Diskusije : Berza

 Komentar
Cuu. v?
orisni
(diskutant)
03. avgust 2014. u 00.16
Da li se i dalje prati ova akcija? Svojevremeno su se ovde javljali izvesni Karabaja i SME koji su pricali da je to najperspektivnija akcija u Kanadi, a bogami i na celom svetu. Da li je sad pravo vreme da se kupi CUU.V? Ili je vreme da se proda CUU.V?

Da li je neko nedavno zvao telefonom Dzejsona? Ako nemate vremena da ga lično zovete, mozete li da ostavite ovde broj, pa da ga mi zovemo?
malimx6
(KOCOBO)
03. avgust 2014. u 12.09
šta ga imaš zvati kad nisi zainteresovan da kupujes.

ja pratim trenutno kad te toliko interesuje. jel ti pratis berzu posto ulazes u indekse? berza krenula dole? koliko će ići dole? šta ti je plan sada? jel prodajes pa cekas da padne i ponovo kupis? ili mislis da će berza nastaviti da raste?
ako mislis da će nastaviti da raste, zašto mislis tako?
orisni
(diskutant)
03. avgust 2014. u 13.50
> šta ga imaš zvati kad nisi zainteresovan da kupujes.

Možda bih kupio ako mi Dzejson kaže da je to dobro i da se ocekuje nevidjeni rast. Koliko sam shvatio od SME i Karabaje, jedna od vaznih stvari u investiranju je da možeš telefonom da zoves ljude iz kompanije u koju investiras da ih pitas da li se ocekuje rast.

> jel ti pratis berzu posto ulazes u indekse?

Ne.

> berza krenula dole?

Okej, ako ti tako kažeš. Ja ne znam posto ne gledam.

> koliko će ići dole?

Nemam pojma, ni koliko dugo će padati ni koliko procenata će pasti.

> šta ti je plan sada?

Isti kao i uvek: investiram u berzu i obveznice prema tome koliko rizika mogu da podnesem i redovno rebalansiram, a NE pravim nikakve nagle promene u planu na osnovu nedavnih promena berze.

> jel prodajes pa cekas da padne i ponovo kupis?

Ne, ne prodajem (osim za rebalansiranje).

> ili mislis da će berza nastaviti da raste?

Nemam pojma hoće li na *kraci* rok da raste ili da pada.

> ako mislis da će nastaviti da raste, zašto mislis tako?

Mislim da na *duzi* rok berza ima veci *ocekivani* rast nego obveznice (ili zlato, nekretnine u Srbiji, gas, nafta, sume, kukuruz, svinjske polutke...) zato što je berza rizicnija i zato što je istorijski imala veci rast. To naravno ne garantuje da će berza uvek skociti vise. Zato investiram delom i u obveznice.

Kakav je tvoj plan?
Taurus
04. avgust 2014. u 07.42
Eto vidis Malime kakvo je to govno od coveka ! Sam sve kaže.
Ne prati on berzu nego samo ovu diskusiju sa temama za berzu, i prati dali ima koja nova tema da je usere ili neki novi clan da ga otera.

Ne prati berzu i nema pojma šta se desava ali se i dalje predstavlja kao najveci strucnjak i poznavalac berze. U sustini zna samo dobro da smrdi.

Ismejava se sa CUU zbog trenutne cene, a kad ga pitas za index onda prica „dugorocno”. Kad berza padne onda se hvali kako je to dobro za njih akumulatore, a kad cuu padne onda je to nešto sto njega čini „strucnjakom”

Ja i dalje kupujem CUU (kao i još nekoliko drugih juniora), meni te pare ne trebaju, ali kad se jednog dana to proda onda će zarada biti 100 puta veca od index fondova, ali on to ne zna i to je ono sto ga yebe.

Na jednom registrovanom racunu imam 1000 shares HND koje trejdam redovno, i prošlog meseca sam samo tu zaradio nešto preko 800 dolara, a za to sve kupio cuu. Znaci ne znam koliko je to u procentima, niti me interesuje, ja radje to merim u dolarima, i sve te nove CUU akcije mi dodju kao free.

Neće ovo stanje sa metalima još dugo ovako trajati, sve ima svoj ciklus, svakog dana se izdvajaju clanci sa takvim naslovima:

The Globe and Mail
Bargains abound in rebounding base metals sector

http://www.theglobeandmail.com/globe-investor/investment-ideas/bargains-abound-in-rebounding-base-metals-se... r/article19880888/#dashboard/alerts

malimx6
(KOCOBO)
04. avgust 2014. u 15.51
orisni, negdje sam nedavno procitao da i ako je sp500 record high, kad se uracuna inflacija, zapravo je naprotiv. Vidis, ja se u to ne razumijem, i zato neću SVE svoje pare da rizikujem. Radije bi naucio da sam trgujem nego da se oslanjam na istorijske podatke berze kao ti. Tako da ja nemam neki plan bas. Kao sto sam već pisao, kroz penzioni fond odvajam 3% plate a dobijem 6% od firme. Ono sto sam ustedio za tfsa da se igram tj. ucim to je samo za to. Ostalo ide u kredit, mene, putovanja itd. Ti koliko sam primjetio ulazes na slijepo. Jednostavno te boli briga šta nosi sutra. Ali sve ima svoje cikluse, tako i berza.
skoro sam negdje procitao i kaže, market ALWAYS comes back to mean.

U redu je uloziti u te indekse jer nećeš da se bakces sa svim glupostima, problem je sto kad ti pare budu trebale a berza padne i odes u minus ili sve sto si zaradio se bukvalno izbrise...a tebi pare trebaju. šta onda?

malimx6
(KOCOBO)
04. avgust 2014. u 15.54
uostalom, s tobom se stalno ista prica vrti. sve u krug. kao i berza lol
ne vidim razlog sto postavljas ovakve teme i bezveze trosis vrijeme kad smo kroz ovo sve već prošli.
orisni
(diskutant)
04. avgust 2014. u 16.11
@malimx6
> i ako je sp500 record high, kad se uracuna inflacija, zapravo je naprotiv.
Naprotiv, šta: sad je „record low”?! WTF?!

> Vidis, ja se u to ne razumijem
Vidim ja iz tvog pisanja da se ti ne razumes. Ali je veci problem što ne postoji volja/zelja da ti zaista naucis kako to radi.

> i zato neću SVE svoje pare da rizikujem.
WTF?! Ti sve svoje pare rizikujes, na jedan način ili na drugi. I kad ih držiš u banci ti rizikujes da ih obezvredi inflacija, da ti država uzme pare kroz nacionalizaciju, da zaboravis sifru da se ulogujes u banku...

> Radije bi naucio da sam trgujem nego da se oslanjam na istorijske podatke berze kao ti.
WTF?! O cemu ti pricas?

> Tako da ja nemam neki plan bas.
Da, i to se (nazalost!) vidi iz tvog pisanja.

> Ti koliko sam primjetio ulazes na slijepo.
Okej, ako ti tako kažeš. :)

> market ALWAYS comes back to mean.
Pa šta to znaci? Jesi li to naucio napamet ili sa razumevanjem?

> kad ti pare budu trebale a berza padne i odes u minus
Prebacivacu vremenom pare sa berze na fiksan prinos (obveznice, a potom i „money market” ili CD) tako da kad mi pare budu trebale, one neće biti na berzi. To ti je osnovna stvar oko investiranja koju ti ne razumes. Znaš li uopste šta su obveznice?

> ne vidim razlog sto postavljas ovakve teme i bezveze
Pa cekam pravi trenutak da udjem u CUU.V. Da li sad treba sve pare staviti u CUU.V? Ili se ceka još da padne/skoci?
malimx6
(KOCOBO)
04. avgust 2014. u 23.12
opet sve ovo na novo...
k'o neki papagaj si, samo se ponavljas.

i totalno upropastis smisao recenice, isjeces jedan dio i uhvatis se taj dio recenice kao pijan plota.
kao da si imao treninge na si en en-u

kad ti ulazes dugorocno (na 30+ godina) onda kupi cuu i cekaj toliko. zašto cekas PRAVI trenutak!?

aj' zdravo
orisni
(diskutant)
05. avgust 2014. u 00.47
@malimx6
Nisi odgovorio znaš li šta je obveznica.

Nisi napisao kako si uradio racun da dobijes 6% zarade ako ti penzioni fond kaže 10% zarade.

Ne znam kako možemo da diskutujemo ako ti selektivno izbegavas odgovore.

> kad ti ulazes dugorocno (na 30+ godina) onda kupi cuu i cekaj toliko.

Razlog zašto ne bih kupovao jednu akciju (ili mali broj akcija) na 30 godina je sto ta akcija može da ode daleko losije nego indeks (ili daleko bolje). Zato uzmem indeks, držim 30 godina, i imam natprosecne rezultate (nakon troskova). Meni ne treba vise od toga da bih ostvario svoje finansijske ciljeve. Ti to možeš zvati „investiranje na slepo”.

Kad smo već kod investiranja na slepo, znaš li u šta je ulozen tvoj penzioni fond? Znaš li koje mogućnosti ulaganja uopste imaš tamo i kako si izabrao bas to u šta je ulozen sada?
Taurus
05. avgust 2014. u 17.24
Malime,
ja mislim da je razlog za razlicite procente u tome sto oni pokazu koliko je fond zaradio pre nego sto sebi malo zakinu, znaci pre troskova.
Možda je fond zaradio 10%, oni sebi uzeli 4% a tebi ostalo 6% da budes srećan i da cutis, da ništa ne pitas, jer je sve legalno.
Prerija
05. avgust 2014. u 21.35
nemoguće da je 4% razlike radi plate sekretarice koja tu radi u hjuman resorsu :)

ja bih odsetao do racunovodstva cisto da proverim. Ipak 4% na 30 godina može da bude razlika između Vrnjacke Banje i Sejshela u penziji.
orisni
(diskutant)
06. avgust 2014. u 03.06
> ja bih odsetao do racunovodstva cisto da proverim
Ne skodi da pita, ali ne verujem da racunovodstvo iz njegove firme radi te racune. Pretpostavljam da su „outsource”-ovali vodjenje penzionog programa nekome drugom.

Neka ostavi ovde podatke, pa možemo da sracunamo. Već sam pisao na drugoj temi da ne mora da ostavlja tacne brojke nego neka podeli/pomnozi sve iznose sa nekom konstantom.

@MalimX6: na tom penzionom programu imaš 10 puta (ili 100 puta?!) vise para nego ova sitna boranija sa kojom trgujes. Nije mi jasno kako možeš da ignorises te znatno vece pare i da te nije briga ni gde su ulozene ni kako, ni koje su mogućnosti za ulaganje, ni da li je to dobar plan sto imaš ili nije. A umesto toga posvecujes silno vreme i paznju tom znatno manjem iznosu kojim trgujes sa CUU.V, HND/HNU/HNL/HNR (ova dva poslednja su HN left i HN right)...
malimx6
(KOCOBO)
06. avgust 2014. u 23.13
orisni, nedavno sam dobio izvjestaj ali se iskreno ne sjecam kako se zovu te opcije. Imam obveznice i imam na berzu ulozeno, da li je na kanadskoj ili americkoj berzi, ne sjecam se ozbiljno. Ako te interesuije, dole negdje nize ima tema koju sam odavno otvorio i tražio pomoć, i tu ste mi ti i Taurus pomagali. Znam da mi je taurus predlozio neke stvari da izaberem i to sam i izabrao koliko se sjecam, a ti si potvrdio. Ne sjecam se, potrazi temu.
orisni
(diskutant)
06. avgust 2014. u 23.26
Na ovom forumu je vrlo teško traziti stare teme. To su tvoje pare, pa ako tebe nije mnogo briga gde su ulozene, onda je tek meni svejedno. Ali ako hoćeš da zaista ostavis ovde podatke, možda bi neko mogao da komentarise o tome šta imaš.

Za početak mogli bi da sracunamo da li ti je prinos bio 6% ili 10%. Zašto izbegavas da ostavis podatke? Kao sto rekoh, niko te ne pita da ostavis tačno koliko imaš para na tom penzionom programu. Uzmi sve brojke koje imaš tamo pa podeli sa nekim brojem i onda ostavio nešto ovako:

30.06.2013. imao $100
15.07.2013. uplatio $3
15.08.2013. uplatio $3
...
15.12.2013. uplatio $3
15.01.2014. uplatio $4 (povecao stednju za penziju zbog povecanja plate)
...
15.06.2014. uplatio $4
30.06.2014. imao $150
Taurus
12. avgust 2014. u 09.45
Za one koji nisu čuli o potencijalu Coppefox-a , preporucujem da se pogleda ovaj sajt:

http://www.copperfoxmetals.com/s/Home.asp

Bas lepe slike :)
Taurus
12. avgust 2014. u 21.27
Pricao sam sa Dzejsonom danas ... kako covek lepo prica...
orisni
(diskutant)
12. avgust 2014. u 22.04
Danas je CUU.V pao na 22c, minimum u proteklih 12 meseci (a i par godina pre toga). Da li je vreme da se sad udje u CUU.V sa svim parama? Ja imam milion dolara koje ne znam tačno gde da ulozim. Steta sto nema Karabaje da se javi da nam kaže nešto o geoloskom izvestaju za CUU.V. On je bas bio ekspert za citanje tih izvestaja. Možda on sad uziva negde na Karibima i zaboravio je na nas. Ili možda nema pristup Internetu kao ja kad odem na „Novi Zeland”. Po njegovoj prici, on je krenuo da prica o CUU.V kad je isti bio na 18c. Ako je zaista onda i bio investirao sve svoje pare u CUU.V, to je „odlicna” zarada od 22,2% (ali za par godina, ne znam tačno koliko). Znaci, ako je bio stavio milion dolara, zaradio je $222K. To su dobre pare. Mada, možda je i obrnuto. Možda su to loše pare; možda kad odbije porez i inflaciju, možda je $222K u stvari negativno :), ili možda je nešto tipa „pare decu kvare”.

Bas steta sto nema Karabaje i SME da se jave da nam kažu nešto o CUU.V. Kad je akcija kvalitetna, onda cena nije bitna. Najvaznije je biti zdrav.
orisni
(diskutant)
13. avgust 2014. u 13.37
CUU.V se drzi na 22c danas. Pratim trgovinu uzivo. Vrlo je napeto. Dobra akcija uvek privlaci dosta paznje. Bas mi je zao što se Karabaja i SME ne javljaju da kaže nešto više. Zna li neko da li je Karabaja okej?
orisni
(diskutant)
13. avgust 2014. u 23.39
Gledam sad CUU.V i piše da je cena 22,5c i danasnji skok 1c iliti 4,65%. Znači da je jucerasnja cena bila 21,5c. Da li je cena ove ackije zaista izrazena u delovima centa? Da li će uskoro da bude kao benzin na 21,9c? Ali dobro, sve dok ne padne na 17,9c dotle je Karabaja najveci investitor na ovom forumu a i sire. A i akcija je super. Skok od 4,65% za samo jedan dan je odličan. Neki indeksi ne naprave toliko ni za godinu dana. Ne znam da li je sad vreme da se sve pare stave u CUU.V. Steta sto nema Karabaje i SME da se jave.

@Prerija
Oprosti ako te nervira ovo moje pisanje o CUU.V, ali nemas pojma koliko smo mi ovde morali da čitamo od SME i Karabaje... i koliko oni nisu citali kad im je pisano koji je rizik ulaganja u pojedinacnu akciju. Neka ovde ostane barem zapisano za one nove koji možda nalete na forum. Ljudi, ne zalecite se u pojedinacne akcije ako ne shvatate koji je rizik ulaganja u to. Mislim da se barem 10-ak ljudi sa foruma zakucalo u tu akciju dok je skakala. Sad nema nikog da se javi da li je tu nešto izgubio, da li je izasao iz akcije, da li je prodao barem deo, da li sve drzi, koji je plan kad će da izadje...? Valjda svi cekaju da vaskrsne Karabaja i da kaže da li treba da se prodaje ili kupuje CUU.V.
orisni
(diskutant)
15. avgust 2014. u 06.32
Ne, ozbiljno, je li Karabaja okej? Zašto se više ne javlja?
Taurus
15. avgust 2014. u 07.57
>Neka ovde ostane barem zapisano za one nove koji možda nalete na forum. Ljudi, ne zalecite se u pojedinacne akcije ako ne shvatate koji je rizik ulaganja u to. <
***************************************

Neka ovde ostane zapisano i to da izvesni Orisni nikada nije investirao na berzi i nije kompetentan da prica o tim stvarima.

orisni
(diskutant)
15. avgust 2014. u 16.58
Drugari,
Drugari pioniri,
Drugari rudari,
Drugari geolozi,
Drugari ekonomisti,
Drugari priuceni geolozi a po obrazovanju ekonomisti,
Drugari i Drugarice,

Danas je CUU.V dotakao cenu od 21c. Nije na tome zavrsio dan nego se tokom dana povratio na 22c gde je bio i na početku dana. Ali je oko 14:30 (iliti 2:30pm po izgleda Istocnoamerickom vremenu, mada sam mislio da se sa CUU trguje u Vankuveru po Zapadnoamerickom vremenu) istrgovano sa 3500 akcija po ceni od 21c. Znaci, neko je uleteo sa dobrom parom od $735.00 (i slovima: sedamstotridesetpetdolarainulacenta) u CUU.V. Ne znam ko je bio toliko budala da prodaje tako kvalitetnu akciju po toj ceni. Ovaj sto je kupio je odlično prosao! Već do kraja dana je bio zaradio 1/21=4,76%, iliti čitavih $35.00 (i slovima: tridesetpetdolarainulacenti), naravno pre troskova trgovine, jer da zaista proda na 22c i odbije troskove kupovine i troskove prodaje, pa zatim plati porez (i naravno uracuna dnevnu inflaciju! :), bio bi skoro negativan.

Steta sto nema Karabaje i SME da nam napisu nešto o CUU.V, Copper Fox Metals (ili Copper Fox Minerals, kako se uopste kompanija zove, posto Jahu Fajnans pokazuje oba imena?!), Dzejsonu, Ernestu, geologiji...
Taurus
15. avgust 2014. u 17.25
Nemojte da verujete u ove podatke jer on to ocigledno ne zna ni da procita.
CUU je danas imao 158,000 prometa samo na TSX-u, ne treba zaboraviti da CUU trejduje i u Americi...

Evo mog dokaza:

http://web.tmxmoney.com/quote.php?qm_symbol=CUU
malimx6
(KOCOBO)
15. avgust 2014. u 19.53
čitam komentare na preskoke i mogu samo da kažem da me orisni dobro nasmijao lol

nego, u principu, orisni je u pravu...on negativise cuu jer je u downtrendu (zato sam na onoj drugoj temi i preporucio novim clanovima da ne ulazu dok bar neke osnovne stvari ne savladaju što se berze tiče). Međutim, cuu će se jednog dana oporaviti i otici će gore, kada, to je dobro pitanje. Ja vjerujem da se to neće samo prodati i objaviti već će tu da bude nekih drugih stvari i pokazace se kroz rast cijene i ogroman volume. Zato cuu treba pratiti i na treba se zalijetati.
orisni
(diskutant)
17. avgust 2014. u 15.56
@malimx6
> nego, u principu, orisni je u pravu...

Hvala. Znao sam ja će indeksi i kod tebe da pobede. :) Salim se, shvatam da pišes ovde o CUU.V, ali mene ta akcija ne zanima osim kao edukativan primer. Međutim, kad već priznaje da je Orisni u pravu, evo otvoricu novu temu da ti pokazem kako je teško pobediti indeks.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.