Diskusije : Berza

 Komentar
Da li vredi ići?
visnja77
11. oktobar 2015. u 13.17
Za ljude iz Kanade pitanje: da li vredi ići na ovakve manfestacije:

http://bermaneducation.com/sessions/toronto-on-event/

Da l se tu nešto može nauciti i steci neka poznanstva sa dobrim

savetnicima i znalcima za investicije, ideje itd.?
Taurus
12. oktobar 2015. u 09.03
Uvek je dobro slusati strucnjake, svaki put se nauci „nešto” . To neće biti dovoljno da znaš kako investirati, svaki od njih ima neki svoj interes da javno iznosi svoje znanje i iskustvo. Nijedna način investiranja nije zagarantovano uspesan tako da treba biti oprezan oko njihovih saveta i sve uzeti sa rezervom, ali da treba otici - treba ako se može.
visnja77
12. oktobar 2015. u 15.12
E pa hvala, Tauruse, otici ću ja tamo, imam ja neka znanja, ali kad treba zaista negde htno da parkiras pare, ne znaš opet, da li u nekretninu ili negde drugde, uvek ista dilema, pogotovo sto je kanadski dolar pao tako nisko da je sramota!
Prerija
12. oktobar 2015. u 16.15
stvarno sramota kolko je pao ovaj $CND. Kao da već čujem ono već zaboravljeno „zzzzz..devize...zzzzz..devize, devize” na ulici :)
orisni
(diskutant)
25. oktobar 2015. u 03.07
> Da li vredi ići?
Ne!

Nisam iz Kanade, ali preporucio bih ti ovaj forum za Kanadu: http://www.financialwisdomforum.org/forum/ To vredi citati!
visnja77
25. oktobar 2015. u 18.12
Čitam je sve te forume, Orisni, samo me interesuje licni kontakt, jer da piše može svako, da govori istinu ili da laže, kako kome treba...
A lažu svi ili ne smeju dakazu istinu... Na primer, pre nekoliko godina, kad je americki dolar padao, a kanadski nenormalno skakao, kome god sam sam se obratila da pitam za mislenje, mislim na razne sluzbenike banaka, niko mi nije rekao da su to mahinacije, nego su svi nešto trabunjali...Cene nekretnina su isto isle gore, bas pri tom jakom kanadskom dolaru, a kakva bi sad trebalo da bude situacija, kad kanadski dolar pada, jel nekretnine idu gore ili dole? Niko ti neće reci...Jer ni sami ne znaju, šta će ko od onih ko barata velikom lovom da odluci sutra...
Jel si gledao francuski film „My peace of cake”?
orisni
(diskutant)
26. oktobar 2015. u 01.03
> Jel si gledao francuski film „My peace of cake”?

Možda „My piece od cake”? Nisam gledao. O cemu je film? Ne znam francuski. Nisam iz Kanade. :)

Što se tiče toga da niko ne zna gde će cene ići, to je tačno. Ali i pored toga možeš lako da investiras tako da imaš velike sanse da zaradis vise nego da držiš sve pare u banci. Pošto ti već pratis ovo godinama, gde ti držiš svoje pare?

Da li sve držiš u banci na „savings” racunu (ako se zove tako kod vas u Kanadi)? Da li barem imaš GIC? Da li kupujes državne obveznice? Razumem da te je možda strah da udjes na berzu jer tu postoji rizik da izgubis deo glavnice, ali ako ceo zivot držiš sve svoje pare u banci, onda postoji i rizik (zapravo, izvesnost!) da im inflacija umanji vrednost...
visnja77
26. oktobar 2015. u 14.16
Orisni, ne držim nigde pare, sem onih akcija koje imam preko firme, a i njih hoću da se otarasim, ali kad god mi treba za nešto da ih prodam, akcije padaju, baksuz neki... ne verujem svim tim silnim parazitima od menadzera, a investiranje za sada se svodilo na nekretnine, ovde je popularan takozvani flipping, staging i slično...

Film se na francuskom zove „Ma part du gateau”, 2011 godina, može da se nadje na Youtube na francuskom, cudno je da ga nema sa srpskim prevodom, bas dobar film.
orisni
(diskutant)
26. oktobar 2015. u 21.19
> ne držim nigde pare

Ako zaista nemas para, zašto te onda zanima investiranje? Ne možeš da investiras pre nego sto nešto ustedis. (Teoretski, mogla bi da uzmes kredit i da investiras pozajmljene pare, ali to je veliki rizik.) Ako ništa ne stedis, onda treba prvo da vidis kako da krenes da stedis.

Ako imaš neke pare, ali su sve u nekretninama, onda investiras u nekretnine. Nebitno je da li su kupila na kredit ili sve za kes. Ako imaš još neku nekretninu osim te u kojoj živis, onda ti je to investicija. Nije bas mnogo diversifikovana investicija i nema ocekivanu dobit kao akcije ili obveznice, ali jeste investicija. No, ni tu ne bih savetovao spekulacije tipa „flipping”.

> kad god mi treba za nešto da ih prodam, akcije padaju

Šta ti to znaci, da akcije padnu pre nego sto želiš da ih prodas, ili da padnu nakon što si zelela da ih prodas ali ih nisi prodala? Ako pricas o tome sto je bilo i donosis odluke samo na osnovu toga, onda je to česta greška koja se pravi. Procitaj o „sunk cost fallacy”. Možeš to da čitaš i ako nemas para za investiranje.

> „Ma part du gateau”, 2011 godina, može da se nadje na Youtube

Može da se nadje, ali za $2,99. :) Ne bih platio ni da je film na engleskom, a naročito ne na francuskom koji ni ne znam. O cemu je film? Zašto je tebi dobar?
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.