Diskusije : Berza

 Komentar
Copperfox Metals
Taurus
14. avgust 2014. u 22.53

OK, zavrsen je projekat za snadbevanje elektricnom energijom za buduce rudnike u regionu oko Schaft Creek-a u kojem je CUU obezbedio poziciju.

Za ovaj NTL projekat je potroseno 746 miliona dolara. Dali još neko sumnja da je ovo uzalud uradjeno i potroseno toliko novca, i da će CUU ostati neiskoristen ???

Power line completion celebrated todayAugust 13, 2014

THE OFFICIAL completion of BC Hydro’s Northwest Transmission Line was recognized today with a plaque unveiled at the crown corporation’s Skeena Substation, Kilometre 0 of the line which stretches 344 kilometres north of Terrace to a newly-built substation at Bob Quinn.

The $746 million 287 kilovolt line was energized last month with the goal of providing stable and affordable power to mining and other developments and to transmit power into the provincial grid from power projects in the region.
Prerija
15. avgust 2014. u 09.52
Nije u pitanju da li će CUU kopati bakar profitabilno ili ne. Pitanje je da li će investitori zaraditi pare. To sa individualnim akcijama je crap shoot. Imaš kompanija, koje kao Amazon, 10 godina nisu napravili profit ali je akcija porasla enormno. Ko će sada da pogadja to za svaku akciju? U Vegasu za takvo kladjenje ti makar ponude besplatno pice i svedski sto za $10.
Taurus
15. avgust 2014. u 10.52
Samo se ti tesi. Tako to izgleda kad nešto ne znaš.
CUU neće kopati bakar, oni nisu rudari, oni su istrazivaci i neće zaraditi pare kopajuci zemlju, nego će to prodati nekome ko to radi, a mi ćemo te pare podeliti.
Zato nemoj da se upustas u diskusiju kao orisni u nešto sto NE ZNaš.

Bolje vam je da diskutujete dali se „neznas” piše odvojeno ili zajedno:)
Prerija
15. avgust 2014. u 12.48
Pa gde je zapelo? (s prodajom)
Možda se kupcu nije svidela cena od $2. Evo sad ima 10 puta jeftinije ali izgleda mu i ovo skupljikavo.
Taurus
15. avgust 2014. u 13.15
Opet ?
Kakva 2 dolara ?
Pa ne prodaju oni svoje akcije, nego bakar, zlato i srebro u zemlji.
Akcije služe NAMA da znamo koliko kome kolaca pripada, razumes?
Prerija
15. avgust 2014. u 13.31
„Pa ne prodaju ONI svoje akcije”

Ko su ONI? Zar taj Ernesto ili kako se već zove vlasnik (orisni pomozi oko imena jer vidim da ti pratis situaciju) ne misli da prodaje svoje akcije? Sto onda kupuje ako ne misli da prodaje? Mnogo je ovo komplikovano sa individualnim akcijama.
Taurus
15. avgust 2014. u 17.15
Opet?
Uvek se zakacis oko pogresne reci!

Pod ONI, smatram kompaniju Copperfox, oni će da prodaju nalaziste a ja, Ernesto, Elmer i dr. smo samo shareholders-i.

Da bi mi shareholder-i dobili novac od prodaje SCHaft Creek-a, nije obavezno da moramo da prodamo naše shares.
Mi profit možemo da dobijemo u obliku dividende, a zadržimo akcije koliko ko ima, ko se tako odluci.

To će se verovatno tako i desiti jer Coppefox ima još dva nalazista u Arizoni, i sa prodajom Schaft Creek-a, kompanija se neće ugasiti.
Nalazista u Arizni su još profitabilnija, imaju veću koncentraciju tj. mineralizaciju nego Schaft Creek, ali je manji po velicini i postoji problem vode koja je neophodna prilikom proizvodnje bakra i ostalih metala. Ali ako ne razumes ni ovaj gornji deo komentara onda je besmisleno pisati ove daleko komplikovanije detalje za tebe.
Prerija
15. avgust 2014. u 17.43
kakva sad diviDenda? Kolika je to diviDenda na penny stock? Da li to sada dobijas? ili je to „Plan” ako neko od majorsa kupi CUU?

Priznajem ne znam ništa o mineralizaciji a nema ni nekog online „kursa” da se priucim.

Mada sam nešto nacuo da je to sa vodom veliki problem u Arizoni i Nevadi. Kaže Kalifornija im svu vodu usisala. Biće uzbudljiv finish sa ta dva preostala rudnika. cross fingers.
malimx6
(KOCOBO)
15. avgust 2014. u 19.45
prerija, ima jedan dobar kurs na internetu...zove se google.com

a dobro si primjetio, orisni prati cuu...sigurno postoji razlog, ali me ne interesuje, njegova stvar, nek radi šta hoće. I ja pratim cuu i tu nema ništa loše. Jedino je loše govoriti da nešto ne valja a pratiti.

a što se tiče dividende...kad je cuu dobio 20 miliona od teck-a kad su potpisali ugovor prošle godine, cuu je isplatio te pare kroz dividendu (tada sam i ja dobio te pare na racun). Možeš na google finance da pogledas grafikon, stavi na 1Y i vidis da ima dividenda isplacena.

uostalom, ostalim ljudima koji ovo čitaju bi vise savjetovao da razmisle o bilo kakvom ulaganju (i u pojedinacne dionice i u te indekse) jer ni jedno ni drugo nije med i mlijeko. Nek se niko ne zalijece sa CUU i HND a isto tako i sa indeksima, jer po mom mišljenju situacija na berzi je nejasna trenutno. Znam da je neko novi se ovde javio skoro i nadam se da se neće zalijetati i slusati neke komentare ovde a umjesto toga procitati neke knjige na temu berze i samo pratiti prije nego sto pocnu da ulazu pare.

Poz.
Prerija
15. avgust 2014. u 20.15
„prerija, ima jedan dobar kurs na internetu...zove se google.com”

Ma kakav Gugl Malime, vidis da Lada trazi „dobar kurs” već godinama i ne može da nadje. Meni treba nešto sa indikatorima, kao ovolko „mineralizacije” toliko će da poraste cena akcije..Da li ima tako nešto Malime?

„a što se tiče dividende”

Pa i ti si znaci kupio CUU zbog diviDende?

„i nadam se da se neće zalijetati i slusati neke komentare ovde a umjesto toga procitati neke knjige na temu berze”

Odličan savet. Ja imam 4 Pillars i resio sam ponovo da ga čitam. Da li imaš ti neku procitanu knjigu da posavetujes?
malimx6
(KOCOBO)
15. avgust 2014. u 20.49
ja cuu ne posjedujem. Trgovao sam s njim prošle godine.

google ima puno informacija, samo treba naći prave informacije. Nije lako.

ja u principu čitam TA knjige. Recimo, realista je ostavio jednu knjigu ovde, ja sam je čak nasao u pdf formatu i ostavio svima link da mogu da skinu i procitaju.
Trenutno (kad imam vremena) čitam jednu knjigu koja se zove „Trading ETFs Gaining an Edge with Technical Analysis, 2 edition”.

Takođe sam negdje nasao neku knjigu zove se „Technical-Analysis-of-the-Stock-Market” koja se sadrzi od poglavlja iz raznih knjiga. Dakle knjiga je od Wiley i tu naravno reklamiraju svoje neke knjige. Međutim, prvo poglavlje te knjige je zapravo poglavlje iz knjige „in the trading cockpit” i poglavlje se zove „developing your chart eye”. U tom jednom poglavlju sam naucio neke osnovne stvari i na osnovu toga sam kupio WCP i zaradio. Čak šta vise, izlazio sam iz WCP prerano i ako sam vidio po teorijama iz tog poglavlja da sam mogao da ostanem duže, ali sam se sluzio onom teorijom „ne iskusan sam, uzecu profit i zadovoljicu se”, a mogao sam stvarno vise da zaradim. Vidis, WCP kad sam kupio je bio perfektan grafikon za ucenje. i iz tog jednog poglavlja sam stvarno dosta naucio. Ono sto bi trebao da uradim je da kupim tu knjigu i čitavu je procitam, ali nema se vremena za sve. Da sam samo to jedno poglavlje procitao prošle godine, neke dionice koje sam kupovao u pogresno vrijeme, sigurno ne bi prodao ili bi kupio i bolje vrijeme, i ne bi izgubio pare. Znao bi uglavnom šta da gledam prije nego sto napravim odluku da kupim. Ali polako, biće drugi put :)
Sad mi je najveci problem kako da uradim screening i nađemneke dobre dionice, jer trenutno na način koji ja tražim, ništa ne vidim da je „sigurno” za kupiti. sve ide nešto lijevo desno.
I da, još da dodam, da sam procitao samo to jedno poglavlje prošle godine, sigurno bi kupio AC.B kada sam planirao da ga uzmem na 3.43 i zaradio bi tonu para u roku od nekih 6 mjeseci. Ali nisam znao šta da gledam i na osnovu čega da napravim odluku. Šta da se radi.
Prerija
15. avgust 2014. u 21.55
Malime evo ja sam izabrao neke knjige iz orisnovog linka.
1) Why Smart People Make Big Money Mistakes and How to Correct Them: Lessons from the Life-Changing Science of Behavioral Economics - by Gary Belsky and Thomas Gilovich. Updated version of this classic.
Vidim Toma Gilovic co author možda je iz nekih naših krajeva.

i ova mi se učinila interesantna pa sam i nju narucio:

2) Save Your Retirement: What to Do If You Haven't Saved Enough or If Your Investments Were Devastated by the Market Meltdown - by Frank Armstrong


Malim : „Sad mi je najveci problem kako da uradim screening i nađemneke dobre dionice, jer trenutno na način koji ja tražim, ništa ne vidim da je ”sigurno„ za kupiti. sve ide nešto lijevo desno.”

Pa možda je problem u tim „tehnicarskim” knjigama koje čitaš. Probaj neku od ovih knjiga.
malimx6
(KOCOBO)
15. avgust 2014. u 22.58
kao prvo, šta će meni knjiga koja govori šta da radim ako nisam dovoljno sacuvao za penziju kad ja imam vise do penzije nego koliko imam godina??

kao drugo, screening nema nikakve veze sa TA. Da znaš ista o TA, znao bi da pricas gluposti.
Taurus
15. avgust 2014. u 23.22
Malime, veceras je već kasno, sutra ujutro rano ustajem i idem na put ali kad se vratim, predlozicu ti nešto za screening, imam odličan predlog za to ali moram ti malo opsirnije objasniti.
Taurus
15. avgust 2014. u 23.35
Prerija, postoji knjiga koju sam ja procitao, zove se Junior Mining Investor, koja upravo objašnjava sve u vezi rudarstva koliko je potrebno nekom investitoru da zna kako da oceni koji junior ima potencijal, šta treba gledati, pa onda mineralizacija - How Much is enough itd...

Što se tiče nalazista u Arizoni, ja ne racunam na njih, kada se proda Schaft Creek ja ću verovatno prodati moje akcije. Tu pored nalazista u Arizoni, odmah pored njih, već postoji rudnik koji ima proizvodnju. Voda je problem, ali nije neresiv problem, svako novo nalaziste ima odredjene nedostatke, evo vidis koliko je para utoseno za elektricnu energiju za Schaft creek, ako ima racuna, dovesce se i voda ako je to jedini problem.

Na kraju sve se svodi koliko novca novom nalazistu treba uloziti odmah, koliko dugo treba da se povrati početni kapital i koliko dugo će kasnije praviti profit. Ako ima racuna onda ništa drugo nije važno.
Podrazumeva se da imaju sve ostale ekoloske dozvole.
malimx6
(KOCOBO)
15. avgust 2014. u 23.37
hvala Taurus
Taurus
16. avgust 2014. u 18.44
TA neće raditi za CUU jer kretanje cene (SP) ne određuje dnevni volume.

Evo da objasnim to, i zašto ja još uvek držim te akcije.

Kada dodje ozbiljni kupac za Schaft Creek (SC), razgovori se neće objavljivati, to je u interesu kupca koji ne želi da atrakta konkurenciju ali i po pravilima TSX berze. Kod kompanija koje nemaju jednog vecinskog akcionara, oni bi prihvatanje ponude verovatno ponudili svim akcionarima da glasaju uz preporuku rukovodstva dali je ponuda po njihovom mišljenju dobra ili nije.

Kod CUU, Ernesto ima preko 50% akcija i on može da donese odluku samostalno.
U oba slučaja, po pravili TSX-a, oni moraju to objaviti kroz zvanicnu vest tako da svi akcionari imaju sansu da vest cuju u isto vreme, obično je to rano ujutro pre otvaranja berze ili po zatvaranju berze da bi akcionari imali vremena da razmisle, ali i da ne može da dodje do zloupotrebe insajderskih informacija. To TSX strogo nadgleda.

Kupac će ponuditi svoju cenu bez obzira koliko akcija ima u prometu, ali to je lako izracunati i cena CUU akcije će porasti do tog nivoa pre otvaranja berze i nećeš imati sansu da je kupis po danasnjoj ceni. Zašto bi neko prodao akciju po 20 centi ako za nju možeš u kratkom roku dobiti recimo 2 dolara. Zbog toga je ja držim jer ne želim da propustim voz.

CUU ima zavrsenu pozitivnu (profitabilnu) studiju Feasibility Study, plan koji sve u detalje opisuje, koliko ima čega, koliko šta kosta, šta sve treba da se uradi do početka proizvodnje, koliko novca itd.. sve.

Po toj studiji, negde oko 30% nalazista nije ukljuceno u obracun jer prema zakonima rudarske industrije, taj veliki kamen nije u potpunosti ispitan i potvrdjen. Nisu mogli da ga izbuse u potpunosti zbog nepristupacnosti terena.

Po onome sto su nam prihvatilin, vrednost nalazista kad se podeli sa brojem akcija mi dobijamo cenu od $1.30 do 1.50 . Kompanije koje se bave rudarstvom znaju o cemu se radi i Elmer je rekao da to neće dati besplatno nego će ga unovciti. Ako se ukljuci i tih 30% koji imaju odličnu mineralizaciju, nasa vrednost po jednoj akciji je minimalno 2 dolara.

Za otvaranje rudnika će trebati 5 godina, eventualna ponuda treba da reflektuje cene metala u buducnosti, koje će verovatno biti vise, pa bi i zbog toga ponuda mogla da bude veca jer su za kalkulacije koristene cene metala od pre dve godine.

Zbog toga danasnja cena akcije nije bitna, dali je to 20 centi ili 50, to apsolutno nema nikakve veze, ako padne na 5 centi to može da bude samo bolje za one koji znaju o cemu se radi, da dokupe još. To je ono sto Orisni NE ZNA pa se lepi za trenutnu cenu akcije, a zbog ljubomore i pakosti samo piše loše stvari o toj kompaniji.

Zbog toga je trenutno mali dnevni promet (volume) jer neko možda prodaje male kolicine akcija iz drugih razloga. Vecina akcionera ih ne prodaje jer je u opticaju 400 miliona akcija, znaci uglavno svi drže i cekaju.

CUU je jedno od najvecih nalazista bakra u Severnoj Americi, nema ekoloskih problema, ima saglasnost indijanaca i vlade BC. Nalazi se u politicki stabilnoj Kanadi. Rudnik će biti profitabilan, za početak radova je bilo potrebno dovesti struju, obezbediti luku i napraviti put koji se još treba uraditi.

Teck, kao jedna od najvecih rudarskih kompanija u svetu je vlasnik 75% nalazista. Da bi CUU propao ne iskoristen i akcije propale, ... jako su male sanse.

dirty_sanchez
(beskućnik)
17. avgust 2014. u 13.52
zna li se ko su potencijalni kupci i za koliko vremena se ocekuje/u ponuda/e
malimx6
(KOCOBO)
17. avgust 2014. u 18.49
pa da se zna onda bi svi kupovali cuu i isao bi gore
Taurus
17. avgust 2014. u 21.19
Malim je u pravu, to niko ne zna. Takve informacije se neće moći saznati od bilo koga jer će se raditi o milijardama dolara.
Po pravilu berze, svi akcionari moraju imati isti pristup informacijama i svaka vest koja može imati uticaja na kretanje cene akcije se mora objaviti sluzbeno, i ne dok je market otvoren.

Svake godine se održava sajam rudarstva u Torontu. Ja sam bio dva puta i razgovarao sa celnim ljudima kompanije. Oni kažu da su imali interesovanje raznih kompanija, ali oni neće da to prodaju za male pare zbog trenutne krize metala i niske cene zlata.

Jedini eventualni signal da se uleti u CUU (pre nego sto bude kasno) bi mogao biti onda kada Teck objavi da kreće u otvaranje rudnika. Rekao sam da je Teck rudarski gigant, i oni će biti operatori, a ne Coppefox.
Teck će snositi sve troskove otvaranja tj. CAPEX koji prema zavrsenoj studiji iznosi oko 3.4 milijarde dolara.
Copperfox može da zadrzi svoj deo i da mi samo kupimo 25% ukupnog prihoda sledećih 100 godina, ili da to prodamo nekome ko bi bio partner teck-u i prepustio njima da se dogovaraju šta da rade dalje.

Čuli smo vest, ali ne potvrdjenu, da Teck planira da od 2020. godine poveca proizvodnju bakra. Ako je to tačno, oni bi mogli sledeće godine da krenu u otvaranje rudnika. Kada se to desi, nama će biti daleko lakse da prodamo naših 25% nalazista.

Nadam se da sam bar nešto pomogao. Ako imaš bilo koja druga pitanja slobodno pitaj.
norijega
18. avgust 2014. u 16.21
@Taurus
„Čuli smo vest, ali ne potvrdjenu, da Teck planira da od 2020. godine poveca proizvodnju bakra.”

Taurus, gde si čuo ovo? Ako je ovo tačno, onda smo relativno blizu tekove odluke o otvaranju rudnika.
Taurus
18. avgust 2014. u 18.13
Čuo sam na Agori, poneka odem malo tamo da vidim šta pišu. Zbog toga sam napomenuo da je vest NE proverena.
Ja je nisam proveravao na zvanicnom sajtu Teck-a ili bilo gde drugo jer mogu da cekam koliko bude potrebno. Kad bude biće.
Kakav je tvoj plan?

norijega
18. avgust 2014. u 23.10
moj plan je da cekam, a u međuvremenu da još dokupim.
voleo bih da se to resi u narednih par godina, ali ako treba cekacu i deset godina.
dirty_sanchez
(beskućnik)
19. avgust 2014. u 18.48
hvala na informacijama Taurus
Taurus
26. avgust 2014. u 21.47
Još jedna dobra vest za CUU share holders.

Danas je potpisan agreement između Tahltan Central Council i Imperial Metals koji poseduju nalaziste u blizini Schaft Creek-a tj. Red Chris rudnika.

Tahltan su indijanci koji imaju kljucnu reč u odobravanju dali može da se otvara rudnik. Copperfox sa njima ima odlične odnose, sto je već poznato i od ranije, ovo danas je samo još jedan znak da verovatno ni nama neće praviti probleme.

http://www.biv.com/article/20140826/BIV0108/140829951/-1/BIV/imperial-metals-signs-agreement-with-tahltan-c entral-council-over-red
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.