Diskusije : Berza

 Komentar
Ovo bi trebalo da se procita!
Lada123
24. maj 2014. u 12.15
orisni
(diskutant)
24. maj 2014. u 16.05
Potpuno nebitno za one koji investiraju kroz indeksne fondove (osim ako ne kupuju ETF-ove).

Ovo bi trebalo da se procita: http://www.bogleheads.org/readbooks.htm

I uzmite osiguranje, naravno.
Lada123
25. maj 2014. u 02.15
Da, a čak I sa indeks fondovima, kako možemo da se sacuvamo od ovog?

http://www.youtube.com/watch?v=aq1Ln1UCoEU

orisni
(diskutant)
25. maj 2014. u 18.59
Od čega tačno da se sacuvate/sacuvas? Ostavila si link na video koji traje 48 minuta i 22 sekunde. Šta te tačno tu zanima?

Sustina je vrlo prosta. Šta god radila sa svojim parama izlozena si nekom riziku. Ako držiš pare u banci (GIC), rizik je da ti inflacija pojede vrednost tih para ili da ti država oduzme pare. Ako držiš pare u kuci (slamarica), rizik je da ti inflacija pojede vrednost tih para ili da ti pare ukradu/izgube/izgore. Ako stavis pare na berzu (samo kroz indeksne fondove, nemoj da ulazes u pojedinacne akcije jer ocigledno o tome ne znaš ništa!), rizik je da vrednost fondova koje kupis padne. Nema sigurnog mesta za drzanje para. Ocekivana dobit zavisi od rizika koji preuzmes sa parama. Za tebe u Kanadi je verovatno najbolje da diversifikujes pare kroz fondove, onako kako je Prerija uradio.

Ti si na ovom forumu već godinama i koliko mi je poznato nisi nikad ništa investirala na berzi. Pretpostavljam da sve pare držiš u banci. To je okej, ako se plasis da ti ne padne nominalna vrednost para. Na duzi rok će inflacija da ti pojede deo vrednosti tih para, ali barem možeš mirno da spavas jer znaš šta da radis. Ako želiš da preuzmes vise rizika, onda bi morala da investiras na berzi.
Lada123
25. maj 2014. u 19.52
Nije reč o meni i koliko sam investirala. Meni je jedino cudno da svi investiraju sa toliko poverenja a uopste ne razmišljaju o pozadini sve te organizacije. Na kraju, neki kompjuter zezne celu svetsku berzu, zar nije to od ljudi prilično neodgovorno?
orisni
(diskutant)
26. maj 2014. u 04.08
Meni je jedino cudno da ti držiš pare u banci sa toliko poverenja a uopste ne razmišljas o pozadini sve te organizacije. Na kraju, neki kompjuter zezne celu banku, zar nije to od tebe prilično neodgovorno?

Ozbiljno sad, odakle ti ideja da svi koji investiraju na berzi ne znaju rizik berze? Ne pricam samo o riziku da cena akcija ode dole (ili gore), nego o riziku da padne cela berza, npr. da se „pokvari kompjuter” pa blokira berzu ili da država nacionalizuje berzu (zapravo kompanije cijim se akcijama trguje na berzi). Da, postoji mala sansa da ti sve pare na berzi postanu jedno veliko nula. Ali postoji i mala sansa da tebi sutra krene hiperinflacija tako da tvoje pare u banci vrede skoro nula. Na tebi je da odlucis kako da rasporedis svoje pare na osnovu tih rizika.
Prerija
28. maj 2014. u 11.42
mislim da je rešenje u „mindful” investiranju. Da kada se donosi odluka gde uloziti pare treba praktikovati mindfulness. Ono što se kod Lade pojavljuje je „habitual reactivity” na datu emociju (u ovom slučaju „strah”) koji se ispoljava.
Šta se desava kada jedna takva emocija nadodje? „Thinking mind” pocinje da ispoljava „habitual reactivity” sa kojim se aplifikuje reakcija na ispoljenu emociju - „strah”. Thinking mind pocinje da daje svoje razloge: Šta ako se kompjuter pokvari? Šta ako dodje do kolapsa berze? Šta ako pocne rat? Šta ako ...? itd itd. U tom trenutku emocija se amplicifira i do 100 puta vise nego sto je potrebno. rešenjeje u mindfulness. Kada dojde do pojave takve emocije treba samo proucavati sve te misli koje pojave u glavi tipa „Šta ako..?” bez reakcije, bez averzije, bez odbijanja. Neka se te misli pojave, posedis sa njima, kažeš im „Hello” i one same od sebe odu.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.