Diskusije : Moj vrt

 Komentar
Tresnaj
Viko
(Diplsp)
02. jun 2011. u 08.51
Imam mladu tresnju koje svake godina strasno napadaju usi. Kazen „usi” jer ne znam pravi naz. Naime, listovi tresnja uglavnom na vrhovima grana budu tako jako napadnuti da se mladi listivi pocinju uvijati i vremenom susiti. Ne znam koji insekt polaze te „usi” i kako se mogu boriti protiv istih. Ja sam do sada otkodao napadnute listove i video sam da to nije dobro za samo drvo. Ako je potrebno spricanje, kada se ono radi?

Molim za savet

Hvala
Mostro
(junior member)
02. jun 2011. u 10.59
prskanje voćaka insekticidima se radi u više navrata u toku vegetacije. Trešnju najviše napadaju gljivične bolesti (pa se najčešće treba tretirati fungicidima), ali dešava se i da je napadnu biljne vaši (ili uši, kako ih neki nazivaju). Ja je skoro nikad ne prskam insekticidima, ali sam sada primetio nekoliko listova sa vašima i čim je budem obrao, isprskaću je. Za insekticid ćeš pitati u poljoprivrednoj apoteci, traži kontaktni insekticid protiv vaši ili neki akaricid koji će odmah da ih potamani. Sada u njima nema nestručnih prodavaca, jer je gotovo sa praksom da bilo ko može da prodaje te preparate.

U principu, prvo (zimsko) prskanje se vrši kada se pojave listići i njega ne treba izostaviti, pa pre cvetanja, posle cvetanja kad je plod mali i td, zavisno od vrste voćaka, fenofaze i uobičajenih potreba. U nekim slučajevima se i preteruje sa tim preporukama pa za jabuku na primer možeš naći podatke da se prska 17-18 puta u toku vegetacije, ali pošteno da ti kažem, takvo voće je bolje i ne jesti :) Prskaj samo kad primetiš da se počela pojavljivati neka napast, a ne iz straha.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.