Diskusije : Berza

 Komentar
Hnd/hnu
malimx6
(KOCOBO)
18. jul 2014. u 22.58
Moram da otvorim ovu temu i da priznam da onaj hnd hnu nije los za trgovinu, čak i na duže staze. Da nisam prodao hnd, sad bi bio u dobrom plusu. Još bolje bi prosao da sam ga 10og februara prodao sa malom zaradom i onda sacekao malo i kupio ga za jeftino, međutim i ovako bi se isplatilo. Ali sva ona buka (orisni, prerija) kojima kad nešto ide gore oni se deru i govore da će ići još vise na gore, a kad ide na dole da će ići sve vise na dole, natjeralo me da razmišljam o prodaji jer su govorili da je pametno prodati po NAJBOLJOJ cijeni koju možeš da dobijes, a ne po kojoj hoćeš da dobijes.

Ali nema veze, ja sam prodao i samo sebe mogu da krivim za to. Vidicemo dokle će gas padati i koliko će kostati gas ove zime. Mogu ga pratiti još 6 mjeseci ako treba dok ne skontam kako se ponasa u svakoj sezoni, ali mi je takođe jasno da se ne ponasa isto svake godine.

Taurus, da li i dalje držiš hnd? I kada planiras da udjes u hnu?
Taurus
19. jul 2014. u 09.37
Držim i jedan i drugi. Trenutno u hnd imam oko 140 hiljada dolara, a u hnu nešto mamanje od 20 hiljada.
To znači da verujem da će gas još ići na dole. Zbog nize temperature, skladista se pune brze nego sto je obično.
malimx6
(KOCOBO)
21. jul 2014. u 21.15
izvini, ako smijem da pitam koliki ti je prosijek u hnu? i zašto si poceo da ga akumuliras ako mislis da će gas ići dole?
Taurus
21. jul 2014. u 22.16
Secas li se onoga: majstore, majstore kanta je busna... ili tako nekako

Ovo ti pišem zbog toga sto smo ponovo dosli na istu tj. nezavrsenu pricu da možeš da imaš negativan prosek a ti si u plusu. To je jako iznerviralo onu dvojicu, rekli su da je to nemoguće, a ja sam odgovorio da je to samo zbog toga sto oni to ne rade i to ne znaju.

Rekao bi i njima da su znali da se ponasaju kao sav normalan svet i da pitaju kao sto si i ti.

Trading platforma će preneti prosek na sledeći dan ako zadržiš bilo koji iznos pozicije ali će sve ponistiti ako ne prenosis i tako izgubi realni prosek.

Ja hnu nisam akumulirao, drzao sam ga za trading, obično po 1000 akcija. Uhvatilo me u raskoraku pre par dana kad je gas pao preko noćia ja nisam zatvorio poziciju i sad sam u minusu od zadnje kupovine. Nisam hteo da ga prodajem u slučaju da se cena vrati, ali za sada ću drzati dok se gas ne vrati bez obzira koliko trajalo jer se ne radi o nekom velikom iznosu.
malimx6
(KOCOBO)
21. jul 2014. u 22.24
pusti onu dvojicu...

taj negativan prosijek u plusu, jel mislis na ono 'imam xxxx hnu, gas ide gore, kupujem hnu primer $10 i prodajem za $11. i dalje je hnu u minusu ali je prosijek manji'?
malimx6
(KOCOBO)
21. jul 2014. u 22.28
btw, vidis da se sada ne javljaju na moju temu jer znaju da su se zafrkali a nagovarali su me da prodam po „najboljoj” cijeni jer je to „najpametnije sto je neko rekao”...navodno neka poznata osoba...ali nema veze, bilo i gotovo, ja sam kupio i ja sam prodao i ja sam kriv za to i niko drugi...sad idemo napred i cekamo priliku. zeznuo sam se sto nisam ostavio hnd kad sam ga ono jednom kupio i prodao sa jako malim profitom, al' šta sada. Prosijek mi bio nešto malo iznad $5 :(
fcuk
(A)
22. jul 2014. u 00.02
Mali tako djelujes neozibljno a ulazes u deonice. Nagovorio te ovaj nagovorio te onaj ili ti glumis ne znam šta je. Tebi ili su pare pale sa neba ili si dobio na lotu pa se igras. Predji u nešto šta razumes, retko je ko zaradio na deonicama. Deonice su kocka. Samo velike glavonje kupe pare.

Ili ako već prouci sam kompaniju, vidi šta se desava u svetu, dodji sam do zakljucka napravi neku strategiju i ako pogresis znaces sto si pogresio.

Ja lično mislim da će gas poskupiti do zime, ovo u Ukrajini se ne smiruje, doce zima, a Rusi mogu vrlo lako zavrnuti gas. Ko zna šta će sve tu biti. Eto neko logicno mišljenje od nekoga ko nikad nije ulago u deonice.

malimx6
(KOCOBO)
22. jul 2014. u 10.32
hmmm pa ako nikad nisi ulagao u dionice I mislis da je to kocka, zašto ovde dolazis? znam da svako ima pravo da radi šta hoće, mene samo interesuje zašto si ovde kad u to ne vjerujes?

pare sam zaradio.

što se gasa tiče, zašto mislis da ukrajina utice na gas u s.amer? pa I berze ignorisu situaciju u ukrajini I gazi, zašto bi gas u s.americi reagovao?
Taurus
22. jul 2014. u 12.41
Pošto samo „pratis” cenu gasa, ja bih ti preporucio da malo pogledas i kretanje cene nafte hou i hod.
Cena reaguje na politicke situacije oko bliskog istoka i drugih proizvodjaca nafte, ali ja bih recimo kupio hod (down) kad cena nafte predje 105 dolara, a još sigurniji bi bio kupiti hou (up) ako cena padne na nekih 80-85 dolara.
Cena ne skace kao kod gasa i treba ponekad cekati i malo duže da bi zaradio ali eto sam pogledaj pa odluci.
Moram opet pomenuti preriju, ali ne zato da bi ga kritikovao ili nešto slično, nego samo kao primer. On je kupio HOD na 85 dolara, znaci nadao se da će cena ići na dole, to je bilo pogresno, navodno nije izgubio pare ali je tako zakljucio da na pojedinacnim akcijama ne možeš zaraditi pare.
Znaci hod treba kupovati kad predje 105, tu skoro da ne možeš pogresiti. Trenutno je 102.50
malimx6
(KOCOBO)
22. jul 2014. u 17.20
znam za hod/hou, ali nisam uskocio kad je trebalo. nisam znao da je prerija kupovao hod ili šta već i onda ovde solio pamet drugima. To je interesantan podatak za koji nisam znao kad sam bio u hnd, ali dobro.

nisi mi rekao u vezi negativnog prosijeka?
Prerija
22. jul 2014. u 18.20
„nisam znao da je prerija kupovao hod ili šta već i onda ovde solio pamet drugima.”

Da li si ucio u skoli on pre pre Hrista i posle Hrista. E ta kupovina HOD je bila pre Hrista tj PRE nego sto sam uopste nešto znao za index fondove. Uradio sam jedan HOD trejd da vidim kako to ide i to je to. To je bilo negde u Augustu prošle godine pre nego sto sam i znao šta su uopste Index fondovi, a ti verovatno nisi ni bio na forumu ili si prespavao ali volis proizvoljno da lupetas da ja solim pamet drugima.

Pametnom je jedan trejd dovoljan da vidi da je to kocka. Bas kada sam ja kupio HOD to jest da se kladim da će nafta ići na dole, neko sranje se desilo na bliskom istoku (mislim da je bas nešto oko Sirije bilo) i nafta poletela do $113. I cekao sam posle 4 meseci do Decembra da prodam na break even. Znaci nema pravila. Znaci pitanja je sledeće: Da li ti imaš kristalnu kuglu da znaš kada će Izreal i Palestinci početi da se rokaju, da znaš kada će Irak ponovo da eksplodira itd itd..Nemas kristalnu kuglu. I nemas pojma kako će cena da se kreće. Ali ti bi da pokusas. Pa dobro nemam ja ništa protiv., nisu moje pare u pitanju.

Negde u Novembru prošle godine sam poceo da čitam o Indexima i mislim da se u tom nekom vremenu vratio i orisni na diskusije sa „Novog Zelanda” gde smo imali diskusije oko logike investiranja u Index fondove. i krajem decembra sam sve prebacio na Index i to mi je najbolji finansijski potez u zivotu. i moja kratka karijera trejdera je bila zavrsena i od tada sam samo investitor.
fcuk
(A)
22. jul 2014. u 21.47
Razmišljam ako gas u Evropi poskupi, poskupit će svuda u svjetu. Ispravite me ako gresim?

Pošto ja ni jedan trade nisam uradio a shvatio sam da je velika kocka, znači da sam naj pametniji:)
Taurus
22. jul 2014. u 21.57
nisi mi rekao u vezi negativnog prosijeka?
********************************************
Nije to ništa tako bitno, ne znam kako da ti objasnim, recimo jedan dan ti cena akcije ode na gore i ti je prodas, i zaradis 100 dolara. Sledećeg dana ponovo kupis tu istu akciju i ona ode u minus 10 dolara. Sad ti kompjuter pokazuje da si u minusu, čak ako je i prodas ti si ukupno u plusu 90 dolara, vrednost tvog portfolija je veca za 90 dolara, razumes.
Zbog toga ti ja nisam odgovorio pre neki dan kad si me pitao kolika mi je prosecna cena na hnu. Nisam odgovorio jer ti to ništa ne znaci, jer ne znaš koliko sam ja zaradio ili izgubio pre te zadnje kupovine.

Kakva je tvoja prognoza na gas, koliko mislis da će još padati?

A ti Prerija, pogledaj chart za HOU, mislim da si stvarno pogresio sto bar to nisi malo pratio i „usavrsio”. Nafta je daleko sigurnija za trgovanje nego gas, pogotovo kad jednom padne nisko.
Bar to je sigurno da će cena nafte generalno uvek polako ići na gore.
Evo ja sam upravo pogledao chart za HOU i vidim da je cena oko nove godine pala na 4 dolara, a pre par nedelja dostigla 5.50 , znaci čak i da nisi kupio po najnizoj ceni i prodao po najvisoj, zaradio bi bar 20% za pola godine. Znam da možda to sad ne zvuci nešto veliko, ali kumulativno na duzi period razlika je ogromna

Taurus
22. jul 2014. u 22.08
Razmišljam ako gas u Evropi poskupi, poskupit će svuda u svjetu. Ispravite me ako gresim?
***************************************
Mi trgujemo sa gasom sa Njujorske berze COMEX i to nema veze sa Evropskim tj. Ruskim gasom. Tamo je velika potraznja za gasom, a ovde ga ima previse, trenutna nalazista zadovoljavaju ovdasnje potrebe za sledećih 100 godina.
malimx6
(KOCOBO)
22. jul 2014. u 22.47
hahaha prerija...smijem se onom sto si novi zeland stavio pod znake navodnika :)))

prerija, ja te razumijem...probao bi ti opet da imaš para. I ja sam se smirio ali sam napravio „dobar” trejd sa wcp. Zeznuo sam se 2 puta sa wcp jer sam prerano prodao, i ako sve sto sam procitao za indikatore je tačno ali opet sam prerano prodao :( mogao sam još dosta da zaradim ali šta da se radi.

Što se tiče indeksa, ja isto imam ulozeno u indekse kroz penzioni fond. sad za sad ide na gore ali vidicemo koliko će dugo. kad to krene dole onda ide dole, isto kao i sve ostalo.

carobnu kuglu nemam, imaš li ti carobnu kuglu da nam kažeš kada će berza da se ponovo srusi??

taurus, gledao sam grafikon za gas. Imao je gap down prije koji dan i otisao je ispod trend line koji je poceo negdje 2012te. znaci taj trend line je 'broken'. sad kad gledam supports, vidim na oko 3.5 pa onda na oko 3.2. Teško je reci gdje će se zaustaviti, sve zavisi od vremena. Cinjenica je da je gas u roku od neke 3 sedmice pao preko 20% i da skoro nikako ne ide na gore već samo pada. To je ono sto si govorio tokom zime i ispostavilo se tačno. Ja sam imao strategiju tokom zime koju sam i nekako skontao (radio sam samo avg down) i onda sam sve pare ulozio i izgubio strpljenje. sad bi bio u dobrom plusu da nisam prodao :(
Ali sad mogu samo da cekam priliku za hnu.

da li znaš gdje se mogu naći istorijski vremenski podatci? Dakle, negdje gdje zima bila jako hladna, kakvo ljeto slijedi i kakva obično naredna zima slijedi?
malimx6
(KOCOBO)
22. jul 2014. u 22.49
takođe me interesuje gdje da nađemistorijske podatke za gas? ono dnevne cijene a ne mjesecne.

možda sam pitao već ali se nešto ne sjecam...
malimx6
(KOCOBO)
22. jul 2014. u 22.51
Taurus, posto si pisao ovde da imaš rental properties, da li si voljan da odgovoris na neka pitanja u vezi te teme? Pošto sam planirao možda i ja da rentam.
Prerija
23. jul 2014. u 00.24
@malim
ma imam ja para da opet „probam” ali zašto? to bi ionako radio sa sitnom lovom 1-2k i koja je to korist da zaradim 100-200 baka za drzanje stoka 3-4 meseca ako kojim slučajem omanem sa ulaskom u pravom trenutku. ne vidim rezon. Ja u indeksima imam sve svoje pare, za razliku od tebe koji trejduje sa možda 1k. ne moze to da bude nikako isto. da li bi ti mogao da stavis recimo sad lupam 100k na HND sutra?

„imaš li ti carobnu kuglu da nam kažeš kada će berza da se ponovo srusi??”

Nemam kuglu, ali za moj način investiranja mi ne treba jer ja ulazem svake 2 nedelje po malo. i tako na dugi rok 20-30 godina. To je cela srz onog sto hoću da kažem. To je sasvim drugacije ako ti ulozis recimo odjednom 100k na samo jedan stok recimo HND i neko sranje opet izbije na bliskom istoku. Kao sto vidis celokupna berza i dalje se drzi dok pojedini stokovi nenormalno variraju.

i pogledao sam sad taj gas na 5 godina. I tu ja uopste ne vidim neko sezonsko menjanje cene. Bio je skoro $8 u 2009 i onda je konstantno padao, i zimi i leti, do sredine 2011. i onda je bukvalno flat linija do kraja 2013. I onda je poceo da raste do $5 i sad zadnja 2 meseca poceo je da pada. Ja bukvalno ništa ne mogu da provalim koji je to seasonality i u kom trejding rangu sto ono najvaznije.

@Taurus
Za naftu nisam gledao chart ali onako iz secanja mislim da nikad nije isla ispod $95 bar u zadnjih 7-8 meseci i vrtela se do $105. To je $10 (10%) trejding range na pola godine. Po meni to nije to vredno tolikog rizika ako stavljas sve pare sto imam.
malimx6
(KOCOBO)
23. jul 2014. u 06.36
a da te pitam ovako...zašto u indekse ulazes svake 2 sedmice po malo a na pojedinacne dionice si ulazio sa SVIM parama odjednom?? zašto I njih nisi kupovao „pomalo”?
tu ti je I bila greška...

što se gasa tiče, promjenila se tehnologija pa je zato cijena pala. Gledaj kolika mu je cijena od kad je pala, znaci zadnje jedno 3-4 godine, I onda gledaj kakvo je vrijeme bilo tih godina I koliko je bilo u skladistu. znaci znamo da je ova Zima bila uzasno hladna I da su se skladista iscrpila I cijena je na kratko skocila preko $6.
sad tek vidim da bukvalno ništa ne znaš o gasu a do juče se na sva usta vikao kako je hladno, kako se skladista prazne I da će cijena ići gore I neće padati...zvucalo je kao da znaš šta pricas...
Taurus
23. jul 2014. u 10.05
Po meni to nije to vredno tolikog rizika
*********************************************
Vredno je rizika, i te kako !

Treba razumeti „power of compunding interest”.
Ukratko: razlika od 3 do 6% je duplo. Kroz 40 godina 6% će dati 4 puta veću zaradu, a ne samo duplo kako obično ljudi misle.
Ili, ako ti je return 5%, net return posle takse i inflacije 1%
Ako ti je return 6%, ostane ti 2%,
Ali nije to samo jedan procenat vise, nego ostane ti duplo vise.
Ovo je sve priblizno izracunato samo radi ilustracije koliko je važno boriti se za svaki procenat.

Nafta je u januaru bila oko 90 dolara i otisla na 105 ili ~15%.
HOU će to uduplati, tj. maksimalno bi zaradio 30% a ne 10 kako si gore izracunao.
Prerija
23. jul 2014. u 11.32
„zašto u indekse ulazes svake 2 sedmice po malo a na pojedinacne dionice si ulazio sa SVIM parama odjednom?? zašto I njih nisi kupovao ”pomalo„?”

Ti stvarno ne razumes ili se pravis lud. Ja ne vidim drugu mogućnost. Razlog zašto kupujes svake dve nedelje je zato što tako ti ide priliv od plate, i sa tom čestom kupovinom na duzi rok ti „peglas” prosek ako berza varira tj ako ima pada kao 2008. Ali to nije sustina: Sustina je sa koliko para ti investiras.
NIJE ISTO INVESTIRATI 1000k u individualni stok i 300.000k u Index Fond. Da li razumes?
Znaci pitanje koje ti uporno izbegavas da odgovoris je sledeće: Da li ćeš sutra da investiras 300.000k ( recimo da su to sve tvoje pare) na jedan HND ili recimo čak 5 tvojih stokova?

„sad tek vidim da bukvalno ništa ne znaš o gasu a do juče se na sva usta vikao kako je hladno, kako se skladista prazne I da će cijena ići gore I neće padati...”

Pa normalno da je zimi hladno na severnoj hemisferi. Šta si ocekivao?

„što se gasa tiče, promjenila se tehnologija pa je zato cijena pala.”

Ma šta se to promenilo. Ponavljas ko papagaj nešto sto procitas u nekim stock pick newsletters. Fracking tehnologija je koriscena još pre 50 godina. Ništa to novo nije. Drugi su razlozi zašto je to „predstavljeno” kao novi boom u zadnjih 5-6 godina, ali to nije tema ova diskusije.

@Taurus
„Ovo je sve priblizno izracunato samo radi ilustracije koliko je važno boriti se za svaki procenat.”

Slazem se. Meni je važan svaki procenat. Razlika između 3% i 5% procenta prinosa na 20 godina je skoro 1 milion dolara.

„tj. maksimalno bi zaradio 30% a ne 10 kako si gore izracunao.”

To je zato što je taj HOU leveraged ETF, a ne zato što je toliko porasla nafta.
Taurus
23. jul 2014. u 12.46
Pa to ti ja i govorim, kažeš 10% nije vredno rizika. Nije 10 nego 30, a i nije veliki rizik. Znamo da nafte neće nestati uskoro, možda je malo rizicnije igrati na dole, ali jednom kad cena padne, igrati na gore je samo pitanje vremena koliko dugo će trebati cekati i ništa vise.
malimx6
(KOCOBO)
23. jul 2014. u 15.20
pa može da postoji 1000 godina ali ako se primjenjuje zadnjih par godina i daje rezultate, kakvu tebi razliku pravi da li to postoji 5 ili 500 godina?? bitno je da sa manje busotina mogu vise gasa da izvuku. I to je ono sto je oborilo cijenu gasa. Sad će gas da ide polako na gore zbog sve vece i vece potraznje. Znaci za, ne sjecam se koliko, 20g biće 10 milijardi ljudi ili tako nešto je pisalo. znaci biće vise gasa potrebno. hidroelektrane će sve vise da koriste gas. ako pocnu da izvoze lng, gas ide gore.
Tako da meni nije jasnos ta tebi nije jasno.
naravno nije to sve tako jednostavno, ima tu drugih faktora.

A to da li bi ja ulozio 300K u hnd? pa ne bi ulozio 300K ni u indekse. A u hnd bi ulozio ako bi sa manjom sumom bio uspjesan, onda bi povecavao.

Vise mi lici da si ti onaj koji nije shvatio šta sam htio da kažem.
Nisi trebao sa jednom sumom da uletis u hod već si trebao malo po malo da kupujes i da spustas prosijek, i da preprodajes još dok si u minusu, ono o cemu je taurus govorio. Dakle to zahtjeva vrijeme da se prati, dok ti indekse ne pratis, već samo dokupljujes. Sto je sasvim ok. ja svoj penzioni fond nisam pogledao mjesecima, i prije koji dan dobijem izvjestaj. U izvjestaju piše da sam u zadnjih godinu dana zaradio 10%!!! ja kako god preracunam ja sam dobio 6%. tako da mi ti njihovi izvjestaji nisu uopste jasni. jednom ću ih nazvati da ih pitam ali 2/3 para ubacuje firma tako da mi je svejedno iskreno. Moje pare sto sam ja ubacio su tu, bez obizira da li ide na gore ili na dole. Sigurno ako berza padne neću izgubiti vise od 2/3, znaci moje pare će uvjek biti tu.
Taurus
30. jul 2014. u 15.37
Nafta pada i danas.
HOD.TO je za 5 dana zaradio 6%

http://finance.yahoo.com/echarts?s=hod.to
fcuk
(A)
30. jul 2014. u 21.14
Kako da ulozim u Ruski gas?
malimx6
(KOCOBO)
30. jul 2014. u 22.46
zašto u ruski gas?

nisam pratio naftu, teško procijeniti da li će sada padati ili ići gore. U lijbiji pobunjenici još drže tamo ta neka naftna polja i obecavaju da će pustiti proizvodnju, a teško je reci šta će biti. Na osnovu čega si zakljucio da će padati cijena nafte?
Prerija
30. jul 2014. u 23.32

imaš na MICEH, na London stock exchange a mislim da ima neki Gazprom ticker i na NASDAQ. ma da šta znam to je opet samo jedan commodity, nemas diversifikaciju.

vidis ovo sa naftamom, Irak i Libija gori a nafta pala. maltene jedino da ko George Constanca iz Sainfielda, da radis sve suprotno od normalnog pa ćeš potrefiti. LOL
Taurus
31. jul 2014. u 07.55
Na osnovu čega si zakljucio da će padati cijena nafte?
******************************************

Ne znam kome je ovo pitanje upuceno ali ja sam zakljucio da će nafta padati prvenstveno na osnovu tehnicke analize tj. gledajuci u chart.

Kao drugi razlog mislim da će cena nafte padati zbog Rusjije. To sto neko sada proizvodi vise ili manje nafte nebi trebalo da bude razlog da cena raste ili pada. Nafte ima dovoljno u rezervama, niko ne zavisi od trenutne situacije u Libiji ili negde drugo. Misalim da se radi na tome da se Rusiji nanosi steta. Nebi me iznenadilo da nafta padne i na 80 dolara.
Sud u Strazuru svaku presudu donosi na stetu Rusije.
Ovako danas piše:
NALOG IZ STRAZBURA Rusija da plati 1,86 milijardi evra

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/484436/NALOG-IZ-STRAZBURA-Rusija-da-plati-186-milijardi-evra
malimx6
(KOCOBO)
31. jul 2014. u 08.17
Taurus, tebe sam pitao. hvala.

prerija, L O L !
malimx6
(KOCOBO)
01. avgust 2014. u 16.15
jesi još u hnd? tj. da li ga polako prodajes ili i dalje imaš istu sumu?
Taurus
02. avgust 2014. u 07.57
Pola držim a pola trejdam svakog dana, juče je bas bio dobar dan za to.
malimx6
(KOCOBO)
02. avgust 2014. u 12.19
kul
znaci i dalje mislis da će još gas ići dole?
orisni
(diskutant)
03. avgust 2014. u 00.10
@malimx6
> A to da li bi ja ulozio 300K u hnd? pa ne bi ulozio 300K ni u indekse. A u hnd bi ulozio ako bi sa manjom sumom bio uspjesan, onda bi povecavao.

Nema potrebe da pišete apsolutne brojke kao $300K. Za nekoga je to mnogo, za nekoga je to malo. Bolje je pisati u odnosu na platu, recimo da li bi ulozio pet svojih godisnjih plata u nešto. Eto, ako ti nekad budes imao pet plata ustedjenih, gde ćeš onda to da investiras? Ako „naucis” o HND/HNU, onda ćeš naravno sve te pare da stavis u HND/HNU (plus možda još u CUU.V :). Ali, šta ako ne naucis o HND/HNU, šta ćeš onda?

> U izvjestaju piše da sam u zadnjih godinu dana zaradio 10%!!! ja kako god preracunam ja sam dobio 6%.

Pa hajde ostavi onda ovde podatke i kako ti racunas, pa da vidimo ko tu gresi. Velika je razlika između 10% i 6%. Opet, nemoj da ostavljas apsolutne brojke nego ostavi relativne brojke, u odnosu na platu ili podeli sve sa nekim brojem, npr. 12345. Recimo da si 30.06.2013. imao $10. Kad i koliko ste uplatili ti i firma od onda do 30.06.2014? Koliko je stanje na racunu bilo 30.06.2014? Sve te brojke mogu lako da se unesu u XIRR da se vidi kolika je zarada.
Taurus
03. avgust 2014. u 08.23
znaci i dalje mislis da će još gas ići dole?
____________________________________________

Ja verujem da ima prostora da još ide dole, zato sam i ulozio 140K u HND, ali da ti iskreno kažem, najviše bi voleo da ostane ovako kao zadnje dve nedelje zbog „dnevnog trgovanja”

A šta si hteo da pitas u vezi nekretnina?
malimx6
(KOCOBO)
03. avgust 2014. u 12.07
pratim gas sad za sad ali se dosta prica o el nino-u tako da može svasta da se desi ako se to desi.

pitacu u vezi nekretnina kad uhvatim malo vise vremena.
malimx6
(KOCOBO)
05. avgust 2014. u 15.50
sad govore da su sanse za el nino male tj. ako bi bio da bi bio blag.
na jednu ruku se radujem jer bi ranije usao u hnu, a na drugu ruku znači da će zahladniti uskoro. A zimu ne volim :)
Taurus
05. avgust 2014. u 17.19
Najbolje bi ti bilo da sacekas da vidis dali će gas da padne na 3.60 ili 3.50 pa onda udjes na HNU, to bi bilo sigurnije posto nemas vremena da pratis cenu ceo dan i ako možeš da cekas do nove godine.
Sad je nesigurno, ne zna se gde će okrenuti, danas se cena nije puno pomerala, to je nešto novo, ko zna šta planiraju, ništa nisam zaradio, mada sam primetio daleko vise kupovine HND nego prodaje.
Ujutro je neko kupio HND za milion dolara pa sam onda i ja kupio malo, ali poslepodne je prošla transakcija slične velicine i nije se pojavila na time & sales, verovatno i to mogu da plate da se ne vidi.
malimx6
(KOCOBO)
05. avgust 2014. u 18.13
mislim da je to samo bounce u downtrendu i da će pasti prije izvjestaja.
Da, cekam još, ništa trenutno ne kupujem.
I dalje pratim wcp. Izgleda mi da je 15.30 support trenutno ali sad samo pratim.
Taurus
05. avgust 2014. u 18.43
Ne zaboravi na HOD/HOU, to ti je manje rizicno, a usput pobedis index jedno bar tri puta :)
Mislim, HOD je zaradio za 6 dana isto koliko i tvoji fondovi za 6 meseci :)
malimx6
(KOCOBO)
06. avgust 2014. u 08.11
posto sam propustio sansu za hod, sad moram da cekam jer je nafta na support trenutno.
malimx6
(KOCOBO)
06. avgust 2014. u 09.23
mislio sam reci, na trendline-u je trenutno. ako probije trendline onda ide dole.
malimx6
(KOCOBO)
06. avgust 2014. u 11.57
jbga ova sc diskusija je toliko tehnoloski uznapredovana da covjek ne može ni sliku da ostavi. Ima na fb grupa za NG, ako si zainteresovan.
Taurus
06. avgust 2014. u 12.38
Kako se tačno zove grupa, nisam mogao da ih nađem
malimx6
(KOCOBO)
06. avgust 2014. u 12.44
NGNow

reci ako ne možeš da ih nadjes.
malimx6
(KOCOBO)
06. avgust 2014. u 23.33
http://www.investing.com/analysis/gold-quietly-grinding-higher-221889

Taurus, da li trgujes sa etfs sto prate zlato? ako da, s kojima trgujes kroz tfsa?
i šta mislis u vezi zlata trenutno?
Taurus
07. avgust 2014. u 20.03
ETF's za zlato ima raznih vrsta, ali za zlato kao sirovinu ja sam uvek pratio samo HGU/HGD , jedno vreme prošle godine sam ih drzao ali trenutno ih nemam.

Prognoze. Da ti iskreno kažem, vise i ne pratim sva desavanja kao nekad, sad sam penzioner, i tako treba da se ponasam:)

Sezonski gledano, zlato je uvek bilo dobro kupiti upravo sada i drzati ga do bozica.

Ali dobar je i bakar. Danas sam opet malo dokupio CUU, neka se nadje za stare dane. Zvao sam Dzejsona telefonom, danas su opet objavili novu vest, nasli još jako puno bakra :

Copper Fox Metals Inc.

VANCOUVER, BRITISH COLUMBIA--(Marketwired - Aug 7, 2014) - Copper Fox Metals Inc. („Copper Fox” or the „Company”) (TSX VENTURE:CUU) and its wholly owned subsidiary Desert Fox Copper Inc. („Desert Fox”) are pleased to announce the analytical results for the first three drill holes from the verification drilling program on the Van Dyke oxide copper deposit located in the Globe-Miami District, Gila Co., Arizona as well as other corporate activities. Copper Fox is also pleased to report that on July 25, 2014, BC Hydro announced the completion of the Northwest Transmission Line extending from Terrace to Bob Quinn, British Columbia, Canada. The hydroelectricity from this 287Kv line is expected to provide power to the large, advanced stage mineral projects in this area, such as the Schaft Creek project, a Joint Venture between Teck Resources Limited and Copper Fox.
malimx6
(KOCOBO)
09. avgust 2014. u 11.49
da li ima neki etf za rudnike da može da se kupi sa tfsa i da je u kanadskim $? po mogućnosti da ima bear i bull ili D i U :)
Lada123
09. avgust 2014. u 14.17
Juče čitam kako cene zlata, nafte i Jena skacu, a sad gledam otvaranje busotine u Karskom moru na platformi West Alfa, kooperacija Rusije, Amerike i Norveske...I kako sad tu covek da se snadje?
orisni
(diskutant)
09. avgust 2014. u 19.08
@Lada123
> Juče čitam kako cene zlata, nafte i Jena skacu, a sad gledam otvaranje busotine u Karskom moru na platformi West Alfa, kooperacija Rusije, Amerike i Norveske...I kako sad tu covek da se snadje?

Najbolji način da se snadjes je da ignorises sve te vesti kao „noise”! Evo kako da se snadjes:
1) Procitas neku od knjiga koje preporucujem i shvatis šta i kako oni predlazu za investiranje
2) Napravis svoj dugorocni plan investiranja
3) Pridržavas se svog plana i ne brines o tim stvarima kao sto je „otvaranje busotine u Karskom moru”; koje je, bre, to more uopste (možda Karipsko?)

Jesi li ikad probala da procitas neku od tih knjiga koje preporucujem? Jesi li ikad ista investirala na berzi ili i dalje cekas neki „magicni kurs” koji će ti objasniti kako da se obogatis preko noći Nema toga efektivno; preciznije, ima ali su sanse tako jako jako jako male da ne vredi ni pokusavati. Bolje vidi kako da sacuvas i uvecas vrednost svog novca na duzi rok nego sto pokusavas da se obogatis preko noći
malimx6
(KOCOBO)
09. avgust 2014. u 21.13
orisni, a kada taj 'noise' prelazi u 'negativnost' tj. u 'rasprodaju'?
da li to objašnjavaju u tim tvojim knjigama i kako da se zastiti „investitor” od padanja berze?
Taurus
10. avgust 2014. u 18.34
Koliko ja razumem, dok čitaš knjige nemas vremena da pratis berzu i tako prođe zivot...
orisni
(diskutant)
11. avgust 2014. u 03.23
@malimx6
Ako je tvoje pitanje da li knjige kažu kad da prodajes akcije, onda je odgovor da ih prodajes u dva slučaja. Prvi slučaj je ako se tvoj plan ne menja nego vremenom portfolio cinis manje rizicnim tako što prodajes akcije i kupujes obveznice (a onda i „money market”). Drugi slučaj je ako se tvoj plan promeni (npr. dobijes nasledje pa ti ne treba vise da investiras sa toliko puno rizika da bi stigao do svog finansijskog cilja nego možeš da prodas deo akcija i predjes u obveznice).

Primeti da tu nema treceg slučaja: prodajes akcije pre pada berze! Razlog je sto je te padove vrlo teško predvideti. Ako hoćeš da se „zastitis” od pada berze jedan način je da ni ne ulazes na berzu. Stavis pare u obveznice (ili na GIC) i onda ti je rizik da ti inflacija pojede deo vrednosti tih para. Ako hoćeš da imaš veću ocekivanu dobit, onda preuzmes vise rizika tako što investiras na berzu, naravno kroz indeksne fondove.

Naravno sad ćeš ti možda pricati kako tu ima neki sistem koji može da predvidi kad će berza (verovatno) da padne i kad će (verovatno) da skoci i da je onda dobro često prodavati i kupovati čak i indeksne fondove jer ćeš tako da se „zastitis” od pada. To se obično zove „market timing”. Ali problem je u tome sto je teško predvideti te padove i skokove. Istrazivanja pokazuju da ljudi koji trguju prodajuci i kupujuci fondove u proseku prolaze losije nego ljudi koji ne trguju. Znaci, nema potrebe da trgujes i radis „market timing”. Isto tako istrazivanja pokazuju da ljudi koji investiraju u pojedinacne akcije, tzv. „stock picking”, prolaze u proseku losije nego ljudi koji investiraju u sirokodiversifikovane fondove. Znaci, nema potrebe da radis „stock picking”. Nije nemoguće da budes bolji od marketa, ali su ti sanse vece da budes losiji. Zašto se kockati sa necim gde ti je negativan ocekivan dobitak?
malimx6
(KOCOBO)
11. avgust 2014. u 22.09
orisni, hvala na odgovoru. neću da mislis da ti (ili bilo ko drugi ovde) misli da nisam zahvalan na utrosenom vremenu.
poz.
orisni
(diskutant)
12. avgust 2014. u 01.45
Nema na cemu. Nije meni problem da potrosim malo vremena da napisem nešto o investiranju na srpskom. Ali ti dugujes sebi da ulozis nešto vremena i procitas neku ozbiljnu knjigu o investiranju.
malimx6
(KOCOBO)
12. avgust 2014. u 17.32
doce i to na red ;)
Taurus
12. avgust 2014. u 21.46
Profesor je davno objasnio kako jednostavno pobediti index fond.
Mislim da i Stef tako slično investira.
Index fondovi sadrže sve i dobre i loše kompanije.
Odaberes samo najbolje kompanije iz tog fonda, recimo 10-20-30 kompanija, i samo u njih investiras.
Kad imaš para za investiranje, prebacis ih na racun, ali ne moras odmah da kupujes, to je još jedna prednost u odnosu na index fond, nego kupis kad hoćeš odnosno kad primetis da je cena neke kompanije malo opala.

Neke kompanije prate sezonsko kretanje, znaci i to je prednost, da je kupis kad vidis da je najbolje. Tu možeš da držiš i gas, naftu i sl.
Evo recimo ako hoćeš da kupis naftu, sacekas kad je povoljno, i tad je kupis, kupovanje ETF-a je besplatno.
Pored svega toga i još dosta drugih prednosti ne moras nikoga da placas!!! Ako cujes da je market u krizi možeš brzo da izadjes i držiš kes itd...
Sve ovo i mnoge druge jednostavne nacine investiranja nećeš naći u tim knjigama kojeti se preporucuju.
orisni
(diskutant)
12. avgust 2014. u 22.10
@malimx6
> doce i to na red
Koliko si vremena već potrosio „uceci” o berzi? Za sve vreme koje si potrosio na beskorisne stvari (tipa HND/HNU o kojima pitas na ovoj temi), mogao si da procitas barem dve-tri dobre knjige. No, dobro, na tebi je izbor šta hoćeš da radis.
Prerija
12. avgust 2014. u 23.12
Taurus „Profesor je davno objasnio kako jednostavno pobediti index fond”

pa secam se da smo tu temu obradili sa jedno stotinak postova i da je to što je profesor pricao nije uopste imalo ikakvog smisla.

Taurus „ Ako cujes da je market u krizi možeš brzo da izadjes i držiš kes itd.”
Gde to da cujes? Ko je merodavan za takve prognoze? Jim Cramer? LOL

Taurus „ Evo recimo ako hoćeš da kupis naftu, sacekas kad je povoljno”

U odnosu na šta je povoljno? Evo sad je WTI $97, da li je to povoljno da Malim udje ili je još rano?

Taurus „ Neke kompanije prate sezonsko kretanje, znaci i to je prednost, da je kupis kad vidis da je najbolje. Tu možeš da držiš i gas, naftu i sl”

Pa sto ste se zaleteli i kupili gas (da ide na dole) zimus u sred polarnog vortexa? Kako onda niste videli da to nije najbolji tajming? Još je i onaj jadnicak Kipeta zaleteo za vama pa je i on otisao u dubiozu.
Kipe
(inzinjer)
13. avgust 2014. u 02.41
Prerija izvini, ja bih se slozio sa Taurusem. Covek je lepo izneo u par recenica njegovo iskustvo u vezi investiranja. H
Neko je ovede spominjao knjige, nesecam se ko :)
Problem svii tih knjiga je idealiziranje situcija ne berzi,
A kad Covek ude, vidi da od Knjiga ima Malo Koristi,
Jer se na berzi sve svodi na to da se posteni investitori prevare od manipulatora, a o tome Nazalost nema reciu knjigama.

Taurus
13. avgust 2014. u 07.58
U to vreme kad su te knjige pisane to je možda i bilo logicno da ulazes u index fondove jer nisi imao brz pristup informacijama, nije bilo interneta itd...
Danas kad imaš sve te mogućnosti index fond nema smisla osim za one koji ne znaju i neće da se bakcu sa berzom.
Vodeci se tom index logikom, dali bi ti recimo otisao u prodavnicu i kupio auto ili TV po bilo kojoj ceni ili bi recimo pogledao koji ti auto ili TV bolje odgovara ili ima bolju cenu, vrednost utd...

Znamo da su sve žene lepe, ali dali bi ti odabrao sebi bilo koju ili bi možda malo birao? Podrazumeva se da nisi peder.

Ti kad prebacis pare u fond, oni ti kupe akcije po ceni tog dana bez obzira dali je povoljna ili nije.
Onaj tvoj international fond 10 godina nije zaradio pare upravo iz razloga sto oni drza pare i u vreme najvece kriz i dok berza pada.

A kako znaš da berza pada? Postoje stotine nacina da primetis da nešto nije u redu npr. inflacija, stopa nezaposlenosti, slusas radio, tv, novine, internet, charts... Berza neće pasti u jednom danu, znaci ako si i malo zakasnio, još uvek bolje izaci nego neraditi ništa.

Ovo sto ja radim sa gasom, to nije neko balansirano investiranje i ne može se porediti sa indexom. Da sam pogresio zimus-jesam, da ja cuu trenutno 22 centa, to nisam ocekivao, ali i ti imaš takve i vece gubitnike svakog dana u svom fondu samo sto ih ne pratis nego gledaš dugorocno tj. šta će biti za 15-20 godina.
E pa da ti kažem, ja sam gresio i gresicu još, ali i ja gledam dugorocno, zašto to ne vazi i za mene? I taj cuu će se verovatno prodati za 15-20 godina, zašto dugorocno gledanje investiranje vazi samo za vas dvojicu. CUU jeste trenutno ispod moje prosecne kupovne cene, ali ja ga nisam prodao nego ga dokupljujem i danas.

Profesor jeste ovo objasnio ali nije imao vremena i strpljenja da piše ovako opsirno kao ja, pa ko shvati-razumeće.
Prerija
13. avgust 2014. u 13.09
@Kipe
Ja te ništa ne razumem. kažeš slozio bi se sa Taurusom koji trguje jako rizicnim individualnim akcijama a posle kažeš berza se se svodi na prevare manipulatora. Ne može da bude jedno i drugo.
BTW Kipe postoje cinjenice i one su neobroive. Ja sam poceo da ulazem u indeks fondove pre 7 meseci sa portfolijom koji je ovde na forumu napravljen. Za 7 meseci sam u plusu 16-17%. Ovde sam pozvao po ko zna koji put trajdere individualnim akcijama da kažu koliki je njihov prinos na CEO njihov portfolijo pa da uporedimo. Niko se nije javio. Pametnom dosta.

@Taurus
Ti ko Stef, ni na jedno pitanje da das direktan odgovor već samo neku teoriju iznosis. Daj konkretne odgovore. Evo opet ću ponoviti jedno pitanje:
Malim se naostrio ko zapeta puska da uleti u Naftu. Juri te po forumu da mu kažeš svoje mišljenje i ti ništa konkretno da mu kažeš. Ja te pitam sledeće: Da li je sad kad je WTI $97 vreme da se kupi nafta ((onaj ETF da se kladis da će nafta da ide sada na gore)? Ne može jednostavnije pitanje da bude.

Dodatna potpitanja:
Šta ako se nafta spusti do $80? Zašto mislis da ne može da se spusti na $80? Zašto mislis da ekonomija ne može malo da posustane i potraznja za naftom opadne? Ako ode na $80 da li da prodajem i spasavam ostatak kesha ili da cekam da se vrati na $97? Koliko dugo da cekam? Šta ako treba da cekam godinu dana a možda i vise?

Taurus „ Da sam pogresio zimus-jesam, da ja cuu trenutno 22 centa, to nisam ocekivao, ali i ti imaš takve i vece gubitnike svakog dana u svom fondu samo sto ih ne pratis nego gledaš dugorocno tj. šta će biti za 15-20 godina.”

Nisi TI pogresio već TVOJ „Thinking MIND”. Tvoj „Thinking Mind” je napravio svoju REALNOST u glavi koju si ti prihvatio kao da je stvarna REALNOST. I onda si na osnovu te lazne REALNOSTI napravio taj trejd. To je tvoj Thinking mind napravio trejd a ne TI. Razumes?
CUU ima web sajt sa lepim slikama, lepa priroda, sve te planine na slikama su njihovo vlasnistvo a ispod je ruda koja samo treba da se iskopa. Sigurno imaju i lepe brosure, one sa glossy papirom...ali to nije realnost. Ti ne možeš da sagledas šta je stvarna realnost sa CUU. Možda ni taj Dzejson nezna šta je stvarna REALNOST. Sto jednostavno ne prihvatis da ne znaš šta je stvarna realnost sa svim tim individualnim akcijama? Jeste desice se neki put da pogodis trejd ali to je sreća a ne umece.

Kakve gubitke ja imam u svom portfoliju? Ako pogledas sve te fondove zajedno svi su istorisjski zaradili realno novac. Možda taj Internacionalni je na breakeven ali on je ionako 15% portfolija. ali provericu da vidim kakvo je sada stanje. Ono kad smo gledali bilo je u Januaru.

Taurus: „ I taj cuu će se verovatno prodati za 15-20 godina,”

I samo jedan bitan detalj da li si usao u CUU sa 20 centi ili kada je bio $2, a CUU se na kraju proda za $1. Pa nije to isto.
orisni
(diskutant)
13. avgust 2014. u 13.49
@Kipe

> A kad Covek ude, vidi da od Knjiga ima Malo Koristi

Koje si tačno knjige procitao? Ako nisi nijednu, kako onda možeš nešto da tvrdis o knjigama? Ako jesi procitao, i posto i dalje ne razumes kako berza radi, najbolje za tebe je da ni ne investiras na berzu. Drzi sve svoje pare na GIC (ako se ne varam, ti si u Kanadi) i nadaj se da inflacija neće biti velika u odnosu na kamatu na GIC.

@Prerija

> CUU ima web sajt sa lepim slikama

Hej, pa nikad pre nisam isao na CUU veb sajt, nisam čak ni znao da postoji?! :) Ja sam njihovu cenu uvek pratio onlajn, na Jahu Fajnans ili tako negde (mislim da ih Gugl Fajnans ni ne prikazuje). Sad ću da vidim neki put da pogledam i njihov veb sajt da se malo informisem. Možda ću čak i da zovem Dzejsona da ga pitam kako ide. Da li je neko nedavno zvao Dzejsona? Pre su ga SME i Karabaja redovno zvali, ali njih vise nema da se jave.
Taurus
13. avgust 2014. u 17.31
Sa tobom je teško diskutovati jer ti se uglavno ni sa čim ne slazes, usput postavis gomilu drugih pitanja , a onda ne procitas odgovore...

Za naftu sam direktno tebi odgovorio, i čak te savetaovao, i ti sad kao ništa ne znaš?! Rekao sam ti da kupis HOU ako padne ispod 90 dolara, ne secas se vise ili me zayebavas ?

>Tvoj „Thinking Mind” je napravio svoju REALNOST u glavi koju si ti prihvatio kao da je stvarna REALNOST<Pa kako ti donosis odluke, tvoj mozak ništa ne razmišlja ?
Tebi je dovoljno da poslusas orisnog i da doneses odluku ?

Udario si ovde neku teoriju koja nema nikakvog smisla.
Kao drugo, ja svoju grešku vidim samo u tome da sam prerano kupio HND ali to ne znači da sam pogresio i sledećih bar 200 ili vise puta koliko sam trejdovao gas od tada. Samo danas sam napravio 4 trejda...

A što se tiče CUU, ja samo zayebavam orisnog. Kakve slike i bronsure, kakav bre Dzejson, on ne radi tamo već godinu dana. Ali ako kažeš da neki insajder(kao Dzejson) ne zna šta je realnost, kako onda Ti znaš da to ne valja i da će jedno od najvecih nalazista bakra u severnoj americi propasti? Vise nikada niko neće koristiti bakar? Ima ga dovoljno za sva vremena? Nemas pojma šta pricas.>I samo jedan bitan detalj da li si usao u CUU sa 20 centi ili kada je bio $2, a CUU se na kraju proda za $1. Pa nije to isto<

Vidis i sam kako lupetas ! Moj prosek nije 2 dolara niti se je CUU prodao za 1 dolar, ali ti si ipak zakljucio da to nije isto ?!
Tj. kao nešto što ne valja ?!

KOliko primecujem gledaš na trenutno stanje kao svrsenu stvar za sva vremena. Znaci CUU ostaje za uvek 22 centa i tvoj fond će praviti 17% svakih 6 meseci tj. 35% godisnje. Prema tim racunicama vas dvojica će te uskoro biti multi-milioneri!

Nemoj zaboraviti da ja imam još dosta drugih akcija na svojim racunima kao sto je recimo CSU kojega sam preporucio još kad je bio 190 dolara, danas je ta akcija 278 dolara tj. 50% vise od tada.

Prerija
13. avgust 2014. u 18.03
„Rekao sam ti da kupis HOU ako padne ispod 90 dolara, ne secas se vise ili me zayebavas ?”
Rekao si $95, a ne $90. ali to nije bilo moje pitanje. Moje pitanje je bilo šta ako se nafta spusti na $80 a ja uletim na $95 i stoji na $80 godinu dana. Moje pare su mrtve u tom slučaju. Kod indeksa one se okrecu non-stop.

„Ti znaš da to ne valja i da će jedno od najvecih nalazista bakra u severnoj americi propasti? Vise nikada niko neće koristiti bakar? Ima ga dovoljno za sva vremena?”

Opet nisi me razumeo. Rekao sam da je rizicno ulagati u samo jedan CUU a ne da nam neće trebati vise bakra.

„Moj prosek nije 2 dolara niti se je CUU prodao za 1 dolar, ali ti si ipak zakljucio da to nije isto ?!”

Ne pricam o tebi per se. Pricam o nekim drugim investitorima koji su možda usli kada je bio $2. Ti si možda usao ranije ali ne zato što si bio pametan već si imao sreću. Neko drugi je usao na $2.Šta oni da rade? Da jure Dzejsona preko fejsbuka sad kada više ne radi u CUU.
Taurus
13. avgust 2014. u 23.22
> Moje pitanje je bilo šta ako se nafta spusti na $80 a ja uletim na $95 i stoji na $80 godinu dana. Moje pare su mrtve u tom slučaju.<Zašto se sekiras po kojoj ceni si nešto kupio, zar se niste vi kleli u neku teoriju po kojoj nije važno po kojoj ceni nešto kupis ili prodas?

Ali ja bih recimo kupio opet, i kad se vrati na 105 ja bih prodao. To bi bio rast od 30% a na ETF-u je to 60%. To je daleko bolje nego index.>Rekao sam da je rizicno ulagati u samo jedan CUU<Pa to možda jeste malo rizicno, ali to ovde niko nije ni savetovao, ja držim 4 takva juniora.>Neko drugi je usao na $2.Šta oni da rade?<

Sada mogu vrlo lako popraviti prosecnu cenu kada je ista akcija 10 puta jeftinija, to i ja radim.
malimx6
(KOCOBO)
15. avgust 2014. u 20.36
orisni, interesantno je da priznajes da pratis cijenu cuu a k'o fol ne interesuje te. Jbga, siguran sam da posle onoliko procitanih knjiga, nisi glup covjek. Iskreno, još od kad sam poceo da pratim berzu rekao sam ti da ću indekse da ostavim za neki drugi put jer kroz penzioni fond već ulazem u te indekse i da hoću da naucim sto vise o berzi prvo. Čak i ako me kosta, kao sto me kostalo već. Ali ti i dalje pljujes po cuu a ovamo ga zapravo pratis. Još je realista rekao da će cuu pasti na 5c ako se nešto veliko ne desi. I ja se slazem da će cuu još otici dole i ako izgleda da je dosao na dno od tih nekih 21-22c. Ali ja sam setovao alerts da mi posalje ako cuu ode gore ili dole od odredjene cijene i ako je volume veci, da znam da li se nešto desava. čak šta vise i ja pogledam skoro svaki dan grafikon da vidim šta se desava. I molim se da sto prije padne (i ako to nekima ovde ne odgovara) pa da mogu ja da ga kupim jer će se kroz par godina to sve okrenuti i otice cuu opet gore na 1 ili 2 dolara.
pogledaj tako neke druge kompanije. Recimo, pogledaj NGM.V(N) pa ćeš viditi da ima cikluse još od 2007me od kad je na berzi. Vidis, da nisam ucio o berzi na svojim greškama, ne bi nikad znao šta da gledam. Bar znam neke osnovne stvari.
To sto sam izgubio nije ni blizu koliko sam para potrosio za skolovanje recimo, ili koliko para sam dao na kamate za kucu. Naravno, ne treba se razbacivati i gubiti pare ako nije neophodno, ali ja sam rekao da hoću da naucim neke stvari i to je to. Sad kad pogledam grafikone zalim sto ovo nisam ranije radio. Bar ranije kad je berza bila u usponu, čak i da covjek pravi greške, bar je bio bull market i moglo se zaraditi vise nego izgubiti. Sad je druga prica. Ali nema veze, idemo dalje.

Što se ETF's tiče, ja bih svima savjetovao da ih se drže sto dalje ako ne žele da procitaju o njima i da vide o cemu se tu radi.
Sve sto vise čitam o njima sve vise dolazim do zakljucka da se oni mogu drzati i po nekoliko mjeseci, međutim postoje strategije kako se oni kupuju i plan koji investitor mora da napravi i da se to ispostuje tj. da se drzi svojih pravila, inače se mogu ogromni gubitci napraviti sa ETF's. Ja sam pored lošeg tajminga mogao da zaradim na HND da nisam prodao, međutim mnoge stvari nisam znao a mogao sam još mnogo bolje da prođem. Zato sada pratim i pokusavam da napravim plan za investiranje u ETF's.
Isto kao sto vi (orisni i prerija) nama govorite da moramo procitati neke knjige o investiranju, tako i vi morate procitati neke knjige sa druge strane bare, da bi shvatili kako to funkcionise.

I neću vise da se javljam ovde i trosim svoje vrijeme da ovoliko kucam.

Samo bi sve nove clanove opet savjetovao da se prvo obrazuju i prate berzu i sami odluce u koju vrstu investiranja žele da udju, i da li je to za njih zapravo. Individualno investiranje je vise od full time posla, mnogo vremena treba da se ulozi, dok indeski su vrsta investiranja gdje mozak pustis na pasu i kad ide gore sve je super, ali kad ode dole i ako covjek ne razumije osnove na berzi, neće znati šta da uradi kad odjednom racun pocne da se smanjuje. Zato pamet u glavu, knjigE u ruke, obrazovanje, pa tek onda investiranje.

poz.
orisni
(diskutant)
16. avgust 2014. u 13.22
@malimx6
> orisni, interesantno je da priznajes da pratis cijenu cuu

Naravno da pratim. Prvo, ogromno je zadovoljstvo ismevati Karabaju i SME. Da li vidis da ne smeju vise ni da se jave? Drugo i vaznije, CUU.V je primer na kome se može nauciti kako ne treba stavljati sve pare u jednu akciju. O tome sam pricao čak i kad je CUU.V skakao. Rekao sam da će ista prica biti bez obzira da li CUU.V otisao na 5 dolara ili pao na 5 centa. Ogroman je rizik ulaganja u takve pojedinacne akcije a ocekivana dobit nije veca nego na indeksu takvih akcija.

> k'o fol ne interesuje te.

Naravno da me ne interesuje da stavim sopstvene pare. Ja da pratim forume samo zbog sopstvenih para ne bih nikad bio ovde nego bih citao Bogleheads i FinancialWisdom. Jesi li ti citao FWF? Možeš tamo znatno vise da naucis nego iz knjiga o TA. Tvoje sanse da „znajuci” o TA zaradis NA CEO PORTFOLIO vise od indeksa su prilično male. Bolje ti je da naucis kako da kvalitetno investiras kroz indekse. Tu ako gubis čak i 1-2% godisnje, onda ćeš kroz 30 godina da izgubis preko 30%, možda pola od svih svojih para! Naravno da na sreću ti možeš da zaradis vise od toga. Pa neko je na sreću mogao da zaradi na CUU.V kad je skakao bez da ista zna o berzi ili o TA, samo procitao na Agora da to treba da se kupi i onda kupi i proda, i eto zarade, ni kriv ni duzan. Ali ako se uzdas u sreću, onda možeš da imaš i nesrecu pa da zaradis daleko manje. Zašto se kockati sa necim sto ti je važno kao penzija koja odlucuje i kad možeš da prestanes da radis za platu i šta ćeš raditi kad prestanes da radis za platu.

> siguran sam da posle onoliko procitanih knjiga, nisi glup covjek.

Možda knjige zaglupljuju ljude, ko će ga znati. A možda sam bio glup i od početka, pa zato (moram da) čitam knjige...

> pogledaj NGM.V(N) pa ćeš viditi da ima cikluse još od 2007me

Da li to što je taj NGM.V isao na neki način znači da i CUU.V mora ići na isti način? Hajde eto javi nam onda kad bude trebao da se kupi CUU.V jer će biti siguran rast. Eto možeš nam i sad reci kako ćeš ti to odrediti unapred. Hoćeš li cekati pad na 18c, jer je to cena koju je Karabaja pomenuo (mada se ja, iskreno, ne secam njegovog pisanja o CUU.V ovde kad je cena bila bas ta)? Ili ćeš cekati pad na 5c, jer je to cena koju je Realista pomenuo? Ili ćeš cekati neki „povecan obim trgovine” i šta ti je to konkretno: da jednog dana bude vise trgovine nego cele prethodne nedelje ili šta?

> Bar znam neke osnovne stvari.

To ti je samo iluzija da nešto znaš i da možeš na osnovu toga da zaradis vise nego na indeksu. To sto ti sad umes da čitaš Bolindzer Svecice ne znači da na osnovu toga mogu da se prave vece pare. Imaš istrazivanja koja pokazuju da upravo oni koji misle da nešto znaju (a zapravo ne znaju) prave najvece greške. Jer ako su ljudi svesni da ne znaju, onda se ni ne zalecu u nešto. Sa druge strane, ako zaista znaju, onda mogu dobro da prodju (mada je to na berzi prilično teško). Znaci oni koji misle da znaju a zaprano ne znaju su najopasniji po sebe.

> koliko sam para potrosio za skolovanje

Zar ti nije to skolovanje omogućilo da dobijes posao od koga imaš platu od koje možeš da stedis da bi uopste imao šta da investiras?

> koliko para sam dao na kamate za kucu.

Pa jesi li gledao da refinansiras morgidz? Zar i kod vas kamate ne padaju kao ovde u Americi? Mogao si vise da zaradis na tome (tj. da ustedis) nego sto si zaradio na berzi.

> ranije kad je berza bila u usponu, čak i da covjek pravi greške, bar je bio bull market i moglo se zaraditi vise nego izgubiti.

Ma nije pitanje hoćeš li ti zaraditi u odnosu na apsolutnu nulu (hoćeš li biti pozivitivan ili negativan), nego možeš li ti zaraditi vise od indeksa?! Ako ti zaradis 10% a berza je skocila 20%, onda nisi ispao pametan sto si zaradio 10% nego si ispao glup sto nisi uzeo indeks koji ti daje 20% minus troskovi MERa. Sa druge strane, ako ti izgubis -10% a berza padne -20%, onda nisi ispao glup sto si izgubio -10% nego is ispao pametan sto nisi bio u indeksu.

> Što se ETF's tiče, ja bih svima savjetovao da ih se drže sto dalje ako ne žele da procitaju o njima i da vide o cemu se tu radi.

I ja svima savetujem da ne ulazu u nešto dok ne nauce vise o tome, npr. tako što procitaju neke dobre knjige ili neke dobre forume (Bogleheads ili FWF, ne ovaj krs ovde od foruma). Ali, nema neke velike brige oko ulaganja u ETF koji su isti kao i otvoreni fondovi. E sad, ako neko hoće egzoticne ETF ili „leveraged” ETF ili „non-liquid” ETF, to su već druge stvari.

> tako i vi morate procitati neke knjige sa druge strane bare, da bi shvatili kako to funkcionise.

Da li me ti zezas? Da li ti mislis da ja nikad nisam procitao neku takvu knjigu? Ti si na ovim forumima nov, pa ne znaš o tome. Ja sam citao takve knjige i za barem jednu sam ostavio ovde analizu da bih ukazao ljudima na neke greške u takvim knjigama. To ti je kao analiza CUU.V gde ostavljam cenu da bih ukazao ljudima na greške.

> I neću vise da se javljam ovde i trosim svoje vrijeme

Okej, tvoj je izbor da radis šta god hoćeš. Moj je izbor da ljudima ukazujem da postoji jednostavno investiranje koje garantuje natprosecne rezultate (nakon troskova). Razlog zašto to radim bas na srpkom je zbog ljudi koji su meni pomogli jer sam rodom odande i znam jezik. Ja tim lično ljudima ne mogu da se direktno odužim. Ali eto mogu za „dobru karmu” da pricam istim jezikom nekim drugim ljudima.

> Samo bi sve nove clanove opet savjetovao da se prvo obrazuju

To je ono sto im i ja kažem. Prvo procitaj neku dobru knjigu, npr. Four Pillars, pa onda investiraj kako god hoćeš.

> pamet u glavu, knjigE u ruke, obrazovanje, pa tek onda investiranje.

Eto i ti se slazes sa mnom! Od kad se i Stef slozio, znaci sad nema vise nikoga ko piše na ovom forumu a ko se ne slaze. Možda mogu onda i ja da se povucem na „Novi Zeland”. Samo mi obecajte da kad dodju novi clanovi necete im reci „sve pare u CUU.V (ili stock du jour, koji već bude tog dana)” nego ćete im reci „procitaj neku knjigu sa http://bogleheads.org/readbooks.htm”.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.