Diskusije : Berza

 Komentar
CUU. V u sesnaestercu
orisni
(diskutant)
27. april 2015. u 23.33
CUU.v se ponovo vratio u sesnaesterac (16c). Hoće li sad da padne penal (11c) ili će čak da dodje do peterca (5c)? Ili možda mislite da može da krene napred, ako ima nekog cistaca da iznese loptu izvan sesnaesterca, možda neko kao Lotar Mateus (poznat po tome sto je srpski zet, a i nemacki i svajcarski i ukrajinski i ruski zet)?

Znamo da izvesni Karabaja sa ovog sajta investira sve pare u CUU.V.

Zna li neko kako investira Lotar Mateus? Kako investira Mani Mejvedr Kako investira PakMan? Da li su i oni sve svoje pare stavili na CUU.V?
Realista
(programer)
29. april 2015. u 11.11
CUU je trenutno preskup. Onaj ko hoće da zaradi pare neka samo
ide short.
Taurus
29. april 2015. u 13.09
Sa CUU možeš sve !
Ja mislim da će cena padati do leta, a onda bi valjalo kupiti za long.
Znaci za short term - play short, za long term - play long :)

A može i jedno i drugo u isto vreme !!!
Koji ode na gore, toga prodas i popravis cenu onoga sto je otisao na dole !
Jednostavno kao pasulj ( danas ga rucao u Uzicu ) !
CUU je najbolji stock !!!
Prerija
29. april 2015. u 17.24
@orisni
off topic:

ako imaš odredjenu sumu novca i 3 mesta gde možeš da „investiras” kako napraviti prioretetni raspored gde investirati.

1) Penzioni Tax Shelter account (RRSP) zaboravio sam koji je ekvivalent kod vas u SAD.

2) TFSA, Tax free saving account, zabovario sam koji je ekvivalent kod vas,

3) i principal mortgage. ovo racunam kao investment jer zaradjuem na kamatnoj stopi od 2.7% koju imam na kredit.

Za pod 3) znam da u sustini je proizvoljna odluka na osnovu toga da li mislim da ću na prva dva moći zaraditi vishe od 2.7%. Ali kako za prva 2? Da popunim room za pod opciju pod 2) pa ako pretekne onda popunjavam pod 1)?

ovo su sada proizvoljni brojevi da bi lakse bilo moje pitanje:
imaš 30k za investiranje. imaš „room” na RRSP racunu za 2015 godinu da ulozis 20k i imaš 20k room za 2015 da ulozis u TFSA i imaš 33k da bez penala stavis na glavnicu na mortgage za 2015 godinu.
Kako raspodeliti tih 30k ?
orisni
(diskutant)
29. april 2015. u 23.46
> off topic
Ništa nije off-topic kad se prica o CUU.V. Kad je Dekart rekao „mislim, dakle postojim”, on je mislio „trgujem CUU.V, dakle investiram”.

Ozbiljno sad, da odlucis između ubrzane otplate „mortgage” i investiranja, procitaj ovo: http://www.bogleheads.org/wiki/Paying_down_loans_versus_investing
Možemo onda da diskutujemo ako tu nešto nije jasno.

Što se tiče RRSP i TFSA, mislio sam da su oni kao TIRA (Traditional IRA) i RIRA (Roth IRA) u Americi. Ali sad guglah i izgleda da je vas TFSA fleksibilniji nego Roth IRA: http://money.stackexchange.com/questions/2332/is-a-canadian-tfsa-similar-to-an-american-roth-ira
No, glavna razlika je valjda ovo:

1) za RRSP (kao za TIRA) ne placas porez kad stavljas pare, ali placas porez kad vadis pare

2) za TFSA (kao za RIRA) placas porez kad stavljas pare, ali ne placas porez kad vadis pare

Ako je tako, onda je odluka „laka”: treba da stavis pare na TFSA ako će ti poreska stopa u buducnosti biti manja nego sada, a treba da stavis pare na RRSP ako će ti poreska stopa u buducnosti biti veca nego sada. Naravno, teško je predvideti gde će stopa ići, pa je najbolje podeliti pare između oba racuna.

Za vise detalja oko odluke, procitaj ovo:
http://www.bogleheads.org/wiki/Traditional_versus_Roth
Možemo onda da diskutujemo ako tu nešto nije jasno.
orisni
(diskutant)
29. april 2015. u 23.48
@Realista
> CUU je trenutno preskup.
Hvala na mišljenju. Znaci, ne bi bilo dobro kupovati CUU.V. A da li bi oni koji to već imaju trebalo sve da prodaju, pa da onda kad padne kupe ponovo, ali da imaju još vise akcija?

I, uzgred, kako ti investiras? :)
Taurus
30. april 2015. u 09.09
Prerija, rekao sam toliko puta da on to ne zna, a i ti ga uporno pitas ono sto bi već morao i sam znati.
Nije mi jasno zašto on ponekad bar slučajno ne pogodi šta je tačno, znaš kao ono sto kažu i corava koka ubode neko zrno.

Slusaj ovo šta on preporucuje:

Ako je tako, onda je odluka „laka”: treba da stavis pare na TFSA ako će ti poreska stopa u buducnosti biti manja nego sada, a treba da stavis pare na RRSP ako će ti poreska stopa u buducnosti biti veca nego sada.

Vidis, ovo je upravo suprotno !!!

Prednost RSP racuna je upravo to da stavis pare kad imaš veliku platu i dobjes veliki povracaj poreza, a vadis pare u penziji kad ti je mala plata i manje platis poreza.

Pogresno je predlozio i za TFSA. Upravo je prednost ako u buducnosti porez bude veci jer na zaradu sa TFSA ne placas porez...

Opet ponavljam, on to ne zna i budi oprezan sa njegovim savetima, ko zna koje su mu namere
stef
(zgubidan)
30. april 2015. u 14.20
racunaj od kraja, od godine kad se penzionises.
racunaj koliko će ti biti smanjena OAS i druga penzija kad uzimas pare sa RRSP-ja ( jer se to racuna kao income, pa ti smanjuje kolko možeš da dobijes od države) Ako uzimas sa TFSA, to se ne racuna kao income pa ti onda ne utice na državnu penziju.
Npr. ako imaš preko 17000 godisnje income ( recimo RRSP si dizao)
onda ti se smanjuju državne penzije, vidi detalje na vladinom sajtu.
Onda se isplati uzimati npr samo 15k sa RRSP i 10k sa TFSA i onda dobijas punu penziju. Racunas od koje godine pocinjes penziju, i sracunaj koliko ti u kojem racunu treba.
Ovo ti ozbiljno pricam, ali me mrzi da ti nađemsve brojeve tačno.
nadam se da razumes šta je ideja?

dimitra
30. april 2015. u 15.13
Stef, pa zar se OAS e smanjuje ako imaš iznad 72000, a ne 17000 kako ti kažeš? Ništa e rzumem taj RRSP, pisalo je na naslovnoj strani CS kafe-a, da se placa neka „kazna” ako se pare dignu sa RRSP-ja pre 65 godina. Kakva j to kazna? Ako je u pitanju manji porez jer je manja penzija nego plata, zašto cekati bas 65 godina za one ljude koji ne rade ili primaju malu platu i pre 65 godina? Hvala na objašnjenju!
Prerija
30. april 2015. u 18.16
@Orisni
Idem deo po deo. Stigao sam da procitam samo ovaj link iz drugog paragrafa.
http://www.bogleheads.org/wiki/Paying_down_loans_versus_investing

Okey znaci između placanjanja mortgage i investiranje treba uporediti mortgage rate sa kamatom koju dobijas na bonds da bi se odlucilo šta je bolje uraditi. Jel to sustina teksta sa gornjeg linka?
Pretpostavljam da ne misle na prinos koji dobijem godisnje na Canadian Bonds Index fond već na one Government Bonds? Canada Bonds Index fund je mislim dobio nešto oko 4-5% za 2014 godinu ali ovi Government Bonds su mislim imaju daleko manji prinios. Znaci onda poredim da li mi je bolje da ustedim na mortgage kamati od 2.7% godisnje u odnosu na zaradu od X prinos na bonds? Koliki je prinos na bonds u Americi? Nešto oko 1%?
Nastavicu ostale paragrafe iz tvog posta veceras kada proctiam onaj drugi link.

@Taurus
Ok nisam procitao orisnov drugi link koji piše o americkoj verziji RRSP i TFSA da bih mogao da dalje komentarishem. Ali čim uradim nastavljamo. E sad, tvoja konstatacija ima smisla gde si rekao:

„Prednost RSP racuna je upravo to da stavis pare kad imaš veliku platu i dobijes veliki povracaj poreza, a vadis pare u penziji kad ti je mala plata i manje platis poreza.”

Kad budem procitao link onda ću da kažem otprilike šta ja mislim da će se desiti u mojoj buducnosti sa mojim prihodima, porezima, troskovima zivota pa da vidimo da li je jedna varijanta bolja od druge. jer pazi sve zavisi od individualnog slučaja jer eto ja poznajem penzionisani par koji ima veci prihod u penziji nego u njihovoj zadnoj godini radnog staza. Hvala.

@Stef
Hvala na postu. Vrlo korisno ali akcenat si stavio na vreme kada treba vaditi pare za penziju. Meni treba savet sada dok još stavljam pare da vidim da li je jedna varijanta bolja od druge i u kojim slučajevima. Znaci ono imam x para, gde je bolje staviti prvo RRSP ili TFSA za ovu godinu i u kojim slučajevima ? Da li si pricao o tome sa bankarom iz tvoje banke ili racunovodjom, ako ne radis takse sam) ikada o tome ?
Prerija
01. maj 2015. u 00.30
@orisni
zadnji paragraf:
Za vise detalja oko odluke, procitaj ovo:
http://www.bogleheads.org/wiki/Traditional_versus_Roth

Znaci sve se svodi na to kolika će taksa da ti bude u buducnosti? Ima i ostalih manjih razloga što se navade u pravljenju izbora ali mislim da je u mom slučaju ovaj najvazniji.
„If your marginal tax rate now is higher than your estimated marginal tax rate at retirement, then the traditional account is better; if it is lower, then the Roth account is better.”
Šta znaci reč marginal u znacenju trenutne takse koje placam? Jel to taksa koju placam trenutno?
Šta znaci tačno marginal tax rate at retirement? Jel to taksa koju placam na income u prvoj godini penzije?
Ako je to tačno, onda kada sam stavio na papir ja bih trebao da imam daleko manje prihode (tj potrebe) u penziji. znaci moja taksa bi trebalo da bude znatno manja, bio bi u nizoj tax bracket.
Taurus
01. maj 2015. u 09.16
U vezi predhodnog komatara ... ako te zadesi taj problem da u penziji imaš veću platu nego sada onda verujem da ćeš lakse rešiti i problem poreza.

U svakom slučaju, glavni fokus kod investiranja bi trebao biti profit ili return, a porezi i vrsta racuna su samo sastavni delovi planiranja za investiranje.

U vezi Marginal Tax rate , bolje ti je sam da potrazis na interenetu nego da ti orisni objašnjava jer u Americi može biti drugacije.

Ukratko - mi u Kanadi imamo progresivan način oporezivanja, potrazi na internetu Tax brackets za Kanadu, svaki sledeći dolar će biti oporezovan po najvisem braketu u koji spadas. Tako će biti oporezovan RSP kad ga budes podizao.
stef
(zgubidan)
01. maj 2015. u 09.24
marginal tax rate je porez koji si platio na poslednji dolar zarade.
npr. zaradio si 50 000

prvih 30k su porezovani sa 15%
od 30-60k (sve preko 30k a manje od 60) je porezovana sa 20%

tvoj marginal tax rate je 20%

Ovo nisu pravi porezi, samo primer.

Što se tiče teme:

Nije moj fokus bio na to kada treba pare vaditi nego ne možeš znati gde je bolje stavljati ako ne znaš kada i koliko treba da vadis.

Najverovatnije ti TFSA treba da pokrije bar nekoliko godina penzije.
A koliko tačno zavisi od tvog plana za penziju. U odnosu na tu racunicu odlucujes koliko i gde da stavljas da bi umanjio poreski udar na kraju. ( u ovom postu je nebitno u šta si investirao, jer pretpostavljam isti % dobiti )
orisni
(diskutant)
01. maj 2015. u 10.02
> http://www.bogleheads.org/wiki/Paying_down_loans_versus_investing
> Okey znaci između placanjanja mortgage i investiranje treba uporediti mortgage rate sa kamatom koju dobijas na bonds

Da, to je tamo predlozeno kao najvaznije za poredjenje, ali ima i masa drugih vaznih parametara, npr. poreska stopa (ne znam da li se u Kanadi kamata na „mortgage” odbija od poreza) i likvidnost.

Poenta poredjenja sa „bonds”, umesto sa „mix of bonds and stocks” (ili sa CUU.v :), je da se porede dva investiranja koja imaju isti/sličan rizik! Ne znam koliki je rizik na taj Canadian Bonds Index fond, tj. da li ukljucuje samo Government Bonds ili još i Corporate Bonds, High-Yield Junk Bonds, Mortgage-Backed Bonds...

Trebalo bi da vidis šta imaju u tom indeksu, i sad mi pade na pamet da bi najbolje bilo da vidis na FWW da li oni imaju sličnu stranicu o poredjenju jer bi izneli vise detalja za Kanadu. Ne nadjoh sad ništa tamo kroz kratko guglanje „site:financialwisdomforum.org mortgage prepayment”, ali sam naleteo na ovo: http://finiki-org.financialwisdomforum.org/wiki/TFSAs_versus_RRSPs Izgleda da sam ja pomesao TFSA/RRSP sa TIRA/RIRA: „trik” je da ono sto pocinje sa istim slovom je zapravo razlicito, TFSA=RIRA i RRSP=TIRA, a TFSA<>TIRA i RRSP<>RIRA. Ali posle o tome vise.

Da se vratim na prevremenu otplatu „mortgage”. Ti si pitao da li je prinos („yield”) na „bonds” 1% u Americi. Trenutno je veci: http://www.treasury.gov/resource-center/data-chart-center/interest-rates/Pages/TextView.aspx?data=yield Kao sto vidis taj „yield” zavisi od roka dospeca obveznica. Za poredjenje sa „mortgage” treba uzeti sličan rok kao sto ti je ostalo do otplate kredita. Preciznije, treba uzeti obveznice koje imaju „duration” kao rok otplate, ali ne znam da li ta stranica piše o „duration”. Možeš uvek da gledaš aproksimativno da ako ti je ostalo, npr. 10 godina, onda poredis sa obveznicama na 10 godina.

Poenta je, da ponovim, da se porede investiranja koja imaju isti/sličan rizik. To je univerzalno i za Ameriku i za Kanadu i za bilo gde u svetu. Zapravo, generalnije, mogu da se porede čak i dva investiranja koja imaju razlicit rizik, ali to zahteva „expected risk-adjusted return” koji je teze oceniti/racunati (kroz „Sharpe ratio” ili šta već). To ti je slična prica kao kad neko kaže „na CUU.V može da se zaradi 100%”, pa zašto onda stavljati na indeks akcija gde može da se zaradi 10% ili na GIC gde može da se zaradi 1%, a pritom ne uzima u obzir razlicit rizik investiranja kroz pojedinacne akcije, indeks akcija i „fixed income”. Zato je masa ljudi sa foruma popucala pare na CUU.V i sličnim „investicijama”. Zato je ovaj forum krs, jer kad se povede neko ozbiljno pitanje, npr. kako odluciti o pretplati „mortgage” ili kako odluciti o RRSP vs. TIRA, onda se obično dobiju neozbiljni odgovori ili čak nema odgovora.

> http://www.bogleheads.org/wiki/Traditional_versus_Roth
> Znaci sve se svodi na to kolika će taksa da ti bude u buducnosti?

U Americi je to najvaznija stvar za poredjenje, ali opet ima i dosta drugih vaznih faktora, npr. hoćeš li vaditi pare za kupovinu nekretnine ili placanje skolarine (RIRA je onda bolja nego TIRA), kad ocekujes da će ti pare trebati (imaju drugacija pravila o tome kad može ili mora da se krene da se vade pare), da li ti treba likvidnost (sa RIRA uvek možeš da izvuces pare koje si stavio, bez ikakvih penala, ali ne možeš da izvuces zaradu bez placanja penala)...

> If your marginal tax rate now is higher than your estimated marginal tax rate at retirement, then the traditional account is better; if it is lower, then the Roth account is better.

Da, ako ti je stopa sada veca nego sto će biti u buducnosti, onda nećeš da platis porez sada nego hoćeš kasnije (znaci, TIRA=RRSP), a ako ti je stopa sada manja nego sto će biti u buducnosti, onda hoćeš da platis porez sada a ne kasnije (znaci RIRA=TFSA). Kao sto rekoh, izgleda da sam ja gore okrenuo to RRSP i TFSA. Za vise detalja za Kanadu je najbolje da vidis ovde: http://finiki-org.financialwisdomforum.org/wiki/TFSAs_versus_RRSPs i da onda pitas tamo na forumu ako šta nije jasno.

> Šta znaci reč marginal u znacenju trenutne takse koje placam?

To je stopa koju placas na poslednji dolar koji zaradis. Ne znam kakve su stope kod vas, ali pretpostavljam da je nešto progresivno tipa: na prvih $10000 koje zaradis placas 10%, onda do $25000 placas 15% (ali ne na svih $25000 nego samo na razliku preko $10000), onda do $50000 placas 25% (ali opet ne na svih $50000 nego samo na razliku preko $25000), onda preko $50000 placas 35% (ali opet samo na razliku preko $50000). Ako bi poreski razredi („tax brackets”) zaista bili takvi i ti zaradis $80000, onda bi platio porez $10000*10%+$15000*15%+$25000*25%+$30000*35%=$20000. To znači da ti je ekeftivna/prosecna stopa poreza $20000/$80000=25%, ali tvoja marginalna stopa je 35% (ta najvisa koju si platio na poslednji dolar koji si zaradio i koju bi platio da si zaradio još jedan dolar vise).

> Šta znaci tačno marginal tax rate at retirement?

To je poreska stopa koju ćeš placati na poslednji dolar na primanja koja imaš u penziji, od državne penzije i od... sad opet da ne pogresim trebalo bi da bude kad placas kao TIRA (ne RIRA) znaci od... RRSP (ne od TFSA na koji si već pretplatio porez unapred).

> ja bih trebao da imam daleko manje prihode (tj potrebe) u penziji.

Ovde si napisao par stvari. Prvo, to što bi ti imao manje potrebe, ne znaci uvek da možeš i da imaš manje prihode. U Americi po zakonu država tera ljude da vade neke pare sa TIRA i da placaju porez na to, čak i ako im te pare ne trebaju, te bi ih radije ostavili naslednicima koji bi onda dobili te pare i ne bi morali da plate porez. Opet da kažem ne znam tačno pravila za Kanadu, ali nemoj ocenjivati samo svoje potrebe nego vidi kakva su ta pravila i da li bi morao da imaš neke prihode.

Drugo, ta pravila se stalno nešto menjaju i uvek može da se promeni ono sto ocekujes! :) Na primer, to što sada imaš veću platu nego sto ocekujes da tada imaš manju penziju, npr. recimo sad zaradjujes $80000, a penziju ocekujes oko $50000, ne znači da će poreska stopa zaista biti manja: možda će marginalan stopa na $50000 kroz 15-20-30 godina biti veca nego sto je sada marginalna stopa na $80000. U Americi „tax brackets” se menja prilično često i Kongres to uvek može da promeni. Trenutno su te stope blizu istorijskih minimumima, npr. najvisa stopa je sada 39,6%, a bila je 91% 60-ih, 70% 70-ih, i 50% 80-ih (http://www.taxpolicycenter.org/taxfacts/displayafact.cfm?Docid=543). Neki ljudi ocekuju da se poreske stope povecaju u buducnosti, neki ocekuju da ostanu blizu minimuma, neki (kao ja) nemaju pojma gde će stope ići i zbog toga dele pare i na TIRA i na RIRA.

Još jedna bitna stvar koja se može promeniti je sama pravila za placanje poreza na te TIRA i RIRA racune. RIRA su noviji i tu ima manje para, pa za sada država to ostavlja kako jeste. Ali postoji sumnja da bi to mogli da promene u buducnosti i da naplacuju neki porez na pare koje se vade sa RIRA, cime bi znaci platio porez dva puta: i kad stavljas i posle kad vadis. Za to sanse nisu velike, ali nisu ni nula. Zbog toga je opet najbolje pare podeliti i na TIRA i na RIRA.

Znaci, nije pitanje samo da li staviti sve na TIRA/RRSP ili RIRA/TFSA, nego je pitanje koliko staviti na koji. :) To ti je isto kao i za akcije. Nije pitanje da li sve staviti u CUU.V ili u neku drugu akciju, nego je pitanje kako podeliti pare između velikog broja akcija. Tu bar postoji odgovor da se podeli prema njihovom „market cap” kao sto indeks fondovi rade. Ali za TIRA i RIRA je teze oceniti kako podeliti pare. Ako tebi jedan od njih definitivno izgleda bolji, možeš uvek skoro sve pare da stavis na to, recimo podelis 90:10 ili 80:20. Ali ako ti izgledaju slično, onda možeš da stavis 50:50.
Taurus
01. maj 2015. u 20.27
Napisao ceo roman i na kraju ništa nije objasnio, čak i sam kaže - „neki kao ja nemaju pojma gde će stope ići ...” ha, ha, ha ...

Ali napredovao je! Priznao je sam da nešto ne zna:
-„Izgleda da sam ja pomesao TFSA/RRSP”... , kao zbunilo ga slovo T , kao da su to neka Kineska slova pa ne vlada najbolje sa njima.
Kako si onda mogao da das coveku savet a ne znaš šta je šta???

Ne mogu sve da čitam ali evo nadjoh još jednu glupost :
„ako ti je stopa sada manja nego sto će biti u buducnosti, onda hoćeš da platis porez sada a ne kasnije ”

Nije to pijaca da se radi po sistemu hoćeš-neces. Porez se mora platiti odmah i ne može se pretplatiti za nešto kasnije, kakav je ovo glup savet ?!

Onda dalje, objašnjava MTR sada i u penziji ??? MTR je uvek MTR , a ionako prepisao ono isto sto je već i Stef objasnio pre njega.

A tek ovo:
„Zato je ovaj forum krs, jer kad se povede neko ozbiljno pitanje, npr. kako odluciti o pretplati ”mortgage„ ili kako odluciti o RRSP vs. TIRA, onda se obično dobiju neozbiljni odgovori ili čak nema odgovora.”

Pa ti si jedini koji je ovde davao neozbiljne i netacne odgovore. Verujem da niko na svetu nije izgovorio takvu glupost da možeš da pretplatis porez na zaradu sa TFSA , idi ti cuvaj ovce, to ti bolje lezi.

Prerija
01. maj 2015. u 23.22
@Stef, Taurus, orisni
Hvala na objašnjenju za Marginal Tax. Kad sam procitao objašnjenje setio sam se da mi neko to već objasnio pre 10-15 godina. Ali krechana u glavi, jer posle 40-te godine sve ide „downhill” :)

@orisni
Vidim da je „yield” za 20 godina 2.57% kod vas. Znaci ako je moj term 20 godina i kamata 2.69% to je prilično slično. Dobro ovo je „yield” za Americke bonds ali samo sam hteo da znam šta upoređujem.
Znaci to je to. Ako odlucim da platim deo te sume na glavnicu onda to posmatram kao da sam ulozio u bonds a onda onaj ostatak ulozim u equities na TFSA=RIRA ili RRSP=TIRA.

@orisni: „ ali ima i masa drugih vaznih parametara, npr. poreska stopa (ne znam da li se u Kanadi kamata na ”mortgage„ odbija od poreza) i likvidnost”

Kod poreske stope mislim da se kamata NE odbija od poreza. Ali ajde ako neko ko ima nekretninu od Kanadjana da li zna tačno.

Ali ova likvidnost je nešto sto uvek smetnem s uma. Čak stavise ona mi psiholoski znaci vise nego kod nekih ljudi psiholoska komponenta „otplacene” kuce.

Sad ako već stavljam pare u portfoliju on već ima tu komponentu „bonds”, tako da ako bi u nekoj datoj godini stavljao veci deo na otplatu glavnice onda bi imao efekat da je moj bonds deo u portfolijo daleko „tezi” nego sto bi trebalo da bude?
Da li je to ima smisla šta pricham? Jer ako stavim X sumu na index (bilo TFSA=RIRA ili RRSP=TIRA) ja tu mogu da stavi srazmerno riziku, godina do penzije i ostalog odredjenu sumu u bonds.

Znaci onda ako bas nemam iznimno povcanu ustedjevinu od prihoda u nekoj kalendarskoj godini onda i nema nekog većeg razloga da stavim pare na glavnicu za ubrzanu isplatu?

E sad da predjemo ono TFSA=RIRA ili RRSP=TIRA
Pa koliko sam razumeo ti svi neki razlozi za ili pro jednog ili drugog su mi veoma slični tako da onda ona varijanta da ih podelim investiranje na jednake delovo - fifty-fifty.

E sad imam jedno pitanje sa ovog linka koji si ostavio za kanadski TFSA versusu RRSP. Ovo je napisano u zadnjem paragrafu:
„ It is obvious that low income individuals saving for retirement should choose a TFSA over a RRSP: during retirement, any withdrawals from a RRSP will reduce the Guaranteed Income Supplement (GIS) at a rate of 50 cents on the dollar, whereas TFSA withdrawals do not affect government transfers (see GIS: maximizing benefits). But what is the income level at which RRSPs become more attractive? Horner (2011)[5] uses a lifecycle model to answer this. The model assumes that households save just enough during their working years to maintain consummation during retirement. Income levels, home ownership and family size are taken into account. Many assumptions are made to build the model, but they are explained in detail in the report. The conclusions are that the thresholds over which RRSPs provide a higher lifetime consumption than TFSAs are surprisingly high, ranging from $76,621 for a two-earner, two-parent renter family to $85,545 for a single renter. The author explains that ”in every case where TFSA saving is more attractive than RPP/RRSP saving, the retired TFSA saver receives substantial amounts of GIS and refundable tax credits while paying no income tax„.

Da li to znači da ako household (2 earner) pravi $76,621 i vise onda RRSP ima malo vise benefita?
orisni
(diskutant)
01. maj 2015. u 23.43
> Vidim da je „yield” za 20 godina 2.57% kod vas. Znaci ako je moj term 20 godina i kamata 2.69% to je prilično slično.

Da, ali vidi tačno koliki je „bond yield” za vase CAD obveznice. Još jedna stvar koja mi je sad pala na pamet da se razlikuje je sto kod vas nema kredita sa fiksnom stopom na 20-30 godina nego se valjda to menja i „lock”-uje svakih par godina. To znači da tvoje stopa na kredit može da se promeni, ali tad će verovatno i obveznice da se promene.

> Ako odlucim da platim deo te sume na glavnicu onda to posmatram kao da sam ulozio u bonds a onda onaj ostatak ulozim u equities na TFSA=RIRA ili RRSP=TIRA.

Da, možeš gledati „mortgage” kao negativni „bond”. Što se tiče TFSA i RRSP, treba i tu podeliti nešto para na „bonds” i „equities”, a ne stavljati sve u „equities”. (I posto je ovo tema o CUU.V, svakako nemoj sve svoje pare stavljati u CUU.V. ;)

> ova likvidnost je nešto sto uvek smetnem s uma. Čak stavise ona mi psiholoski znaci vise nego kod nekih ljudi psiholoska komponenta „otplacene” kuce.

To je vrlo lično ko vise voli da nema ni „mortgage” ni stednju, a ko voli da ima, npr., i „mortgage” od $80k i $80k u banci. Nekim ljudima psiholoski odgovara da nemaju dug, a nekima da imaju novac u banci. Ti treba da odlucis šta je tebi bitno.

> Da li je to ima smisla šta pricham?

Da, to što pricas je što se neki ljudi ponekad pitaju: zašto drzati ista para na „bonds” (ili generalno na „fixed income”, npr. GIC) ako već imaš „mortgage” i te „bonds” placaju manje. Naizgled treba ili da otplatis „mortgage” ili da stavis sve pare u „stocks”. Ali jedna stvar je da su kamate možda slične, pa nema potrebe da otplacujes „bonds” ako želiš likvidnost. Druga stvar je da imati miks „bonds” i „stocks” na duzi rok i redovno to rebalansirati te jednostavno trenira za to kako će izgledati kad otplatis taj „mortgage”. To iskustvo da vidis kako se rebalansira, da vidis kako akcije mogu da padnu, da vidis kako čak i obveznice mogu da padnu... to je sve, po meni, vrlo bitno!

> ako bas nemam iznimno povcanu ustedjevinu od prihoda u nekoj kalendarskoj godini onda i nema nekog većeg razloga da stavim pare na glavnicu za ubrzanu isplatu?

To je sve do tebe da odlucis da li želiš da ubrzano otplacujes ili ne. U krajnjem slučaju, ako nisi te godine zaradio/ustedeo dosta para, mogao bi da izvuces pare sa TFSA ili RRSP i da otplatis kredit. Ako sam dobro razumeo Stefa, nema penala za to povlacenje pare sa TFSA/RRSP i čak negde ni ne gubis limit ako povuces pare jer možeš posle da ih vratis. Ali to ne bih bas jako savetovao nikome osim ako im kamata na „mortgage” ne skoci bas previse.

> E sad da predjemo ono TFSA=RIRA ili RRSP=TIRA
> Pa koliko sam razumeo ti svi neki razlozi za ili pro jednog ili drugog su mi veoma slični

Ako su razlozi zaista slični, onda možeš da ih podelis 50:50. Ali zaista ne znam sve detalje oko toga u Kanadi i da li postoje neke posebne situacije oko poreza ili penzije ako si ozenjen, ako imaš decu, ako imaš nekretnine...

> imam jedno pitanje sa ovog linka koji si ostavio za kanadski TFSA versusu RRSP. ... Da li to znači da ako household (2 earner) pravi $76,621 i vise onda RRSP ima malo vise benefita?

Meni tako zvuci paragraf koji si citirao (ako dvoje ljudi u 20011-oj zajedno zaradjuju preko $76k, onda treba da stave neke/sve pare na RRSP umesto na TFSA), ali zaista ne znam detalje za Kanadu. Npr. ne znam uopste šta je RPP koji se pominje. Mislim da je najbolje da pitas na FWW forumu da li su saveti i dalje isti i da li granica tih istih $76k. Ali ma ko da je radio te analize, treba uzeti u obzir da niko ne zna šta će biti u buducnosti i kako se mogu menjati poreske stope ili bilo koji drugi zakoni u vezi TFSA i RRSP. Podela para na oba racuna je svakako najmanje rizicna. Samo je pitanje naći procenat koji najviše odgovara tvojoj situaciji.
Prerija
02. maj 2015. u 01.00
@orisni
„Još jedna stvar koja mi je sad pala na pamet da se razlikuje je sto kod vas nema kredita sa fiksnom stopom na 20-30 godina nego se valjda to menja i ”lock„-uje svakih par godina.”

Jeste, bitna razlika u odnosu na Ameriku. Imamo term na 2-3-5-7-10 godina tako da i to treba uzeti u obzir ali kao i sto kažeš i obveznice će da se promene paralelno. Ti si ekspert post'o pored nas rezidencijalnih Kanadjana :)

@orisni „Ako sam dobro razumeo Stefa, nema penala za to povlacenje pare sa TFSA/RRSP i čak negde ni ne gubis limit ako povuces pare jer možeš posle da ih vratis.”

Jedino za TFSA je tako. Nema ni penala za RRSP ali gubis „room” za prethodne godine tako da ne možeš posle kad budes imao daleko vise ustedjenih para da nadoknadis prethodne godine. Tako da RRSP koji je TIRA kod vas ne bih dirao sem u velikoj finansijskoj nevolji.
Pogledacu šta ima i na FW forumu mada blizu sam odluke da tu ekstra sumu X para u kalendarskoj godini podelim ovako:

20% bi uplatio na na glavnicu na mortgage (razlog psiholoski da sam eto cheprknuo ekstra vise glavnicu)
40% na RRSP ili TIRA (da zadovolji standardnu već predordedjena podelu za ovu godinu na bond/equities)
40% na TFSA ili RIRA (da zadovolji standardnu već predordedjena podelu za ovu godinu na bond/equities)
Taurus
02. maj 2015. u 08.39
Prerija,
Ja sam trenutno u Srbiji, uzivam moje rane penzionerske dane. Dzonjam do kasno, a onda uvece kontaktiram decu i prijatelje. Pogledam i šta se desava ovde...
Ja nemam vremena da čitam sve komentare ali te istinski upozoravm da se pazis ovih saveta, valjda si primetio na koliko sam gresaka upozorio. Zašto ne pitas Profesora, on to sve ima u malome prstu.

Secas se pre par meseci kad je orisni davao savete u vezi zivotnog osiguranja, gde sam mu ja nasao toliko gresaka da se vise nikada nije javljao na tu temu.

Evo šta orsini tvrdi:

-nema penala za to povlacenje pare sa TFSA/RRSP i čak negde ni ne gubis limit ako povuces pare jer možeš posle da ih vratis.„

=Wrong !

-kod vas nema kredita sa fiksnom stopom na 20-30 godina”

=Wrong!

-tax brackets„ se menja prilično često ... Trenutno su te stope blizu istorijskih minimumima”

=Wrong! Ne menjaju se stope nego limits

To i sve one gore greške koje sam naveo ne može da napravi neko ko se hvali da zna i daje savete drugima. Kakav je to finansijski znalac koji ti savetuje da uplatis porez sa TFSA za unapred ???
To je bre glupost godine !

Nego opomeni ga da ne ovoj gore temi ima nova žrtva ! Neka pozuri da je otera dok se nije previse ukorenila ovde.

Prerija
02. maj 2015. u 10.44
@Taurus
Ja cenim to da se ti brines da neko ovde ne napravi pogresan finansijski potez ali ja te uveravam da sam ja okey što se tiče poteza koje sam finansijski napravio u zadnjih godinu dana. Ja često ne gledam moj portfolijo ali kad god placam racune online jednom mesecno ja kliknem i na tu portfolijo sekciju. I sve je ok. Sve pare su tu. Ništa katastrofalno se nije desilo. Čak ima i skala koji pokazuje graficki da li sam u plusu ili minusu i on je obojen u zeleno. Znaci pare su i dalje tu. I dalje mesecno odvajam i stavljam po zacrtanom planu i čak šta vise sam mnogo disiplinovaniji sa stednjom i investiranjem nego ranijih godina bas zbog tog plana. Čak šta vise imam i „peace of mind” za ostale u zivotu stvari jer imam neki zacrtan finansijski plan. Da li je on perfetktan? Za mene on jeste u ovoj trenutnoj situaciji. Kada se promeni situacija videcemo kako ćemo da menjamo i plan. Sto znaci reč perfektan ne bi trebala ni da postoji u recniku onako kako je mi razumemo jer je samo primenljiva na dati Momenat.

Nego ti se mnooooogo nerviras. Ako je ta penzija toliko stresna ja uopste ne treba da zurim ka toj penziji. Relax. Kao sto je nekad davno Rodman prisao David Robinsonu uhvatio ga za rame rekao mu „you got relax, man”. Iako San Antonio vodi sa 30 poena a Robinson urla na saigrace, sudije, baca peskir na parket. Ako si u penziji šta se toliko sekiras šta je ko napisao, ko je u pravu ili krivu. Ako te nervira što se CUU performanse vezuje za tvoj nik Taurus. Ništa lakse. Nek se Taurus razboli i umre i onda neka se Pegasus nik pojavi. I krenes sa novim pisanjem.

Ja ne znam zašto je to toliko bitno da nešto uvek nešto treba da ispravis, dokazes da ovo nije tako ili je ovako. Sve na ovom svetu je onako kako je i svako naše „ispravljanje” stvara nepotrebu borbu u nasem organizmu koja samo steti.

Ajde da sad napisemo u vezi tih konstatacija koje mislis da su pogresne.
Na TFSA nema penala, sto znaci to je tačno sto je orisni napisao. I Stef je potvrdio da nema penala na bas orisnovo pitanje. Evo ako i profesor tu neka potvrdi da li je tačno ili ne. Znaci NIJE TačNO to što si napisao da je to pogresno. Ali nema veze šta će profesor da kaže ili ne kaže (da se ne bi zamerio tebi) Ja znam da NEMA PENALA.
RRSP isto je Stef prvi napisao na drugom postu, sto je posle orisni preneo na ovaj post, da NEMA penala. Ja ne znam jer nikada nisam vadio pare iz RRSP i nikada nisam ni pitao. Evo neka neko uleti od Kanadjana pa neka kaže da li ima penala ili ne?

Što se tiče kredita za kucu (na to se mislilo) ja nisam video da ima term od 30 godina u Kanadi. Maksimalno sam video na 10 godina ali sa dosta nepovoljnom kamatom. Standardno je da imaš term na 5 godina sa kompetitivnom kamatom. Ako imaš neki link da vidimo gde je ponudjen kredit za kucu na 30 godina i da vidimo kolika je kamatna stopa ostavi nam ovde.
orisni
(diskutant)
02. maj 2015. u 10.59
> Ti si ekspert post'o pored nas rezidencijalnih Kanadjana

Vecina na ovom forumu je iz Kanade, pa onda ponekad pokupim šta znaci neki termin (i posle ubrzo zaboravim jer mi je nebitno :). Eto prelistao sam malo to što sam pisao 2008-e i vidim da sam tada pominjao taj neki „self-directed RRSP”, sto znači da sam u nekom trenutku znao šta je to, ali sam zaboravio. Ni sad ne znam šta znaci „self-directed” u tome. Da li ima nekih RRSP koji su preko firme, pa ti onda oni odluce kako da se pare investiraju?

Još jedna razlika između Kanade i Amerike je sto su kod vas državne penzije vece, u relativnom iznosu za potrebe troskova. To znači da vi mozete svoje pare za penziju da investirate malo agresivnije jer imate veci garantovani prihod. Recimo da ti država garantuje penziju od $25k godisnje i da ti treba $30k za troskove. To znači da od svoje ustedjevine moras da vadis $5k godisnje, sto mu uz 3% „withdrawal rate” dodje da treba da imaš $166k. U Americi za sličan slučaj možda dobijes od države $5k (zavisno koliko si dugo radio i koliko si uplacivao za „social security”), pa moras od svoje ustedjevine da vadis $25k godisnje, sto mu dodje da treba da imaš $830k.

Možda zato Kanadjani mogu da gube pare na CUU.V. :) Ako i izgube sve pare, onda im se penzija umanji za 16% (sa $30k na $25k). Ako bi sličan slučaj u Americi neko izgubio sve svoje pare za penziju, onda se umanji za 83% (sa $30k na $5k). Zato Karabaja i SME mogu da lupetaju stvari tipa „svi sve svoje pare treba da stave u CUU.V”. Oni investiraju tako male pare da to nije veliki problem ni ako izgube sve. Ali za druge ljude koji investiraju ozbiljne pare koje im zaista trebaju i ne mogu da izgube, svakako nije najbolji savet „sve u CUU.V”. Steta sto nema Karabaje i SME da se jave da nam kažu nešto više o tome.

Eto čak ni Realista neće da iznese procente: koliko investira u akcije a koliko drzi u banci, koliko procenata plate je njegov portfolio, koliko procenata penzije od treba da nadoknadi od te svoje ustedjevine...?

> Nema ni penala za RRSP ali gubis „room” za prethodne godine tako da ne možeš posle kad budes imao daleko vise ustedjenih para da nadoknadis prethodne godine.

Da, to je važno znati da li pare mogu da se stave posle ili ne. Način na koji ekonomisti to uzimaju u obzir je racun kroz „lifecycle model” gde se gleda ne samo šta se desava jedne godine kad stavljas pare ili jedne godine kad vadis pare nego se gleda tokom celog zivotnog veka šta ti maksimizuje zaradu (tako što ti minimizuje placanje poreza).

> Tako da RRSP koji je TIRA kod vas ne bih dirao sem u velikoj finansijskoj nevolji.

Slazem se. Kod nas TIRA ne može lako da se dira (vidi, rima :) ne samo zbog toga što se gubi „room” nego zbog penala koje neko ima kad vadi pare odande. Za RIRA je lakse da se vade pare i neki ljudi drže svoj „emergency fund” u RIRA.

> blizu sam odluke da tu ekstra sumu X para u kalendarskoj godini podelim ovako

Meni ta podela 20:40:40 izgleda razumno iz ove perspektive, ali kao sto vidis ne znam detalje o Kanadi i ne znam da li bi za tebe bilo bolje 50:50 ili nešto drugo za RRSP:TFSA. Samo da ukazem na par stvari koje si pomenuo.

Prvo, pominjes „u kalendarskoj godini”. Ove stvari je bolje planirati za par godina unapred ako možeš. Hoće li ti primanja biti ista ili veca ili manja? Kako će to uticati na porez? Npr. nekome može da bude bolje da sve pare stvari na RIRA sad dok ima manja primanja, a da kroz par godina stavi sve na TIRA kad ima veca primanja, sve i ako želi generalno da ima odnos 50:50; ne mora taj odnos da uspostavi odmah prve godine već tokom godina.

Kad već pomenuh prvu godinu, pretpostavljam da ti ne kreces sa ovim penzionim programima tek sada, ali ne moras na to implicitno pitanje ni da odgovoris. Ako kreces tek sada, ili ako generalno imaš relativno veliku ustedjevinu na „taxable” posto nisi stavljao pare na TFSA/RRSP (npr. možda si imao neke velike bonuse proteklih godina pa si već maksimizirao te racune i onda je preteklo za „taxable”), onda treba opet planirati ne samo za ovu jednu godinu nego i za par godina unapred. Pošto je vas TFSA prilično fleksibilan, onda se meni čini da nema potrebe da držiš pare na „taxable” nego da treba da maksimizar TFSA svake godine. To znači da bi i stednju iz banke (koja je od proteklih godina ne samo od ove godine) trebalo da prebacujes u TFSA sto brze možeš (pretpostavljam da i ti i supruga mozete da maksimizarate TFSA, a možda može čak i da se otvori za decu ako imaju neka primanja). Vidi ako imaš vremena da napravis plan kako bi hteo da ti izgleda odnos TFSA:RRSP:taxable kroz par godina i kako da stignes do tog odnosa.

Drugo, ti si pomenuo „da zadovolji standardnu već predordedjena podelu za ovu godinu na bond/equities” za TFSA i RRSP, ali pretpostavljam da na oba racuna možeš da investiras kako hoćeš, tako da ti možeš svoj odnos bonds:equities da zadovoljis čak i ako stavis sve pare na samo jedan racun. Ako imaš iste mogućnosti za investiranje i na TFSA i na RRSP (pretpostavljam da oba otvaras preko nekog brokera i kupujes „mutual funds”, i naravno da nema tu nekih „fees” za godisnje održavanje osim možda nominalno par dolara), onda je što se tiče odnosa bonds:equities svejedno gde stavis pare i samo ti je porez bitan. Ali možda kod vas u Kanadi nisu iste mogućnosti za investiranje na oba racuna. Takođe, niko od vas nije mnogo pominjao penzije od firme (što se kod nas zove 401k i gde dosta ljudi ima vise para nego na RIRA/TIRA), i ne znam kako vam ulazi u racun da li na tim 401k mozete da birate odnos bonds:equities.

Kad smo već kod tog odnosa, postoji pitanje i kako ga racunati kad su ti neke pare na TIRA/RRSP (gde ćeš platiti porez kad vadis pare) i na RIRA/TFSA (gde nećeš platiti porez). Neki ljudi to ignorisu, jer je najlakse za racun, npr. ako imaš $20k u bonds na TIRA/RRSP i $20k u equities na RIRA/TFSA, oni racunaju da je odnos bonds:equities 50:50. To nije los racun, naročito ako se uzme u obzir da se ne zna kako će se poreske stope menjati kroz 10-20-30 godina. Ali ako neko hoće da radi precizniji racun, onda može uzeti u obzir da na TIRA/RRSP nisu sve pare tvoje nego ti investiras i za državu. Ako će ti porez (marginalna stopa) biti oko 30% kad vadis pare iz TIRA/RRSP, onda znači da tih $20k koje imaš je zapravo $14k tvoje i $6k državno (pa i ti eto upravljas državnim parama i odlucujes gde je bolje da država Kanada investira svoje pare! :). Dalje to znači da ti je odnos bonds:equities 14:20, blizi 40:60 nego 50:50.

Treće, u vezi tog bonds:equities postoji i pitanje „asset location”, znaci ne samo „asset allocation” (kako da podelis procente između bonds i equities) nego i „asset location” (na kom racunu da držiš koje pare, nakon što si se odlucio za procente). Ako delis između „taxable” i TFSA&RRSP, onda treba na „taxable” da bude ono sto je vise „tax efficient”, a pretpostavljam da su i u Kanadi kao i u Americi to equities a ne bonds, mada ne znam kako se kod vas oporezuju dividends. Možeš vise o tome da procitas ovde: http://www.bogleheads.org/wiki/Principles_of_tax-efficient_fund_placement ili http://en.wikipedia.org/wiki/Asset_location
Lično na „taxable” držim „international equities” posto je to najefikasnije u Americi (jer se dobija neki „tax credit” koji može da se odbije od poreza i koje ne dobijam na TIRA&RIRA gde takođe imam neke „international equities”). Ali veci deo para mi je u TIRA&RIRA. Ako delis između TIRA/RRSP i RIRA/TFSA, onda opet možeš da odlucis za „asset location” na osnovu toga sto na TIRA/RRSP moras da platis porez. U Americi je obično najbolje staviti na RIRA ono na cemu imaš najvecu ocekivanu dobit (jer osim što ne moras da placas porez kad vadis pare sa RIRA ima i drugih pogodnosti u odnosu na TIRA da možeš da vadis neke pare unapred bez penala i da ne moras da vadis pare ako ti ne trebaju u penziji nego da možeš da ostavis svojim naslednicima). Ne znam kako sve ovo ide u Kanadi. Možeš ili da pitas na FWW ili da sam zakljucujes iz osnovnih principa koji su objašnjeni za Ameriku.

Za kraj, znam da ti sve ovo možda zvuci kao „information overload”, ali veruj mi da nije tako teško da se ukapira. Kad jednom ukapiras, onda treba da napises u svoj IPS (http://www.bogleheads.org/wiki/Investment_policy_statement) kako si i zašto odlucio da radis neke stvari. Posle uvek možeš da procitas tamo kako si odlucio i ne moras opet da mislis sve iz početka, osim ako se neke stvari ne promene (npr. kao sto je TFSA/RIRA uveden u nekom trenutku, pa je tad valjalo da se pregleda IPS da se odluci šta da se menja).

Odoh sad da pecem kokice i da se spremam da gledam boks. :)
Prerija
02. maj 2015. u 15.24
@orisni
Ne krecem sam penzionim fondom sada. Ovo je samo extra suma koja se pojavila kao bonus za 2014 godinu. Neke godine će da bude bonusa a neke godine može da bude manje ili da uopste ne bude zavisno kako je firma poslovala. Ja sam poceo sa penzionim fondom kroz indekse tačno pre godinu i po dana ali ovo je prvi put da treba da donesem odluku gde staviti kada ja veca suma nego ona koju skidam sa svakog paycheka za investiranje. Iz tog razloga hteo sam da vidim koju opciju za investiranje treba prvo popuniti pa ako šta pretekne gde posle staviti pare:
Znaci ono kojim redosledom:
1) Popunis maksimalno TFSA
2) Ako pretekne, popunis dozvoljeni RRSP „room”
3) Ako pretekne stavis ostatak na Taxable racun
4) i ako bas imaš dobru godinu, stavis nešto i na glavnicu za mortgage

Na pitanje „da zadovolji standardnu već predordedjena podelu za ovu godinu na bond/equities” mislio sam da ovaj ekstra bonus isto tako delim sa onom raspodelom sa kojom sam poceo, gde je trenutni odnos 41% bonds i 59% equities.
Da, mogu na oba racuna da uzmem sve sto mi je dostupno na marketu Kanade.

„Takođe, niko od vas nije mnogo pominjao penzije od firme (što se kod nas zove 401k i gde dosta ljudi ima vise para nego na RIRA/TIRA), i ne znam kako vam ulazi u racun da li na tim 401k mozete da birate odnos bonds:equities.”

U mom slučaju jedna od beneficija je da dobijam odredjenu sumu koja je namenjna za RRSP /TFSA od strane kompanije i imam potpunu fleksibilnost gde da stavim taj novac. Ja odvajam % od paychecka i kompanija matchuje taj isti procenat i napise cek na kraju godine.

„U Americi je obično najbolje staviti na RIRA ono na cemu imaš najvecu ocekivanu dobit (jer osim što ne moras da placas porez kad vadis pare sa RIRA ima i drugih pogodnosti u odnosu na TIRA da možeš da vadis neke pare unapred bez penala i da ne moras da vadis pare ako ti ne trebaju u penziji nego da možeš da ostavis svojim naslednicima).”

Da li je onda bolje da Bonds deo od celokupnog portfolija bude TIRA (RRSP)?
orisni
(diskutant)
03. maj 2015. u 13.40
> Ne krecem sam penzionim fondom sada. Ovo je samo extra suma koja se pojavila kao bonus za 2014 godinu.

Okej, posto si i pre imao pare na TFSA i RRSP, onda treba da razmislis u kom odnosu da držiš te pare. Kad se odlucise za neki odnos, npr. 50:50 ili 20:80 ili šta već, samo treba ovu ekstra sumu iz 2014-e da uplatis tako da rebalansiras taj odnos.

> Znaci ono kojim redosledom: 1) Popunis maksimalno TFSA ...

Da, taj redosled svako treba da odredi za sebe na osnovu poreskih stopa, šta mu firma nudi, potreba za buducnost itd. Pošto tebi pare već „preticu”, ti si resio one osnovne stvari:
-2) otplatiti kredit koji nije „mortgage”
-1) napraviti „emergency fund”
0) uplatiti tamo gde dobijas „match” (npr. za decije skolovanje sto vama daje država u Kanadi ili za 401k ako firma daje „match” u Americi)

Da li je za tebe bolji TFSA ili RRSP moras sam da sracunas... ili da pitas Profesora ovde, ali da otvoris novu temu i odgovoris na deset strogo poverljivih pitanja :) ... ili da pitas na FWF.

> 4) i ako bas imaš dobru godinu, stavis nešto i na glavnicu za mortgage

To je ako planiras samo za tu godinu, ali ako gledaš malo dalje u buducnost i ocekujes da možda neće biti ekstra bonusa dogodine, ali da bi bilo bolje pare staviti na RIRA/TFSA nego na otplatu glavnice, onda možeš te pare da zadržiš na „taxable” ove godine i da ih dogodine prebacis na RIRA/TFSA. Ako ti je već RIRA/TFSA bolji nego TIRA/RRSP, važno je da se planira da svake godine napunis taj RIRA/TFSA do maksimuma. Pretpostavljam da i kod vas u Kanadi, kao i kod nas u Americi, ne može da se uplacuje na TFSA/RIRA za prošle godine. Znaci, ako nisi stavio pare, izgubio si „room”.

> mislio sam da ovaj ekstra bonus isto tako delim sa onom raspodelom sa kojom sam poceo, gde je trenutni odnos 41% bonds i 59% equities.

Da, nove pare koje dodajes treba da stavis tako da održavaju tvoj plan. Ako ti je odnos za ovu godinu 59:41, možeš pare koje uplacujes da zaista podelis tako... ili ako imaš malo vise vremena (ili program koji ti to racuna), možeš da sracunas koliki ti je trenutni odnos para (a verovatno se pomerio u odnosu na tih 59:41 sa kojim si krenuo početkom godine), i da onda nove pare investiras tako da rebalansiraju nazad na taj zeljeni odnos. Npr. ako si 1-og januara stavio 59:41, a sad se to pomerilo na 62:38, onda treba da uplatis nove pare vise na obveznice a manje na akcije.

> Ja odvajam % od paychecka i kompanija matchuje taj isti procenat i napise cek na kraju godine.

To je odlicna beneficija i svakako je treba maksimizirati, tj. da odvojis od plate do maksimuma koji ti firma „match”-uje! Ali ako dobro shvatam, taj „match” ide u licni TFSA&RRSP. Znaci ne postoji neki „firmin RRSP” kao kod nas „firmin 401k”.

> „U Americi je obično najbolje staviti na RIRA ono na cemu imaš najvecu ocekivanu dobit
> Da li je onda bolje da Bonds deo od celokupnog portfolija bude TIRA (RRSP)?

Da, u Americi bi bilo tako da ”bonds„ stavis na TIRA/RRSP, vidi npr. http://www.bogleheads.org/wiki/Principles_of_tax-efficient_fund_placement#Step_2:_Place_your_least_tax_effi... irst (sad sam pogledao sliku malo vise i vidim da tu piše ”tax deferred„, sto će možda da te buni, ali to znaci racuni tipa TIRA/RRSP na koje nisi platio porez pri stavljanju ali ćeš platiti porez pri vadjenju). Pretpostavljam da je ista logika i u Kanadi, ali ne znam, pa evo da guglam na FWW...”
orisni
(diskutant)
03. maj 2015. u 13.49
Nije trebalo mnogo da se gugla. :) Tražio sam „asset location financial wisdom” i prvo je izasla ova diskusija:
http://www.financialwisdomforum.org/forum/viewtopic.php?t=116901

Tu je treci post link na ovu viki stranicu:
http://www.finiki.org/wiki/Tax-efficient_investing

Samo sam malo to preleteo i kad vidim koji je kvalitet toga sto je napisano pitam se zašto bi ikad iko (ko živi/radi/stedi u Kanadi) hteo da bude na ovom forumu umesto da bude na FW forumu!? Jedino sto mi pada na pamet je ako neko ne zna engleski, ili ako ima neko specificno pitanje za strance, npr. oko povratka u Srbiju, recimo Profesor je napisao da kad se neki Kanadjanin preseli u Novi Sad, onda ne mora da placa porez, ali bi me prilično cudilo da neko može da vadi pare sa RRSP a da ne placa porez... ili preciznije, posto mu broker već uzima porez kad vadi pare sa RRSP, da može taj porez da dobije nazad samo zato što živi u Novom Sadu a ne u Kanadi. No, pretpostavljam da čak i takva pitanja o odlasku u inostranstvo bi ljudi sa FW foruma mogli bolje da odgovore nego ovde.

Sad se možeš pitati zašto sam ja na ovom forumu. :) Glavni razlog je da upozorim ljude na nekvalitet/rizicnost diskusije i da ih uputim na dobre knjige ili druge bolje forume! Drugi razlog je sto ja sam naucim bolje o ovim stvarima kad treba da ih objasnim nekom drugom. Ali skoro nikad ništa korisno nisam naucio kroz citanje ovim foruma na srpskom već vise od 10 (ili 12 ili 15?!) godina. To ne znači da sam ja nešto mnogo pametan nego da sam imao sreću da naidjem na odlične forume na engleskom pre nego sto sam krenuo da diskutujem o finansijama na srpskom.
Prerija
03. maj 2015. u 16.49
„Pretpostavljam da i kod vas u Kanadi, kao i kod nas u Americi, ne može da se uplacuje na TFSA/RIRA za prošle godine. Znaci, ako nisi stavio pare, izgubio si ”room„.”

A kod vas se gubi „room” ako promasis godinu na RIRA? Kod nas se ne gubi na TFSA, samo gubis na RRSP/TIRA.
Onda u tom slučajuje bolje da napunim prvo RRSP pa onda ako pretekne napunim TFSA jer TFSA uvek mogu da nadoknadim u kasnijim godinama? Šta milsis o tome ako ostavimo sad poreze u stranu da njih ne uzimamo u odluku?

„Ali ako dobro shvatam, taj ”match„ ide u licni TFSA&RRSP. Znaci ne postoji neki ”firmin RRSP„ kao kod nas ”firmin 401k„.”

Da taj „match” ide u moj licni TFSA/RRSP. Ima takvih kompanija koje imaju firmin 401k, mislim da je Malim imao takav neki plan preko firme. Ali moja nema i ja nikada nisam radio u takvoj kompaniji do sada tako da ne znam koji su uslovi.

Okey, onda Bonds idu na TIRA/RRSP.
orisni
(diskutant)
03. maj 2015. u 22.29
> A kod vas se gubi „room” ako promasis godinu na RIRA? Kod nas se ne gubi na TFSA, samo gubis na RRSP/TIRA.

Nisam znao za to da se kod vas ne gubi „room”. Kod nas se gubi i na TIRA i na RIRA. Kako se onda to kod vas racuna? Bilo ko može da kaže u bilo kom trenutku: sad hoću da uplatim N*maksimum na TFSA, gde je N broj godina od kad? od moje 18-e? ili od kad sam krenuo da imam platu?

Ako zaista na TFSA možeš da uplatis kad hoćeš kasnije, onda je to nešto sto treba uzeti u obzir. Ali opet kažem ne znam šta bi bilo najbolje za Kanadu generalno i za tvoj slučaj posebno. Jesi li pitao na FWF? :)

> Šta milsis o tome ako ostavimo sad poreze u stranu da njih ne uzimamo u odluku?

Ceo trik oko TFSA i RRSP je oko poreza. Da su ti poreske stope uvek iste, i sada i u penziji, onda ne bi ništa moralo da se odlucuje nego bi bilo svejedno da li pare stavio na TFSA ili RRSP.

> Okey, onda Bonds idu na TIRA/RRSP.

Meni tako izgleda najbolje za Ameriku. Ali ne znam kako je za Kanadu. Da ne ponavljam sad vise da je najbolje pitati na FWF... ili citati taj njihov viki.

Vidim da na vikiju imaju i dosta drugih dobrih tema, npr. kako napisati IPS ili zašto napraviti „emergency fund”:

http://www.finiki.org/wiki/Investment_policy_statement
http://www.finiki.org/wiki/Emergency_fund

Te su teme slične kao na BH forumu i nekad čak linkuju jedni na druge:

http://www.bogleheads.org/wiki/Investment_policy_statement
http://www.bogleheads.org/wiki/Emergency_fund

S ad sam malo procitao ovo za „emergency fund” i dobro je da se podsetim nekih interesantnih stvari o kojima sam bio citao ali sam ih zaboravio posto mi nisu tad znacile. Recimo, ovo je jedna interesantna stvar da držiš kes na TFSA&RRSP, a da držiš samo akcije na „taxable”:

http://www.bogleheads.org/wiki/Placing_cash_needs_in_a_tax-advantaged_account
Prerija
03. maj 2015. u 23.46
„Bilo ko može da kaže u bilo kom trenutku: sad hoću da uplatim N*maksimum na TFSA, gde je N broj godina od kad? od moje 18-e? ili od kad sam krenuo da imam platu?”

Od 2008 se racuna jer su te godine uveli taj TFSA racun. Ja imam nepopunjeni limit od par godina i mogu da ulozim bilo kada u buducnosti . Taj limit se menjao. Poceo je sa 5k pa je povisen na 5.5k a sad ovog proleca je povisen na 10k.

„Jesi li pitao na FWF? :)”
Nisam :)

„emergency fund”„da držiš kes na TFSA&RRSP”

Znaci samo parkiram emergency fund kes na taj racun ili kupim neki Money Market Fund ili šta već?
orisni
(diskutant)
05. maj 2015. u 05.09
@Prerija
> Od 2008 se racuna jer su te godine uveli taj TFSA racun. Ja imam nepopunjeni limit od par godina i mogu da ulozim bilo kada u buducnosti

Na onoj drugoj temi je pisalo od 2009-e ne od 2008-e. Tamo sam ponudio opkladu da će pre ili kasnije da poostre uslove. Nešto mi program izgleda mnogo dobar. Ali ne znam mnogo o Kanadi da bih znao da li su poostravali uslove na slične programe. U svakom slučaju, izgleda bolje iskoristiti pogodnosti TFSA sad dok to lako može da se uradi nego rizikovati da će možda promeniti.

> „emergency fund”„da držiš kes na TFSA&RRSP”
> Znaci samo parkiram emergency fund kes na taj racun ili kupim neki Money Market Fund ili šta već?

Da, ne vidim razlog zašto ne bi svako sve pare koje ima na „taxable” uplatio na TFSA do limita koji ima i za sebe i za suprugu i za punoletno decu. Pretpostavljam da ti broker daje nekoliko varijanti kako da držiš pare vrlo likvidnim i sa malo rizika na TFSA. Možda broker ima neki „cash account” (sto je slično kao „checking account” u banci), sigurno ima „money market”, možda nudi „savings account” (naročito ako ti je penzioni racun kod banke kao sto ti je bio za onaj racun za decije skolovanje), možda nudi GIC čak i na TFSA, mogu čak da se uzmu i „short term bonds”. Ne mora ceo „emergency fund” da bude investiran isto. Npr. ako imaš za vise od tri ili sest meseci, evo šta kažu na http://www.bogleheads.org/wiki/Emergency_fund

For instance, a multi-tiered emergency fund could consist of:

1. Three months of expenses in cash (bank account or money market fund)
2. The next three months of expenses in CDs („to CDs kod nas je sto je GICs kod vas”) with the option to cash them in for three months of interest
3. The next three months of expenses in a short-term Treasury bond fund. Selling these would risk incurring some loss of principal due to interest rate changes, but since the odds of needing to rely on your emergency fund for more than six months are slim, some would consider this an acceptable compromise. [note 2]

Tamo isto piše zašto je bolje oslanjati se na takav „emergency fund” nego na „line of credit” od banke, bio taj „line of credit” vezan za nekretninu ili ne. Na primer, meni je 2008-e kad je krenula ekonomska kriza banka zatvorila „line of credit” bas u vreme kad su porasle sanse da se dobiju otkazi na poslu. Srećom taj „line od credit” mi je bio povrh „emergency fund” koji sam imao za sest meseci troskova.

Tamo za kraj piše kako „emergency fund” može da se drzi na RIRA. A sad čitam da čak i sa TIRA mogu da se povuku neke pare „penalty-free (but not tax-free) for certain excepted emergencies and major life events.” Možda to „expected” treba da se promeni u „unexpected”. Ali mrzi me da čitam ta pravila u detalj posto ne verujem da bih povlacio pare sa TIRA osim u slučaju bas velikih problema.
stef
(zgubidan)
05. maj 2015. u 13.17
TFSA je samo sto bi ovde rekli: wrapper account. Možeš da ga otvoris na presidents choice pored tvog checking ili savings accounta i da ti sedi u cashu. Verujem i ostale banke to mogu isto. Samo onda nemas ni neku korist od toga jer su kamate 1% pa nema šta da ti ne oporezuju.
Možeš da ga otvoris i da kupujes akcije ili opcije ili svinjske polutke. Verovatno bi sa advokatom mogao da sredis da ti napravi TFSA u kojem bi kupio kucu pa da ti kuca bude pokrivena TFSA, sto je prakticno isto kao da si kupio REIT.

Cudi me Prerija, vidim da je covek pametan ali vrlo malo zna!
To se retko dogadja. Ljudi su obično neobrazovani zato što su glupavi ili kad su inteligentni, svasta nešto nauce. Sa druge strane Prerija konta dobro, ali ništa ne zna, čak vrlo osnovne stvari.
Nadam se da bar pamti dobro.
Jes pomalo ad hominem ali nije mi bila namera da vredjam.
orisni
(diskutant)
05. maj 2015. u 21.22
@stef
> Cudi me Prerija, vidim da je covek pametan ali vrlo malo zna!

Zašto te to cudi? Zar nisi nikada naisao na nekog pametnog ko se nije zanimao za finansije? Ja sam naisao na nekoliko takvih ljudi. Eto nedavno neko nov ovde rece kako nije znao da u dolarima postoji inflacija; mislio je da inflacija postoji samo u dinarima?! Znam druge ljude koji su dosli ovde odavno ali pare drže uglavnom na checking/savings racunima i eventualno u nekretninama. Ne zanima ih da nauce o investiranju. Ne znaju čak ni šta su IRA i Roth IRA racuni. Neki čak ni ne ulazu u 401k. Obično je to zato što ih ne zanima ili sto su eventualno čuli da to može da bude „opasno” pa onda neće da se bave time.

Kako/zašto si ti, Stef, naucio o finansijama?

Meni lično je to bilo zanimljivo od kad sam stavio prvi dinar u banku, pa sam eto naucio pomalo o tome u Americi. Nisam nešto pametan, npr. kao inzenjer. Ali zato mogu da razumem osnovna pravila, da napravim plan i da se pridržavam zacrtanog plana prilično automatski, bez emocija. Kad već pomenuh inzenjere, evo jedne interesantne diskusije o tome zašto natprosecno pametni ljudi mogu da budu ispodprosecno losi investitori: http://www.bogleheads.org/forum/viewtopic.php?t=149318

> onda nemas ni neku korist od toga jer su kamate 1% pa nema šta da ti ne oporezuju.

Ovo si pisao da je možda bolje drzati pare na „taxable” nego na TFSA, ali nije iz dva razloga. Prvo, bolje je dobiti 1% nego 0,6% (ako vam je porez 40% na kamatu). Drugo, bolje je staviti pare na TFSA sad kad može, jer ko zna kako mogu u buducnosti da promene limit za stavljanje para. Međutim, postoji i razlog zašto možda jeste bolje. Naima, postoji rizik da promene limit/pravila za vadjenje para, npr. da naplacuju neke penale ako vadis pre izvesnog broja godina. Ja da mogu sve svoje pare sa „taxable” da prebacim na RIRA, radio bih to uradio.
orisni
(diskutant)
05. maj 2015. u 21.25
Kad već pomenuh zašto bi neko natprosecan u X mislio da će biti natprosecan i u investiranju, zaboravih da pitam: zašto bi neko natprosecan u sahu mislio da će biti natprosecan u investiranju? :)
Prerija
06. maj 2015. u 00.11
@orisni
„emergency fund” ću da prebacim sa savings racuna na TFSA. Pitacu šta ima od opcija u banci:Cash, GIC ili tako nešto. Da, oslanjati se na Line of Credit nije bas preporucljivo jer to nisu moje pare.

@Stef
Pa šta još konkretno još treba da naucim a da meni treba?

Napravio sam portfolijo prema market cap-u, diversifikaovao sam equities/bonds, naucio da rebalansujem, Evo još sad pokusavam da saznam konkretno da li da prioritet dam RRSP-u ili TFSA racunu ali evo kao sto vidis vise mi pomaze „Amerikanac” nego svi „Kanadjani” zajedno na ovoj diskusiji za Kanadske finasije.

Imam zivotno osiguranje, imam emergency fund, trosim manje nego sto zaradim, nemam dugova na kreditnim karticama ili line of credit, imam tu jednu nekretninu u kojoj živim i placam mortgage ratu koja je daleko niza nego 30% od mesecnih prihoda koje banke zahtevaju.

Šta ti mislis da ja još treba da uradim u vezi finasija? A da ne potrosim mnogo vremena jer bih radije potrosio na neke druge stvari. Ja neki put postavim ovde pitanja koja su banalna. Razlog je što ne kosta ništa da se pita a može da se dosta sazna . Orisni uvek ostavlja linkove i barem 80% linkova otvorim, onih 20% se izgube kad se zaredjuju drugi postovi. Razvije se neka prica. Neki put potvrdis nešto sto si znao a neki put naucis nešto novo.
stef
(zgubidan)
07. maj 2015. u 15.27
ne kažem ja da ti treba još nešto da uradis.

To je kao da ides ulicom, normalan covek od 30 godina i kažeš: vidi.. semafor ima 3 boje. HA? jeste primetili?

Ti pitas stvari koje su stalno oko tebe na tv-u, radiju, yahoo news, google, ljudi pricaju. Svake sezone poreza sve novine imaju clanke šta je dobro šta nije raditi. A vidim pametan si.. kao da živis ispod kamena. To me cudi.
stef
(zgubidan)
07. maj 2015. u 15.36
orisni prica o proseku kao da je to vrh planine.

Prosek je 3 u skoli, ( ili C u amerikama) U prosek ulazi i moja luda komsinica i njen retardiran sin i mnogi drugi. Biti prosecan investitor je prakticno priznanje da si priglup.Onako.. nisi bas prepametan.

Nije tu bitan ni sah ni investicije. Jednostavno prosek je srednja vrednost, i skoro pola ljudi je bolje od proseka.
orisni
(diskutant)
07. maj 2015. u 22.37
> Prosek je 3 u skoli

Da li se ti zezas ili zaista mislis da su ocene (u Srbiji) zaista rasporedjene tako da je aritmeticka sredina 3? Hoćeš li još možda reći da su uniformno rasporedjene između 1 i 5?

> Biti prosecan investitor je prakticno priznanje da si priglup.

Da, ja bih radije da budem priglup i imam pare u indeksnim fondovima nego da budem prepametan i da imam pare u CUU.V. :)

> skoro pola ljudi je bolje od proseka.

Ne razumem šta si ovim hteo reci. Ako prosek stavis na „median”, onda je tačno pola ljudi bolje od proseka i pola losije, znaci nije „skoro pola” nego „tačno pola”. Ako prosek stavis na „mean”, onda zavisi kakva je raspodela rezultata. U investiranju se sve racuna u odnosu na indeks i cela igra je „zero sum game”. Kad god čitaš da je neko zaradio milione, avione, kamione na berzi, to znači da je verovatno mnogo drugih ljudi izgubilo po malo para. Daleko manji broj ljudi je bolji od indeksa nego sto je losiji od indeksa, ali oni koji su bolji od indeksa su u proseku za vise bolji nego sto su oni koji su losiji od indeksa u proseku losiji.

Vidi to ovako posto već uzimamo sah za primer. Zamisli da dodje neki velemajstor i da odigra simultanku sa 20 ljudi iz tvog sah kluba (na slepo ako hoćeš). On možda pobedi 18 partija i remizira 2 partije. Ako si ti remizirao, ti možeš da kažeš da si iznad proseka... ali to je iznad proseka tih 20 clanova kluba. Ako posmatras svih 21 ljudi, onda je velmajstor uzeo 19 poena, ti i još jedan dobar (ili srećan?) clan kluba ste uzeli po 0,5 poena, i ostalih 18 clanova kluba je dobilo 0. Sve u svemu, cela igra od 21 ljudi je dobila 20 poena, bas kao sto je i ocekivano za 20 partija i prosek svih vas 21 je upravo 20/21 poena, kao sto je ocekivano.

Tako ti je i na berzi. Kad dodje neki velemajstor i pokupi poene svim pacerima, ostali malo bolji ili srećniji remiziraju, eventulano neko jako dobar ili srećan pobedi. Nema mnogo potrebe da igras igre gde se ocekuje da gubis. U sahu barem možeš nešto da naucis ako igras simultanku i odere te neki velemajstor. Na berzi vecina ljudi ne nauci ništa. Eto uzmi za primer Malima. Ako mu
„investiranje” ne dosadi te ga batali (i predje sa svim parama u GIC, a na svom RPP/401k na poslu ostavi ko zna koje slučajno odabrane fondove), kroz par godina „investirace” podjednako dobro (sto će reci podjednako loše) kao i sada.

Ja ne znam zašto ti, Stef, mislis da to što si bolji u sahu od proseka ljudi znači da ćeš biti bolji i u investiranju. Ako se dobro secam, ti si bese neki inzenjer. Jesi li citao onu diskusiju i clanak koji sam ostavio gore o tome zašto inzenjeri misle da mogu da budu bolji od berze? Evo još dve (ne)vezane teme za razmišljanje.

Prvo, koliko ti vrednujes svoje vreme da želiš da ga trosis na aktivno investiranje? https://www.bogleheads.org/forum/viewtopic.php?t=164922

Drugo, vidi kako izgleda kad je neko natprosecan (institucionalan) investitor: https://www.bogleheads.org/forum/viewtopic.php?t=159835 To je izvestaj sa Jejl univerziteta cijim investicijama (od skoro 24 milijarde dolara) upravlja izvesni Dejvid Svensen. On i njegov tim imaju 13,9% godisnji prinos za poslednjih 20 godina. To se smatra izvanredno dobrim rezultatom. Oni rade dosta aktivnog investiranja posto ne placaju porez na prihod. Međutim, citao sam njegove knjige o tome kako treba da investiraju individualni investitori. (Nisam citao o tome kako treba da investiraju institucionalni investitori posto ne upravljam sa 24 milijarde... barem ne još. ;) I šta on savetuje? Da je najbolje staviti pare u indeksne fondove! Ako Dejvid Svensen kaže da to tako treba, ko sam ja da se bunim?
Prerija
09. maj 2015. u 11.22
orisni „ U investiranju se sve racuna u odnosu na indeks i cela igra je ”zero sum game„. Kad god čitaš da je neko zaradio milione, avione, kamione na berzi, to znači da je verovatno mnogo drugih ljudi izgubilo po malo para. Daleko manji broj ljudi je bolji od indeksa nego sto je losiji od indeksa, ali oni koji su bolji od indeksa su u proseku za vise bolji nego sto su oni koji su losiji od indeksa u proseku losiji.”

Ovaj paragraf je manje vise cela sustina da se razume berza, zar ne?
sve ostalo sto mi diskutujemo u vezi berze može da spada pod trolling :)
orisni
(diskutant)
10. maj 2015. u 00.50
> Ovaj paragraf je manje vise cela sustina da se razume berza, zar ne?

Jedino još treba dodati da kroz investiranje u indeksni fond ti si zapravo BOLJI OD PROSEKA kad se racuna prinos nakon troskova investiranja i poreza (a jedino taj prinos je bitan, ne pre troskova, i ne bez poreza, osim sto možeš da izbegnes porez, ali ne i troskove, na nekim racunima). Naizgled paradoksalno time sto si priglup i biras „samo” prosek, ti ispadnes bolji od proseka, ukljucujuci i sve one koji su prepametni i aktivno trguju akcijama.
stef
(zgubidan)
17. jun 2015. u 12.07
skocio CUU danas 12%. nije sala.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Unicorn Gifts?
.