Diskusije : Berza

 Komentar
Portfolio NII
orisni
(diskutant)
06. jun 2014. u 23.39
Hteo sam da ostavim poruku na Economy forum, ali ne mogu da se prijavim tamo: http://www.economy.rs/diskusije/viewtopic.php?id=2598&p=2

Tamo smo pratili portfolio NII koji je krenuo 26-og oktobra 2006-e sa $100.000. Danas, 6-og juna 2014-e, stanje je sledeće:

NII ** 6. JUN 2014: $173.963,66 = $17,90 * 9.718,64 IJ fonda VTTHX

Ovo je preko 7,3% godisnje za 7,73 godina. Cena ide navise prebrzo! Valjda će uskoro da uspori ili da padne, na sreću svih akumulatora.

Tako se NII uporno prati preko sedam godina. Nema odstupanja od plana. Forumi prestaju sa radom, ali investiranje ide dalje. Forumasi se ukljucuju u diskusiju i isklucuju iz diskusije (gde su Karabaja i SME?), ali NII je tu. Neke akcije budu „hot” pa „cold” (da ne pominjemo sad ime, ali slično kao NII ima jedan suglasnik pa onda dva puta ponovljen samoglasnik), a NII i dalje gure isto. „Psi laju, a karavani prolaze”...
Prerija
08. jun 2014. u 19.32
moram da ispricam šta mi se sinoć desilo a povezano je sa ovim sto si napisao.
Sinoć sam bi o na nekoj zabavi gde je bila prisutana moja „bankarka” koja je reorganizovala moje investiranje u index fondove krajem prošle godine na moje insistiranje a uz njenu manju dozu skepticnosti. Kad me je videla mahnula mi je i rekla mi je „moramo da pricamo”.

Elem pre godinu dana kada je ona preuzimala moj fajl od mog prethodnog bankara ja koji je isto tako dobio promociju i transfer na drugu poziciju ja sam ispoljio zabrinutost što se oni tako često menjaju i gde ja ne mogu da budem siguran u njihove savete za investiranje sa tako čestim promena.
To je bilo pre mog „obrazovanja” o index fondovima i pre nego sto sam procitao kjinge o investiranju (4 Pillars).

Ono sto je mi je saopštila je da je bila zabrinuta da mi saopšti vest da je i ona je dobila transfer u neki drugi grad i kako novi sluzbenik isto tako „dobar” :) .
Međutim ja uopste nisam bio potresen jer meni je sad sve jedno ko će mehanicki da odradi posao kupovine mojih indeks fondova. Ja sad znam u šta investiram, znam odnos stocks/bonds, znam kada i koliko treba da rebalansiram.
Tako da i „bankari” mogu prolaze kao djoletovi „karavani” a investiranje ostaje isto :)

Hvala orisni.
malimx6
(KOCOBO)
09. jun 2014. u 16.54
pa šta si htio da kažeš na kraju to što si je vidio na toj zabavi? da će opet neko drugi da preuzme tvoj „slučaj”?
Prerija
10. jun 2014. u 18.36
pa hteo sam da kažem nije bitno ko će od novih bankara da se pojavi jer ja znam kako je najracionalnije investirati. Svaki od tih prethodnih Financial Advisora imao je neku svoju pricu: te Investiraj u Emerging Market, te jedan je samo pricao da se investira u Energetski sektor, treci je pricao da treba samo investirati u Precious metals itd. itd. i taj sledeći će imati neki svoju „dobitnu” kombinaciju.

isto kao i ovde sa diskutantima koji se ovde pojavi. svaki je imao neki svoj favorite stock.
malimx6
(KOCOBO)
11. jun 2014. u 10.53
pa upravo si dokazao ono sto vecina njih ovde I govori u vezi tih indeksa.
Prerija
11. jun 2014. u 11.54
čini mi se da još nisi napravio razliku između Index fonda i sektor baziranog mutual fonda. Ja ulazem samo i striktno u Indeks fondove a NE u sektor bazirane mutual fondove koje bankari vole da preporucuju.
orisni
(diskutant)
13. jun 2014. u 04.10
@malimx6
Šta si hteo reci ovim: „upravo si dokazao ono sto vecina njih ovde I govori u vezi tih indeksa”?
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Keychain ?
.