Diskusije : Berza

 Komentar
Prerija - hod
Taurus
09. novembar 2015. u 21.31
Prerija ne možemo da pricamo o toliko tema na jednom mestu. Previse se zakomplikuje i na kraju niko ne dobije odgovor.

Evo ovde samo o HOD i CUU.

To da si zaboravio šta si imao HOD ili HOU nije opravdanje. Tako bi i ja mogao reći da ne znam dali je bio CUU ili CCU i da tako sve zaboravimo.
Moje pitanje je bilo zašto koristite CUU umesto HOD kojeg si imao, kojeg si prodao jer te je on tako nagovorio. Dali je to bio pametan savet?
Rizik te akcije nije ništa drugaciji nego rizik kod indexa.
HOD je mogao da padne, ali to može i index.
Dali to znači da ako nešto ima sansu da padne da treba čim pre prodati?
Dali to znači da treba prodati i indexe jer eto postoji mogućnost da trenutnio na njima zaradis 12% , pa da mislis da znaš kako se investira, pa da ulozis nove pare, pa onda sve to izgubis?
Zar to nije isti rizik?
Jel primecujes koliko tvoja prica nema smisla?

Onda dalje kažeš: Pa da je to krenulo nizbrdo pa da sam krenuo da se „vadim” pa da radim avarage down ...

Pa zar vi niste pricali da to treba raditi ako index pada? Zar niste danima pricali kako treba akumulirati? Zar to nije upravo taktika sto ste danima pricali kako se ne treba sekirati ako index padne da to nije nikakav problem, a sad pricas kako bi čak koristio alkohol ako bi HOD pao?

Zar ti ne vidis da je to tvoja najskuplja skola koju si platio, na tom potezu si ustvari najviše izgubio. Ta kcija je i sada negde oko 12-13 dolara. Čak da si i dokupljivao nebi pogresio, da sve prodas evo danas, posle godinu dana bi imao 200% zarade.

To sto vi ne znate da napravite pare na nečemu to ne znači da to ne valja. Tako bi mogao reci i za nešto drugo, recimo mogao bi da kažeš da tenis nije dobar sport jer se na njemu ne mogu zaraditi pare. Cisto onako radi poredjenja, ali ako ja ne znam da napravim pare igrajuci tenis, to ne znači da niko ne može, ili da to nikada niko nije uspeo, kao sto vi to obično kazete.

Danima ste pricali kako nije važno po kojoj si ceni nešto kupio ili prodao, a sad samo o tome pricate kako je cuu 16 centi?

Zar vi niste danima pricali kako nema veze kolika je trenutna cena nečega ako mislis da će ići na gore? Evo ja mislim da će cuu ići na gore i zato sam ga i letos kupio po 16 centi. Cekam da padne na 13 centi pa bi kupio još. Pricali ste da je to najvaznija stavr u investiranju a sad pricate kako cuu treba prodati???

Zar nije Orisni danima pricao o nekoj ocekivanoj dobiti? Evo ja ocekujem veliku dobit na cuu a on sad prica kako ga treba prodati.

To su samo neke od vasih prica koje su mi sad pale na pamet. To je ono sto sam rekao pre neki dan da stalno okrecete pricu prema situaciji, jedan dan je jedno bolje a drugi dan je upravo suprotno.
Da je on idiot i da prica gluposti to mi ne znaci ništa, ali da može tebe svaki put da ubedi i ti mi 100% verujes, a sve zvuci jako glupo i naivno, nestavrno, neprofesionalno i šta god hoće još...

Taurus
09. novembar 2015. u 21.49
Prerija: ne moramo da gledamo taj CUU jer ti imaš tu akciju i sentimentalno si vezan za nju.

Nisam ja ni malo sentimentalno vezan ni za jednu akciju. Ja sam tu ulozio dosta novca ali ja je uopste ne pratim, možda jednom u mesec dana pogledam da slučajno mije pala na 13 centi i to je sve.

Druge dve najvaznije akcije koje trenutno držim su CSU i KBL slobodno pogledaj chart šta se desavalo u zadnje dve godine i sve će ti biti jasno.

Na ostala pitanja ću odgovoriti odvojeno ali za ukupan portfolio sto si pitao ... ja ne mogu da ti odgovorim.
Ja ne znam kako se to racuna ali još vaznije, to mene uopste ne interesuje.
Ja sam ovde dosao pre 20 godina sa jednim koferom u ruci. Još nemam ni 50 godina a već sam u situaciji da ne moram da radim, da ne kažem da sam u penziji. Imam nekoliko racuna na berzi, nekoliko nekretnina i ovde i u Srbiji i nemoguće je izracunati preciznu vrednost svih investicija. Znaš i sam kako je kod nekretnina, ne možeš znati koliko vredi dok je ne pokusas prodati pa da vidis koliko ti ko nudi. Sve ostalo su samo pusta ocekivanja tj. „ pusta ocekivana dobit” o kojoj je Orisni ceo doktorat ovde napisao.
Prerija
10. novembar 2015. u 11.52
Taurus: „HOD je mogao da padne, ali to može i index.
Dali to znači da ako nešto ima sansu da padne da treba čim pre prodati?
Dali to znači da treba prodati i indexe jer eto postoji mogućnost da trenutnio na njima zaradis 12% , pa da mislis da znaš kako se investira, pa da ulozis nove pare, pa onda sve to izgubis?
Zar to nije isti rizik?
Jel primecujes koliko tvoja prica nema smisla?”

Kako nema smisla?
Ajde da ponovo analiziramo. Investitor A je ulozio u jedno X (X=nekretnine, X=zlato, X=gas). Investitor B je ulozio u jedno Y (Y=10.000 akcija na celoj zemaljskoj kugli). Gde je veci rizik?

Taurus „To sto vi ne znate da napravite pare na nečemu to ne znači da to ne valja.”

Pa to ti ja i pricham sve vreme da ja ne znam da napravim pare na individualnoj akciji i zbog toga meni lično ne valja . Eto bar u nečemu se slazemo.

Taurus: „To sto vi ne znate da napravite pare na nečemu to ne znači da to ne valja.”

Ja ne znam šta treba raditi sa CUU. Ali ako ti znaš da će ići na gore onda dokupljuj ali ako mislis da će ići još dole onda valjda treba da prodas jer ćeš imati sutra manje nego danas. Šta je u ovde nelogicno?
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
10. novembar 2015. u 13.44
Cuu, kad će krenuti gore, ozbiljnije, ne nekih 2-3 centa?!
Taurus
10. novembar 2015. u 22.18
Ajde da ponovo analiziramo. Investitor A je ulozio u jedno X (X=nekretnine, X=zlato, X=gas). Investitor B je ulozio u jedno Y (Y=10.000 akcija na celoj zemaljskoj kugli). Gde je veci rizik?
----------------------------------------------------------------

Gde je veci rizik?

Pa ne meri se velicina rizika po diversifikaciji nego po TVOJOJ sposobnosti da se nosis sa rizikom, sa tvojom sposobnoscu da ga umanjis ili eventualno eliminises. Rizik sam po sebi nema velicinu, sve zavisi od tebe.

Uostalom, onaj tvoj International index fond je jako los na duzi period, od kako su ga osnovali, za 15 godina (od nov. 1999) pa do sad je zaradio samo 3%

Ali cekaj da stigne novi statement da ovu polovinu godine, kad se uracina pad Kineske berze... bolje ti je da i ne pricas o nekoj globalnoj diversifikaciji.

Taurus
10. novembar 2015. u 22.25
E bas ti je ovaj Internacionalni fond jako diversifikovan, pazi ovo:

Geographic Allocation (%)
-Canada 97.9
-Germany 2.1

A ti njima poverovao da je to nekih 10,000 akcija raspoređeno po celoj planeti, dobro da nisu nešto investirali i na MARS :)
Taurus
11. novembar 2015. u 07.36
Interesantno je i to da taj fond iako se zove:
International Index Fund nije ni internacionalan niti prati index.

Ako pogledas Top 10 Holdings videces da on nema nikakve veze sa indexom.
A ti sve vreme ubeđen da su ti pare rasporedjene po indexima celog sveta !!!
Toliko o fondovima i njihovoj ozbiljnosti.
malimx6
(KOCOBO)
15. novembar 2015. u 12.34
imported, kad bude potraznja za bakrom ili kad se postojeci rudnici 'iscrpe' i bude potrebe za vise sirovina (bakra u ovom slučaju). Ko zna koliko dugo će to uzeti.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Unicorn Gifts?
.