Diskusije : Berza

 Komentar
Taxable:non-taxable?
orisni
(diskutant)
02. maj 2015. u 11.16
Koji procenat svojih para (za penziju ili svih para, zavisno kako racunate) imate na „taxable” racunu a koji na „non-taxable” penzionim racunima? Ti penzioni racuni ukljucuju TFSA, RRSP... za naše citaoce iz Kanade, TIRA, RIRA, 401k, Roth 401k, SEP, SIMPLE... za naše citaoce iz Amerike, ISA, TESSA, SIPP... za naše citaoce iz Britanije, RPSA... za naše citaoce iz Irske, Riester za naše citaoce iz Nemacke... (imena racuna uzeta sa http://en.wikipedia.org/wiki/Asset_location :).

To je važno pitanje o investiranju na duzi rok (mada nije vaznije od pitanja kako podeliti pare između bonds i stocks). Srećom je Prerija krenuo sa takvim vaznim pitanjima. Na ovom forumu se, nazalost, takva pitanja obično ne diskutuju nego se svira ku*CUU.V.

Ja lično imam ispod 10% na taxable i preko 90% na penzionim racunaima (401k i RIRA) ako racunam samo pare za penziju, a ako racunam i „emergency fund” onda imam oko 15% na taxable i 85% na non-taxable.
orisni
(diskutant)
02. maj 2015. u 14.11
Dok se ceka boks, iscimao sam se da sracunam procente u detalj.

Ako racunam samo pare za penziju, imam 6,81:93,19 taxable:non-taxable.

Ako racunam i „emergency fund” i pare za penziju, imam 15,97:84,03 taxable:non-taxable.

Kao i uvek, kad pišem „imam”, to znaci „imamo” partner i ja. U racun za non-taxable sam uzeo naše privatne penzione racune, ulkjucujuci 4 Roth IRA, 2 401k i 1 Roth 401k. Nisam racunao državne racune, 2 Social Security, posto je ionako teško sracunati koliko će neko dobiti kroz par decenija. Ne znam da li sam nešto zaboravio, posto mislim da treba da imamo 10 racuna ukupno. Videcu da pitam partnera koga ionako ne zanima boks.
Prerija
02. maj 2015. u 18.03
Ja nemam ništa na „taxable” racunu znaci 100% je sve na TFSA i RRSP. E sad „emergency fund” je na savings racunu.

Nikad nismo pricali o tom „emergency fund-u” i na kom racunu bi to bilo zgodno investirati i šta uzeti. Pretpostavljam nešto vrlo likvidno i sa malim rizikom možda neki Money Market Fund?
orisni
(diskutant)
03. maj 2015. u 01.17
> nešto ... sa malim rizikom možda neki Money Market Fund?

Je li to Flojd Mejvedr Market Fand? On obično ide sa malim rizikom. :) Hoće li biti rimeca?

Što se tiče „Emergency fund”, u Americi obično savetuju da se drzi oko 6 mesecnih troskova za nepredvidjene potrebe, npr. ako se dobije otkaz sa posla ili ako bude neke havarije oko nekretnine, auta, zdravlja ili čega već. Neki kažu da treba to staviti čak i na 12 meseci, naročito ako neko ima nesiguran posao, a neki kažu da je dovoljno i 3 meseca, naročito ako neko ima prilično siguran posao.

Taj „emergency fund” treba drzati na nečemu likvidnom i stabilnom, npr. „money market fund” ili „savings account” (ili GIC/CD koji se može raskinuti brzo i bez većih penala). Svakako ne treba stavljati na miks akcija i obveznica, naročito ako neko ima taj „emergency fund” jer ocekuje da može da izgubi posao i trebalo bi mu vremena da nadje drugi. Obično se poslovi gube kad ekonomija ide dole, a tad i akcije (i obveznice) idu dole.

Kad se skupi para za „emergency fund”, onda sve preko toga može da se investira na duzi rok, npr. za sopstvenu penziju ili za skolovanje dece. Ali to što prvo treba skupiti „emergency fund” i sto on treba da bude likvidan ne znači da mora da bude na „taxable”. U Americi može da bude na RIRA, sto će reći da kod vas u Kanadi bi mogao da bude na TFSA, ako zaista odatle mogu da se pare vade bez problema. Ako držiš na tom racunu, onda ne placas porez na zaradu na „emergency fund” i ako ti nikad ni treba da vadis pare, koristis ih posle za penziju. Ali ako ti zatreba, izvadis pare i trosis ih.

Ti kažeš da je tvoj „emergency fund” na „Savings” racunu, sto valjda znaci u nekoj banci. To znači da je na „taxable” i da svake godine placas porez na kamatu koju dobijes, mada je, pretpostavljam, prilično mala ovih godina. Ali ako imaš mogućnost da stavis i ceo „emergency fund” na TFSA (npr. da maksimizirate TFSA i ti i supruga kroz par godina, ili čak da otvorite za decu ako to može u Kanadi), onda je to nešto o cemu treba razmisliti. Naravno kad to stavis u TFSA, trebalo bi tamo da uzmes „money market fund” ili možda čak „cash” ili „Savings”, zavisno šta tvoj broker za TFSA nudi.

> Ja nemam ništa na „taxable” racunu znaci 100% je sve na TFSA i RRSP. E sad „emergency fund” je na savings racunu.

Ako nije tajna, koliki je odnos „emergency fund” i TFSA+RRSP? Naravno ne pitam za apsolutno brojke nego samo za procente, npr. 20:80 ili 50:50. Ako hoćeš, možeš i da kažeš u odnosu na platu, da li ti je „emergency fund” oko pola plate a penzioni racun oko 2-3-4 plate? Uzgred, za „emergency fund” se obično ne racuna od plate kad se kaže N meseci nego se racuna od mesecnih troskova, koji su vecini ljudi manji od plate, ali nekome su veci ako ima prihode sa drugih mesta osim plate.

Partner i ja smo drzali oko 6 mesecnih troskova na „savings” racunu, ali se to malo povecalo vremenom. Meni se ne da da investiram na „taxable” nego cekam da to ubacim u neki penzioni program kad bude zgodno za porez. Nasa primanja variraju od godine do godine posto ne radimo samo za platu nego i druge poslove sa strane.

Pratim sad malo i tviter dok ovo kucam i vidim kažu ljudi: ~YAWN~ If that was the boxing fight of the century, it's no wonder that people would rather watch a good MMA match. Šta ti kažeš, Prerija?
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
03. maj 2015. u 07.50
U Americi može da bude na RIRA, sto će reći da kod vas u Kanadi bi mogao da bude na TFSA, ako zaista odatle mogu da se pare vade bez problema. Ako držiš na tom racunu, onda ne placas porez na zaradu na „emergency fund” i ako ti nikad ni treba da vadis pare, koristis ih posle za penziju. Ali ako ti zatreba, izvadis pare i trosis ih.
---------------

Zaboravio si reci, platis prvo porez na izvađenu sumu, pa trosis.:))) 
Taurus
03. maj 2015. u 08.26
Prerija,
Ja nikada nisam imao Emergency fund.
Da bi imao dovoljno para za 6 meseci je već velika svota novca koji ti lezi negde bez veze i ne radi ništa.

Prebaci te pare na mortgage, otplati kredit, možda ti te pare nikada ne budu ni trebale, imaces veću kamatu nego tu gde sad držiš a ne placas porez na zaradu. To je nasa prednost u odnosu na amerkiance !!!

Otvori sebi equity line of credit sa jako niskom kamatom, garantovan sa tom istom kucom da bi taj novac (predvidjen za emergency) mogao brzo da povuces tj. da prebacis na svoj cekovni racun ukoliko ti zatreba.
Sam taj LOC ne kosta ništa ako ga ne koristis, a pare sa njega na cekovni racun ( i obrnuto) prebacis brze i lakse nego sa bilo kojeg fonda.

U ovom slučaju imaš sve, pare nešto rade, ne placas porez za zaradu, imaš sigurnos i brz access do para, šta ima bolje od toga ?
orisni
(diskutant)
03. maj 2015. u 13.02
@Imported_from_SERBIA
> U Americi može da bude na RIRA, sto će reći da kod vas u Kanadi bi mogao da bude na TFSA
---------------
Zaboravio si reci, platis prvo porez na izvađenu sumu, pa trosis.:)))

Ne, u Americi ne placas porez kad vadis pare sa RIRA koje si stavio, ali bi morao da platis poreske penale ako vadis zaradu. Koliko sam razumeo, u Kanadi ne placas porez kad vadis pare sa TFSA, bile te pare koje si stavio ili zaradu. Razlog zašto ne placas porez kad vadis je sto na RIRA/TFSA stavljas pare na koje si već platio porez, za razliku od TIRA/RRSP/T401k na koje stavljas pare pre poreza.
Prerija
03. maj 2015. u 14.06
@orisni
„ Je li to Flojd Mejvedr Market Fand? On obično ide sa malim rizikom. :)”
Tačno. Kada se udesi da i porazenom pripada $50 miliona od meca onda je rizik vrlo mali :)

„Hoće li biti rimeca?”
Svakako. To narodne mase, od Filipina do Meksika, zahtevaju. Show must go on.

„ i vidim kažu ljudi: ~YAWN~ If that was the boxing fight of the century, it's no wonder that people would rather watch a good MMA match. Šta ti kažeš, Prerija?”

Ne bi trebalo da dobiju Oskara ove godine za ovu glumu boks mecha :)
Ja nisam gledao ceo mech već samo od 7 runde tako da ne mogu da sudim za celokupni mec ali ono šta sam video u zadnjih 5 rundi je ubedljivo najgori boks koji sam ja odgledao od top 4-5 boksera u zadnjih 5 godina. Bezali su jedan od drugog u ringu. Ne da nikom nije ni arkada pukla već ni kapci im se nisu naduvali jer nije bilo nikakvog konatkta. A manje su se oznojili nego Def Lepard posle koncerta :)

Steta. Ali dobro barem su kokice bile prvoklasne, sa dosta putera :)

@Realista
Da li si gledao boks sinoć?
Seti se mog posta od pre nedelju dana o tome kako da napravimo pare :) Sve sam pogodio.
Pogodio sam da je Money pobedio.
Pogodio sam čak i da je pobedio na poene kao sto sam napisao.
A čak sam pogodio i da je mec „kontraverzan” jer najmanje je bilo boksa u ovom mecu stoleca :)

Sada cekamo rimetch i stavljamo pare na Pakmena. Kada to odradimo imamo za ulaznice za treci (oprostajni mec) da sedimo do srpskog prijatelja DeNira :) Čuo sam da je i on bio u prvim redovima.

Zezam se. Ovo je zezancija, ja sam lupetao ali eto desilo se da sam nešto i pogodio.

U stvari nešto sam razmišljao posle mecha kako će da navuku raju za još jedan mec stoleca i setim se da je neko spomenuo da Maywheatheru fale dve pobede da izjednaci rekord Roki Marciana od 50 pobeda. Tako da mogu da ga puste u Septembru da boksuje sa nekim „up coming” bokserom cisto da odradi i onda tamo negde pred Christmas, kada je „fuzzy feeling” svuda oko nas, navuku raju na još jedan Pakmen-Money mech stoleca. Lova do krova :)

orisni
(diskutant)
03. maj 2015. u 14.18
@Prerija
> Ne da nikom nije ni arkada pukla već ni kapci im se nisu naduvali

Flojdu je bila napukla donja usna, možda u nekoj ranijoj rundi. Cudi me da si se ti ukljucio tek od sedme runde ne od početka. Možda si znao unapred da će ići do kraja. Nije ovo kao Majk Tajson da ako ne ispeces kokice unapred nego krenes da peces pred sam početak meca možeš da propustis ceo mec jer on nekog nokautira za manje od minut dok se tebi zavrse kokice. :)

> Kada to odradimo imamo za ulaznice za treci (oprostajni mec)

Okej, ulaznice su deo problema, ali možda je veci problem gde da parkiramo privatni avion: http://sports.yahoo.com/blogs/boxing/las-vegas-airport-clogged-with-private-planes-ahead-of-fight-022107861...
Ja nazalost ovih dana nemam mnogo vremena da letim sam nego obično idem komercijalnim letovima.

> ja sam lupetao ali eto desilo se da sam nešto i pogodio.

To me podseti da je pre par godina je na ovom forumu bila neka „diskusija” oko Gugla i Epla i ja sam tako iz zezanja/lupetanja bio napisao prognozu o tome koja će akcija da skoci vise kog meseca. Zapravo sam bio pitao jednog drugara koji je gledao Rolan Garos da mi da slova G i A, i on je slučajno dao neku sekvencu G, G, A, G, A, A, A, G... (npr. prvo G mu je bilo od Garos). Posle se ispostavilo da sam zaista bio pogodio za par meseci koja će akcija vise da skoci! :) Okej je kad postoji neko jasno zezanje na forumu, ali kad neko ozbiljno kaže „svi sve svoje pare treba da stave u CUU.V”, to je prilično opasno.
Prerija
03. maj 2015. u 16.23
Imao sam već davno unapred kupljene ulaznice za simfoniju tako da se to otprilike zavrsilo pred početak samog mecha. S obzirom kakav je bio boks ispalo je dobro.

„ali možda je veci problem gde da parkiramo privatni avion”
Da, izgleda da je ovaj vikend u Vegasu bio krkljanac kao u Guci :)
orisni
(diskutant)
03. maj 2015. u 22.36
> Imao sam već davno unapred kupljene ulaznice za simfoniju

Teoretski, mogao si da propustis simfoniju. Znaš li šta je „sunk cost fallacy”?

Prakticno, pretpostavljam da je bilo i nefinansijskih razloga zašto si morao da ides u simfoniju. :)

> izgleda da je ovaj vikend u Vegasu bio krkljanac kao u Guci

Da li se i u Gucu ide privatnim avionima?! Gde je tamo aerodrom? Nisam znao za to. U Srbiji sam leteo privatnim avionom samo jednom.
orisni
(diskutant)
03. maj 2015. u 22.47
Kad pomenuh sad avion, setih se i price sa helikopterom. Mislio sam da je opet izbrisano sa ovog foruma, ali srećom nije:
http://www.serbiancafe.com/eng/diskusije/mesg/153/16651861/ulaganje-na-burzu-sa-margin-ili-rrsp-racuna.html
Ako odes na tu stranicu i trazis „helikopter” videces pricu o nekom investitoru(?!) koga sam sreo sasvim slučajno na Havajima.

Sad sam još malo pogledao šta smo pisali na toj temi pre godinu i po. Vidim da je Profesor po obicaju mucio muku sa prostim procentim racunom. :)
Prerija
03. maj 2015. u 23.31
„Teoretski, mogao si da propustis simfoniju. Znaš li šta je ”sunk cost fallacy„?”
Da, mogao sam. „sunk cost fellacy”... ha-ha i tu je bilo zestokih diskusija sada kad si me podsetio sa tom pricom o helikopteru..LOL sad secam neke diskusije gde je žena koja prodavala stan i bila ljuta za lowball ponude: „Baraba, gilipter, ma neću da mu prodam stan uzinat, jel zna on kolko sam ga ja platila”

Da, nefinansijski razlozi za simfoniju su bili odlucujuci :) „Honey, it's Manny vs Maywhether, do you understand..fight of century”... i onda muk koji govori sam za sebe...„Well you are right honey, they will have rematch anyway” :)

Nema aerodrom na Guci ,možda ima neki helikopterski pad na nekoj livadi. Ja sam uporedio sa Gucom radi guzvanjca.
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
04. maj 2015. u 00.05
U Americi može da bude na RIRA, sto će reći da kod vas u Kanadi bi mogao da bude na TFSA, ako zaista odatle mogu da se pare vade bez problema.

Ako držiš na tom racunu, onda ne placas porez na zaradu na „emergency fund” i ako ti nikad ni treba da vadis pare, koristis ih posle za penziju. Ali ako ti zatreba, izvadis pare i trosis ih.
---------------

Ja ima osecaj da ti ne znaš šta pišes, ili mislis, il' nisi u stanju da rečima iskazes šta mislis!!!

... onda ne placas porez na zaradu...

I u svom odgovoru na moj komentar da prvo platis porez, pa vadis lovu ti kažeš da ne placas porez na već placen porez/income, nije kao 401K, al onda kažeš da placas porez na zaradu ako je vadis.

Ajd se saberi pa opet objasni šta mislis i rečima lepo iskazi.

orisni
(diskutant)
04. maj 2015. u 12.11
@Imported_from_SERBIA
> Ako držiš na RIRA/TFSA, onda ne placas porez na zaradu na „emergency fund”
> Ja ima osecaj da ti ne znaš šta pišes, ili mislis, il' nisi u stanju da rečima iskazes šta mislis!!!

Ne znam šta tu nisi razumeo. Savet je da se „emergency fund” drzi na vrlo likvidnom racunu sa malim rizikom, npr. „Savings” racun. Ako to drzi u banci na običnom „taxable” racunu, onda dobijas kamatu/zaradu na koju moras da platis porez svake godine. Ako to držiš na RIRA/TFSA onda ne placas porez na tu zaradu/kamatu. Slično je i ako investiras te pare u nešto, npr. u akcije. Akcije imaju zaradu od dividendi i rasta cena. Na dividende moras da placas porez svake godine, a na promenu cene samo kad prodas (ili platis porez ako imaš dobitak ili odbijes od poreza ako imaš gubitak). Opet, ako držiš te akcije na RIRA/TFSA, onda ne placas porez na zaradu/dividendu svake godine.

> ti kažeš da ne placas porez na već placen porez/income, nije kao 401K, al onda kažeš da placas porez na zaradu ako je vadis.

Za RIRA u Americi placas porez na zaradu ako vadis zaradu pre 59,5 godina. Ne placas porez na ono sto si stavio čak i ako vadis pre 59,5 godina. Ne placas porez ni na ono sto si stavio ni na zaradu ako vadis posle 59,5 godina.
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
04. maj 2015. u 18.23
RIRA verovatno imaš neki godišnji limit koji možeš podići bez plaćanja poreza na tu sumu.

Konstrukcija tvoje rečenice je konfuzna za tebe. Ako..., onda... ni u kom slučaju ne idu jedno bez drugog da nisu povezani misaono.
Ne bitno.

Dal je moguće prebacivanje iz 401k u rira, transfer, znaci bez podizanja para? Roll to... sto bi Englezi rekli.
orisni
(diskutant)
04. maj 2015. u 22.55
@Imported_from_SERBIA

> RIRA verovatno imaš neki godišnji limit

Nema limit. Sve ono sto si stavio možeš podici kad hoćeš bez placanja poreza ili penala. Na primer, ako si stavio 30 godina po $5,000, možeš podici tih $150,000 odjednom. Čak i svu zaradu možeš podici bez ikakvih penala ili poreza ako imaš vise od 59,5 godina. Na primer, ako su tih $150,000 koje si stavio zaradile još $350,000, možeš odjednompodici svih pola miliona kad napunis 59,5 godina. Jedino ako vadis zaradu pre nego sto napunis 59,5 godina, onda moras da placas.

> Konstrukcija tvoje rečenice je konfuzna za tebe.

Izvini ako je nešto bilo konfuzno za tebe. Možeš li da citiras celu recenicu? Znatizeljan sam da vidim šta je bilo konfuzno.

> Dal je moguće prebacivanje iz 401k u rira

401k postoje dve vrste, Traditional 401k (T401k) i Roth 401k (R401k). Nije moguće prebacivanje T401k u RIRA, ali jeste moguće T401k u TIRA ili R401k u RIRA. To prebacivanje se zove „rollover” ovde u Americi. To ljudi obično rade napuste firmu i ne žele da im 401k ostane kod stare firme nego žele da prebace na IRA gde mogu sami da upravljaju tim parama kako hoće.
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
05. maj 2015. u 18.34
Dal' može t401k u r401k da se rollover bez penala?
orisni
(diskutant)
05. maj 2015. u 19.54
Ne, ne može da se „roll over” ni t401k u r401k ni r401k u t401k. Isto tako ne može da se direktno „roll over” TIRA u RIRA ili RIRA u TIRA. Ali postoji „back door Roth IRA” način da se pare prebace iz TIRA u RIRA. Smem li da pitam zašto te sve to zanima?
orisni
(diskutant)
07. maj 2015. u 22.41
Za sada smo jedino Prerija i ja ostavili neke procente ovde.

Prerija ima 0:100 taxable:non-taxable ako racuna samo penziju. (Nije rekao kako to izgleda ako racuna i „emergency fund”.)

Ja imam 6,81:93,19 taxable:non-taxable ako racunam samo pare za penziju, i 15,97:84,03 ako racunam i „emergency fund” i pare za penziju.

Da li još neko ima da ostavi svoje procente (za oni koji znaju da sracunaju procente ;)?

Ima li neko ko je 100:0 i ne drzi ništa na non-taxable racunima za penziju?
Prerija
09. maj 2015. u 11.26
orisni: „Prerija ima 0:100 taxable:non-taxable ako racuna samo penziju. (Nije rekao kako to izgleda ako racuna i ”emergency fund„.)”

Ako stavim emergency fund na TFSA onda je i dalje 0:100?
Zašto je tvoj emergency na taxable?
stef
(zgubidan)
09. maj 2015. u 20.36
Meni su maksirani oba rrsp I tfsa, ostalo je na taxable.nemam klasičan emergency fund, mislim da je to glupo. Sve što imam investirano je likvidno pa ako treba neka svota,može da se podigne. Na računu imam samo cash od par plata, dok se me setim da prebacim.
orisni
(diskutant)
10. maj 2015. u 00.17
@Prerija
> Ako stavim emergency fund na TFSA onda je i dalje 0:100?

Da. Ne moras da ostavis procente pre nego sto to stavis. :)

> Zašto je tvoj emergency na taxable?

RIRA ima godisnji limit i ne dozvoljava uplate za prošle godine.

@stef
> Meni su maksirani oba rrsp I tfsa, ostalo je na taxable.

Okej, ne moras da ostavis procente. :)

> nemam klasičan emergency fund, mislim da je to glupo.

Ne razumem šta ti znaci glupo? Da je „opportunity cost” sto je nešto ulozeno sa malo rizika (i malom ocekivanom dobiti) losije rešenje nego da se rizikuje da ti pare trebaju i da moras da prodas nešto cemu je pala vrednost?

Kad već pocinjes sa tim „mislim da je glupo”...

> Na računu imam samo cash od par plata, dok se me setim da prebacim.

Mislim da je glupo da se prebacuje rucno nešto sto može da se automatizuje i da ti kompjuter prebacuje svaki mesec.
stef
(zgubidan)
10. maj 2015. u 19.50
a možda imam i automatsko prebacivanje?
Mnoge tvoje misli pretpostavljaju stvari koje nisu recene.

Ovako to kod mene radi:

Prebacujem X dolara dvonedeljno na RRSP x na TFSA x na RESP i X na savings account. Posle toga, ima meseci kad ne potrosim sve, pa se i na običnom racunu nakupi. Onda ponekad prebacim taj visak. To obično prebacim na taxable, zato što su ovi tempirani da do kraja godine dostignu maksimum. Svakih 6 meseci otprilike, prebacim sa saving-s isto na taxable trading account. A ponekad se i preracunam pa moram da vadim sa TFSA da platim poneki veci trosak.
orisni
(diskutant)
11. maj 2015. u 09.35
@stef
> a možda imam i automatsko prebacivanje?

Bio si rekao da prebacujes rucno, nisi pomenuo automatsko. Ima nekih kola koja imaju i rucni i automatski menjac, ali vecina kola ima samo jedan, ili rucni ili automatski. :)

> ima meseci kad ne potrosim sve, pa se i na običnom racunu nakupi.

Da li je to što zoves „običan racun” zapravo neki „checking/debit account” u banci? Da li može i to da se drzi kod brokera u Kanadi? Kod nas u Americi ima brokera gde možeš da imaš i „checking account” i „savings account” i „trading account”. Zapravo, nekad ti ni ne treba poseban „checking account” nego možeš da dobijes „check-writing” na „trading account”.

Meni bi idealno bilo kad bih mogao sve racune da držim kod jednog brokera, tako da nemam vise brokera i banaka. Ne bih drzao sve racune kod jedne banke, jer banke obično nemaju najbolje „trading account”. Nazalost zbog raznih ogranicenja (gde mogu da se drže penzioni racuni, gde može da se placa 401k preko firme, gde partner drzi racune, gde je „mortgage”...), moram da imam vise brokera i banaka.

Zbog toga gledam da automatizujem sve transakcije, tj. prebacivanja sa plate na razne racune (jer skoro nikad ništa ne prodajem osim sto ponekad „tax loss harvest” na „taxable trading account”). Jedino sto radim rucno je da rebalansiram. Trosim malo vremena na investiranje (a opet imam grantovane natprosecne rezultate!) te mi ostaje vise vremena za druge stvari, npr. za diskusije na forumu. :)

Pošto idem sad na „Novi Zeland”, neće me biti na diskusijama neko vreme...
maliJoza
09. oktobar 2015. u 00.40
Najsigurnije vam je investirati u nekretnine.
Kamate u USA su još oko 3-4% sto je bud-zašto.
Uloite 'down-opayment', osposobite za iznajmljivanje i ond avam odstanari kupuju kuci ili stan.
Mozete vodityi posao sami a ima i bezbroj 'property management' kopmanija' koje bi za 8-15% od kirije to radile za vas.

 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.