobio odgovor.
Taurus
03. novembar 2016. u 22.11
Neverujem da za Indeksase cekanje problem.
--------------------------------------------

Pa ovo je samo igra, cisto da vidimo šta se desava i da svi ucimo.

Inače pravi portfolio bi morao imati bar 5 ili 10 akcija.
Ako svaka od njih napravi 100% za recimo 5 godina, onda nije problem da jedna propadne skroz, jer ćeš opet napraviti duplo vise nego index.
To je poenta, da se investira u vise sigurnih akcija i onda se može tolerisati po koja greška, a da i dalje imaš nadprosecne rezultate.
orisni
(diskutant)
03. novembar 2016. u 22.55
> Valjda znaš da racunamo na 30 godina.

Ma okej je da poredimo na 30 godina (posto je to uvek bilo 30, i sad i pre 5 i pre 10 i pre 15 i pre 20... :). Ali to bi imalo smisla jedino kad bi oni zaista ispratili neki portfolio na pravilan način! Znaci, prvo da kažu unapred gde ulazu. (Ne da cekaju 10 godina da vide šta će skociti najviše, pa da onda retroaktivno biraju te akcije. :) Drugo da kažu kad i kako menjaju taj portfolio. (Eto ti i sam nisi rekao kako ćeš da reinvestiras dividende i rebalansiras tvoj AMZN-NFLX-GOMO portoflio.) Treće da zaista to isprate par decenija, a ne da bude „nemam vrenena (od posla)”, „izgubio sam interesovanje”, itd. Ti znaš lično da sam ja ispratio NII portfolio prilično redovno već vise od 10 godina. Kako to da ja uvek imam vremena? Koji je to posao koji mi omogućava „(ne)rad” na forumu? Kako to da meni nije dosadilo da pratim taj NII portoflio?

Da se Realista zaista ovde javio sa ozbiljnim portoflijom koji želi da prati 30 godina, onda bi mogli da se poredimo. Ali on je naveo ove četiri akcije kao „sigurna” izbor do kraja godine. One su u međuvremenu pale. Mogle su i da skoce. U oba slučaja bi pokazale koliki je rizik biranja takvih pojedinacnih akcija. Nema potrebe da neko tako zaista investira svoj pravi novac. Okej je ako hoćemo da pratimo radi razonode, ali onda izdržite pa ispratite portfolio barem 10 godina, a ne da odustajete posle par dana/meseci/godina.
Prerija
03. novembar 2016. u 23.06
Taurus:„Pa ovo je samo igra”

Ma pusti igru. ovde prichamo o zivom keshu.
Sastavite portfolijo sa svim akcijama koje mislite da treba da imate u njemu i sa kupovnim cenama i da recimo stavimo 5 godina horizont pa da pratimo. Ko hoće da prati neka prepishe i sacuva za slučaj da ne možemo da nađemopost za 5 godina.
Prerija
03. novembar 2016. u 23.18
Malim: „ ti si u pravu, ulaganje u pojedinacne akcije je nesigurno,ali to ne znači da ne vrijedi pokusati.”

Ja se slazem u potpunosti. U covekovoj biti je da sve voli da proba, sve da iskusi. O cemu covek može da pricha sem o tome sto je iskusio.
Ja sam probao par puta sa pojedinacnim akcijama i nije mi se taj način investiranja učinio najispravnijim.

„ja hoću da znam zašto neki misle (ili su mislili) da će sad nafta da nastavi da ide gore? još od $52 pitam isto pitanje i još nisam dobio odgovor.”

Od koga hoćeš odgovor kada niko ne znam odgovor. Mi možemo samo da nagadjamo zašto može nafta da ide gore.
orisni
(diskutant)
03. novembar 2016. u 23.18
> ti si u pravu, ulaganje u pojedinacne akcije je nesigurno, ali to ne znači da ne vrijedi pokusati.

Nije problem sto u pojedinacnim akcijama postoji neki rizik. Rizik postoji i u indeksnom fondu. Problem je sto pojedinacne akcije imaju veci rizik od indeksa a nemaju veću ocekivanu dobit! To je glavni razlog zašto se ne treba igrati sa pojedinacnim akcijama. Tačno je da možeš da dobijes vise od indeksa, ali isto tako možeš i da dobijes manje, tj. izgubis vise (ili čak izgubis sve). Daleko su ti manje sanse da dobijes vise, a daleko su ti vece sanse da dobijes manje. Ako neko želi da proba, niko mu ne brani. Ali treba barem biti svestan u šta se upusta...

Ako ne želiš/možeš da rizikujes nikakav pad, onda ne možeš da ulazes ni u indeksni fond. Jedino možeš da držiš pare u banci (ili u pojedinacnim obveznicama) gde ti nominalan iznos neće padati. Ali tada moras da se pomiris sa time da imaš manju ocekivanu dobit i da postoji rizik/izvesnost da ti inflacija polako jede vrednost tvojih para.

NII portoflio je imao svojih padova i skokova. Krenuli smo sa $100.000 i mislis da je najnize bilo ko $64.000, a trenutno je oko $190.000. Bilo je još dosta oscilacija gore i dole tokom godina. Da smo isli na sigurno u banku, nikada ne bismo imali pad. Ali koliko bismo para skupili za tih 10 godina? Recimo da je kamata 1,5% godisnje (mada nije bila ni toliko u Americi u proteklih 10 godina). To znači da prve godine svaki mesec dobijemo oko $125 i nas racun raste i raste iz meseca u mesec: $100.125, $100.250, $100.375, $100.500... Posle godinu dana imamo čak $101.500. Onda sad već krecemo da dobijamo i „kamatu na kamatu” (compound interest), pa posle dve godine imamo već $103.022,50 a ne „samo” $103.000. Tako nastavljamo deset godina i na kraju imamo $100.000 * 1,015^10 = $116.054,08. Znaci, bez imalo rizika zaradili smo nešto preko $16 hiljada. U međuvremenu, NII je zaradio skoro $90 hiljada. Ali NII je isao i gore i dole, pa je tu zaradu od ekstra $74 hiljada trebalo „platiti” time sto smo tolerisali taj rizik, time sto bi možda nekom zucna kesa stradala od nervoze i straha dok gleda kako market ide gore i dole kao jo-jo, time sto treba imati dobre zivce da se ne panici i proda nakon pada (a pre potencijalnog skoka), time sto treba imati dobre zivce da se ne zalece i kupuje nakon skoka (a pre potencijalnog pada)...

Poenta je da ako hoćeš veću ocekivanu dobit, onda moras da preuzmes vise rizika. Akcije su rizicnije od obveznica koje su rizicnije od banke, pa zato ti je najveca ocekivana dobit na akcijama nešto manja na obveznicama a najmanja u banci. Ali isto tako je bitno da ti na pojedinacnim akcijama ocekivana dobit NIJE veca nego na indeksnom fondu ali ti rizik JESTE veci.

> ovde se već godinama vodi polemika o indeksima/fondovima vs. pojedinacne akcije.

Ta diskusija/polemika je odlucena time gde ljudi investiraju svoje prave, ozbiljne pare:

++ Stef investira ozbiljne pare u indeksne fondove
++ Prerija investira ozbiljne pare u indeksne fondove
++ Orisni investira ozbiljne pare u indeksne fondove
+ Visnja77 će možda da investira ozbiljne pare u indeksne fondove

- Realista se na demo racunu igra sa pojedinacnim akcijama
-- Profesor ne investira ni na demo racunu, a kamoli ozbiljne pare, nego samo drvi neku nerazumljivu teoriju tipa „Ako kanis pobijediti, ne smijes izgubiti” već godinama

? A ti? Ti treba sam da odlucis šta da radis, ali kad sto vidis, nikoga nema ko stavlja ozbiljne pare u pojedinacne akcije...

> znam zašto neki misle... da će sad nafta da nastavi da ide gore?

Nemam pojma, b'ate, niti me zanima. Nafta mi treba tek toliko da napunim rezervoar u kolima. NII je zaradio $90 hiljada bez da smo pratili naftu, zlato, kukuruz, svinjske polutke...
milos1976
18. novembar 2016. u 18.11
Cena nafte se kreće oko $45 po barelu. U 2016-toj se kreće u intervalu od $38-$52 po barelu. Na cenu nafte najviše uticu izvestaj americkog instituta za naftu utorkom i crude oil inventories u sredu. www.fpmarkets.com.au/asx_mornings/friday-18th-november-2016/.Veliki potresi na cenu nafte se desavaju oko sukoba na bliskom istoku,ratovi u Libiji I Siriji.

Sada je interesantan samit OPEC u Dohi 30 septembra. Skinute sankcije Iranu koji je povecao proizvodnju nafte. Kanadski dolar dosta zavisi od kretanja cene nafte.Ako cena nafte raste USD/CAD pada i obrnuto. Može se zaraditi na korelaciji USD/CAD i nafte. Istovremeni se može otvoriti long na USD/CAD i short na crude oil.

 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.