Diskusije : Berza

 Komentar
Berza
Taurus
02. oktobar 2014. u 12.07
Nadam se da će ovaj coban da ispuni obecanje i konacno da nas ostavi da na miru diskutujemo o berzi.

Vratio sam se iz Srbije, pozavrsavao poslove, Novi Sad predivan grad, u odnosu na BG ne moramo da trpimo pedere i parade srama.

Sve sirovine u velikom padu, zlato, srebro, bakar, nafta !
Profesore dali je vreme da se ponovo kupi DGC i kakve su ti prognoze za zlato do nove godine?
Taurus
02. oktobar 2014. u 12.57
Malime, šta si uradio sa gasom?
Ja sam presao na UGAZ i DGAZ , veci je leverage i nekako mi se vise svidja za trejdanje.
Juče sam kupio DGAZ i za jedan dan napravio 20% !
Juče sam na kraju dana prodao oko 3000 komuda i dvoumio sam se šta da radim sa ostatkom do izvestaja. Bilo je lako doneti odluku kad sam primetio na „Time&Sales” neko kupio 400 hiljada HND shares malo posle 10 sati.
Neki ipak imaju informacije pre objavljivanja stanja. Interesantno je to da su kupili Kanadski HND a ne Americki DGAZ. Verovatno su hteli da se malo sakriju da ih ne primete na njihovoj berzi.
Profesor-Kanada
(Profesor)
03. oktobar 2014. u 00.39

The Constitutional changes in Switzerland for 'GOLD'
will be as follows:

1. Further sales of gold reserves are prohibited.

2. The Banks gold must be stored in Switzerland.

3. The Banks must imperatively store a part of its reserves
in gold (at least/minimum 20% of its assets).

Ove zakonske promene stupaju na snagu Jan 1, 2015.
Swiss' banke nemaju dovoljno zlata za 20% i morace da kupe.
Imaju vremenski period od dve godine da ispune zakonske uslove.

Za DGC nisam još odlucio kada ću početi sa opcijama,
javicu ti kada odlucim.

Sada pocinje vreme za 'Tax Loss' prodaje. Bazirano na
tome, berza će ići juzno. Korekcija je već pocela.

Profesor-Kanada
(Profesor)
03. oktobar 2014. u 10.13
Time to Buy or Will They Get Worse? SprottGlobal
Profesor-Kanada
(Profesor)
03. oktobar 2014. u 10.17
Info za gornji raport:

321gold.ca
Taurus
03. oktobar 2014. u 12.25
Sezonski gledano ovo je period kad bi berza trebala ići na gore, bar do novembra i onda tax selling da krene. Ako pocne sad da pada, a tako izgleda gledajuci u chart, onda bi to moglo da bude bas onako zesce.

Interesantne informacije u vezi zlata, uvek imaš nešto interesantno !
malimx6
(KOCOBO)
03. oktobar 2014. u 16.41
nisam trenutno u gasu. Imam veoma malo HOU koje držim. HOD sam prerano prodao. WCP i dalje pratim. DGC takođe i dalje pratim, kao i BTO. Gledajuci grafikon za zlato i naftu, postaju oversold. Zlato je pogotovu oversold ali ću sacekati još da vidim kako će se kretati.
LOR koji se sada zove APS sam prestao da pratim jedno vrijeme i danas je presao 60c. jbga.

Procitao sam da je Warren Buffet ulozio milijarde u automobilski sektor. ACQ.to skace k'o lud ovih dana. Kakva su vasa mišljenja?
Meni izgleda da ljudi ipak neće imati para za nova vozila tako da će vozni park da ostari i biće potraznje za dijelovima.
malimx6
(KOCOBO)
03. oktobar 2014. u 16.44
taurus, vidim da je NBD po drugi put se odbio od ~22.15 i to bas danas. izgleda mi da će otici opet min do 24-25$.

kakva su mišljenja što se tiče nekretnina? Da li mislite da će biti potraznje za kucama ili da će malo ipak da opadne? Jesen je i posle proljeca kuce se najbolje tada prodaju, međutim zima dolazi i prodaja može opet da stane, sto bi znacilo da bi nbd otisao dole, zar ne?
malimx6
(KOCOBO)
03. oktobar 2014. u 19.21
taurus, da li si i dalje mišljenja da će gas ići još na dole? kad pogledam grafikon ne izgleda mi kao da će ići dole ispod 3.8.
Taurus
03. oktobar 2014. u 20.31
Mislim da će gas teško padati i do 3.90 osim ako nas ne iznenadi neka blaga zima. Meni je svejedno, sada pratim trend i tako ulazim. Prošle sedmice gas je isao na gore svaki dan od četvrtka do srede i tada je već bilo jasno da će pasti, i bilo je logicno uci u DGAZ.
Trenutno trejdam uglavnom za UGAZ jer se brze pomera cena, lakse i brze se može uci i izaci, ali i sigurnije je posto eto dolazi zima i trend bi trebao da bude na gore.

U naftu nisam usao iako sam ranije najavljivao da ću uci ako dodje na 90 dolara ili nize. Sve sirovine je sigurnije ulaziti na gore, nafta će sigurnio opet nekada preci 100 dolara ali meni je to sporo i monotono, zbog toga vise volim gas i zbog toga sam usao u UGAZ/DGAZ jer je laverage 3x.
Taurus
03. oktobar 2014. u 20.48
Šta radi Warren Buffet je apsolutno nebitno. Mi nismo ni u sličnoj poziciji niti imamo iste ciljeve. On ima veci problem kako da sacuva novac nego kako da napravi. On kupuje velike i sigurne kompanije koje pomeraju market i zato uvek pobedi index, usput kupi dividende i to mu je dovoljno. Za razliku, oni nasi indexovci drže i dobre i loše kompanije i nemaju dividende, to je velika razlika ali...

Kad već pominjem dividende. NBD ako kupis po ovoj ceni isplacuje preko 10% dividende. Njih bi mogao drzati na duzi rok tj. kakav RSP account.
Za sada drvna industrija i real estate u USA su sigurni mada sam čuo da će verovatno za dve godine ponovo doći do pada. To sad niko ne zna tačno ali bi trebalo pratiti.Gde god cena da ide ti uvek imaš od NBD svojih 10% godisnje, milina. Mislim, nije zagarantovano, ali mislim da je jako sigurna i cvrsta kompanija.

Istorijski gledano, ako berza pocne da pada, investitori će povlaciti kesh i verovatno pojacano kupovati zlato, zato bi verovatno valjalo još malo sacekati sa kupovinom akcija rudarskih kompanija ali to je samo neko moje mišljenje.
Taurus
03. oktobar 2014. u 20.52
Bilo koju akciju da kupis za long term, gledaj da ti ne prelazi 5% od ukupnog portfolija.
Taurus
03. oktobar 2014. u 21.35
Jedan interesantan i edukativan clanak za NG i zašto je bullish trend

http://marketrealist.com/2014/10/outlook-natural-gas-prices-still-bullish/
malimx6
(KOCOBO)
03. oktobar 2014. u 23.30
teško je reći da li će gas ići na gore kao prošle zime i da li će zima biti jaka kao prošla. Cinjenica je da je skladiste trenutno na 3100 sto je veoma blizu onih 3600. Ovaj vikend će biti hladniji međutim narednih dana će temp opet otici na gore malo. Znaci sa ovim tempom bi trebalo narednih mjesec dana da se ubaci bar 300-400 još u skladiste. E onda sve zavisi kakav će ostatak godine biti. Ako ne bude jako hladno i proizvodnja ostane kao sada, ubacuju i po 20-50 u skladiste svake sedmice, onda će sigurno preci onih 3600 do kraja godine. Ako zima ne bude jaka onda ne vidim da će gas preci 4.2. Zato najbolje ga igrati na kratkorocno dok se ne vidi kakva će zima biti. Ako ova zima ne bude ista kao ona, onda može biti ono 'cijena ide dole jer je optimizam visok - dokazano je da se skladiste može napuniti i posle najgore zime'
Taurus
04. oktobar 2014. u 08.07
Kako pokazuju prognoze, trenutno je hladnije samo kod nas i u srednjoj Americi dok je na zapadu dosta toplije.
Mnogi ocekuju sličnu situaciju kao prošle godine i zato se pojavilo toliko „bulls” jer svi hoće da udju na vreme i zato su podigli cenu.

Ja sam nasao juče jedan sajt koji prognozira „bearish” midijum trend. Oni upozoravaju bas na to da će se rezerve do 1.novembra napuniti i preci nivo od prošle godine. Pošto je cena dobra, proizvodjaci koriste situaciju. I onda u slučaju blaze zime gas će naglo pasti.

Zato je najbolje raditi day trading i pratiti trend, međutim nekada pogresimo pa od day trejdera postanes swing trejder, pa ako ni to ne uspe onda postanes long term trader :)
malimx6
(KOCOBO)
04. oktobar 2014. u 22.07
jel možeš ostaviti taj sajt?
Taurus
04. oktobar 2014. u 23.36
Jedva sam ga pronasao. To je postavio onaj Murali Krishna na onom forumu za gas, njemu najviše verujem.
Videces dole na kraju sajta kaže :

While we can't discount the possibility of another jump in prices should the heating season begin with colder-than-normal temperatures, our medium-term outlook remains bearish.

http://www.hardassetsinvestor.com/features/6295-natgas-rally-attempt-foiled-by-massive-inventory-build.html... showall&fullart=1&start=3
Taurus
04. oktobar 2014. u 23.45
Vidi nešto, meni bi vise odgovaralo da gas skoci kao prošle godine ili još i vise. Ako pogledas cenu za UGAZ , trenutno je 15 dolara, a u februaru je bila presla i 40 dolara.

http://finance.yahoo.com/q?s=ugaz&ql=1

Dok za HNU koji je trenutno 12 dolara, cena u februaru bila tek 20 dolara

http://finance.yahoo.com/q?s=HNU.TO&ql=0

Zbog toga vise volim UGAZ nego HNU i upravo to mi je pomoglo da nadoknadim onaj gubitak koji sam napravio ranije, pricao sam ti...

Taurus
05. oktobar 2014. u 00.03
Ovo je koristan chart za gas, pokazuje i volume

http://www.barchart.com/interactive_charts/futures/NGX14
malimx6
(KOCOBO)
05. oktobar 2014. u 16.43
hvala za clanak taurus. Problem je sto i jedna i druga strana (bulls & beras) imaju dobre cinjenice zašto bi cijena trebala da ide gore ili dole. Gledajuci u grafikon, cijena bi trebala da ide na gore (higher highs and higher lows). sad trenutno treba pratiti gas i viditi u kom pravcu će krenuti. ako krene na gore onda će i ići gore.

jel taj grafikon na barchart real time kao na investing-u?

imaš i na stockcharts dobar grafikon, simbol je $natgas.
tu možeš i ultimate oscilator da stavis. Stavi ga na 4,8,16 i vidices da je ovaj zadnji skok na skoro 4.20 da je gas bio oversold. naravno, to je samo indikator i ne mora da znači da će tako uvjek biti. ako pogledas zadnji pad na 3.80, još oko $4 ultimate oscillator pokazuje oversold a gas onda padne na 3.80. Meni izgleda da na 'duzem periodu' ovaj indikator nije bas za ignorisati.
malimx6
(KOCOBO)
05. oktobar 2014. u 16.46
evo primer zašto rsi i ultimate oscilator mogu da omase. Pogledaj WPT.TO. Od početka sept pada. Znaci od $15 je pao na $8 i oba indikatora pokazuju oversold sve vrijeme, a cijena mu i dalje pada. Zato ne treba se oslanjati na te indikatore, ali nisu ni za ignorisanje bas.
Taurus
05. oktobar 2014. u 22.16
Upravo ta neizvesnost dali će biti hladnije ili ne, čini cenu ove sirovine da skace gode-dole vise nego bilo koja druga sirovina (volatility).

Upravo to je čini atraktivnom za trejdovanje. Ako pogledas kako je bilo zadnjih dva-tri meseca, bilo šta da si kupio uvek si mogao da napravis pare ili da izadnjes na nulu samo ako imaš strpljenja i sacekas malo.
Sad tu oko 4 dolara se lomi, tu je najteze predvideti kretanje ali zato kupis pola-pola i sacekas malo.

Primetio si da kretanje cene nema puno veze sa vremenom, sve se svodi na to da se mali investitori navuku da u pogresno vreme kupe ili prodaju, zbog toga ja ne pratim previse tehnicku analizu. Ako cena raste svaki dan do srede onda će u četvrtak pasti. Ako dva ili tri puta zaredom posle objavljivanja stanja cena ode recimo na gore onda će sledeći put sigurno uraditi suprotno. Dovoljno je da samo to pratis i da napravis dobre pare.

Mislim da onaj chart ne prati realno stanje ali na investingu ne daju volume a i to je važno. Znaci možeš ga koristiti samo kao dodatak.

Ja ću verovatno drzati 50% u long a drugih 50% shortovati samo kad cena značajnije ode gore nekoliko dana zaredom.
malimx6
(KOCOBO)
05. oktobar 2014. u 22.51
da, mislim da je strategija u pitanju i strpljenje.

na investingu ima volume, ali koliko sam primjetio zadnja 3 dana ne pokazuje. na stockcharts imaš volume.

pogledacu i na barchart isto. tamo na barchart ima neki njihov indikator, mislim da se zove trendspotter, nije los.
Taurus
06. oktobar 2014. u 07.10
Ja nisam toliko obracao paznju na volume ali je velika razlika ako se cena naglo pomera uz veliki volume ili mali. Ako je mali volume onda ja verovatno manipulacija. Cesto se cena naglo pomera posle 2PM. Nisam siguran zašto to rade ali pretpostavljam da hoće da pokupe pare azijcima. Njihova berza se zatvori u to vreme i ne mogu da trejduju do sledećeg dana.
Evo jutros cena pala. Ja imam 3000 DGAZ od petka, ako ovako ostane biće dobro. Ovo bi ponovo mogla biti dobra pozicija da se udje na long, ali oprezno, samo po malo !
Taurus
06. oktobar 2014. u 07.21
Amerikanci su majstori da svaku vest naprave dramaticnu, ali evo ovde najavljuju da bi nafta mogla da padne na 75 dolara. To bi bila odlicna pozicija da se udje na long. To se ne desava često.
Ako otovis ovaj sajt, pogledaj i video na početku, interesantan je.

http://www.cnbc.com/id/102054685#.
fcuk
(A)
06. oktobar 2014. u 20.25
Kako kupiti naftu? Hvala
Taurus
06. oktobar 2014. u 20.41
Mi je možemo kupiti jedino preko ETF-s. Znaci ako imaš otvoren racun za trejding onda možeš da je kupis kao bilo koju akciju ili „sheru” kako nasi kažu :)

Evo pogledaj ovaj sajt, ako mislis da će cena nafte ići na gore onda kupis HOU.T ako mislis da će ići na dole onda kupis HOD.T

http://finance.yahoo.com/q?s=HOU.TO&ql=1
Taurus
06. oktobar 2014. u 21.08
Malime, jesi video kako sam danas dobro prosao sa gasom. Dok je HND bio +6% , onaj DGAZ otisao preko 9% , u jednom momentu je bio i preko 10% ali ja sam već bio prodao svoje.
Nije loše za jedan dan !
fcuk
(A)
06. oktobar 2014. u 22.22
A šta je sa Forex-om može li tamo?
Taurus
07. oktobar 2014. u 06.13
Može, ali sve te sirovine, kao i forex, su za trejding a ne za long term investing. Cena ide gore dole i ti samo treba da procenis kad uci i kad izaci. Sto god je veci volatility to je bolje za trejding. Zbog toga je gas najbolji za trejding. Kod forexa su mala pomeranja i zato bi morao da udjes sa velikom kolicinom novca... ali ja to nisam nikada radio i nemam nikakvog iskustva.

U sustini nije bitno šta radis, vaznoj je samo da zaradis nešto za sebe. Odaberes ono sto ti najviše odgovara tj. gde mislis da ćeš najbolje zaraditi it to je to.

Ljudi rade i sa kafom, sojom, kukuruzom ... možda i sa svinjskim polutkama ... ali sve to samo na papiru.
malimx6
(KOCOBO)
07. oktobar 2014. u 06.27
da, video sam da je gas pao. dgaz ne pratim jer ne kupujem. vise me sada brine nafta nego gas.
Taurus
07. oktobar 2014. u 20.10
Samo za informaciju.
Svaki put kad je gas napravio veliko pomeranje, odmah sledeći dan je dolazilo do korekcije. Ja sam juče kupio UGAZ, ne nešto puno, ali drago mi je bilo da sam opet pogodio pravac.
Ako i sutra cena ode gore, onda će u četvratk na izvestaju sigurno pasti.

Znam da trenutno ne kupujes gas, ali prati da znaš jednog dana ako opet uletis :)
malimx6
(KOCOBO)
07. oktobar 2014. u 21.54
pratim, ali ja ne vidim ono sto ti vidis :)
Taurus
08. oktobar 2014. u 07.00
Vidim to što vidim, ali ako gas danas ode dole onda ne znam šta da prognoziram za četvrtak.
Izasla je estimate lista, neki predvidjaju čak +118 injection dok je sredina oko 109-110.
Taurus
08. oktobar 2014. u 21.56
Malime,
Vidim ona dvojica zlobnika se opet vesele tudjoj nesreci. Kakvi su to ljudi, šta je to djavolije u njima kad ih samo tudja nevolja raduje?!

Ne znam dali si usao u naftu ili nisi, ali ako jesi, ne sekiraj se. Cene sirovina su uvek isle i gore i dole, i to nikada nije prestalo.
I onaj Prerija sada sere, a on je upravo jednom kupio HOD i prodao na 4.50 tvrdeci da se tu pare ne mogu napraviti da nafta nikada neće pasti i razne druge teorije...
Iako je to tada kad ga je kupio bio potpuno pogresan potez , evo već danas taj HOD je presao 4.65.
Šta god da si uradio, samo budi strpljiv i sve će biti u redu. Nafta će možda pasti još, ali se tu neće zadrzati dugo. Vece su sanse da nafta dodje opet na 105 nego da padne na 65 dolara.
A onu dvojicu ne slusaj, njih će kazna stici kad-tad.
malimx6
(KOCOBO)
08. oktobar 2014. u 22.38
juče sam dokupio na 4.10 a danas na 3.90. Nadam se da će otici na $4 pa da prodam to od juče i danas a sa time sam spustio prosijek. Vidicemo šta će biti ovih dana, u svakom slučaju, nemam puno donica i u minusu sam samo $200
Ne znam šta pricas tačno, nisam procitao ništa od tog prerije i orisnog. Za orisnog sam imao postovanja dok nije pretjerao, prerija je vazda k'o ovca samo pratio orisnog, pa sad samo ignorisem šta oni pišu.
U pravu si, prerija se raduje tudjoj nesreci. Orisni ne bas toliko, ali je izgubio moje postovanje sa svojim pretjerivanjem.
Profesor-Kanada
(Profesor)
09. oktobar 2014. u 10.24

„Canadian crude oil exports to the United States hit
a record high of 3.25 million barrels per day
in the week ended Oct.3, 2014.”

Data: from the U.S. Energy Information Administration
Taurus
09. oktobar 2014. u 11.00
Kako ti to ocenjujes, kao bullish or bearish ?
malimx6
(KOCOBO)
09. oktobar 2014. u 12.06
izgleda mi da neće otici ispod 85.50 pa će se malo odskociti
Profesor-Kanada
(Profesor)
09. oktobar 2014. u 14.50

Lično tražim nekoliko faktora da bih odlucio pravac kretanja.
Nekada sam kupovao/prodavao naftu. Sada većinom opcije na
akcije.

Zanimljivo:

Benjamin Graham, Warren Buffett’s mentor, advised never
having less than 30% of your money in stocks.

Labud peva.
malimx6
(KOCOBO)
09. oktobar 2014. u 16.57
uhhh otislo na $85...izgleda da će ovo i sutra padati
danas nisam htio da dokupljujem, cekacu da vidim šta će biti. HOU je imao dosta veliki volume danas. vidicemo šta će biti sledeće sedmice.
Taurus
09. oktobar 2014. u 19.36
Profesore,
Danas sam proveo celo poslepodne napolju na suncu, setao se pored jezera i nećeš verovati,... video sam labudove :)

Nafta je odlično mesto za investiranje, pogotovo za ljude koji zbog posla ili drugih obaveza ne mogu da provedu ceo dan pored kompjutera jer ne pravi velike pomake u toku jednog dana, ali zato na duzi rok pravi daleko bolje rezultate nego fondovi. Za razliku od kompanija koje mogu da propadnu ili nestanu, nafte neće uskoro nestati.
Interesuje me šta se desava ali meni je to investiranje u naftu monotono, ja volim akciju, akcija je ono sto me čini srećnim i uspesnim !
Taurus
09. oktobar 2014. u 19.56
Malim: Ne znam šta pricas tačno, nisam procitao ništa od tog prerije i orisnog...
**********************************

Nema problema, nemoj ni da čitaš, ja ću ti reci:

Ništa posebno, ponasaju se onako očajnicki.
Prerija izgleda popizdeo sto smo mu dokazali da nije bio u pravu, HOD i danas otiasao gore, samo danas otisao za skoro 6% a on se kleo da to ne može. Dobro, nije to za svakoga, on voli penzionersko investiranje, iako do penzije ima još 25 godina, ako mogne i tada da se penzionise. Možda mu orisni pomogne, ko zna :)

Ne slaze se sa mnom da treba da budes strpljiv, navodno sad bi trebao da prodas naftu i da izgubis pare, verovato zato što je i on tako uradio, zašto bi ti sad bio bolji od njega. Kao, problem je da cekas i ništa ne radis, a oni to uporno tvrde svakog dana da se upravo tako investira kroz fondove, da ne poverujes...

Znaš kako ja njih zamišljam? Onako kao dva djavolcica koji sede pored vatre u mraku, trljaju ruke i smeju se kad naprave neko zlo ljudima.
Nije iznenadjenje, ali Orisni ne krije da voli poslove koji se rade oko bulje :)
malimx6
(KOCOBO)
09. oktobar 2014. u 22.59
kad volis akciju, pretpostavljam da mislis na NG!?
Pogledaj na fb na danasnjoj temi 2 videa od Cramer-a. Jedan sam ja ostavio, mada nije vezano za trenutnu cijenu gasa, a drugi je analiza gasa od prije par sedmica. Vrlo je interesantno. Ja cekam da vidim šta će da se desi sa gasom pa da uletim malo. Ali izgleda mi kao da će prvo pasti pa onda otici gore. Šta ti mislis?
Profesor-Kanada
(Profesor)
09. oktobar 2014. u 23.19

TYPES OF RISK:


BUSINESS RISK

COUNTRY RISK

EXCHANGE RATE RISK

FINANCIAL RISK

INFLATION RISK

INTEREST RATE RISK

LIQUIDITY RISK-MARKETABILITY RISK

MARKET RISK

POLITICAL RISK

SHARE-SPECIFIC RISK

TAXATION RISK

SHORTFALL RISK

Vrlo lako možemo da izaberemo koji su glavni rizici za pad
berse danas i u buduce.
malimx6
(KOCOBO)
09. oktobar 2014. u 23.28
pa koji su?
Profesor-Kanada
(Profesor)
09. oktobar 2014. u 23.54
Šta je tvoj licni izbor? Da vidimo selekciju od drugih
pre moga odgovora.
malimx6
(KOCOBO)
10. oktobar 2014. u 06.57
pa prica se da je trenutni rizik zbog kamatne stope.
Profesor-Kanada
(Profesor)
10. oktobar 2014. u 15.23
Pored tvoga navedenog rizika, možeš slobodno dodati još
6 do 8.

Germany (Country risk)

Industrial production just collapsed 4 percent in August,
the biggest drop since January 2009! Plus, business confidence
recently slumped to the lowest level in a year and a half.
malimx6
(KOCOBO)
10. oktobar 2014. u 15.37
hvala profesore.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Keychain ?
.