Diskusije : Berza

 Komentar
Puni do vrha
Taurus
03. mart 2015. u 22.13
Ameri imaju toliko nafte da nemaju više gde da je smeste

http://www.kurir.rs/planeta/puni-do-vrha-ameri-imaju-toliko-nafte-da-nemaju-vise-gde-da-je-smeste-clanak-16... 75

Interesantno kako da se odjednom pojavilo toliko nafte. Sve do pre par meseci nafta je bila preko 100 dolara i niko nije primetio da se skladista pune ???

Naravno da su sve to manipulacije. Rusi su koristili svoju naftu da se obogate, a Amerikanci će koristiti svoju naftu da Rusiju osiromase.

Pre mesec dana Rusi su se hvalili na sva zvona kako su pronasli najvece nalaziste nafte na svetu , a sad će im to doneti još veci gubitak jer to samo može da još dodatno obori cenu nafte.

Neverovatno, ali Amerikanci uvek nadju nacina da dobiju rat.
stef
(zgubidan)
04. mart 2015. u 11.41
sve se mislim da ovi iz teksasa sto imaju busotine vole da daju naftu za dzabe ne bi li uneredili rusiju.
Taurus
04. mart 2015. u 13.02
Neće zdabe, dobice subvencije od države, nastampace im FED dolara, to ne kosta ništa
Prerija
04. mart 2015. u 13.59
Postoji leg time od trenutka kada Drill Rig broj pocne da se smanjuje do trenutka kada pocne proizvodnja da se smanjuje. Trenutno je Rig count 35% off high iz Novembra.
Taurus
04. mart 2015. u 14.03
To je informacija za Kanadu ili USA , ili zajedno ?
Prerija
04. mart 2015. u 14.49
zajedno. Kanada je izgubila skoro 50% drill rigs u odnosu na februar prošle godine.

Jutros čitam 3 manje naftane kompaniju u Americi su omasile neki interest payment bondholdersima i pred bankrotstvom. Doce sve na svoje. One firme koje su jako leveraged će da okache kopacke o klin. Ostali će da nastave sa pazljivijom eksplatacijom.
Taurus
04. mart 2015. u 17.07
Nemaju Amerikanci problema da žrtvuju nekolko malih kompanija, oni su to već unapred izracunali i predvideli, koliko su samo ljudskih zivota žrtvovali u raznim ratovima samo da bi zadovoljili „nacionalne” interese.

U početku su krivili Saudijsku Arabiju za pad cene nafte a sad pricaju o svojim viskovima. Profesor je pisao u nenormalnom izvozu nafte iz Kanade u Ameriku bas negde u novembru.

Ja verujem da će cena pasti još, a koliko, sve zavisi od Rusije. Ja ovo samo posmatram, trenutno nemam ništa u nafti, onaj etf sam davno prodao, to su i onako bili zanemarljivi iznosi, trenutno se borim sa N. gasom.

Čujem kako Amerikanci po Hrvatskoj traže skladista za gas, verovatno bi brodovima da dovoze u neku od luka ... verovatno Rusi previse para zaradjuju izvozom svoga gasa u Evropu, e sad treba i to malo da se poremeti. Ovde je gas trenutno jako nisko ~ 2.75.
Za sad još nema dozvole za takav izvoz, ali ako dodje do toga onda će cena gasa jako skociti sto će se negativno odraziti
za americke potrosace.

Danas sam dobio vest da će i rudnici početi koristit gas za svoje operacije ... znaci samo treba strpljenja

>Clean-burning and low-cost natural gas fuel has presented a huge opportunity to the mining industry of Canada plus other high horsepower industries, such as marine, off-grid power and E&P.<
Profesor-Kanada
(Profesor)
04. mart 2015. u 17.52
Kome pomaze pad cene benzina sa $1.20 na $0.90 (prosek)?

„Target Corp. is cutting several thousand jobs as part of a plan to
eliminate $2,000,000,000 in costs.”
Prerija
04. mart 2015. u 19.33
Pa nema gde drugde Kanada da izveze svoju naftu sem u Ameriku. Ako proizvede X barela preko domaće potrosnje može samo da proda u Americi. Ali nije to bas tako pojednostavljeno ako neko gleda sa strane. Nije svaka nafta ista. Kanada mora da uveze light sweet iz Amerike da bi mesala sa svojom bitumenskom naftom iz skriljaca inache mrka kapa od Kanadske nafte.

Pa jesu Saudijci krivi. Neka smanje malo proizvodnju :) Zar im nije dovoljno 3 Ferarija po glavi stanovnika :)
Taurus
04. mart 2015. u 22.22
To ne znam šta je taj light sweet ali koliko se secam Kanada je tada izvezla neke rekordne kolicine nafte u Ameriku. Mislim da je to bilo planski da se pomogne i ubrza povecanje rezervi.
Inače mislim da oni to sve rade zajednicki tj. da Kanada i Saudijska Arabija rade kako Ameri kažu.
Ako ni to ne bude dovoljno onda će odobriti i onaj Keystone plan kojeg za sada drže u rezervi.
Taurus
06. mart 2015. u 18.42
Prerija,
evo najnovijih podataka za rig count, odvojeno za USA a Kanadu pa onda poredjenje u odnosu na nedelju dana ranije i od prošle godine (-600).
Kako ti komentarises ovo?

Rig Count March 6, 2015:

BHI Rig Count: U.S. -75 to 1192 rigs

U.S. Rig Count is down 75 rigs from last week to 1192, with oil rigs down 64 to 922, gas rigs down 12 to 268, and miscellaneous rigs up 1 to 2.

U.S. Rig Count is down 600 rigs from last year at 1792, with oil rigs down 521, gas rigs down 77, and miscellaneous rigs down 2.

The U.S. Offshore rig count is 51, unchanged from last week, and down 4 rigs year over year.

BHI Rig Count: Canada -30 to 300 rigs

Canadian Rig Count is down 30 rigs from last week to 300, with oil rigs down 21 to 150, and gas rigs down 9 to 150.

Canadian Rig Count is down 287 rigs from last year at 587, with oil rigs down 239, and gas rigs down 48.
Prerija
06. mart 2015. u 21.21
1) Procentualno Kanadski rig count pad je veci od Americkog ali jedan deo je zbog toga sto je Kanadski rig count vrlo seasonal, sto znaci u ovo vreme kada otopljava Mart/April uvodi se road bans za teske kamione dok se zemlja ne osusi pa drilling sezona ima pauzu.

2) Americki pad Rigsje odraz trenutne cene nafte. Pogotovo u delovima gde je eksplatacija tkz fracking metodom koja ima znatno vece troskove nego konvencionalna eksplatacija i zbog toga ova trenutna cena nafta ne-ekonomska. Znaci najveci pad je u Permina basen, Eagle Ford (Teksas) i manji pad u Severnoj Dakoti (Wilinston basen).

3) Radi poredjenja u ovo vreme prošle godine broj rigs u Severnoj Americi je bio 2379 a trenutno je 1492.

4) Ako uzmemo podatak da je International Rig count (excluding US, Canada, Former Soviet Union) je u padu ali samo 67 rigs i stoji na 982 u zadnja 3 meseca. Sto znaci možemo da vidimo da je najdrasticniji pad u Severnoj Americi ali samo zato što je Severna Amerika i „najzasluznija” za povecanje svetske proizvodnje nafte u zadnjih 7-8 godina. Trenutni „problem” je da break even point po barelu veci nego u ostalim regionima sveta gde se vrsi eksplatacija.

5) Broj rigs će i dalje da opada i kako koji rigs zavrsi sa poslom rig će biti stacked (parkirani). Ali kojim tempom će to sve da se odvija je nezivesno jer zavisi od dosta parametara: kakav ugovor naftne kompanije imaju sa Drillers, ( kolike penale moraju da placaju ako ukinu ugovor), zavisi i od koliko koja naftna kompanija ima tkz. sweet spots leases gde je eksplatacija ekonomicna po terenutnim cenama, zavisi i koliko je koja kompanija leveraged itd itd itd
Ali nema sumnje da je „Rigs retreat” sličan onom nemackih trupa sa istocnog fronta circa 1944 :)

Predvidjanja koje kruže po internetu od „eksperata” da će broj Rigs do Maja u Severnoj Americi da padne na 1000 sa trenutnih 1492. Ali to je samo mišljenje a i ne znači da će bas tako i da bude. Gde je equilibrium kada će i supply i demand da se nadju to niko ne zna.
Prerija
06. mart 2015. u 21.47
Mislim da sam zadnju recenicu pogresno napisao iako sam mislio na nešto drugo. Ekvilibrijum između supply i demand se uvek nadje ali po nekoj ceni. U ovom trenutku to je $47 WTI, Brent nešto više.
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
07. mart 2015. u 09.18
Jedan nas ogranak firme koji šljaka u Minesoti a vezani su za ta busenja već oseti pad potraznje, i ceo kaže da se dnevno zatvara 12 bušotina. Buranija već zamišljenja za opstanak na poslu.

Spomenuh, jer čitajući tekst o padu busotina se poklapa sa njegovom izjavom.
malimx6
(KOCOBO)
07. mart 2015. u 11.14
prerija, kako je 1462 kada je 1162. Jel hoćeš da kažeš da se predvidja pad busotina u americi I kanadi zajedno na oko 1000?
Taurus
07. mart 2015. u 11.26
Interesantan ti je komentar Prerija.
Ja nemam ništa u nafti ali imam u gasu, usao sam long i trenutno sam u minusu. Kupovao sam još i ovih dana ... smanjenje rig counts bi trebalo da ima efekta i na proizvodnju gasa jer taj equilibrium nije realan, ja smatram da je cena i gasa i nafte politicki oborena i da ni to ne može zauvek tako ostati.

Ne razumem zašto se ne slaze tvoj broj rigs prema ovim sto sam ja postavio. Dali i to manipulisu?

Nisam znao da naftne kompanije ne buse same, „drillers” u tvom komentaru. Znam da postoje takve kompanije, čak sam jednom imao akcije od PD Precision drilling, ali nisam znao koliko su procentualno
zastupljene u tom poslu.



Prerija
07. mart 2015. u 11.32
1162 je trenutni broj u Americi. 1492 je (Amerika + Kanada).
Brojka od 1000 za celu Sev. Ameriku je spekulacija na osnovu broja busotina koje trenutno rade u basenima i troskova koje zahtevaju gde se vrsi eksplatacija fracking metodom koja zahteva drilling + fracking da bi se nafta „oslobodila” iz kamenih pora.
Prerija
07. mart 2015. u 11.34
Taurus,odgovoricu ti poslepodne. Samo sam uhvatio Malimov post da napishem na kratko pre nego sto izletim iz kuce.
Prerija
07. mart 2015. u 15.07
@Taurus
To su ti isti brojevi za Rig count najverovatnije pokupljeni sa BakerHughes sajta samo ja uvek dajem celu Sev. Ameriku jer je to jedno trziste i dosta naftnih basena je isti sedimentary rock tako da je sve isto. Eksplatacija sa Offshore rigs je drugaciji proces ali to ne utiche znatno na celokupno stanje. Ono najvaznije što se gleda za Onshore su tri basena Eagle Ford, Permian, i Wilinston. Sve ostalo je jako malo.

„Nisam znao da naftne kompanije ne buse same, ”drillers„ u tvom komentaru.”

Posao naftnih kompanija je podeljen na upstream, midstream and downstream. Neke kompanije mogu da budu u sva tri segmenta a neke su samo u jednom segmentu. Drilling part je vecini slučajeva zaseban segment (Baker Hughes, Haliburton ali ima jako puno i drillersa mom & pop velichine). Neke naftne kompanije ako su samo upstream segmentu onda one samo rade na pronalazenju nafte gde onda one outsource drilling kompanije koje obavljaju sam proces busenja. Kada pocne eksplatacija onda se ukljuche i midrsteram kompanije kao Enbridge koje pipe naftu do rafinerija. Neke kompanije, kao sto su majors (Exxon, Shell) su takođe i downstream kompanije tj ukljucenu su u refining sirove nafte pa čak i finalnu prodaju retail kupcima kroz benzinske stanice.
Profesor-Kanada
(Profesor)
07. mart 2015. u 16.10


How many oil rigs are running in the United States?

Topics: Business & Finance › United States


The number of rigs exploring for oil + natural gas in the U.S
fell by 30 this week to 975, down nearly half from a year ago.

Profesor-Kanada
(Profesor)
07. mart 2015. u 16.50
Reported by A. Green

„Bank of America analysts predict that U.S. oil prices
will fall to $32 a barrel by the end of this month,
before climbing to $57 in December.”

Lično, ne verujem da neko može precizno da predvidi buducu
cenu za naftu ili zlato.
Taurus
07. mart 2015. u 19.56
Slazem se Profesore ali verujem da će još da padne, naftasi verovatno znaju bolje nego mi. Da oni ocekuju rast u skorije vreme onda verovatno nebi zaustavljali proizvodnju, jer kako kaže Prerija, to su veliki troskovi, pa onda ugovori ... ali verovatno se još uvek bolje isplati.

Nisam imao vremena da pratim vesti, šta je razlog da je zlato toliko opalo? Realista je rekao da će da kupuje zlato ako dodje do 1149, skoro da je tu.
Profesor-Kanada
(Profesor)
08. mart 2015. u 20.12
Taurus,

CNN Raport: veliki broj novih radnih mesta u proslom
mesecu, preko 290,000. To je razlog na pad cene zlata.
malimx6
(KOCOBO)
08. mart 2015. u 21.33
to je kao veliki broj?
Profesor-Kanada
(Profesor)
09. mart 2015. u 10.00

GM je objavio da kupuje svoje akcije/share buyback u
vrednosti od $5 biliona, i povisenje dividendi sa $0.30
na $0.36.
Prerija
10. mart 2015. u 15.19
Danas opet trube tj spinuju da se nafta skladisti za neku X cenu u buducnosti LOL
Koje ovo ludilo kad se čitaju vesti u novinama. Razmišljam gde ćeš bolje i jeftini skladiste nego gde se već sirova nafta nalazi u svom prvobitnom „skladistu” - u zemlji !!!

Ja sam definitivno zakljucio da ako neko hoće da nešto da investira da uopste ne investira na osnovu dnevnih vesti, raznih bloomberga, newslatters itd itd.
Taurus
11. mart 2015. u 21.15
Slazem se u potpunosti. Danas kad je tehnologija toliko napredovala da možemo jednostavno da pratimo bilo koje vesti, oni su nas doveli do toga da je bolje i ne citati ih.

Svi nešto prognoziraju i to se objavljuje kao pouzdana vest. Ti si to primetio za naftu, a ja to pratim svaki dan za n.gas. Mislim, ja obično procitam neki deo ali sve uzimam sa velikom rezervom. Ponekad se pitam dali stvarno ima toliko naivnih ljudi da veruju u to što piše, ili ovi sto pišu stvarno veruju da smo svi mi glupi.

Prošle godine je cena gasa skocila čak na 6.50 zato što su rezerve opale daleko ispod petogodisenjeg proseka. I ove godine je stanje ispod tog proseka, a gas je pao na 2.50

Zadnje dve nedelje, stanje gasa je opalo po 220 BFC, prošle godine za isti period stanje je opalo za 90 a druge nedelje za 150 BFC. Ipak, oni su imali hrabrosti da objave da je cena gasa ponovo pala jer je bio „bearish data”. Oni su kao ocekivali pad od 250 BFC ?!

Pod komentarima, „strucnjaci” savetuju direktno po kojoj ceni kupiti i po kojoj prodati, kakav je njihov interes? Zašto neko ima zelju da napise komentar bez objašnjenja a zvuci kao pouzdan savet.

Juče slusam kako Vucic prica da mu je svejedno odakle energija dolazi, dali iz Makedonije ili Novog Zelanda, posto su Rusi zaustavili juzni tok ( ali NIS neće vratiti) pa onda kaže - može i iz Amerike ... a uvece vidim ambasador Amerike bio kod njega da pricaju o ekonomiji.
Jasno je da se Amerikanci pripremaju da izvoze svoj gas u Evropu a Vucic pod pritiskom mora da priprema nasu „pro-Rusku” javnost kao i samu Rusiju.

Svi koriste medije da bi lakse sa nama upravljali. Ipak ova informacija koju je Profesor objavio je korisna za investitore.

Ako takva kompanija poput GM kaže da će kupovati svoje akcije onda to znači da veruju da će cena akcije ići još na gore, to znači da ne ocekuju pad proizvodnje, to znači da ekonomije još neće posustati to znaci ... da će index fondovi ići još na gore !

Kada se pojavi „visak” para u kompanijama, one mogu da povecaju dividende i taj profit podele akcionarima ili kupe određeni broj svojih akcija. U tom slučaju će biti manji broj akcija i profit se deli sa manjim brojem akcija sto opet može da dovede do povecanja dividendi.

Da je to pozitivna vest, može da se gleda na jednostavniji način. Kompanije kad su u problemima, i treba im dodatno finansiranje, onda izdaju dodatne akcije tj. povecaju broj akcija u opticaju i to ide na stetu svih akcionara. Ali ako kupuju onda je efekat i situacija suprotna tj. pozitivna.
Profesor-Kanada
(Profesor)
12. mart 2015. u 14.12

Svima na 'Diskusije: Berza' je poznato, da ima nekoliko
faktora koji mogu da uticu na recesiju kod naših suseda
u ovoj godini.
Taurus
13. mart 2015. u 16.03
Prerija, možda si već čuo, kažu već druga kompanija u dva dana koja podnosi zahtev za stečaj !

http://fortune.com/2015/03/09/bpz-resources-bankruptcy-oil/
Prerija
14. mart 2015. u 00.38

Taurus, sad kad se oseka povuce će da vidimo koja se od kompanije kupala skinny dip (bez kupacih po nasem) :)
Profesor-Kanada
(Profesor)
15. mart 2015. u 21.39
Hydrofracking,

is a method used for shale gas extraction, it uses
the extremely toxic chemical agents, which poison
subsoil waters & also the atmosphere.

Nekoliko država u Evropi zakonski zabranjuju 'hydrofracking'
da bi zastitili svoje gradjane. Šta se dogadja na ovom
kontinentu?

 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Earrings?
.