Diskusije : Berza

 Komentar
Zlato krenulo??
malimx6
(KOCOBO)
11. jun 2014. u 10.53
Da li je zlato opet krenulo gore? Gledam IMG, BTO, MUX, DGC su svi skocili. Da li uskociti ili je kasno?
orisni
(diskutant)
14. jun 2014. u 11.54
Da li uskociti ili je kasno je nebitno pitanje za nas koji ne radimo „market timing”. Mi uvek investiramo isto, prema dugorocnom planu, bez obzira na nedavna kretanja marketa.

I ti nam se možeš lako pridruziti da imaš garantovane natprosecne rezultate investiranja uz jako malo truda i razmišljanja.
malimx6
(KOCOBO)
15. jun 2014. u 22.02
orisni, ja sam ti odavno rekao da se ja tvom planu ne protivim. Ali si totalno omasio temu.
orisni
(diskutant)
16. jun 2014. u 03.58
Kako sam promasio temu ako sam na tvoje pitanje da li uskociti ili ne odgovorio da uvek treba uskociti prema tvom dugorocnom planu. Recimo, ako ti imaš jedan dolar koji želiš da investiras danas na sledećih 20 godina, možeš da stavis 70 centa u akcije (one indeksne fondove sto je Prerija pominjao) i 30 centa u obveznice (opet one indeksne fondove sto je Prerija pominjao). Nebitno ti je da li je zlato nedavno skocilo ili palo, da li je nafta skocila ili pala, da li je CUU.V skocio ili pao, da li je HND.TO skocio ili pao, da li su svinjske polutke skocile ili pale...

Nego, kad smo već kod tema, da li možeš da se javis na ovoj drugoj gde si nešto nerazumljivo napisao o indeksnim fondovima.
Prerija
17. jun 2014. u 21.51
@orisni „garantovane natprosecne rezultate ”

Da li bi mogao ovo da objasnis. ako celokupni market donese nam „prosek” dobit/gubitak i ako oduzmemo minus troskove trgovanja da li onda imamo prosecne rezultate? U odnosu na koga je ovo sto spominjes „natprosecne rezultate”?
orisni
(diskutant)
18. jun 2014. u 03.22
@orisni „garantovane natprosecne rezultate ”

Pod „prosekom” mislim na rezultate svih ucesnika trgovanja nakon troskova. Indeks meri koliki je prosek rezultata svih ucesnika pre troskova. Oni koji pasivno investiraju (kroz indeksne fondove) imaju manje troskove trgovanja nego oni koji aktivno trguju. Znaci, oni koji pasivno investiraju imaju bolji prosek nakon troskova nego oni koji aktivno trguju. Tako ćeš ti, Prerija, garantovano imati bolji rezultat nego prosek aktivnih trgovaca kao sto su MalimX6 i još neki drugi clanovi. E sad, da li će ti pojedini clanovi biti (daleko) iznas ili ispod proseka aktivnih trgovaca je pitanje njihove sreće i znanja.
Prerija
18. jun 2014. u 18.27
@orisni
A- Ha. sad je jasno.

@malimE
Evo ti na mom primeru kako možeš da nastradas kada pogadjas na individualnim akcijama. U ovom donjem postu (treci post) sam prognozirao da će Spanija osvojiti Svetsko. Spanija je posle dve odigrane utakmice izbacena, znaci nije dosla ni do knock-out stages. Sva sreća pa se ja ne kladim u fudbalu za novac.
http://www.serbiancafe.com/lat/diskusije/mesg/153/16766981/kako-tumacite-sankcije.html?3
orisni
(diskutant)
24. jun 2014. u 21.53
@Prerija
Evo vidi šta jedan Nobelovac kaže/piše o troskovima:
http://www.sensibleinvesting.tv/william-sharpe-an-unsung-hero-of-passive-investing
http://web.stanford.edu /~wfsharpe/art/active/active.htm
Prerija
24. jun 2014. u 23.34
fantasticni clanci..lepo kaže ne možeš protiv zakona aritmetike :)

bilo bi lepo kada bi aktivni investitori na forumu pokazali rezultate sa troskovima cisto radi poredjenja aktive/pasive investiranja a nikako radi judgmental mišljenja o investitorima.
orisni
(diskutant)
25. jun 2014. u 09.48
> bilo bi lepo kada bi aktivni investitori na forumu pokazali rezultate

Vecina njih ne ume da sracuna prinos na ceo svoj portfelj! Nije to stvar toga da li žele ili ne žele nešto da prikazu, nego oni zaista iskreno ne znaju to da sracunaju. Ako ti nešto i kažu, to će biti zarada (retko gubitak) na pojedinoj investiciji, ali ti nikad ne znaš koji je to procenat njihovog portfelja i kako su im isle ostale investicije.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Earrings?
.